Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az éhezők viadala: A kiválasztott I. rész

2014. november 17. - Santino89

Vérzik a szívem ezért a franchise-ért, mert annyira ígéretesen indult. Egy izgalmas tinifilm, szerethető főhősnővel, ami nem csak a lányok, hanem a fiúk tetszését is elnyerheti. Volt benne némi társadalom- és médiakritika, érdekes kérdésekkel szembesülhettek azok a fiatalok, akik nem csak a felszínt kapirgálták. A második részben fokozódott ugyan a helyzet, de nem volt sokkal több az első rész ismétlésénél, a végén jókora cliffhangerrel. Miután kiderült, hogy az utolsó regényből készült filmet jó pénzszivattyú módjára kettévágják, oda lett minden bizodalmam.

secret-d-etat-kill-the-messenger-26-11-2014-10-g.jpg

Az előző két film hasonlóan épült fel, volt egy hosszabb felvezető rész, aztán jöhettek az izgalmak, az akció, az élethalálharc. Ebből most csak a felvezetőt kapjuk meg, méghozzá két óra alatt. Még csak fel sem merülhet, hogy nem a mérhetetlen pénzéhség miatt kellett a regény történetét kettévágni. Ez a húzás minőség tekintetében a Harry Potter szériának sem jött be, ott mégis több értelme volt, elvégre 6 film kígyóként tekergőző szálait kellett elvarrni. Most ilyesmiről szó sincs, az egész történet annyira ráérősen, céltalanul és vontatottan folyik szét, hogy még csak véletlenül sem érezhetünk semmi feszültséget a játékidő során. A film elején például az a nagy kérdés, hogy főhősnőnk legyen-e a lázadók arca a Kapitólium elleni propagandában. Igen, ez valójában nem kérdés, de az első fél óra bizony ezzel telik el, holott mindenki, még a moziterem leghátsó sorában, borgőzös félálmában melegedő hajléktalan is pontosan tudja, hogy igen, bizony ő lesz az, hisz eddig is ő volt.

hunger-games-la-revolte-1ere-partie-the-hunger-games-moc_002.jpg

De ha még csak ez lenne a legnagyobb baj. A történet helyszíne majdnem végig a lázadók hihetetlenül steril bázisa. Látványügyileg egyébként sem vagyunk túlzottan elkényeztetve, ugyanis akciójelenetek, mint olyanok, nincsenek. Ami mégis majdnem van, az meg inkább nevetséges; Katniss robbanós nyíllal kilő egy bombázó repülőgépet. Ilyen gagyi haditechnológiával nem értem, hogyan tud rendet tartani bárhol a Kapitólium. A finálénak szánt akciót pedig gyakorlatilag nem látjuk a vásznon. Helyette Snow elnök elsüt egy A Jedi visszatérből már ismerős fordulatot, a különbség csak annyi, hogy Katnissel ellentétben Luke nem kezdett el hisztizve bömbölni. Ha meg már a hisztinél tartunk, az egész filmre leginkább a felesleges nyavalygás jellemző. Hogyan készítsünk háborús filmet tinilánykáknak? Hát úgy, hogy miközben hőseink a bombázás alatt egy óvóhelyen rettegnek, mi másról beszélhetnének, mint a szerelemről. Tök hiteles, nem? És mi a legfontosabb? Hogy Katniss legyen a legcsinosabb forradalmár! Jut eszembe, a kórteremben a kórházi ruha alatt miért visel harisnyát?

secret-d-etat-kill-the-messenger-26-11-2014-7-g.jpg

A tét nagyságát véletlenül sem próbálják személyessé tenni, hiszen akkor meg kellene halnia valamelyik főbb szereplőnek (az első részben még ez nem volt gond), helyette nagy szavakkal dobálóznak. Meghalt 10 000 ember! Oké. Ha megmutattátok volna, vagy ismerném őket, biztos szörnyű tragédiának tartanám, így azonban csak egy gyáva és lusta megoldás a készítők részéről. Nem mintha más fronton remekelnének, és akkor most hagyjuk a felesleges töltelékjeleneteket, a buta fordulatokat, az elnyújtott cselekményvezetést, és a ciki párbeszédeket („Én leszek a Fecsegőposzáta!”). A Kiválasztott 1-ben még a korábban jól működő elemek se jók semmire. Nem tudnak mit kezdeni Haymitch karakterével, pedig Woody Harrelsonon látszik, hogy szívesen bolondozna, és még így is ő szállítja a poénos pillanatokat. A médiakritika korábbi élét sikerült elcsorbítani a film azon állításával, hogy ha a „jók” kezében van a propaganda, akkor az mindjárt egy hasznos, kiváló és őszinte csatorna a kommunikálásra. Hát persze, nagyon örülök, hogy sikerült még ezt is lezülleszteni, igazán gratulálok.

secret-d-etat-kill-the-messenger-26-11-2014-4-g.jpg

Azt azonban el kell ismernem, hogy lett volna potenciál ebben a filmben, ugyanis több hátborzongatóan jó jelenetet láthatunk. Az egyikben Katniss meglátogat egy sebesültekkel teli kórházat, de a másik momentum az, ami igazán üt. Főhősnőnk a parton ülve elkezd énekelgetni egy dalt, mindenféle kíséret nélkül, a maga egyszerűségében, majd ez a dal válik az ellenállás himnuszává, a következő snittekben már a halálba induló tömegek éneklik, akik hősiesen támadják a Kapitólium arctalanul gyilkoló katonáit. Ez a jelenet olyan erős érzelmi töltettel és hangulattal operál, hogy egymagában többet ér, mint az egész franchise, ami elsősorban a film médiumának, megoldásainak köszönhető, nem pedig a regénynek. Egy csodálatos, lélekemelő pillanat, ami csak még inkább elkeserítő annak függvényében, hogy ebben a sztoriban benne rejlett egy jó film lehetősége.

secret-d-etat-kill-the-messenger-26-11-2014-8-g.jpg

Az éhezők viadalának harmadik része igencsak próbára teszi, hogy mennyire vagy fan, és emiatt mennyire sikerül elvesztened a kritikai érzékedet, mert ha ez bejön, akkor az nem a film, kizárólag a brand érdeme. És baromira szomorú, hogy ma Hollywoodban egy jó alapanyagból rossz filmet kell csinálnod azért, hogy sok pénzt kereshess vele. Ha már mindenképpen át kell verniük minket azért, hogy degeszre tömhessék a zsebeiket, akkor legalább ne két órásra nyújtották volna el a filmet, hanem mondjuk 90 percesre, és akkor nem lett volna ennyire rossz. Így nem elég, hogy átvernek, közben még szenvedhetünk is. De talán az a legszomorúbb, hogy még így is Az éhezők viadala a legjobb young adult franchise.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zuzzer 2014.11.17. 19:12:46

Nos. Könyvet olvastátok?
Csalódást kell okoznom; szó szerint az a történet, amit leírtál. Zéró akció és véget nem érô nyavalygás. Tehát könyvhû a film. Sajnos.

2014.11.17. 19:21:45

@zuzzer: és ki nem szarja le? Ez egy film, érted, saját jogán egy önálló alkotás. Amikor filmet nézek, tökmindegy, hogy mi van egy könyvben, semmi közöm hozzá. A filmet akarom élvezni.

gizmo266 2014.11.17. 20:02:27

AZ IMDB-n még 7.6 pont, de úgy érzem lesz az még 7 is.

2014.11.17. 20:48:04

A könyv is szar a film is...

Bikli néni 2014.11.17. 20:48:31

Pedig Zuzzernek igaza van. A filmek teljes egészében a könyvekre épülnek, és én már akkor nem értettem, a harmadik könyvből - ami tényleg 90%-ban arról szól, mit dolgoznak a stylistok Katniss-en az ellenpropagandához - hogy fognak kihozni _egy darab_ filmet. És amikor meghallottam, hogy ezt az egyébként nagy semmiről szóló 3. részt is kettészedik, már tudtam, hogy a semmiről szóló felesleges elnyújtás lesz.
És még ezzel se lett volna bajom, ha azt olvastam volna most itt, ehhez képest milyen kreatív megoldásokkal tették élvezhetővé és látványossá a filmet, de hát erről sajnos szó sincs.

Bikli néni 2014.11.17. 20:51:11

@zuzzer: Egyébként - nem akarok spoilerezni, de a könyvnek az egyetlen ígéretes része is az a bizonyos akció lehetett volna, amiből Katniss otthon maradt, erre bakker hogy oldotta meg az írónő? Elmennek a résztvevők, várunk, izgi, visszajönnek. De hogy ott mi történt meg hogy oldották meg, amit megoldottak, arról még a könyvben se esik egy büdös szó se. Ha a filmkészítőknek helyén van az eszük, ezt a filmvászonra kicsit jobban átültetik, mert azzal sokat mentenének, és még a könyvbeli cselekménytől se térnének el vele.

billy reed 2014.11.17. 21:12:08

Ugyan már, az egész Éhezők viadala egy rakás összelopkodott klisé újramelegítve! Semmi több!
Annyi a különbség, hogy az első rész még élvezhető /bár helyenként teljesen logikátlan/, a második tök ugyanaz, így már unalmas.
Ez meg...

2014.11.17. 21:15:44

kar, pedig vartam, de akkor mondtam le en is rola, mikor mondtak, hogy ketteszedik.. minek?
3-ba meg jo, de 4-be? ilyen korcs "triologiat"...
varhato, hogy unalmas lesz, az elso ket reszben is latszott , hogy a koltsegeket nagyon probaljak megfogni a helyszineken/statisztak szaman, hiszen 1-1 szektor allt talan parszaz emberbol. (ehhez kepest 10.000 halott tenyleg vicc, osszesen nem talalni annyi embert a kepeken)

Kertes_Kata 2014.11.17. 21:21:32

Nem tetszett a könyv 3. Rèsze, màr olvasas közben azon gondolkoztam, te jó ég, hogyan lesz ebből a nyűglődésből 2 film...

misafeco 2014.11.17. 22:00:13

"A médiakritika korábbi élét sikerült elcsorbítani a film azon állításával, hogy ha a „jók” kezében van a propaganda, akkor az mindjárt egy hasznos, kiváló és őszinte csatorna a kommunikálásra. Hát persze, nagyon örülök, hogy sikerült még ezt is lezülleszteni, igazán gratulálok."
Khmmm... Ezt sikerült levonni következtetésnek? Vagy nagyon rosszul működött ez a része a filmnek, vagy te értettél félre valamit nagyon.

Macskond 2014.11.17. 23:06:30

HA valaki kiváncsi rá honnan lett "összelopkodva" a sztori, keresse a "Battle Royal 1-2" filmeket. Az egyezés közel 80-90% csak japán környezetben. (2000,2003-as filmek)
Kicsit erősebb gyomor kell hozzájuk mint Kattnishez. A "média kritika" talán a leginkább eltérő rész, meg némiképp a környezeti körítés.

zuzzer 2014.11.17. 23:12:30

@retrovírus: nem állok a film és közéd, élvezd.

K.Leslee 2014.11.18. 00:38:47

Ez nem szar , hanem egy tok atlagos film. Csak az mondja hogy szar aki meg nem latta a Divergent-et.

K.Leslee 2014.11.18. 00:41:34

@Macskond: Running Man Schwarzenegger-rel is nagyon hasonlo sztori.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.11.18. 18:43:24

talán gyenge a fantáziám, de elképzelni se tudom, hogy egy éhezők viadala rész jó legyen

lojzi1 2014.11.19. 12:05:42

A végén esett le, hogy ez a 3. részről szól, addig valamiért azt hittem a másodikról. Tök ismerős volt, de néhány jelenet nem rémlett :D
Az első rész nekem egy Running Man remake volt, de valóban az még működött, jó volt nézni, nem akadt fönn az ember a logikai bukfenceken. Aztán beleragadt az egész egy nyavalygásba, szegény lány nem lehet ott ahol akar, nem teheti azt amit akar, jaj-jajj...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.18. 14:56:07

"A médiakritika korábbi élét sikerült elcsorbítani a film azon állításával, hogy ha a „jók” kezében van a propaganda, akkor az mindjárt egy hasznos, kiváló és őszinte csatorna a kommunikálásra. Hát persze, nagyon örülök, hogy sikerült még ezt is lezülleszteni, igazán gratulálok."

hát nekem pont az jött le ebből, hogy a "JÓK" annyival jobbak, hogy jelenleg nem az ő kezükben van a hatalom :D és ugyanúgy kihasználják a csajt a saját céljaik miatt, ugyanúgy belemásznak az arcába, ugyanúgy leszarják mit érez, csak el tudjanak vele valamit érni, be tudják állítani azt az ő céljaiknak

azon pl. nevettem, amikor forgatják a zászlós részt, és Katniss mindig elbassza (de lehet csak arra gondoltam amikor megkérték Emma Stonet, hogy csókolózzon már és nem tudott)

a többivel egyet értek, kivéve, hogy a robbanós nyíl nekem bejött (új fejlesztés, és kizárólag neki)

meg azzal, hogy ez erős jelenet lett volna:

"a következő snittekben már a halálba induló tömegek éneklik, akik hősiesen támadják a Kapitólium arctalanul gyilkoló katonáit. Ez a jelenet olyan erős érzelmi töltettel és hangulattal operál, hogy egymagában többet ér, mint az egész franchise"

pont itt látszódik meg amit mondtál, hogy két őr/híd védi a gátat, UZIKKAL :D se egy gépfegyver se semmi, a lázadóknak meg mindegy, csak mennek előre, ezek meg nem hátrálnak, amíg van golyó addig nem tök nyolc?

ennél már csak a favágók magánszáma volt az idiótább, ahelyett, hogy a baltáikkal gyorsan megfordulnak, és elagyabugyálják a katonákat, lehet akkor is meghaltak volna páran, de nem ennyien, hogy elkezdenek szaladni meg még hopsza gyorsan föl a fára hamarjában... briliáns ötlet
süti beállítások módosítása