Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egészigen

2018. június 02. - luckylany

-- Anyám meghalt.

-- Remélem, nem súlyos. 

Franc Dubosc első vígjátékát (a színész a filmben szerepel is, ez az első rendezése) a filmforgalmazó HungariCom ügyvezetője úgy mutatta be, mint a filmet, amivel kapcsolatban olyan érzései támadtak az előzetest látván, mint annakidején az Életrevalókkal kapcsolatban. Végignézve a filmet csak azt tudom, hogy nagyon jól mulattam, és nem voltam ezzel egyedül a moziteremben. 

szerelemgposzter.jpg

Adva van egy ötven felé közelítő sikeres, élvezethajhász üzletember, meg egy halott édesanya és az utána maradt lakás, kerekesszék, emlékek, pelenkák. A férfi épp anyja székében emlékezni próbál, mikor rányit az új szomszéd, hogy bemutatozzon. A hölgy történetesen épp gondozónő, épp munkát keres és épp elég csinos ahhoz, hogy megmozgassa az örökké hazudozó és mindig játékra kész férfiben a játékszellemet — csak aztán mégsem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt elsőre gondolta volna. 

szerelembe_gurulva01.jpg

A főhősök bámulnivalóan szépek és a látható hátrányaikból előnyöt kovácsolni képes így-úgy rokkant alakok a maguk székeiben és mankóival kevésbé rokkantak, mint a látszólag hibátlan, tökéletes életben mozgó, mégis kissé elégedetlen társaik. Mindemellett ez a film nem akar didaktikus lenni, nem akar megszerettetni veled egy társadalmi csoportot, nem ígéri, hogy jobban fogod őket érteni, nem aakr sérteni sem: egyszerűen szórakoztatni akar. S a nevetésen, a bénázásokon keresztül hozni közelebb egy párt, hogy épp a kerekesszékük vagy épségük, a koruk vagy a munkájuk-e az, ami előtérbe kerül, szinte mindegy is. Igazán kedves, apró ötletek sora van a filmben, szerethető karakterekkel dolgozik és a terjeszkedő hazuságból hol kibújni próbáló, hol annak megfelelni akaró embrek esendőségében is szép. 

A fenti párbeszédrészlet a kerekesszékben a szomszéd hölgy családjának kerti partijára érkező Josselin (Franc Dubosc) és az elcsábítani vágyott lány anyja között zajlik — apróság, de a mindennapi, kínos bakijaink tömegére emlékezetet, és valahogy mindig magunkon is kacagunk, ha a vásznon lévőket nézzük. Azonosulni jó. Romatikus filmet nézni jó. Nevetni jó. Mi kéne még? A rendező nem akar filmtörténelmet írni, de odavan a látványért: nem, sosem fog valójában úgy körívbe simulni a víz alatt egy estélyi ruha szoknyája, mint a felvételen, nem lesz felülről véve sem virágszerű a nagy egymásratalálás szcenáriója, s a fene tudja, vannak-e ilyen történetek a valóságban, de jó másfél órára azt hinni, hogy igen. Minden bénaságukkal együtt is igen. 

szerelembe_gurulva_3.jpg 

Egy blogbejegyzésben az a jó, hogy végtére azt írsz, amit akarsz. :) Rakovszky Zsuzsának van egy remek verse, a fehér-fekete. Ez egy részlete: “[…] Minden úgy jó, ahogy van: / ez a szem nézete. Holott az agyban / egy végtelen védő- és vádbeszéd / folyik egyszerre s szortírozza szét / – melyik ki mellett szól – a képeket. / Egy csont-jég laboránsnő méreget / pitypangot itt, patkányt ott. Egy fehér-/fekete logika – érv-ellenérv – / őröl, s zsarol, hogy el kell döntenem: / egész-igen, vagy az egészre: nem.”

szerelembe_gurulva_2518649.jpg

Ez a film a hibáival (ha a műfajazonosság annak számít), a bájával (ami lassan szinte szokatlan a vígjátékok körében), a humorával, a romantikájával együtt is  attól jó, hogy segít az igen felé billenteni vagy épp tartósan ott tartani a mérleget. Ajánlom.

SZERELEMBE GURULVA
Eredeti cím: TOUT LE MONDE DEBOUT
francia, szinkronizált és feliratos, romantikus vígjáték, 107 perc

Rendező: Franck Dubosc
Főszereplők:
Franck Dubosc (Rudolf Péter) és Alexandra Lamy (Nagy-Kálózy Eszter)
További szerepekben: Elsa Zylberstein (Ruttkai Laura), Gérard Darmon(Barbinek Péter)
Bemutató: 2018. június 7.
Korhatár: 12 éven aluliaknak nem ajánlott
Forgalmazó: Hungaricom

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.