Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A galaxis őrzői

2014. augusztus 16. - Santino89

Én nem dőltem be a hype-nak. Minek túl magasra rúgni az elvárásaimat egy olyan film esetében, ahol beszélő mosómedvék, meg mászkáló fák vannak? Ugyan már...Guardians-of-the-Galaxy-rocket-with-gun.jpg

A film első jelenete be is bizonyította, hogy mennyire igazam van. Először azt hittem, véletlenül rossz terembe ültem be, mert azt kell látnom, hogy a kisfiú meg a rákos, haldokló anyukája beszélgetnek. És nem a rossz terembe ültem be. De ha szórakozni akarok, akkor nem erre vagyok kíváncsi. Alapból utálom ezt, ha ilyesmivel kezdődik egy film, mire fel sajnáljam őket, amikor nem ismerem egyik szereplőt se, és semmit se tudok róluk? Ráadásul ilyen tipikus giccses, hollywoodi műmelodráma íze van a jelenetnek, teljes mértékben kihagyható lett volna. Elrontja a kedvünket, mielőtt elkezdődne maga a film. Hát kinek kell ez?

Aztán sajnos maga a film sem ér fel a mesterségesen felkeltett elvárásokhoz. A poénok gyermetegek, és a látvány szintjén sem kapunk semmi újat, vagy bármi olyat, amit érdemes lenne megjegyezni. Az a szomorú helyzet, hogy Hollywood már baromi régóta lenéz minket, és magasról szarik ránk. Mi pedig boldogan szétkenjük a szart a pofánkon – nézők és kritikusok egyaránt – mert jobbat úgyse kapunk. És ez kell nekünk, ha még egy Transformers 4 is képes dollármilliárdokat elkönyvelni nyereségként, akkor meg is érdemeljük, hogy Hollywood egy tízéves félfogyatékos hülyegyerekként kezel minket. A galaxis őrzői a tipikus példája ennek az elszomorító tendenciának a mosómedvéjének gyenge poénjaival, meg a mindent feleslegesen túlspilázó, lehetetlenül látványos akciójeleneteivel.guardians-of-the-galaxy-03.jpg

Na jó. Csak vicceltem.

Illetve hát, annyi igaz, hogy a kezdőjelenet gáz, és teljesen elüt a film későbbi hangvételétől. A film akkor kezdődik igazán, amikor Starlord elkezdi felrugdosni a kis patkányszerű CGI lényeket. Az első nevetés. És szokj hozzá, mert még sok ilyenben lesz részed. A galaxis őrzőit azért szeretik annyira, mert tényleg visszanyúlik valami olyasmihez, ami mostanában nagyon hiányzik a filmekből. Ez pedig az önfeledt kalandozás, és a jó kedv. Nem csak a sötét, komoly, mély drámai alkotásokra van szükség, hanem kellenek ilyen könnyedebb nagyágyúk is. Egyébként nem meglepő módon a Bosszúállók volt utoljára ennyire önfeledten jó hangulatú film, két évvel ezelőtt.

A galaxis őrzői pedig nem okoz csalódást, akkor ha nem helyezed túl magasra az elvárásaidat, ami a hype-ot tekintve sajnos könnyen előfordulhat. Mert igazából azért nem átütő élmény, de egy jó film, ami remekül elszórakoztat. És a kezdőjelenetet leszámítva minden elemében működik. Apróságokba lehetne csak belekötni, például a a nagy finálé utáni levezető rész kicsit hosszabb a kelleténél, vagy nem minden poén talál be tökéletesen. Viszont a pozitívumokat már sokkal hosszasabban lehetne sorolni, a kellemes retróbetétdalok nagyon jó aláfestésnek bizonyulnak, a tempó pedig egyetlen pillanatra sem fullad ki. A karakterek egyenként, és csapatként is remekül funkcionálnak, mindenki megtalálhatja a maga kedvencét közülük. Nem csak szerethetőek, de van mélységük, az utalásokból felsejlik mindegyikük fájdalmas múltja, csak éppen említés szintjén annyira, hogy a bolondozást azért ne rontsák el. És ez adja a film szívét.guardians-of-the-galaxy-hed-2014.jpg

Mégsem emiatt tetszett annyira, hanem a klisék miatt. Ez furcsán hangozhat, és nem is teljesen igaz. Az a mód tetszett, ahogy a film kezeli ezeket a klisét. Nem veszi komolyan a századjára végighallgatott csata előtti monológot, hanem kiröhögteti velünk. A gyönyörűnek szánt, ám talán kicsit giccses romantikus jelenet szintén röhögésbe fullad. Állandó a kikacsintgatás, de szükségünk is van rá, ha már egyszer egy géppityuval sorozó mosómaci a film egyik legfőbb szereplője. Amúgy nekem ő volt az abszolút kedvencem, szerintem simán nyúlta a show-t.

És akkor vele kapcsolatban rátérhetünk a látványvilágra is, ami szerintem minden ízében gyönyörű lett. A bolygók kialakítása, az űrhajók külső-belső megalkotása nem csak szemkápráztató, de érződik a belefeccölt szív és a lélek. A mosómaci pedig még jobb. Olyan jól néz ki, hogy egy pillanatra sem jutott eszembe, hogy ez valójában csupán komputertrükk. Egyszer sem lógott ki nála a lóláb, legyen szó érzelmesebb jelenetekről, vagy vad akciózásokról. Az új Majmok bolygójában lehet, hogy mélyebben sikerült megjeleníteni az érzelmeket, de amint akcióra került sor, egyből kínosan feszenghettünk a CGI-t látva. Itt erről szó sincsen. Ez a fa esetében is elmondható, de nyilván ő már jellegéből adódóan is kevésbé tűnhetett élőnek.guardians-of-the-galaxy-groot.jpg

Meg aminek mindenki örül, hogy annyi szuperhőskaland után, mennyire jó most egy űroperát látni a vásznon. Most, a moziban ülve nyilalt belém a szörnyű felismerés, hogy ez a műfaj milyen fájdalmasan hiányzik Hollywood jelenlegi palettájáról. Pedig már csak a jellegzetességeiből adódóan is milliónyi téma lenne, ráadásul a technikai lehetőségek adottak lennének, hogy a kellő igényességgel ki kidolgozzák az új világokat. Mert eddig nem tudtam, de hiányzik az, hogy a jópofa, szerethető főhős bepattanjon az űrhajójába, átsuhanjon a galaxis másik végébe, megmentsen néhány bolygót, és elnyerje szíve hölgyének kezét. Mégha az zöld is. És egy kegyetlen bérgyilkos. De hát ilyen apróságokon csak nem akadunk fenn, igaz?

Összegezzünk: Zoe Saldana még mindig dögös, Chris Pratt tökéletesen a helyén van, a film pedig minden elemében nagyon vagány. Látványos, ötletes, humoros, önreflektív, baromira szórakoztató, egyszerűen úgy cool, ahogy van. Legszívesebben megnézném még egyszer. Valószínűleg meg is fogom.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.16. 08:20:11

én is többször fogom még megnézni az is biztos.
Nagyon jól sikerült, nekem is a Mosómedve tetszett a legjobban, de Drax is nagyon jól sikerült (a képregényben se egy zseni nah).

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.08.16. 11:00:11

Első bekezdésekkel, már arra késztettél, hogy feltörjem, majd töröljem a Filmbookot.

"Na jó. Csak vicceltem.

Illetve hát..."

kicsit megijedtem, hogy itt egy tömény sárdobálás lesz, aminek a vége egy képzeletbeli 3-4 pont. De nem. Azért végül neked is tetszett a film.

Amúgy a második plusz jelenetről mi a véleményed? :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.16. 11:11:51

@REMY: az volt a véleményem, hogy ezért kár volt bent maradni :)

amúgy a nézősereget már kinevelték ezek a marveles szarok, a 90% bent maradt a stáblista végéig.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.08.16. 11:20:29

@Santino89: Az mondjuk akkor egész jó arány. Itt Pécsen még mindig sok az olyan, aki a film végén feláll és kimegy a teremből.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.16. 11:23:42

@Santino89: kár volt bennmaradni?!?!?!

Az eddigi legjobb stáblistás jelent az összes marvel film közül.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.16. 11:24:51

@Santino89: kit érdekel a 90%, TE BENNMARADTÁL? el se hiszem :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.16. 11:36:44

@REMY: hála istennek :D a stáblista utáni jelenetek kiválasztottaknak valók :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.08.16. 11:49:29

@scal: Pláne ez. :D Én zseniálisnak tartottam, de kíváncsi vagyok, hogy hány embernek lesz vicces H.... :D (a nézők fele (?) szerintem azt sem tudja, hogy mi az a jelenet)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.16. 11:58:18

És miért lenne a legjobb, vagy mi benne a zseniális?

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.08.16. 12:11:14

@Santino89: Az, hogy a Galaxis se a jól megszokott Marvel receptet folytatta tovább, hanem mert kockáztatni. Erre az utolsó fél perc is egy teljesen idegen - az eddigiekhez képest - meglepő jelenettel zárult. Egy olyan karaktert mutatott be, ami nem kapcsolódik a jelenleg is futó Marvel univerzumhoz. Gunn tiszteletből, vagy crossoverből csinálta ezt? Ki tudja, mindenesetre ahogy a film, úgy a jelenet is egyedire sikeredett.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.16. 12:18:53

@REMY: egyedinek egyedi, csak nem találtam viccesnek, illetve sok értelmét se láttam.
meg ezt a poént egyszer már elsütötték Benicio Del Toronál, csak akkor az űrös kutyával, most ez ugyanez csak a popkultúra egy másik - méltán ismeretlen - szereplőjével.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.08.16. 12:22:34

@Santino89: Jó, csak míg Cosmo részese az univerzumnak, sőt fontos szerepe is van... addig H... egy teljesen idegen karakter.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.16. 12:27:12

@REMY: attól még nem lesz zseniális. ennyi erővel odatesszük mondjuk hasraütésszerűen a super mariot, akkor az is zseniális lenne?
ez a family guy féle teljesen random poénkodás nekem sose jött be.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.08.16. 12:41:00

@Santino89: FG-t én sem szeretem, DE ha illik egy poén a környezetbe, akkor miért ne? Ezt csak itt lehetett elsütni, máshol teljes káosz lett volna. Ott van példaként a Vasember 3, ahol próbáltak ilyen random poénkodást tolni, de az rettentő szarul sült el.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.16. 17:18:35

@Santino89: azért a legjobb, mert az eddigi stáblistás jelenetek mindig amolyan erőltetett "ő jön a következő marvel filmben" ami igazából egyben easter egg volt, a hc képregényrajkongókon kívül a többieknek általában guglizni kell, hogy ki volt az és miért. Ebben az esetben csak simán vicces volt.

Ahogy a film maga egyfajta SW film volt (rengeteg kritika, bejegyzés jegyzi ezt meg), a zenéje is kikacsintás volt a 30+ os korosztálynak, így az utolsó jelenti is nekik szólt akik láthatták/szerethették az ő filmjét mikor aktuális volt. Ezért volt frenetikus, mert nem erőlködtek valamit/valakit beletenni aki akár nem is illett volna hanem játszi könnyedséggel megtalálták a tökéletest.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.08.18. 09:09:24

Volt benne pár laza rész, de számomra nem nyújtott semmi maradandót a film. A kezdőjelenet pedig tényleg nagyon elhibázott.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.18. 10:49:52

@Lazók György: Maradandót talán nem, de legalább szórakoztatót. Manapság pedig úgy látszik már nagyon meg kell becsülni, ha egy szórakoztatónak szánt film tényleg szórakoztat.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.08.18. 11:14:33

@Santino89: Ez inkább a konkurenciát (vagy inkább annak hiányát) minősíti.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.18. 11:18:02

@Lazók György: hát mostanában szarul állunk blockbusterekből, na... és ez tavaly se volt másképp.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.08.18. 11:20:40

@Santino89: Tavaly mégis tudtam egy top 20-as listát összeállítani az év végén, most viszont egyelőre úgy néz ki, hogy a top 10-el is gondjaim lesznek.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.18. 11:23:11

@Lazók György: nekem tavaly se ment volna egy 20-as lista, de 10-et könnyedén sikerült csinálni. idén ez nekem is nehezebb lesz, de a csalódás/rossz filmek rovat simán lehet top25-ös is, ami elég gáz.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.08.18. 11:31:13

@Santino89: Hát igen, és tartok tőle, hogy az utóbbi lista szépen fog gyarapodni a hátralévő hónapokban is. A Sin City 2 és az EX3 esetében pölö már leszorítottam az igényeimet az egyszer meg lehessen nézni-szintre.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.18. 13:19:56

@Santino89: bocsánat, kiigazítás, csak szarul állSZ, a világ 2014-ben köszöni jól meg van blockbusterekkel :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.18. 15:01:51

@scal: a világ sincs meg jól, csak azok az igényelen szarháziak, akik beérik Need for Speed, meg Transformers 4 szintű igénytelen szarokkal

@Lazók György: titkon még reménykedek, de sokkal többre én sem számítok tőlük. Nolanhez vannak még nagy reményeim igazából.

Démonmac1 2014.08.18. 17:38:00

Ha elmegyek megnézni egy filmet, magasról teszek rá, hogy másnak, másoknak, hogy tetszett.
Nekem tessen. Pont :D

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2014.08.18. 18:13:45

akinek nem tetszik az troll!
trollok! trollok! trollok vagytok!
akinek nem tetszik az ami a tömegnek, az troll!!!

www.youtube.com/watch?v=moaxF7NxzKg

_Wasp_ 2014.08.18. 18:15:07

@Démonmac1:
Ez így roppant elmés.

minden filmet elmész megnézni?
nyilván nem.

Véletlenszerűen válogatsz?
nem.

Tehát vagy a reklámra/előzetesekre hallgatsz, vagy mások véleményére (kritikusokéra vagy nézőtársakéra)

Én az utóbbira tippelek, már csak azért is mert ide kommenteltél egyet.

Kérdőjel?

Túrós (törölt) 2014.08.18. 18:32:51

érdekes jelenség ez a film, pár napja az index vagy 2 alkalommal ajnározta a nátháig aztán most meg egyre csak születnek a különböző blogokon a fikázós bejegyzések.

tavolirokon2 2014.08.18. 19:32:23

Az a baj ezekkel az online elmenybeszamolokkal,
hogy sosem irjak oda, hany eves volt a nezo, amugy milyen filmeket szeret, es hogyan viszonyul az eredetihez, amibol a film keszult.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.08.18. 19:34:21

Szomorú ez a tendencia. Lassan évi egy film sem lesz amit megnézzek a moziban.
Csak az ilyen, látványra épülő kommersz mesék jönnek, futószalagon.

Túrós (törölt) 2014.08.18. 19:42:18

@enpera: Igen ezzel én is így vagyok, persze benne van az is hogy nem vagyok hajlandó egy rahedli dellát csengetni érte.
Viszont az új Mad Max-et lehet megfogom csekkolni majd, az nagyon zsíradéknak ígérkezik.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.18. 20:30:25

@tavolirokon2: 1. a filmeknek önmagukban kell megállniuk, nem követelhetik mindenkitől, hogy márpedig előtte behatóbban ismerkedjen meg az alapanyaggal, de olyan gyakran van, hogy egy film hatására a néző elkezdi felfedezni az eredetit

2. általában ha az ember ír egy ilyen "élménybeszámolót" nem írja oda az adatait, de minthogy tud írni, és a hasonlataiból gyakran lehet következtetni az életkorára, bár ha jó amit csinál ez a legkevesebb szerintem

3. hogy milyen filmek tetszenek a cikk írójának szerintem pár olvasás után úgyis rájössz, ha meg nem érdekel behatóbban, akkor tök mindegy, ilyesmire egy adott filmről írt kritikánál fölösleges kitérni

tisztapista 2014.08.18. 20:32:30

Dehogynem ér fel a várakozásokhoz, csak a cikkíró nem ér fel a filmhez.

Mondjuk nagyon gáz, ha a premier előtti vetítést lekésve, csütörtök reggel 10-kor kell megnézni a filmet valamelyik plázában, és nagyon nehéz felkelni, és ilyenkor minden sz.r, de délutánra cikkel kell jelentkezni a blogban, és a tele van az élettel a hócipő.

Ha esetleg este megnézi, egy jó társasággal, akkor pedig egekig magasztalja.

Tessék este járni moziba!

(én délelőtt néztem meg, de előtte nem éjszakáztam, így fel tudtam kelni, és élvezni is tudtam a filmet)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.18. 20:35:40

@tisztapista: örülök, hogy a cikk olvasása nélkül sikerült ilyen messzemenő, több pontos téves következtetéseket levonni.
ha meg olvastad, akkor szövegértésből 1-es

tisztapista 2014.08.18. 21:23:34

@Santino89: A fenébe, jól megszívattál… Az első két bekezdés után kezdtem írni, de nem kellett volna.

Ez aljas volt…:)

Még egyszer sorry…:)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.18. 23:27:16

@Santino89: baszki Santi most megemelem a kipám előtted. Kezdek ráérezni hogy micsoda potenciális április 1-i cikkeket írhatnál te is ha nem lennél ennyire lusta.

Meg kb azt is az olvasók mennyit olvasnak miután durr bele máris jön a komment. Itt tényleg csak mi olvasunk kommenteket, meg lehet teljes cikkeket is :D

Ráadásul a dolog pikantériája, hogy ezt kivételesen eset nézted :D

szakadok

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.19. 10:16:32

@scal: Ennek mi köze a lustasághoz? Április 1 a tiéd, az egész a te ötleted volt, miért venném el?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.19. 12:45:09

@scal: én is elolvasom a posztjaitokat (sőt néha lektorálom is utólag), meg a kommeneteket is.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.19. 13:09:07

@doggfather: jajj te már más vagy :D te vagy az egyik állandó olvasónk

@Santino89: annyi köze van a lustasághoz hogy három év alatt esetleg megmozdulhatott volna bárki más is ötlet szintjén, és már az első is azért készült mert arra számítottam hogy valaki majd ír a csapatból és amikor kiderült, hogy nem, gyorsan csináltam egy mókát

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.19. 13:21:14

@scal: hát csinálhatod továbbra is, te vagy a funny guy

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.16. 19:29:01

ATYA

ÚÚÚÚÚÚÚR

ISTEN

el se hiszem, hogy ez a film ennyire, mocsokul, retkesen, szar volt

ezért kell a Marvelnak építgetnie a filmecskéit, hogy ilyen elborult faszomságokat tudjon ötévente a vászonra küldeni????

a legutóbbi időben szinte minden szuperhősfilmnél ezt éreztem, NEM KÉPESEK BEVONNI a nézőt, nem képesek kiváltani, hogy egy kicsit is izgulj a főhősökért

nem értem miért kellett ebből MEGINT eredettörténet, egy Fantasztikus Négyes /Dögös Ötös pepitában

komolyan, az utolsó dolog az lett volna, hogy EZ a film lesz az év csalódása, de az, mert ez egy rakás szar

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.16. 21:51:19

@scal: köszönjük a mértékadó és szofisztikált véleményt :D

Oldfan 2015.01.10. 21:46:15

Megnéztem. Még most is a hatása alatt vagyok. Két dolgon töröm a fejem:
1. Hogyan sikerült túlélnem ez a tömény hülyeséget, amelyben a Gonosz elleni összefogás szükségességét úgy kívánták bemutatni, hogy hosszú, hosszú, unalmas perceken át robbantott, lőtt, ütött-vágott minden "hős?"
2. Tényleg voltak benne humoros pillanatok, ahogy azt írták? Biztosan rosszkor pislogtam... Egyedül azon mulattam, - úgy ahogy - hogy az űrsiklókat mindenki a Taxi mozik mintájára vezeti és úgy parkolnak le velük, mint a bevodkázott moszkvai sofőrök. De azt meg nem viccnek szánták.
Ezzel az űroperával részemről csak egyet tudok kezdeni:DEL.
Ui: Még ma előkeresek egy jó kis világ pusztulásos filmet, amiben senki nem jön megmenteni minket, (Ez a mozi is bizonyítja, rászolgáltunk már.) hogy kissé feldobódjak ennyi agyzsibbadás után...:)
És nyugi mindenki, ez valójában éppolyan semmit nem jelentő vélemény róla, mint a dicsérése.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.10. 21:57:40

@Oldfan: keblemre öreg indián barátom :D minden valaha elkövetett és jövőben elkövetendő bűnöd megbocsátom :D én is szinte azonnal kukáztam ezt a minősíthetetlenül gagyi baromságot

Oldfan 2015.01.10. 22:13:56

@scal: Ezt az ígéretet feljegyzem a kéménybe korommal.
Egyet se félj, még megkapjuk a magunkét a minősítésért...:)

2015.10.21. 13:43:31

Most néztem meg online. Szerintem is rohadt szomorú az eleje, de nem igaz, hogy hidegen hagy. Aki már vesztett el így embert, az tudja. Kb. fél órán keresztül nem tudtam felfogni, hogy ezek után ezen a filmen röhögni kellene. Aztán is csak nehezen ment.

Reméltem, hogy valami nagy katarzis végül feloldja majd a filmben a felütés traumáját, pluszban azt, hogy a gyerek nyilván fel se tudta dolgozni, mi történt, mikor idegenek felrángatták az űrbe, s ez így maradt benne.

De ez nem történt meg, csak egy meglehetősen béna átkötés, hogy valakinek egész másért, de meg kéne fogni a kezét. Pusztán a walkman, meg a zenék magyarázatául meg a kezdőjelenet egyenesen arcátlan. Ilyen zenére, ami ahhoz kötödik, senki érző ember nem bulizna.

Tényleg NAGYON nem kellett volna az eleje.
süti beállítások módosítása