Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Trónok Harca (negyedik évad)

2015. január 24. - scal

A L L        M E N        M U S T        D I E!

 

Nem is ragoznám a szót, masszív spoilerek következnek!

Aki nem látta az évadot, csak saját felelősségére kattintson a „tovább” gombra! Köszönöm.

game-of-thrones-title-card-season-4.jpg

Bevallom derekasan, elvéreztem. Egyrészt nincs is értelme már januárig SEM várni ezzel a sorozattal, mert a hó úgy gondolja, valamiért nem akar jönni. Igen hideg van, meg esik az ónos eső, de pont az hiányzik, amiért szeretni lehet a telet. Miért véreztem el? Nos, elkövettem egy hibát olyan szeptember magasságában... belenéztem az első részbe a negyedik évadból. Gondoltam, egy röpke tízperces pislantás nem fog ártani, meg olyan jó hallgatni a főcímet, azután majd kibírom térden állva is januárig – ugye, milyen hamar eljött, lassan már vége –, utána meg, milyen jó lenne megnézni csak az első részt... a többire nyilván rájöttetek, még azon az éjszakán végignéztem a teljes évadot. Valamiért tényleg olyan érzésem volt akkor, hogy most vége a világnak, mert véleményem szerint ez az évad lett a legjobb, nem tökéletes ugyan, de valami ilyesmire várok három éve.

És azért valljuk be, ilyen elbaszott internetes korban kész csoda, hogy megmenekültem mindenféle spoilertől, akár csak féléven keresztül. Amikor olyan elfajzott, magukat hírportálnak hazudó oldalak léteznek, akik főcímben, meg leadben írják ki, hogy ki hal meg a sorozatban, csakhogy ezzel szerezzenek látogatottságot. És amikor ezt nehezményezik a kommentekben, még őket oltja le a sehonnai firkász, mondván, már egy hét is eltelt az ominózus rész óta. Milyen elbaszott világban élünk? És ha valaki öt év múlva akarja megnézni az adott filmet/sorozatot, és rákeres egy ajánlóra? Nem beszélve korunk vezető közösségi portáljáról, ahol meg kerülgetni kell a mémeket, mert a Trónok Harca különösen nagy kegyeltje ezeknek. Így visszagondolva azt hiszem, megmentettem magamat egy igen erős pofára eséstől, hogy végigbuliztam a nyarat, és kerültem a netet. Meg ugye eleve nem olvasok spoilerezős idiótákat, fórumokat se látogatok... de azért kemény. És mindezt miért? Mert utálok sorozatokat nézni, és mert egyben kérem a tízórányi intravénás adagomat. AZÉRT!!!!

Aki esetleg új az oldalon, annak figyelmébe ajánlom az előző három évadról írt meglátásaimat: Első évad, Második évad, Harmadik évad. Megvolt? Igen? Igen? Igen? No akkor most, miután mindenki jól kidühöngte magát, zúduljunk!!!!

Mint azt a harmadik évad során elregéltem, George R. R. Martin Tűz és Jég Dalának harmadik kötetét, a Kardok Viharát ketté kellett bontani, mert ez a legmozgalmasabb, maga az eredeti regény is sok helyen két kötetben jelent meg még 2000-ben. Ugyanakkor akármennyire is csűrik-csavarják a rajongók, nagyon érződik, hogy Martin itt lényegében lezárt egy csomó mindent, tehát bár azóta újabb két rész jelent meg – ami valójában egy regény, és sok helyen három kötetben adták ki... tudom, bonyolult – az alaptrilógiának ez a lezáró évada. Még további két évad biztos, hogy lesz, mert már le van zsírozva. Megítélésem szerint tuti lesz hatodik is, és ez még csak az első öt kötet, Martin pedig további kettőt, de az is lehet, hármat vagy négyet tervez.

Ugyanakkor Martin öreg. Idén 68 éves! Elképzelhető, hogy él még 20-30 évet, de az is opció, hogy holnap lefordul a karosszékéből, és akkor nesze neked Trónok Harca. Ráadásul a tavalyi Comic Conon lényegében beismerte, hogy nem fog elkészülni időben a kötetekkel, és mindenkit arra ösztönöz, nézze meg a sorozatot, mert nagyjából elmesélte, hogyan is akarja alakítani a történetet, és hőseinek sorsát. Az első regény 1996-ban jelent meg, a második 1998-ban, a harmadik pedig 2000-ben. Ez egész emberi intervallum. Aztán Martin írói válságba került, és a negyedik 2007-ben látott napvilágot, majd az ötödik 2011-ben, amikor már beindult az HBO sorozata. Azóta se jelent meg a hatodik, pedig ha háromévente elkészülne egy kötettel, talán egyszer a végére is érne.

Ráadásul ezt nem csak én látom így, a neten csak úgy keringenek a „humoros” mémek és videók, amelyekben az öreg mestert arra ösztönzik, hogy írjon, mert bizony ő sem lesz fiatalabb. Martin egyébiránt nagyon jó humorú ürge, állítólag sajátos írói szokása, hogy két számítógépe van, az egyik, amelyiken internetezik vagy filmet néz, és egy másik, amelyen csak ír. Ha ez nem lenne elég, ezen egy ősrégi DOS fut, és a WordStar 4.0-ás szövegszerkesztőt használja, mert ebben nincs még helyesírásprogram, nem javítja a számítógép magától a kis- és nagybetűket, meg hasonló nyalánkságok.

wordstar1.jpg

De elkalandoztam. Lényeg a lényeg, idáig mondhatjuk azt, hogy bármennyire is eltért a sorozat az alapvetéstől, mégis a fősodorban maradt. Most viszont olyan kuszaságok jöhetnek, hogy komoly változtatásokat kell eszközölni. Azt nyilván nem lehet megcsinálni, hogy a három legfontosabb szereplő, Daenerys, Tyrion, meg Havas Jon csak a hatodik évadban bukkanjanak fel... merthogy Martin róluk egy sort se írt a negyedik kötetben, ami az ötödik évad alapját képezné. Minden kreativitásra szükségük lesz a forgatókönyvíróknak.

Lássuk azonban, mi történt a negyedik évadban! A történet megint három régióra bontható. A legizgalmasabb dolgok ezúttal is Királyvárban történnek, láthatunk egy már szinte Helm-szurdokot idéző csatát A FAL-nál, valamint a keleti kontinensen Daenerys letelepedik Meereenben, és elhatározza, hogy egyelőre mégsem megy visszakövetelni a jogos jussát. Ráébred, hogy meg kell tanulnia királynőnek lenni, és uralkodásba kezd, pláne, hogy hiába szabadítja fel sorra a rabszolgákat, azok nem igazán tudnak mihez kezdeni a hirtelen jött szabadsággal, és ahogy elhagy egy várost, ott ismét visszaszerzik a „gonoszok” a hatalmat. Ezzel nagyjából el is döntötték a kérdést, miszerint az egész évad során ki nem mozdulunk ebből a tetves városból, amelyet egyébiránt egy ügyes trükkel vesznek be – azért sok csatára továbbra sincs pénz. Esteroson nagyon egy kaptafára készültek a városok. Nemcsak szerkezeti felépítésben, de mentalitásban is hasonlítanak.

Ez pedig azért baj, mert Danny volt az egyik kedvenc karakterem, és rossz nézni, hogy részről részre alibizik ebben az évadban. Lényegében semmi mást nem csinál, mint kesereg a CGI sárkányai miatt – amelyek legalább már elég faszán néznek ki –, odaadja magát az egyik alvezérének, majd az évad végén száműzi Jorah Mormont, vagyis azt az embert, aki eddig jóban-rosszban mellette állt. Csak mert tudtára jut, hogy az elején rendszeresen jelentett róla. És ennyi, finito. Elhúzva tíz részen keresztül! De az rettentően fontos volt, hogy a Szürke Féreg köré épített szerelmi szálra legalább fél óra tiszta játékidőt pazaroljanak az egész évad során. Állítólag ez benne sincs a regényben. Ki találta ezt ki? Mert minimum az egyik mellbimbóját illene levágni érte.

Azért, hogy jót is mondjak, végre eljutunk a három évadon keresztül csak a vágyak netovábbjaként emlegetett és mesterien felépített Braavosba is, amelynek Vasbankjától még a Hét Királyság háborúi is függnek, sőt a Lannisterek is tisztelettel beszélnek róla. Szerintem a város megalkotása igazán mesterien sikerült, nem is tudnám hirtelen egyetlen földi városéhoz sem hasonlítani hangulatát – ellentétben a rabszolga-öböl városaival, melyek egyértelműen arab beütésűek, egy kis ókori egyiptomi építészettel ötvözve. Braavos azonban nem, ha valahol szeretnék lakni Martin világában, valószínűleg Braavos lenne az.

Havas Jon szálát is vártam – hittétek volna, hogy lesz ilyen? –, mert érdekelt, hogy a csajjal, akivel olyan heveset szexelt a barlangban – how shall I put it he had cave sex –, hogyan is fognak újra egymásra találni. Ráadásul az Ygrittet alakító csaj volt a sorozat egyik legjobb nője. Rose Leslie nem az a kimondottan szép csaj, de annyira erotikus kisugárzással bírt, amiért tényleg megérte megszegni a szüzességi fogadalmat. Talpraesett, ott van benne a vadság, a kihívás, ami miatt érdemes meghódítani egy nőt, de ugyanakkor a szelídség, a gyengédség is. Erre ez a dagadt geci legyilkolja! Ráadásul egy olyan helyzetben, amely még simán menthető lett volna. Olyan szép pillanat volt, ahogy ez a két idióta meglátja egymást a csata vérgőzös hevében, és bár a csaj égre-földre esküdözött, hogy megöli, ha megtalálja – ennél nagyobb bizonyíték az igaz szerelemre nem is kell –, ott megfagy körülöttük a levegő. És aztán ebbe hasít bele egy nyílvessző mértani pontossággal, annak a hülye gyereknek a kezéből, akit Jon ösztönöz harcra.

Az HBO-t egyébiránt nagy dicséret illeti, mert ez a csata sokkal faszántosabb lett, mint a Királyvári ütközet, és az alkotók merték kibővíteni a regény lapjain olvasottakat, az a Kasza félelmetesen jól nézett ki, és átjött az elkeseredett hangulat is, ahogy ez a maroknyi védő próbálja tartani a Fekete várat, és reménykedik a felmentő seregben, ami csak nem jön. Illetve jön, csak addigra a csata eldőlt. Martin egyébként nem véletlenül adhatta ennek a résznek a Kardok Vihara címet, ugyanis legalább húsz karaktert legyilkolt, többek között a csatában meghalt Jon mentora, meg az összes cimborája – két óriással vívott harcban –, kivéve ezt a gyáva féreg Samwell Tarlyt, aki viszont nyugodtan elpusztulhatott volna. Hihetetlenül idegesítő még mindig, ő is, meg a nője is. És lassan már vele is annyit foglalkozik a sorozat, mint Jonnal. Ja, és itt térnék ki rá, még hogy nincs hülye idióta nevű helyszín Martin világán? Vakondvárost csoda, hogy a szinkronszínészek ki tudták mondani röhögés nélkül. Hogy az istenben lehet ilyen nevet adni valaminek?!

Stannis Baratheon belovagolása nekem kicsit mondvacsináltnak tűnt, másrészt két oldalról jöttek a lovasok, vagyis elég nagy kört kellett leírniuk, hogy ez a hatásos belépő megtörténjen – ne feledjük, a FAL tökéletesen zárja északot, csak hajókkal lehetett odaszállítani azt a rengeteg lovast. Arról nem beszélve, hogy ebben a jelenetben is a nagy alapvetéshez, A Gyűrűk Urához nyúltak vissza a készítők, mintha még a kameraszög is megegyezne azzal, ahogy Éomer belovagolt rohírjaival. Stanissel se sok minden történik ám, bár nem igazán kedvelem, szóval ez számomra nem volt nagy érvágás – ellenben Davos miatt igen. Sárkánykőről indulunk, aztán miattuk jutunk el Braavosba, ahol győzködik a bankárokat, hogy adjanak nekik pénzt a hadjáratra. Aztán sokáig elfelejtjük őket, és hirtelen megjelennek Északon, ahol majd... lesz valami. Elvileg az északi király seregét legyőzték, de a Mások még váratnak magukra.

A zombikkal se tudok sokat kötözködni, végre ezekből is látunk annyit, hogy elégedetten csettinthessek. Sőt, még csontvázharcosok is lesznek, akiknek előbújása a föld alól mindig le tud nyűgözni, akárhány filmben is sütötték már el. És ezzel meg is érkeztünk Hodorékhoz, akik közül szintén elhullik a kiscsávó az Igazából Szerelemből. Még mindig ugyanolyan unalmas ez a szál – hova a faszba mennek? Ráadásul dettó elismétlik vele azt az epizódot, hogy megint majdnem szól bátyjának, Jonnak, de megint áááá nem, mert menniük kell tovább Északra.

Mindezt egy egész fasza kis akcióba ágyazták, úgyhogy összességében Északon nagyon mozgalmas dolgoknak lehetünk szemtanúi. És ebbe mindössze egy nagyon átlátszó árulás rondít bele, nem is értem, miért így írta ezt meg Martin – ha ugyan az ő műve? –, komolyan azt hitte, ezt elhiszi bárki is? Azért három kötet után már lehet sejteni, milyen srófra jár az agya, és csak azzal tud meglepetést okozni, hogy egyre-másra gyilkolja halomra a szereplőit. A Brant játszó színész – Isaac Hempstead Wright – ráadásul rohamos tempóban serdülni kezdett, ami egyre durvábban látszik. Ugye, nem bírja már el nyakában az óriás, és így kitalálták, hogy ácsolnak neki egy ágyat, és majd azon húzzák. Poén, mert azt hittem, ez majd Maisie Williams kapcsán jelent gondot, de nála ez eddig fel sem merült.

Haladjunk dél felé. Új helyszín Rémvölgy, ahol a Starkok kiirtása révén megerősödött Boltonok tanyáznak. A harmadik évadban láthattuk, amint Roose Bolton elmebeteg, balkézről született fia a halálba kínozta Theon Greyjoyt. Ő is egyik kedvencem volt, és egy zombit csináltak belőle, aki a Bűzös névre hallgat már csak, és totál megtörték az akaratát - nem mintha bármikor is olyan sok lett volna neki. Nagyon kíváncsi vagyok a jövőben ő kap e még bármilyen szerepet, esetleg megadatik-e neki a bosszúállás lehetősége, de szörnyen embertelen az, ami vele történik. És, hogy miért utálom a cliffhanegereket? Mert egy évet - na jó egy felet, de akkor is :D - vártam, hogy majd a húga jól kiszabadítja, fel is vezették szépen az egészet, aztán egy meglehetősen összecsapott jelenetben gyorsan letudták, a húga meg elfogadta, hogy jól van, a testvére "meghalt", ennyi volt, pucolás haza. És ennyit a Greyjoyokról.... ööö mi?

A nyitány valamiért makacsul mutogatja Derest még mindig, de annak a várnak vége, egyetlen jelenetet nem forgattak már ott, inkább csak a közeli erdőségekben. Helyette a Cailin-árok, az évad harmadik, és egyben utolsó új helyszíne veszi át a szerepet, ami a Véreb és Arya szálának ad otthont. Már az előző évadban is nagyon megkedveltem a kettősüket, és a mostani tíz részben az egyik legjobban várt szállá nőtte ki magát. Minden párbeszédük egy áldás, igazi, apa-lánya kapcsolat szövődik a két ember közt. Ők is remek akciókat kaptak, -különösen tetszett a kocsmai öldöklés - ráadásul nagyon szépen felépítették hogyan is keményedik meg Arya egyre inkább, és már elfogadja, hogy soha többet nem látja viszont se a szüleit, se a testvéreit - ugye, nem is nagyon lenne már kit.

Persze nem mondom, vártam, hogy találkozzék Sansával, de ott egy elég buta félreértés miatt visszafordulnak a kapuból, - nem meri megmondani, hogy kicsoda, vadásznak a Starkoknak? - és így aztán ez elmarad. Helyette kapunk egy másikat, ahol a Véreb és Brienne szál fut össze. Vérebre ugyanis vérdíjat tűztek ki, és mindenki vadászik rá. Aztán végül a testőrnő talál rá. A kettejük közti harc állítólag olyan jó lett, hogy még maga Martin is megsüvegelte, és azt mondta nagyon jól írták meg, noha a regényekben ez a két karakter sosem találkozik. És én igazán örültem volna, ha még valamiben mernek újítani az alkotók. Talán nem árulok el nagy titkot... megkedveltem a Vérebet, úgyhogy meg kellett őt is gyilkolni. Állítólag már így is jóval tovább élt, mint a regényekben, de szerintem simán életben hagyhatták volna, mert Aryának kellett, és kelleni is fog egy testőr, ugyanis jobb ötlet híján útra kélt Braavosba, talán, hogy megkeresse az arctáncoltatót.

Azt nem igazán értem, miért nem segített a Vérebnek, csak nézte, ahogy haldoklik, és az egész annyira érthetetlen volt. Ez a két karakter túlságosan megkedvelte egymást azután, ami velük történt. Egész egyszerűen karakteridegen volt ez a szenvtelenség már tőle. Értem én, nem felejt, megkeményedett, de itt már annyit változtak az erőviszonyok, én legalábbis biztosan nem pazaroltam volna el egy ilyen jó karaktert. Szóval a negyedik évad egyik legerősebb szála, szerintem a Véreb és Arya vonal.

Kisujj mindeközben kimenti Királyvárból Sansát, aki szintén kezd átalakulni, és nagyon kíváncsivá tett mit fog kihozni sorsa ekképp alakulásából. Más rokona nem lévén, nagynénjéhez mennek, a Sasfészekbe. Tudjátok, ahol az elembeteg Lysa Arryn szoptatja a tízéves fiát. Itt Kisujj gyorsan feleségül veszi, aztán megröpteti a friss arát, mínusz egy karakter, kinek hiányzik egy ilyen rikácsoló vén boszorkány? Mi történik vajon majd a kis kölyökkel? Csupa rosszindulat, tök jó jelenet volt, amikor Sansa pofon vágta... vajon hányszor vették fel? Csak én éreztem úgy, hogy Joffrey helyett kapta a kis pöcs? :D És, ha már itt vagyunk, megemlíteném, hogy Catelyn bátyjára, a Fekete halra se tértek ki egy másodperc erejéig sem, sem pedig Edmure-ra, pedig vártam, hogy ők kapnak valami kisebb szerepet. Mondjuk, hogy magánakcióba kezdenek a hitszegő Boltonok ellen, vagy, hogy az Ikrek áruló öregét kiherélik... de egyelőre semmi.

És akkor kezdjünk neki a negyedik évad legzaftosabb dolgait tartogató Királyvár kivesézésének, mert a legtöbb időt megint csak itt töltjük, és szinte minden részben fog valami kurva jó dolog történni. Először is essünk túl a legszuperebb dolgon, ami az elmúlt négy évben megesett. Végre, végre, MEGDÖGLÖTT Joffrey király. El se hiszem, hogy ezt a rohadt mocskot sikerült eltenni láb alól. Mondjuk Martin menjen már a picsába, egy ekkora rohadék nem halhat meg ilyen snasszul! Oké, hogy a sorozatban próbálták minél durvábban bemutatni a mérgezést, de egész egyszerűen, Theon Greyjoynak levágták a faszát, Robb Starknak a feje helyére varrták a dérfarkasa fejét, a várandós feleségének agyon szurkálták a méhét, még Viserys is aranyba öntött fejjel múlt ki. Erre ez a tetű, meg csak simán megmérgeződik???? NA NE BASSZÁL MÁR!!!!!!!!

game-of-thrones-season-4-episode-2-joffrey-dead.jpg

Amennyi genyaságot ez a kis rohadék elkövetett, csíkokban kellett volna meghámozni, meg levágni a szemhéját, kitépni a körmét, és minderre sót meg vizeletet önteni, és mesterségesen életben tartani addig amíg nem könyörög a halálért. ÉS AKKOR SZIMPLÁN MEGMÉRGEZIK a Lila nász alatt? Az előző évadban a Vörös nászt ülték épp, amikor gyilkoltak, itt meg a Lila nászt. Ebben a világban házasodni se érdemes, mert valaki meghalt. Állítólag azért halt meg mert a Vörös papnő, három király halálát jósolta, és emiatt három piócát égetett el, amiben az igaz királyi sarj - akivel megint alig foglalkoztak - vére volt. Ennek következménye, hogy meghalt Joffrey, Robb Stark, és Balin Greyjoy. Ez utóbbi halálát nem mutatják, állítólag a könyvben egy hullám lesodorja a szikláról és a vízbe fúl.

Joffrey halálának Tyrion issza meg a levét, mert egy elképesztően arcátlan perben ítélik el, hiszen ő volt az előkóstolója, csak ő mérgezhette meg... Az apja is alig várja, hogy ezt a törpét tisztességes módon valahogy eltehesse láb alól. És, ugye ott van a háttérben a probléma. Milyen jogon is tespednek a Lannisterek Királyvárban Joffrey halála után? Persze van egy még fiatalabb öccse, de hát ő annyira fiatal... igazából annyira, hogy totál groteszk a két perc alatt átpártoló Margerie jelenete, aki bejárkál a hálószobájába, hogy a tizenkét éves fiúcska... khm "barátja" legyen. Szegény Margerie, nincs szerencséje a férjeivel, mindegyik időnek előtt meghal.

Margerie jelenténél már csak az a groteszkebb, amikor a saját fia ravatalán dugják meg a gyászoló anyuka Cerseit, ugye mondanom se kell, hogy a saját testvére Jamie. Izgat a halott fiad látványa :D Hmm, csináltad már a halott fiad ki sem hűlt teste mellett... a testvéreddel? Ez már annyira beteg, hogy én nem szeretném, ha Martin a nagyapám lenne, fene tudja miket csinál ráérős szabadidejében, amikor éppen nem a kedvenc karaktereim életére tör. Azután Cersei már annyira magába roskad - a fia halála után koccol le Sansa is a várból, így nincs kit sanyargatnia -, hogy az egyik utolsó részben megadja magát az érzelmeinek, és kijelenti, őt aztán nem érdekli, ha az egész világ megtudja, minél többet akar Jamievel dugni, lehetőleg éjjel-nappal. Én mindig is mondtam, hogy a testvéri szeretetnél nincs szebb :D

Mindezek ellenére megkedveltem Jamiet is. Pedig nem hittem volna, hogy ezt a tetvet lehet majd szeretni. Tiszta undorító, ahogy Martin játszik az ember érzéseivel. Egy perc alatt megkedveltet rohadékokat, és amikor kedveled, akkor megöli őket - elfelejtetted, hogy rohadék volt? Úgyhogy csak halkan jegyzem meg, hogy kedvelem, mert lehet hamarosan ő is feldobja a pacskert. Eddig csupán egy aranykezet kapott, bizonyára nagyon kényelmes, és ugyan nem játszották ki, a szerelmet vallok a nagydarab lovaginának, aki nem mellesleg rajong is értem kártyát, de annyi mindent megtett Tyrionért, hogy Lannister ide, Lannister oda, Jamiet lehet kedvelni.

És akkor, eljutottunk Tyrionhoz, aki nem elég, hogy törpicsek, szarrá alázzák az évad folyamán. Már a harmadik évadban is kapta az ívet, de ami itt történik vele, hát arra nincsenek szavak. Ezt az embert nem szereti SENKI. Jamiet leszámítva. De miért nem? Tök jó arc... többé kevésbé. És mégis mindenki azt akarja, hogy dögöljön meg... csak Martin nem. Helyette gyilkossá teszi. Először megöli Shae-t, a kurvát, akit állítólag biztos távolba küldött Királyvárból, aztán meg megöli a fatert az árnyékszéken, amúgy Tarantinósan. Itt a bennfenteseket azért megkérdezném, hogy mi is történt? Shae szerette valaha ezt a kis embert? Vagy egész végig az apja szolgálatában állt? Csak később hálózta be az öreg, és mégis miért? Hogy jelentsen neki? Vagy csak meg akarta dugni? Vagy Shae úgy vélte Tyrionnak harangoztak - esetleg a Sansával kötött frigye miatt fordult el tőle - és öreg ember, nem vén ember alapon kikötött Tywinnál?

Tyrion szála ennek ellenére nem valami izgalmas, van pár jól megírt beszéde, de mivel Kisujj, és Varys is a háttérbe szorultak, ezek a beszélgetések inkább Tywin és a Töviskirálynő közt zajlanak, vagy Tyrion és a Töviskirálynő között. Állítólag Tyrion szintén keletre dobbant, ahol mindenféle "kalandok" esnek meg vele, és ez a legtöbb fant kiakasztotta, meglátjuk mit hoznak ki belőle. Az biztos, hogy Westeroson sok dolga már nem akad. Charles Dance karakterének halálával egy újabb nagyszerű színészt lesz kénytelen nélkülözni a sorozat. Ennek igazán csak Jamie és Cersei örülhet, mert apjuk ellenezte leginkább azt, amiről tudomást sem akart venni, és azt állította nem több mint holmi pletyka... tudniillik, hogy BASZNAK!!!!

gameofthronesinfogramwithfaces.jpg

No, és a végére hagytam a desszertet. Ebben az évadban ugyanis feltűnik egy totál új szereplő, akiről a sorozatban mindenki azt állítja, hogy régi ismerős. Kiderül, hogy a Hét Királyság, valójában Nyolc Királyság, csak ez a Martell ház annyira délen van, hogy szakadárok lettek, és most a Lannisterek próbálják őket is megnyerni az ügyüknek. Hát Oberyn Martellt meglátni, és meggyűlölni egy pillanat műve volt csupán. Ez az ember egész egyszerűen irritáló. Ennyire talán még Joffreyt se utáltam, és senki nem volt, aki pofán verje... legalábbis egy ideig. Természetesen Oberyn a Westeroson uralkodó trendeknek megfelelően biszexuális, bár a sorozatban inkább azt a felét mutatták, amikor fiúkkal hál. Sőt megpróbálja átvenni Kisujj szerepét a szokásos szócsata a Vastrón előtt Varyssal jelenetben... de harmatgyenge lett az egész.

Mégis ez a kretén, akit a tenyérbemászó Pedro Pascal alakít, okozta számomra a legnagyobb örömet az évad során. Ugyanis ő bosszúért jött Királyvárba, hogy megölje Gregor Clegane-t, a Hegyet, aki állítólag megerőszakolta és megölte a kishúgát... nem feltétlenül ebben a sorrendben. Amikor Tyriont elítélik, rögtön felajánlja, hogy a bajnoka lesz, aki megküzd helyette a Heggyel, így két legyet üthet egy csapásra. És olyan kurva jól megcsinálták a nyolcadik részben zajló párviadalukat, ahogy ez a buzi körbetáncolja ezt a monstrumot, és egyre másra, sebzi - persze méreggel, mert máshogy nem tudná - és mondom, nem igaz, Martin megöli a Véreb tesóját is. És aztán megtörténik a csoda. A Hegy az utolsó pillanatban elkapja ezt a faszt, kinyomja a szemét. És szétpasszírozza a mancsaival azt a köcsög fejét. Hatszor tekertem vissza, hogy kigyönyörködhessem magam benne.

És az élvezetnek itt még korántsem volt vége. Ugyanis mint kiderült, ezt a faszfejt marha sokan kamázták - hát én nem - és rengeteg reakcióvideót készítettek a haláláról. Be is linkeltem nézzétek meg, kurva jókat lehet röhögni, ahogy várják a papírformát, aztán jön a fröccsenés, a reccsenés, a szétpukkadó szemgolyók mámorító hangja :D És a sok hülye meg siránkozik, hogy istenem, ez nem lehet. Hála neked Martin! Ilyen reakcióvideó először talán épp a Vörös Nász kapcsán készült - legalábbis ebben a sorozatban -, de betettem a Joffrey halálát mutató reakcióvideót is, bár az fele ennyire nem lett jó :D

gotseason4blu-ray.jpg

Szóval Királyvár mindig is a móka és kacagás helyszíne volt, mivel elég durván meg lettek tizedelve a szereplők, nyilván keletre tevődik át a történet súlypontja, de valamiért úgy érzem, a harmadik-negyedik évad után nagyon nehéz lesz ezt fokozni. Nyilván nem véletlenül aratott Martin sem a harmadik kötetben egy cséplőgép vehemenciájával.

Jó hír, hogy a tíz rész szinte minden esetben meghaladta az 50 percet, vagyis ezek az epizódok jóval hosszabbak voltak az eddigieknél. Sőt, a nyitó epizód kereken egy órára nyúlt, az utolsó meg 65 percet ölelt fel. És igazából ezt lehet a végtelenségig csinálni, mert most tetőzik leginkább a Trónok harca őrület. Addig folytatják, ameddig akarják, még pedig azért, mert nincs vetélytárs a porondon. Nem hogy ilyen véres, brutális fantasy sorozat, semmilyen egyéb fantasy sorozat! Nagyon örülök, hogy beért ez az egész. Megérte végigszenvedni a lassabb epizódokat. Úgy vagyok vele, meg kéne nézzem újra mind a negyven részt, mert most már látom az összefüggéseket, nem ismeretlenek a szereplők, sokkal tapasztaltabb vagyok mint két éve, amikor annyit tudtam, hogy Martin írta a Trónok Harcát, és sokan szeretik.

Alig három hónap és jön a következő évad, szerintem türtőztetni kell majd magam, hogy ne kezdjem rögtön nézni. Addig is: Valar Morghulis!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

caseyjones 2015.01.24. 15:56:50

Én nemrég kezdtem bele a negyedik évadba, most végeztem a negyedik résszel. Szerintem eddig remek a sorozat.

Gsnake 2015.01.25. 12:08:54

Danny teljesen jogosan száműzi Mormont: Jorah bőven adott rá okot azzal, hogy jelentéseket küldött róla Királyvárba. Ja, hogy csak eleinte? Na ezért lett csak száműzve, nem pedig kivégezve.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.25. 12:33:24

@Gsnake: és kb. hányszor megmentette az életét? hányszor adott neki jó tanácsot? egy hálátlan dög lett ebből a Dannyből... de egy olyan világban él, ahol könnyen rábaszhat.

djingisz 2015.01.25. 14:36:08

Az Oberyn-es résznél valamit nagyon félreérthettél, ezt ugyanis: "A legundorítóbb mégis az volt, amikor a szerencsétlen szolgálólányra hajtóvadászatot indítottak... ööö Homokóra (?) nevű húgocskájával... akit szintén dug (?)" fogalmam sincs honnan vetted, ilyen nincs is a sorozatban... Szerintem összekeverted Ramsay Boltonnal... lehet jobbat tenne ha nem egyhuzamba néznéd meg a tíz részt :D
Amúgy meg nem értem mi bajod van Oberynnel, az egyik legszimpatikusabb karakter az új évadban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.25. 15:55:51

@djingisz: szerencsére már nem az :D

hát amikor kiválasztanak egy csajt, hogy szórakozzanak vele, és aztán azt hiszi hogy majd pirospecsenyéznek, és mondja Oberyn hogy az ő húgocskája egész másra gondolt, és utána a következő jelenetben meg szaladnak utána az erdőben, Oberyn még meg is dicséri a húgát, első, vagy második részben rögtön ezzel indítanak

djingisz 2015.01.25. 16:55:26

Nna ez az, abban az erdei üldözős jelenetben az nem Oberyn hanem Ramsay Bolton, ha más nem akkor a környezet északi jellege gyanús kéne hogy legyen. :D
A húg megszólítás pedig csak a fiatalabb lányokra használják, nincs (ebben az esetben) testvéri kötelék köztük.
Oberyn nem egy brutális állat, nem vadászik emberekre, ő egy művelt, tanult, kifinomult ember, még ha az ágyban nem is átlagos az ízlése.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.25. 20:07:39

@djingisz: jól van hiszek neked, akkor lehet csak éles volt a váltás, esetleg majd megnézem újra az ominózus részt

ez azonban nem változtat a megítélésén, mert alapjában véve nem szeretem az ilyen tenyérbemászó faszkalapokat

mondjuk halottakról jót, vagy semmit :D

Ramsay Boltont is gyűlölöm :)

MeyilKree 2015.01.25. 23:56:11

Istenem, ennyi butaságot leírva egymás után egy helyen. Legalább magadnak ne mondanál ellent két bekezdésenként! Pedig a bevezető egész reménykeltő volt.
Aki meg a déli kifinomult herceget és az északi szadista fattyút sem képes megkülönböztetni nézzen inkább mást. Vagy legalább kritikát ne írjon.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.26. 01:04:09

@MeyilKree: jól van bazdmeg fél éve láttam, akkor kellett volna neki ülni leírni, és összekevertem két gennyládát. Na elégedett vagy? És mi számít butaságnak?

Olvasd el az előző három évadot, amiben szarrá oltom ezt a remek sorozatot :) Ha ez nem tetszett, azoktól felrobban az agyad.

Gsnake 2015.01.26. 08:30:49

@scal: Danny egy uralkodó. Uralkodóként sok nehéz döntést kell meghozni, ráadásul nem válhat hiteltelenné a népe előtt. Ha egy árulást szó nélkül eltűr az politikai öngyilkosság.

Egyébként sajna ez az átka a könyvek megfilmesítésének: a motivációk kb. 60-70%-a nem fog átjönni a képernyőn keresztül.

Engem nem zavart Jorah száműzése, az előzmények fényében ez teljesen érthető volt. Még a sorozatban is.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.26. 09:08:48

miért vársz januárig a megnézésével?

2015.01.26. 09:52:11

Nagyon vártam ezt a írás és nagyon jó lett! Mikor tavaly november végén elkezdtem nézni a sorozatot, nem gondoltam volna, hogy akkora fanatikust csinál Belőlem, mint az állat. Kezd felnőni a Trónok Harca-mániám a Star Wars-mániámhoz. egyszerűen nem tudok nem gondolni rá mindennap. Még egy számítógépes játékkal is játszom (MÉG nem a Telltale-verzióval, de ami késik...), és annak is megvan a sajátos hangulata.
De ez a negyedik évad... PARÁDÉS LETT!!! Sok csúcspontot kiemelhetnék, de ahogy Scal az Oberynes részt tekerte vissza hatszor, én a Tyrion-féle virtigli koncepciós perre tettem ugyanezt. Annyira faszák a dialógusok, annyira furcsa (durva, elbaszott, stb.) az egész helyzet - és mindezek fényében zseniális a megvalósítás! Nem is kell mondanom, Peter Dinklage és Charles Dance (ismét) remekelnek, kár, hogy az öregtől búcsút (?) kell venni. De szerintem a Vérebet csak összeszedik valahogy valakik, a GoT Wikin még nincs meghalálozva (deceased), csak annyit írnak, hogy megsérült (és döglődik, ami nem egy szerencsés helyzet).
Viszont, akivel már az össze tököm kivan, az Cersei. Egyszerűen még Geoffrey-nál is irritálóbb, nyomorult szarkavaró geciláda ez a nő. Az a jelenet mindent elmond, mekkora gyökér, ahol Oberyn kedvesét Ellaria-t fattyúkurvázza folyamatosan. És persze, a maradék kajasem megy a szegényeknek, hanem a kutyáknak. Bár ahogy elküldi a rákba a szintén gyökér-irritáló Pycelle "nagymestert" (LOL), az király.

MeyilKree 2015.01.26. 10:01:45

Braavos egyedi? Rhodosba oltott Velence. Pl. És igen, kritikát nem fél év múlva írunk. Mindegy, én vagyok a hibás minek olvasom, meg minek kommentelek. Bye. Harag azért remélem nincs.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.26. 14:52:16

@Gsnake: engem azért az zavart mert egy jó karakternek tartom őt is, meg egyszer már száműzték lassan nem marad más neki csak a FAl :D

de így, ahogy kifejted végül is igazad van

@doggfather: az első évadot ekkor néztem meg, akkor még esett hó, aztán mindig vártam vele - mindig van mit csinálni az év különböző részeiben, tavasszal pl az isten nem tudna rábeszélni, hogy a tévé előtt üljek

bár már a harmadik évadnál a vörös nászt is majdnem lelőtték a neten a sok hülye memével :D

@Selkath - Nightwish rulez!: vártad? :D örülök ha tetszett

jah azzal a háborús szarral, ami 500 huf-ba került és majdnem megvettem? :D aztán mégse, és milyen? lehet beszerzem :D

Pycelle mester is eléggé a háttérbe szorult, az is egy undorító féreg, Cersei-t én is eléggé gyűlölöm, remélem az ötödik évadban Jamie ledominálja a gecibe most hogy nincs apuka :D De Lena Headey-t szeretem, eszméletlen erotikus kisugárzással bír az a nő.

Vérebet szerintem kinyírták, a könyvben eleve abba a sebbe hal bele, amire a sorozatban is sokat rákérdezett Arya, és az lassan elfertőződik

@MeyilKree: dehogy van harag, de belekötni egy mondatba - a kedvedért ki is húztam - szerintem nem szép. Ha pl nekem sok problémám van egy írással, nem általánosan leírom, hogy micsoda butaság, hanem szépen kifejtem mi a bajom vele. Én ugyanezt szeretem visszakapni.

Ne azt nézd fél év távlatából mire nem emlékztem jól, hanem hogy mennyi mindenre igen :D

És igen másodjára Braavos eléggé Firenze, Genova, Velence koppintás.... de Velencében is szívesen élnék.

2015.01.26. 19:14:24

@scal:
Nem, a játék, amire gondoltam, az egy RPG, két karaktert kell vinni párhuzamosan, a történetet így követve. Az egyikük Mors az Éjjeli Őrségből, a másikuk Alester Sarwick Riverspringből, ami egy Lannister-vazallus város. El lehet jutni Vakondvárosba (ez a név, basszus...), meg Királyvárba is. Három sorozatbeli karakter is szerepel a játékban, Jeor Mormont, Varys és Cersei. A játék "közben" hal meg Jon Arryn, úgyhogy az első évad elején tart(ana) a játék kb. a felénél. Nem toltam végig (elromlott a másik gépem, basszameg), úgyhogy, ha akarnék se tudnék spoilerezni. NAGYON sok szöveg van benne, kábé, mint Knights Of The Old Republic, de sajnos, nem annyira mozgalmas. És még egy negatívum: baromi hosszú töltési időkkel operál sajnos - és et nem igazán gépfüggő, a négymagos 2,1 ghz-es AMD Phenom procis, 4 giga RAM-os gépemen hosszú perceket kell várni egy pálya betöltésére - programozói trehányság!
A "háborús" szarról is láttam képeket, de elég is volt, semmi köze a TH-hoz - ahogy mondtad, csak egy háborús szar. Egy Trónok Harca játék nézzen már ki úgy, ahogy a film! Csináljanak egy frankó RTS-t, minden nézzen ki úgy, mint a sorztatban és akkor talán tárgyalhatunk. A Battle For Middle Earth is pont azért jó!

Na, ezért jó színésznő Lena Headey, mert ennyire meg tudja utáltatni az emberrel az általa megformált karaktert.

Hát akkor szegény Vérebnek gatter. Kár, szerethető karakter volt a maga durvaságával is.
süti beállítások módosítása