Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kincsem

2017. március 14. - scal

„Maga egy született vesztes, ma a pénzét veszíti el, holnap az életét..."

a11c7471d9f266163e738a7d48c04514398dc76d.jpg

A fenti plakát bizony majdnem elérte, hogy ne nézzem meg ezt a filmet. Ami az utóbbi idők... ha nem egyenesen a létező legjobb magyar film, ami valaha készült... Ha most kicsit szkeptikus vagy, netalán költői túlzásnak gondolod szavaim, hidd el, totál megértelek. De a helyzet az, hogy ez úgy néz ki, mint egy film. Nem kicsit sárgásan, kicsit savanyúsan film. Hanem ez egy FILM. Három milliárdból készült. Így mutatom: 3.000.000.000. Mármint forintból, ami még mindig röhejesen kevés, az USA-ban egy tízmillió dolláros, alacsony költségvetésű produkciónak felel meg. Viszont az rögvest látszik, hogy ez a film él. Lélegzik. Működik. Ez a film esélyes arra, hogy meghódítsa Európát. Külföldi forgalmazásra alkalmas, és nem csak itthon fogják érteni. Ergo. Ha lapátolják a film alá a pénzt, a végén még kiderül, tudunk azt is csinálni. Hirtelen lesznek színészeink, akik nem a színházba képzelik magukat, a forgatókönyv izgalmas, és végig leköt, az akciójeleneteket pedig olyan feszesre vágják, hogy az adrenalin mennyiségét csak egy jobbfajta hullámvasút tudná visszaadni.

Úgyhogy legyek most objektív, mert rengeteg embernek már „csakazértse" fog tetszeni. A Kincsem a valaha készült legdrágább magyar film. Mivel lehetne párhuzamba állítani? Mondjuk ott van rögvest a Hídember. Két okból is adja magát: a Kincsem is az 1800-as években játszódó kosztümös film, és az volt talán utoljára ennyire nemzeti film. Csak azt elkúrták... nem kicsit... nagyon. A Kincsem ugyan elsősorban szórakoztató film, de nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy közben nemzeti is. Nem véletlenül időzítették a bemutató dátumát március idusára. Aztán ott van a rossz emlékű A nagy füzet. Igaz, az csak egy milliárdból készült... de azért mégis csak na... zongorázni lehet a különbséget. Itt háromszor annyiból egy hiteles filmet sikerült csinálni, ott meg egy tanyát béreltek ki, meg féltucat statisztát, molyrágta ruhákat és egy kiszuperált T-34-est.

A harmadik pedig a Hajsza a győzelemért. Miért? Forma–1, Lóverseny. Mindkét téma meglehetősen egy adott szubkultúrára korlátozódik, ezt vagy szereti az ember, vagy nem. Engem kevés dolog érdekel kevésbé a lovinál. Erre fel eléri ez a film – pontosan ugyanúgy, ahogy a Hajsza a győzelemért –, hogy végigizguljak két órát, méghozzá úgy, hogy tudom, ezt a lovat sose verték meg. Na, ez az igazi bravúr. Amikor téttelenül tudnak lapot húzni 19-re, és mégis tövig rágom a körmeimet. Az sokakban néminemű szemöldökfelvonásra adhat okot, hogy a film egyáltalán nem történelem hű, rengeteg benne a fikciós kikacsintás. A lényegi dolgok a helyükön maradtak, de amit látunk, az sokkal inkább hasonlít egy történelmi regény szabatosságára. Igen, volt egy magyar versenyló, akit csodált Európa az 1870-es években, igen, gróf Blaskovich volt a gazdája, és igen, sose verte meg senki. De minden más azért került a filmbe, hogy az izgalmasabb és szórakoztatóbb legyen a száraz történelmi adatoknál. Hihetetlen, de igaz, a legszürreálisabb elem a valóságból származik: Kincsem különös barátságot ápolt egy Csalogány nevű macskával.

kincsem_2.jpg

A filmben azonban Blaskovich egy igazi dzsentrit alakít, és a film első harmada megfesti a korszak lecsúszott nemességének mindennapjait. Mindössze egy versenylova van, meg a grófi címe, mindennap kurvázik, és villámgyorsan apadó pénzének maradékát a lóversenypályán veri el. Persze azért így lecsúszva is van még egy kisebb vityillója, meg szolgálói, de hát ez már csak árnyéka az egykor fényes múltnak. Apját ugyanis szeme láttára ölte meg egy osztrák, még a szabadságharc idején, és bónuszként elorozta a nemesi kastélyt is. Így válik a Kincsem egy bosszúfilmmé, majd amikor színre lép Klára, a makrancos hölgy, romantikus drámává, amelyben egy pillanatnyi üresjárat nincs, és azon kaptam magam, hogy minél többet és többet akarok ebből a miliőből látni.

Nem is tudjuk, milyen szerencsések vagyunk: ebben az országban különösebb nehézség nélkül találni csomó helyszínt, amely átalakítás nélkül az 1800-as viszonyokat idézik. Minimális CGI-vel mindezt megtámogatva, elképesztő hatást ért el Herendi Gábor negyedik filmje. Az egyik legjobb jelenet, amikor a háttérben mutatják az épülő Szent István Bazilikát. A kiegyezés utáni boldog békeidők nem is lehetne ennél autentikusabb. Külön öröm számomra, ha új színészeket láthatok a vásznon. Nagy Ervin minden kétséget kizáróan korának egyik legjobb férfi színésze, legalábbis ebben az országban. Minden rezdülése hiteles, egyszerűen átadja azt a fanatizmust, ami kellett ehhez az egészhez, hogy az ember kockáztasson, és mindenét feltegye dupla vagy semmi alapon. Petrik Andrea pedig még talán nála is jobb választás volt, olyan kisugárzása van ennek a nőnek, hogy azonnal szerelmes lesz belé, aki a szemeibe néz.

Klára alakját igazi méltósággal tölti meg, azt pedig, ahogy a nő testi hibáját viseli, és ahogy az kihat a személyiségére, szintén remekül adja vissza. Petrikre még a Hajnali lázban figyeltem fel, annak a filmnek ő volt az egyetlen jó pontja. A legjobb azonban, hogy Nagy és Petrik közt eszméletlenül jól működik a kémia. Elhisszük ezt a pusztító szerelmet, gyűlöletet, amit a két fél érez egymás iránt. A mellékszereplők is remekül egészítik ki a nagy kettőst. Gyabronka Józsefnek már most odaadnám a legjobb férfi mellékszereplő Oscarját, annyira szerethető az öreg mentor szerepében. Scherer Péter pedig egy igazi amorális, velejéig rohadék uzsorást formál meg mesterien. A legrosszabb egyértelműen Keresztes Tamás, de nála inkább a forgatókönyv a ludas, mert karaktere nincs kellően kibontva, pálfordulása nincs felvezetve, baj, hogy nem áldoztak időt a két férfi közti barátság felbomlására.

kincsem-szabo-adrienn-nagy-ervin.jpg

Ha már forgatókönyv, az utolsó percekben nagyon kapkod, és nem olyan bátor, mint addig, nem is értettem miért kell erőltetni a happy endet, ha az események teljesen mást sugallnak. Be kellett volna vállalni a katarzishoz, ez így nagyon elnagyolt, és kutyafuttában összepepecselt. Ugyanakkor rég éreztem már filmben, különösen egy kosztümös filmben, hogy a párbeszédek vitriolosak, frissek, életszagúak. Úgy tudnám jellemezni, ahogy a film egyéb kelléktárát. A jelmezek is korhűek, de modern szabásúak. A film zenéje pedig, te úristen. Hrutka Róbert olyan fantasztikus muzsikát komponált, hogy legszívesebben már rohannék a lovira, csak közben eltelt 150 év. Ennyire jó filmzenét még nem is hallottam, érezni, hogy itt most ez mind a film javát szolgálja, nem pedig arra törekedtek, hogy kapcsolt termékként holnap már lehessen kapni a CD-t a boltokban.

A vége felé azért megemlíteném Herendi meglehetősen érdekes koncepcióját, ami viszont olyan otromba bizonyos helyeken, mint az elefánt a porcelánboltban. A filmet ugyanis steampunkosra vették, de nem eléggé ahhoz, hogy önállóan megálljon a lábán, ugyanakkor éppen elég anakronisztikus pillanat maradt, ami kizökkenti a nézőt. Állítólag ezekből sokkal több volt az eredeti verzióban, de a tesztvetítés során a legtöbbet kukába dobták. Sajnos a vágó nem dolgozott eléggé eredményesen, vagy csak nem szóltak Herendinek: Te, Gábor, nem érzed, hogy ez gáz? Így maradhatott a filmben az a teljesen érthetetlen jelenet, amikor Klára várakozás közben elkezdi dúdolni Fluor Tomi Legoját, a kastélyban valami totál elborult koreográfiába fognak a táncosok – ami, jelzem, önmagában klassz, csak nem illik bele az addig felfestett korba –, Mike, a zsoké úgy fogalmaz: „ezt nem lájkolom”, vagy Gyabronka megjegyzi: kár, hogy vasárnap minden zárva van.

De ha ezeken az apróságokon a néző képes túllendülni, és szerintem érdemes, akkor egy hihetetlen profi filmet fog látni, amiről nem is gondolná, hogy magyar, mert annyira jó nézni, annyira hiányoznak belőle a magyar filmekre jellemző baromságok. Úgyhogy csak remélni tudom, hogy Kincsem befut a kasszáknál is, és ott is csodát művel, mert akkor reménykedhetünk, hogy ezentúl évente legalább egy ilyen kaliberű alkotás születni fog.

Ha tetszett a kritika, kérlek lájkold a Facebook oldalunkat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2017.03.14. 06:08:30

Érdekes, én meg épp a plakátja miatt döntöttem el, hogy megnézem.:) Annak ellenére, hogy Nagy Ervin úgy néz ki rajta, mintha egy gótikus angol horrorból került volna ide (mint egy Johnny Depp-klón A pokolból című film nyomdokain). Petrik Andrea viszont azonnal elbűvölt: nem egy modern színésznőt láttam, aki egy film kedvéért korabeli kosztümbe öltözött, hanem egy XIX. századi NŐT, aki kisugárzását tekintve abszolút XXI. századi.

Terézágyú 2017.03.14. 09:31:30

Nagy Ervin, a vámpírvadász? :)))

Terézágyú 2017.03.14. 09:32:55

Télleg ilyen bőrkabátban meg bőrfűzőben vannak a filmben is?? :)

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2017.03.14. 10:09:19

@Terézágyú:

„Nagy Ervin, a vámpírvadász?”

:)))) Igen!!!

Terézágyú 2017.03.14. 10:57:00

"Mike, a zsoké úgy fogalmaz: „ezt nem lájkolom”"

Ha ez a Mike tényleg Mike, vagyis ángol, akkor elvileg mondhatta így 1870-ben is :)

Oldfan 2017.03.14. 17:43:12

@Terézágyú: Bocs, de nem mondhatta. Marhára nem volt képben a korról, aki ezt egy egy 1870 -ben élő angol szájába adta. Az 'I am liking" mint nyelvtani szerkezet akkor még nem létezett. Meg különben is, olyan lett volna, mint a magyarban a "- suk - sükölés." (Majd meglássuk.") A prosztóság hangos bizonyítéka. Egyébként még most is az, de aki kimondja, az NÁLUNK nyelvtan náci. Ott csak legyintenek rá... és attól kezdve nem veszik igazán komolyan.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.14. 22:44:42

@Oldfan: jó az még a lightosabb kiszólás, de a Legót nem tudom hogy képzelhették komolyan, ilyenkor basszus valakinek üvöltenie kéne a felvétel során: EZ NEM GÁBOR ezt nem kell!!!

Oldfan 2017.03.14. 23:03:52

@scal: Valakinek? Mondjuk, egy producernek, - ha már más nem akad, - aki a lehetséges bevételt erősen szem előtt tartja? "Most egy poénért elqrsz egy véka pénzt vagy csak simán kontár vagy?" Vagy mostanság, még a forgatás előtt, nem szokás szakértőkkel átnézetni az alapanyagot? Mindegy, úgyis csak költői kérdések ezek, ha a film már a mozikban bosszatja az átlagműveltséggel rendelkező nézőt. A filmes szakma meg sír, ha legközelebb hidegvízre valót sem kap közülük néhány emberke, hogy "Nyomják Krahácsot..."

GERI87 2017.03.15. 13:53:45

"Fluor Tomi Legoját, a kastélyban valami totál elborult koreográfiába fognak a táncosok – ami, jelzem, önmagában klassz, csak nem illik bele az addig felfestett korba –, Mike, a zsoké úgy fogalmaz: „ezt nem lájkolom”, vagy Gyabronka megjegyzi: kár, hogy vasárnap minden zárva van."

Gáz tényleg....
Már majdnem jó lett volna, de akkor nem lett volna elég "magyar film"? Ezért kényszeresen elbahták.....lenyúltak a pronyóság mélyére...megszokásból...

"annyira hiányoznak belőle a magyar filmekre jellemző baromságok"

Hát ezek szerint nem!
HA szimplán ripacskodnak benne egy hangyányit- ahogy az a magyar színészkedésben kötelező - még azt is elviselem... de ez?

Szomorú...szomorú....3 milliárd és nem, nem bírtak nem prosztóskodni kicsit....ez ilyen néplélek dolog lehet:)
MI lehetett a cél? Hogy a 12 éves hülyegyereknek is legyen 2 jó perce amit ismer....de ő minek célcsoport, Elmebaj!!!!!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.15. 19:48:20

@GERI87: nem, nem kötelező a ripacskodás

szerintem a polgárpukkasztás, mi más? Herendi azt hitte vicces, pedig nem

Terézágyú 2017.03.16. 08:27:19

@Oldfan:
"Bocs, de nem mondhatta. Marhára nem volt képben a korról, aki ezt egy egy 1870 -ben élő angol szájába adta. Az 'I am liking" mint nyelvtani szerkezet akkor még nem létezett."

Nem is mondta senki, hogy erről van szó.

De ha mondjuk egy ángol, aki tisztában van a magyar nyelv ragozásával, ugyanakkor nem jut eszébe a "szeretni/kedvelni" ige, azért hirtelen az angol szót ragozza magyarosan - ilyen lehetséges. Elvileg.

"Mindegy, úgyis csak költői kérdések ezek, ha a film már a mozikban bosszatja az átlagműveltséggel rendelkező nézőt. A filmes szakma meg sír"

Ja, hogy te rühelled ezt a filmet, és kész. Hát akkor ezt mondd :)

Terézágyú 2017.03.16. 08:30:21

Mellesleg még kivándorolt magyarokkal is előfordul, hogy az angol igét magyarul ragozza: "Az eredeti angol szónak (“fix”) eredeti értelme: erősíteni, hozzászegezni, hozzáfűzni. Bizonyos, hogy a “fix” igét, az amerikai is egy tucat értelemben használja, de a bevándorolt magyar rádupláz, a fikszolni-t igekötővel látja el, tehát magyar igének veszi, és egyenesen mulattató vonatkozásokban használja: Kifikszol: kicsinál; megfikszol: megcsinál, rendbe hoz; megfikszol valakit: ellátja a dolgát valakinek; odafikszolt a szemére: odaütött; földre fikszol: földre teremt."

Oldfan 2017.03.16. 13:50:30

@Terézágyú: Teljesen tévúton jársz. Olyasmiket tulajdonítasz nekem, amiket nem írtam. A forgatókönyvíró dolga, hogy az anakronizmusokat kigyomlálja, a nyelvieket is.
Ez a gárda meg több éves előkészítés után stílustöréses filmet tett le egy rahedli pénz elköltése után. Vagy normális kosztümös mozit adjanak, vagy paródiát. De a "hol ide, hol oda kapok" váltogatás a mozi közben, bizony bosszantja a nézőt. Miután ez várhatóan sokaknál kiveri a biztosítékot, - néha megrendelőnél is, - nem csoda, ha elfogy a bizalom. Utána jön a kesergés.
Bereményi G. hány filmre kapott megbízást a Hídember óta? És miért is? Erre céloztam és ennyi, nem több.

schr62 2017.03.16. 16:22:44

sok pénzért , alig látja majd valaki, csak sokat félretettek, másnapra is..
Ennyi pénzből több filmre is futhatná. olyan mint a hidember, drága, nem kell senkinek...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.16. 20:07:56

@Terézágyú: a lájkolnám pl. maradhatott volna, és fel se tűnt volna, ahogy a vasárnapi boltzár sem, ha ezt a faszom Legot kiszedik meg a táncot, így viszont már ez is húzza magával ezeket a hülyeségeket, halmazati dolog

az ötödik: Blaskovich leparkol a lovával, és odadobja a kulcsot a szolgának: Egy karcolás se legyen rajta :D ez pl. poénos, nekem tetszett, ha ilyeneknél maradnak nem lett volna túl sok, a Lego az kibaszottúúúúl túl sokkkk

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.16. 20:08:56

@Terézágyú: nyelvészkedjünk: Francia ország = Franc ország ország

Bacon szalonna = szalonna szalonna

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.16. 20:10:56

@Oldfan: ennyire nem rossz a helyzet, előbb azért nézd meg

@schr62: nem olyan, mert a Hídember egy rakás szar

Oldfan 2017.03.16. 21:10:39

@scal: Vagyok olyan mazohista, hogy megnézem. :)
Örülök, hogy legalább te vetted, hogy nem a filmet húzom le, - (még?) - hanem azért morgok, hogy ha valaki hivatásos, ne önmagának és a baráti körének poénkodjon közpénzen, ami elég gyakori magyar filmes körökben. Nem ők, meg a haveri társaság, finanszírozták a mozit. A profizmusba beletartozik a célközönség megválasztása és kiszolgálása a megfelelő eszközökkel.
Várkonyi Zoltán elég határozott egyéniség volt, de az Egy magyar nábobba nem rakott korabeli aktuális célozgatásokat, a reformkort adta vissza nyelvezetben, zenében és viseletben. A "Magyar vándorban" viszont hiába szerepel a hét vezér, semmi ünnepélyeskedést nem akartak, annál több blődlit. A maga módján mégis működik a megoldás, mert a film belső logikája következetes. (Hogy kinek tetszik, kinek nem, az más tészta.)

Miért hagytad ki a példákból "sampion gombát"? Ha már "Franc ország" jött szóba...:)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.16. 23:04:29

@Oldfan: én veszem az adást pajtás,

Herendi a Magyar Vándorban tolta igazán túl ezt, ebben legalább nem fakadnak dalra a szereplők, de ott legalább az volt a koncepció, hogy az egy burleszk, paródia, akármi

mert ezt még nem ismertem :d jöhetnek még hasonlók

Túlélő ... 2017.03.17. 06:41:25

scal! Ha pontban kellene kifejezne a véleményedet, hány pontot adnál erre a filmre? Kritikád alapján 8 vagy 9 lenne. Jól érzem? Vagy inkább csak 7?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.17. 10:02:30

@Túlélő ...: Hát ez kész, mindig ez a kurva pontszám. 8as erős. De lehet megkapja a 9et is hiszen keves hianyzott a tökélyhez.

Túlélő ... 2017.03.17. 14:28:47

@scal: 9? Az komoly. Köszi válaszod "kurva pontszám" ide vagy oda.

Túlélő ... 2017.03.18. 08:12:16

A 30/40 blogon ez a "frími" jól lehúzta a filmet alig 4 pontra értékelve. 30per40.blog.hu/2017/03/18/kincsem_filmkritika

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.19. 23:56:51

@Túlélő ...: kapott is vagy 3 lájkot :D... aranyos a 30/40 blog, csak olyan sekélyes, olvastam tőlük anno ezt azt, de nem találtam benne egyéni hangot, meg a dolgok mögé látni se nagyon megy nekik

Markó Mária 2017.03.20. 08:58:01

nekem nagyon tetszik a film:) Kérdésem csak annyi hogy hol forgaták a báli jelenetet mert ismerös?

Terézágyú 2017.03.20. 11:12:58

@Oldfan:
"Teljesen tévúton jársz. Olyasmiket tulajdonítasz nekem, amiket nem írtam."

Ja, persze. Ha zavar, akkor fogalmazz másképp.

Túlélő ... 2017.03.20. 16:38:08

@scal: teljesen egyetértek veled a 30/40 -t illetően.

Petrow 2017.03.27. 08:33:22

Hétvégén letudva - és egynek jó volt. Szórakoztatni akar, és ez sikerült neki.
Hogy minden idők legjobb magyar filmje, azt nem tudom; sajnos szégyenteljesen kevés hazai filmet láttam. Amiben egyetértünk:

- A színészek. Petrik és Nagy között tényleg jó kis kémia volt, és Nagy tényleg az ilyen, - nekem kicsit Robert Downey Jr-t idéző - szerepekre van kitalálva. És igen, megnézném steampunk vámpírvadászként.

- A látvány. Teljesen vállalható, jól vágott, nem idegbeteg módon rángatott. Imitt-amott azért kilógott a lóláb, hogy pl. az akciórészekhez köze nem volt a szereplőknek. Ami nem baj, mert így a kaszkadőrök munkáját is megdícsérhetjük. Nem mondom, hog abszolúte tökéletes volt (az általad említett bazilikás kép pl. nekem az egyik legműízűbb CG rész volt), de összességében teljesen rendben van.

- A végjáték. Én is vártam, hogy meg merik lépni a nem-happy endet, és titkon remélem, hogy a DVD változatra egy alternatív befejezés is fel fog majd kerülni. Mert így vajmi kevés karakterfejlődése van grófuramnak. Hatásosabb lett volna, ha a bosszúja beteljesedéséért az életével fizet.

- A prosztó poénok. Kár volt beletenni őket, a szelfi-duckface résztől kezdve a mizuig bezárólag. Nem mondom, hogy élvezhetetlenné tették a filmet, de olyan érzést keltettek bennem, mint ha a rendező se tudta volna eldönteni, hogy mennyire vegye komolyan a saját filmjét.

Ami elmarasztalást érdemel:
- A hangmérnöki rész. Nem is tudom, mikor láttam olyan filmet, ahol egyáltalán feltűnt a hangmérnök munkája - hát itt igen. A statikus közönségzaj, a legizgalmasabb pillanatba benyerítő ló, az egyen-fanfár; nekem bántotta a fülemet. Mondom mindezt úgy, hogy a Hrutka-féle filmzene eszméletlen hangulatos, különösen a futamok alatti téma fülbemászó, és igazi versenyélménnyé teszi azokat a részeket.

Oh, és igen, kezeket fel, akinek szintén a Heroes 3 ugrott be a császár belépőjénél!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.27. 17:15:08

@Petrow: na még egy a selfie :D az nekem már fel se tűnt

"Oh, és igen, kezeket fel, akinek szintén a Heroes 3 ugrott be a császár belépőjénél!"

basszus tényleg :D

összességében örülök, hogy teccccccettt

Oldfan 2018.01.01. 13:19:31

Többségében azt kaptam, amit vártam. Egy szép kiállítású, fogyasztható filmet, ami lehetett volna sokkal jobb is. Sajnos, annyi zavaró marhaság és felületesség van benne, amik lehetetlenné teszik a felhőtlen élvezetét.
A rendezés stílusos, néha kifejezetten ügyes, de bizony jó lett volna egy szigorú döntéshozó a háttérben, aki nem hagyja benne a vadhajtásokat. Herendi úr erre sajnos nem volt képes.
Nálam ezek voltak a kritikus pontok:
1. Kincsem a címe, de a híres versenyló pályafutása csak ürügy egy romantikus szerelmes filmhez. Nem volna ez baj, mégsem lehet egy négylábú a központi hős, de azért kapjon már igazi súlyt a történetben. A rigolyái bőven adtak volna színesítést. A macskához való ragaszkodása, a finnyássága a víz kiválasztásában, stb. Sőt, az angol zsoké, aki végül is sikerre vitte, szintén többet érdemelt volna, mert "színes" egyéniség volt. A futamok sokkal jobb kidolgozást érdemeltek volna. Többnyire sterilek, messziről felvettek, pedig közelképekkel és jó vágással nagyot dobtak volna a hangulaton. Az egyetlen kivétel az utolsó verseny, ahol tényleg felforrósodik a levegő. Kár, mert operatőri munka a film döntő többségében minden igényt kielégít.

2. Félrement főkarakter. Az igazi Blaskovich elég sótlan lett volna, nem vitás. Nem volt ő a külsejében daliás, a természetében pedig hazárdőr. De pont egy ilyen sokszor látott dzsentri figurára kellett átírni? Ő lenne a "szabad magyar," aki egy szigorúan nevelt osztrák főnemesi lányt is képes elkápráztatni? Aligha. A fő ellenfele bezzeg sokkal élőbb. Hát még a lánya. De említhetném az uzsorást és a Blaskovich mentorát is. Mind jobban megírt szerep. Nagy Ervinnek egy igazi drámai pillanat vagy szerelmes jelenet sem jut. Nagyrészt az egyik hülye poéntól a másikig taszigálják. Még hogy fifikás bosszúálló volna? Ugyan. Nem csoda, hogy Gyabronka József, Petrik Andrea vagy Gáspár Tibor alakítást hamarabb említik dicsérően, mint az övét. Nekik van mit eljátszani. Szegény Ervin megszakadhatott igyekezetében, hogy rá is emlékezzenek.

3. Buta poénkodás. A stáb nem bírta eldönteni, mit akarnak. Romantikus, kalandos. szerelmi történet legyen? Az "Ördöglovas" 1943-ban különbül megoldotta ezt a témát a látottaknál. Vegyék humorosra? OK, de akkor végig komolytalankodjanak, adjanak paródiát. Helyette született egy zagyva mix. Modern beszólásokkal teli, amikkel külföldön, ha le akarják fordítani, aligha tudnak mit kezdeni. (pl. Vasárnapi nyitva tartás.) Majd írnak helyette valamit, ami ugyanúgy nem illik oda.

4. Zene. A cikk íróval ellentétben a film egyik nagy gyengeségének tartom. Az a korszak a magyar zenei megújulás ideje volt, amelyből bőven lehetett volna ihletet meríteni. Egyedi lett volna. Ám helyette modern elektronikus hangzás, ide nem való country és rock motívumok bukkannak fel, amik zavaróak voltak. A ritka magyaros dallamok sem túl jók, a érzelmesek pedig közhelyesek. Van egy olyan főmotívum, amiről évek múlva is bevillan majd, hogy "Ja, ez a Kincsemből van?" Nino Rota trombitája, Morricone harmonikája, vagy egy Vangelis szintetizátorfutam álomnak is túl szép, hiszen még a Bors vagy a Tenkes kapitánya TV sorozatnyi egyedisége sem jött össze. Azokat motívumokat máig felismerik. Hrutka próbálta hozni azt amiben ő jó, de a felkérése eleve téves döntés volt. A Kincsemhez nem az ő stílusa kellett volna.

5. Stílus törések. Blaskovich a szélfútta madárfészek hajával, a szocialista időket idéző bőrkabát utánzatával nem korabeli nemes. Amikor meg a borzalmas szemüvegét is felteszi, végképp annyi a jelenetnek. Röhejes az összhatás. Pedig amúgy nagyon szép a látvány és a jelmezek nagy része csodás. Erre több példa nem kell.
6. Ostobaságok. A film utolsó harmadában már kifejezetten bosszantó volt, ahogy sorjáztak. Részben logikai hibák, vagy a korszak valóságának teljes hanyagolása. A kupi az 1910-es évekbe való. Nem kardinális probléma, de egy ilyen volumenű filmnél simítsák már el a részleteket. Egy császári bizalmas estélyére meghívó nélkül egy főnemes sem sétálhatott be, nem hogy olyasvalaki, akit köztudottan nem szívlelt. A szóbeli hivatkozás kevés volt hozzá. A cár és a császár birodalmi politikai ügyként tekintett volna egy ló sikerére? Erős túlzás. A két uralkodó díszhelye mögött szabadon sétafikálhattak az emberek? Az őrség meg előttük áll fapofával és semmi védelem hátul? Akkoriban sem voltak hülyék a biztonságiak. A császár átadja kitüntetést, amit az érintett zsebre vág és HÁTAT FORDÍT NEKI? Sőt, elbocsátás nélkül lelép? Ez bizony felségsértés. Két lépést sem tehetett volna meg és lekapcsolják. A csúcs az istálló égése. Berohan a gazda, a nyakát kockáztatva és melyik lovat szabadítja ki utoljára? A legértékesebbet. Kincsem ott ácsorog a tűzvész közepén, pedig már a macska is lelépett. Kanca volt a szentem, de nem szőke a sörénye. A csúcs: A hősnő, apuka öngyilkossága után, összeégve, a szerelmét az előbb még halottnak híve, rögvest poént mond.
De nem kell a véleményemre adni. Inkább nézzék meg. És lehetőleg a Filmbookon tessék kommentálni.
süti beállítások módosítása