Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Bosszúállók – Ultron kora (SPOILERES!)

2015. május 09. - Santino89

Minden rossz előérzetem ellenére azért tetszett annyira 2012-ben a Bosszúállók, mert visszahozott valamit, ami már nagyon régóta hiányzott a mozikból. Persze hihetetlenül látványos is volt, de számomra nem ez jelentette a fő vonzerejét, hanem az a könnyed, humoros, laza és önironikus hangvétel, amely a ’90-es évek óta valahogy kiveszett azokból a blockbusterekből, amelyeknek elvileg pont a szórakoztatás lenne a fő feladatuk. Még a fényképezés is ezt támasztotta alá, emlékezz csak vissza a fináléra; csupa napfény, móka és kacagás, sehol egy felhő, köd vagy eső, amikkel el akarják rejteni előlünk a gyenge CGI-t (hadd ne mondjak példákat, valószínűleg pontosan tudod, melyik filmekről beszélek). Erre mik az előzetes hírek a második részről? Hogy ez már sötétebb és komolyabb lesz. Hát anyád!

avengers_age_of_ultron_2015_movie-wide.jpg

Bíztam azonban Whedonban, meg a Marvelben, meg természetesen láttam a második fázis összes filmjét, úgyhogy az év egyik legjobban várt moziélményéről van szó. A kérdés csak az volt, hogy túl tudnak-e lépni azon, hogy „jééé, 5 szuperhős van egy filmben”, mert ez másodjára már nem működhet. Na meg hogy mennyire rontják el a darkos hangvétellel.

Nos, ez a komolyabb hozzáállás már rögtön az első jelenetnél megmutatkozik a fakóbb, szemcsésebb képi világon. Később a történet során a Skarlát Boszi (a mindig szexi Elizabeth Olsent végre jó filmben is láthatjuk) mindenkinek előhívja a félelmeit, ennek megfelelően láthatunk pár nem különösebben eredeti, de hatásos és hangulatos rémlátomást. Kezdik kiélezni a Tony Stark és a többi Bosszúálló között húzódó ellentétet, aminek később még a Polgárháborúban fontos szerepe lesz. És ez mind tök jó.

avengers-age-of-ultron-chris-evans-chris-hemsworth1.jpg

Ami még ennél is jobb, hogy a poénokat sem hanyagolták el, sőt! Csak úgy sziporkáznak a hőseink, és az esetek nagy részében harsány röhögés kísérte a nézők részéről a különféle beszólásokat. Egyedül az Amcsikapcsi+csúnya beszéd humorforrást használták egy kicsit túl, de ez könnyen megbocsátható bűn, főleg ha Thor kalapácsára gondolunk, no meg arra, ki tudja megemelni, és miért vagy miért nem. A szórakozás egyik fele így biztosított, hiszen jókat kacarászunk, és ha sznoboskodni akarnék, még azt is mondhatnám, hogy azok a jelenetek a legjobbak, amikor hőseink mindenféle CGI nélkül csak úgy lógnak, meg humorizálnak egymással.

avengers2italyset007_1.jpg

De nem mondom ezt, mert olyan pillanatok vannak ebben a filmben akció terén is, hogy atyaúristen! Kezdjük azzal, hogy ugyan nincs olyan lenyűgöző, nagyszabású finálé, mint amilyen az első részben volt, és amelyet azóta se sikerült megismételnie senkinek (még Supermannek se, pedig nagyon erőlködött). Ezt ellensúlyozandó viszont sokkal-sokkal több akciójelenetet kapunk, mint az első részben. Már rögtön az elején felidéződik az első rész csodálatos, vágás nélküli szekvenciája, de később sem nagyon lesz megállás. A rengeteg összetett, fenemód látványos CGI akció-zúzás orgia közül a legnagyobb kedvencem egyértelműen a Vasember vs. Hulk bunyó volt. Na ez előhozta belőlem a tátott szájjal, csillogó szemekkel, visszafojtott lélegzettel a filmet bambuló kisgyereket. A Bosszúállók ereje pedig az ilyen pillanatokban rejlik. Mert oké, hogy a tempó, a CGI meg a poénok terén vérprofi a film, de közben megvan benne az a szeretet és lelkesedés, amelyet nagyon sokan hiányolnak a mai Hollywoodból.

avengers-age-of-ultron-hulkbuster-armor.jpg

Talán azt gondolhatnánk, hogy ez a pörgős iram, a számtalan poén, a tömérdek akció már egész egyszerűen túl sok, de a Corvin mozi tahó közönségét elnézve ez nem igaz. Mert az hagyján, hogy az egyik parasztnak háromszor szólal meg film közben az ájfónja, de hogy teljesen más parasztok minden egyes csendesebb, „lelkizősebb” jelenetnél neki kell hogy álljanak jópofáskodni meg gúnyolódni a haveroknak, az azért mégiscsak sok.

És akkor beszéljünk egy kicsit a film negatívumairól is. Ultron közel sem olyan szórakoztató vagy emlékezetes ellenfél, mint amilyen Loki volt, ennyivel biztos, hogy kevesebbek vagyunk az első résznél. Akárhogy nézzük, a karakteres főellenség nagy hiányosság. Ahogy a felszínesség is: X-Men effektusnak is nevezhetném, mindenkire egyszerűen nem juthat kellő idő, mert így is baromira hosszú a film. Például Paul Bettany megszületésének sincsen igazán súlya, vagy legalábbis nem sikerült megfelelően érzékeltetni, meg az egész karakter olyan furcsán félbehagyottnak tűnik. Ahogy kicsit elbagatellizálják az ikrek konfliktusát Starkkal, pedig kezdetben erre épül a cselekmény egy komoly része, de aztán ez a szál nem bontakozik ki, pláne nem varrják el rendesen.

original-6807-1394061004-9.jpg

Az a sztereotipizált ábrázolásmód sem tetszett, ahogy a kelet-európaiakat szakadt, 4-5 évtizeddel visszamaradott, nyomorgó szerencsétleneknek mutatták be. Ez a hozzáállás egy Eurotúrában megbocsátható, mert értjük mi a viccet, no de itt halál komolyan gondolták. Továbbá: Hulk és a Fekete Özvegy, mint egy pár? Most komolyan, ennek volt bármilyen előzménye? Csak mert itt már kész tényként vezetik nekünk elő, pedig inkább mintha a Kapitánnyal lett volna köztük valami kialakulóban. Persze az is lehet, hogy a soha el nem készült Hulk-filmben történt valami, azt meg ugye nem láthattuk.

A kockás szőrözésemmel (pfúj!) rögtön rá is kanyarodunk a pozitívumok további sorolására. Az a képsorozat megvan (ha máshonnan nem, itt láthatod), hogy dühös Hulkot átöleli egy lány, aki ettől visszaváltozik emberré? Nekem baromira tetszik, nagyon sokatmondó ez a pár képkocka, a filmben pedig ha nem is pontosan így, de megcsinálják, és tök jól működik. Szintén szívszorító a repülőgépben szomorúan, magányosan aláhulló Hulk jelenete a történet végén, ugyanis akárhogy nézzük, a csaj bizony elárulja és kihasználja, még akkor is, ha a jó ügy érdekében teszi mindezt.large.jpg

A „nagy kedvencem”-hez, Sólyomszemhez szintén kapcsolódik egy pozitívum; megmutatják a terhes feleségét, a gyerekeit, az idilli farmját, mondom magamban: tipikus amcsi filmes klisé, tuti hogy ki fogják nyírni, aztán meglesz a nagy dráma, meg sírás-rívás, én meg örülhetek magamban. És aztán tényleg visszamegy a kisgyerekért a végső csata utolsó pillanatában, repül a főgonosz a géppuskával, rájuk céloz, lő… és nem! Whedon szándékosan átver, és kinyírja helyette az egyik új szereplőt, ami nemcsak meglepő húzás, de sokkal drámaibb hatású, ahogy a Skarlát Boszi üvölt a halott bátyja iránt érzett fájdalmában. Higanyszál-rajongók egyébként jól megszívták, az új X-Menben mindössze egy nagyjelenetet kapott, itt meg hulla lesz a történet végére. Hiába, aki ennyire gyors, az előtt nincs akadály, az ilyesmit pedig nem szeretik a forgatókönyvírók sem a Foxnál, sem a Disneynél. Az megint más kérdés, hogy hosszabb távon már nem örülhetünk annyira a következményeknek: egy szimpatikus szereplő meghalt, mielőtt kibontakozhatott volna, az ellenszenves nyilas törpét viszont még nézhetjük egy jó darabig.

how-does-quicksilver-obtain-his-costume-in-avengers-age-of-ultron-303853.jpg

A kritikák már jóval szigorúbbak ezzel a filmmel, mint elődjével voltak, a Rottenen például csak 75%-on áll, az első rész 92%-ával szemben, pedig ennyivel nem rosszabb, sőt sok tekintetben felülmúlja azt. A nyitó hétvégével sem sikerült megugrani az első bevételeit, és könnyen lehet, hogy ez már a szuperhősdömping végének kezdete lesz. Mert ha egyszer vége lesz, akkor sok jó film fog megbukni, amelyekért kár lesz. Szerencsére azért itt még nem tartunk, és a Bosszúállóknak sincs mitől tartania. Egyelőre.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2015.05.14. 09:55:21

Jó film, de sajnos nagyon látszik, hogy eredetileg több mint harom órásnak készült. Az a fél óra ami a vágószobában maradt, nagyon hiányzik a filmből. Egyből érthetőbb lenne szerintem sok motíváció és látszólag légből kapott kapcsolat... 8/10

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.07. 12:27:23

@Nyílméregbéka: ha ez igaz remélem DVD-n lesz belőle bővített

most akkor:

KURVÁRA KIBEBASZOTTUL TETSZETT

nem értem miért írod azt, hogy ez rosszabb lenne mint az első, egyértelműen jobb nála minden téren, sajnos a nagy egészet zavarja a filmek hézagossága, hogy évente egy-kettő lát napvilágot, és már nem is emlékeztem mi is történt konkrétan az Amcsi Kapcsi 2-ben :D

ami pozitív azzal egyetértek, ami negatív azzal nagyon nem illetve van amiben igen de az elenyésző

pl. látványos finálé az első rész végén? biztos nagyon látványos volt ha arra emlékszek az egészből, hogy vasemberre félórát kellett várni

az első rész pont azért volt a szarabb mert beérték annyival hogy HAT (nem értem miért írsz következetesen ötöt :D amikor HATAN vannak, igen Fekete Özvegy is számít :D) szuperhős van egy filmben, ide kreáltak egy értelmes történetet is, ami végig izgalmas és fenntartja a feszültséget

először is, sokkal jobban nyit mint az első rész, ott EGY kibebaszott órát kellett várni mire beindult a film, itt meg félóra után ULTROOOOOOOOOOOOOOOON áááááá :D mekkora jóság már, és se előtte,s e utána nem áll le

nagyon tetszett hogy Tony Starknak megmutatták azt a köcsög oldalát, ami miatt egy csapásra szimpibb lett Amcsi Kapcsi, így már érthetőbb lesz ez az egész ellentét ami már itt látszódik, nagyon szépen felvezették

a filmben totál elérték, hogy MINDENKI egy szintre kerüljön, nincs már az az érzése az embernek, hogy Vasember és a többiek :D de persze azért ő kapja a legjobb szövegeket, a Hulkkal való csatája kibaszott látványos volt, vicces is (bár ha egy Vasember gépezet elég egy Hulk ellen, akkor máris megkérdőjeleződik Hulk igazi ereje :D - meg persze azt is mutatja, hogy Stark aztán tényleg senkiben se bízik, a biztonság kedvéért épített egy Hulk verő gépet is - nagyon bírom, hogy még az ötödik film után is elő tud szedni újabb és újabb Vasembereket.)

Valójában Bannert is kihasználja, nagyon tetszett a moralizálása is: nem kell hogy mondják nekem, Istent akart játszani, csak meg kell csinálni is kész. és miután egyszer palira vette... újra megteszi :D Kész, egy zseni az öreg.

A szövegek kibaszott jók a filmben, ennyit még nem is röhögtem szerintem Marvel filmen, pláne nem otthon a monitor előtt. Amikor pl. Vasharcos vagy mi a szar a neve storyzik ők meg: Ennyi a story? :D meg ahogy licitálnak egymásra Thorral a csajozási ügyben :D

Emlékszik még valaki arra, hogy megmentettem New Yorkot? :D Nem ez még soha nem jött elő. :D
Vagy ahogy próbálják megemelni a kalapácsot, erre Amcsi Kapcsinál egy kicsit megbillen, az a fej, amit Thor vág, meg utána hogy megkönnyebbül :D

Ahogy próbálja megnyugtatni Bannert a maga Thoros módján :D :D :D

Amikor elhívják a kínai csajt, erre: Én magával ellentétben dolgozom is: ööö de Thor is ott lesz? :D

Valójában Ő a főnök, én csak a pénzt adom, amiből ez az egész van, meg a jó szövegeket, a cool imázst :D

A ne beszélj csúnyán running gag is kibaszott jó volt :D

Amikor vágják a fát, és Tonynak még alig van egy kicsi halma, erre Ne lopj a kupacomból! :D

A Banneres Fekete Özvegyes románc nekem is kicsit WTF volt, de ha megnézed ez is szépen fel volt építve. Elvégre Tony Starkot már megismerte a Vasember 2-ben, de foglalt (hol van Pepper Potts? miért nem mutattáK?), Amcsi Kapcsit a Tél katonájában kipróbálta, Sólyomszemet Budapesten valamikor régen, egyedül Thor és Banner maradt ki a kis social butterfly repertoárjából, és Thor fullra szerelmes, szal maradt Banner akivel még nem kezdett semmit, tipikus nő, (akinek a sterilizált szövege a leggázabb az egész filmben, ááá ez tök oké ám Hulk, mert nekem se lehet gyerekem, szal akkor nyomjuk okés? :D)

Sólyomszem családjától én herótot kaptam, persze majd pont egy ilyet lehet eltitkolni, szerintem az ilyen szuperhősködést max egy barátnő mellett lehet még csinálni de család mellett komolyan, ki az a baromállat aki vállalná ezt a kockázatot? Viszont az hogy végre kezdik úgy bemutatni ahogy a képregényben is volt - persze megint ő a leggyengébb, ő sérül le - mindig úgy vettem észre, hogy Amcsi Kapcsi jobbkeze - az nagyon tetszett, bár lehet Legolas jobb lett volna, ugyanúgy szúrja szembe a nyilaival a robotokat mint ő

A két új karakter, hát nekem Olsen az Oldboyban szebbnek tűnt, meg szexibb volt, Higanyszál meg nem értem miért kell ezt az ellenszenves Aaron Taylor Johnsont így erőltetni, az X-menes csávó ezerszer jobban bejött, most komolyan ez a kigyúrt köcsög az akcentusával, kész gyötrelem volt, egyedül az oda vissza oltogatásuk Sólyomszemmel tetszett

Az meg, hogy a végén megölik? Milyen Higanyszál az már, akit pont egy golyó eltalál, nem is egyszer (balfasz rendőr!!! :D) Azt meg nem is értem, hogy tudsz ennyire örülni, mert Klisé1 helyett itt van Klisé2 "az ellenszenves csávó, akit utál az egyik szereplő, végül úgy hal meg, hogy életét adja azért, akivel épp utálták egymást" -_- az lett volna a klisé kikerülés, ha mindketten meghalnak :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.07. 12:48:59

@scal: no és akkor maradt a főgenya ULTRON, így csupa nagybetűvel

a Marvel univerzum eddigi legjobb főgecije, és a legdurvább hogy nem is kellett hozzá színész, illetve de James Spader aki a hangját adja ennek a totál bekattant szerencsétlennek, Spader nagyon érdekes szerepeket kapott és játszott, szerintem egyáltalán nem olyan karriert futott be mint ami kijárt volna neki, de itt lényegében eljátssza III. Richárdot

Loki nekem a Thor 2-ben tetszett, de a Bosszúállók 1ben még korántsem volt annyira hangsúlyos főgonosz, inkább azért lehetett annak érezni mert nem az első filmben tűnt már fel, de ez? Nagyon féltem tőle, hogy egy all spark után kutató Megatron lesz, de nem

már a megszületése is félelmetes, ahogy megöli a szerencsétlen, kiszolgáltatott, jólelkű, és több részen keresztül a kedvencemmé váló Jarvist, az nagyon erős jelent lett "Segíteni akarok" és a kis kékes nyúlványai belenyúlnak a narancssárga entitásba, jujj (jobban fájt a halála, mint szegény XY ügynöké)

aztán az a roncs, ami megzavarja a bulit, és lehet látni rajta, hogy egy "beteg elme" ahogy zavarodottan beszél, ahogy egyre pragmatikusabban oszt meg szoroz, és rájön, hogy mivel is lehet a Föld érdekeit leginkább szolgálni, ahogy kifejti: csak 12 világméretű katasztrófa volt a Dinoszauruszok előtt, nem érti miért problémáznak az emberek, ez a Földnek semmi :D

és a terve is egyszer, ahogy kihasít egy darabot a Földből, és azt kellő magasságból visszaejti majd rá, nagyon jó volt, a végső beszélgetése Vízióval is, szal holnap csináltatok is egy Freedom for Ultron pólót

vagy ahogy veszi át az emberi szokásokat, de mégsem érti azokat, egyik kezével milliárdokat utal át egy másodperc alatt, másik kezével meg levágja Gollam karját, és odaköpi: jaj sajnálom, biztos visszanő :D

vagy ahogy Tonynak beszól: épp most akartam rátérni hogy kifejtsem a gonosz tervem és már támad is :D (nyuszifültaps)

szal Ultron személyében egy igen erős gonosz kapunk, ilyen hideg, Machievallis gondolkodást nem is láttam még képregényfilmben, ahogy szegény dokicsajt is megölik egy pillanat alatt, meg az egész személyzetet kiirtják

hogy nem jutott volna idő mindenkire azt kétlem, szerintem pont annyi idő jutott amennyi kellett, Higanyszálból, Skarlát bosziból nekem több is volt mint elég, Víziót meg egyértelműen felvezették, Paul Bethanyt hogy találták meg, még nem döntöttem el, hogy a Pap, vagy a Légióban nyújtott elképesztően jó alakítása miatt? de majd kap ő is több teret, anno Sólyomszem se kapott többet, meg Fekete Özvegy se

ami viszont zavart az a csajok hiánya, miért ennyire férfiközpontú ez az egész? a leginkább már azokon a részeken unatkoztam, amikor zúztak: a Hydrás baszakodás is érthetetlen volt, emiatt felesleges volt behozni egy Thomas Kreitschmant, azt már nagyon gyerekesnek éreztem, akció, akció hátán, amikor a lényeg ezúttal az akciók között zajlik

aztán a Sokavias rész is gáz volt picit, hogy MINDENKIT megtudnak menteni, Captain Sokavia is here, do not fear és megment kiskutyát, kislányt, autóban ülő balfaszt, egyetlen civil SEM maradhat a lebegő szigeten

amúgy ha ez rajzfilm lenne, Tony kitalált volna valami jobb megoldást, és ezentúl a lebegő sziget lett volna a bázisuk

de igazából ezek csak apró szőrözések, az első film baromságaihoz képest, bár lehet azért tetszett ez ennyire, mert ettől annyira nem vártam semmit, hogy fél évet vártam mire megnéztem kutyakötelességből, mondom félóra után abbahagyom és holnap majd folytatom, hát erre nem tudtam, mert rohadtul érdekelt mi lesz még?

és most már tényleg csak Thanos maradt, aki felveszi a kesztyűt, de még mindig nem tudok eléggé félni ettől a Shao Kahn utánzattól a lila pofájával, még ha Josh Brolin is rejlik alatta - aki mint tudjuk, nem 15 évig, de húszig volt bebörtönözve

bár lehet közrejátszott az is, hogy nem budapesti/kecskeméti parasztok közt néztem nagy vásznon
süti beállítások módosítása