Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tiszta szívvel

2017. március 10. - luckylany

A legegyszerűbben talán úgy lehetne elkezdeni erről a filmről írni, ha képes lennék elindítani egy programot, amely minden képernyőn, ahová hozzád, olvasóhoz, eljut majd ez a cikk, beállítana egy alapremegést, ami hol erősebb, hol gyengébb, akár egy szívhanggörbe, de nem csak egy irányban reng ki, hanem további kettő-háromban is — ebben a kissé nehezített közegben igyekezvén elolvasni, mit gondolok a filmről, talán átérezhetővé válna, ha azt mondom, testközelből mutat be egy nekünk nem vagy csak igen ritkán, de másoknak esetleg életvitelszerű folyamatosságában létező problémát, amire egy idő után nekünk sem lenne jobb megoldásunk, mint fáradtan a semmibe bámulva kijelenteni, hogy: „unom, hogy mindig én vagyok a nyomorék, most legyen kicsit valaki más”.

20160407tiszta-szivvel-karakterplakat.jpg

S ennél persze sokkal többről is szól Till Attila filmje: számos filmet idéz meg és játszik szét így vagy úgy, rákapcsolódik a bemutatókon a külföldi zsűrikben és a film médiavisszhangjában előbukkanó Tarantino hagyományára, ha nem is tocsog úgy a vérben, de jut azért a filmbe bőséggel, és a laza szerkezet, az egyes erős jelenetek közötti szüzsé-vázolás s az egészet egybefogó képregényes-rajzos alaptéma sem ismeretlen; a Rupaszovot alakító Thuróczy Szabolcsról elsőre bevillan Park Chan-wook Oldboyának főhőse (egy kritikában távoli reminiszcenciaként meg is említik a filmet, mint a ’tökéletest’, 2003-ból, míg a Tiszta szívvel azért nem hibátlan; de a neo-noir jelző simán ráhúzható mindkettőjükre); s itt a tény, hogy Thuróczy mellett a két főhős, Zolika (Fenyvesi Zoltán) és Barba Papa (Fekete Ádám) amatőr színészek, de a problémát, a mozgássérült élet mindennapjait testközelből, saját tapasztalatból ismerik.

A Tiszta szívvel elindult a maga útján, sokat tesznek a sikeréért, nemzetközi megmérettetéséért. Bár nem lett a filmből a legjobb idegen nyelvű film kategóriában közeli Oscar-esélyes, az 57. szaloniki filmfesztiválon fődíjat és a legjobb férfi színész elismerését hozta el, a franciaországi Arras Filmfesztiválon a filmkritikus zsűri díja mellett a közönségdíjat és az ifjúsági zsűri díját, a cottbus-i fesztiválon a FIPRESCI zsűrije és az ökumenikus zsűri díjazta (ugyaninnen az Ernelláék Farkaséknál hozta el a rendezői fődíjat), de máshol is sikerrel szerepelt. 

Januárban volt a francia bemutató, most épp Pozsonyban vetítik, májustól amerikai moziforgalomba kerül, a New York-i székhelyű Kino Lorber amerikai forgalmazó vásárolta meg a jogait. A hazai DVD-premiere pedig e hó közepén lesz — a filmheti vetítés után rendezett beszélgetésen a producer elmondta, hogy a végleges vágásban erősen megkurtított első börtönjelenet 60 kerekesszékes szereplővel és Mucsi Zoltánnal extraként teljes egészében látható a DVD-változaton.

aaa20160427tiszta-szivvel7.jpg

A történet szerint Zolika és Barba barátok, együtt élnek egy rehabilitációs központban, szerény rokkantnyugdíjból gazdálkodnak, s kreatív feladatként most épp képregényt írnak és rajzolnak az életükről. Zolika műtétre szorul, melyhez a támogatást gyerekkora óta nem látott, Németországban élő apja meg is adná, de ő nem akarja elfogadni, bár életmentő műtétről van szó. Ekkortájt jelenik meg az életükben Rupaszov, a három éve tolókocsiba kényszerült egykori tűzoltó, akit a balesete óta elhagyott egykori kedvese, s aki létfenntartása érdekében a szerb alvilág egyik maffiózójának, Radosnak (Vitanovics Dusán) tesz kisebb bérgyilkosi szívességeket jó pénzért. 

A fiúktól előbb csak kis segítséget kér, de egy véletlen folytán hamar rádöbbennek, mi Rupaszov feladata és ebben is segítségére lesznek. A hirtelen lett bérgyilkoscsapat aztán különféle kalandokat él át együtt az egymásra támadástól az összeborulásig és vissza, de mielőtt az jelenne meg a tudatradaron, hogy icsoda dolog a kerekesszékesek és mzgássérültek világát éppen bérgyilkosokkal mutatni be, azért képes még csavarni egyet a sztorin a rendező, hogy az út közben a nagy nevetések közepette mégis-mégis felvillanó kérdéseinket végül megválaszolja, még ha többek szerint túl kései is dramaturgiailag ez a válasz, annyira késő, hogy nehéz visszavezetni az addig látottakra. 

aaatiszta_szivvel_3.jpg

Invenciózus abban az értelemben, hogy sokféle genre elemeit keveri, s úgy visz közelebb a mozgássérültek és rokkantak életének kérdéseihez, hogy az nem hivatalos látlelet-ízű, s nem is ízléstelen peep-show, hanem humorral és öniróniával átitatott szórakoztató alkotás. Egyszerre esettanulmány és profi thriller, stand-upos imprókkal tarkított film, melyben a csavar folytán végül az a kis rosszérzés is elül(hetne), ha mégsem vagy képes legbelül elfogadni, hogy e kiúttalanság megszülheti az efféle, a fatalitással összekacsintó, a halállal parolázgató, szinte kérdéstelen, a más életek értékével nem számoló radikalizmust. 

aaaertsey_donat_aron_20150601-131304_3.jpg

Remek alakításokat látunk a vásznon, Rados, Rupaszov, Zolika és Barba, de a női szereplők (Balsai Móni, Danis Lídia) is jól játszanak, hitelesek. S bár remek a képregényes téma miatt kiemelten jelenlévő képzőművészeti vonal is, engem mégis leginkább a film zenéje ragadott magával, ami Kalotás Csabát és alkotótársait dícséri — sok esetben szinte észrevétlenül van jelen, de ahol észrevéteti magát ott nagyszerű, hogy ezt teszi — kár, hogy a film zenéjéből összeállított lemezen nem minden kaphatott helyet. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KónyaSándor 2017.03.10. 11:00:03

Először is, remek kritika, gratulálok hozzá! Másodszor: én még a tavalyi év során láttam a filmet és azóta is úgy gondolok rá, mint az év talán legjobb magyar mozgóképére. Ugyan egy kicsit fésületlennek éreztem a zsánerugrándozások miatt, de különös módon éppen emiatt is vált maradandó filmélménnyé nálam: az, hogy képes volt úgy beszélni Till Attila a kerekesszékesek világáról, hogy az egyszerre volt teljesen őszinte, emberi, szívet melengető és gengszterfilmes hagyományoknak megfelelően irtó vagány - egyszerűen kalapemelésre ösztökél.

luckylany 2017.03.10. 12:57:47

Köszönet! Igen, jó film, még ha annyira keverednek is benne a zsánerek, hogy egyes kritikusok szerint nem jutott lehetőség mindne szálat kidolgozni -- engem tényleg az zavart kicsit először, hogy mennyire könnyen lesznek gengszeterek ezek a fiúk és milyen természetességgel az Rupaszov (hogy igazolja-e a kilátástalanság? betegség? határok közé zártság? ... a tiszta szívvel ölést. -- amit aztán helyre is tesz a zárlat és nem is.
Az alakítások, a zene és maga az ötlet zseniálisak. Végül az idei Filmhéten itthon öt díjat kapott: A legjobb férfi főszereplő Thuróczy Szabolcs, a legjobb férfi mellékszereplő Fekete Ádám, a legjobb forgatókönyvért járó Magyar Filmdíj Till Attilaé, a legjobb sminkért Gerő Szandra, legjobb hangmesteri munkáért Zányi Tamás Kapott elismerést. A partvonalról örülök, hogy ilyen sokáig megmaradó, jó nyomot hagyott. :)