Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A harcos

2011. március 02. - Santino89

"Ez egy bokszoló. Törd el a kezét!"

Haladjunk szépen tovább az idei Oscar-jelöltek listáján. A harcos a szememben kiütéssel verte a két nagy favoritot, a Közösségi hálót és A király beszédét is. Ez egy igazi remek dráma, ami valóban a filmvászonra kívánkozik. Egy tökéletesen átélhető, szomorú és viszontagságokkal teli, ám mégis felemelő történetet láthatunk. És mennyivel jobb egy ilyen, mint egy karót nyelt, angol úrfi nyavalygásait hallgatni... Erős? Annyi baj legyen. Az összehasonlítás elkerülhetetlen. Mindkét film egy férfiról szól, akinek önmagát kell legyőznie, miközben konfliktusokba kerül az őt leginkább támogató másik férfival. Végül persze elérkezik a katarzis. A harcos annyival jobb, hogy tökösebb, férfiasabb, és sokkal inkább átélhető, mint A király beszéde, bár nem annyira mívesen elkészített, ez kétségtelen.

Közös bennük az is, hogy mindkettőt el lehetett volna könnyedén rontani. Hisz hány amerikai sportfilmet láthattunk már? Sőt, hány bokszfilmet? Köztük olyan igazi klasszikusokat, mint a Rocky 1, vagy a Dühöngő bika? A harcos sosem lesz olyan legendás és emlékezetes, mint a Rocky, és közel sem olyan felkavaróan egyedi, és mély, mint a Dühöngő bika. Érdekes ellentét a Rockyval szemben, hogy ott a főhős lényegében felemeli magával a környezetét, míg itt éppen a környezete vágja el a valódi sikerektől a hőst...

A főszerepet bár Mark Walhberg játssza, sajnos tökéletesen halovány marad Christian Bale mellett, aki újra bebizonyította, hogy mekkora színész. Néztem a filmben, és egyszerűen nem tudtam összekapcsolni, hogy ő az, aki Patrick Batemant játszotta. Ő Bruce Wayne, ő Dan Evans, vagy épp A gépész. Jack Nicholson játszhat bárkit, ő mindig Jack Nicholson marad, bármekkora színész is... Christian Bale hihetetlenül felszívódik ebben a szerepben. Tényleg ő a drogos véglény, aki a szemeteskukába ugrik az anyja elől, aki az öccsén keresztül próbálja megvalósítani az álmait. Aztán felismeri a helyzetet és próbál megváltozni... mindezt pedig valami elképesztő hitelességgel. A többi színész is megkapja a kellő teret, de egyikük sem ennyire lehengerlő.

A forgatókönyv pedig kiváló, a visszafogott rendezés szintúgy. Nincs sok bokszjelenet, de amik vannak, azok viszonylag realisztikusan, és látványosak. A legfőbb hangsúly a családi konfliktusok ellentmondásosságán van, melyet nagyszerűen ábrázoltak, és ez az, ami még Bale alakításánál is emlékezetesebb. Az igazságtalan, tekintélyelvű és érzelmileg mindenkit zsaroló anyafigura a saját lánykommandójával, az érvényesülni próbáló férjjel, és az ellenségeskedő fivérekkel telitalálat. Ehhez jön még pluszba a főhős vagány barátnőjét alakító Amy Adams, aki egy nagyon kellemes színfoltja a filmnek.

Tehát: az eddigi Oscar jelöltek közül a Toy Story 3 után ez tetszett egyértelműen a legjobban, kíváncsian várom a többi filmet is. (Egyébként milyen ironikus, hogy egy Pixar rajzfilm harmadik része vezeti a listát nálam az Oscaron)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jerryco 2013.01.10. 05:09:47

Bale, jó értelemben, egy állat. A film elején, amikor gúvadó szemmel mozog a kereveten és meséli, milyen bokszolni, milyen edzeni, ebben a világban élni, az kész, pedig akkor még csak alig pár perce megy a film. Pálfordulása, amikor öccse kedvére összeszedi magát és a brigádot, már-már tündérmesei jelenet, de élvezetes és az ő tálalásában még hihető is.
süti beállítások módosítása