Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Trónok harca (második évad) - Na ki a király?

2013. január 05. - scal

Nagyjából egy éve írtam meg a Trónok harca (első évad)-ról magvas gondolataimat, és az idei számvetésből egyre inkább arra jutottam, időszerű lenne megnézni a másodikat, tekintve hogy idén márciusban már jön a harmadik. Nem is értem az HBO miért tavasszal adja ezt, amikor ebből a sorozatból üvölt a tél, ráadásul a tíz részt simán le lehetne zavarni a téli szünet alatt. Na mindegy, a fejesek tudják, én mindenesetre vártam idáig, - ugye milyen gyorsan elment egy év? hát nagyon nem - és baromi jól szórakoztam. Azt kell mondjam bár ennek az évadnak is rengeteg hülyesége van, és bizonyos tekintetben fikarcnyit se javult az előzőhöz képest, mégis jóval szórakoztatóbb mint a rendkívül frusztráló első. Az alapozás úgy látszik mégis jó volt valamire. Gondolkodtam azon is, vajon mit írhatnék róla, hiszen legutóbb elég velősen kitárgyaltam majdnem mindent anélkül, hogy a cselekményről beszélnék, itt azonban pontosan ennek próbálok spoilerezés nélkül nekiesni egy hentesbárddal.

gameofthrones21.jpg

Az évad George R. R. Martin Tűz és Jég Dala ciklusának második könyvéből készült, melynek valójában a Királyok Csatája címet adta, és némileg eseménydúsabb az első tíz résznél. Ugye pár szereplő kiesett, de legalább ennyi becsatlakozik, így örülhetünk ha epizódonként öt-tíz percet megtudunk egy-egy karakter életéből. Nagyon kíváncsi vagyok ennyit szerepelnek-e a könyvben is, mert ha igen, hát az bizonyos karaktereknél kifejezetten előnytelen. Az alapfelállás a következő. A kis, mocsok, rohadék Joffrey ül a trónon, és kegyetlenkedik minden nap - ahogy az ördögfióka fogalmaz "gonosz és félkegyelmű király" - de mivel a Lannisterek sikeresen elvágták magukat az összes nagy Háztól, az egész Hét Királyság felkel ellenük, hogy megszerezze a Vastrónt.

A volt király két öccse, a homoszexuális Renly és annak bátyja Stannis azonnal királlyá koronázzák magukat, és elkezdenek sereget gyűjteni. Minthogy Joffreyről azt pletykálják, hogy nem is Baratheon, hanem a királynő és annak testvérének vérfertőző kapcsolatából született gyermeke - heh, pletykálják, kedves - mindketten jogos örökösökként léphetnek fel. Az idősebb jogán Stannis következne a sorban, és a volt királyi segítő is őt támogatta, neki azonban kicsiny a serege, így eladja lelkét az ördögnek, és egy Vörös Papnőnek, akinek segítségével bevadít akit csak tud.

Renly sokkal magabiztosabb, összegyűjt egy százezres sereget - komolyan akkorát, hogy rá se fért a képernyőre -, gyorsan meg is házasodik, elveszi a Tyrell házból való gyönyörűséges Margaery-t, hogy elejét vegye az újabb "pletykáknak" miszerint ő meleg, és így nem lenne érdemes a trónusra. A jelenet, amikor próbál bizonyítani - semmi kedve a nőhöz, de azért derekasan nekigyürkőzik a dolognak - több, mint jó. És az asszony is, vagy megértő, vagy csak ennyire vágyik királyné lenni, de nagyon megkapó jelenetet láthatunk.

gameofthrones2.jpeg

Robb Stark - az öreg Eddard Stark fia - sorra nyeri a csatákat - gondolom a stáblista alatt - és szarrá veri a Lannistereket, kikiáltja magát Észak királyának, és bár neki nem kell a Vastrón, de meglátja a lehetőséget, hogy északot egyszer, s mindenkorra függetlenítse Királyvártól. Legjobb barátját, Theon Greyjoyt hazaküldi apjához - akitől még Eddard szakította el évekkel ezelőtt -, hogy próbálja meg rábeszélni, adja neki a hajóhadát. A fiú hazaérkezésekor azonban nem hogy apját nem tudja meggyőzni erről, hanem a láthatóan megkeseredett férfi - miután ő is kikiáltja magát királynak - még a saját fiát is Robb ellen fordítja, aki rajtaüt a védtelen Deresen, és megkezdi ámokfutását. Mindeközben a FAL-on túl Havas Jon elindul megkeresni nagybátyját, és egy Északi királyról is lassan tudomást szerzünk, aki ha beszabadul a Hét Királyságba, ott bizony kő kövön nem marad.

Ebből is látható, hogy a Királyok csatája meglehetősen találó cím, de gondolom az HBO már ezen nem akart szőrözni, hogy betettek volna egy alcímet. Az ilyen állapotot Interregnumnak hívják, a mi történelmünkben is meglehetősen sok ilyen előfordult, és nyilván nagyon izgalmas időszak volt. A harc itt már valóban a Trónért folyik, nem úgy mint az előző tíz epizódban, ahol az ármánykodásnak jutott nagyobb szerep. Akkor biztosan sokkal több akció, meg csata van ugye? Hátöööööö... nem. Illetve ez nem igaz. A kilencedik részre az HBO láthatóan összekapta magát, feltörte a malacperselyt, eladott családi ezüstöt s porcelánt, és egy egész tisztességes várostromot kapunk, ami azért meg se közelíti a Helm szurdokban látottakat, de állítólag már így is a világ egyik legdrágább sorozatáról beszélünk.

De basszus, tényleg csak engem idegesít, ahogy megy a rizsa mekkora volumenű is ez az egész, és közben lócitromot se látunk? Illetve azt igen, de erről majd később. Mindenesetre amikor Yara Greyjoy megjegyzi, hogy azért nem látható a hatalmas hajóhada, mert nem fér be az öbölbe, ott már az agyamat borogattam. Igen, nyilvánvalóan azért, semmi más oka nincs, teszem azt az HBO-nak nincs elég pénze. Nagyon kíváncsi lennék mire ment el itt a zsé, mert egy éve még ki kellett préselni Sean Bean gázsiját, itt azonban nem. A két legismertebb név a törpét játszó Peter Dinklage, és az apját alakító Charles Dance. Előbbi már majdnem túl sok is lesz, mert ő lép elő a király segítőjének, és az első öt részben azt láthatjuk, hogy szerzi meg a hatalmat.

gameofthrones0204.jpg

Ugyanitt Eddard elveszett, Tyrion viszont lubickol, ahogy a kistanácsot kijátssza, kémeket épít be, leváltja a testőrkapitányt, és végre pofánveri ezt az undorító Joffreyt, aki szerintem joggal pályázhat a világtörténelem leggyűlöltebb sorozatszereplőjének örökös címére. Komolyan, hozzá képes Jockey Ewing egy kedves, mosolygós, fogatlan bácsika. Na jó, nézzük a karaktereket mi történik velük. Ha már Tyrionnál tartunk, ő nagy kedvencem volt az első tíz részben is, de azért Eddard volt a favorit, most utóbbi híján hozzá menekültem, mert nagyon emberi, nagy igazságérzettel rendelkezik, még akkor is, ha az oldal amit szolgál egyértelműen rossz. Ráadásul lesz egy nője, Shae, aki tényleg szereti, és ezek a jelenetek még inkább kiemelik ennek a törpének a tragédiáját.

Testvére Jaime nem igazán kap szerepet, tekintve, hogy tíz részből nyolcban egy karóhoz bilincselve néha mutatja a kamera. Cersei - a királynő - ugyanolyan unalmas mint volt, bár néha átvillan az agyán, hogy lehet nem a legjobb ötlet az idióta fiát támogatni az utódlásban, no de csak ő miatta lebzselhetnek Királyvárban. Majdnem minden részben láthatjuk, ahogy leissza magát, mereng az elcseszett életén... és nem tanul belőle semmit.

Tywin - az apjuk - Harren Hall várromjában készül az ütközetre. És csak készül, és készül, és készül, és készül, és... no jó, neki hajlandó vagyok ezt megbocsátani, mert Dance-t jó látni a képernyőn, akkor is ha már ilyen vén. Ráadásul az ő szála egy ponton összekapcsolódik Arya Starkéval, és ezen jelenetek szintén nagyon rendben vannak. Térjünk át a Starkokra. Arya sokkal aranyosabb most, mint az előző tíz részben, lehet jobban áll neki a fiús haj, vagy az a roppant vonzó benne, hogy mivel ő hálaistennek gyerek, tuti nem lesz vele szexjelenet - amiből már megint annyi van, de erről is később.

gameofthrones0202.jpg

Arya sikeresen kijutott Királyvárból, összehaverkodik az elhunyt király fattyával - aki a leginkább jogosult a trónusra, de ő egyelőre annak is örül, ha él - majd amikor a Lannisterek Harren Hall-ba viszik, találkozik az Arc Nélküli Emberrel. KI EZ?????? És ha ilyesmikre képes, miért nem tudott saját maga kiszabadulni? Valaki segítsen már mert kurvára nem magyaráztak meg semmit róla sem, csakhogy ő is Braavosból származik - túl a Keskeny-tengeren. Arya miatt egyébként nem értem hogy érhetnek rá az évenkénti tíz résszel, mert még pár hónap és serdülni kezd.

Sansa Stark - a nővére - sokkal szerethetőbb lett, nagyon rossz látni, ahogy Joffrey kegyetlenkedik vele, ahogy mindenki ellene van Királyvárban, ahogy nap mind nap hazudnia kell, és semmi esélye a menekülésre, illetve ami van neki, azt elcseszi. Bár két segítője mégis akad, de Kutyáról majd később. A két öcskös, Bran és Rickon vonala akkor kap hangsúlyt, amikor Theon beveszi Derest... no ezt még egyszer, szóval bejön a hálószobába a főcím után és közli: "Bevettem Derest". Hát az apátok faszát komolyan most már! Hogy még egy olyan akciót se kapjunk, mint ami alulról súrolja a Honfoglalás jeleneteit. Arra azért csak jutott volna egy kis money.

A két báty ezúttal sokkal érdekesebb. A már említett Robb több szempontból is, bár a tíz rész alatt mindössze annyi történik vele, hogy összebalhézik anyjával - egy meglehetősen zavaros szökés, szökési kísérlet, és szöktetés után -, és beleszeret két láblevágás közt egy formás felcser ladybe. Havas Jon is fele annyira idegesítő mint korábban, lehet azért, mert miután elindulnak a FAL-tól északra lerázza Samuját, és beleakad a farka egy nőbe. Se sajnos elég keveset tudunk meg az ő történetükből is. Valamiért én nagyon vártam Stannis színre lépését, de kevés ilyen semmilyen karakter szaladgál Westeroson, ő is csak arra vágyik, hogy meghágja a Vörös Papnőt, és legmegbízhatóbb embere egy csempész, akinek ő vágta le négy ujját. Bár az öccsével való acsarkodás nem rossz, és nekik köszönhető az évad egyetlen jelentősebb CGI varázs jelenete, amit azért sikerült megfűszerezni a szokásos gyomorforgató stílussal.

gameofthrones0205.jpg

A legérdekesebb karakter kétségtelenül Theon Greyjoy. Ő már tetszett az elmúlt évadban is, de most valamiért nagyon tudtam őt szeretni. Állítólag ő egy cselszövő lenne, pedig nagyon nem az. Ő az ember aki sodródik az árral, és akkora benne a megfelelési kényszer, hogy az évad legmorálisabb pillanatait neki köszönhetjük. Vajon mi a fontosabb? A lojalitás a Starkokhoz, ahol évekig raboskodott, de Eddard valójában fiaként bánt vele, vagy a család szentsége, akikhez örömmel tér haza, de apja megveti, és már nem a fiának tekinti, húga egyenesen lenézi, és az emberek sem azt látják benne, akinek ő szeretné láttatni magát. Pyke szigete egyébként új és izgalmas helyszín, ellentétben  Harren Hallal és Dragonstone-val.

Kimaradt még Daenerys, aki khalasarjával épp meghalni készül a Nagy Sivatagban, amikor a tizenhármak által uralt Quartba - szintén új helyszín -  érkezik. Bebocsátást nyerve sikeresen leredukálja maradék embereinek számát, úgyhogy mire végre valahára szereznek egy teknőt, amivel elindulhatnak Westeros felé, elég lesz egy hajó is, hogy hatalmas seregével megkezdhesse a támadást. Az ő szála azonban most rém unalmas, és vontatott, amit azzal akarnak jobbá tenni, hogy folyamatos cliffhangereket kapunk az arcunkba. Meg persze itt van a három sárkánybébi - vót benne fantasy Sanyi! jó vót ez -, amik valami olyan kriminálisan vannak leanimálva, hogy hozzájuk képest csak az évad végén megpillantható zombisereg a pocsékabb.

Ki maradt még? Itt van Kutya, a végtelenül hűséges testőr, aki valamiért utolsó leheletig védi Joffreyt, de mégis megszánja Sansát, ahogy az aranykalitkában vergődik, és az évad végére akkora arc lesz belőle, hogy dögöljenek meg a producerek, hogy nem mutatták be jobban az ő szálát. A kistanácsból ketten kapnak nagyobb hangsúlyt, Lord Baelish, aki az előző évadból szintén nagy kedvenc volt - de itt most unalmas és sótlan, valamint az eunuch Lord Varys, aki valamennyire - ha lehet így fogalmazni - szerethetőbb, emberibb, mókásabb.

gameofthrones0203.jpg

És ennyi. Nem elég? Talán látható, hogy annyian vannak megint mintha a Gazdagréten laknának, de a legtöbbjüket még akkor is érdekes nézni, ha megint csak a duma megy unos-untalan. Említettem a szex dolgot. Én Westeroson akarok élni, mert itt minden nő egy szál pendelyt hord, és mindegyik ledobja magáról pár mondat után. Ahol nő tűnik fel a színen és idősebb mint tizenhárom az csak baszik, vagy basszák, vagy meg akarják baszni. Jaj, hát így nem lehet beszélni egy kritikában? Mert egy sorozatban lehet bazdmeg? Hát ezt kapom orrba szájba, a tizedik percnél amikor már basznak, mondom, helyben vagyunk. Haver benéz: - Trónok harcát nézel? - Hogy találtad ki bazdmeg?

A nyelvezet is zene füleimnek, bár mintha több archaizálást vettem volna észre, mint az előző évadban, de azért itt is dől a vulgaritás teli torokból, és nem csak az Ordenáré rend lovagjaiból. Szar, ondó, baszás, fing, baszás, fos, baszás, baszás, baszás, és még több baszás. Többet mocskolódnak mint csonkolódnak, a harcmezőn mutassátok meg milyen fasza gyerekek vagytok basszátok meg! Még mindig azon agyalok, ez Martin terméke-e, és képernyőn veszi ki magát ennyire rosszul, vagy ezt az HBO tette hozzá, hogy ezzel adják meg a kőkemény középkori hangulatot? Mert azzal nyitni egy amúgy véresen komoly ceremóniát, hogy a nemes pej leszarja a követ, az minden, csak nem emelkedett. Na mindegy, lehet ez csak számomra visszataszító, mert a profánságot bár bírom, de azért egy határt meg lehetne húzni.

Anno hiányoltam a varázslás mennyiségét is a sorozatban, hiszen egy fantasy világban járunk, most ebből többet kapunk, ami nekem tetszett. Ezen csupán a helyenként gagyi CGI ront, mert ha kilóg a lóláb, akkor bizony itt tényleg kilóg minden. Egyebekben a külcsín sem változott, bár féltem, hogy beújítanak, mert ez sorozatoknál divat, de ugyanúgy kis maketteket kapunk, amikor halljuk a nagyon dallamos főcímet - bár tavaly óta észrevettem, hogy a nyitány lényegében a Tudorok módosított verziója. A szinkronról legutóbb nem szóltam, pedig igen jól sikerült, remek színészek kölcsönzik a szereplőknek hangjukat, mint pl. Csőre Gábor, vagy Tahi Tóth László, aki ezáltal is egy mélységet adott Theon szikár apjának.

gameofthrones0206.jpg

Zárásként annyit mondanék, hogy a Trónok Harcának második évada sokkal jobban sikerült, mint a lassú felvezetés, még úgyis, hogy ezúttal se kapunk sok eksönt. Kicsit olyan mint egy ritka orgazmus, kurva sok időt kell végigszenvedni míg eljön ez a tíz óra, de annak minden pillanatát élvezed.

UI: A harmadik évad, mely a Kardok Vihará-ból készült idén márciusban érkezik, legalábbis az első fele, - ezek is kezdik -, még nem tudom, hogy azonnal rávetem-e magam, vagy megint megvárom az egy évet, amíg Közeleg a Tél.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oldfan 2013.01.06. 10:47:24

Sokaknak nem tetszett a második évad az elsőhöz képest. Én osztom a véleményedet, miszerint jó volt. Hatalmas mennyiségű az irodalmi alapanyag, így nagy a nyüzsgés, még ha hullanak is rendesen szereplők. Azért a Lannisterek tönkreveréséről szó nincs, elvégre szó szerint egy aranybánya a központi birtokuk. Mágia meg lesz még elég, igencsak furcsa dolgok vannak a háttérben. Csodálom, hogy a lány lovagot és a mestergyilkost kihagytad, szerintem fölöttébb érdekes karakterek. A Mások pedig csak lapulnak, a szerző, Martin, pedig készül hasba akasztani a nézőket...:)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.01.06. 17:18:18

Igen én se értem, mert akiknek már az első évad is tetszett, azok ugyan miben csalódtak? (pofázás, szex, erőszak ugyanúgy van itt is) Lehet arról van szó, megszokták a látványt, a közeget, és nem kaptak újat? Kicsivel több akció, és már zavarta őket? :D

A lány lovag? Nos ő számomra inkább riasztó volt semmint érdekes, Catlynt is kihagytam, pedig ő sem volt most annyira irritáló - talán mert ahol lehet beszóltak neki - a mestergyilkosról írtam, hogy nem tudom ki ő, mi ő és hogy került oda ahova. Az arc nélküli férfi az, vagy nem?

Oldfan 2013.01.06. 20:59:43

Az "arctáncoltató" - hogy másik sci-fit is idekeverjek - pont azért érdekes, amit írtál. Ha ennyit tud, miért viselkedik úgy, ahogy teszi? Elgondolkodtató. Martin hosszú távra tervez vele.
A lánylovag inkább követi az eredeti ideálokat, mint a férfiak. Nekem tetszik ez a felállás.
Tyrion és az apja egyaránt erős jellemek, inkább, mint a család többi tagjai. A kapcsolatuk természete felér egy pszichológia kórtanulmánnyal. Jaime ezúttal parkoló pályára került, de nem marad az mindig így. Számomra meglepő volt a Stark fiúk anyjának fokozatos súlyvesztése a történetben. Még jó pár érdekes momentumot láttam a sorozat részeiben, de nem szeretnék spoilerezni. Van még bőven puskapor a folytatás számára, remélhetőleg győzik pénzzel, mert a háború nem csak a valóságban drága, hanem filmen is. A nyelvezetéről annyit, hogy a Deadwood sorozathoz képest nem is trágár....:)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.01.06. 23:34:15

A Deadwood nem egy középkori fantasy sorozat legjobb tudomásom szerint.

És a sorozatról nyugodtan spoilerezz, mert mint többször írtam ez komment. Nehogy azért ne lehessen már valamit kitárgyalni, mert mindig lesz valaki aki nem látta, annak ott a kritika, elégedjen meg azzal :D

Catlyn szerintem azért vesztett a jelentőségéből, mert a férje meghalt, és Robb lett a családfő, ahogy rá is mutat anyjánál: "Apám meghalt!" mert épp azért halt meg, mert túl jóhiszemű volt, és mert nem ismerte ki magát a királyi intrikákban. Kíváncsi leszek Kiujj végül be tudja e cserkészni imádott szerelmét, aki hozzá képest legalább tíz évekkel öregebb :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.07. 09:23:49

nekem tetszett a 2ik évad is, ahogy az első is, nem értem én se, hogy min fanyalognak a fanyalgók.

Oldfan 2013.01.07. 14:55:12

Deadwood: Csak a még trágárabb szövegre utaltam, a téma nyilvánvalóan nem hasonló.
Kisujj: Ő hatalomvágyó politikus. A házasság ahhoz egy módszer. A szerelem marad a magánvágyakra, egy törtető számára első a pramatizmus.
A Másokról: Bennem régóta motoszkál egy párhuzam a neandervölgyi és a cro-magnoni ember esetével. Azok is együtt éltek, mindkettőnek megvolt a maga kultúrája. Több elmélet szerint a neandervölgyieket a fejlettebb társaik részben elpusztították, vagy olyan helyre szorították, ami nem volt alkalmas a fennmaradásukra. A Másokban van emberi rész. Például kardot használnak, csoportban járnak, mágia művelők, tehát kultúra mindenképp létezik náluk. Kietlen vidéken élnek, de kérdés, a saját akaratukból kerültek-e oda. A terveik homályosak, de ha az a Falon túli szabad nép menekül előlük, akik a királyságokra is fenyegetést jelentenek, akkor gyengék nem lehetnek. Ugyanakkor sebezhetőek egy viszonylag gyenge fegyver alapanyagnak számító kőfajtától. Nekem úgy tűnik, megfelelnek egy egykoron elvonult, most pedig visszatérni akaró, más kultúrájú (eredetű?) embercsoportnak, akik persze borzolják az a tőlük különbözők idegeit és nem igazán tűnik valószínűnek a békés megegyezés. Az intelligenciára utal az is, hogy a számukra kedvező hosszú tél idején támadnak. Nagy kérdés, hogy mi a céljuk a melegebb vidékek megszerzésével.Kíváncsi vagyok, Martin mit fog kihozni ebből az irányvonalból. Jelenleg még csupán a háttérvonulat részei.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.01.08. 23:11:30

Szerintem Kisujj nem a hatalom miatt hajt Cat-re, őt elég keményen basztatja, hogy vissza lett utasítva, és a viszonzott-viszonzatlan szerelem még mindig kell neki.

Oldfan 2013.01.09. 14:31:24

@scal: Kisujj - Fogsz te még meglepődni akkor....
Martin nem kedveli az egyszerű, könnyen átlátható megoldásokat.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.01.09. 22:32:47

és Margerie, vele kapcsolatban min lepődök meg? :D

Oldfan 2013.01.10. 05:59:16

@scal: Margerie? Nem tudom, mennyire ismered...:)
Van egy kör előnyöm, a könyvek olvasása révén. Ezért nem írtam "normális" választ Kisujjnál.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.21. 22:54:28

@scal: Az elején leírod, hogy jóval szórakoztatóbb, de aztán meg szinte csak fikázod... mi ez, átmentünk fikablogba, hogy csak arról írsz, ami nem tetszik, amiben meg jó, arról nem?

"sorra nyeri a csatákat - gondolom a stáblista alatt" Mondjuk ez jó :D

Na igen, Helm szurdok. Ha valamit mindig is elismertem a Gyűrűk urának a látványvilága, és valóban a Helm szurdoki csata látványosabb, mint amit itt láthatunk. No de, ott ámultam ugyan a hatalmas CGI seregen, meg jókat röhögtem Legolason, meg Gimlin, szóval szórakoztató volt, de egy percig nem aggódtam senkiért. Na bezzeg itt, kb most éreztem át életemben először, milyen érzés lehet egy ostromlott várban, és kb majd összeszartam magam. Sorozathoz képest egyébként baszottlátványos volt, amellett eddig a legjobb része is a sorozatnak. Az meg egyszerűen gáz, hogy olyasmit vársz el alapjáraton a sorozattól, amit nem tud és nem is akar nyújtani. Ezek után nem a sorozatban van a hiba, más kérdés, hogy nekem az, amit itt láttam, sokkal jobban bejött, mint amit a GYU-ban.

Cersei ebben az évadban végre kezd kibontakozni, szerintem nagyon jó volt a szerep Lena headey pedig telitalálat.
Az Arc nélküli ember pedig inkább kérdőjel, mint hiba, ez tök egyértelmű. És ez hiába varászlós, meg misztikus, ez még tetszett is.
Sansa olyan, mint eddig, inkább arról van szó, hogy te valamiért szívesebben azonosulsz az elnyomottakkal, így hirtelen már ő is kedvesebb lett a szemedben.
Theon meg egy féreg, egyébként az egész népsége az, ami kiderül az utolsó jelenetükből, ami egyébként szerintem kurvajó, ahogy tartja a nagy csatabeszédet, aztán hátulról fejbebasszák egy lapáttal. Egyik legjobb jelenet :D

A felcser lady szerintem kém, de egy jobbfajta szexjelenetet megért azért :D
Havas Jon szála amúgy tényleg jobb, mint eddig, bár még mindig nem ér fel a többihez.

Stannis volt a mélypont egyébként, meg a kibaszott papnője. Sajnáltam, hogy nem fojtotta meg a végén, hiába vannak jó csöcsei.

Daenery szála szerintem egyáltalán nem volt unalmas, sem vontatott, csak azt a keveset, ami neki jutott, nagyon széthúzták a 10 részre, így általában alig szerepelt. Amúgy jah, az első évadban egyedül az ő szála volt jobb. De továbbra is nagyon ígéretes, más kérdés, ha egy évet kellene várnom a folytatásra, lehet nem lennék ilyen türelmes.

"- vót benne fantasy Sanyi! jó vót ez -" micsoda megtiszteltetés, hogy tőlem nyúlsz :D

Én kurvára örülök, hogy nem egy emelkedett, prűd, leegyszerűsített jó-rossz történet ez, te meg már 2 évad alatt nem jutottál el odáig, hogy ezt felfogd, meg azt, hogy miért jó. Mint a hisztis gyerek, akinek mindenképpen a mese kell, közben meg észre se veszi, hogy annál sokkal többet-jobbat kapott. Kíváncsi vagyok hanyadik évadra jutsz el idáig, hogy ezt elfogadd :D

Szerintem amúgy nincs komoly gond a CGI-al, mozifilmekben is láttam sokkal rosszabbat, itt legalább ésszel használják + tudják, hol vannak a határaik.

És szégyelld magad, hogy szinkronnal nézed :D

És ne feledd, a szinkronnak része a fordítás! :D

És nézz utána a Trónok harca feliratoknak :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.21. 23:13:47

@scal: "Én kurvára örülök, hogy nem egy emelkedett, prűd, leegyszerűsített jó-rossz történet ez, te meg már 2 évad alatt nem jutottál el odáig, hogy ezt felfogd, meg azt, hogy miért jó. Mint a hisztis gyerek, akinek mindenképpen a mese kell, közben meg észre se veszi, hogy annál sokkal többet-jobbat kapott. Kíváncsi vagyok hanyadik évadra jutsz el idáig, hogy ezt elfogadd :D"

Olyan vagy, mint az amcsi kritikusok, akik John Wayne-t sírták vissza, ahelyett hogy örültek volna a Leone filmeknek :P

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.22. 09:19:12

@Santino89: nem igaz, mert Leone filmjeiben lehet gyilkolnak, kurva sokat, de azt mindig stílussal teszik, ezek viszont itt vadparasztok, akik egy talpalatnyi földért harcolnak, újra és újra, és leszaratják a követ a ménükkel a győzelem napján

te - megkockáztatom - korántsem olvastál annyi fantasyt mint én, Martinnak az az egy szerencséje van, hogy az amcsik totál félreértelmezték a fantasyt a GYU után, és kizárólag tini, gyerek könyveket filmesítettek meg, és valahogy nem tűnt fel nekik, hogy sorra szarnak be, meg buknak meg (Eragon, Arany Iránytű, Spiderwick, még a Narnia tartott a legtovább, ez nem fantasy, ez a fantasynek a legalja)

Miért nem dolgozzák fel Gemmelt, Andersont, Hobbot, Vancet, Pratchettet? Jobbnál jobb könyveket írtak és telibe vannak szarva. Martin írt egy történelmi regénybe oltott királydrámát, amit fantasynek jobban el tudott adni, de ez az egész cucc nagyon a fantasy szélén billeg, kivesszük a sárkányokat, a Másokat behelyettesítjük barbárokkal, és már nem is fantasy. Nincsenek tipikus lények, vagy akár sajátok, leginkább ez a bajom vele. Most ennek miért is örüljek? Mert csináltak egy fasza történelmi sorozatot? :)

nade

igen szórakoztatóbb mint a felemás első évad, de a fikázás attól még ráfér, mert közel se tökéletes ez a második évad, jobb mint az első, ez is egy érdem

ha átmentünk fikablogba, akkor elég későn veszed észre :) írtam arról is ami tetszett, dicsértem egy csomó jó karaktert, érd be ennyivel (Blu Rayben nyilván más évekkel később, mint streamelve, ez tény, de ha jövőre te ezt azonnal meg akarod nézni, te se fogsz a blu rayre várni)

Értem a problémád. Így évek távlatából visszatekintve - és főleg egy Hobbit után - valóban nem egészen fair tőlem, hogy helm szurdokot kérek számon egy tévésorozattól. De akkor mihez hasonlítsam? Az Egri Csillagokhoz? A Helm szurdoki csata szerintem egy alapvetés - fantasy filmhez végképp - pláne, hogy azt a tömény egy órát egy oldalból hozta ki Jackson :D vannak benne baromságok pl a maratoni távfutó uruk hai, de mai napig imádom az egészet.

Ha ezt vesszük én SEM hittem el, hogy bármelyik főbb szereplő meghalhat Királyvárban. Talán az a durva leginkább, ahogy a királynő még tüzeli az eleve beszart nőket a belső várban. Elmebeteg.

De érdekes, hogy ilyesmit ki tudott belőled váltani az a jelenet. Látványos volt meg minden, de én pl ott valahogy pont nem azt vártam, hogy Martin elkezdi kinyirbálni a főbb karaktereket.

Igen sorozathoz képes nagyon látványos, csak ugye alig nézek sorozatokat, talán írtam már, hogy mikor elkezdtem a Breaking Badet, akkor gondoltam először arra, hogy ehhez képest azért a Trónok Harca sokkal jobban néz ki :D mert azon még szűrök sincsenek.

Az Arctáncoltató szerintem túlságosan nagy kérdőjel, tekintve, hogy SPOILER!!!! az ötödik évadban hozzák vissza. HOgy miért nem tetszenek neked a varázslatok... fel nem foghatom. És a Quarti látványmester? Szerintem az is fasza vót.

Szerintem ez nem jó szó, mert tetszenek olyan karakterek is, akik nincsenek elnyomva, inkább nem szeretem az igazságtalanságot, de ki szereti azt, ahogy Joffrey kegyetlenkedik meg csicskáztatja ezt a lányt?

Hát Theon egy igazi kis geci :D Szerintem ott inkább arról van szó, hogy egy percig nem vették komolyan, az apja is leszarja mi történik a "fiával".

Nekem ebben az évadban egyértelműen Robb volt az egyik kedvencem. Bejön a csaja is - hogy kém-e azt sem megerősíteni sem cáfolni nem áll módomban.

Szerintem Stannis szála gáz úgy ahogy van, érdektelen a csávó, a színész sótlan, ez a Vörös Papnő meg, háát, abban a szálban egyedül a hagymalovagot bírtam. Szal ebben egyetértünk.

Attól, hogy valami emelkedett még nem kell prűdnek lennie - sőt, Starkokban volt/van emelkedettség, lehet ezért is nyírták ki az öreget, mert a sok hülye pitiáner szarházi közé nem illett be a képbe. És nem jár együtt az emelkedettség a fekete-fehér világképpel, nem is értem miért feltételezed ezt rólam, amikor Leone filmjeiben mindenki szürke.

UI: miért kéne szégyellnem magam? kurva jó szinkronja van :) és minthogy érted az általam használt helyszíneket, neveket, a fordítással is rendben van minden

ennél a sorozatnál különben se lehet nagy különbség a feliratok közt, mert akinek van esze, az Martinhoz nyúl vissza, őt meg elég régen lefordították idestova 20 éve

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.22. 09:49:48

jah igen megtaláltam a jó kifejezést, ez nem fikázás,

"Kicsit olyan mint egy ritka orgazmus, kurva sok időt kell végigszenvedni míg eljön ez a tíz óra, de annak minden pillanatát élvezed." ha ilyesmit írok ez lényegében dicséret

ez fanyalgás :) mert nem rossz, de lehetett volna sokkal jobb is
süti beállítások módosítása