Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Te offolsz?

2017. október 01. - luckylany

Szeptember 29-én nyít meg és november 5-ig tart az OFF-Biennále Budapest, a független kortárs művészeti színtér biennáléja. Az idei, második kadás témája Gaudiopolis — az öröm városa. Gaudiopolis, Sztehló Gábor gyerekdemokráciára építkező árvaháza a Valahol Európában egyik ihlető forrása is volt. A rengeteg programot felvonultató eseménysorozatban filmek ihlette előadást vagy a közösségiség kérdéseivel foglalkozó filmet is láthatsz, ezek közül emelek ki párat.

off_gaudio.png

Az OFF-Biennále Budapest egy nemzetközi kortárs művészeti eseménysorozat, Magyarország legnagyobb alulról szerveződő civil, független művészeti kezdeményezése. Hálózatosan működik, művészek, alkotócsoportok, kurátorok, galériások és műgyűjtők együttműködésében valósul meg. Magánlakásokban, üres üzlethelyiségekben, ipari épületekben, alternatív színházakban, köztereken rendezkedik be, a város felfedezésére hívja a közönséget. Állami források nélkül, az állam művészeti intézményein kívül gondolkodik és létezik. A képzőművészet eszközeivel vesz részt a közügyekről szóló társadalmi párbeszédben. Az idei OFF hívótémája Gaudiopolis, az „öröm városa”.

Gaudiopolis egy Sztehlo Gábor evangélikus lelkész által a második világháborút követően Budapesten alapított gyermekköztársaság volt. Az árvaház vallásra, társadalmi hovatartozásra és nemzetiségre való tekintet nélkül adott otthont. Lakói saját kormányzatot hoztak létre, képviselőket választottak maguk közül, és mindenkire (a tanárokra is) vonatkozó törvényeket hoztak. Ez a közösség újratanulta a demokráciát. Noha kis mértékű állami segítséget is igénybe vettek, Gaudiopolis független intézményként működött 1950-es államosításáig. Gaudiopolis történetét Radványi Géza 1948-as Valahol Európában című filmje dolgozta fel: a filmben a közösséghez tartozó gyerekek is szerepet kaptak.

A film címével rendeznek kiállítást a Centrális Galériában, a Blinken OSA Archívumban (1051 Budapest, Arany János u. 32.) szeptember 29-től október 29-ig.  A kiállítás bemutatja Gaudipolis történetét, és azokat a kezdeményezéseket, amelyek egy jobb és igazságosabb társadalom iránt köteleződtek el. Korabeli dokumentumokon és kortárs műveken keresztül mutatja be a második világháborút követő koalíciós időszak kontextusában a gyermekköztársaság mindennapjait. (Kurátor: Székely Katalin, Konzulens: K. Horváth Zsolt)

copy_of_marvin_gaye_chetwynd.jpg

Marvin Gaye CHETWYND: És itt jön ő. Performansz, WOW – Women of the World Festival. Southbank  Centre, 2016. március 10. / Here She Comes, Performance view, Southbank Centre’s WOW – Women of the World Festival. Southbank Centre 10 March 2016 © Marvin Gaye Chetwynd, courtesy Sadie Coles HQ, London. Photography: Ben Mallac 

 

Október elsején vasárnap öttől kerül sor  Aki bújt, aki nem címmel Marvin Gaye Chetwynd programjára a Vasas Szakszervezeti Szövetség Székházában (1086 Budapest, MAgdolna u. 5., az épület már önmagában megér egy látogatást). A ‘Valahol Európában van egy állatközönség!’ című performansz Radványi Géza Valahol Európában (1948) című filmjének feldolgozása Budapesten élő gyermekekkel és fiatal felnőttekkel. A gyerekszereplők a történet megelevenítésén túl aktív szerepet vállalnak a közönség bevonásában is. A film jelenetei és komoly témái – melyeket a résztvevő gyerekek maguk értelmeznek és alakítanak ki – némajátékon, színes állatjelmezeken és vetítéseken keresztül kelnek életre. 

Október elsején este héttől nyílik az Aki bújt, aki nem című kiállítás a volt központi Mikrofilmarchívumban (1054 Hold utca 6.) A Kis Varsó művészpáros jegyezte Rebels c. anyag témája a Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1989–90 fordulóján zajló változások bemutatása. A diákok tüntetéssorozatba kezdtek, lázadva az elavult, akadémista szemléletű oktatás és az intézmény államszocialista struktúrája ellen. Az ott történt események jól modellezik a politikai rendszerváltásban működő konfliktusokat és érdekérvényesítő mechanizmusokat. A Rebels című projekt részeként a Kis Varsó ezt a történetet egy fotó-képregény és egy új installáció formájában is bemutatja. A tárlat november 5-ig látható.

tot_endre_oromdemonstracio_gladness_demonstration_amsterdam_1979.jpg

Tót Endre: Örömdemonstráció, Amsterdam, 1979 

Endre Tót: Gladness Demonstration, Amsterdam, 1979

Kapcsolódó eseményként látható Egerben az Arkt Művészeti Ellátóban (Gárdonyi kert, Gárdonyi Géza utca 28) október 17-én este hattól a Másik MAgyarország — Töredékek egy falu hétköznapjaiból című film. A vetítést beszélgetés követi. Bukta Imre képzőművész 10 éve költözött vissza a falujába, Mezőszemerére, hogy ott szemléletmódjával, jelenlétével lehetőséget teremtsen önmaga és a közösség számára a megújjulásra. A Másik Magyarország ennek az identitáskeresésnek a lenyomata. 

Október 26-án este hattól Budapesten a DocuArt moziban (Ráday utca 18. bejárat az Erkel utca felől) Előre menekülni - Etika címmel 

fotósokhoz, antropológusokhoz, dokumentumfilmes kollégákhoz intézett kérdések sora hangzik el Csoszó Gabriella fotóművésztől. Olyanokhoz intézi kérdéseit, akik közel léptek a legmélyebb nyomorhoz, a küzdelemhez, az elbeszélések igazságához. Hol a határ, ameddig közel lehet lépni, amit meg lehet mutatni? A program több részes, október 5-én hattól, 12-én, 19-én, 26-án és november 2-án hattól látható, különböző témákban.

November 2-án az Art+Cinema moziban (1074 Budapest, Erzsébet krt. 39.) vetítik a Szeretföld című filmet. Ez egy veszprémi közösségi finanszírozással megvalósult, háborúellenes, független off játékfilm, amely a háborúnak egy szűk közösségre, azon belül is egy kisfiúra gyakorolt hatását mutatja be. A vetítést közönségtalálkozó zárja.

Az OFF Biennálé programjairól itt tájákozódhatsz.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.