Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Arany

2017. február 28. - Filmbook

Matthew McConaughey az elmúlt néhány évben az egyik legkarizmatikusabb és legkarakteresebb szereplője lett minden egyes alkotásnak, amiben csak szerepelt. Számomra a True Detective sorozat ikonikus és mélyen filozofikus első évadjában Rustyként nyújtott alakítása, egyszer és mind karakterteremtő tevékenysége emelte a legnagyobbak közé. Aztán jött a Dallas Buyers Club és az Interstellar. Mindhárom szerepben megvoltak az azonos jellemvonások. Lecsúszott, hol kicsit, hol jobban alkoholista, régen nagy ambíciókkal bíró, de mára kiábrándult, suttyó főhős, akiben azért még pislákol a nagy gondolatok lángja. Úgy gondolom ez az a karakter, akit McConaughey nagy átéléssel és igazán hitelesen tud hozni.

gold_p2.png

Amikor megérkezett az Arany első trailere, az számomra egy igazi true retro film hangulatát hozta, mind témájában mind atmoszférájában. Aminek pedig már akkor nagyon örültem; McConaughey szerepe illeszkedni fog ahhoz a sorozathoz, ami olyan szépen működött az elmúlt években. Nem fogok hazudni, az Arany egy karrier film. Az igazi amerikai álmot próbálja bemutatni, és nem csak átvitt, hanem eredeti értelmében is, hiszen a központi téma az aranyásás. Sokak számára gyűlöletes lehet a téma, hiszen rengeteg film igyekezett ezt a gátlástalan, mindenkin átgázoló emberi magatartást erényként bemutatni. Jelen filmünk azonban egészen más, nem próbál hazudni, és igyekszik a megfelelő színezetben megjeleníteni ezt a létformát.

A történet szerint Kenny Wells a család nagy múltú bányászati cégben dolgozik, különösebben nagy ambíciók nélkül, amikor apja hirtelen halála miatt ő kerül a cég élére. Ezután 7 éves ugrás következik, és teljesen analitikus módon, következtetve látjuk az elmúlt évek eseményeit és azok eredményét. A vállalat tönkre ment, Kenny-nek nincs pénze ,és apja tehetségéből pedig csak a folyamatos vedelés és dohányzás művészete öröklődött sikeresen főhősünkbe.

Nagyon tetszett, hogy nem a klasszikus zsáner szerint halad a történet. Kenny nem a nulláról akar létrehozni valamit. Egyszer már mindent elbukott. Nem is igazán a pénz és a hírnév motiválja. Ami igazán mozgatja, az az apjának való bizonyítási kényszer. Ezért utolsó reményként felkeresi Michael Acosta (Edgar Ramirez) geológust és aranyásót Indonéziában, akivel évekkel ezelőtt ismerkedett meg, amikor az élete legnagyobb lelőhely felfedezését vitte véghez a dzsungelbe. Ketten indulnak ambíciókkal vezérelve az arany keresésére. Szerintem a rengeteg aranyásással foglalkozó tv műsor valamelyikével szinte mindenki találkozott már, és ha más erénye nincs is ezeknek, azt jól bemutatja, mennyire kilátástalan, keserves és irdatlan nehéz is ez a munka. Ennek árnyalása elég jól megjelenik a filmben is.

1200.jpg

Várakozásomnak megfelelően McConaughey karaktere olyan lett, amilyennek vártam. Kenny egy igazi paraszt. Egy alkoholista, nem törődöm alak. A végletekig egyszerű, csak egy dolog érdekli, az arany. Ahogy azt ő is elmondja, ez sokkal több, mint a pénz. Minden gesztusa, megmozdulása és arckifejezése tökéletesen reprezentálja, kényszeres és ideges állapotát, a film teljes egészében cigivel és öngyújtóval a kezében látjuk, egyszerűen látszik rajta, hogy kényelmetlenül érzi magát az életben, és ezen változtatni akar. Mindez óriási kontrasztban van azokkal az ambíciókkal, amiket az arany keresése közben átél, és még nagyobb kontrasztban a tájjal és a környezettel.

Ez a kontraszt és Kenny maga viszi a hátán a filmet, minden jó pillanata ezeknek köszönhető. Mert vannak nagyon jó pillanatai a filmnek. Összességében azonban olyan, mint maga az aranyásás és a főhősünk élete; egy óriási hullámvasút, újra fent és újra lent. A film nem igazán tudja eldönteni, mi is szeretne lenni; hol egy erős dráma látszatát kelti, hol pedig valami könnyű kis délutáni kalandfilmét. Hol igazi retro atmoszférát teremt a képekkel és a karakterekkel, közben viszont borzasztó, oda nem illő zenével rombolja le teljesen a hangulatot.

Mindezek ellenére azért nézhető alkotásról beszélünk. Kenny karaktere pedig meg tud maradni annak ami. Ez a többi szereplőről nem igazán mondható el, ami részben a színészi teljesítmény hiányának, részben pedig egyszerűen a felületes kidolgozásnak köszönhető. Az Arany lehetne nagyon jó film, de egyszerűen elszúrta. McConaughey hozza, amit elvárunk tőle, de ennyi. Fanoknak azért kötelező a megtekintés és másokat se riasztanék el, hiszen valamiféle atmoszférateremtő ereje mégiscsak van a filmnek. De mindenképpen eredeti nyelven ajánlom, mert a szinkron nem sikerült túl jóra, és sokat elvesz az élményből.

Ha tetszett a kritika, kérlek lájkold a Facebook oldalunkat!

A cikket beküldte: Kalocsai Bálint

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2017.02.28. 16:17:27

Én valahogy nem tudok mit kezdeni McConaugheyvel a nagy visszatérése óta. Pont tegnap néztem meg tőle a Harc a szabadságért c. filmet, amire ugyanaz igaz, mint a színészre az utóbbi időben: sokat markol, keveset fog.

Knuth úr 2017.02.28. 21:09:47

@Lazók György: Nem hiszem, hogy rajta múlna ez a "meh" jellegű filmezés, egyszerűen csak elvállalt kevésbé sikerült filmeket, a színészkedése ott van a Free State of Jonesban is, maga a film nem állt össze. Reméljünk egy nagy dobást a Setét toronytól! Ha pedig nem, hát kéne neki kicsit pihennie, aztán majd visszatérni.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.01. 02:44:44

@Uzuz: szerintem is durva kijelenteni ilyesmit, amikor csak ez a két filmje nem váltotta be a várakozást, de ezekben IS ő maga jól játszik. De azért volt egy Interstellar, egy Wolf Street farkasa, egy Mud, és hasonlók, tökre örülök, hogy nem ilyen Anyám nyakán lószarokban látom mostanában.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2017.03.01. 09:45:46

@Uzuz: A setét toronynak drukkolok, de az elég aggasztó, hogy négy hónappal a bemutató előtt még mindig teljes marketing-kuss van körülötte, arról nem is beszélve, hogy Akiva Goldsman neve is ott van a forgatókönyvírók között!

scal: Elfeledkeztél A fák tengeréről, ami szintén a süllyesztőben végezte. Szerintem McConaughey most is rosszul választ szerepeket, csak másképp, mint a romkom-korszakában.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.04. 18:51:51

@Lazók György: szerintem ilyenkor ez már épphogy tudatosságot mutat, veszélyes ez a szivárogtatás, én meg szeretem ha meglepnek

A romkom korszakában megélt abból, hogy jól nézett ki, ott szerintem elvállalt mindent ami pénzt hozott. A fajsúlyosabb szerepek meg nem feltétlenül termelik vissza az árukat, de ettől még ő jó lehet benne. Nem hiszem hogy az Aranynak is ő lenne a hibája.

De ott a Harcosok Klubja ami szintén anyagi csőd volt, mondanád hogy Norton vagy Pitt rosszul választott szerepet?

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2017.03.04. 22:50:40

@scal: A meglepetéseket mindenki szereti, viszont, ha egy ekkora produkciónál lapítanak, mint szar a fűben, az ritkán jelent kellemes meglepetést.

A Harcosok klubja anyagi bukásáról aligha a színészek tehettek, sőt amilyen erős kultusza lett a filmnek, mondhatjuk, hogy az a választásuk helyességét igazolta. A fák tengerére, az Aranyra vagy a Harc a szabadságértra nem valószínű, hogy meg nem értett mesterművekként gondolnak valaha is. Ezek azok a típusú díjak reményében bevállalt filmek, melyek igen hamar feledésbe szoktak merülni.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.24. 05:32:16

na megnéztem, és sok mindennel nem értek egyet, rengeteg rosszat hallottam a filmről, de engem végig lekötött, már már lenyűgözött

"Sokak számára gyűlöletes lehet a téma, hiszen rengeteg film igyekezett ezt a gátlástalan, mindenkin átgázoló emberi magatartást erényként bemutatni. "

lehet más filmet néztünk, de egyáltalán nem láttam ezt a filmben, nem rég volt egy hasonló film, Az alapító, nah ott áll eme kitétel, de itt? Kenny nem gázol át senkin, éppen csak hogy ki nem forgatják a vagyonából, mert tipikus jeleneteket láthatunk, amikor senki nem hisz neki, mert csóró, mert padlón van, és amikor már mindenki akar egy szeletet a tortából, Kenny Szevedélyes, de ha átgázolt volna bárkin is, akkor nem próbálja visszaszerezni a nőjét,

"Kenny egy igazi paraszt. Egy alkoholista, nem törődöm alak. A végletekig egyszerű, csak egy dolog érdekli, az arany. "

szerintem ez sincs így, az Arany a mániája, a szenvedélye, mint Dagobert bácsinak, mert ő ebben jó - ahogy beszél a díjátadón is - totál egyértelmű, de nem L'art pour L'art akarja az Aranyat, hanem hogy fame and fortunet szerezzen vele, ebben a vonatkozásban sokkal több közös vonása van Indiana Jones-al, őt is szenvedélyesen érdekelték a relikviák amik után kutatott

"A film nem igazán tudja eldönteni, mi is szeretne lenni; hol egy erős dráma látszatát kelti, hol pedig valami könnyű kis délutáni kalandfilmét. Hol igazi retro atmoszférát teremt a képekkel és a karakterekkel, közben viszont borzasztó, oda nem illő zenével rombolja le teljesen a hangulatot."

szerintem mesterien keverte ezt a kettőt, igazi felemelkedés, tündöklés, bukás storyt látunk itt, és McCounaghey baromi erőset alakít, főleg ezzel a visszataszító külsővel, ahogy Bruce Greenwood megszólal: "Már már tisztelem ezt az embert."

a film zenéi pedig tök jól festették mindez alá, megteremtvén a 80-as évek hangulatát, basszus ilyen volt a 80-as évek, gecire ízléstelen :D de szerethető

"Mindezek ellenére azért nézhető alkotásról beszélünk. Kenny karaktere pedig meg tud maradni annak ami. Ez a többi szereplőről nem igazán mondható el, ami részben a színészi teljesítmény hiányának, részben pedig egyszerűen a felületes kidolgozásnak köszönhető. Az Arany lehetne nagyon jó film, de egyszerűen elszúrta. McConaughey hozza, amit elvárunk tőle, de ennyi. Fanoknak azért kötelező a megtekintés és másokat se riasztanék el, hiszen valamiféle atmoszférateremtő ereje mégiscsak van a filmnek. De mindenképpen eredeti nyelven ajánlom, mert a szinkron nem sikerült túl jóra, és sokat elvesz az élményből."

a többi szereplőt is erősnek éreztem, pláne az enigmatikus nagyágyút Acostát, Corey Stoll is nagyon rendben volt, nem egy szép gyerek a bevert orrával, de valahogy csípem a buráját, és milyen gusztustalanul adta vissza a Wall Street-i bankárokat, hát rá sokkal inkább illett amit írtál, semmint Kennyre, a végén amikor megtudja, hogy kigolyózták őket, hát az valami hihetetlen jó jelenet volt, mert a néző érzi, hogy Kenny tud ha akar

a szinkront pedig megvédeném, mert nagyon passzolt a karakterekhez, igen igen kellemeset csalódtam úgy en bloc az Aranyban
süti beállítások módosítása