Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tini Scal Nagy Filmjei - Átjáró élet és halál között (1986)

2015. augusztus 31. - scal

Erre a filmre mindenki azt mondja, furcsa, különös, misztikus. Mindenkiben nyomot hagy, aki megnézte. Amikor bemutatták siker lett, csak Franciaországban majdnem kétmillióan mentek el Alain Delon filmjére. Ugyanakkor azt kell mondjam, Ha nem ő szerepelne benne, már rég elsüllyedt volna, akármennyire is furcsa film. Épp az teszi furcsává, hogy ebben a filmben Delon szerepel. Azért mert, tőle nem ezt várjuk. Ő a kemény zsaru, a profi gyilkos, a szívtipró, a kalandor, tehát minden, ami nem itt. Talán nincs még egy olyan filmje mint a Le Passage, amit a magyarok - mivel ez nyilvánvalóan túl rövid és semmitmondó - Átjáró élet és halál között-re változtattak.

vislepassage2.jpg

Az oldalon méltatlanul keveset foglalkozunk Delonnal, lényegében ez az első cikk róla három éve. A film 1986-os, 88-ban leszinkronizálták, és a 90-es években bekerült a sok kanális éjszakai sávjába, emiatt ezt is vagy ezerszer láttam. Igazából mindig úgy gondoltam, hogy nem lett egy nagy siker, méghozzá pont azért amit a bevezetőben is írtam. Az ember egész egyszerűen nem ezt várja, nem erre kíváncsi Delontól. Ezt némiképp alátámasztaná az a tény is, hogy ezek a Tini Scal Filmek egytől egyig ismeretlenek, amiket épp azért tudtak behozni az országba, mert annyira rosszak, hogy szinte ingyen adták őket. Lehet anno tódultak a moziba, de csak mert nem tudták milyen lesz a film. És Delon nyilván ezt kétszer nem tudta volna eljátszani. Ezt némiképp alátámasztja, hogy a filmről alig található bármi a neten, még a francia wiki oldal is mindössze három sor. Akár fogalmazhatok úgy is, méltatlanul alábecsült alkotásról van szó, mely annál inkább érdemes a megtekintésre.

A másik, hogy ennyi erővel egy sereg Belmondo, Richard, Spencer&Hill film is bekerülhetne ebbe a nosztalgiasorozatba, hiszen azok túlnyomó többségét is ekkoriban láttam ezeken a csatornákon, de nem fog, mert egyrészt azok ismertek, másrészt szerintem többet érdemelnek, lásd az eddigi Belmondo ismertetőimet. Delont meg kifejezetten nem csípem. Ezt a filmjét is úgy néztem végig jópárszor, hogy ez nem is Delon csak valaki, aki hasonlít rá. Mondjuk azért vannak mentségeim. Egyrészt a már írt: ez nem Delon stílusa dolog, másrészt, hogy ha az ember lemarad a film első húsz percéről, akkor lényegében nagyon keveset látja a főszereplőt - említettem már, hogy akkoriban sose lehetett tudni mikor kezdődnek a filmek, és pláne, hogy mi lesz az aznapi menü, erre megvolt minden esély. Harmadrészt Delon itt már öregedett, be is van hájasodva rendesen. Egészen pontosan ezután még volt tíz filmje, amiben az Asterix az Olimpián is benne foglaltatik.

Finoman fogalmazva is túl volt élete fénykorán. Lehet ezért döntött úgy, ha már kisfiús kinézete, és keménysége odalett, megpróbál színészkedni is - a filmben amúgy ez a legrosszabb, még ő is nagyon fáradt. Ezt csak azért nehéz észrevenni, mert nála sokkal rosszabb a másik három szereplő. Christine Boisson az elvált anyuka szerepében. Alain Lalanne, aki a kisfiukat játssza - valójában a rendező kisfia, később tehetséges VFX-es lett, aki olyan projecteken dolgozott később mint az Avatar, A sötét lovag, a Gravitáció, vagy A holnap határa. Valamint Jean-Luc Moreau, aki pedig a titokzatos Patrickot alakítja, akiről azt sem tudjuk meg kicsoda. Jóba van az apával, jóba van az anyukával, jóba van a kisfiúval. Ha az ex-feleség férje lenne, miért ilyen baráti a viszonyuk az apával? Ha viszont az apa barátja, miért ilyen jó a viszonya az anyukával? És különben is az anyuka miért vált el, ha rögtön összeomlik, amikor meghallja a tévében, hogy az ex-férje autóbalesetet szenvedett? És milyen anya ő, hogy az EX-férjéhez siet a kórházban, nem a gyermekéhez, aki szintén az autóban ült?

p2.png

Az is érthetetlen, - bár nem csoda -, hogy a film végén a nővel már nem is foglalkoznak, ha kivágták volna az utolsó jelenetét, legalább nem zilálnák szét a konzisztenciát. Bár a film még így is marha rövid, épphogy eléri a nyolcvan percet. Továbbá miért az apuka neveli a fiát? Vagy csak nála lakik egész nyári szünetben? Ha a film egy családi drámáról akarna szólni lenne min vitatkozni bőven. A reggelinél pl. olyan hülyeségekről beszélget apuka a kisfiával, hogy leginkább a pisztoly formájú hajszárító maradt meg, de az teljesen biztos, hogy ez nem egy komoly ember - lehet a rajzolóművész bohémságát akarták itt megfogni. De szerencsére nem családi dráma, hanem spirituális utazás. Ugyanis lesz még egy szereplőnk, aki lejátssza a nagy Delont a vászonról - bár itt nem nehéz. A Kaszás.

Leginkább ő felel érte, hogy gyerekként beszartam ettől a filmtől. A film önmagában is tele van emlékezetes jelenetekkel. A rengeteg eső, és mennydörgés, villámlás, a szellemvasút, ahogy Delon kétségbeesetten keresi, és a végül megtalálja az átjárót, ahogy félkézzel alkotja mesterművét a pincében, a baljóslatú, magányos ház a tengerparton, az alagútból kiáradó fény, a borzalmas rajzfilmbetétek, melyek egyre szörnyűbbek. Talán húsz év is eltelt már, hogy utoljára láttam, és mégis konkrétan emlékeztem majdnem minden egyes jelentére. És ha mindez együttesen nem lenne lég, akkor ott van maga a HALÁL, a klasszikus csuklyás, kaszás, aszott kezű alak, akinek arcát nem látni, és a hangja. Jézusom! Még tegnap is beleborzongtam pár jelenetében.

Minderre rátesz egy lapáttal a zseniális magyar szinkron. A Kaszást Kézdy György formálja meg, látatlanban is jobban mint az eredeti. Csak gondolj bele egy percre, hogy halálod után, VELE kell találkoznod, akinek hangja olyan reszelős, mintha kiszárad dióhéjakat fújna a szél a rozsdás ereszcsatornában ide oda. Delon hangjaként Fülöp Zsigmond is nagyon jó, és bizony mindketten már találkoztak a Kaszással azóta.

p3.png

A filmen rengeteg Bergmann hatás érződik, már maga a tenger közelsége, a magányosság érzete, az elidegenedés, Delon beszélgetései a Halállal a moralitásról egyenesen filozofikusak. Delon azért vállalja a rabságot, mert a Halál sakkban tartja a fiával, de közben hajtja az alkotói vágy is, hogy elkészítheti élete - bocsánat, halála - fő művét, azt a filmet, amire életében nem volt lehetősége, és ehhez a szükséges eszközöket épp a Halál biztosítja - aki ellen egész életében harcolt. Persze a mondandó banális, miszerint úgy akarja rajzolónk a világ szörnyűségeit legyőzni, hogy ezt egy végletekig fokozott rajzfilmben a közönség elé tárja, akik ettől megundorodván majd szépen egymásra borulnak. És mindenki szereti majd egymást, ami azt eredményezi hogy a sok kis szeretet összeadódik, és nem lesznek háborúk sem. Szép, naiv gondolat. A Kaszás jól ki is használja.

Aztán a végén bevallja, hogy végül is azért zárta börtönbe a művészt, mert ő nem egy kreatív lény, és már unja kitalálni kit és hogyan öljön meg, úgyhogy neki a film inkább ihletforrás, és amit Delon megrajzol, azt ő fent megvalósítja. Amikor erre hősünk rádöbben mindent elkövet, hogy szembeszegüljön a Halállal és megmentse a világot - de legalábbis visszataláljon szeretett kisfiához, aki anyukájával egyáltalán nem érzi jól magát, és valami titokzatos módon sejti, hogy apja nem halt meg, csak raboskodik valahol. Jellemző módon az anyuka már pszichiáterhez rángatná, ahogy ezt a gyerek bevallja neki. A film itt megpendít valamit, abból a gyermeki végtelen képzelőerőből, amikor egy ágy még űrhajó tudott lenni, amikor egy padlás titkok tárházát kínálta a maga félhomályában, és amikor két ládából láthatatlanná tevő készüléket fabrikáltál az udvarban.

A Kaszás - a szinkronban valamiért Boszorkánynyak hívják - amúgy egy igazi gyökér. Nem elég, hogy totál bonyolult módon öli meg hősünket - mintha azt sugallná csak közvetve tud beavatkozni -, és nem elég hogy meggyőzi, valamint megfenyegeti, és még szerződést is közt a rajzolóval, sutty levágja a jobbkezét, mert ugye rajzolni egy kézzel, pláne ballal mindig is jobban lehetett. Persze A birodalom visszavág után menő lett kézfejeket vagdosni, és ennek köszönhetjük a film legikonikusabb képét, a börtöncellában félkézzel is munkájába merülő Delont. Persze totál látszik, hogy az ingének ujját a keze felett összehúzták, de akkor is emlékezetes.

vislepassage3.jpg

Külön bekezdést érdemelnek az igényesen kivitelezett rajzfilmbetétek, melyek egyetlen szó nélkül, csak a zenét segítségül hívva érzékeltetik a világ borzalmait. Három színt használnak, a fehéret, a feketét, és a vöröset, ami a vért szimbolizálja. Ráadásul egyre durvábbak a film előrehaladtával. Azon se lepődnék meg, ha kiderülne a film hatással volt többek között Frank Millerre, és Alan Moore-ra is, mert leginkább az ő stílusuk jutott eszembe a rajzokról. Az első betét egy hétköznapi eset, egy nő és egy férfi sétálnak az éjszakában. Aztán kiderül, hogy a férfi a nő mögött sétál, sőt, követi, mi több üldözi. És mikor utoléri, megfojtja, aztán tovább áll.

Majd egy bohóc saját vérében fetreng, egy katona kiontott beleit próbálja két kezével visszatartani, egy magatehetetlen, öregemberhez bekopognak az éjszaka közepén, hogy kirabolják, és megöljék. Majd a borzalmak fokozódnak, összeadódnak, és hamarosan már a pajtákban is vért tárolnak, melyek kapuját kinyitva elárasztja a vásznat a bugyogó vér, a víztározókból  is vér zubog, magányos hősök vértengeren át hajóznak. Végül pedig a Halál vért formázó ujjai beterítik az egész bolygót. Vérözön mindenütt. A rajzok mellett a film csomó érdekességgel is operál, mint amikor Delon egy VHS kazettáról beszél és válaszol a fiának - még ki is szól, megemlítvén egyik legnagyobb szerepét, A szamurájt -, vagy amikor bizonyos jeleneteknél negatívba vált a film.

Mindezt a Kaszás nagy megelégedettséggel nézi az akkor nyilván csúcskategóriának számító képernyőin keresztül, kamerákkal tartja szemmel a bebörtönzött rajzolót, és számítógépek segítségével vezérli a fenti világ eseményeit. Ez akár hathatna nevetségesen is, de a Halálnak is nyilván haladnia kell a korral. Ahogy ő maga fogalmazza meg: Mindenkinek úgy jelenek meg ahogy elképzel. A Kaszás megvalósításának nagyszerűsége, annak egyszerűségében rejlik. Ez lehet az oka, hogy nem avult el az elmúlt harminc évben. Christopher Tucker - Elefántember, Az élet értelme - igazán remek munkát végzett a karakter kezein. Mivel más nem látszik belőle, Daniel Emilforknak mindent a kezeivel kellett eljátszania - és a hangjával, de ugye ez nálunk nem sokat jelent -, emiatt rendkívül sokat gesztikulál. Érdekes módon nevét még csal ki sem írtál a stáblistában - lehet, hogy találgassák, ki formálta meg a a halált? Pedig egyik utolsó szerepe Krank volt az Elveszett gyerekek városában.

le_passage_v2-21420106082007.jpg

A film készítési munkálataiban Delon maga is részt vett, a főszerep eljátszásán kívül segített az írásban a rendezőnek, valamint ő volt a film egyik producere is. Így a film inkább tekinthető az ő projectjének, mint a neve nincs rendezőjének, akit nyilván megbízott, hogy legyen valaki a kamerák mögött is. René Manzor ezen kívül mindössze két mozifilmet készített egyiket Jean Renoval, viszont mint kiderült, a másik producer meg a testvére volt. Francis Lalanne akkoriban Franciaországban ismert énekes volt. És ha már úgy alakult, hogy harmadik testvére, Jean-Félix Lalanne meg zeneszerző, hát miért ne ő készítse a filmhez a zenét? Sokan egyébként dicsérik, nekem különösebben nem hagyott maradandó emlékeket a zene, a testvérpár közös magzatjának tekinthető szörnyszülöttet a stáblista alatt lehet meghallgatni. Ha ehhez hozzávesszük, hogy rendezőnk még a gyerekét is beletette a filmbe, akkor egy igazi kis családi vállalkozás kerekedik ki az egészből. 

Érdekes módon a filmet kiadták nálunk is, persze pocsék fapados kiadásban. Az eredeti borítóra a félmeztelen Delon került, hogy azt is elriassza a turkálóból, aki esetleg a kezébe veszi. A belső borítón az azóta csődbe menekült FF Film ajánlói, a lemez szitázása gagyi, a menü szörnyű, a képarány csonkolt 1:1,66-os, 5.1-es hangról ne is álmodjunk, de szerencsére magyar feliratot azért kaptunk. A filmet tizenhat fejezetre lehet felosztani, ami egy ilyen rövid filmnél dicséretes, és a kiadvány egyetlen pozitívuma az eredeti szinkron mellett - bár nem készítettek belőle újat, szóval igazából az meg alap. Extraként pedig három filmajánlóval kell beérjük.

A film pacifizmusa a sorok között is tetten érhető. Látszólag a világ nem vesz tudomást a körülötte zajló erőszakhullámról. A Kaszás monitorjain éjjel nappal háborúk, és vérengzések láthatóak, amikor az anya beszélgetni próbál kisfiával, az inkább TV-t néz, amiből, a híradó szól, és mint napjainkban, csak a halálról, és gyilkosságról lehet hallani. Az erőszak szinte tapintható a levegőben, és ebből a szempontból a film semmit nem öregedett sajnos. Ezért is baj, hogy a film vége meglehetősen kusza, és összecsapott. Sok mindent bele lehet magyarázni. Talán a kisfiú meghalt. Talán Delon tényleg kiszabadult - ez esetben az elmúlt félév eseményeit a többi ember majd fátylat rá, félredobja? Lehet az egész egy kómában lévő ember álma, ahová az autóbaleset után került? Lehet a kisfiú álma? Lehet Delon részegen fekszik valahol a tengerparti házában, és sajnálja magát? Döntsd el magad, miután megnézted a filmet.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

classy57 2015.09.01. 20:18:09

Tényleg furcsa film , láttam valamikor , de most újra megnézem ...köszi az emlékeztetést ...

mozicsillag.cc/film/atjaro-elet-es-halal-kozott-1986-online

classy57 2015.09.01. 20:48:52

Ez a kézlevágás érdekes , pláne annak fényében amilyen képeket beraktál :)
Az első képen , megvan mind a két keze , a negyediken pedig a bal hiányzik ...hi hi ...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.01. 20:57:57

@classy57: az első az egy forgatási szünetből származik, a másik meg szerintem beállított kép, és meg is akartam jegyezni, hogy a rossz kezét bugyolálták be a fotó kedvéért (de lehet direkt csinálták ki tudja) de aztán úgy voltam vele megvárom lesz e valaki aki észreveszi :D és igen

classy57 2015.09.01. 22:39:01

Na ja , és ők is meg várták mig valaki észreveszi ...ha ha :D
Én most végignéztem a filmet , az első kép benne van a filmben , hisz" a végén vissza kapja a kezét , mikor a "boszorkány" elveszti ...igy az egy rendjén való standfoto :)
Amugy Delon ebben az időben 51 éves , és én nem látom őt sem kövérnek , sem öregnek , fáradtnak meg végképp nem .Ez a szerep nagyon szokatlan tőle , nem igen láthatjuk őt ilyen tehettetlen , kiszolgáltatott figura megformálásában túl sürün.
Amugy a végkicsengés , teljessen sablonos ; A remény hal meg utoljára ...
A animácios betétek nagyon érdekesek , már-már jók ...

classy57 2015.09.01. 22:44:11

Hoppá , most megnéztem a képet mégegyszer , ezt még abban a világban fotozták mikor még negativra készültek a képek , és itt valaki eltrehánykodta a munkáját , és egyszerűen forditva rakta be a kép negativját a nagyitogép alá ....most lehet röhögni ...
Jaa , és hogy ebben miért vagyok teljessen biztos ? Nézzétek meg Delon ingjének a gombolását ...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.02. 00:09:56

@classy57: én hiszek neked, én először arra gondoltam, hogy tükrözés, de mondom, akkor is, a jobb keze :)

az első kép szerintem nincs benne a filmben, mert ha tüzetesne megnézed a jobb oldalt ott egy ember, meg mintha egy világosító fényforrás lenne előtte, szal szerintem Delon pihen, miután visszaszerzi a kezét nincs ilyen nyugodt öt másodperce ücsörögni

classy57 2015.09.02. 15:55:03

@scal:
Ezért is irtam , hogy az egy standfoto , egy ilyen pihenős ...igen az fickó ott egy müszaki stábtag , talán világositó ...de a második fotot azt , az azt eredetileg megjelenitő újságban cseszték el .

classy57 2015.09.02. 15:56:31

...hopp , és még valami , az a monitor/videó vágó pult , ha jobban megnézzük , széjjel van szedve kissé ...

Gery87 2016.09.10. 15:49:33

Hát ez egy fos film:) nem "fura", simán csak fos művészfilm...
"rakunk bele mindenféle zavaros hülyeséget és a néző majd agyal hogy mit akar jelenteni, közben meg mi sem tudjuk, hehe"
A rajzok jók voltak.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.09.10. 16:03:26

@Gery87: most már csak azt ismerd be, hogy a kritika miatt nézted meg :D

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2021.08.22. 20:59:32

Nem gondolom jogosnak a vádat, hogy a film "tökhülyeség" volna.
Viszont kérdezni szeretnék valamit:
tegyük fel, hogy apuka vagy, mindennél jobban szereted a kisfiadat. Egyszercsak elragad a Halál, fogva tart, és azzal zsarol, ha nem teszed, amit mond és szökni próbálsz, megöli a fiadat.
Erre szökni próbálsz. Amikor visszakényszerít, akkor meglököd, ő nekiesik a mágnesszalagos tárolónak. Ezzel legyőzted!
De a neheze még hátravan. Ott a komputerterminálja. Látod, hogy a kisfiad egy rajzfilm részévé változott. Lehetőséged van begépelni pár mondatot a billentyűzeten, hogy megmentsd.
Mi lesz az, amit beírsz?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2021.09.18. 19:41:14

@wmitty: erre szerintem csak Bill vagy Ted tudná a megfelleő választ :p
süti beállítások módosítása