Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Berlin felett az ég (1987) - jövő héten a Bem mozi műsorán!

2016. szeptember 18. - scal

Úristen! Ez a film... ez betette az ajtót. Szó szerint. Pedig istentelen sok szar filmet láttam mostanában, de azért ez mégiscsak túlzás volt. A kínszenvedés netovábbja. A Patyomkin páncélost ugyan még nem láttam, de azért ez a borzalmas mocskot Az aranypolgárhoz hasonlítani erősen meredek. És akkor gyorsan megemlítem, hogy ebből a filmből készült Az angyalok városa című amerikai remake, ami szintén nem valami jó, de inkább megnézem azt egymás után tízszer, minthogy ezt még egyetlenegyszer. Lássuk...?

Ezt a filmet a 2016. szeptember 20-án 18:00-kor és 20:30 vetíti a Bem mozi, ha szeretnéd megnézni nagy vásznon, vagy nem láttad 1987-ben, itt a soha vissza nem térő alkalom.

wings_of_desire_american_poster.jpeg

Előzetesként annyit tudtam még a filmről, hogy Wim Wenders nem teljesen normális, de láttam már nézhető filmet tőle: pl. Millió dolláros hotel. Azonban nem is értem igazán mit akart ezzel a filmmel. A remake tulajdonképpen semmi mást nem tartott meg belőle, mint az ötletet miszerint angyalok járnak közöttünk szigorúan szárnyak nélkül, fekete szövetkabátban. Aminek kétségtelenül van egy baljós hangulata, már csak elképzelni azt, hogy minden gondolatunkat hallják, megfigyelnek minket - érdekes párhuzam az angyalok mint legfőbb jó, meg a Stazi mint a legrohadtabb dolog közt - és egy érintéssel felrázhatnak, inspirálhatnak minket, de ezen kívül sokat nem igazán tehetnek.

Az egyik angyal szerelmes lesz és megcsömörödvén az örökkévalóságtól emberré válik. Na erre a szálra gyúrtak rá az amerikaiak, és ez ugyan benne van jelen alkotásban is, de valahogy teljesen hiteltelen az egész, mert az utolsó félórában történik az érdemi rész. Az ezt megelőző másfél órában semmi mást nem látunk, mint random embereket különböző helyeken, amint mindenféle hétköznapi, banális, érdektelen dologra gondolnak. Metrón, repülőn, könyvtárban, utcán és így tovább. Ez az első negyedórában még egész érdekes volt, de azért nagyon hamar unalmassá válik, és ha ilyen az angyal lét nem is csodálom, hogy emberré akarnak válni.

2363_85.jpg

Azonkívül azt hittem, ez a film 1960-as, mert fekete-fehér - illetve inkább szépia - szinte teljes végig; amivel Wenders az angyali lét szürke hétköznapjait akarta bemutatni, mennyire monoton és unalmas. Ezt az operatőre, a 77 éves Henri Alekan még megspékelte a nagyanyja selyemzoknijával, amitől minden kicsit elmosódott, fátyolos szűrést kapott. Csupán pár villanásnyi színt látunk, amikor az angyalok megsejtenek valamit a körülöttük lévő fizikális világból. Majd amikor Damiel emberré válik, már végig színesben látjuk a filmet. Közben meg 1987-es a film, mégis olyan vontatott, mint egy francia újhullámos alkotás. Borzasztó az is, hogy mennyire lepusztult Berlin helyenként még 1987-ben is, mert 1960-nál még ennyi rom belefért volna.

A színészekkel egyébként nincs gond. Bruno Ganz elsőnek kicsit talán furcsa mint angyal - nem éppen angyali fejszerkezettel rendelkezik a későbbi Hitler - de át tudja adni azt a szelídséget ami ezzel a "hivatással" jár. Hasonlóan jó a Cassielt alakító Otto Sander is. Az ő beszélgetésük - milyen jó lenne például hazudni, mint a vízfolyás - az egyik legötletesebb az egész filmben. Azért is működhetett ilyen jól a kémia kettejük közt, mert évtizedek óta jó barátok voltak. Ha ilyesmik gyakrabban történtek volna, talán nem lenne olyan unalmas az egész. De nem történik semmi, a frankó filozofálás után megint megyünk vissza gondolatokat katalogizálni.

2363_88.jpg

A vágy tárgyát alakító Solveig Dommartin nem különösebben szép nő, de ide tökéletes; bár, hogy miért, mivel csábítja el az angyalt és hogy találnak ezek végül egymásra, azt lehet, nem ártott volna jobban kidomborítani. A végén ugyan kap egy meglehetősen hosszú monológot, aminek se füle se farka, de már azért Oscart érdemelt volna, hogy ennyi baromságot képes volt felmondani röhögés nélkül. A szerepet nyilván azért kapta meg, mert Wenders kúrogatta azidőtájt, még arra is rábeszélte, hogy az összes cirkuszi mutatványt saját maga csinálja végig háló nélkül! Azért ehhez kell egyfajta vakmerőség, inkább vakság mint merészség, de a csaj nyolc hét alatt elsajátított mindent, ami kellett a mutatványokhoz.

Érdekesség, hogy feltűnik egy totálisan fárasztó szerep erejéig mindenki Columboja, Peter Falk, aki nem mást alakít, mint... Peter Falkot. De persze nem mondom, hogy nem volt jó látni, ráadásul itt nem lehetett tetten érni azt a ripacskodást, amit egyik másik filmjében levág, amikor nem a hadnagy szerepében tündököl. A pár snitt erejéig látható női angyal eredetileg több szerepet kapott volna, ahogy Cassiel is emberré vált volna és Damiel keresésére indul, de mindezeket kitörölték a filmből, hogy sokkal... mélyebb, filozofikus, nehezen emészthető tónust kapjon az anyag. Megkapta.

ganz-falk.jpg

A filmben alig történik valami, jóformán monológokat hallunk két órán át és ahol dialógusnak van beállítva, ha jobban figyelünk, rájöhetünk, hogy tulajdonképpen azok is monológok. Ilyen például Columbo és Damiel "beszélgetése", ahol egész apró dolgokat sorol fel a hadnagy, mennyire jó dolog is az valójában. Vagy a haldokló zavart gondolatai, mik villantak át az agyán az utolsó percben. És az egyik legszebb, a Peter Handke vers, mely keresztülível a filmen, és helyenként hihetetlen hamisul éneklik - először arra gondoltam, az angyal nyilván nincs vele tisztában, hogy is kell ezt szavalni, de ugyanezt halljuk mikor a NŐ "énekli".

A fekete-fehér/színes világ lehetne ugyan Kelet-Berlin szürkesége, és Nyugat-Berlin szabadságának metaforája is éppen, hisz amikor az angyal emberré válik kezdi élvezni az életet igazán. De ugyanakkor sosem nyilvánvaló - legalábbis egy német területekkel nem igazán tisztában lévő személy számára -, hogy mikor melyik területen vagyunk. Lehet, az öngyilkos épp a keleti oldalon vetette magát a mélybe? Columbo viszont teljesen bizonyos, hogy Nyugat-Berlinbe érkezett a forgatásra, Kelet-Berlinbe nem biztos, hogy beengedték volna. Azután azért hallunk csak gondolatokat, mert az ember csak ott lehet szabad egy ilyen világban? Ki tudja.

Ugyanakkor nem gondoljuk azt, hogy a romlott fizikális világ megrontja a tiszta angyalokat? Az angyali létnél kevesebb dolog lehet tiszta és tökéletes. Erre Columbo figurája egyre másra azon mesterkedik, hogy bűnbe vigye az angyalokat, azokat átcsábítsa az emberek világába, ergo elkárhozzanak. Elképzelhető, hogy ő maga Lucifer manifesztációja lenne? Hiszen, mint tudjuk, ő is angyal volt, csak kegyvesztett lett. Ám, minthogy a film pozitív (?) kicsengésű véggel záródik, ezek pusztán feltételezések.

A bemutatókor a filmet és rendezőjét természetesen elhalmozták díjakkal, főleg Cannesban és Berlinben, de a kasszáknál már nem muzsikált olyan fényesen, és még a forgatási költségeket is alig tudta visszatermelni. Szóval ne nézd meg ezt a filmet ha nem akarsz elcseszni két teljes órát az életedből, még kuriózumként se. Tényleg nem vagyok normális. Régebben, ha vasvillával kergetnek, se tudtak volna ilyen filmek elé parancsolni, manapság meg önmagamtól képes vagyok kínozni a testem-lelkem ilyen hülyeségekkel.

Gyerekként szerettem volna tudni, ki mire gondol, de ha 0-24-ben ilyen ökörségeket kellene hallgassak, lehet, az angyalok valójában a pokolban járkálnak, mert ebbe simán bele lehet őrülni. Sznob körökben ez egy istenített film, de hála annak a magasságos mennybéli Jóistennek most végre van bizonyítékom, hogy... nem... vagyok... SZNOB!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Ui: Jaj, és számunkra van egy easter egg is a filmben, ez pedig Kovács Lajos szerepeltetése, aki azonban nem a Balog Tibi-s Kovács Lajos, hanem egy kaszkadőr, akinek szintén ez volt a neve. Azonban még a mai internetes világban - filmekkel foglalkozó blogokban - is makacsul tartja magát az urbánus legenda, hogy márpedig a színész Kovács Lajos játszott egy apróbb szerepet Wenders filmjében.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.10.03. 11:18:19

A PATYOMKIN PÁNCÉLOS az elkövetkezendő hónapokban filmtörténeti sorozatomban sorra fog kerülni. Aztán AZ AKARAT DIADALA is. Kíváncsi vagyok, vajon melyiken akadnak ki majd jobban az emberek: a kommunista vagy a náci propagandafilmen? :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.10.03. 13:38:19

@field 64: ha az Akarat diadala meg lesz, utána kérjük a Hit győzelmét is :)

2015.10.03. 16:57:29

Egyik kedvenc :)

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2015.10.03. 22:03:55

@field 64: A Patyomkin páncélos nagyon király. :) A babakocsis jelenet meg akkoriban brutálisnak számított.

2015.10.03. 23:17:39

@Madnezz:

Remélem, belátható időn belül összejön a Patyomkin-szöveg, akárcsak a Riefenstahl-filmé: mindkét opuszról úgy gondolom, szakmailag zseniálisak, a probléma mindkét esetben az ideológiával van, amelynek jegyében készültek.

Eizensteinről egyébként a jövő hónapban a magyar mozik is bemutatják Greenaway legutóbbi látványfilmjét, az EIZENSTEIN MEXIKÓBAN-t, amelyet a napokban láttam. Ha lesz időm, írnék is róla ide a Filmbookra, de előtte van még két nagy projektem (egy Polanski- és egy Jancsó-film), szóval nem tudom, belefér-e az időmbe.

2015.10.04. 06:02:54

A Berlin felett az ég... Na, hát az a helyzet, hogy az egyik legnagyobb filmélményem. Kivételesen szinkronnal.
Scal, nézd meg még egyszer, mert úgy látom, elsőre nem jött össze >D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.10.04. 10:10:53

@Tralfamador75: a 75-ből azt vonom le idősebb vagy :), megnézem majd öt év múlva

amúgy annyira felbaszta az agyam, hogy utána megnéztem még egyszer, és ugyanolyan unalmas volt, majd ha valaki egyszer tart belőle egy magyarázós estet arra beülök, hátha jobb lesz, de ez így random ötletek egymásra pakolása, amiben van pár jó párbeszéd, meg egy csomó ember hétköznapi - és tegyük hozzá marha érdektelen - gondolata

Darkcomet 2015.10.04. 13:30:34

@scal: Ha erről a filmről magyarázó estet kell tartani, akkor már régen rossz. Persze semmi probléma sincs azzal, hogy neked nem tetszett, de ilyen negatív hangulatú írást sem kellett volna rittyenteni. Ezzel konkrétan azoktól is elveszed a kedvet a film megtekintésétől, akik esetleg kíváncsiak lettek volna rá.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.10.04. 15:01:25

@Darkcomet: nem vagyok én olyan nagy mérce hogy bárkinek is elvegyem a kedvét,

másrészt nem hinném, hogy egyedül én vagyok olyan, hogy ha olvasok egy filmről egy kurva negatív véleményt, máris megyek és nézem meg, mert éppen ezzel kelti fel e figyelmem

sőt ha ismerem az író stílusát, akár még pozitív is lehet egy negatív kritika

másrészt, szerinted csak pozitív élményekről lehet írni?

és miért lenne régen rossz, ha ebből magyarázóestet kéne tartani? erről szólnak a filmszakok, kurzusok, megnézik aztán kibeszélik

kurvára nem értem pl Wenders filmje mivel több, hogy a film 60%-a random faszsággal telik, az hogy az angyalok hallgatóznak, 2-3 ember gondolatából is kiderülne, nem kell hozzá 800,

tovább megyek (mert én azért sok filmet nem értettem már életemben) az Aranypolgártól is vért hánytam elsőre, de aztán mivel abból volt magyarázó est...

másodjára már tudtam, értékelni, meg elfogadni, hogy az egy akkoriban nagyon formabontó film volt egy csomó trükkel, meg különleges dramaturgiával, amit mai napig alkalmaznak, és pont emiatt érthetetlen ma már mitől olyan nagy cucc

vagy Hitchcock Madarak

fujj de utálom azt is :D

DE volt belőle magyarázó est - ami lényegében faszább volt mint maga a film - és ott elég sok mindent elmondtak róla, ami miatt a filmet mára értem, meg elfogadom, noha ugyanúgy nem szeretem

2015.10.04. 15:52:39

@scal:

No, a Madarakból majd én tartok magyarázóestet a közeljövőben. :))

Orson Welles pedig – aki idén lett volna százéves – még ebben az évben sorra kerül a Mesterkurzus című sorozatomban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.10.04. 16:12:03

@field 64: de abból már nem kell ;) :D

persze azért szívesen elolvasom Mester

2015.10.05. 06:07:42

@scal: Kétszer megnézted egymás után...?

Én soha nem nézek meg egy filmet kétszer egymás után, mindig ülepednie kell. (Na jó, bevallom, volt egy film, amit két egymást követő napon is megnéztem, lehet szörnyülködni, a SWAT volt az, mentségemre szolgáljon, hogy azért néztem meg még egyszer, mert első alkalommal nem hagyta a jegyszedő csaj, hogy nézzem, folyamatosann hülyeségeket dumált, és a film végére gőzöm sem volt, mit láttam, de a csaj életével képbe kerültem - igen, a szekszuálissal is :-DDD )

Ejnye, azt akarod mondani, hogy vén g@ci vagyok, és ezért nekem az ilyen berlines-angyalos-kálámbós filmek is megfelelnek, örüljek, hogy időben kiérek a klotyóra, meg hogy megváltottam-e már az öröklakás bérletét legalább 25 évre? >(

Nem mellesleg a Madarak is faja film (Hitchcock filmjei meg mind celluloid-pszichoterápiák, de azt azért megértem, hogy a szőkéket szerette, azért na, Tippi Hedren, hát na.
www.bettymariastyle.com/wp-content/uploads/2015/01/the-birds-1963-alfred-hitchcock-tippi-hedren.jpg)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.10.05. 08:37:16

@Tralfamador75: velem gyakran van ilyen, pl az Ötödik Elem is másodjára jobban tetszett, és eltelt a kettő közt kb egy nap, (ahogy itt is, tehát nem azonnal)

miért a jegyszedővel randiztál?

nem csak azt akarom mondani, hogy sokat számít pár év korkülönbség, sokat tapasztal az ember ennyi idő alatt, ami kihatással lehet egyes filmélményekre

én pl. legalább 15* komolyan meghalhattam volna 20 éves koromig és mindig életben maradtam, ebből aztán le is vontam hogy nem véletlenül, nekem van valami dolgom az életben... de hogy mi?

2015.10.06. 04:54:42

Nem randi volt, csak ismertük egymást, mert abban az időben munkatársak voltunk, ő mellékesként jegyszedett is az akkor még működő moziban, s amikor a film elkezdődött, beült ő is.

Az Ötödik elem... Na, azt végig sem tudtam nézni :-DDD

Amator 2015.10.11. 20:32:15

@scal: Vigyázz arra, hogy miket mondasz, van ám itt egy generáció, aki Jancsó és Bergman filmeken nőtt fel. ( Félszavakból is megértjük a lényeget. )
:)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.10.11. 22:43:54

@Amator: bevallom mindkét szerző erősen hiányos életművel rendelkezik szellemi háztartásomban, és akkor még finom voltam és nőies

2015.10.11. 23:17:03

@scal:

Akkor olvasd továbbra is a Filmbookot. :))

Jancsó életműve ugyanis kb. az ÍGY JÖTTEM-től A ZSARNOK SZÍVÉ-ig sorra fog kerülni általam.

Bergman életművéből is mazsolázgatni fogok majd, a legvalószínűbb tételek részemről: SZŰZFORRÁS, A CSEND, PERSONA, RÍTUS, SUTTOGÁSOK ÉS SIKOLYOK, KÍGYÓTOJÁS, JELENETEK A BÁBUK ÉLETÉBŐL, FANNY ÉS ALEXANDER, A PRÓBA UTÁN.

Amator 2015.10.11. 23:19:15

@scal: Ezt hozta a korszellem. Nektek a CGI jutott, nekünk meg a művészfilmek, és az összes jó film a 70-es évekből. Majd az utókor eldönti ki volt boldogabb. Megjegyzem a technika már pár éve átvette a hatalmat a mindennapi életben. Főleg az ész fölött.

Amator 2015.10.11. 23:28:47

@field 64: Szerintem a Szűzforrásnál állj is meg az ajánlással. Fantasztikus, mennyire szép film, talán csak A nap vége közelít hozzá, ráadásul mindkettő könnyen érthető. Persze az hogy valami lírai, manapság nem kifejezetten pozitív jelzőként van számon tartva.

Terézágyú 2016.09.19. 16:22:45

"Kíváncsi vagyok, vajon melyiken akadnak ki majd jobban az emberek: a kommunista vagy a náci propagandafilmen? :) "

A lényeg, hogy melyik film megnézése után lesz a néző komcsi/náci...

Rausz82 2016.12.03. 14:16:29

Te nagyon buta vagy. Teljesen agyament

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2016.12.03. 15:06:05

@Rausz82:

Én is mindig mondogatom neki, de nem hiszi el. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.12.03. 22:35:02

@Rausz82: komolyan baszki majdnem tíz éve meg se mukkantál... és erre pazaroltad el az első megnyilvánulásod? :D az eszem megáll, nem illett volna ehhez az alkalomhoz valami fennköltebb?

L.A.M. 2016.12.08. 22:30:45

"Jaj, és számunkra van egy easter egg is a filmben, ez pedig Kovács Lajos szerepeltetése, aki kiszúrja, annak fizetek egy kávét - törökösen".

Nem túl bonyolult kiszúrni, mert oda van írva a stáblistára, hogy Marion trénere. Akit Bruno Ganz kerülget az előadás alatt, miközben arra várunk, hogy Marion biztos leesik. Csak ez a Kovács Lajos nem az a Kovács Lajos. Vagyis nem a színész, hanem egy artista. Ő tanította be Solveig Dommartinnak 8 hét alatt a gyakorlatokat.

(1:15:12-nél)
videa.hu/videok/kreativ/berlin-felett-az-eg-PUSvdFNCfAZPU1QQ

Hasonlítsátok össze a nagyjából akkor készült Szerelem második vériggel (1:19.59-nél)

www.youtube.com/watch?v=vsGLUIwSnvA

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.12.08. 22:58:03

@L.A.M.: mi, ez a bajuszos? porondmester?

de köszi, ezért érdemes a netre felhányni az írásainkat, röpke 2-3 év és jön valaki aki felhívja a figyelmet a hibámra

köszi

L.A.M. 2016.12.09. 17:20:56

@scal:

Nem kritikának szántam:-)

Széles körben elterjedt tévhit, hogy "Balog Tibi" játszik a filmben, olvastam már talán az Indexen vagy az Origon is. Sőt, ha az imdb-n rákattintasz a film stáblistáján a Kovács Lajos névre, a színész oldalára visz, de még a wikipedia oldalán is ott van a filmek listáján (a szöveges életrajzi részben viszont, természetesen egy szó sem esik róla, pedig ha igaz lenne, nyilván kiemelnék).

Azért is lenne nehezen lehetséges, hogy egy itthon élő magyar színész játsszon a filmben, mert a Berlin felett....-ben nagyon erős momentum a várost szétrohasztó fal, emiatt 1990-ig be is volt tiltva Magyarországon, csak akkor mutatták be (illetve trükkösen egyszer egy NSZK-filmhéten levetítették)

Van egyébként szöveges része is (csak ott nem látszik ennyire tisztán az arca), 25.17-nél, erős - amúgy orosz - akcentussal fordították magyarra, nyilván Kovács Lajos cirkuszi tréner erős akcentussal beszélt németül. Rossz a hangfelismerő képességem, de azt hiszem Láng József a szinkronhangja.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.12.11. 20:42:23

@L.A.M.: mindenesetre örülök, hogy egy urbánus legendával kevesebb, lehet kiderült volna ha utána olvasok jobban, deee ennek a filmnek nem igazán jártam utána, mert egyrészt nem fogott meg, másrészt inkább csak az első benyomásaimat akartam leírni, harmadrészt ehhez német tudás kellene ha komoly átfogó elemzést akarnék rittyenteni belőle

sokat gondolkodok, lehet feltűnhetett volna a dolog, de tudod annyi magyar játszik pillanatnyi felvételekben, és 87-es a film, vagyis már szerepelhetett benne, hiszen a Nagy Postarablás csak pár évvel később készült, és azóta is ugyanúgy néz ki az öreg :D

L.A.M. 2016.12.13. 04:09:59

@scal:

Bocs, megkérdezhetem, hogy mikor születtél?

Azért kérdezem, mert szerintem ahhoz, hogy ezt a filmet valaki értékelje, valamilyen szinten át kellett élje a '90 előtti Kelet-Európát - és pluszban kellett még néhány véletlen.

Wim Wenders nem túl jó rendező. Igazából ez az egyetlen nagy filmje.

Ezt a filmet két teljesen különböző entitás hatása teszi zseniálissá: az egyik Handke, a költő, a másik Falk, a színész.Neked nem tetszik a büfékocsis jelenet, pedig szerintem annál szebb nincs a filmgyártásban. Arról szól, hogy miért élünk. És valószínűleg Peter Falk ezt maga írta (mert ő sokkal több volt egy amerikai tévészínésznél, ezt Cassavetes barátjaként azért időnként bemutatta). Hasonlítsd össze Falk monológját Dommartin monológjával (utóbbi Handke szövege). Valójában mintha két különböző filmben lennél (de az angyal-ember kettősség ezt feloldja)

Szóval, én mindig megkönnyezem a büfékocsis jelenetet, ahányszor látom, ahogy Peter Falk összedörzsöli a tenyerét (mint például néhány napja az M5-ön, szinkron nélkül, felirattal, ezután jutottam ide), de én 1990 előtt ébredtem - és elfogadom, hogy azoknak, akik 1990 után ébredtek, ez a film kevesebbet jelent.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.12.13. 15:14:05

@L.A.M.: 80-ban születtem, én boldog gyermekkorban éltem át az iskolai könyvvásárokat a kisdobosok 6 pontját, és velem dobatta ki a tanárnéni a műanyag csillagos címert, szóval keveset

de nem hinném, hogy az egyszerű dolgoknak örülést ne tudná az érteni aki nem egy elnyomó rendszerben élt (ez itt a jelenlegi a második elnyomó, és ezt a teljes 25 évre értem)

csak anno én a pap bácsit is elküldtem volna legszívesebben a picsába, amikor azzal érvelt, hogy annak örüljünk hogy meg van két kezünk meg két lábunk, merthogy szerintem ez az alapcsomag amit Isten ad (már ha van) akinek ennél kevesebbet ad, azzal meg jól kibaszott

majd reagálok kicsit bővebben is, csak most hajtás van
süti beállítások módosítása