Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vadlovak ereje - Mustang

2016. január 12. - luckylany
Találó címet kapott Deniz Gamze Ergüven török-francia rendezőnő debüt-filmje, melyet eddig sikerrel vetítettek a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon és Cannes-ban, a franciák nevezték az Academy Award-ra, s megnyerte az Europa Cinemas díjat is. Alkotásában (a forgatókönyvet is társíróként jegyzi) öt lánytestvér kamaszkorába enged bepillantást, akik szüleiket elveszítve a nagymamánál és nagybátyjuknál nevelkednek valahol egy kis törökországi faluban. A nővé érés számukra egyet jelent a bezáratással: a gyerekkorban megengedett és megengedhető szabadság hirtelen megszűnik és a lányok a falu hagyományainak szorításában a nagyszülői ház berácsozott ablakai vagy a család által választott férj közül választhatnak. Öt testvér, öt különböző stratégia, élethelyzet - mindegyik reflektál arra a hagyományos szerepmodellre, melyet a török társadalom szab a nőkre. 

A gyerekkoron a vadlovak szabadságával átvágtató, vidám, összetartó testvérek (Sonay, Selma, Ece, Nur és Lale) nehezen élik meg világuk hirtelen intenzív beszűkülését, ahogy aztán egymástól való elszakadásukat is. Ergüven forgatókönyve lassan adagolja azokat az információkat, amelyek jobban és jobban megvilágítják a családon belüli viszonyokat. A film hihetetlen előnye, hogy nem rág szájba és nem mindent beszél ki - megmarad a finom képi utalásoknál, mikor a családon belüli szexuális abúzus problémájáról mesél, s úgy beszéli el az öt lány történetét, hogy annak minden drámája ellenére is egy reménnyel és hittel teli filmet láthatunk.

Lassú történetmondás jellemzi - hosszúra hagyott snittek a tengerparti sétáról, az öklelődő játékról, mely megpecsételi a lányok sorsát, hiszen a fiúk nyakához dörgölődző fiatal lánytestek képzete túlzott erkölcsrendészi tűzbe hozza a falu erénycsőszeinek képzeletét. A farmert és csipkés fehérneműket a vallási előírásoknak és a falu rendjének megfelelő ’szarszínű’ ruhák váltják fel, minden addigi szórakozási lehetőségtől (telefon, számítógép, mobiltelefonok, könyvek) elzárják őke,t s az állami iskolát az otthoni főzés- és háztartástan-oktatás helyettesíti. A lányok együtt még így is megtalálják a rájuk kényszerített komolykodás alóli kibújás lehetőségeit – a két idősebb házasságkötésével azonban valami megszakad, s új korszak kezdődik. Ebben az új, hallgatagabb, megemelt falak és megerősített rácsok mögé zárt időszakban már nem csupán a falu szájával kell törődniük a lányoknak, mert ennél sokkal rosszabb helyzetek várnak rájuk. 
A történet elbeszélője az öt testvér közül a legfiatalabb, a futballrajongó és lázadó hajlamú gyereklány, Lale, aki végül meg is találja a kiutat abból a világból, amelyhez nem szeretne már tartozni. Szenvedélye új kalandokhoz és új barátsághoz vezeti, hogy ne csak magát, de egyel idősebb testvérét is kimenekítse a nem vágyott jövő, egy rákényszerített házasság kötelékei közül. A még gyereklány Lale gyerekségének megkérdőjelezését, s a nőkénti besorolásból következő erőteljes regulázást tűri nehezen. A gyönyörűen fényképezett, erős történet egyszerre szomorú és örömteli, s olyanképp szembesít a nők felnőtté érésének kérdéseivel, mint talán az If szembesített a fiatal férfitest érésének folyamatával. 
Deniz Gamze Ergüven rendezőnő hathónapos korában, diplomata apja mellett került Párizsba, Franciaországba, ahol kilenc éves koráig nevelkedett; ekkor költözött vissza  acsalád Ankarába, ahonnan néhány év után édesanyjával ismét Franciaországba költözött, hogy végleg ott is telepedjen le. Kötelékeit Törökországhoz azonban ez nem számolta fel, s a film egyes jeleneteinek megvan a maguk életbel megfelelője - egy a Vogue-nak tavaly novemberben adott interjúban említi, hogy a lányok tengerparti, ártatlan játéka és azok szexuális felhangú megbélyegzése valós eseményeken nyugszik - az a kritikus hang azonban, mely a filmben megjelenik, épp azt jeleníti meg, aminek ők akkor még nem voltak birtokában. A lányok helyette, helyettük is beszélnek a gyerek- és kamaszkort félreértő, férfiszemszögből átértékelő, a szabadságot megnyomorító hagyomány ellen; ám filmje nem akart sem tiszteletlen, sem blaszfémikus lenni. Inkább párbeszédet kezdeményezne a változó szerepekről, a hagyomány egyes elemeinek indokoltságáról.
A rendezőnő az öt főszereplővel (Doğa Zeynep Doğuşlu, İlayda Akdoğan, Elit İşcan, Güneş Şensoy és Tuğba Sunguroğlu) a 68. Cannes-i filmfesztiválon (AFP Photo)
A francia-német-török koprodukcióban készülő film jórészt Törökországban, a tengerparton játszódik - a rendezés szempontjából fontos volt, hogy a természeti környezet mesevilágként, valódi paradicsomként tűnjön fel - s ez a rendezői szándék át is üt a film képein. A társ-forgatókönyvíróval, Alice Winocour-ral Ergüven egy elsőfilmeseknek rendezett Cannes-i programon találkozott - ketten voltak nők, akik saját első filmjük megvalósításához keresték a forrásokat, támogatókat, mndketten kevés sikerrel. A találkozsból gyümölcsöző együttműködés lett, így végül nem az eredeti első filmként tervezett témát forgatta le Ergüven - nézőként ezzel mindneképp sokat nyertünk. A casting folyamatáról elmondta, hogy az öt lánytestvért alakító színészek közül eddig csak egyikük tűnt fel kamera előtt, a többieknek első szereplésük ez - az amatőr színészekkel rendezett filmnek talán ez is adja egyik erejét. A jelenetek gyöyörűek, a konfliktusok több szempontból is emgvilágítottak, az elhallgatások és elfolytások elhallgatások és elfolytások maradnak, de ekként meg is mutatkoznak a mozivásznon. Erős film a Mustang, amit mindenkinek csak ajánlani tudok. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.