Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

NOÉ 3D - egyedül az egész emberiség ellen

2014. március 28. - Filmbook

Noénak miközben környezetvédő aktivistaként munkálkodik, családját pedig paleolit diétára fogja, egyedül kell szembenéznie az elkorcsosult emberiséggel. A filmben pár jelenetnél megfordult a fejemben, hogy milyen erős embernek kellett lennie Noénak, hogy bár az egész emberiség ellene volt, ő kitartott a saját igaza mellett, ellen tudott állni a kísértésnek és bűntelen életet tudott élni. Egy elkorcsosult társadalomban az ő tiszta, erkölcsös élete miatt üldözötté válik és magára marad családjával, de mégis vakon hisz Istenben, mert hite megingathatatlan. Egyik napon azonban Isten megelégeli, ahogy az emberek a Földön erkölcstelen életet élnek és hogy nagymértékben elaljasodtak. Ezért úgy dönt, özönvízzel mossa el a Földről az emberiséget. Tervét egyedül Noé tudja, aki megálmodja a katasztrófát és elkezdi megépíteni a bárkát.

noah-7.jpg

Noét és a vízözönt már 1999-ben filmre vitték, bár abban a filmben elég sok bibliai kavarás történt, ami által a film hiteltelenné vált. Említhetném még a Noé bárkája című magyar alkotást is... de inkább nem teszem. Most azonban Darren Aronofsky rendező ismét mozivászonra álmodta ezen monumentális bibliai történetet, élve jelen korunk technikai és CGI-s fejlettségével,  digitális effektjeivel, dolby digitális hanghatásaival, HD képminőségével. Na és ha ez még mind nem lenne elég mindez 3D-ben tárul elénk a mozivászonról.

A 3D-ről annyit, hogy volt egy jelenet, amiben a földre eső vízcsepp olyan hatást keltett mintha az orrom előtt esett volna le. Több ilyen „kijön a vászonról” jelenetre azonban nem emlékszem. A madarak például elmosódva repültek és inkább a mozivászon oldala felé mintsem középre. Vártam, hogy esetleg majd pillangók cikáznak az orrom előtt, letaposnak az állatok, leszúrnak, de semmi ilyet nem kaptam. Helyette annál több fejfájdító kameramozgást tettek a filmbe, melyek eléggé rontották a nézhetőség élményét.

Amitől féltem szintén beigazolódott, hogy sajnos nem egy a Bibliától eltérő elemek is a filmbe kerülnek, mellyel kissé elhollywoodosítják az alkotást. Ha már a bibliai történéseket sem pontosan közvetíti a nézők felé a rendező, abból a végén tényleg őskáosz lesz. Bár Aronofsky a személyes vízióját tárta a nézők elé Noéról, akkor sem értem miért kell Bibliai tényeket megmásítani.

Az biztos, hogy egy ekkora monumentális bárka építése nagy kihívás lehet öt férfinek és azok párjainak, de hogy robotszerű lények segítettek Noénak kissé hiteltelenné teszi az egészet. Bár ezen lények segítsége nélkül pedig még inkább nem lehet felfogni, hogy mégis hogy sikerülhetett csupán pár hónap alatt felépíteni egy ilyen hatalmas bárkát.

Noah-2014-Movie-Pictures.jpg

A film képi megjelenítései (ha nem forgatják körbe-körbe a kamerát) szépek, a történet végig leköti a nézőt, nincsenek benne üres járatok, beszélgetések. De úgy érzem több időt és képi elemet szánhattak volna Isten tombolásának a vihar által, az emberek szenvedését a túlélésért folytatott küzdelmeiket is mutathatták volna még.

Az alkotás arra világít rá, hogy a család egysége a legfontosabb. Az apa, mint vezér szerepe a családban, az anya pedig mint összetartó kötelék, aki az egyetlen aki hatással lehet férjére, de sokszor mégis tehetetlen, még akkor is ha gyermekeikről van szó.

Az Oscar díjas Russell Crowe Noé szerepében hiteles, mindenre elszánt, erős férfit játszik. Istentől feladatot kap, amit ha törik, ha szakad véghezvisz, még ha szembe is kell fordulnia saját családjával. Lehet kissé elfogult vagyok vele szemben, de én még nem láttam rossz alakítást tőle. Most is jól hozta a tőle elvárt karaktert. A szintén Oscar díjas Jennifer Connelly Námeh szerepében alakított kitartó feleséget és aggódó anyát. Conelly korábban már szerepelt a szintén Aronofsky által rendezett Rekviem egy álomért című filmben is, és ugye egyszer már alakítottak jó párost az Egy csodálatos elme című filmben. 

Sir Anthony Hopkins kapta Metúselah szerepét.  A nem túl sok vásznon töltött idő ellenére is bizonyította, hogy ő a filmezés egyik nagy öregje. Emlékezetes alakítást nyújtott. Emma Watson számára pedig - aki pár éve kilépett Hermione bőréből - Ila alakítása meglehetősen terhessé válik.

pic_20140324160550_m3khgjuwmnb.jpg

Ami igaz az igaz, mindnyájunkban megtalálható a rossz, de Isten szabad akaratot adott nekünk, hogy eldönthessük teret engedünk-e a bennünk lakozó gonoszságnak vagy békességben és szeretetben élünk-e. Ha pedig mégis ingerlékenyek és feszültek vagyunk arra találták ki a magnézium tablettát. Kapjuk be belőle párat olykor-olykor és a többiek is kapják be.

Remélem a film hatással lesz majd az emberek gondolkodására, mert ez a téma manapság is aktuális. Az emberek sokszor csak magukra gondolnak, hajtanak a pénzért, így idejük nem sok marad holott sokkal fontosabb az egymásra szánt idő. Sajnos az emberek nem tudatlanságból, hanem lustaságból nem tesznek a környezetükért. Nem csak technikailag kellene fejlődnünk, hanem sokkal inkább erkölcsileg. Remélhetőleg sokan azért máshogy gondolkodnak, kimenekülnek a nagyvárosokból vidékre. Ha úgy nézzük Noé i.e. 2020-ban halt meg. Lehet, hogy Kr.u. 2020-ban történni fog valami?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása