Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az áruló

2011. november 05. - Santino89

Ha Delon filmjére A macskákra azt mondtam, hogy noir szerűség, akkor ez már vérbeli film noir. Persze Franciaországban ezt série noir-nak nevezik, de a lényegen nem változtat, hisz pont a franciák voltak azok, akik ebben az időszakban felfedezték a '40-es évekbeli amerikai stílusirányzat nagyszerűségét.

Ez a film meg aztán noirabb a noiroknál. A remekbe szabott fekete-fehér fényképezés, a felejthetetlen képek, az egyedi beállítások önmagukban elvinnék a hátán az egész mozit, de itt ennél jóval többről van szó. A francia készítők ügyesen ötvözték a '40-es évek Amerikájának gengsztereit a saját újhullámukkal, így nem tűnik lenyúlásnak a dolog, hiszen van Az árulónak egyfajta jellegzetesen európai mellékíze, ami megkülönbözteti az átlag hollywoodi munkáktól. A rendező egyébként az a Jean-Pierre Melville volt, akinek leghíresebb alkotása A szamuráj, Alain Delon főszereplésével. Melville különlegessége abban rejlett, hogy fogott egy átlagos, ponyva gengsztersztorit, és annyira igényesen dolgozta fel, hogy az már művészi magasságokba emelkedett. Itt viszont nem Delon, hanem a még nagyon fiatal Belmondo a főszereplő. Ha Cartouche-ként nem lehetett akkoriban 100%-osan hiteles, akkor erre a szerepre nála jobb választás nem is létezhetett. Egészen a film végéig nem tudjuk hányadán állunk vele, ahogy akkoriban még a nézők sem tudhatták mivé növi ki magát. Játszott már újhullámos művészmoziban, de könnyed kalandvígjátékban is, még nem alakult ki róla egy kép az emberekben, mint az elkövetkezendő években. Ő alakítja a címszereplő árulót, és fogalmunk sincs, hogy tényleg egy gerinctelen féregként keveri játszmába a többi gengsztert, illetve a zsarukat, vagy pedig valamilyen célja is van ezzel, és ha igen, mi lehet az? A kihagyásos történetvezetésnek köszönhetően csak a játékidő vége előtt kicsivel derül fény a titkára. A másik főszereplő Serge Regianni igazából csak egy karakteres arc lehet mellette, semmi több. A történet váratlan fordulatokban igencsak bővelkedik, így bár nagyon kimért a tempó, azért érdemes odafigyelni, hogy ne veszítsük el a fonalat.

Melville alkotása, ahhoz képest, hogy nem egy igazán ismert filmről beszélünk, a mai napig hatásos, és nagyon színvonalas. Erről árulkodik a kiemelkedően magas imdb pontozás is, amely kivételesen teljesen jogos. Én se most láttam utoljára ezt a mozit!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása