Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Trónok harca 7. évad (vagy inkább hat és feledik)

2017. szeptember 09. - Santino89

A Trónok harcát kísérő jelenségek közül nem a spoilereket, a hype-ot, vagy a mindent túlmagyarázó, szüntelenül spekuláló rajongókat utálom a legjobban, hanem az átlag büdös trollparasztot. Aki elé leteszik ezt a paradigmaváltó sorozatot, ami nem pusztán tévétörténelmet ír, hanem megváltoztatja az audiovizuális szórakoztatás játékszabályait. Igényes sorozatokból túlkínálat van jelenleg, annyi remek drámát láthatunk, olyan fantasztikus színészek előadásában, rengeteg hihetetlenül tehetséges író-rendező keze munkáját, amire még korábban soha nem volt példa. Mégis, a Trónok harca az egyetlen, ami kulturális jelenséggé nőtte ki magát az évek során. Gondoljatok csak bele, milyen kemény az, hogy átlagosan 30 millióan nézték meg legálisan az egyes epizódokat, ami az HBO történetének egyik legjobb nézőszáma. Ebből készíti az csatorna ezt méregdrága, fantasztikus látványvilággal bíró sorozatot. És mindez eltörpül amellett, hogy világszerte hétről-hétre 130-190 millióan torrentezik le, vagy streamelik a Trónok harcát. Az HBO-nak pedig a brand miatt még így is bőségesen megéri. Sokan nézünk az egyéni ízlésünknek megfelelően rengetegféle sorozatot, de csak egyetlen olyan van, aminek a kedvéért bemegyünk egy amúgy is fárasztó hétfő reggelen egy órával korábban az irodába, hogy közösen nézhessük meg az évadnyitó epizódot.

Itt van ez a kulturális csoda az életünkben, ami tényleg a velünk élő történelem, és akkor az átlag kommentelő ebből mit lát? „Há’ ménem cikkcakkban futott a hülyegyerek????”. Minderre persze nem ő maga jött rá, hanem olvasta egy cikkben, de így egyből úgy érzi magát a tömegember, hogy ő egymaga okosabb, ő jobb, ő több még minden idők legjobb sorozatánál is, elvégre a létezés végső értelme az, hogy ő szarás közben az okostelefonjába pötyögve jobban tudjon mindent bárkinél. Félreértés ne essék, nem azt akarom mondani, hogy a Trónok harca hibátlan lenne, vagy hogy szent tehénként nem lenne szabad kritizálni, mert nem hibátlan, lehet és kell is kritikát mondani róla.  A legszomorúbb viszont az, amikor a történet bizonyos fordulatai (vagy Martin, vagy az idő, vagy a tehetség, vagy a motiváció hiányában, de erről majd később) ténylegesen megszolgálják a trollok fröcsögését, és erre sajnos a legutóbbi évad igencsak sok muníciót szolgáltatott nekik.

Kezdjük azonban inkább a pozitívumokkal, mert az utolsó részek miatt erről sokan megfeledkeznek. Az évadnyitó például briliáns volt, a mi kis cuki Aryánk egyetlen epizódban vált végleg tömeggyilkossá, miközben egy másik jelenetből megtudhattuk, hogy azért valahol mégiscsak sikerült megőriznie az emberségét. Később visszautaltak az első évad 'őrök vs. Arya' poénjára, és láthattuk a szintén a történet elején elkóborolt rémfarkasát is, úgyhogy kezdenek nagyon szépen egybeforrni a szálak. A későbbiekben Brannel egyetemben ő is hazatért Deresbe, és rengetegen kritizálták, ahogyan az alkotók kibontották a közte, és Sansa között feszülő konfliktust. Szerintem ez teljesen rendben volt, évtizedes viszonylatban jelen lévő családi konfliktusok nem múlnak el nyomtalanul, ez olyasmi, amivel foglalkozni kellett, és a lehető legjobb módon oldották meg, hogy a sorozat fő szarkeverőjének, Kisujjnak a szánalmas halálára futtatták ki az egészet.

Kisujj volt talán a legnagyobb játékos, a legveszélyesebb cselszövő egész Westeroson, egy igazi self-made man, aki a semmiből küzdötte fel magát előbb bordélyház tulajdonossá, majd a király pénzügyi tanácsadójává, végül pedig valódi nemesemberré. Mindvégig az eszét használva, fokról fokra jutott előre, ügyesen zsonglőrködve a jórészt általa teremtett káoszban (nem mellékesen ő indította be az egész sorozat cselekményét). Egyetlen hibát követett el ezen az úton, hogy beleszeretett Sansába, és túl sokat fedett fel neki önmagából. Persze, Bran által a tárgyaláson előkerült végül a mitikus szál, de Sansa simán kivégeztethette volna enélkül is, pusztán Jon Arryn és a nagynénje megölése miatt. Végül a Sansa iránt érzett szerelme juttatta oda ezt a máskülönben hihetetlenül intelligens, hideg, számító embert, hogy egy utolsó gyáva szardarabként könyörögjön az életéért. És valahogy úgy érezzük, hogy pontosan ezt a végkifejletet érdemelte mindazért, amit tett. Ramsay mester mellett ő is nagyon fog hiányozni.

Királyvárban Cersei pont úgy reagált a közelgő veszedelemre, ahogyan egy mai politikus tenné: félelemkeltéssel, az Őrült király lányáról, idegen, barbár hordákról, agyatlanul pusztító hadseregről. Még szerencse, hogy itt van nekünk ő, hogy megvédjen mindenkit. Csak úgy mellékesen pedig stílusos, kőkemény és a sorozat szellemiségéhez totálisan hű bosszút állt ártatlan leánya gyilkosaiért. Cersei egyébként meglepően intelligensnek mutatkozott ebben az évadban, a készítők úgy csináltak, mintha tanult volna a Szent Főverébbel történő összecsapásából, és nem csak azért sikerült volna legyőznie őt, mert szerencséje volt. Mindenesetre az egyik legjobb csavar az évadban, már rögtön a harmadik epizódnak köszönhető, amelyben Cersei túljár Tyrion eszén, és a Kaszter hegy védelme helyett Égikertet veszi ostrom alá. Szívesen mondanám, hogy ez a pár perc a Trónok harca legjobb pillanatait idézte, de valójában a sorozat kezdetén Robb Stark és Tywin Lannister leginkább csak bábukat tologattak a térképen, a tényleges csatát nem nagyon láthattuk, most pedig ez is megtörtént. Persze, ezt is érte számos kritika, hogy minek kapkod a sorozat, valójában azonban tökéletesen valósították meg ezt a jelenetsort.  Ahogyan Tyrion a saját megvetettségéből előnyt kovácsolva narrálja, hogy milyen csellel lehet bevenni az ősei kastélyát, közben pedig erre a csavarra már rögtön jön a következő: előttünk vonul az ereje teljében lévő Lannister hadsereg, halljuk a Castemere-i esőket. Majd Jamie-t láthatjuk egy hosszú, ám a vágásoknak köszönhetően meglehetősen dinamikus követőfelvételen, ahogy a győztes csata után igyekszik a vártorony tetejére. És végül kiderül, hogy igazából mégsem győzött, hiszen a saját gyermekének gyilkosa nem csak hogy kíméletes halált hal, de még az orra alá is dörgöli, hogy valójában ő volt az, aki megölte azt a kis pöcsfejű rohadékott. Kétségtelenül a sorozat egyik leghatásosabb, legjobb jelenetsora, amely egy-egy jobb évadzárót lekörözve halmozott csavart csavarra, és zárt le tökéletesen bizonyos történetszálakat.

És akkor még fogalmunk sem lehetett, mit tartogat nekünk a negyedik rész. Azt nem mondom, hogy lekörözte a Fattyak csatáját, de kétségtelenül megközelítette Miguel Sapochnik tökéletes-ihletett rendezését. A nagy truváj ebben nem is feltétlenül a westerosi sereget megrohamozó, amolyan ősmagyarosan küzdő dothraki horda, vagy az embereket másodpercek alatt hamuvá porlasztó sárkány látványa volt, hanem az a komplex érzés, amit mindezzel keltettek bennünk. Elvégre egyik oldalon ott van Daenerys, akinek már 7. évada szurkolunk, hogy jöjjön ide a sárkányaival, és csapjon szét a marakodó westerosi fertőben. A másik oldalon pedig Jaime és Bronn, akiket szintén ismerünk és szeretünk, akiket nagyon nem szívesen látnánk holtan. És ez megint csak olyan, amilyet nem nagyon láthattunk korábban a sorozatban, vagy úgy egyáltalán bárhol a világon, hogy az egymással hadakozó felekkel egyaránt együtt érezhessünk egy csata során. Hasonlóan ellentmondásos, hogy akármennyire király dolog látni miképpen zúznak a dothrakiak, meg a sárkányt tüzet okádni (vagy akár csak szimplán a víz fölött repülni, ahogy a szárnya éppen csak megsimogatja az egyik fa tetejét), legalább ennyire szörnyülködhettünk Tyrionnal együtt azon, hogy micsoda embertelen mészárlás folyik.  A rendezés pedig abszolút profi volt a kis nüanszoktól kezdve (a lovak füle mögül láthatjuk a dothraki támadást), a vágatlan jelenetekig, de említhetném a remek dinamikát, vagy a tempót, de akár a csata legelejét is. Először azt hittem, hogy egy sárkány fogja megtámadni a Lannister hadat, majd a kurjongató barbár hordát halljuk, akiknek feltűnésétől joggal szarja össze magát az egész sereg, hogy aztán végül ráadásként tényleg megjelenjen a sárkány. Nem zseniális, de rengeteg szempontból fantasztikus munka. Ilyenkor sajnálom azt, akik csak kis monitorokon nézik ezeket a képsorokat, majd mennek fel a fórumokra anyázni, mert ez nem hogy nagyképernyős tévékre, hanem egyenesen mozivásznakra való szórakozás.

Ha pedig már szóba került Tyrion, kifejezetten örültem, hogy mindannyiunk egyik legnagyobb kedvence végre kibontakozhatott, mint stratéga, tanácsadó, és hogy kezd derengeni valamifajta konfliktus közte és a sárkánykirálynő között. Az utolsó epizódban pedig megtörtént a nagy verbális összecsapás közte és Cersei között, aminek már réges régóta ideje volt, és nem is okozott csalódást, külön felhívnám a figyelmeteket a kis borivós közjátékra, ami egy csodálatosan elhelyezett pillanat egy, már csak a szituációból fakadóan is elképesztően erős jelenetben.

Szomorú volt látni, hogy mennyire nem tudtak Tyrionnal mit kezdeni az ezt megelőző évadban, helyette végtelenül kínos, erőltetett párbeszédeknek lehettünk szem- és fültanúi közte, és Missandei, illetve Szürke Féreg között. Akik ebben az évadban végre szexeltek egy jót, már amennyire ezt szexnek lehet nevezni. Két egykori rabszolga, akiknek a testüket gazdáik születésük óta mindig csak egy eszköznek tekintették, életükben először végre saját maguk fedezhették fel ennek örömeit. Nem mellesleg Nathalie Emmanuel tökéletes, egzotikus szépségét a maga teljességében megcsodálni mindig öröm a lelkes férfirajongóknak. Különösen nagyképernyőn, különösen full hd-ban.

Szürke Féreg számára ez sajnos lehetetlen, de abszolút pozitív csalódásként éltem meg, hogy Samwell Tarlynak sikerült tököket növesztenie erre az évadra. Számomra végtelenül idegesítő volt korábban a kis dagi, de végre jutott neki valamilyen komolyabb szerep a történetben. Simán betör a könyvtárba, lelép a kötetekkel, a tiltás ellenére kigyógyítja Lord Friendzone-t az undorító bőrbetegségéből, szóval le a kalappal előtte. Nem mondom, hogy a kedvenc karakterem lett, vagy hogy nagyon izgultam érte, neadjisten egetrengetően jól szórakoztam az ő szálán, de már az önmagában hatalmas előrelépés, hogy nem másztam a Falra, akárhányszor csak megjelent, az pedig már-már hihetetlen, hogy érdekelt, mi fog vele történni.

Aki viszont szintén nem tud már sohasem tököket növeszteni, az Theon/Bűzös, neki túl sok lapot ezúttal nem osztottak, de mégis akadt egy kisebb katarzis az ő történetszálában, amikoris Havas Jani feloldozza az ellene elkövetett bűnei alól, sőt egyútal életének nagy dilemmáját is feloldja, mert kimondja Theon egyszerre Stark és Greyjoy. Ami Theonnak nem csak ezt a kettősséget jelenti, hanem hogy elfogadja a benne élő Bűzöst, azért hogy maga mögött tudja hagyni a traumáit, és elindulhasson végre kiszabadítani a nővérét. Az ezt követő jelenet szintén a trollok meg a kritikák kereszttüzébe került, történik ugyanis, hogy Theont összeveri az egyik embere (mi mást lehet várni ezektől a féreg Vas Szülötteitől?), majd fordul a kocka, és Theon már szinte félholtan mégiscsak lecsapja a szarházi emberét. A kritika: miért nem cipőzi meg a többi Ironborn a legyengült, összevert Theont? A válasz pedig annyi, hogy egyrészt ezek gyáva rohadékok mind, másrészt meg azzal, hogy Theon leverte a csoport alfahímjét, ezzel egyúttal ő vált automatikusan a vezetővé. Biológiai szükségszerűség, de hát a trollok mikor értenek bármihez is, nemhogy a biológiához?

A töketlenek körét Varyssal zárjuk, őt nagyon kedveltem korábban, most elég rendesen háttérbe szorult, szinte semmi hasznát nem vettük az egykor kémmesternek, bár volt egy bitang erős dialógus közte és Daenerys között, ami akárhogy is nézzük, semmi jót nem fog előrevetíteni, illetve egy hasonlóan baljóslatú eszmecsere a Vörös boszival, akit ezúttal szintén hiányolhattunk, és idén sem tudjuk meg, miért ENNYIRE öreg valójában. Viszont megmondta Arya-nak, hogy ők ketten még találkozni fognak, Varysnak pedig azt, hogy Westeroson halnak meg mindketten, így még tuti komoly szerepe lesz az elkövetkezendő háborúkban.

Lassan azonban végére is érünk a pozitívumoknak, úgyhogy még gyorsan megemlítek olyan alapvető produkciós értékeket, amelyeket az átlagbarom már tök természetesnek vesz ettől a sorozattól – pedig nem az –, ezért rendszeresen elsiklik felette. Ilyen például a látványvilág, és most nem elsősorban a CGI-ra gondolok, elég ha csak belepillantunk rögtön a legelső részbe. Arya beszélget a késő őszi, kora téli időben a Lannister katonákkal, mellettük a kis patak, a lehullott levelek már sötétbarnák, a katonák csapzottak, sül a finom nyuszi a nyárson. Mint egy kibaszott festmény, olyan gyönyörű az egész kép. De mondhatnék még egy csomót, akár a Sárkánykőre való megérkezés lenyűgöző totálképeit, vagy csak az olyan apró pillanatokat említem, mint amikor Theon a küzdelem után térdre rogy a tengerparton, vagy Havas Jon Targaryen szembefordul a másokkal. Telis-tele van ez a sorozat olyan elképesztő képekkel, amiket bármikor kitennék a falamra. És akkor persze beszélhetünk a CGI-ról is, ami immáron úgyszólván tökéletes, a sárkányok élnek-lélegeznek, eszünkbe se jut, hogy igazából trükkfelvételeket látunk, annyira tökéletes az illúzió. Ha pedig éppen nem sárkányokról van szó, akkor gyakorlatilag már lövésünk sem lehet arról, hogy mikor láthatunk trükköt, és mikor nem.

A forgatókönyvírók végig gondoskodtak a jól megírt dialógusokról, persze nem Martin színvonalán, de azért egy egységesen magas minőségben, és ebbe időről időre belefértek jó poénok is, különösen, ha Bronn is a színen volt. Emellett végig lendületes volt az egész évad, nem nagyon találhattunk benne sok üresjáratot, ami azért nem volt korábban idegen a sorozattól.

Viszont:

Ez az évad egy fél évad volt, ami csak felkészített minket a nagyon soká érkező fináléra. Az egész arra ment ki, hogy elsunnyogják Királyvár ostromát, ami gyakorlatilag bármikor megtörténhetett volna. De éppen ezért, mert egy fél évadról van szó, még nem látjuk át, hogy ez tényleg szükséges volt-e vagy sem. Például az előző ismertetőmben ostoroztam a készítőket, hogy olyan felesleges dolgokkal húzzák az időnket, mint Sam Tarly családi vacsija, erre ebből az évadból kiderült, hogy volt értelme bevezetni azokat a karaktereket, és kérdéses mi történik, ha Sam megtudja, hogy Daenerys elevenen elégette az apját és a tesóját. Ebben az évadban viszont a zombirablós terv elég nagy baromságnak tűnt már az első perctől kezdve, elvégre gyorsabb és hatékonyabb lenne elfoglalni Királyvárat, mint oda-vissza átutazni az egész kontinensen egy öngyilkos akció keretein belül, egy átmeneti fegyverszünet érdekében? De úgy voltam vele, hogy oké, baromság, de meglátjuk, mit hoznak ki belőle, hátha megéri.

Erre jött az a bizonyos hatodik epizód, amit a nagy durranásnak szántak, és ami a színvonalat tekintve végül halk pukkanással múlt ki. Addig még nem is lett volna különösebben nagy baj, amíg ez a maroknyi ilyen-olyan konfliktusban érdekelt keménylegény egymást baszogatta az úton. Na de amikor megjöttek a Mások, akkor minden teljes kudarcba fulladt. Kezdjük ott, hogy az epizódot készítő Alan Taylor egy szar rendező. Ha az előző évad utolsó két részének zsenijét, Miguel Sapochnikot sikerült volna leszerződtetni ide (minden nap imádkozom, hogy jókora szelet jusson neki az utolsó évadból), akkor valószínűleg a forgatókönyv hiányossága ellenére is a egyik legjobb részt üdvözölhettük volna. Nekünk csak egy Alan Taylor jutott, akinek olyan szép sorozatos múltja van, hogy még felsorolni is nehéz (Maffiózók, Az elnök emberei, Sírhant művek, Szex és New York, Carnivale, Deadwood, Lost, Róma, Mad Men és elég sok Trónok harcát is tolt az első két évadban), viszont gyalázatos mozifilmes pályafutása (Terminátor: Genisys, Thor: Sötét világ). És ebben a részben inkább az utóbbi, semmint az előbbi kvalitásaira lett volna szükség. A lényeg, hogy akció- és csatajeleneteket soha többé ne bízzon rá senki sem a jövőben, ha jót akar magának. Vagy a nézőknek. Amennyire dicsértem a folyóvidékes csatát a negyedik részből, olyan szinten csalódást keltő volt a hatodik, pedig sárkányok öltek benne zombikat, illetve zombik sárkányokat, amiről nem is álmodhattunk, hogy erre egyáltalán sor kerülhet az utolsó évadig. A jeleneteknek azonban nincsen semmi tétje, dinamikája, fantáziája, hiányoznak a jó ötletek, a lassításokat gyengén és rosszkor használják, sőt kifejezett sutaságok is előfordulnak. Egyik pillanatban például Jon és Tormund háta összeér a csata során, amitől előbb meg kéne ijedniük, majd megkönnyebbülniük, végül tovább harcolniuk. Hasonló feszültségoldó megmozdulást láthattunk például anno a Gladiátor elején, ahol ugyanez teljesen természetesnek hatott a germánokkal való összecsapás során. Itt meg annyira béna és kimódolt az egész, hogy önkéntelenül is szinte hallottam a rendezői utasításokat a kamera mögül: „oké, most pedig forduljatok vissza!” És Kit visszafordul. Nem Havas Jon. Kit.

Mindemellett ez a rész nem csak béna, hanem végtelenül hülyének is nézi az embert. Engem sose zavart, ami miatt már legalább két éve picsog mindenki, hogy „teleportálgatnak” Westeroson a szereplők. Azért nem érdekelt, mert egyrészt nem tudhatjuk pontosan, mennyi idő is telik el ilyenkor, másrészt a mi elemi és jól felfogott érdekünk az, hogy ne kelljen órákig néznünk totál feleslegesen az utazgatásokat, vagy hogy azzal húzzák a készítők a drága időmet, hogy még plusz kalandokat írjanak ilyenkor. Az előző évad elején Kisujj a Völgyből a Falhoz ment Sansához.

Tegye fel a kezét, akit nagyon érdekelt volna Kisujj utazgatása keresztül kasul a fél kontinensen!

Senki?

Jó, köszönöm szépen.

Egy szó, mint száz, a készítők a mi érdekünkben tették ilyen módon pörgősebbé a cselekményt, ezért igazán kár rinyálni. Meg én amúgy is megengedő ember vagyok, ha szeretek valamit. A jóképű kovácsfiú a hóban visszafut a Keleti Őrséghez? Ám legyen, elvégre a maratoni futó is létezett, a gyerek meg úgy néz ki jó erőben van. A sárkány átszeli pár óra alatt egész Westerost? Oké, nem tudhatjuk mennyi a sárkány maximális repülési sebessége. Viszont azt pontosan tudjuk, hogy egy kibaszott holló nem érkezik meg a Faltól Sárkánykőre ilyen hamar. Könyörgöm, minden egyes epizód elején végig kell néznünk Westeros földrajzát, akkor meg ne nézzenek már annyira butának, hogy ez lecsúszik a torkomon. És amíg az előző évadban is lehetett szidni bizonyos szálakat a hülyeségeik miatt, például Arya braavosi kalandjait, addig itt már ez a főszál, amin az egész sorozat további cselekménye múlik, ez pedig sokszorosan súlyosbítja a helyzetet.

A következő kérdésem, hogy még is miért kellett ennyire csúnyán elbánni Benjen Starkkal? Szerencsétlen Havas Janink már az első évad óta keresi a nagybácsiját, erre most MEGINT deus ex machinaként jelenik meg, hogy aztán rögvest meg is haljon, és véletlenül se tudjuk meg, hogy mégis mi az isten történt vele az elmúlt években. Azt mondja, hogy nincs rá idő, amit akár önironikus gesztusnak is érezhetnék az alkotók részéről. Most vagy a showrunnerek szarták le, vagy még maga Martin se tudja, mi Benjen Stark sorsa, mert ezt bárhogyan meg lehetett volna oldani és az jobb lett volna. Például Benjen és a Suicide Squad (amiből nevetséges, hogy csak egy ember hal meg a statisztákon kívül) még a támadás előtt találkoznak. Vagy Benjen is felül arra a kurva lóra, elvégre a Mások nem tudnak olyan gyorsan futni, mint egy ló vágtatni. És még biztos lehetne sorolni a jobbnál jobb ötleteket, hogy ezek ketten hogyan beszélgethettek volna egy tíz percet egymással, amit mindkét karakter bőven megérdemelt volna.

Különösen fájdalmas volt nézni a hatodik rész Így készültjét, amiben megmutatták, hogy milyen sok embernek milyen rengeteg munkájába került mindezt összehozni, hogy hány különböző helyszínen forgattak, mennyire összetett munka volt ez, mennyi töméntelen pénzt öltek bele, a gyenge rendezés miatt pedig az egész mehetett a levesbe. Emlékeztek például az ötödik évad 8. részére, a Rideghoni csatára mészárlásra, ahol a holtak egyfajta megállíthatatlan természeti erőként gyilkolászták le a Szabad népet? Na, az olyan zsigerekig hatolóan félelmetes volt, hogy még sokadszori megtekintés után is belém fagy a szar, ha végignézem. Ehhez képest itt a zombik jobb esetben csak ágyútöltelékek, rosszabb esetben pedig viccet csinálnak belőlük, mintha csak valamelyik huszadrangú zombivígjátékot nézném. A hősök sebezhetetlenek, senkiért sem lehet izgulni, úgyhogy a létező minden oldalról hatalmas csalódás ez az epizód. Mintha két évaddal ezelőtt még komolyan vették volna ezt az egész Trónok harca dolgot, most pedig csak egy laza, vicces, látványos fantasyt akartak volna összehozni, pont egy olyat, amit ez a sorozat messze túlszárnyalt, és hangosan kiröhögött a kezdettekkor. Biztos, hogy a monumentalitás, a látvány és a CGI törvényszerűen ki kell oltsa a logikát, a drámát, a sötét hangulatot, meg azt a kőkemény koncepciót, hogy aki hibázik, annak meg kell halnia? A Trónok harcának biztos szembe kell köpnie saját magát és a keményvonalas rajongóit egy kis mainstream zombimóka keretein belül?

És ha már a gyengén kivitelezett csatajeleneteknél tartunk, nem lehet elmenni szó nélkül a Greyjoy flotta pusztulása mellett sem, amivel nem is az volt a baj, hogy kevéssé monumentális, hanem hogy olyan kapkodósra sikerült a vágás, ami gyakorlatilag élvezhetetlenné tette az összképet. Pedig Euron tombolásában, a szikrákban, az éjszakai tűzben és Theon megfutamodásában rengeteg potenciál volt, amiből nagyjából mindent sikerült kiölni. Kicsit ugyanígy vagyok Euronnal. Nem olvastam a könyveket, amikben már ő is szerepel, de állítólag egy sokkal érdekesebb karakter, mint a sorozatban, és én is úgy érzem, hogy igazán fel lehetne dobni őt még valamivel, mert egyelőre se a karizmáját, se a veszélyességét, meg úgy egyáltalán semmit sem érzek vele kapcsolatban, pedig elvileg ő lenne most a történet egyik főgonosza.

Hasonlóan eltékozolt téma Havas Jani és a Sárkánykirálynő szerelme. Nem szidnám őket annyira, mint oly sokan, mert szerintem tehetséges színészek, a kémia is megvan köztük, és értem, hogy miért jöttek össze, értem, hogy mit látnak egymásban. Viszont nem érzem. Ygritte-nél, a vad lánynál, a harmadik évadban, ott a barlangban, nem csak értettem a kettejük között jelenlévő vonzalmat, hanem tökéletesen át is éreztem, amitől kettejük románca és tragédiája még sokkal húsbavágóbbnak hatott. Mivel a Trónok harcáról beszélünk, így sok jóra Dani és Jani között sem lehet számítani a későbbiekben, de hasonlítsuk már össze, hogy mennyivel jelentéktelenebb a nagy egész szempontjából Jon és Ygritte románca, és mennyivel fontosabb Joné és Danyé, mégis ez utóbbi mennyivel kevésbé kidolgozott, mennyivel kevésbé érinti meg a lelkünket. És akárhogy nézzük, ez bizony nagyon komoly probléma a jövőre, és a drámai potenciálra tekintve.

Kettejük szexjelenete mondjuk igazán lehetett volna egy kicsit szaftosabb, meg mellé Bran narrációját is egy kicsit szájbarágósnak éreztem, különösen az előző évad hasonló relevációjához viszonyítva, de ez csak addig tartott, amíg rá nem jöttem másnap, hogy az átlagnézőnek még így sem állt össze a kép. És itt vált az is egyértelművé, hogy a Trónok harca nem a rajongóknak készül, hanem a nagyközönségnek, akik magasról telibe szarják azokat a nüanszokat, amik korábban oly sikeressé tették a sorozatot. Nem mintha a minden egyes pillanatot szanaszéjjel cincáló, véres szájjal ugató rajongók megérdemelnék, hogy különösebb tekintettel legyenek rájuk a készítők.

Róluk megint csak sok elképzelés született mostanában, mely szerint nem érdekli már őket a sorozat, csak minél gyorsabban be akarják fejezni, hogy a következő projektükkel foglalkozhassanak, és különben sem elég tehetségesek ahhoz, hogy ők tegyenek pontot ennek az eposznak a végére. Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy mindezekben lehet igazság (bár Benioffot én abszolút tehetségesnek tartom), de ők legalább ténylegesen pontot akarnak tenni a végére, nem szopatják feleslegesen évtizedekig az embereket. Sokan védik Martint, hogy a művészet nem megy határidőre, nagy rajta a nyomás stb. Szerintem az önmagában egy sokatmondó tény, hogy az első három regény 4 év alatt megjelent, a negyedikre már 5-öt kellett várni, az ötödikre már a 6-ot, a hatodikra pedig már 6. éve várunk, és még mindig sehol sincs. Azért érezhetően itt valami nagyon komoly probléma van, mellesleg Benioffék 2007-ben sem arra szerződtek/készültek eredetileg, hogy majd nekik kell lezárniuk a sztorit, hanem a regények adaptálására. Véleményem szerint Martinnak be kellett volna látnia, hogy ő egymaga már nem tudja befejezni magnum opusát – szerintem soha -, és az öröksége a kulturális életben és a jövőben már nem a könyvekben, hanem a sorozatban élhet tovább. Nem mellesleg bőven van forgatókönyvírói tapasztalata, akár a saját adaptálásban is, elvégre ő írta anno a második évad 9. részét, ami az egész Trónok harca sorozat egyik legjobb epiózdja, amelyben rengeteg remek ötlettel állt elő a könyvhöz képest. Szóval íróként nagyon komolyan meg kellett volna támogatnia a sorozatot, ahelyett hogy a már soha el nem készülő könyvekkel törődik. Már ha törődik egyáltalán. Aztán az is lehet, hogy olyan konfliktusok zajlanak a színfalak mögött Martin és a showrunnerek között, amelyekről egyelőre mi nem tudunk semmit, de az biztos, hogy a sorozat színvonala látja mindennek a kárát. Meg persze, mi, nézők.

Mégsem tartom feltétlenül jogosnak, hogy milyen sokat szapulták netszerte az írói munkát; a Trónok harca dialógusai még így is nagyon jók, bizonyos szituációk bitang erősek, és áthat minden percet ennek az eposznak a végtelen komplexitása. Más okból pedig éppen ezért olyan feltűnőek a butaságok, mint a zombiszerző kaland, vagy mint a sárkányos menekülés. A készítőknek mégis megéri, mert így felbolydulnak a rajongói fórumok, terjednek a mémek, a facebook falak rogyásig telnek a Trónok harcával, akkoris ha zseniális, és akkoris ha csak szimplán hülyeségek történnek. A készítőknek úgy tűnik, mindegy az örökségük, ők a kor emberei, csakis a pillanat kedvéért élnek. Ha MOST beszélnek a Trónok harcáról az jó, Mindegy milyen értelemben, csak ez legyen a téma azok alatt a hetek alatt, hátha még többen nézik, akár az HBO-ra előfizetve, akár a torrentről letöltve. Talán a csatornának így is mindegy, a brand ettől ugyanúgy erősödik, mintha fantasztikus pillanatokról lenne szó.

Mégis, úgy istenigazán az évadzáró volt az, amikor eldőlt, hogy minden erénye ellenére csalódás számomra ez az évad. Ha megnézzük az utolsó résznek majd’ minden jelenete jó, és működik, és a helyén van, és össze is áll egy nagy egésszé. De ennél többet, súlyosabb dolgokat vártam. A Fal leomlása is az esemény jelentőségét tekintve összecsapott, vizuálisan vagy a dramaturgiáját tekintve egyaránt felejthető momentum, ahogy Ben Stark, úgy a Fal is többet érdemelt volna ennél. Mindhiába, ez ugyanis tényleg csak egy fél évad, nem csak az epizódok mennyiségét, hanem a történéseket tekintve is. A helyzet az, hogy a készítők minden igazán fontos eseményt a fináléra hagytak, most ebben a félévadban csak ízelítőket kaphattunk abból, ami ránk vár. Ugyan nem cliffhanger hegyekkel fejeződött be az évad, mint anno az 5. esetében, mégis ettől csak még elviselhetetlenebb lesz a várakozás a következő etapra, ami jelenlegi állás szerint csak 2019 januárjában jön el. Viszont, ha tényleg 6 egész estés filmet kapunk ezért, amit talán lesz idejük is JÓL megírni, a trükkökre, meg a csatákra pedig valószínűleg nem lesz panasz, akkor meg fogja érni. Főleg, ha teljesen összeérnek a szálak, akkor újra ugyanott leszünk, mint ahol az elején, hogy semmi és senki sincs biztonságban. Ebben már önmagában van annyi dráma, hogy a végkifejlet egyszerűen nem létezik, hogy ne legyen nagyon ütős, ahol minden egyes karakter sorsa, ilyen vagy olyan formában megpecsételődik. Szóval kicsit csalódott vagyok jelenleg, de abszolút pozitívan tekintek az utolsó évad felé, csak ne lenne olyan rohadt messze.

Korábbi Trónok harca írásaink:

Trónok Harca (első évad - 2011)

Trónok harca (második évad) - Na ki a király?

Trónok Harca (harmadik évad)

Trónok Harca (negyedik évad)

Trónok harca (ötödik évad)

Trónok harca (Hatodik évad)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2017.09.10. 08:07:10

Szép összefoglaló.
Nagyrészt egyet is értek vele, kivétel a hatodik rész lehúzása. Én pont hogy nem éreztem rossznak, annak ellenére hogy a redshirtek és már feleslegesek kiírása tarkította. Ez azért egy utolsó előtti GoT rész volt amiben hagyományszerűen megtörténik a Sorsfordító Nagy Dolog ami átrajzolja az erőviszonyokat. A sárkány-a-tóból ra gondolok, bár már a lelövésekor lehetett tudni hogy mi lesz belőle. Én ennek a résznek a kapkodását inkább a 7 részes évadnak tudom be, már kevés idejük van/volt ha nem is kapkodásnak, de gyorsan-gyorsan, nem törődjünk a részletekkel-nyomásnak.

Nem csak Cerseinek tett jót hogy kiírták az egész Veréb szálat gyorsan hanem a sorozatnak is. Már nagyon idegesített az a tudálékos-társadalmiosztályos-kioktatós példabeszédek amiket nyomattak suttogva fenyegetve egymást.

Könyvrajongóként amúgy azóta kedveltem meg a sorozatot amióta meghaladta a könyvet. Nem számítok már rá hogy Martin értékelhető lezárást képes írni neki. Én elvagyok az 5 könyvvel, és őszintén a hosszas, valós idejű utazások leírásai sem zavarnak benne. Jól megírt helyi mitológia, és történelem, nekem tetszik. Úgy tekintek ezekre a részekre mint valami szerepjátékosvilág háttérkönyveire amelyek segítenek ráhangolódni az adott világra.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2017.09.10. 16:36:30

sajnos egyre inkább átment a sorozat gagyifantasy-ba...
épp újranéztem az egész sorozatot, és megállapítottam, hogy régen egy kis senki halálának is súlya volt, most meg a fal leomlásának se nagyon...

de gyanítom hogy a sorozat készítői így is harcokat vívnak a fejesekkel és marketingesekkel, és a sorozat eddigi kvalitása is ennek a harcnak volt köszönhető...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.09.12. 01:38:10

jól kibasztál velem, mert arra készültem hogy hazamegyek és kijátszom a hétvégén a Resident Evilt, erre...

legnagyobb meglepetésemre sok mindennel egyetértek, néhány dologgal azonban nem, kezdjük azzal, hogy csalódás??? ez? messze ez az az évad tetszett a legjobban eddig, nem akartam hinni a szememnek, mintha valami fantasy sorozatot néznék, minden egyes epizódba jutott legalább 10-15 perc amiben volt egy ütős akció, ami többnyire tartogatott valami csavart vagy meghökkentő dolgot

ugyanakkor látszik, hogy már nem Martin bábáskodik az egész felett, mert azért olyan ütős dolgok, mint a Vörös Nász, vagy a Vipera és a Hegy már nincsenek, de még a tavalyi Hodoros rész is bármire rávert itt ahol várta volna az ember a bazdmeg érzést

na de térjünk rá mivel értek egyet, és mivel nem,

"Mégis, a Trónok harca az egyetlen, ami kulturális jelenséggé nőtte ki magát az évek során."

ezzel pl nem igazán, ott van kapásból a most is futó Walking Dead, ami ráadásul három fronton ostromolja a rajongókat, de akár említhetném a Breaking Badet is ami ha már paradigmát váltunk, bár szerintem senki nem vált itt paradigmát, egész egyszerűen több pénzt adnak, mert az több pénzt hoz, jó alapanyagokat választanak, stb, szóval a BB taposta ki az utat a GoT előtt

"Itt van ez a kulturális csoda az életünkben, ami tényleg a velünk élő történelem"

jézusom :D

„Há’ ménem cikkcakkban futott a hülyegyerek????”

Mondtam neked, hogy fölöslegesen mászol bele a fórumokba, spekulációkba. Tavasz végén direkt szóltam mindenkinek, hogy aki a környezetemben egy pisszenést hallat a GoTról attól egy félévre elbúcsúzom. De mint utólag kiderült, idén nem is volt olyan sok minden amit memésíteni lehetett volna, aztán amikor már nem tudtam felmenni egyetlen egy kibaszott wikiara, youtubeos felületre akkor már éreztem hogy kötéltáncot járok. És akkor most meg megláttam hogy írtál róla, (biztos voltam benne amúgy) mondom akkor ideje ledarálni, kész szerencse, hogy az utolsó rész kivételével mind szinkronos volt már :D

de amúgy... tényleg, miért is nem futott cikkcakkban?

"ő több még minden idők legjobb sorozatánál is"

azt hittem az a Breaking Bad... vagy a Maffiózók, vagy a Twin Peaks

Az évadnyitó volt a legfosabb szerintem. Ott komolyan megijedtem hogy totál elmebetegek és erről fog szólni a maradék hat rész. Az Aryas gyilkosság no komment. Legalja. Utána rögtön azon gondolkodtam, hogy kellett volna ezt megcsinálni, hogy meglepő legyen. Elvégre láttuk az előző évad végén ahogy Frey meghal, lehet tudni, hogy Arya beszél helyette, és mindenki meghal. Ha ezzel a jelenettel kezdik, és aztán mondjuk egy flashbackban megmutatják hogy Arya volt sokkal később, mondjuk Bran látomásán keresztül és Sansa akkor jön rá mivé is vált a húgocskája, akkor szerintem nagyobbat ütött volna.

De amúgy is fel volt fújva ez a Frey vonal, húzták mint a rétest. Azért volt a Vörös Nász érdekes, mert meghalt három karakter is, aki fontos volt, akiket szerettünk, akikkel törődtünk. De Valder Frey? Ki a faszt érdekel a vén fing? Annyit nem mutatták, hogy szívből lehessen gyűlölni, ez a sok névtelen nímand meg szintén kit érdekel ha meghalnak. Hát igen, így veszik ki az erő egy jelenetből.

És akkor arról nem is beszélve, hogy Arya a 150 centijével előadja, hogy ő egy testes öregember. Egyáltalán nem tudtam komolyan venni ezt a jelenetet, ez megint annak köszönhető, hogy eddig az Arctáncoltató más és más arcokat vett fel, hogy elvegyüljön, de nem ismert emberekét. És akkor most meg kiderül, hogy változik a csontozata is, meg a bőre, még az arc az elment volna, de ez, egész egyszerűen too much.

Az őrök vs Arya ugyanez pepitában, mintha egy Monty Python jelenet lett volna. Persze, hogy észak bajban van, ha ilyen katonák szolgálnak náluk. A dérfarkas meg... mikor azt hiszem már mindegyik kinyiffant mindig kiderül, hogy az egyik még mindig él valahol.

De úgy en bloc az egész Deres/Arya/Sansa szál egy dögunalom volt, látszott, hogy nem tudtak mihez kezdeni velük. És akkor Kisujj...

El kell számoljak kicsit mert ez kegyetlenül felbaszott. Szerintem egyetlen dolog miatt ölték meg, így gondolkoztak, hogy ki legyen az aki meghalhat a hatodik évadban, mert azért most már kevesen maradtak. Legyen Kisujj, úgyse tudunk vele mihez kezdeni. Három évad óta szopatják a nézőt vele, szerepelt talán egy órát összesen. Elő akarták adni mint valami nagy csalárd Loki származékot, itt is Oldfan mondogatta, várjak még vele, mert igazi nagy sakkjátékos lesz. Szerintem meg kurvára nem volt az, onnét, hogy eljött Királyvárból kicsúszott a lába alól a talaj, de onnét, hogy Sansát a Boltonoknak adta teljesen elveszettem, mit profitált ő ebből, mit ért el vele?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.09.12. 01:40:07

Self Made man? Már az első részben ott ült a kistanácsban, elég rangos volt ő már akkor is. Onnét csak lefele vezetett az út, mert ezt kegyetlenül eltaktikázta. Én a nagy szerelmében se hiszek Sansa iránt, ez inkább amiatt lehetett, hogy ha nem tudtam megkapni a mutert akkor majd a lányát. És a végén. Így kell meghalnia? Ezt érdemelte? Ha már közvetve neki köszönhető az egész GoT szerintem megérdemelte volna, hogy az utolsó évadig elvergődjön. Erre belebasszák Deresbe ahol semmi se történik. Inkább húzott volna el a seregével és kezdett volna magánakciókba.
És aztán ez a halál is, komolyan Geoffrey nem halt ilyen szarul meg. Oké elkövetett ezt azt, DE mégis csak neki köszönhető Sansa megmenekülése, mai napig ott egrecéroztatná Cersei, neki köszönhető kis aljas Geoffrynk halála, és tényleg ő mentette meg Havas Janit is. Az egyetlen jó beszólása is ehhez köthető: - Nincs mit mondanom. - Annyit se, hogy köszönöm? Miért is utálja Havas Jani ezt a faszt, akivel nem találkozott? Mert megmentette az életét?
De mondom szarul keverték a lapjait az alkotók, onnantól kezdve, hogy a Boltonoknak kiszolgáltatta Sansát, nem is értem miért nem menekült el jó messzire. Az már egy kimagyarázhatatlan ballépés volt. Kár érte. Nem is tudtam, hogy kedvenced volt.
Cersei - szerintem is okosabb lett, bár ehhez a főverébnek max annyi köze volt, hogy totál gátlástalan lett, ami jól áll neki, bár hogy már nem történnek igazságtalanságok vele, annyira nem drukkoltam neki, de jó karakterré vált, és életben van még mindig, szóval valamit jól csinál. A Homok gecik halála különösen üdítő volt, nyesegetni kellett a sallangot még mindig, az a bosszú a lánya haláláért pedig... hát most mondja valaki, hogy nem édes a bosszú. Remélem majd lesz egy olyan rész, hogy bemennek hozzá, és a lánya ott rohadozik a földön :D Az egyetlen bajom, hogy Bron akkor már nem tudja megdugni azt a kis rövidhajú Homokot... aki egyáltalán szerepelt itt?
Kaszterhegy beszopása tényleg rohadt jó volt. És akkor hol van most a Lannister sereg? Hát Égikertnél megcsapkodni az öregasszonyt. És teljesen jó elvarrása volt ennek a szálnak. Elvégre már mit tudtak volna csinálni. Mindenesetre jó látni, hogy egy "legnagyobb sereg" és arany tulajdonost így meg tudott verni a megtépázott Lannister sereg... És jó volt a csata is, lehet elkapkodták, lehet lehetett volna több belőle, de még így is több volt mint az első három évad összes csatája. És napfényben történt mindkettő. Kaszter hegy poénja szerintem megint azért üthetett ekkorát, mert csak pofáztak róla, de az volt az egyetlen hely ahova nem jutottunk el hat évad alatt, és már ilyen mitikus aura vette körbe... erre kiderül, hogy egy blöff az egész, nem véletlenül lebzsel minden Lannister Királyvárban

"Szívesen mondanám, hogy ez a pár perc a Trónok harca legjobb pillanatait idézte, de valójában a sorozat kezdetén Robb Stark és Tywin Lannister leginkább csak bábukat tologattak a térképen, a tényleges csatát nem nagyon láthattuk, most pedig ez is megtörtént."

és mennyivel jobb, meg kielégítőbb ez így

"És végül kiderül, hogy igazából mégsem győzött, hiszen a saját gyermekének gyilkosa nem csak hogy kíméletes halált hal, de még az orra alá is dörgöli, hogy valójában ő volt az, aki megölte azt a kis pöcsfejű rohadékott."

Jamie szerintem nem szerette a kis faszt, mert benne mindig munkált egy ilyen, hogy megdugja a testvérét, de gyereket azt nem akar tőle, erre lett három is. Má négy is. Mondjuk vártam, hogy széjjelbassza a fejét a kardjával dühében. De míg Cerseinél mindig rámentek hogy így a gyerekeim, úgy a gyerekeim, Jamienél ez hiányzott, sőt hát ez a beteg fasz ott kúrt a halotti ravatalon.

"És akkor még fogalmunk sem lehetett, mit tartogat nekünk a negyedik rész. Azt nem mondom, hogy lekörözte a Fattyak csatáját, de kétségtelenül megközelítette Miguel Sapochnik tökéletes-ihletett rendezését."

pedig szerintem mondhatod, mert így történt, már tavaly se értettem mi tetszett abban neked annyira, de ez... hát apám, itt színek harcoltak egymással, napfényben baszki, tökéletes CGI-vel, és még nagyon abba se lehet belekötni, hogy Jamie miért nem cikkcakkban futott a sárkánytűz elől, és egyébként tényleg azért ilyen jó, amit leírtál, megragadtad az egésznek a velejét, egyik percben Dannynek drukkolsz nehogy mán lelőjjék a sárkányát, aztán meg Bronnak, nehogy agyonbassza a Khal Drogo hasonmása, egy pillanatra még azt is elhittem, hogy itt most Jamienek harangoztak (amúgy elég sokszor bejátszották, hogy most mingyá meghal, vízbefúlás, hegy kivégzés, Jamie szála volt az egyik legfaszább) és akkor még hozzá jön, hogy mindkettőnek drukkolsz, hát hol volt ilyen a fattyaknál, ahol az egyik egy rohadék, a másik meg meh... és ugye lehetett azt is tudni ki nyeri

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.09.12. 01:48:46

az epizód vége után egyből szaladtam megnézni a rendező nevét, ekkor már nagyon vigyorogtam, mert a másodikban ott volt a hajós csata, a harmadikban a két várostrom, a negyedikben meg ez, mondom mi van itt (jah és összesen kétszer dugtak a sorozatban és buzik nem is :D és azt is nagyon esztétikusan).
"Nem zseniális, de rengeteg szempontból fantasztikus munka. Ilyenkor sajnálom azt, akik csak kis monitorokon nézik ezeket a képsorokat, majd mennek fel a fórumokra anyázni, mert ez nem hogy nagyképernyős tévékre, hanem egyenesen mozivásznakra való szórakozás."

jó vót ez moncsin is :p mitől lett volna zseniális?

Tyrion - "végre kibontakozhatott, mint stratéga, tanácsadó, és hogy kezd derengeni valamifajta konfliktus közte és a sárkánykirálynő között." jah hallgass Tyrionra és odaveszik három szövetségesed :D micsoda stratéga, ha ráhallgat a Vörös Banya már jöhetett volna megint feltámasztani Havas Janit... vagy várj nem megtette volna előtte más

Most se tudtak mihez kezdeni vele, mert csupa szar tanácsot adott, ő ennél jobban át látta a helyzetet régen.

"Különösen nagyképernyőn, különösen full hd-ban." most dicsekedsz vagy panaszkodsz?

Samu - ugye? nekem is az jutott eszembe, azért volt idegesítő, mert nem volt karakterben, ő amolyan Tuck barát típus, aki szintén kilógott volna a Robin Hoodból ha íjászkodni kezd, de itt Samu csuhában végre magára talált, én is így vagyok vele, nem szerettem meg, de legalább nem idegesített a faszba (és meglepő hogy mennyit foglalkoztak a családjával, de nem volt rossz az sem). Gondoltam fel is hívom jól a figyelmed rá, de hát... sajnos te is észrevetted.

- Sam tudod mi a helyzet? - Mi Jani? - Dugom apád és testvéred gyilkosát! :D Aki most akkor az én... testvérem? - Igen Oldboy.

Az mondjuk nagyon erőltetett, hogy mindenre megtalálta a választ, elég volt életében először eltakarodnia egy könyvtárba. Jah amúgy tök sok sárkányüveg van Sárkánykő alatt. Jah meglehet gyógyítani a Szürkehámot, meggyógyította azt a Szürkehámot, amit egy gyereken nem tudtak pedig idejében észrevették.

Theon - hát Kisujj 2. nem is értem mit hurcolták magukkal ennyit, menthetetlen ez az ember, és szerintem nincs akkora rangban hogy elvigyék magukkal egy tárgyalásra ahol királyok vannak. Kicsit amúgy ha valamit hát azt fel lehet róni az évadnak, hogy mindenkit így ex machina összezártak egymással, hogy tudjanak csevegni, amire eddig nem volt lehetőség. Theon is ilyen remélem azt már nem látjuk kiszabadítja e leszboszról nővérkéjét. Régen nagy kedvencem volt, de nem tudtak vele mihez kezdeni.
Te amúgy kiket olvasol, hogy ilyen gyökérségeken vitatkoznak? Nekem inkább az volt a bajom a GreyJoyokkal, hogy legutóbb elvitték a ZÖSSZES hajót, a legjobb hajókat, erre öt hónap alatt vagy mennyi idő építenek kétszer annyit? Kb. olyan hihető, mint amikor széjjelverték a spanyol armadát, azok meg egy év alatt kiheverték volna. Nem. Többé az életben nem voltak meghatározói a hajózásnak a világon. Ennyi.

Ez a Euron Greyjoy egy söpredék, és inkább erre pazarolták a képernyőidőt mint pl Kisujjra. Akkora paraszt, hogy egy béketárgyaláson elkezdi heccelni Theont csak úgy. De tényleg miért is nem őrizte az egyik sárkány a flottát? Minek kell ezeknek folyton repkedni ott fenn valahol? Jaj és csak színjáték volt, hogy visszahúznak a szigetükre. Sőt előre megbeszélték. Azt is, hogy kvázi ajánlatot tesz a sárkánykirálynőnek... Szerencsére már nem lesz annyi idő, hogy ez az ember ki tudjon bontakozni.

"Arya beszélget a késő őszi, kora téli időben a Lannister katonákkal, mellettük a kis patak, a lehullott levelek már sötétbarnák, a katonák csapzottak, sül a finom nyuszi a nyárson."

igen, ezt nevezik giccsnek, meg osztán eddig a Lannisterek nem arról voltak híresek, hogy találnak egy kislányt az erdőben és nem mórják meg rögtön, szal nem is értettem azt a jelenetet, sehol egy: Mé fekete a hajad?

Jah tényleg Monty Pythoni volt még a savanyú rákos jelenet is, amit csak el kellett basznia a hülye törpének már megint, hogy megint lehessen gyilkolni, a királycsávó meg... ez még él?????? Ezt is minek hozták vissza.

"Ez az évad egy fél évad volt, ami csak felkészített minket a nagyon soká érkező fináléra. Az egész arra ment ki, hogy elsunnyogják Királyvár ostromát, ami gyakorlatilag bármikor megtörténhetett volna."

Nem értek egyet. Szerintem itt már kurvára nem lesz semmiféle Királyvár ostroma, mert 1. azt láttuk már, 2. van itt helyette egy sokkal fenyegetőbb ellenség (bár ha arra futtatják ki, hogy Jani kinyírja az éjkirályt - letükrözték a Jamie latolgatja Dany halálát, Jani latolgatja Éjkirály halálát jelenetet - és egyből összeesik minden más élőhalott, akkor elbaszhatják ezt is.) Én egy tíz epizódos évad esetében nem félnek neveznék hét epizódot. A BB esetében ez tökéletesen ült, de itt? Nem vetted észre, hogy majdnem minden epizód egy teljes óra????? A hatodik epizód 70 perc, a hetedik 81, már majdnem egy egész estés film.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.09.12. 02:19:55

Az ember hozzá van szokva, hogy tíz rész az több, pedig ott 55-50 percek voltak, ott meg hét rész volt, de időben majdnem ugyanannyi. 450 perc, 550 perc, két részt faragtak le, az azért nem olyan rossz arány. Szóval nem gondoltam volna, hogy ezt mondom, de így nem volt rossz.

A zombirablás amúgy tényleg fos volt, de nem is azért mert elrabolják, hanem mert utána mutogatni akarják, és egy Cerseitől számítanak arra, hogy juj akkor most segítünk nekik. És ki hiszi el, Jamie...
Meg ennek is olyan érzete volt, hogy dobáljunk egymásra random karaktereket, akiket szeretnek, és az akkor nekünk jó lesz. Ott van a Kutya, akivel annyira nem tudtak mit kezdeni, hogy úristen, neki Deresbe kellett volna menni Aryával találkozni. Erre valamiért már ki tudja miért a tűzimádók közé kerül, aztán fel Északra, és kettőt nem szólnak egymáshoz Janival, hogyé izé, osztán apádat én mindig kedveltem. Meg Aryát is. Szóval most megint az a helyzet, van egy karakter aki elviekben meghalt, a gyakorlatban visszahozták mert kedvelik a nézők, azé... na miéééé??? hogy ne csináljanak vele SEMMIT.
De legyen itt a királycsávó, Tomb Raider Mormont, a félszemű, meg a szakállas viking. Aztán nem hal meg egyik se.

Szerintem az akció jó volt a Másokkal, ha kötözködni akarnék inkább azt mondanám, hogy egy csontváz harcos... könnyebb... mert nincs rajta hús, meg belek meg minden, szal a jég jobban elbírja őket. A bibi inkább tényleg ott van, hogy ez kb egy nap meg egy éjszaka, és ennyi idő elég arra, hogy a kovácskirály elfusson a várba, és onnan egy Holló Dannyhez repüljön??? WTF? a Gyűrűk Urában kristálygömbökkel kommunikáltak nagy városok közt, nem hiszem el, hogy ez a barom Martin nem tudott valami hasonlót kitalálni, vagy mondjuk Brannak a Falon kellett volna maradnia (több okból is) és ő megüzente volna Dannynek, hogy baj van

"hiányoznak a jó ötletek,"

how about this: a zombikirály a csatahevében dárdát ragad, és mint egy gép, telibetalálja a sárkányt, aki megdöglik, elképesztően jó volt, már ez megérte az egészet, hogy aztán arról ne is beszéljünk, hogy az Éjkirálynak esze is van, és kihasználja a tálcán kínált új mountot, jó vót ez

nem igaz, hogy régen nem érzékeltették az idő múlását, mert pl Boromir eléggé lassan ért el Királyvárig, és persze engem érdekelt volna Kisujj utazása a Falig, remélem lesz egy spin off sorozat, Kisujj kalandjai címmel

"Könyörgöm, minden egyes epizód elején végig kell néznünk Westeros földrajzát"

nem kell, csak lehet, ez egy lehetőség... tán még mindig nem tetszik? :D

Jaaaj, hogy én hogy leszarom Benjen Starkot, tényleg nagyon légbőlkapott volt a behozatala, de ugyanazért nem foglalkoztak vele, amiért a Kutyával se, Kisujjal se, Théonnal se, velük se foglalkoztak, csak őket mutatták, nyilván megkapták a súlyos pénzüket és cserébe úgy voltak vele legalább szerepeljenek érte

de Benjen...

"Mintha két évaddal ezelőtt még komolyan vették volna ezt az egész Trónok harca dolgot, most pedig csak egy laza, vicces, látványos fantasyt akartak volna összehozni, pont egy olyat, amit ez a sorozat messze túlszárnyalt, és hangosan kiröhögött a kezdettekkor."

de már nem a kezdet van, elkurvultak, az a legdurvább, hogy szépen mennek a fanok által megjósolt ösvényen, és nem is nagyon látszik, hogy ettől eltérnének, ettől pedig unalmasabb lett az egész, mert már nincsenek sokan, sok meglepetés már nem történhet

"A Trónok harcának biztos szembe kell köpnie saját magát és a keményvonalas rajongóit egy kis mainstream zombimóka keretein belül?"

hát igen, épp itt volt az ideje, hogy mutassanak már valami eksönt is, és ne csak pofázzanak róla

amúgy jobban működött volna ez ha pl. kiderül, hogy Jégkristály, vagy Fénykristály vagy mi az csak a Falon túl van a földben, na az fasza lett volna, és logikus is, elvégre a Gyűrűben is az volt a veszélyes, hogy vissza kellett vinni a pokol fészkébe Szauron szeme elé

A Greyjoy flotta pusztulása teljesen rendben volt, engem MÁR az meglepett, hogy le tudtak renderelni ennyi hajót, - ezt miért nem tudták megcsinálni a harmadik évadban? Bár a mamelukok kicsit Age of Empiresen álltak csatarendbe :D A lángoló hajók szikrái jók voltak, ahogy Theon áll az éjszakában. Csak hát megint elbaszták, hogy megint gyáva, már láttuk, hogy gyáva. Sőt azzal, hogy Sansát megmentette már elindult a nem vagyok Bűzös úton, erre... pfff

Euronnak meg az a karaktere, hogy Kautzky Armand a magyar hangja :D és "nagyon izgalma, hogy végre gonosz karaktert szólaltathatok meg, mert eddig öhm... többnyire jó fiúkat alakítottam... többek közt James Bondot is, és most végre nincsenek kötöttségek, kirosszalkodhatom magam"

"Hasonlóan eltékozolt téma Havas Jani és a Sárkánykirálynő szerelme."

ott a pont, szóról szóra ugyanezt éreztem, ezeknek össze KELL jönniük, hát akkor basszátok meg oldjátok meg hogyan, Jon meg Ygritt közt izzott a levegő, erre kiderül azért kellett meghalnia, mert ő nem Jon testvére és akkor már nem is jó ha kúrnak? :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.09.12. 02:35:16

"Mivel a Trónok harcáról beszélünk, így sok jóra Dani és Jani között sem lehet számítani a későbbiekben"

ööö mikor? a következő hat részben? te erre számítasz? Hogy egyikük meghal. De aranyos. Szerintem itt már nem lesz semmi meglepő.

"Kettejük szexjelenete mondjuk igazán lehetett volna egy kicsit szaftosabb"

ennél? azok után, hogy Danny tökig uniformisban nyomta végig az évadot? én azon is csodálkoztam, hogy ennyit bevállalt, Lena Heady ellenben...

"Nem mintha a minden egyes pillanatot szanaszéjjel cincáló, véres szájjal ugató rajongók megérdemelnék, hogy különösebb tekintettel legyenek rájuk a készítők."

akkor minek véded őket? ki a faszt szeretsz? utálod a mainstremet, utálod az átlagközönséget, utálod a rajongókat :D

a Fal leomlásával se értek egyet... de megértem, azért nem működik a számodra ez a jelenet, mert téged nem elégített ki, a lila gecit köpő sárkány, ellenben ÉN szerintem amíg élek nem felejtem én, nagyon fasza kis jelenet volt DE az eddigi dolgoknak azért volt súlyuk, MERT egy olyan karakter szemszögéből láttuk akit szeretünk, akiért aggódunk, aki elborzadt, vagy aki meg is halt, ezért volt emlékezetes a Vörös Nász, a Fattyak csatája, a Vipera és Hegy, a Hodor, a Futótűz, Deres bevétele és még sorolhatnám,

a Falon azonban nincs senki, hogy még jobbat mondjak, erről az Eastwatchról most hallottunk először, mindig a Fekete Vár így a Fekete Vár úgy, Vakondváros több fényt kapott, most meg, jah egyébként van egy Keleti Őrség is
ahol az a faszombaszás nézi a dolgot, akinek hat évad alatt nem jegyeztem meg a nevét, az a viking akárki, neki mekkora rajongóbázisa lehet 500 ember?
a Kutyának kellett volna a Falon lennie, és meghalnia, sőt Brannek, aki még ezt a szörnyűséget halála előtt utoljára megüzenhette volna Jonnak, ennek szerintem tök nagy drámai ereje lett volna

különösen azért, mert akkor Bran tud mindent, csak nem akarja elmondani...

te Bran, tudod ki nyeri a háborút?
Persze - válaszolja és amolyan Ringo Starrosan mosolyog az orra alatt, merthogy van neki nagy
És mik a jövőheti lottószámok Bran?
Bran mé nem segítesz egy kicsit jobban Bran, ha már te vagy a kikúrt Háromszemű Holló Bran? mondjuk mikor csapjunk le az Éjkirályra? Mikor megy Cersei WC-re ahol egyedül lesz? Hol van most Jon? Mikor jön vissza? Válaszoljál már, a kurva anyádat Bran.

"jelenlegi állás szerint csak 2019 januárjában jön el. Viszont, ha tényleg 6 egész estés filmet kapunk "

Mi a fasz van? :O

Mindenesetre örülök, hogy 8 év alatt eljutottak odáig, hogy akkor vetítsék ezt a sorozatot, amikor tényleg közeleg a Tél, és akkor legalább mindenki akkor nézi majd, amikor én néztem egykor hajdanában danában

Petrow 2017.09.14. 10:50:07

Jó összefoglaló, +1.
Szerintem ezt a sorozatot majd azok fogják igazán értékelni, akik 4-5+ év múlva látják, akár TV-s ismétlésben, akár streamelt binge watch-ban. Nem fogja őket idegesíteni az évadok közötti 10-12-24 hónap várakozás, a rengeteg fan vs troll vs fantroll vita, mert addigra már régen máson fog pörögni mindenki. Nálam a Breaking bad-nél teljesen bevált ez a recept :)

"Aztán az is lehet, hogy olyan konfliktusok zajlanak a színfalak mögött Martin és a showrunnerek között, amelyekről egyelőre mi nem tudunk semmit, de az biztos, hogy a sorozat színvonala látja mindennek a kárát."

Itt találtad fején a szöget. Valószínűleg B&B sem nézte jó szemmel, hogy elkövetkezik a 2-3-4 évad, a könyv meg még sehol. Martint nem lehetett csak úgy kibaszarintani a készítői gárdából, és valaki random írót hozni a helyébe, de várni se lehetett rá a végtelenségig. Ez pedig elvezet ahhoz, amit írtál: annyira érdekli őket már csak a sorozat, mint bármelyik határidős projekt. Nekik is elmúlt a varázs, tudják, hová akarnak kifutni, és azt mennyi idő alatt szándékoznak/tudják elérni.

Valószínűleg ennek köszönhető, hogy kénytelenek voltak kurtán-furcsán lezárni az összes olyan szálat, amit Martin ugyan erőltet, de a sorozatban egy idő után sehova sem vezetne, vagy nem lehetne értelmesen átültetni:
- Arya braavosi kalandja
- Sam Oldtown-i császkálása
- Brienne kalandozása
- Kisujj történetszála

Veled ellentétben én egyáltalán nem rajongtam a Cersei-nek megírt szálért. Lehet azért, mert a könyvben addig volt nagyszerű stratéga és spíler, amíg küzdött a céljáért, vagy amikor sarokba szorították. Amikor megszerezte a hatalmat, megrészegült tőle, és idióta döntések sorozatát hozta, olyannyira, hogy konkrétan az 5. könyv végére teljesen elfogyott körülötte a levegő, és annyira kívánatos a társasága, mint a bubópestis. Itt meg valahogy mindig kap egy deus-ex machinát, már a 6. évad végétől kezdve...

Euron: bár a filmbeli ábrázolásával is ki vagyok békülve, a könyvben valóban még nagyobb arc, a tizensok tenger legnagyobb kalóza. Van egy dögös sárkánykürtje is, amivel irányítani lehet állítólag a szárnyas dögöket. A gond csak az, hogy aki megfújja, belehal.

A 7. évad nekem a 4. részben érte el a csúcspontját, úgy, hogy ez nem volt más, mint egy baromi látványos feldolgozása a GoT lore-ban megírt Fields of Fire-nek (ami tulajdonképp letette a film korszakának alapjait). És hogy nem körözte le a Fattyak csatáját? Pfff, úgy mosta fel a padlót a BoB-al, hogy az egy egész epizódot kapott, ez meg gyakorlatilag "csak" egy 16 perces jelenet volt. Az 5. rész felesleges időhúzásnak éreztem, a 6. pedig átváltott az általad is említett okok miatt gagyiba. A 7-et szintén feleslegesen húzták így tovább, egy normál játékidejű epizódba simán bele lehetett volna vágni a történéseket.

Egy mentőöve lehet a 6. résznek, és ez itt most nagyon a FANTEÓRIA és

SPOILER

SPOILER
SPOILER

SPOILER

SPOILER

SPOILER

SPOILER (szóltam)
Szóval, hogy az egész zombiszerzéses kaland csak annak ágyazott meg, hogy a Night King sárkányhoz jusson. Aki nem más, mint Bran. Aki ugye a 3szemű Holló, és látnok. Vagyis tudta, hogy előbb-utóbb oda fognak hozzá repülni egy sárkánnyal, amit meg fog szerezni. És ezért cammogtak olyan lassan a hullák, ezért nem ostromolták eddig a falat, ezért vártak a megfelelő alkalomra. Minden baromságot ez sem tüntet el (Jon hogy a rákba kezdi el Dany-zni a királynőt?), de némi magyarázattal szolgálhat.

Petrow 2017.09.14. 11:05:59

@scal: Ezt a sorozatban nem teljesen bontják ki, de Petyr "Littlefinger" Baelish
- egy értéktelen szigeten született, ahol gyakorlatilag semmi más nincs, csak birka, fű, meg birkaszar
- felvették a Tully ház udvarába, apródnak. Ott Catelyn friendzone-ba rakta (akkor is, amikor megverekedett érte, és durván lealázták), cserébe ő meg a húgát, Lysát farkalta meg részegen, azt gondolva, hogy a nővére az
- miután el kellett hagynia Zúgót, évekkel később Lysa, amikor már házas volt, beprotezsálta a férjénél, Jon Arryn-nél az egyik kikötő vámügyintézőjének
- itt annyira hatékony volt, hogy megtízszerezte a bevételeket
- Arryn ennek hatására bevitte Robert ksitanácsába, ahol hasonlóképp ügyesen teremtette elő a pénzeket
- Közben kiépítette a saját bordély/kém hálózatát
- Arryn megmérgezésével és két nemesi család egymásnak ugrasztásával kirobbantott egy háborút
- megölte a regnáló királyt
- elvette Lysa-t, majd Lysa életét, és vele a birodalmát
- jelenleg az egyszeri, szegény házból érkezett inas a Völgy fővédnöke, a Trident folyó és Harrenhall ura
Kisujj a legigazibb self made man. Vagy, ha a sorozatot nézzük, self-fucked man, a szó minden értelmében.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.09.15. 03:41:25

@Petrow: én ezt el is fogadom, de a könyv meg a sorozat nem teljesen ugyanaz, könyvben lehet ezek jobban átjönnek, meg akkor ha jól értelmezem, ott még életben van. Én azt hiányolom, hogy erre senki nem jött rá (csak most hirtelen Sansa deux ex machina háromszemű holló miatt), mert a BB-ben is az öreg folyton pengeélen táncolt, mert ő azt akarta tudja csak meg a világ, hogy ő Heisenberg.

Itt is valami hasonlót vártam volna, mint amikor James Bondban a főgecó elmagyarázza a tervét, mert azt hiszi érinthetetlen. Meg vártam volna azt is, hogy komolyabban beszáll a Vastrón iránti harcba.

Pl. mi haszna lett abból, hogy megölte Geoffreyt? Annyi hogy elrabolja Sansát? Ott is vártam volna valami nagyobb truvájt tőle, és ő a sorozatban ekkor került háttérbe, amikor otthagyta Királyvárat, mert az volt az igazi terepe.

Hogy a többi ballépéséről már ne is beszéljek. Pl ezt se tudta kihazsnálni, hogy a BoB-ben megmentette Havas Jont. Jah tényleg hát az a faszoskodás megint amit levágott egy buzi meg Sansa agyfaszt kaptam tőle. Mármint hogy kik kapják a várakat. Ennyire egy hülye királyt, nem csoda, hogy egyszer már kinyírták.

És mi ez? Bran az Éjkirály????? WTF?

Petrow 2017.09.15. 12:56:24

@scal: Joffrey-t alapvetően 2 dolog miatt ölte meg:
* Joffrey egy pszichopatkó volt; ezt már Ned lefejezésénél is bebizonyította. Ne feledd, Ned hajlandó lett volna a Falra menni, és az éjjeli őrségben szolgálni. Petyr szerintem itt szembesült vele, hogy Joffrey egy olyan erő, aki fullosan kiszámíthatatlan, és EKKORA kockázatot még ős e volt hajlandó bevállalni.
* A fenti miatt kellett neki egy bűnbak, aki Sansa lett, akibe történetesen szerelmes volt. Így, hogy nem maradt a csajnak alternatíva, tudta bebiztosítani, hogy azt csinálja, amit ő mond.

Plusz azzal, hogy a Völgyet effektíve megszerezte, rátette a kezét az egyetlen olyan területre a Hét Királyságban, ami mindegyik harcoló fél számára off-limit volt, az elhelyezkedése miatt.

Azt viszont én sem értem, mi a halált keresett Winterfellben az egész évadban. A teljes északi sereggel a háta mögött sem remélhette, hogy legyőzheti a Lannistereket. Esetleg megszerezte volna Cersei-nek, de onnantól megint mi lett volna a terv? Ez az egész szál, ahogy van, el lett varrva megint, mert sehova nem vezetett volna a show keretei között.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.09.16. 06:26:15

@Petrow: "Azt viszont én sem értem, mi a halált keresett Winterfellben az egész évadban. A teljes északi sereggel a háta mögött sem remélhette, hogy legyőzheti a Lannistereket. Esetleg megszerezte volna Cersei-nek, de onnantól megint mi lett volna a terv? Ez az egész szál, ahogy van, el lett varrva megint, mert sehova nem vezetett volna a show keretei között."

így van, és ez az ami engem ööö... kielégítetlenül hagyott, és nem csak Petyr szála az egyetlen ilyen, néha mutatják, hogy nehogy azt mondják az emberek, nem foglalkoznak vele, aztán kinyírják a gecibe, mert ballaszt lett belőle, pl. örültem hogy a Kutya nem halt meg, de vele se csinálnak semmit, már évadok óta, én simán visszavittem volna Királyvárba, Cersei még örült is volna, hogy visszajött egy tehetséges, erős szövetséges Jon meg baszódjon meg

helyette eljátsszák ezt a Sansa-Arya eltávolodást, amire valljuk be minden ok meg is van, mert Aryából egy pszichopata lett, aztán jah bocsánat csak a néző átbaszására ment ki az egész, tök jóban vagyunk, van egy csomó arc a táskádban, nagy ügy

Ned még lefejezett embereket, Jon akasztott, Arya meg a tárgyalóteremben lemészárolja Kisujjt, bitch please

Oldfan 2017.09.24. 17:09:47

Végre sikerült megnéznem ezt az évadot. A végére vegyes érzelmeim lettek. Az írást jónak találtam, leszámítva a gyakorta fölösleges durva szóhasználatot, de miután ez nem éppen egy széplelkeknek szánt sorozat, elbírja a cikk. A legjobb az, hogy ezúttal sok az értelmes hozzászólás, minden szubjektivitással együtt. Hozzáteszem hát a magamét.
A Sárkánykirálynő karaktere szépen fejlődik, vele bánnak legjobban a sorozat írói. Havas uraságot szintén jól kezelik, van még benne spiritusz.
@scal: Kisujj addig volt ígéretes karakter, amíg az öreg szőtte a sztorit. Hogy a szerelem miatt hibázik, elfogadható. De az, hogy a nagy manipulátor nem látja át, miszerint a Sansa-Arya ellentét szítása egyenlő az öngyilkossággal, már hiteltelen. Ennél sokkal jobb emberismerő volt ő az elején. Petrow pedig szépen kifejtette a selfmade-man erényeit, amik által emelkedett.
Ahogyan előttem leírták, a készítők belehúztak az akciókba, a stúdió tolta a pénzt, hogy a látvány se maradjon el. Érződik, hogy lassan lezárásra kerül a saga, tehát az amerikai recept szerint a végére "jöhet a mindent bele." Már John Ford is ezt vallotta, pedig az nem tegnap volt. Jött is. Viszont, ahogy azt szintén leírták már, a történet egyre kevésbé Martin apóé. A szerzőpáros bizonyos szintig profi, ügyesek a szavakban, képesek feszültséget teremteni, ugyanakkor a sztori igazi mélységeibe nem látnak bele, ami pedig eredetileg megvolt. A "fordulataik" egyre inkább a közhelylista felé tartanak. Előre bocsátom, elfogadom a koncepcióikat, összességében tisztességesen szórakoztam az évadon. Amik miatt mégis húzom a számat, az az "endike" által találóan "gagyi fantasynak" írt megoldások. Ilyen például bizonyos lényeges karakterek elsekélyesítése, vagy kinyírása, fontos dolgok lenullázása. Amit az öreg sosem tett volna meg. Például:
- A Véreb. Martin biztosan többet szánt neki, szépen fejlődő karakternek írta. Erre az évadra igazából fölösleges lett. Bármelyik közkatona lehozhatta volna a figuráját. "Ja, kérem, én vagyok a mindenkinek beszólogatós ipse, akit azért komálnak, nekem mindent lehet. Csak magam sem tudom, miért nem esnek nekem. Meg miért vagyok itt, amikor igazából semmi dolgom." Az első évadokban ennél kevesebbért is leépítették volna. Nem járt jobban "A Hegy" sem, aki áll... áll... meg néha kihúzza a kardját. Félig.
- Cersei: Addig ért valamit, amíg volt vesztenivalója. Mostanra pszichopata lett, a neki szánt nagy meglátások a forgatókönyv gyengeségei nálam. Várandósan szembefordul a gyermeke apjával, akit addig bábként mozgatott? Ne már. Ő, nagy "családbarát." "Visszavonulunk a szigetünkre, zombiék nem tudnak úszni." A gyerekem majd egy marék sziklán fog uralkodni. Jó terv, ezzel választást nyerek. Ja, csak tudnám fogunk enni, mert hajónk az nincs, elvitte a "vasfejű" fickó, a másik hasonló lángész. Aki mostanra ennyi ésszel vezér lett, Ő a sirály- és birkaürülékes szigetén tervezi a megélhetést. Nyilván a közelben a tenger kiszáradására türelmesen várakozó zombikkal fog élelmiszert cserélni az embereinek, mert a másik kontinens kellemetlenül messze van és a tenger veszélyes. Hogy élőhalotték nem termelnek? Akkor szívás van.
"A Tyrell háznak annyi, van ám itt stratégia." Az addigi nagy túlélő és manipulátor Tyrell anyóka miért a búbánatért üldögélt az aranyán és nem vett rajta sereget? Azt nem logikázta ki 50 év tapasztalattal, hogy ők lesznek az elsőrangú célpontok sok money-val és nulla sereggel? A vérbosszút már fel sem hozom. Nem Cersei a lángész, a nézőt veszik hülyére.
Hová lettek a Stark ház farkasai? Ja, saját klánt alapítottak. A végén még maguknak kérnék a trónt, tehát ők szintén sztornózva. Benjen bácsi kinyírását mások előttem megírták. Pedig nagy kérdés, miként úszta meg egyedül Északon, mit derített ki a Másokról, amit elmondhatna a rokonságnak. A Vörös papnő, Varys, Bran mostanra más szürkébbek, mint a Féreg, akinek ez a másik neve. A lovas horda tagjai az egy csatajelenetet leszámítva "jelentősen állnak" a háttérben. Theon? Mostanra mindenki megunta, leszámítva a szerzőket.
Na és a Fal? Amiről régóta tudjuk, hogy ősi varázslatok védik, szinte önálló akarata van. Erre jön egy döglött sárkány és egyedül simán legyakja azt, amivel a fenekedő Mások ezer éven át nem bírtak. Ráadásul úgy, hogy HIDEG lángot fúj egy jégfalra! Még csak bele sem rúg. Meggyőző. Már akinek.
A Mások talányos lényeiből közönséges zombik lettek. Vajon miért gyűjtögették a kisdedeket az első évadokban, ha eleve fölösleges nekik az emberiség? Az nyilvánvaló, hogy elpusztíthatóak, és ahogy elnéztem, mindössze öten vannak, akik a sereget vezetik. A többi hibernálásban van a Nostromón? Az utolsó kicsinálásánál akkor annyi a terveiknek? Mert az sem lesz, aki megviszi a hírt haza. Ha van még hová. Nagy önbizalmuk lehet, ha így is belevágtak a kalandba. Nekem ezek már fájó hülyeségek, amin semmi látvány nem segít.
Mindegy, a következő évadot is megnézzük majd és egy új Háború és béke mennyiségű kommentárt írunk róla. Hiszen kulturális jelenség. Nekünk annyi. :)

Oldfan 2017.09.24. 17:15:02

@Oldfan: Ja, csak tudnám MIT fogunk enni... stb. Karakterzabáló ez a poszt.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.09.24. 21:45:31

@Oldfan: baszki Oldfan életemben nem olvastam tőled ennyire vicces kommentet, szétröhögtem rajta a belem, és azt kell mondjam igazad van szinte mindenben, nagyon jól a dolgok veséjébe láttál

" "Ja, kérem, én vagyok a mindenkinek beszólogatós ipse, akit azért komálnak, nekem mindent lehet. Csak magam sem tudom, miért nem esnek nekem. Meg miért vagyok itt, amikor igazából semmi dolgom." Az első évadokban ennél kevesebbért is leépítették volna. Nem járt jobban "A Hegy" sem, aki áll... áll... meg néha kihúzza a kardját. Félig."

ez különösen igaz nagyon

a Tyrel ház seregét meg nem is tudom mikor nyírbálták meg ennyire, mert állítólag nekik volt a legnagyobb haderejük

Oldfan 2017.09.24. 22:20:59

@scal: "a Tyrel ház seregét meg nem is tudom mikor nyírbálták meg ennyire, mert állítólag nekik volt a legnagyobb haderejük."
1. Leléptek, mert a vénasszony, Olenna, elitta zsoldjukat. Kinézem belőle, mert még a bürkös poharat is simán lehúzta.
2. Jelenleg sivatagi migránsként állnak a gyéren lakott Valíria határain. Bár rühellik a klímát és a kosztot, de azokat ellensúlyozzák a tüzes, szőke amazonok és a saját zenéjük hiánya.
Ha jót vidultál, már megérte begépelnem azt a tömérdek betűt. Voltak kétségeim az ügyben.
süti beállítások módosítása