Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Zootropolis (2016) – Oscar-jelölt a legjobb animációs film kategóriájában

2017. február 21. - scal

„Vörösfenyő, két szó, a színe vörös. Add fel, gyerekkorom óta ezt csinálom, sosem kapsz el! Ravasz róka... buta nyuszi..."

tnl7co7.jpg

Egészen hihetetlen, amit a Disney csinál az elmúlt években: Aranyhaj, Jégvarázs, Hőshatos, és most a Zootropolis. Nagyon későn néztem meg, szinte az év végén, mert egész egyszerűen nem voltam vevő az „antropomorf állatkák beszélgetnek egy városban”-koncepcióra, ahogy az is idegesített, hogy a Zootopiát nálunk már megint meg kellett változtatni Zootropolisra, amikor az előbbi sokkal beszédesebb, és bár az utóbbi sem rossz, de az összes felhasznált szó idegen, akkor meg nem mindegy? Bizony nem, mert a csere hátterében egy dániai állatkert áll, amelynek a neve szintén Zootopia, és a jogi dolgok miatt kellett megváltoztatni a címet. Üsse kavics, ez lesz a filmmel a legnagyobb gond.

Mert ahogy elkezdődik, egy annyira szerethető és elképesztően jó mesét fogunk látni, ami tényleg egy másik szint. Ez itt nem a Kung Fu Panda ökörködése vagy a Kelet-Európából futószalagon özönlő, silány minőségű és kétes értékű CGI-animációk világa. Ez valami olyasmi, amit a Pixar csinált fénykorában, a Disney-t meg mindenki leírta, hogy bizony ők a hagyományos rajzfilmben voltak topon, és hagyják is a számítógépes animációt. No persze akkor még ilyen Csodacsibe-szerű szutykokat készítettek. Most meg fordult a kerék, és a Pixar nem találja magát évek óta, készítik a vállalhatatlan baromságokat – nem győzöm hangsúlyozni a Dinó tesó luftját –, meg a századik folytatást a régi, dicső filmjeiknek, amik így sajnos beárnyékolódnak.

Éppen ezért nem értem, hogy lehetséges az, hogy az egész tavalyi évben senki nem írt kritikát nálunk erről a szuper meséről ? Hát nem éreztétek, hogy ez bizony kikívánkozik? Hogy majd szétvet az erő, miután megnéztétek? Vagy netalán, ami ennél is szörnyűbb, de jó formán elképzelhetetlen... még nem is láttátok? Most viszont, mivel Oscar-díjra jelölték, úgy gondoltam, itt a soha vissza nem térő alkalom, és írok róla, hátha tényleg nem láttad még, nem hallottál róla, és egyik este hosszas dilemmába kerülsz, vajon mivel tudnád lefoglalni/felvidítani a kiskölyköd, úgy, hogy közben te is tartalmasan szórakozz. Mert a Zootropolis minden korosztályhoz szól, mond valamit a háromévesnek, meg a kilencvennek is. Apunak és anyunak, kisöcsinek, kishúginak, és ez a legjobb az egészben.

flex_tablet_zootopia_selfie_c781d089.jpeg

Tele van humorral, amely több irányból érkezik – például hogy minden állatszereplő magán hordozza a rá jellemző tulajdonságokat, aztán vannak különböző filmes és popkulturális utalások, de kétségkívül a csúcsjelenet a Lajhár bürokrata intézmény, amely geg egymaga lemossa a tavalyi év teljes vígjátékkínálatát – de egy pillanatig sem bántó vagy alpári. Nem idegesítő, nincs benne az erőltetett lazaság, trendiség, babaság, amitől a legtöbb esetben a falra mászok. És mindezek dacára természetes! Tartok tőle, hogy a Zootropolis egy olyan megismételhetetlen bravúr, amikor mind az írók, mind a rendező és az animátorok erőn felül teljesítettek, tehát nagyon fel kell kötnie a gatyát Miki egérnek, ha ezt túl akarja majd szárnyalni, hát még a versenytársaknak. Mindezek mellett a Zootropolisnak lenyűgöző a története is, és ha nem lenne elég, még szívfacsaróan szép morális mondandót és belső értékeket is el tudtak rejteni filmjükben az alkotók. Úgyhogy ez a tökéletes rajzfilm, amit nem is tudom, hányadik újranézés után fogok csak megunni.

Hogy egy kicsit beszéljek a történetről is, a Zootropolis egy első osztályú film-noir, ami a CGI-animációs köntöst tekintve a legelső. A film elején úgy tűnik, hogy Judy Hopps története ez, aki megvalósítva vágyálmát, szakít családja répatermelő múltjával, és elhatározza, hogy az első nyuszirendőr lesz a nagyvárosban. Karakterén keresztül betekintést nyerünk ebbe a rendkívül kreatív ökoszisztémába, ahol tényleg minden állatka a neki legmegfelelőbb munkát végzi. Így a rendőrség tagjai egytől egyig vérengző vadállatok, mert ide izom és erő kell. Szerencsére azonban a városban már régóta egymás mellett élhet növényevő és ragadozó – innen a cím is: Zoo-Utópia –, bár ha valamit, azt a kérdést a mese ügyesen kikerüli, hogy mégis, akkor a húsevők mivel táplálkoznak? Judy aztán az első pofára esős napok után összeakad Nick Wilde-dal, az életművész rókával, aki szélhámoskodással keresi kenyerét már kölyök kora óta.

Ők ketten aztán kényszerű szövetséget kötnek, hogy a buddy múvik legszebb hagyományait követve 48 óra alatt felgöngyölítsék a várost átszövő bűnszervezetet, és közben megtudjanak egymásról is ezt meg azt. Szóval nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire betalált ez a mese, ilyen szerethető karaktereket, mint a róka és a nyuszi klasszikus kettőse, a No megállj csak! óta nem láthatott a világ – és most csaltam, mert ott farkas volt. Nick Wilde egy annyira összetett személyiségű csibész, hogy bármit csinál Judyval, nem lehet rá haragudni, amikor pedig kezdenek összebarátkozni, az egy annyira megható és lírai jelenet, hogy bármelyik élőszereplős film eladná érte a rendező anyját, csak képes legyen ezt a profizmust produkálni. Nagyon drukkolok a Zootropolis díjazásáért, de az a helyzet, hogy igen erős mezőnyben kell helytállnia, mert ott van mellette a szintén nagyon jó Kubo és a varázshúrok, az Életem Cukkíniként, a Vaiana és... A vörös teknős is.

Ha tetszett a kritika, kérlek lájkold a Facebook oldalunkat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2017.02.21. 08:52:41

Én is nagyon bírtam ezt a kis animációt, még ha nekem a sokadik Keresztapás betét már nem is jött be annyira. A humora, és főleg a képi humora viszont óriási, csak a fenti plakáton van vagy három olyan utalás, amire a film közben nem is biztos, hogy van/volt/lenne idő felfigyelni.
Tényleg nehéz lenne választani, akár csak a kettőből is, amit én láttam.

Terézágyú 2017.02.21. 09:09:54

"az is idegesített, hogy a Zootopiát nálunk már megint meg kellett változtatni Zootropolisra, amikor az előbbi sokkal beszédesebb, és bár az utóbbi sem rossz, az összes felhasznált szó idegen, akkor meg nem mindegy? Bizony nem, mert a csere hátterében egy dániai állatkert áll, aminek a neve szintén Zootopia és a jogi dolgok miatt kellett megváltoztatni a címet"

Látjátok, látjátok, mielőtt kiakadnátok folyton, hogy "már megint a magyar forgalmazók változtatták meg ilyen hülyeségre az eredeti hiperszuper címet", érdemes kissé körülnézni...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.02.21. 10:24:23

@Terézágyú: jó a legtöbbször azért éppen elég hülyék, de én pont nem vagyok az aki ütné a szinkront, ha jó, vagy a címadást

Knuth úr 2017.02.21. 12:38:33

Kicsit mindig mellőzöm az Oscaron az animációs szegmenst, de most, ahogy felsoroltad ezeket a filmeket, azt vettem észre, hogy igazából jobban érdekel, ezek közül melyik lesz a befutó, mert mindegyik igen erős, érdemelne szinte mind egy szobrot (Moana és Cukkíni még kimaradt, de a többi... ).
süti beállítások módosítása