Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A múzeumlátogató 1989

2015. január 30. - Oldfan

a_muzeumlatogato_-_poszter_1.jpgÚgy tűnik, Konsztantyin Lopusanszkijt nagyon foglalkoztatta a világ sorsa. Nem találta megnyugtatónak a maga körül látottakat. Így született meg a gyakran „posztapokaliptikus trilógia” elnevezéssel illetett filmjeinek második darabja. Az elsőről már olvashatott nálunk az érdeklődő itt.

„A halott ember levelei” az emberség és a felelősség kérdését feszegette egy véletlenül kirobbant atomháború témakörébe ágyazva. Szomorúan, de mégis reménykedőn, bízva benne, hogy a Föld nem minden részét érte el a pusztítás. A trilógia középső darabja ennél tovább megy. Ezúttal valóban a teljes bolygó a tét, nincs kibúvó. A Gaia (élő Föld) elmélet köszön vissza benne, némi módosítással.

Egy meg nem határozott, de annyira nem távoli jövőben, az emberiség gyakorlatilag egy hatalmas szemétdombon tengődik. A bolygó maga a Szeméthegy. Az emberiség ezen folytatja nemtörődöm életét. Egy ismeretlen turista érkezik meg a halott tenger szélére. Célja a vízzel elzárt mitikus Város felkeresése, amely csupán az év hét napján érhető el, a tartós apály idején. A Városban van az egyik utolsó Múzeum, a maga titkaival. Közelében található a Hegy, melyen talán választ kaphat a vándor az őt gyötrő kérdésre: Élhet-e tovább az emberiség?

Mellbevágó vízió, amit a filmben kapunk. Az élő Föld utolsó működő sejtje maga az emberiség, amely süket és vak a problémákra, a pillanatnyi élvezetét keresi, jövőtudata nincs. Guberálók járják a hatalmas szemétdombokat, keresve a még hasznosítható anyagokat. A kihalt tájon port kavaró szél fullasztja a még létező, kevés számú élőt, ezért beszorulnak a házaikba. A külvilágba csupán végső esetben mennek ki. Ha valaki önként turistáskodik, az csodabogárnak számít. Nem gátolják a tevékenységét, de nem is segítik. A társadalom két részre tagozódott.

a_muzeumlatogato_02.pngVannak egyszer a „normálisok,” akik azért nem egészen olyanok, akiket mi értünk a szó hallatán. A sportot és dühödt rock zenét nyomó Tv előtt vegetálnak, miközben transzvesztita „manökenek” diktálják nekik az aktuális divatot. Legfőbb céljuk, hogy lehetőleg senki ne zavarja meg a szórakozásukat. Legfeljebb a pénzszerzés lehetősége zökkenti ki őket ebből az állapotból. (Ho-hó, netán ismerős a mutatott kép?) Egyes kritikusok szerint a „materialistákat” jelképezik, korántsem pozitív értelemben használva a szót. Az „önzők” bizonnyal jobban fedné a valós tartalmat. A társadalom többségét a „debilek” adják. Ők aztán tényleg megfelelnek a kapott nevüknek. Időről-időre vallásos révület szállja meg őket. Egyetlen imát ismernek: „Engedj ki innen!” A sorozatos ismételgetése közben a falat kaparják. (A Siratófal elkorcsosult változata lenne?) A papjaik vég nélkül keresik a „szent irataikban” a megszabadulás jelét, amelyet a megjósoltatott Közbenjáró fog elhozni, aki viszont nem lesz tisztában a kilétével és a küldetésével. A Múzeumlátogatóban a megváltás lehetőségét látják. De vajon ő az, akire vártak?

a_muzeumlatogato_05.pngVajon mi váltotta ki Lopusanszkijnál az előző mozijánál is rettenetesebb látomást? Volt rá oka, ha körülnézett a szovjet valóságban. A Föld legnagyobb édesvízi tavának, a Bajkál-tónak egyre gyorsuló tönkretétele, a Szibériában „megfordított” folyók nyomán kialakuló hatalmas ökológiai katasztrófa, az egyre nagyobb mértéket öltő vízszennyezés, az Aral-tó lassú kiszáradási folyamata, mind figyelmeztető jel lehetett számára. Hozzájött a társadalomban az individualizmus felerősödése, a hosszú távú felelős tervek eltűnése. Tudjuk jól, a peresztrojka folyamata, - a tervekkel ellentétben, - nem megújította a Szovjetuniót, hanem a széteséséhez járult hozzá. A társadalmi bajok egyre nőttek, az elszegényedés felgyorsult. Joggal tűnhetett úgy, az ember már nem a teremtés koronája, hanem „sárkányfogvetésnek bizonyult,” amely mindent tönkretesz maga körül. Ezért tévelyeg az új próféta – ha ugyan az - kilátástalan körülmények között, maga sem tudván mit akarva, inkább érzésektől vezetve, mint tudatosan törekedve a jóra. Ráadásul fél is. Van rá oka. A debilek veszélyesek lehetnek rá a megszállottságukban, a többiek meg nem veszik komolyan. De legfőképp azért viselkedik így, mert nem bízik önmagában. Borzong a titokzatos hangtól, mely követi őt, de nem ad útmutatást. Fél a úttalan tengerfenéken történő átkeléstől. Tart attól, amit a Városban találhat, de még inkább retteg amiatt, hogy nem talál ott semmit és nincs feloldozás. Sem az egyénnek, sem az elbukó „normálisoknak.”

a_muzeumlatogato_09.pngA rendező szerint a keleti blokk társadalom megújító kísérlete éppúgy zsákutcának bizonyult, mint a nyugati világ anyagi jólét hajhászása, az Ember pedig önmagát ítélte halálra az életvitelével. Ami nem menti fel a bűne alól. A Közbenjáró történet ennek a riasztó látomásnak a krónikája. Ha az előző filmnél, „A halott ember levelei” esetében könnyen tetten érhető volt Tarkovszkij tanítása Lopusanszkij szemléleténél, akkor ennél a filmnél pedig szinte kiált a moziból. Nem csupán a Sztalkert erősen idéző képi világra gondolok, hanem Tarkovszkij világnézetére is. Jól lehet, mindössze pár év telt el az első poszt-apokalipszis filmje óta, de időközben nagyot fordult a történelem. A felülről irányítani próbált „peresztrojka”(gazdasági reformok) mellé betársult a „glasznoszty”(nyíltság), aminek segítségével Gorbacsov a politikai kemény vonal híveit próbálta visszaszorítani. A főtitkár nyilvánvalóvá tette, többé nincs katonai beavatkozás mások belügyeibe, a CCCP tagországai nagyobb önállóságot kapnak, miként a gazdasági élet résztvevői is. Csakhogy mindezek a reformok a jó mellett egyre égetőbb problémák előkerülésével jártak együtt. Felerősödtek a Szovjetunióból történő elszakadási törekvések, megjelent az új orosz burzsoázia, Afganisztánból a mudzsahedinek által importálódott a terrorizmus, elvetődtek a későbbi csecsen háború magvai.

a_muzeumlatogato_03.pngIlyen forrongó körülmények között az állami cenzúra már nem figyelt oda mindenre. Így forgatódhatott le egy nyíltan vallási témát boncolgató film. A mesterének Andrej Rubljovja olyan kálváriát járt végig, amihez képest a tanítvány már egy szót sem szólhatott. Külön meglepőnek mondható, hogy engedélyt kapott az ideggyógyintézetek lakóinak bevonására a statisztéria soraiba. A szellemileg sérültek pedig nagy önfegyelemmel és átéléssel alakították a szerepüket, ami tényleg különleges hangulatot ad egyes jeleneteknek. Ahogy a debilek „kiválasztott népe” felkeni az új „Messiást” az egyszerre felemelő és borzongató. Hozzájön még a középkori Pokol ábrázolásokat idéző reménytelen táj szuggesztív fényképezése, melyen hihető jön át a kiúttalanság érzet. Különösen a végső vihar jelenet és Hegy (egyfajta Kálvária-domb) lett igazi látomássá. Még arra is hatással tud lenni, aki egyébként az egész megközelítést elutasítja. Bár a szerző nem egyezik, a zene halott ember történeténél megismert felfogást viszi tovább, még jobban sarkítva. A természet és ipari környezet zajai minimális rásegítéssel adják a kísérő hangokat, mert dallamoknak nem merném nevezni a hallottakat. Illik a látványhoz, mondhatni tökéletes hozzá, de nem olyan kísérőzene, amit CD-re kiírva otthon szívesen tesz az ember a lejátszóba. Ahogy az előző történet, ez is egy emberre szabott darab.

A főszereplő az a Viktor Mihajlov, akire emlékezhetünk a a trilógia első részéből. Ott nem szimpatikus szerep jutott neki, az új, durva parancsolatokra áhítozó fiatalember szerepében. Ezúttal ő a Közbenjáró. Nem tudom, láttam-e valamikor ennyire passzív főszereplőt másik moziban. Hamlet hozzá képest tettre kész akcióhős. Ez persze a rendezői felfogás, nem hibaként rovom fel neki. Végig jól teljesít. Küzd önmagával, majd elfogadja a szerepét és bukni látszik a végén. Nem könnyű a feladata, mert minimalista környezetben kell teljesítenie, de semmi kivetnivalót nem találtam az alakításában.

a_muzeumlatogato_08.pngLopusanszkij igazolja, hogy Tarkovszkij jól választott, amikor a szárnyai alá vette. Felelős rendezőként választott témát, a technikai kivitelezés lenyűgöző. Viszont érzésem szerint a forgatókönyv már nem lett kidolgozott, mint az előző filmjénél volt. Időben túlságosan elnyújtott a vándorlás folyamat. Akármilyen kiváló is a fényképezés, a túl kevés történés nem segíti a ráhangolódást a szellemi folyamatra, elkalandozik az ember figyelme. Pedig amúgy igazi veretes szöveget kapott a történet. A szellemi útkeresés jelentős részét a Biblia szavai töltik ki, hol szó szerint idézve, hol kisebb-nagyobb módosításokkal, átcsoportosítással. De a figyelmes néző fog találni a zsidó vallásra történő utalásokat, sőt, a Koránból szintén lett pár kiemelés. Maga az egész alapkoncepció pedig leginkább a keleti világszemléletet idézi, miszerint a világban minden élet összefüggésben áll, ami alól az ember sem vonhatja ki magát. Nevek alig vannak a történetben, nyilvánvalóan szándékosan. Az általános, allegorikus megközelítést sugallja a nézőnek. A Föld sorsa iránt érzett erkölcsi felelősség kombinálása az egyén Istenhitének keresésével és megőrzésével igazi entellektüel csemege. Nem tudom, tudatos rendezői fogás volt-e, vagy a véletlen alakította úgy, de nagyon érdekesnek találtam, hogy az embereken kívül csak madarak tűnnek fel haldokló Gaia világában. Az elején nincsenek jelen, majd a szeméttelepeken bukkan fel pár sirály, mint afféle szemlélői az emberi butaságnak. No, meg kényszerű guberálóként, elvégre a tenger halott. A cél felé közeledve megszaporodnak. A viharjelenetben számomra az isteni harag közvetítőinek tűntek, míg a végén baljós tömegük köröz az elbukó Ember körül. Talán holtában hajt még valami hasznot a Közvetítő, bár ez azért elég cinikus álláspont. Nem állítom, hogy Lopusanszkij erre szánta a jelenlétüket. Meglehet, hogy mindez csak a saját rémlátomásom.

a_muzeumlatogato_04.pngNehéz mozi. Igazi művészfilm. Joggal nevezhető nagyon orosznak és nagyon értelmiséginek. Náluk az irodalomban és a filmekben az átlagnál gyakrabban bukkannak fel ilyen tépelődő hősök. Kifejezetten előny, ha filozófiára fogékony a néző, akinek gyakorlata van az olyan súlyos mondanivalójú filmek fogyasztásában, amelyek korántsem közönségbarát eszközökkel élnek. Jó mozi. Ugyanakkor megértem, hogy nincs forgalomban. Aligha lehetne rentábilissá tenni a vetítőtermek által. Viszont DVD forgalmazásba illett volna bekerülnie, akár állami támogatással, mert azért az ilyen történetekre van igény. Az intellektuális élményre vágyók szűk tábora létezik. A pesszimista álláspont ugyan nem vonzó, viszont a környezetvédelmi figyelmeztetés benne aktuálisabb, mint valaha. Ugyanis időközben felerősödött a Földön az üvegházhatás, Dél-Amerikánál ott kellemetlenkedik az „El Nino,” gyorsabb lett az elsivatagosodás jelensége, Európában pedig lassan eltűnik a négy évszak, - hazánkban évek óta nem láttunk „normális telet,” - és így tovább. Szóval, jó lesz észnél lenni, kedves földlakók. Cselekedjünk, mert a végén még csúfra igaz lesz ennek az ukrán direktornak lázálma. Akkor viszont megnézhetjük magunkat.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Admirális 2015.01.30. 20:16:19

Először is, köszönet Oldfan-nak a munkálatokért. Néhány gondolatot hozzáfűznék én is a filmhez: A filmen végigvonul a véleményem szerint jellemzően tipikus "orosz néplélek" megjelenítése, a sem nem ateista, sem nem deista, illetve mindkettő, a bizonytalanul ateista illetve bizonytalanul deista orosz néplélek őrlődése. Ez már a Halott ember levelei-ben is jelen volt, vagy pl. A sziget (Ostrov) c. filmben is, de gondolom ez rengeteg orosz filmnek a sajátja. Az orosz gondolkodás és néplélek bipolaritása a mélyen vallásosság és hit egy személyes Istenben...néha eltúlzottan már-már a fanatikusságig, illetve ennek a totális ellenkezője, a száraz ateizmus. Mintha e kettő között őrlődne az orosz nép, nyilván ez magyarázható a hányattatott történelmi sorsukkal, egy majd évszázadig tartó ateista kommunista berendezkedéssel, illetve a szinte mindenkoron átívelő cári és totalitárius berendezkedésű tekintélyelvű, hegemonikus, hierarchikus, szigorú politikai rendszerekig. A tragédiája, hogy bizonyosan sem nem ateista, sem nem deista...inkább e kettő között őrlődik. Talán még a nagyon vallásosak is bizonytalanok, pedig az orosz vallásosság elég erős. Egyszer egy középiskolai tanárom mesélte, aki Moszkvában tanult évekig, hogy az ottani ortodox templomokban hosszú sorok állnak, hogy mindenki megcsókolhassa a vallási tárgyakat. És ott több ezer ember végigcsókolja mondjuk a Jézus-szobor kezét...ott ez szokás. Kivárják a sorukat és higiénia ide vagy oda, mindenki megcsókolja a szobor kezét. Ez elég fanatikus. Talán az őrjöngő emberek látványa is ezt az orosz lelkületű embert mutatja be, aki őrlődik a lét szenvedésein, és nem is tudja, hogy ateista legyen inkább, vagy deista.
Most filozófiai mélységekig nem szeretném tárgyalni az Isten léte/nem léte, illetve a vallásosság kérdéseit, mert ez nem az a fórum és itt erre nincs is lehetőség. A filmről még néhány szót ejtenék: A civilizáció ez esetben is a végét járja, szemétdomb, roncs-temetők mindenütt, és maga az ember is egy meglehetősen degradálódott állapotba kerül, megjelennek a tömegek, akik a "debilek", valójában vallási fanatikusok, valamiféle civilizáció pislákol még, a káosz és a zűrzavar ellenére az állami-hivatali apparátusok még működnek (a Felügyeleti szerv), valamiféle gyárak és elnéptelenedett városok léteznek még, a vonat, ha törött is az ablaka még jár. Ebben az abszurd szürreális környezetben mindinkább a talaját vesztett emberi őrület jelenik meg, hol a vallási fanatizmus jegyében, hol a magányos emberi lét kínlódásáig. A degenerálódott emberi tömegek zombijai, debil-jei tartják fenn a világot, és a magányos ember szenvedése a puszta léttől, őrlődése az Isten keresésben csúcsosodik ki.
Köszönet Oldfan-nak, várjuk az Ugly Swans-ot.

Admirális 2015.01.30. 20:34:05

@Admirális: A film összességében a végső emberi tartását elvesztett ember kínlódását láthatjuk , elkorcsosulását, amikor erősen a ciklusa végén jár...nincsenek célok, értelmetlenné vált civilizáció, eltorzult emberi lények, elüszkösödött civilizáció. A fent említett ateista és deista őrlődés miatt pedig szerintem a film tipikusan az orosz néplélekre lett kitalálva.

Oldfan 2015.01.30. 20:39:06

@Admirális: Köszönöm a köszönetet.
Már mások is dicsérték az említett "A sziget" című mozit, de még nem láttam. Felkerült a beszerzendők listájára. A "Rút hattyúk" már betárazva, megnézve. Tetszett is, bár erősen más, mint az eddig látott Lopusanszkij mozik. Annyiban előnyére változott a stílusa, hogy könnyebben befogadható lett. Sort fogok rá keríteni a fordítások között, de előtte két terjedelmes történelmi film áll, így egyhamar nem lesz kész. Ám mivel sci-fi, és Sztrugackij regény az alapanyag, egyszerűen nem maradhat ki...:)

Admirális 2015.01.30. 20:46:56

@Oldfan: A sziget ha jól tudom fent van az Nc-on. Ha látok menet közben valami jót, akkor szólok. Nem csak keletről nézek filmeket, néha nyugatról is meg lehet csípni egy-egy érdekesebb darabot. Nálam Tar Béla is befutó, és követem Roman Polansky-t is. A franciák, spanyolok nem jöttek be, sem Ozon, sem Bunuell, Almodovar sem a többi. Nemrég láttam egy filmet, a Harag napja címmel, abban voltak érdekes dolgok. A Rút hattyúknak majd utánanézek.

Darkcomet 2015.01.30. 22:53:51

@Oldfan: A sziget szerintem igazi mestermű. Itt-ott eléggé erős Tarkovszkíj beütéssel, de nem szimpla plágiumról van szó, inkább tisztelgés szerűséggel a mester előtt.

Darkcomet 2015.01.30. 22:56:08

@Admirális: Nem kell a szigethez ncore. Remek fordítás van hozzá, a film meg minden féle formátumban letölthető, de a legegyszerűbb közvetlenül a rutracker.org-ra menni érte.

mendelin 2015.05.23. 11:18:13

Hogy őszinte legyek, félek ettől a filmtől. Ez is rettentő fajsúlyos lesz, ráadásul igencsak jól megcsinálva. Mintha egy mozgó festmény lenne igen halk, normális beszéddel úgy, mintha csak nekem, a nézőnek mondanák. De hát ilyenek a jó filmek legyen az dráma, vígjáték vagy bármi más.
Legutóbb a blogon a 'Hódító Pelle'-t említettem. Megnézése után napokig a hatása alatt voltam. És 'A halott ember levelei' után meg....
Én így vagyok ezekkel a filmekkel és mint így, félek is tőlük mert plusz teher számomra. Nyomasztó a valóság. A valóság amit játékfilmeken, játékfilmekkel láttatnak. Egy tehetséges alkotógárdának a téma, a film és a néző iránti alázattal elkészített műve és ki merem mondani ; opusza.
Nem hinném hogy ezek a kiváló művek a fantázia szüleményei lennének. A valóságból merítkeznek aztán persze filmre kell vinni ami hatalmas szellemi, alkotói munka, ekkor már tényleg ki kell találni mindent, hogyan lehet az éles szemmel, érzékenységgel, nyitott lélekkel meglátott valóságot filmre vinni hogy az amennyire csak lehetséges a lehető legjobb élményt adja.

Oldfan 2015.05.23. 11:28:20

@mendelin: Az mit sem változott, amit az angol úgy fogalmaz meg, hogy:"A puding próbája az evés." Ha nem fogyasztottad, nem ismered a lényegét. Sem az ételnek, sem a műnek.
A filmek ugyan sokat tudnak adni az embernek, de azt nem szabad hagyni, hogy az életünkre rátelepedjenek. Még a legjobb mozik is csak leképezései a valóságnak. Hát még ha elszabadul valamelyik filmes fantáziája... Tanácsos ezt észben tartani és maradni a realitás talaján.

mendelin 2015.05.25. 11:44:08

Nekem csak most sikerült megnéznem. Megrendítő film. Számomra több volt mint a Stalker.
(Egyébként én nem hasonlítgatnék mindig Tarkovszkíjhoz. Ez is egy teljességgel önálló, szuverén darab.)

A helyszín szerintem az ' akárhol', nem Oroszország, nem is fedeztem fel és nem is éreztem sajátosan orosz vonásokat, dolgokat de még tárgyakat sem. Írás, betű sem volt sehol.

A film olyan kérdést feszeget, ami azt hiszem mindenkiben felmerül, csak nem merik kimondani mert túlságosan súlyos, megterhelő és mert attól félnek, ha kimondják istentagadónak fogják tartani. Nevezetesen ; miféle Isten, hogy ilyen szörnyűségeket művel mert minden tőle származik, mindent ő határoz meg ? " Egyetlen járókelő sem irányíthatja a saját lépését. " hangzik el többek között.
A debilek egy mondatos úgynevezett imái nem imák, csak a "normálisak" nevezik így, hanem kétségbeesett kiáltások Istenhez hogy engedje őket ki innen, a Földről. Engedje őket megszabadulni a szenvedésüktől ; engedje őket meghalni. Isten nem hagyja.
" Aki ide született, az elátkozott." Csakhogy Isten határozza meg az ide születést, a szenvedést és a halált is. Mindent ő határoz meg, dönt el még azt is hogy a Földből egy szeméthegyet csináltunk, nekünk semmibe sincs beleszólásunk. Semmibe. Akkor mi végre ez az egész ? És kicsoda ő ?
A Közvetítő nem fél a debilektől, bemegy közéjük mert ők az elesettek. Felkenik őt ( rögtön a krisztus szó ugrott be, görög eredetű, jelentése ; felkent, olajjal felkent ) és útjára engedik hogy szabadítsa meg őket a szenvedésüktől.
Isten a közvetítőt még válaszra sem méltatja.

Még valamit. Már a film legelején a főhős hangot vél hallani, nem tudja honnan és kitől jön, egy láthatatlan valaki figyeli őt. A cselekedetei valami felsőbb, nem látható utasításra történnek, determinált az ő útja is.
A kör bezárult.

Oldfan 2015.05.25. 13:04:36

@mendelin: A film természetesen önálló mű, de Tarkovszkij világnézete és képformálási felfogása erősen kiviláglik belőle. Nem arról van szó, hogy Lopusanszkij másolná a mesterét. Tanult tőle.
A helyszín egyetemes, de például a lánctalpakból álló szeméthegy (tankok voltak?) azért jó kis kikacsintás a korabeli jelenbe és helyszínbe. Miként a debilekkel történő bánásmód sem a nyugati minta.
De igen, az "Engedj ki!" ima. Az egyik érintett mondja:

260 (A látogató)
00:38:21,200 --> 00:38:24,600
Mit kell tennem, hogy mégis?

261 (Debil)
00:38:24,800 --> 00:38:27,400
Imádkozni kell.

262 (L)
00:38:27,600 --> 00:38:29,100
A falat kaparni?

263 (D)
00:38:29,300 --> 00:38:32,000
Kaparni és ismételni a szavakat.

264 (L)
00:38:32,200 --> 00:38:34,800
Miféle szavakat?

265 (D)
00:38:35,300 --> 00:38:40,200
Engedj ki innen.

Szerintem viszont a kiengedés nem a meghalást jelenti a debilek számára, hanem egy másik, élhető világot. Amiben már ők sincsenek kirekesztve. A kettő együtt jár.

Van egy kis hiba a krétával a titokzatos hangok körül. Egyaránt lehet Isten útmutatása a küldött számára, de egy másik jelenetben a szállásadó nője közli, hogy szerinte a Látogató is a debilek közé tartozik. Ha így van, s pusztán hallucinál, akkor elbukott az emberiség. A szeméttelepi végső kép elsőre ezt sugallja. De tényleg így van? Hiszen az oszladozó felhők közül felülről sugárzó FÉNYBE roskad bele.
Szóval, Lopusanszkij bőven ad teret a nézői beleérzésnek. Isten korántsem csak szavakkal kommunikál. A magam részéről adok egy esélyt a jobbik lezárásnak.

TroA 2015.06.16. 04:56:30

A film mondanivalójáról rengeteget lehetne beszélni, írni. A teljesség igénye nélkül néhány dologra kitérnék. Bizonyos tekintetben az alkotók transzcendens világértelmezésének lehetnünk tanúi. Már A halott ember levelei megtekintése után is volt ilyen érzésem. Ez egy istenkeresős film. Erre félreérthetetlen utalásokat találhatunk. Ennek ellenére vallási csoportok biztos nem fogják népszerűsíteni az alkotást. Oldfan írásából kiderül, hogy több vallásra is utal egyszerre a film. Mégis nekem úgy tűnt, persze lehet hogy tévedek, mintha a biblikus világképet jobban preferálná az alkotó. Ez a hozzáállás illeszkedik az orosz kulturális hagyományokhoz. Két fő világnézet termékenyítette meg az orosz kulturális életet. Az egyik a kereszténység eszmeisége, a másik az okkultizmus. (Admirális hozzászólásában említett száraz ateizmus véleményem szerint nem jellemző arra, amit orosz népléleknek hívunk.) Mindkettő jelenlétének történelmi előzménye van. A Kijevi Rusz megalakulásának idejében mind a keleti, mind a nyugati kereszténység igyekezett befolyása alá vonni a kialakuló korai szláv állam vezetőrétegét. Ebben az időben az iszlám és a buddhizmus jelenléte sem volt elhanyagolható. Az okkult tanok egyik forrása a mongol fennhatóság idején megismert mongol vallás és mitológia, a másik forrása a szibériai sámánizmus, amellyel a terjeszkedő ifjú Orosz Állam találta magát szemben. A mongol iga alatt fejlődik ki a keleti ortodox kereszténység orosz formája a pravoszlávizmus. A materializmus mindig is idegen volt a néplélektől. Nem véletlen, hogy a bolsevizmus is vallási köntösben jelent meg. Erre már az angol filozófus, Bertrand Russel is rámutatott írásaiban. A vezetőik úgy tettek, mintha vallástalanok, materialisták lennének, de valójában ez a hőskorszakukban nem így volt. Legtöbbjükről tudható, hogy a vörös felszín alatt milyen szellemiséggel szimpatizáltak. A vallásoskodás, a vallásos cselekedetek gyakorlása teljesen beívódott a 20.század eleji orosz néplélekben. Ezért kellett kitalálni a kommunista szent(ségtelen)háromságot is. (Marx, Engels, Lenin esetleg Sztálin, Lenin, Marx igény és korszak szerint változtathatóan.) A bolsevik hatalomátvétel után tűzzel-vassal irtották a kereszténységre utaló dolgokat az új, szovjet Oroszországban. Mivel a pravoszlávia nemzeti vallásnak számított (ez nem egyedülálló jelenség, elég ha a magyarországi Református Egyházra gondolunk), és ezért az orosz nemzeti identitás része volt (bizonyos tekintetben még ma is az), így legalábbis a jelszavak használata révén, bizonyos fokú rehabilitációt élhettek át a vallásilag elkötelezett emberek ’41 nyara után. A vallástalanság, a materializmus eszméjének nem volt átütő ereje az orosz néplélekre a XX.század folyamán. Az ikonok, szobrok iránt tanúsított, számunkra idegennek tűnő hozzáállás az ortodox liturgiába, és bibliai igeszakaszokon alapul. A száraz materializmus és a vallásoskodás közötti őrlődés inkább a magyar néplélekre jellemző, nem a szlávra. Az Alföldi emberekre mindenképpen. Szerintem. A tudományos ismeret növekedésével egy másik, új vallás is megjelent az emberiség történetében. Ez pedig a Tudomány Vallása. A filmben a Múzemlátogató házigazdája egy ilyen személy. Amikor először megláttam (és azóta is akárhányszor eddig láttam, mindig) az jutott eszemben, hogy ebben az emberben van valami papos. Ha figyelmesen hallgatjuk a mondanivalóját, akkor hamar rájöhetünk, hogy ő az ismerettel rendelkező, világosan és logikusan gondolkodó értelmiségi. Teljesen igaza van, amikor az ember és a környezetszennyezés viszonyáról beszél. Megmérgezzük a környezetünket, magunkat is mert az rövidtávú érdekeink így kívánják. Mert így gondolja az ember. Szerintem, ha tíz-tizenöt évvel később készült volna a film, akkor a fenntartható fejlődés lózungja is megkapta volna a magáét. Igen, úgy gondolom egy bla-bla az egész. A súlyosan környezetszennyező gyárakat áttelepítik a Föld másik felére, hogy ne láthassuk őket (legalábbis mi), és közben arról akarnak meggyőzni minket, hogy már nincs is akkora környezetszennyezés. És az ipari termelés közben nem csökken. A környezetszennyezés csökkentése az ipari technológiák átalakítását, a termelés volumenének csökkentését vonná maga után. (És ezzel párhuzamosan a termékek árának növekedését.) Ugyanúgy, ugyanannyit nem lehet környezetbarát módon előállítani. A hagyományos nehézipart, vegyipart nem lehet környezetbaráttá tenni. Ezért gondolom úgy, hogy vagy kevesebbet termelünk (és fogyasztunk) vagy a környezetszennyezés nagysága nem fog csökkeni. Lehet hogy pesszimista vagyok, de én nem látom, hogy hatásos környezetvédelem mellett az ipari fejlődés fenntartható lenne. Szóval ott van a papos kinézetű vendéglátó, aki tisztán látja a normálisnak tartott emberiség esztelenségét. Ugyanez a személy a degeneráltak vallásosságát lenézi, bizonyos értelemben kigúnyolja. Ahogy telik az idő, úgy bizonyosodhatunk meg egyre inkább, hogy a rendező egyáltalán nem osztja a Tudomány Papjának a véleményét.

TroA 2015.06.16. 04:57:18

Ebben a filmben épp az a nagyszerű, hogy annyiféleképpen értelmezhetjük. Tulajdonképpen saját magunk vagyunk, saját kulturális kötödésünk, előítéleteink, gondolataink azok amik a film értelmezési tartományát megadhatják. Erről a filmről történő eszmecsere észrevétlenül is meg tudja nyitni lelkünk legbelsőbb kapuját, előtűnhetnek a kincsesházunk értékei. Vagy értéktelenségei. A Múzeumlátogató és A halott ember levelei is ugyanazt a kérdéskört járják körül. A Tudósban, és a Múzemlátogatóban ugyanaz a közös. Egy alapvető emberijog harcosai. Ők a boldogságkeresők. Róluk is írt Thomas Jefferson: „Magától értetődőnek tartjuk ezen igazságokat: hogy minden ember egyenlőnek teremtetett, teremtőjük bizonyos elidegeníthetetlen jogokkal ruházta fel őket, melyek között ott van az élethez, a szabadsághoz és a boldogság kereséséhez való jog. E jogok biztosítására kormányokat állítottak fel az emberek, és ezen kormányok a hatalmukat a kormányozottak egyetértéséből nyerik.”
Mindkét film főszereplője boldogságot keres. A Tudós ezért írja Eriknek a leveleit (és ezért nem egy tudományos művet diktál), és a Múzeumlátogató is a boldogság keresése miatt megy le a föld alá. A boldogságot megtalálni, nem öncélúan hanem boldogságkeresőként élni… Na ez nem kis feladat!
süti beállítások módosítása