Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Oscar-latolgatás

2017. február 25. - scal

Sose írtam Oscaros cikket, egész egyszerűen azért nem, mert utálom ezt az időszakot. Jó esetben megnézem a jelöltek felét, és utána fel akarom akasztani magam. Idén azonban úgy alakult, hogy szinte MINDEN jelöltet láttam, megnéztem vagy pótoltam különböző okok miatt. Leginkább azért, mert szinte mindenből volt sajtóvetítés. És ha már ennyit szenvedtem, akkor gondoltam, beszélgessünk kicsit a hétfőn hajnalban tartandó gáláról, hogy legyen valami foganatja is. Természetesen megtippelem azt is, vajon ki nyeri szerintem a díjat, aztán majd lehet jókat röhögni, hogy mennyit találtam el. Minthogy a legtöbb filmről van kritika a blogon, akit az érdekel, az kattintson a linkre, ott bővebb magyarázatot talál. Itt most a kategóriákat veszem sorra.

oscar.jpg

Először is kifejteném abbeli véleményem, hogy már előre sajnálom Jimmy Kimmelt, akit egy totál szerethető fazonnak tartok, a műsorát is rendszeresen nézem pár éve, és akkor keddtől mindenki arról fog beszélni, hogy: „De szar vót az idei Oscar, a tavalyi bezzeg..." Szóval hagyjuk ezt, én azt is csodálom, hogy egyáltalán akad ember, aki még elvállalja, mert annyira meg kell felelni mindenkinek, ugyanakkor elvárják, hogy szellemes legyen, de ne túlságosan, meg szórakoztató, de erőszakolja meg magát, mert úgy kell szórakoztatnia, ahogy előírják, és nem viheti bele a saját énjét, mert... ez az Oscar. Szóval, Jimmy, mindent bele... pizzát azért ne rendelj.

Aztán arról is sokat dumálnak évek óta, hogy mivel lehetne felgyorsítani az Oscart? Nos nekem egy totál kézenfekvő megoldásom van. Ki kell dobni a francba mind a három rövidfilm-kategóriát. Érdekel ez egyáltalán valakit? Ezeknek nem Oscart kellene adni, hanem valami ösztöndíjat, valami szakmai díjat. Elvégre ezeket a filmeket olyanok készítik, akik pályájuk elején vannak. Mikor hallottatok arról, hogy „te, most készített egy kurva jó rövidfilmet Steven Spielberg? Na ugye, hogy soha, mindenki nagyjátékfilmet akar csinálni. Ezeket a rövidfilmeket nem lehet látni moziban, nem vetíti a tévé, mi is csak azért vagyunk érdekeltek, mert hatszáz év után megint van egy magyar alkotás. Hajrá Sing... izé Mindenki! De a többit senki nem nézi meg itthon se.

És van még egy érvem: ezeket olyan suttyomban ledarálják, hogy ordít róluk, maguk a szervezők se szívesen adnak ennyi aranyat ilyen rövid akármikért. És akkor nemcsak rövidfilm, hanem rövid animációs film, meg még rövid dokumentumfilm is van. Ki velük! Díjazzák őket az annak megfelelő helyen. Elvégre akkor díjazhatnák a tévésorozatokat is, meg a YouTube-adásokat, egyik-másik ma már simán minőségibb, mint pár vacak rövidfilm. És közben le se tolják a kaszkadőröket. Azok nem léteznek, nem végeznek érdemi munkát. Mehetne a francba a dokumentumfilm kategória is. Bár lehet, az USA-ban csak úgy tolonganak az emberek a mozikba egy-egy jó dokumentumfilmért, de ez is kaphatna valami másféle díjazást. Egyből leredukáltuk a 24 kategóriát 20-ra, Oscar a moziról szól, olyasmiket díjazzanak, amit a mezei jómunkásembör is megnézhet a sarki moziban, ha éppen akarja... de nem akarja.

jimmy-kimmel-header.jpg

Ebből nyilván sejtitek, ezen kategóriák egyikéről sem lesz szó a továbbiakban. Irtózatos baromságnak tartottam a legjobb film kategória jelöltjeit ötről kilencre felemelni. Így aztán tényleg nem tudják tartani a tempót, és kiken spórolnak a reklámblokkon? Á, dehogy. Azokon a szerencsétleneken, akik megnyerik a díjat: nemhogy 15 perc hírnevet, de lassan fél percet se kaphatnak, mert egyből lecápázzák őket. Idén a legjobb sminkre csak három jelentkezőt találtak. Ennyire nincs filmje a kategóriának? Hát bizony akkor idén nem kell kiosztani, tolják tovább egy évvel, addigra csak találnak még két versenyzőt. Még egy kis időt spóroltunk. A végén egész kényelmesen éreznénk magunkat, nem igaz? És van még egy problémám. Elképesztő dilettantizmusnak tartom, ha valakit két filmért is díjra jelölnek ugyanabban a kategóriában: legutóbb ez a fényképezés volt, most meg a legjobb betétdal ilyen.

Miért tartom ezt hülyeségnek? Mert elvileg itt egy film a LEGJOBB dallal indul. Akár tetszik, akár nem, be kell látni, hogy a két dal közül az egyik jobb. Ez mindig így van. Akkor meg döntsék már el, hogyha az a jobb, akkor minek jelölik a kevésbé jót is? Úgyse fog nyerni, hiszen ott van egy jobb, ami lenyomja házon belül! És azt azért ne mondja már nekem senki, hogy nem tudtak egy ötödik dalt összeszedni. Na jó, ennyit a felvezetésről, kezdjünk el latolgatni. Aki nem tudná, van egy nagyon egyszerű módszerem. Volt már évem, amikor a húsz jelöltből tizenhatot is eltaláltam úgy, hogy EGYET SEM láttam az említett művekből. Mit kell ehhez csinálni? Hát először is meg kell nézni a Golden Globe-eredményeket, ez úgy 60%-ban indikálja, ki fog nyerni. Aztán ezt még lehet finomítani a BAFTA-val, és akkor már 90%-nál járunk. A többinél marad a papírforma, a saját ízlés, hasra ütés, esetleg az Akadémia ízlésének igen beható ismerete.

Tehát csináljuk ezt, hátulról haladunk előre. Azaz a technikai díjakkal kezdjük – ami még mindig csak a szakmát érdekli, de ezeket persze nem venném ki. Tegnap hallottam két lányt, ahogy arról beszélgettek: Te olyan jó volt a hangvágása ennek a filmnek... Amúgy csak viccelek, nem, nem hallottam ilyet. Szóval kezdjük ezekkel a semmitmondó kategóriákkal. Amiről van kritika, kapja a linket, ami szerintem nyer, azt vastaggal kiemelem... meg arról tettem be képet a gyengébbek kedvéért.

arrival-1391_1.jpg

Legjobb hangvágás

Ezt a díjat általában az a film kapja, amelyikben a legnagyobb a dörgés. Jelöltek: Érkezés, Fegyvertelen katona, Sully, Kaliforniai álom, Mélytengeri pokolA Kaliforniai álmot szerintem totál tévedésből jelölték, ő a favorit, szóval megszórták rendesen, de valójában itt semmi keresnivalója. A győztes pedig azért lesz az Érkezés, mert géppuskaropogásnál hangosabb a repülőgép-hajtómű, repülőgép-hajtóműnél hangosabb a felrobbanó olajfúrótorony, és mindegyiknél hangosabb egy idegen űrhajó.

arrival-1391_1.jpg

Legjobb hangkeverés

Kicsit gonosz leszek, ezt a két kategóriát is össze kéne vonni. Valaki majd magyarázza el, hogy mi a különbség. Csakhogy elejét vegyem a genyóskodásnak, BAFTA-n csak legjobb hang van, és csaó. Itt egyébként szinte ugyanazok a jelöltek, mint az előbb. Érkezés, Fegyvertelen katona, Kaliforniai álom, és beszuszakolták a Zsivány egyest, meg Michael Bay 13 óráját, amit nem láttam még, de tuti megnézem, mert minden Bay-filmet meg kell nézni. Hogy miért az Érkezés nyeri ezt is? Mert ezer éve az nyeri a hangkeverést, aki a hangvágást, eléggé elkülöníthetetlen kategóriák ezek, szóval miért is bontották anno ketté? Ja, amúgy az Érkezés nyerte a BAFTA-t is, úgyhogy ez a helyzet, de többet se fog, ezzel a két csonttal meg kell elégednie. Megérte tülkölni annyit. Jelölhették volna: Legendás állatok és megfigyelésük.

the-jungle-book-2016-after-credits-hq.jpg

Legjobb vizuális effektusok

Na, a megtűrt slepp, akiknek köszönetet se mond a rendező, már ha nyer. A kategóriában indul a már említett Mélytengeri pokol, a Zsivány egyes, a Kubo és a varázshúrok, a Doctor Strange és a Dzsungel könyve. Akkor sorolom: azért fog nyerni a Dzsungel könyve, mert az a film nem létezne VFX nélkül. Nagyon látványos a Mélytengeri pokol, de fele annyira se, mint a Dzsungel könyve, a Doctor Strange az Eredetet majmolta, kapott egy jelölést, jól van, üljél le, a Kubo meg szép és jó, de ezt a kategóriát ezer éve a CGI dominálja. BAFTA is a Dzsungel könyvének ment, oda behozták a Legendás állatok és megfigyelésüket a Mélytengeri pokol helyett, nem szerettem a filmet, de tény, hogy ide jobban illett volna. Érdekesség, hogy 2010-ig ez a kategória csak három jelöltet tartalmazott, utána kezelték felnőttként. Jelölhették volna: Legendás állatok és megfigyelésük.

fantastic-beast-graves.jpg

Legjobb látványtervezés

Szintén hasonló kategória, csak ők a díszletekkel foglalkoznak. Itt is kapott jelölést a Legendás állatok és megfigyelésük, az Érkezés, a Kaliforniai álom, valamint van két új versenyzőnk, az Áve Caesar és az Utazók. Utazók miscasting, sokkal inkább vizuális effektusokért kellett volna ringbe szálljon, Érkezés szintén zenész. Igazából hármat tartok esélyesnek: a Kaliforniai álmot, a Caesart és a Legendást. A Caesar aranyos, de egy rakás szar volt, ne nyerjen semmit, mindazonáltal az Akadémia imádja az aranykorszakot, folyton azt rinyálja vissza, még azt is el tudom képzelni, itt most változik a papírforma, és bár a BAFTA-t a Legendás nyerte, de ugye, az nagyon angol film, úgyhogy el tudom képzelni, hogy Coenék kapnak egy szobrot. Jelölhették volna: Éjszakai ragadozók.

jackie-1.jpg

Legjobb jelmeztervezés

Nagyon fontos, hogy ennek a kategóriának az eredeti neve: legjobb kosztüm. Kosztümös film. Az életben kétszer kapott díjat olyan film, amely nem a múltban játszódik. Úgyhogy ez most is így lesz. Olyannyira, hogy a Legendás állatok és megfigyelésük mellett jelölték még a Szövetségeseket, a Florence - A tökéletlen hangot, a nagy favorit Kaliforniai álmot, meg a Jackie-t, ami a BAFTA után ezt is megnyeri. Miért? Mert a Legendás jelmezei a Harry Potter jelmezei, a Szövetségesek jelmezei a Casablanca jelmezei, a Florence jelmeze A Nagy Gatsby jelmezei, a Kalifornia álom jelmezei meg a West Side Story jelmezei. Említettem a filmről szóló kritikámban, hogy a Jackie-ből a poszter a legjobb, az ízléses volt, a kis piros ruhácskával, be is lasszózott rendesen, szóval csak tud valamit. Hozzá kell tegyem, nekem nagyon tetszett Ryan Gosling digósan barna öltönye, meg az egész stílusa, de ezt a kategóriát évek óta a BAFTA-nyertes viszi el, szóval maradok Jackie-nél.

160720_mov_star-trek_jpg_crop_promo-xlarge2.jpg

Legjobb smink

Ez a kategória kéz a kézben jár a jelmezzel. Az esetek túlnyomó többségében az nyeri, aki a jelmezt. Viszont van egy probléma, nem jelölték a Jackie-t. És van egy még nagyobb, nem jelölték a Florence-t se, amelyik behúzta a BAFTA-t, szóval jön a hasra ütés. Mint film, nem tartom nagyra a Florence-t, de egyébként tényleg nem értem, hogy miért nem tudták jelölni, ha csak hármat találtak, ha valamiért, ezért tényleg megkaphatta volna. És akkor miket jelöltek? Az ember, akit Ovénak hívtak, Star Trek - Mindenen Túl, Öngyilkos osztag. Hogy tovább bonyolítsam a helyzetet, akármennyire is szerettem volna, nem tudtam megnézni az Ovét, kb. egy hétig játszották még az art mozik is. Viszont az egyik kedvenc mondásom: Ha tudod, hogy mit hol ne keress, az majdnem olyan fontos mint az, ha tudod, hol keresd. Szóval azt hiszem, épp elég lesz azt tudni, hogy a másik két versenyző meglehetősen extravagáns filmecske, a Star Trek Jaylah-ja annyira jó volt, hogy remélem, lenyomja Harley Quinnt, meg nehogy már az a szar film Oscar-díjas legyen. Szóval: Go Star Trek! Jelölhették volna: Zsivány egyes, Éjszakai ragadozók, Doctor Strange, A fegyvertelen katona, Florence - a tökéletlen hang.

la-la-land-585c617a5f650.jpg

Legjobb eredeti filmzene

A versenyzők: Jackie, Kaliforniai álom, Oroszlán, Holdfény, Utazók. Igencsak csúfos lenne, ha nem a favorit kapná meg, főleg úgy, hogy a másik négy versenyző nem is értem, hogy került ide. A Jackie-ben nem zene volt, hanem valami hanghatás, az Oroszlán meg a Holdfény egy vicc zeneileg, az Utazóknak ugyan jó volt a zenéje, de nem annyira, mint egy musicalnak. A Globe-ot már úgyis hozzávágták, szóval the Oscar goes to La La Land. Jelölhették volna: A számolás joga, Éjszakai ragadozók, Érkezés.

la-la-land-585c617a5f650.jpg

Legjobb eredeti dal 

Na most ez megint egy nagyon érdekes helyzet, mert nem láttam a Vaianat, nem tudtam még elmenni a Trollokra, és nem láttam a Jim - the James Foley Story-t, rajtuk kívül pedig az egyetlen jelölt a Kaliforniai álom. De megint működik a fenti szabály: épp elég, hogy tudom, ez fog nyerni, ha a fene fenét eszik is. Mégpedig a City of Starsszal, miért? Mert nem ájultam el a filmtől, nem néztem meg egynél többször, mégis arra emlékszem egyedül a filmből, ergo: tényleg jó. A másik dal nem is tudom, volt-e a filmben. A Globe-ot ez is megkapta, és holnapután már az Oscar is a zsebében lesz. Haladjunk.

hacksaw.jpg

Legjobb vágás

A versenyzők: Érkezés, A fegyvertelen katona, Hell or high water, Kaliforniai álom, Holdfény. A Hell or high watert nem láttam sajnos, pedig nagyon érdekelt. Az Érkezésben mondjuk érdekelt volna, hol volt az a két vágás, a Holdfényben tisztán emlékszem mind a háromra, a Kaliforniai álmot meg miért is jelölték itt? Egyszóval ha valamiért, a vágásért Mel Gibson filmjének meg kell kapnia a szobrot, mert sok minden rosszat lehet mondani a filmre, de ilyen őrjítő csatajelenetet, ami vagy negyven percig tart, életemben nem láttam sehol, és mindent lehet látni, szóval a vágónak aranyba kell foglalni a kezét. A BAFTA-t különben is megkapta, van egy félelmem, hogy Angliában elnézőbbek Gibsonnal, de ha annyira utálnák, jelölést se kapott volna. Szóval a tippem az, hogy ezt megkapja, és egyúttal befogják a száját is. Jelölhették volna: Éjszakai ragadozók, A régi város.

la-la-land-585c617a5f650.jpg

Legjobb operatőr

Érkezés, Kaliforniai álom, Oroszlán, Holdfény, Némaság. A Némaságot nem láttam, a bemutatója az Oscar utánra esik, az Érkezésnek gyönyörű képei vannak, főleg a plánok, de a BAFTA-t a Kaliforniai álom nyerte, ezt is be fogja húzni. Ha valaki esetleg nem ismerné a versenyzőket, eddigre már elég szépen megtanulhatta a címeket. Jelölhették volna: Hell or high water, Éjszakai ragadozók.

maxresdefault_61.jpg

Legjobb idegennyelvű film

Az ember, akit Ovénak hívtak és a Land of Mine két olyan film, amelyet nem láttam. Ellenben azt tudom, hogy az Ovén mindenki röhög, hogy mennyit fizetett a bekerülésért, a Tanna az esélytelenek nyugalmával fogja nézni a két óriás, a Toni Erdmann és Az ügyfél küzdelmét. Politikai okokból Az ügyfélnek kell nyernie, meg hogy a feministák is bőrt húzzanak a fogukra, egyébként messze az Erdmann érdemelné meg legjobban. Jelölhették volna: Elle, Neruda, Divines.

flex_tablet_zootopia_selfie_c781d089.jpeg

Legjobb animációs film

Igazából itt két versenyző van, mindkettőnek örülnék, ha nyerne. Egyik a Kubo, a másik a Zootropolis - Állati nagy balhéRajtuk kívül ott van még a Vaiana, az Életem Cukkíniként és A vörös teknős. Utóbbi egy túlajnárazott rakás szar, a Cukkíni túl furcsa, a polinéz emberek diszkriminálása meg majd csak 2050 után lesz eltörölve, úgyhogy ezek esélytelenek. A kritikusok jobban körbenyalták Kubot, és ott van a stop motion fegyverténye, a Zootropolis viszont annyira egyben van, és összességében sokkal vidámabb a hangulata, talán még a mondandója is jobb, és egyértelműen nagyobb sikert könyvelhetett el. Na most, a Globe-ot a Zootropolis nyerte, a BAFTA-t meg a Kubo. Most légy okos, kicsi Scal! A szívem azt mondja, hogy a Zootropolis nyer, és az eszem is, mert 2006 óta tökmindegy, hogy milyen technikát jelölnek, CGI nyer. Persze mindkettőnek örülnék, de ugye az nyerjen, amire tippelek. Ja, és amúgy tökre örülök, hogy a rohadt Pixar nem került be idén. Jelölhették volna: Szenilla nyomában, Énekelj!.

lion2.jpg

Legjobb adaptált forgatókönyv

Na, csak megérkeztünk a fontos díjakhoz. Aki még velem van, az jól figyeljen. Érkezés, A számolás joga, Oroszlán, Holdfény, Fences. Egyedül a Fencest nem láttam, de A számolás joga dögunalom, igazából azt se értem, minek jelölték ebben a kategóriában? A Holdfény egy totál egyszerű történettel rendelkezik, sőt több helyen másolja a Túl a barátságont. Az Érkezésnek tök jó története van, látom benne a potenciált, de soha nem nyert sci-fi. Itt nagyon keményen olyan sztorik nyernek, amelyek nem csak adaptáltak, hanem a valóságon alapulnak. A BAFTA-t ráadásul az Oroszlán kapta, és a szívszaggató történet elég lesz az Oscarra is, különben is, a Gettómilliomos is nyert anno, miért tegyenek pont most kivételt? Jelölhették volna: A fegyvertelen katona, Éjszakai ragadozók.

manchester2.jpg

Legjobb eredeti forgatókönyv

Mint író, engem leginkább ez a két kategória érdekel mindig az Oscaron, mert tetszik, nem tetszik, EZ minden film alapja. Ha jó a forgatókönyv, ott sok baj már nem lehet. Az eredetit tartom a krémnek. A közeljövőben lesz is erről egy írásom, hogy totál elegem van az adaptációkból. A versenyzők: Hell or high water, Kaliforniai álom, A régi város, A homár, 20th Century Woman. Ebből a kategóriából hármat se láttam, nem is értem, mit keres itt egy 2015 -ös film, de azt a kettőt viszont láttam, amelyik nyert a Globe-on meg a BAFTA-n. A Globe-on a Kaliforniai álom nyert, a BAFTA-t meg A régi város húzta be. Mivel én ez utóbbit sokkal durvább és jobb filmnek tartom, így erre teszem a voksom, de tény, hogy ilyenkor bajban vagyok. Kis érdekesség, hogy a BAFTA-n az eredeti forgatókönyvek között szerepelt a Holdfény, míg az Oscar listáján az adaptációk között van. Most akkor melyik? Jelölhették volna: Éjszakai ragadozók, Én, Daniel Blake.

ht_viola_davis_fences_jef_160927_12x5_1600.jpg

Legjobb női mellékszereplő

A jelöltek Viola Davis – Fences, Noomie Harris – Holdfény, Nicole Kidman – Oroszlán, Octavia Spencer – A számolás joga, Michelle Williams – A régi város. Ebből a brancsból Spencer a kakukktojás, mert nem értem, hogy ebből a filmből hogy a francba, meg főképp miért őt választották ki? Az undorító harcsapofája, meg a békaszemei miatt? Odaát már minden takarítónőből lehet színész? Nem volt egy emlékezetes pillanata. Taraji P. Hensont kellett volna jelölni, mert neki aztán voltak erős jelenetei szép számmal. De ő meg nyilván túl sokat szerepelt ahhoz, hogy mellékszereplőnek el tudják adni. Williams öt percig sír, taknya-nyála egybe folyik, nagyon megható, de túl kevés időt szerepelt. Kidman meg egy vérlázító szerepben arcoskodik, és ilyenért ne járjon már díj, mert ez nem követendő példa. Ez egy undorító liberális demagógia. Ez kettőre szűkíti a nyertesek táborát. Harris elképesztően undorító volt a Holdfényben, legszívesebben pofán vertem volna, pedig annyira gyönyörű, bármikor szétcuccolnám, és drogosokat mindig hálás szerepkör megformálni. De nem láttam a Fencest, és mind a Globe, mind a BAFTA Davisnél landolt. És ki vagyok én, hogy ennek ellentmondjak? Különben is, ha valakire, hát rá emlékszem az Öngyilkos osztagból, úgyhogy biztos nagyon erősen játszott, márpedig akkor az Oscart is beszívja. Jelölhették volna: Hayley Squires – Én, Daniel Blake.

lion2.jpg

Legjobb férfi mellékszereplő

Ez megint egy olyan kategória, hogy több jelöltnek is örülnék, ha nyerne. Akkor is örülnék, ha Michael Shannon nyerné az Éjszakai ragadozókból, pláne, hogy minden más jelölésnél ignorálták azt a filmet. Örülnék Lucas Hedgesnek A régi városból, mert hihetetlenül szerethető volt, játéka természetes, és nem gondoltam volna, de örülnék Mahershala Alinak is a Holdfényből, aki képes volt egy rohadt köcsög drogdílerről megmutatni, hogy van érző szíve, hogy valahol mélyen tudja, mi a helyes és helytelen, és apja lesz egy kiskölyöknek a valódi apja helyett. Egy valakinek nem örülnék, ennek a faszkalap Dev Patelnek, aki megkapta a BAFTA-t. Jeff Bridgest meg nem láttam a Hell or high waterben, de szerintem ő ilyen ágyútöltelék itt. Akinek nagyon örülnék még, az Kevin Costner A számolás jogából, mert az utóbbi idők egyik legjobb alakítását hozta. Jelölhették volna: Hugh Grant – Florence - A tökéletlen hang, Simon Helberg – Florence - A tökéletlen hang, Aaron Taylor Johnson – Éjszakai ragadozók.

la-la-land-585c617a5f650.jpg

Legjobb női főszereplő

A jelöltek: Isabelle Huppert – Elle, Ruth Negga – Loving, Natalie Portman – Jackie, Emma Stone – Kaliforniai álom, Meryl Streep – Florence - A tökéletlen hang. Streep lassan egy élő Pixar lesz, ha bárhol szerepel, már megy neki a jelölés. De minek? Olyan semmilyen volt Florence-ként, hogy nem értem, mit keres itt. Valaki nagyon szeretné megdugni ezt a nőt az Akadémiánál. Portman Oscarja röhej lenne a köbön, nevetséges, amit csinált a Jackie-ben. A Lovingot nem láttam, és a favorit különben is Stone, akit bár imádok és szeretek, de fel nem tudom fogni, hogy miért lenne különleges az, amit ő ebben a filmben hoz! A Globe-ot megkapta, a BAFTA-t is megkapta, de kapott egy Globe-ot Huppert is, mert ennél a díjnál külön díjazzák a drámai, meg a vígjátéki szerepet is. Úgyhogy nem csodálkoznék, ha Oscar bácsi nála landolna, de mivel csodák nincsenek, nyerni viszont szeretek, így a tippemet Stone-ra teszem, mert 2:1 arányban ő áll nyerésre. Jelölhették volna: Anette Bening – 20th Century Woman, Lily Collins – Rules don't apply, Hailee Steinfeld – The edge of seventeen, Amy Adams – Érkezés, Jessica Chastain – Miss Sloane, Emily Blunt – A lány a vonaton.

manchester2.jpg

A legjobb férfi főszereplő

A jelöltek: Denzel Washington – Fences, Viggo Mortensen – Captain Fantastic, Ryan Gosling – Kaliforniai álom, Andrew Garfield – A fegyvertelen katona, Casey Affleck – A régi város. Itt a képlet sokkal egyszerűbb. Gosling kapott egy Globe-ot, Affleck egy Globe-ot ÉS egy BAFTA-t, az Oscar megy Géza öccsének. Goslingot még kevésbé éreztem hatékonynak a filmben, mint Stone-t, még az is lehet, hiányzik belőle a kellő drámai érzék ennél a filmnél, vagy csak bekavart, hogy alapvetően humoros filmről lenne szó? A többiek? Mortensen fullba nyomja a kretént, Garfield még nem jár ott, hogy Oscart kaphasson, örüljön a jelölésnek, Washington meg a tavalyi white washed miatt került be, csípem az ürgét, meg jó lett volna látni, mit is csinált, de egyelőre a tantuszom Afflecken van stabilan. Ebben a díjban megközelítőleg 3500%-ban biztos vagyok. Jelölhették volna: Colin Farrell – A homár, Ryan Reynolds – Deadpool, Jonah Hill – Haverok fegyverben, Hugh Grant – Florence - A tökéletlen hang, Jake Gyllenhaal – Éjszakai ragadozók, Joel Edgerton – Loving.

la-la-land-585c617a5f650.jpg

A legjobb rendező

No hát Mel Gibson – A fegyvertelen katona az életben nem fog Oscart kapni, örüljön neki, hogy egyáltalán jelölték. Sokan azt mondják, feloldozást nyert a bűnei alól, de szerintem azok nem kísérték figyelemmel, hogy szopatta szarrá Martin Scorsesét ez a szarrágó banda. Jelölés = hitegetés. Dennis Villeneuve - Érkezés meg ezért a filmért ne kapjon, ha már a Fogságbanért még csak jelölést se kapott. Barry Jenkins a Holdfénnyel inkább amolyan iparos munkát végzett, de azért olyan katartikus nem volt a dolog. Én egyértelműen Kenneth Lonergannek adnám A régi városért, mert az egy patent film, nagyon egyben van, lehet, vannak hibái, de még mindig jobb, mint a jelenlegi favorit, a Kaliforniai álom. Viszont ez utóbbi kapta mind a Globe-ot, mind pedig a BAFTA-t, szóval nagyon úgy néz ki, hogy Damien Chazelle lesz a nyerő. Jelölhették volna: Tom Ford – Éjszakai ragadozók, Ken Loach – Én, Daniel Blake.

la-la-land-585c617a5f650.jpg

A legjobb film

És végül eljutottunk a legjobb film kategóriához. Szerintem eddigre már mindenki kívülről fújja, kik is a jelöltek: Érkezés, Fences, A fegyvertelen katona, Hell or High Water, A számolás joga, Kaliforniai álom, Oroszlán, A régi város, Holdfény. Na most a Kaliforniai álom kapott egy Globe-ot és egy BAFTA-t, a Holdfény meg egy Globe-ot. Viszont van egy olyan szabály is, hogy nemigen nyer olyan film, amelynek a rendezőjét nem jelölték, úgyhogy egyből kiesik a Fences, A számolás joga, az Oroszlán, meg a Hell or High Water. Nocsak, nocsak, most nézem, mennyire fehérre mostam már megint a kis tippjeimmel ezt a feketének ígérkező Oscart. Már megint csak jól jelölték őket, elhitették velük, hogy nyerhetnek a fehérek játékán, aztán lófaszt se fognak kapni. Most is a négyből három nem fehér film. A favorit a Kaliforniai álom, de nem lepődnék meg, ha megkapná a Holdfény, egyszerre örülhetnének a melegek, a feketék, a demokraták, meg Hillary Clinton. Én persze A régi városnak adnám, de hát nem vagyok elég öreg, hogy tag legyek. Jelölhették volna: Deadpool, 20th Century Woman, Florence - A tökéletlen hang, Sing Street, Én, Daniel Blake.

Remélem, mindenki kellőképpen elfáradt, és legalább annyira elege van az Oscarból, mint nekem. Akinek esetleg még mindig nem, annak ajánlom barátom, és kollégám, Santino elmélkedését is az idei szezonról, érdemes megkukkantani. Mindenesetre holnapután már tudjuk a biztosakat, én meg mehetek vissza nézni végre A 90-es évek klasszikusait.

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, lájkold a Facebook oldalunkat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Knuth úr 2017.02.26. 00:19:36

Jeff Bridges tényleg ágyútöltelék, de a film, amiben játszik számomra az év meglepetése (jó értelemben), érdemes megnézni ó!

classy57 2017.02.26. 09:29:04

Igarmatlan dühitő amit kb 1 éve csinál fészbukos felugró ablak , hiába lájkolom , akkor is ujra meg ujra visszajön. Nem ritkán másodperceken bellül akár háromszor is egymás hegyén-hátán. Igy már be sem lehet zárni . Csak az oldal frissitése oldja meg....kb 2-3 percig , és kezdődik minden előlről :(
Már a cikket sincs kedvem elolvasni , mert belefáradok a erőszakoskodó faszbucka kurogatásába .
Irgum-burgum

classy57 2017.02.26. 09:40:50

[img]http://i.imgur.com/E8Mnjjf.png[/img]

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.02.26. 10:43:18

@classy57: hát be kell lájkolni :D nekem akkor csinálja ha újra bejelentkezem az inda jelszavammal

classy57 2017.02.26. 10:56:51

@scal: ÁÁÁ , mindegy én micsinyálok ;) Jaa , és amugy semmivel sem lehet gátolni h törjön le a keze Cuki Marcinak :(
süti beállítások módosítása