Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az én csontsovány nővérem

2016. július 14. - luckylany

A rendező-forgatókönyvíró Sanna Lenken olyan témához nyúlt, ami személyesen érintette, s amiről fontos beszélni, azonban ez a film a pszichés átalakulás bizonyos végpontjait villantva fel és erősen túldramatizálva a helyzetet, amilyen reményteljesen indul, számomra annyit veszít hiteléből a történet előrehaladtával. Sanna Lenken 2013-ban már nyúlt hasonló témához - ott öt fiatal egy étkezési zavarosokat kezelő klinikán zajló ebédjéről forgatott filmet. Most egy testvérpár és a szülők életének átalakulását vizsgálja az egyikük étkezési zavarainak következményeképpen.

Stella (Rebecka Josephson), a kövérkés fiatal lány verseket ír, szeret enni, szereti a nővérét és szerelmes a nővére műkorcsolyaedzőjébe. A család figyelmének fókuszában jól érzékelhetően a nővére, Katja (Amy Diamond), a sikereket elérő műkorcsolyázó lány áll, aki épp komolyabb megmérettetés elé néz. Stella kamaszodik - érdekli a szerelem és a kapcsolatok világa, de elég zárt a közeg körülötte: Katját rajongva tiszteli, szereti, nővére edzőjébe szerelmes, sőt, maga is, minden alkatából adódó nehézség ellenére, hogy nővére és az edző közelében lehessen, műkorcsolyázni tanul - igen kevés sikerrel. 

34504296-origpic-272e6a.jpg

A film jól idul: érzékelteti Stella világát, amibe szervesen illeszkedik Katja, aki szabadon vicceli meg húgát, kihasználva annak naivitását. Stella egyszerre szeret és féltékeny - s mivel ő van a legközelebb, ő érzékeli elsőként Katja gondjait. Ha nem ismered a film történetét  amoziba ülve, akár egész  más következtetésekre is juthatsz a hirtelen hangulatváltozásokból, megtagadott evésekből, nagy sírásokból, ájulásból, éjszakai titkos mégis-étkezésekből arra nézvést, mi islehet Katja baja - de azért hamarosan kiderül, hogy a hangulatingadozások és minden egyéb jel az étkezési problémái következménye. Ittviszont gondban vagyok. Nem lehetne azt állítani, hogy Katja bulémiás vagy anorexiás. Az anorexiások nem esznek, így nem is igen hánynak; a bulémiások hánynak, de rengeteget esznek is. Így az ő problémája e kettő keveréke leginkább. keveset eszik, de azt sem szeretné magában tartani, illetve, ha olyan körülmények közé kerül, ahol kénytelen enni, ott könnyít magán a bulémiások módszereivel.

min-lilla-syster-4-ola-kjelbye.jpg

A film innentől átmegy valami olyan, szerintem túldramatizált, túl sok kiabálással, nagyon erős érzelmekkel és szavakkal dolgozó drámába, ami önmaga ellen játszik: annyira sok, hogy attól lesz kevés. A probléma maga; a figyelem mikéntje családon belül, iskolán belül, edzésen; a testvérek viszonyának alakulása a tisztelet, féltékenység, féltés, szeretet, gyűlölet ingadozásai között; a család reakciója, kísérleteik — ezek mind fontos kérdések, de ebben a filmben mégis olyan életet veszélyeztető problémaként állítanak be egy pszichés gondot, ami hirtelen a család minden tagjának életét megmérgezi, s a probléma kialakulásának mikéntjére sem esik akkora hangsúly, mint az talán szükséges volna. Katja a stressz, az edzés, a siker ígérete miatt válik evészavarossá, ami hisztérikus rohamokkal társul; Stella már nővére életéért aggódik — s ugyan valóban van ilyen lehetséges kimenetele is az evészavarnak, de mégis úgy tűnik a filmbéli beállítás, mintha bölcs idegsebészek győzködnének arról, hogy egy-két éven át havi egy joint száz százalékos biztonsággal súlyos agykárosodáshoz vezet. 

fd55f659-7e95-4647-bee2-a54500bcc06d_media_50a4b195-09ba-4cb6-8832-d74cc12350ba.jpg

Katja esetében a probléma elhatalmasodásának a természetrajzát hiányolom kissé; a kiabálás, szenvedés, sírás a család reakciójában megintcsak túlzó — akkor már szívesebben láttam/hallottam volna többet arról, hogy Stella viszonya az apjával miért olyan feszült, miért nem találnak közös hangot (már ha a kamaszodás ténye önmagában nem elég ehhez) —, de a testvérpár kapcsolatának hegy-völgyei érdekesek voltak. Mégis, ha csak az északi film a moziba indulás indoka, akkor inkább ajánlom Az ember, akit Ovénak hivnak-ot, mint Stella és Katja történetét. A környezet teljes tehetetlenségét és a minden igyekezet ellenére is megmutatkozó inkompetenciát viszont jól érzékelteti. (S érzésem szerint nálunk a megfelelő fórumokról még ez a “minden igyekezet” sem mondható el minden esetben.)

tumblr_inline_ntxy7ykxs41tn5s1b_500.jpg

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.