Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Lángoló börtön 2

2012. január 20. - Santino89

A Lángoló börtönt nem éreztem olyan filmnek, ami mindenáron folytatásért kiált, de ha már egyszer túlélték a szereplők, végül is miért ne? És ezúttal még a börtön is meggyullad. Na jó nem is, de egy cellát valóban felgyújtanak.


Az első rész kissé halovány Tony Leung Kai Fai-tól búcsút is vehetünk, egy másodpercig nem szerepel a filmben, végig Chow Yun Fat áll a történet középpontjában, mely remek döntésnek bizonyult, természetesen most is kiválóan alakít. Karakterét ráadásul sikerült elmélyíteni; egy brutális flashbackből megtudjuk, miért is került börtönbe, így sokkal inkább átérezhetjük ennek a félresiklott életnek a tragédiáját. Átitatja egyfajta végtelen melankólia azt a jelenetet, amikor a tábortűznél elmeséli, és átértékeli a vele történteket, majd pedig fogolytársával dalra fakadnak. Hasonlóan emlékezetes jelenet az éjszaka magányosan zokogó Chow Yun Fat bemutatása. Ezek a szomorú, emberi pillanatok teszik többé a Lángoló börtön 2-t egy felesleges folytatásnál. A másik oldalon pedig bemutatják az emberi aljasságot, kegyetlenséget, gyávaságot és mocskot, amitől okádni tudna minden jó érzésű ember.
Chow Yun Fatnak tízszer annyi megaláztatást kell elviselnie, mint az előző epizódban. Az őt körülvevő karakterek a hongkongi filmekben megszokott módon fekete-fehérek; vagy nagyon jók, vagy nagyon gonoszak. Szerencsére abba a hibába nem estek bele, hogy minden őr pokolian szemét, vagy minden rab ártatlan. Egyaránt vannak köztük nemes lelkűek és utolsó rohadékok is. A fő börtönőr figurája ezúttal jóval kíméletlenebb és kegyetlenebb, mint az első rész hasonló szereplője.
Egy kicsit minden el van túlozva a Lángoló börtön 2-ben, ennek ellenére mégis a realistább stílusú hongkongi alkotásokhoz sorolnám, ugyanis nem repülnek benne a hősök, és nincsenek lassított, duplapisztolyos tűzpárbajok. Viszont, míg az első részben fel se merült a szökés gondolata, addig a folytatásban összesen négy szökési kísérletet láthatunk. Ráadásul kicsit túl könnyen mennek ezek a szökdösések, gondolok itt például Chow Yun Fat spontán szökési kísérletére. Annyiban válik ez előnyére a filmnek, hogy az operatőr kiválóan érzékeltetheti a kontrasztot, a szabadság édes szépsége és a börtön borzalmas bezártsága között. Továbbá sokkal izgalmasabbá is válik a Lángoló börtön 2 az elődjénél, hála ezeknek a menekülési jeleneteknek.
Az az egy álomszcéna viszont csorbítja a film realizmusát, ellenben tökéletesen előrevetíti Ringo Lam későbbi, dvd-re készült Maga a pokol című Van Damme alkotását, amelyből kitűnik, hogy a rendező úr remek érzékkel rendelkezik, ha a börtönlakók lelkivilágát kell bemutatnia. Van Damme legjobb dvd-s akciójáról van szó, mely némi csiszolással még egész korrekt is lehetett volna. Kicsit igaz ez a Lángoló börtön 2-re is, ráfért volna a forgatókönyvre még némi munka.
Azonban ennek a komor hangulatú műnek is megvan a maga humora, nem is akármilyen. A szokásos hongkongi ripacskodásnak ezúttal írmagját sem találhatjuk, helyette megidézik kétszer is a Butch Cassidy és a Sundance kölyök híres, szikláról leugrós jelenetét. Az utolsó percek humoros csavaráról pedig inkább nem mondok semmit, nézze meg mindenki maga! Mindenesetre sokat dob a filmen ez a fajta intelligensebb humor, nagy szerencse, hogy volt hozzá tehetsége a készítőknek.
Végül a szokásos tömegbunyók, gyilkosságok, szarkeverések, aljasságok és az utolsó kétségbeesett pillanatok után Chow Yun Fatból ismét előtör az állat, bár kevésbé látványosan, mint az első részben. A gonosz börtönőr és a gonosz fogoly egyaránt kíméletlenül megkapja, ami neki jár.
Tulajdonképpen, aki próbát tett az első résszel, az ezt se hagyja ki. Jó szórakozásban lesz részük, a Lángoló börtön 2 ugyanis mozgalmasabb és látványosabb elődjénél. Bár kevésbé realista, de a megkapó, átélhető emberi drámák most sem hiányoznak, némi intelligens humorral, és művészettel megspékelve. Elvégre nem semmi, ahogy az árvaházat vizuálisan a börtönnel állítják párhuzamba.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása