Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

a SZÜRKE ötven árNYALata

2015. február 12. - scal

"Két dolgot leszögeznék: én nem szeretkezek... én baszok... durván."

collection-fiftyshades-gallery_0.jpg

Érdekes gondolatok keringtek a fejemben a filmről, amikor kijöttem végül a sajtóvetítésről. Bevallom őszintén olyan rosszindulattal felvértezve, harmadnaposan, cinikusan, fejfájósan ültem be rá, hogy leírni nem tudom. Ha valaki utálta a folyamatos hypeot, amit ez a film kapott az én voltam az országban. Amikor kiderült, hogy ráadásul nekem kell megnéznem, már előre húztam a szám. Mindezek miatt szerintem meglehetősen mérvadó a véleményem: ez egy igen KORREKT film lett.

A fanoknak nem tudom mennyire fog tetszeni, ők már eleve utálták a két főszereplőt is, meg ugye a könyv mindig jobb, és ne feledjük az agonizálást, amikor először 16-os karikát akartak elérni a vágások során, de végül a stúdió mégis bevállalta, hogy 18-al vetítsék. Emiatt aztán csúszott félévet a mű, hogy idén Valentin napon egy nem mindennapi romantikus filmmel lepje meg a közönséget, ami mentes a giccstől, nyáltól, csöpögéstől, és valami egyedi dolgot kínál.

Jelen pillanatban még - este már lehet látni premierek során, holnaptól pedig az egész világon - csak ebben az országban három millió nő várja ezt a filmet remegő térdekkel - azt nem tudom hány férfi, de ha megnézik csak tanulhatnak belőle. A héten ugyanis jelentős közvélemény kutatást folytattam a témában, és szinte nincs olyan csaj, aki ne azt mondta volna, igen nagyon várja a filmet, és még a héten megnézi. Talán minden huszadik állította azt, őt az egész nem érdekli... de a szemük nekik is mást sugallt. 50.000 jegy már elővételben elkelt, vagyis a film hazánkban már azelőtt sikerré vált, hogy egyáltalán egy kópia megérkezett volna.

fifty-shades-of-grey-gallery-03.jpg

Ezek után mégis mit lehet erről az egészről gondolni? Érdekes jelenség zajlik a világban. Egy írónő ír egy regénysorozatot és megírja a világ legjobb gyerek fantasyjét. Egy másik írónő ír egy újabb regénysorozatot és napvilágot lát a legjobb vámpír regény - ami egyébként szar, de mégiscsak mindenki megvette. És akkor jön E.L. James megírja ezt a könyvet, ami azon a tézisen alapul, hogy a nők nem élveznek... mert a férfiak zöme nem tudja, mire is vágynak a nők igazából. Ha pedig mégis élveznek nem úgy, nem akkor, és főleg nem azzal, akivel szeretnének. Szeretkezésről meg romantikáról beszélnek, miközben arra vágynak, hogy ledominálja őket a megfelelő alfa, és egy jó nagyot BASSZANAK vele. Így csupa nagybetűvel.

Ez az egész oda vezet, hogy nincs a kapcsolatokban bizalom és őszinteség. A nők azt se tudják valójában mit akarnak, a férfiak pedig önös érdekeikkel foglalkoznak. Ez a receptje az ötperces verbungoknak. Rengeteg nő mímeli az orgazmust, minősíti önmagát frigidnek, sokan leélik életüket úgy, hogy nem szexeltek egy igazán jót. Annyit tudnak valami hiányzik, de hogy mi, azt már nem. Pedig ami két ember számára elfogadható, és kölcsönös örömet okoz, az miért is képezné vita tárgyát - legalábbis amihez nem kell egy kecske, és egy répa. Hovatovább a szexualitás az emberek legbensőbb magánügye. Rajtunk áll, hogy a szoba négy fala között mi történik. Csak többet kéne kommunikálni, hogy erre rájöjjünk... igaz ehhez tenni is kellene, az pedig fárasztó.

Mert a film egyáltalán nem arról szól, amivel nyomatták. Sokkalta inkább egymás elfogadásáról, és a megfelelő társ megtalálásáról. Mert mi más vezetne arra egy szűzlányt, hogy fejest ugorjon a keménypornóba, ha nem akarná a partnerét boldoggá tenni? Ha pedig valami szokatlant kipróbál, és közben ráébred mindig is vágyott valahol erre, akkor hol itt a gond? A lány azonban nem érti miért csak erre indul be ez az érinthetetlen milliárdos, és elhatározza, majd ő megneveli. Így legalább annyit kell haladnia Mr. Grey-nek is az úton Ana felé, hogy végül középütt találkozzanak. Ez azonban egy nagyon hosszú út lesz, és kicsit ismerős is a 2002-es Titkárnőből.

fifty-shades-of-grey-trailer-still-4.jpg

Dakota Johnson - Don Johnson és Melanie Griffith szerelmének gyümölcse - tökéletes választás a szerepre, egyrészt teljesen ismeretlen, aki ezzel a mindent bevállaló szende szűz alakításával a sztratoszférába lövellheti karrierjét. Másrészt sem nem csúnya, sem nem szép, mégis idővel határozottan megfogja az embert. Rendelkezik egyfajta kisugárzással. Még a kis szarkalábak is jól állnak neki a szeme alatt. S teszi mindezt visszafogott kedvességgel, szelídséggel, és tehetséggel, legyen rajta ócska ruha, vagy divatos kosztümkabát.

Jamie Dornan már más tészta. Bár ő sokkal kevésbé képlékeny karakter. Elvégre csak új játszótársat keres, hogy a kedvét lelje benne. Ő a gazdag yuppie, aki megdugja a cselédlányt. Ő Big a Szex és New Yorkból, ő Richard Gere a Micsoda nőből, és sorolhatnám. Néha olyan áthatóan és sokáig néz, hogy inkább butának látszik, semmint a nyakkendőjét is értő műgonddal kiválasztandó cégvezérnek, aki már megszokta, hogy mindenkinek parancsolgat. De a lányoknak jó lesz ide.

Az akciódús részek igazán erotikusra sikeredtek, ízlésesek, és mindent megmutatnak, amit csak kell. Utoljára a Mullholland Drive során éreztem ehhez fogható átütő vibrálást, ami nagy szó, mert ott két nő szerelmeskedett. S mindegyik aktust baromi jó zene is kíséri, ami csak fokozza, kiteljesíti az élményt. Köszönet érte Danny Elfmannak és a remekül beválogatott daloknak.

50-7.jpg

Ugyanakkor a film első félóráját valahogy túl kell élni, mert a humor, amit alkalmaznak néha nem onnét jön, amit a készítők szerettek volna. Abban semmi delejes nincs, ahogy Ana szopkodja a ceruza végét, vagy Mr. Grey áthatóan néz, akár egy gyerekgyilkos. És a sejtelmes utalások is inkább röhejesek, semmint titokzatosak, hiszen aki erre a filmre beül, az pontosan tudja, hogy Mr. Grey nem Xboxot tart a játszószobájában. A végtelenül elnyújtott, és túlbonyolított szerződés körüli huzavona, pedig idővel önmaga paródiájává válik.

Ami viszont egészen elképesztő, az Seamus McGarvey fényképezése. Szinte minden jelenet olyan elegáns, és stílusos akár egy műalkotás. A fényekkel és árnyékokkal való játszás, mint az üzleti tárgyalás, vagy a háló és a játszószoba kontrasztja önmagukban is szemet gyönyörködtetőek. Azután ott a többször is alkalmazott lift, ahogy a kamera ráfókuszál hőseink íriszére. A szem a lélek tükre, s mindkét főhős szeme kékesszürke. Sem nem túl jók, sem nem túl rosszak, esendők mint a legtöbb ember, tesznek jó és rossz dolgokat. Pont egymáshoz valóak. Úgy érzem, ez egy tökéletes randifilm. Na menjetek szépen... Mr. Grey már vár titeket.

Ha tetszett a kritika, akkor azért, ha pedig nem, akkor meg azért oszd meg a Facebook oldaladon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2015.02.12. 10:11:41

Hm... ahhoz képest, hogy az írónő csak kiírta magából, hogy szeretné, ha egy alfahím alaposan elfenekelné... elég sok nő magára ismert. :D

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.02.12. 15:20:08

Mindenhol A titkárnőt hozzák fel előképként, nekem úgy ránézésre inkább a 9 és fél hét ugrik inkább be.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2015.02.12. 15:28:25

A könyv egy rakás szar volt; tipikusan azoknak a tinilányoknak íródott, akik túl rondák, prűdek (vagy mindkettő) ahhoz, hogy bepasizzanak, ezért csak álmodoznak róla, hogy egy szemtelenül jóképű, pofátlanul gazdag faszi istenesen megbassza őket. Asszem a filmet kihagyom, bármennyire legyen is korrekt.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.12. 15:49:18

@Lazók György: mint írtam ennek előképe még a Micsoda nő is, a 9 és fél hét inkább a másik megalázásáról szólt, itt erről nincs szó A titkárnőben meg vehetjük úgy, hogy elviccelték a témát azzal, hogy a nő persze hogy erre vágyik mert súlyos lelki sérült, talán még zizi is...

@Dr.Jones: ellenkeznék, egy rakás kurva jól kinéző csaj ismerősöm is olvasta, és imádják, az is aki párkapcsolatban él, az is aki nem, hogy a könyv a herceg fehér lovon sztereotípiára épít az csak egy dolog, végtére is a ló hiányzik

@Madnezz: én nálam meglehetősen sokáig tartott az ébredés kora, még 25 évesen is azt hittem lehet szó mellérendelt viszonyokról egy kapcsolatban, de amikor már a "felső kategóriás" csajoknál is kiderül, hogy csak játsszák az agyukat, és dehogy akarnak ők irányítani - az ágyban aztán semmiképp - és a legtöbb csak azért hordja a gatyát a családban, mert muszáj

a filmet is tuti rengetegen fogják félreértelmezni - ahogy olvasom a kollégák kritikáit, már ez el is kezdődött - ugyanis nem azt mondja, menj haza, kötözd ki az asszonyt, verd el és akkor az jó lesz neki - nem az a jó amit csinálsz vele, hanem ahogy csinálod

Nyílméregbéka 2015.02.12. 21:48:20

Az egyetlen pozitív kritika amit eddig olvastam erről a filmről. Az IMDb-n is elég izmos 3,2-n áll, ami régóta a legrosszabb rating ilyen filmnél.
Énrám még vár egy veszekedés a barátnőmmel, mert rendelt két jegyet szombatra, és semmiképen nem akarom ezt a filmet látni, túl öreg vagyok ahhoz, hogy elpazaroljak két órát az életemből.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.12. 22:30:11

@Nyílméregbéka: hát nézd, 3,2 teljesen érthetetlen ennél ezerszer fosabb filmek kaptak jobb értékelést, és előre le volt pontozva már azt hiszem 4.0-ra amikor még senki nem láthatta, szal a feministák bevetették magukat, meg azok akik olvasták a könyvet és méshogy képzeltek el bizonyos dolgokat

barátnőddel meg ne veszekedj, hanem mozi előtt rángasd be egy barkácsboltba és vegyél: kötegelőt, maszkolópapírt és kötelet :D és ha kérdi most ezt miért csak mosolyogj :D sose lehet tudni

Nyílméregbéka 2015.02.13. 00:07:10

@scal: Mondjuk az IMDb pontot árnyalja kissé, ha megnézzük a statot is: males 2.0, females 6.0, females under 18 8.0...

A mozihoz meg azt hiszem felhasználom az évi három vétójogom egyikét, és engesztelésül meg veszek egy szőrös bilincset a szex shopban... :))

Moria 2015.02.13. 19:48:05

Én is megnéztem férfi létemre, nekem tetszett, bár nem lesz az év filmje, és ugyanazokat találtam hibának, mint a poszter, de mégiscsak nézhető. Igaz, az Adélében erősebben jelent meg a szexualitás, de nekem tetszettek az erotikus jelenetek, még annak ellenére is, hogy Dakota Johnson mellén kívül nem nagyon lehet mást látni. Jó, persze meztelen (tényleg szép teste van), de nincs premier plánban punci, mint két éve az Adéle életében. Ez persze nem baj, mert tényleg nagyon művészien, ízlésesen voltak ezek a jelenetek megrendezve.

nyílméregbéka 2015.02.13. 20:18:52

@Nyílméregbéka: mint névrokonod mondom, hogy szerintem elviselhető a film!
Most jöttünk a moziból, pasik is nézték. Ki lehet bírni, nem rosszabb, mint a könyv, sőt mivel az Oroszlánkirály elő sem kerül, még jobb is. Én komolyan sokkal rosszabbra számítottam (nő vagyok, kolléganőmmel néztem, szerinte is nézhető).
Időnként átment önmaga paródiájába, így még röhögni is lehet rajta. Én a helyedben elmennék rá.
(másodszor már nem nézném meg).

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.13. 20:22:44

@Moria: köszönöm a pozitív visszacsatolást :) szerintem se az év filmje, de nem értem ezt a hatalmas negatívkodást amit kap, bár már dolgozom az elméleten :D

@nyílméregbéka: "Időnként átment önmaga paródiájába, így még röhögni is lehet rajta" ez bizony így van :D tökéletes megfogalmazás

másodjára esetleg angolul nézném meg, de valóban nem ordít utána, bár mostanában már nagyon jó film kell legyen, hogy kétszer nézzem meg

Moria 2015.02.13. 21:33:31

@scal: Én is írtam krtikát róla, nálam hat pontot kapott.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.13. 21:35:29

@Moria: dobj egy linket, szívesen elolvasnám

mojoking77 2015.02.14. 14:39:15

@scal: Bocs, de kb 100 kritikat es velemenyt olvastam rola a legkulonbozobb tipusu forumokon, es a legudvariasabb is azt irta rola, hogy celluoidhulladek, ami meg azt a penzt sem erte meg, mint amennyibe a studioberlet kerult....
Ferfiak, nok, idosek es fiatalok, ezeddig kivetel nelkul csak rosszat irtak rola.. Ez azert elgondolkodtato. Persze, nekem is vannak olyan filmjeim, amit szeretek, bar elismerem, hogy nem igazan jo filmek.
Azt az egyet viszont nem ertem ,es remelem te tudsz segiteni, hogy mi ez az oruletes meretu media hype, ami ezt a filmet az Indexen korulveszi?
Az elmult 1-2 evben tobb cikk jelent meg errol az izerol, mint az osszes tobbi, ez ido alatt megjelent Hollywood-i filmrol, ez egesz biztos. Valami oka kell hogy legyen. A management alairt valami reklamszerzodest a forgalmazoval?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.14. 14:59:05

@mojoking77: hát ha ennyi mindent olvastál róla, te lehet nagyobb tudor vagy a témában mint én, hogy az Index miért teszi ki egyszerű oka van

a sikert meg kell lovagolni, lájkvadász, katt vadász cikkek ezek, mint a bulvár csak másképp, most ez megy még pár évig aztán lecseng, (a Gyűrűk Urára ma már nem nagyon kattintanának, de valszeg Potterre meg Belláékra se)

de mondj még egy könyvet amit ennyi nő elolvasott és aztán emiatt várták a filmet is :D ennyi

mojoking77 2015.02.14. 15:05:47

@scal: "a sikert meg kell lovagolni", haat, ez esetben inkabb a sikert generalni kell(ene). Ha a csapbol is az folyik, hogy ez valami szenzacios konyv, es minden nonek el kell olvasnia, akkor sok no valoszinuleg el is olvassa.
Felesegem beleolvasott a Libriben, mikor eloszor kijott, es harom perc utan rohogve rakta le, hogy ez a 80'as evekben 100Fr-ert arult Harlequin regenyek egy ujabb resze....
Plusz valoszinuleg erre is el a mondas, hogy aki nem ert hozza az tanitja (jelen esetbe konyvet ir rola)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.14. 15:30:11

@Moria: wow micsoda kellemes meglepetés, nem is tudtam, hogy a PC Gurura írsz :D oda még néha járni is szoktam olvasni

és az eddigi kritikákból ezzel értek egyet leginkább, lényegében ugyanazt emeled ki te is mint én, nálam is olyan 6-7 pontos film, mondjuk a technikája szerintem kiemelkedően jó, és az felhúzza

ugyanakkor azt sokan kiemelik, hogy Dakota mennyire jó, a csávókám meg hát igen csak szürke, pedig egy gaz csábítónak illene ennél jóval titokzatosabb lenni

azzal viszont nem értek egyet, látatlanban sem, hogy a könyv rosszabb lenne, mivel mindenki más azért üti a filmet, mert nem tudta átadni a könyv erotikáját - ami mögött szerintem az rejlik, hogy nyilván elképzeltek valamit és azt várták volna vissza

érdekes lenne a netes hazai kritikákat összeollózni, és hasonlítgatni, szerintem leginkább a prüdéria áll a lehúzás mögött, sokan összemosták a családon belüli erőszakkal, vak komondorokkal, semmint a tény, hogy a film valóban ennyire rossz lenne, kapásból tudnék tavalyról egy sereg rosszabb filmet mondani, amik mind jobb pontozással bírnak

@mojoking77: tartok tőle, nem a feleséged a célcsoport, és a 20-30-as korosztályt látom érte őrjöngeni, akik már nem emlékeznek Romanakra :D

mojoking77 2015.02.14. 16:29:04

@scal: Ezt most nem adom at neki (36 mult) :))))
De persze, vilagos. Pont mint a Harry Potter, ami meg a most keso huszoneveseknek olt a Bibliaja, akiknek meg anno a Gyuruk ura nem modott semmit....

Moria 2015.02.14. 17:13:31

@scal: A legtöbb irodalmi krtikus éppen az írásmódja miatt húzta le E.L. Jamest, és hát tegyük hozzá, hogy témában maradjunk, Pauline Réage "O története" nyelvezetileg sokkal jobb. Persze angolul olvasva a Szürkét nagyobb élmény, mert Tótisz rengeteg alapvető hibát elkövetett (pl. biztonsági szó/menekülőszó), és a fordítása is egy összecsapott, trehány munka (elején a csupa ujj és hüvelykujj vagyok, és a sort lehetne a végtelenségif tolytatni). Egy kis odafigyeléssel/több munkával szerintem írhatott volna jobbat James, nekem a film sokkal jobban bejött, mint a könyv.

Moria 2015.02.14. 19:56:39

@scal: Erre írtam azt egy másik blogon, hogy akkor valószínűleg sexshopok kabinjaiban menne a vetítés, és nem a mozikban.

gabiiii 2015.02.14. 21:29:51

Nagyon régen voltam olyan előadáson, ahol a nézők tömegesen hagyták el a mozit a film alatt. Ma pedig ez történt. Ez a film lényegében egy emberiség elleni bűntett: emberek tízmillióinak fog két órát teljesen értelmetlenül elvenni az életéből.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.14. 22:31:31

@gabiiii: úgy látszik igaz a propaganda és valóban jól élünk :D

mojoking77 2015.02.14. 22:57:23

@gabiiii:Nekem utoljara ilyen elmenyem a Toldiban volt az Irreversible alatt. Az pedig minden, csak nem rossz film... :)
@scal:Hagyd a rakba. Neked tetszett az a lenyeg.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.22. 19:14:38

találtam egy tök érdekes cikket a film kapcsán, ami egész más megközelítésből vizsgálja az egész Szürke film effektet, meg a feministák kiakadását

előre figyelmeztetek mindenkit, hogy a cikk tartalmaz pár 18+-os képet, de vannak benne érdekes gondolatok, igaz nem mindennel értek egyet

kis ízelítő

"Menjünk el tehát a moziba és mindenképpen ott nézzük meg a Szürkét. Nem is magáért a film miatt, hiszen az köztudottan borzasztó, sokkal inkább a nézőtér hangulata és a film közönségének természettudományos megfigyelése érdekében.

Hallgassuk, ahogy az elsötétített teremben az izgatott nőstények folyamatosan és önkéntelenül kéjes hangokat hallatnak és közben óvatosan figyeljük meg, hogyan ragyog az arcuk, szemük a gázosabbnál gázosabb jelenetek alatt.

Tanulmányozzuk a többségében nőnemű nézők viselkedését, testbeszédét a film előtt, majd utána is: figyeljük meg, hogy a közönség hölgytagjainak az a bizonyos női kisugárzása mennyire jól láthatóan megváltozik a film okozta katazisnak köszönhetően."

huffnagel.blog.hu/2015/02/14/a_szurke_otven_arnyalata_feminizmus_one_billion_rising
süti beállítások módosítása