Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Idétlen időkig (1993)

2022. február 02. - scal

- Az emberek a véres hurkát is szeretik. Az emberek barmok.

- Szeretem a véres hurkát!

groundhog_poster.png

Az elmúlt időben több hasonló film készült – A holnap határa, Az 50 első randi, Hurok, Forráskód, Repeaters –, de továbbra is ez marad nálam az etalon, mert míg a többi esetben kényszeresen megmagyarázzák, miért is kerülnek hőseik időhurokba, itt erről szó nincs, és valljuk be, kinek hiányzik ez? Épp az adja a film misztikusságát, hogy csak úgy megtörténik. A fantasztikus elem meglétét mivel tudnák ez esetben magyarázni? Hősünk csupán álmodja mindezt, esetleg megbolondult – persze mindkettőre kapunk a filmben cáfolatot. Jobb szeretek arra gondolni, hogy mindez megtörténik, és hősünk ki tudja, hányszor éli újra február 2-át.

A film ebből a szempontból is unikum. Számtalan karácsonyi film készült az idők során, de olyan, ami gyertyaszentelő napján játszódna, szerintem nagyon kevés - ezen kívül nem tudnék említeni másikat. Az emberek már azt sem tudják, miről híres ez a nap. Egyik megjegyzendő dolog, hogy ekkor teszik ki a karácsonyfákat, nem pedig vízkeresztkor, ahogy az elterjedt, és nem három nappal szenteste után, ahogy azt mostanában csinálják.

A másik a keresztény Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe. De minket most a harmadik, mégpedig a népi hiedelem érdekel. Ekkor jön elő a medve barlangjából, megszakítja téli álmát, és ha meglátja árnyékát megijed tőle és visszamegy aludni. Ilyenkor még hat hétig tart a tél. Ha nem látja meg, vagyis zord időt talált, akkor viszont tudja jól, a tél most adja ki utolsó mérgét, s pár napon belül enyhébb idő következik. Vagyis a medve időjós lenne. Az Erdélyből eredő népi hiedelem egyébként először január 25-re helyezte ezt az időpontot - Pálfordulás napja. Egyesek egyenesen Jókai Mórig vezetik vissza a hagyományt, ez esetben az ő agyszüleménye lenne az egész.

GroundhogDaySnowman.jpg

Az Idétlen Időkig című filmben, - eredetileg Groundhog Day - egy mormota alussza téli álmát, és ugyanígy meg tudja jósolni, hogy meddig tart a tél. Az amerikai Punxsutawneyban 1886 óta tart ez a hagyomány. Egyre jobban kedvelem a 90-es éveket. Remek akciófilmek és fantasztikus vígjátékok korszaka volt ez. Ez utóbbi kategóriát gazdagítja jelen alanyunk is, ahol Bill Murray és Andie MacDowell habarodnak egymásba.

Bill Murray? Egy romantikus komédiában? Na, ne! Többet se tudnánk tőle említeni, hiszen Murray humora egészen kifinomult. Blazírt arckifejezése, fapofával benyögött sértő megjegyzései, urbánus elszólásai és néha kifejezetten tapló egyénisége inkább olyan filmekben működik, mint a Szellemirtók vagy a Szellemes Karácsony - csupa szellemes film. Meglehet, pont emiatt olyan zseniális a film. Murray itt is hozza a figurát. Egy munkájába belefásult meteorológust alakít, akinek se kutyája, se macskája, utálja az egész életét, úgy ahogy van, de leginkább azt, hogy zsinórban ötödjére leküldik mucsára, hogy tíz mondatban tudósítson erről a falusi, elmaradott baromságról, amit már kívülről fúj.

MacDowell az ügyeletes naiva, aki ekkoriban szinte minden híres pasival összejött. 1990-ben Gérard Depardieu-val a Zöld kártyá-ban, 1991-ben Bruce Willisszel a Hudson Hawk-ban, 1996-ban Michael Keatonnal a Közös többszörös-ben. Itt is kislányosan aranyos, noha 1993-ban múlt 35 éves – Murray 43 –, vagyis ez a film nem az első szerelem halhatatlanságáról szól. A filmben eredetileg Tori Amosnak szánták a karakterét, hogy MacDowell kapja meg Dél-Karolinai akcentust kellett produkálnia, ami a rendező, Harold Ramis külön kérése volt.

groundhog-day2.jpg

A filmet Murray játéka viszi a hátán, hiszen először ő is csak úgy tekint a frissiben melléje csapott producer kolleginára, mint egy újabb numerára. A lehetetlen alapszituáció, miszerint valaki élete legrosszabb napját éli át újra és újra azonban esélyt ad számára, hogy a végletekig csiszolja a csajozási technikáját, vajon be tudja-e egy nap alatt hálózni áldozatát. No persze a film ennél sokkal több, Murray karaktere igazi változáson megy keresztül. A kezdetben utálkozó és szexista nyárspolgár kezdi megkedvelni azokat az embereket, akiket az elején bunkónak tart, és nevet azon, hogy nem tudják, mi az a déjà vu. Minden egyes nappal egyre jobbá lesz, egyre többet tanul – hiszen egy ilyen helyzet a tudás elsajátítására kiváló, míg valaminek a megalkotása sziszifuszi munkának tűnik.

Pokoljárása legalján eljut egészen odáig, hogy megöli magát, hátha így megszabadul az időcsapdából, de hiába, másnap újra ágyában ébred pontosan 6:00-kor. Ráadásul senkinek nem beszélhet helyzetéről, legalábbis teljesen felesleges, mert mindenki másnak egy napból áll az egész Mormota ünnep. Mindenki ugyanazt csinálja nap nap után – pl. a pincér eltöri a tányérokat az ebédnél –, a film mégsem fullad unalomba, mert vagy más életutakat is megismerünk – pl. a hajléktalanét vagy a sörözős cimborákét –, vagy Murray reagál teljesen máshogy ugyanarra a helyzetre. Murray-vel együtt mi is ugyanazt a napot éljük át újra meg újra, amíg eljutunk a – meglehet, csöppet banális – megoldáshoz.

Érdemes megemlíteni még Chris Elliott-ot az operatőr szerepében, aki örök céltáblája Murray piszkálódásainak, és akinek a magyar szinkronban Stephen Tobolowsky - Nudli Ned - karakterének szinkronja adja a hangját a film elején két mondat erejéig, mintha még nem döntötték volna el Kerekes József melyik színészt is szinkronizálja. Utóbbi színész a levakarhatatlan biztosítási ügynök karakterét, saját levakarhatatlan biztosítási ügynökéről mintázta. Az ügynöke még fel is hívta miután megnézte a filmet, hogy gratuláljon, mennyire jól alakította a szerepet, és egyben megköszönje, hogy nem űzött gúnyt a szakmájából, ahogy azt a legtöbb vígjátékban teszik.

groundhog_day_tip_top_bistro.jpg

A filmrendező Ramis a Golfőrültek, a már említett Közös többszörös, Csak egy kis pánik, valamint egy halom kevésbé jól sikerült vígjáték miatt lehet ismerős az olvasónak. Az Idétlen időkig magasan a legjobb műve. A főszerepre először Tom Hanks-et, Chevy Chase-t, Steve Martint vagy John Travoltát szemelte ki, de aztán úgy döntött, ők túl kedvesek a szerepre. Az eredetileg megkeresett Keatonnak pedig nem tetszett a karakter, de a későbbiek folyamán dolgozott Ramissel a Közös többszörösben. Így kereste meg régi jó barátját, Murrayt, akivel azonban a forgatáson úgy összebalhézott, hogy ezután tíz évig nem beszéltek egymással. A balhé oka a következő volt. Murray ekkor kezdett válni első feleségétől, és emiatt teljesen belehülyült a filmbe. Gyakran hajnali órákban képes volt felhívni Ramist, hogy megossza vele az ötleteit.

Ramis végül elküldte hozzá a forgatókönyvírót, Danny Rubint, hogy foglalkozzon ő Murray bajaival, ami miatt a színész megorrolt barátjára. Ezután azt sem hagyta Ramisnek, hogy instruálja őt, csak annyit kérdezett a jelenetben a jó Philt, vagy a rosszat játssza, és a többit majd ő megoldja. A színész hangulatát az is befolyásolta, hogy a mormota kétszer is megharapta, emiatt veszettség elleni oltást kellett kapjon, a jelenetnél pedig ahol mindenféle finomságot töm magába egykettőre rosszul lett. A hógolyózásnál ugyanolyan erősen dobálta meg a gyerekeket, ahogy azok őt.

A filmet Punxsutawney helyett valójában az Illinoisbeli Woodstockban rögzítették, a választás azért esett erre a helyszínre, mert az állam időjárása olyan sivár, hogy nagyon nehezen lehet megkülönböztetni egyik napot a másiktól és ez segített elérni a kívánt hatást, hogy a filmben ugyanaz a nap ismétlődik. Az itt található Tip Top Kávézó - ahol a film jelentős része is játszódik - eredetileg egy díszlet volt csupán, de a helyieknek annyira megtetszett, hogy egy ideig valódi kávézóként funkcionált tovább. Miután bezárt bisztróvá alakult, majd fagylaltozóvá, jelenleg egy grillcsirke sütöde üzemel a helyén.

groundhog_day_movie_1992_location_2007-03-18_img_4313.JPG

A film abban is csal, hogy az eredeti Mormota lak a város közepén helyezkedik el, valójában ez Punxusatwaytől három kilométerre fekszik a természetben. A városban több tábla is jelzi a forgatás emlékét, egyet kapott Murray, egy másikkal pedig a Ned sarok címet kapta, a híres jelenetre felhívva a figyelmet, ahol Phil összefut régi iskolatársával. A panzióban játszódó jeleneteket valójában egy közeli raktárban vették fel és a házat, csak a külső jelenetekhez használták. Ellenben a ház, ahol Phil zongorázni tanul nem csak a külső felvételekhez volt jó, de a belsőket is a helyszínen vették fel.

Hogy Phil mennyi ideig raboskodik, a mai napig vita tárgyát képezi. A filmben mindössze 38 nap eseményeit látjuk, de megtanulni ennyi mindent sokkal több idő. Egyes becslések szerint 8 év, 8 hónap és 16 nap telik így el, mások minimum tíz évben határozzák meg a filmbeli eseményeket, megint mások szerint inkább 30-40 évről lehet szó. Ramis egyszer azt nyilatkozta 10.000 napon keresztül éli Phil újra a Mormota napot. Olyan konkrét érvek is elhangzottak, mint mesteri szinten elsajátítani mindazt, amit Phil a film végén bemutat, pl. zongorázás, jégszobrászat, stb. pontosan 34 évet, azaz 12.403 napot vesz igénybe.

A film alapötlete Friedrich Nietzsche-től származik, aki A vidám tudomány című munkájában leírja milyen hatással lenne egy férfira, ha újra és újra ugyanazt a napot kellene átélnie. Rubint ez az egész azután kezdte érdekelni, mikor elolvasta Anne Ricetól az Interjú a vámpírral-t, és elkezdett gondolkodni, milyen érzés lenne örökké élni. Az eredeti tervek szerint a film azzal kezdődött volna, hogy Phil már a helyszínről jelentkezik, és a közönsége azon csodálkozik, honnan tud ennyi mindent. Ramis ugyan esküdözött, hogy meghagyják ezt a kezdést, de végül mégis változtatott rajta. Úgy gondolta be kell mutatnia MacDowell karakterét, és emiatt a vágás során gyorsan leforgatták a jelenetet, így a nyitányt vették fel utoljára. Hasonlóan a film eredeti végét is megváltoztatták, ahol Rita került volna időhurokba, és ő is újra élte volna a napot, amiről meg Phil nem tud, de végül ezt elvetették. Nem forgatták le azt a jelenetet sem, amikor Phil megöli a mormotát, mert túlságosan hasonlított volna a Golfőrültek hörcsögös jelenetére.

nedscorner.jpg

Nem akartak durva jeleneteket tenni a filmbe, ahol Phil karaktere puszta kedvtelésből meggyilkol, vagy kínoz másokat. A film egyik legemlékezetesebb jelenetét Paul Lynde komikus ihlette, akivel valóban megtörtént, hogy seggrészegen lekapcsolták a rendőrök, mire ő sajtburgert kért egy nagy adag sprite-al. Az időhurkot is szerették volna megmagyarázni azzal, hogy Philt egyik visszautasított szerelme megátkozta, de szerencsére elvetették ezt a meglehetősen együgyű okot. Azt a jelenetet viszont leforgatták, ahol Phil, hogy meggyőzze magát mindez valóság, összefirkálja a falat, párnákat szaggat szét és leborotválja a haját, de végül kicserélték arra, ahol csupán egyetlen ceruzát tör ketté. Fred és Debbie esküvője szintén kimaradt a végső verzióból, mert már nem maradt idő leforgatni a jelenetet.  

Az édes vermut valójában Ramis feleségének kedvenc itala volt, Murray a jelenetben, ahol beszél az alvó Ritának csak újrajátszotta azt, amit a nászéjszakáján is tett. A felesége túl sok pezsgőt ivott és idejekorán elaludt. Ahol pedig azt sorolja hogyan próbálta megölni magát, az elektromos áramot kivéve azokat a metódusokat sorolja fel, amelyeket Raszputyin is túlélt. 1993. február 2-án valójában 7:25-ig nem kelt fel a nap Punxsutawneyban, így a film ebből a szempontból következetlen. Reggel hatkor még valójában sötét volt. Svédországban a film címét Egész héten Hétfő-re változtatták. Valójában egy keddi napon történnek az események, noha ezt a filmben egyetlen egyszer sem említik.

A filmet záró jelenetet 25 alkalommal vették fel, de Ramist semmi nem győzte meg a jó befejezésről. Murray megtagadta a további munkát, amíg a kérdést nem tisztázzák. Így a végső felvételkor szavazásra bocsátotta a kérdést, miszerint Phil hogy ébredjen február 3-án? Ruha nélkül - tehát szexeltek Ritával - pizsamájában, vagy abban a ruhában, amiben előző nap elaludt? A szavazás eredménye döntetlen lett. Végül egy új stábtag, Ramis asszisztense mondta ki a végszót, miszerint mindenképpen jelezni kell, hogy nem indult újra a nap, és így az előző napon viselt ruháiban ébredjenek fel mindketten, különben tönkreteszik az egész filmet.

groundhog-day-phil-connors.jpg

A film zenéje különösen jó, végig gondoskodik a vidám hangulatról. George Fenton aláfestő zenéjében - főleg a nyitányban - a vájtfülűek könnyen felfedezhetnek egy kis Nino Rotát. A stáblista alatt szóló Weathermant pedig maga Ramis írta. De mégis mind eltörpül Sonny & Cher 1965-ös dala az I've Got You Babe mellett, amely szinte beivódik tudatunkba a film végére. A filmet 1993. február 12-én mutatták be. 14 és fél millióból forgatták, és csak Észak-Amerikában több mint hetven milliót kaszált, ami húsz éve igen csak szép summának számított, pláne, ha azt vesszük, hogy egy vígjátékról beszélünk. A kritikusok szintén rajongtak a filmért, - Roger Ebert egyik kedvence volt - azóta pedig elfoglalta a jól megérdemelt helyét a filmvilág klasszikusai között. Punxsutawney azóta komoly zarándokhellyé nőtte ki magát.

Ugyanakkor a filmet rengetegen be akarták perelni. Egész sereg író magáénak követelte a film alapötletét. Richard Lupoff szinte ugyanazt az ötletet írja meg 12:01 című novellájában, Ken Grimwood a Replayben is hasonló sztorit ír. Dublin azonban azt vallotta, egyiket sem olvasta előbb, az egyetlen, ami inspirálta William Dean Howells 1892-es irománya a Minden nap Karácsony volt. Ramis azt is állítja, a filmnek semmi köze az 1905-ben P.D. Ouspensky álltal írt Ivan Osokin különös életéhez, ahol egy ember újra éli életét, csakhogy újra azokat a hibákat kövesse el. Ugyancsak perrel fenyegetőzött a Lloyd's üzletház is, amely a kiesett jövedelem miatt volt mérges, mert a Nudli Ned jeleneteket abban az utcában rögzítették, ahol az üzletlánc egyik boltja is állt. A film különös vihart kavart különféle vallásos csoportok körében, mert a halhatatlanság kérdést boncolgatja, sőt egyik jelenetében Phil Istenhez hasonlítja magát. Végül erről az oldalról csupán kérdések érkeztek, per nem.

groundhog_day_2005_001.jpg

A DVD-kiadásról -

Először 2000-ben adták ki: egy darab árva werkfilm és némi interjúk mellett úgy, hogy a zseniális magyar szinkront – Tahi Tóth László, Tóth Enikő, Kautzky Armand, Kerekes József – még csak fel se tették. Majd – még mindig szinkron nélkül – 2002-ben kiadták az extra verziót, amelye már volt egy dokumentumfilm is, meg egy audiokommentár. 2005-ben végre kapott szinkront (2.0) a fantasztikusan ötletes „Kerülj szinkronba”-sorozatban, amelynek a felét rosszul adták ki, s ide keveredett ez a film is. Habár az extra verzió szerepel a borítón, egy trailer kivételével minden egyebet leszedtek róla. Továbbá hiányzik róla az angol surround, DTS, valamint két kiváló kommentársáv. Egyedül a menüre tudnám mondani, hogy rendkívül ötletes. Éljen a magyar kiadású DVD!

Manapság már inkább a Blu-ray-kiadást ajánlatos beszerezni, - amit 2008-ban kapott a 15 éves jubileum alkalmából - mert szerencsére kapott szinkront, ráadásul voltak olyan jók, és felkeverték 5.1-re a minőséget. Tartalmazza az összes eddigi extrát – kivéve a werkfilmet –, valamint újakat, mint kisfilmek, kimaradt jelenetek, kép a képben videosáv. Szóval, akinek még nincs meg, inkább ezt érdemes beszereznie, mert ára ellenére nagyon tisztességes kiadás, míg a DVD-verziók alig térnek el az avi kategóriától.

Ha tetszett a kritika akkor lájkold a Facebook oldalunkat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.02.04. 07:58:12

Nem láttam ezt a filmet (hát igen, ilyen is van), de eddig ez volt a legjobb írás, amit olvastam róla.

Egy apró helyesbítés: a SZELLEMIRTÓK két részét Ivan Reitman rendezte. Harold Ramis „csak” az egyik forgatókönyvíró és az egyik főszereplő.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.02.04. 12:24:24

köszönöm szépen, nem mai, még 3 éve írtam és azóta minden évben megosztom február 2-án :D

a tárgyi tévedést meg máris javítom, sajnos eddig nem vettem észre :D, de tényleg így van

és pótold a filmet, nagyon érdemes

Alaister Grand 2014.02.03. 01:47:13

Nagy kedvencem. Szerintem kötelező darab. Egyrészt remekelnek a szereplők, másrészt ez végre egy "intellektuális" vígjáték (értsd: a poén nem fingás...), ami ráadásul romantikus és spirituális - és NEM ezobuzi értelemben. Szóval simán 10 pontos.

J.W. Booth 2014.02.03. 03:58:27

Erről a filmről nem lehet rosszat mondani. 10 pontnál kevesebbet nem érdemel.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.02.03. 16:20:09

@Alaister Grand: @J.W. Booth: örülök hogy ilyen lelkesen egyetértünk, azóta egyébként a Forráskód, sőt a tavalyi Időről Időre esetében is erősen azt éreztem innen nyúlják a koncepciót

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.02.02. 08:18:41

a poszt időzítése tényleg nagyon jó. :D

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.02.02. 09:26:14

Az egyik kedvenc vígjátékom. Meglepődéssel olvastam, hogy Murray és Ramis bár régi barátok, nehezen jöttek ki a forgatáson. Murraynek ekkor zajlott a válása és nem volt valami jó hangulatban.

+Itt egy jópofa videó, amiben Michael Shannon idézi fel emlékeit a filmmel kapcsolatban:

www.youtube.com/watch?v=jBcao1QfsYQ

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.02. 16:55:23

@Lazók György: legalább tudta hozni a faszkalap karaktert élből :D

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.02.03. 14:52:42

@scal: legyen egy 'helyesírási' hiba is 'a filmben mindössze 38 különböző nap nap'

2015.02.03. 15:46:04

@pingwin:

Kösz az észrevételt, kijavítottam. Ki fogjuk rúgni a korrektort... :))

dutch 2015.02.03. 22:39:37

És itt emlékezzünk meg a drága Tv2-ről, akik a film egyik legjobb jeleneténél belevágtak a szinkronba, mégpedig olyan kontár fasz módon, hogy nekem a teljes élményt elrontotta.

Aki nem ismerné, az eredeti szöveg:
-Hideg lesz, kurva nagy, baromi szürke lesz...stb

Na most a nagytudású bandának nem tetszett az egyetlen csúnya szó az egész filmben (ami ráadásul teljesen a helyén van, érzékeltetve Phil megőrülését, tehát nem is öncélú káromkodás), és a "kurva" szó helyett copypaste-elték a "baromi"-t a következő mondatrészből, így lesz "..baromi nagy, baromi szürke..", de nyilván ott más a hangsúly, meg hallatszik is hogy nem folytonos, tehát élvezhetetlen.

Mindezt egy olyan csatornánál, ahol este 7kor kurvaanyázhatják egymást a valóságshow-szereplők, de az persze nem káros a gyerekeknek.

Lásd még: Jobb ma egy zsaru, mint holnap kettő

Ugyanez a sunyi módszer, de nem csak a tv2-vetítésnél, hanem rajta a gyári dvd-n, amit megvettem becsülettel. Írtam is a kiadónak, hogy ezt mégis hogy képzelik, azt válaszolták, hogy már így kapták az anyagot a tv2-től. Ja, köszi, így már mindjárt más (nem).

Csak azt nem értem, hogy egy holmi kereskedelmi csatorna hogy jön ahhoz, hogy öncélúan változtassa a szinkront, ha éppen úgy kell játszani a 16-os karikával? Azt hinné az ember, hogy csak read-only módban lehetnek.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.03. 23:03:52

@dutch: ó basszus tényleg, hogy a francban felejtettem el ezt, :D

azt hiszem akkor mondtam le végleg a tévézésről, amikor ezzel szembesültem, csak néztem ki a fejemből, az volt az első vettem elő a DVD-t és kerestem meg az ominózus részt, nem akartam elhinni, hogy képesek voltak rávágni egy szót, ezt a filmet annyiszor láttam, hogy fejből tudom a mondatait

és innentől kezdve nem is vettem fel semmit videóra, a reklámok kerülgetését is meguntam, de azt még az ember ki tudja vágni, de ezt? pffff

Azt nem tudom amúgy milyen DVD-n van ez rajta, nekem a Kerülj Szinkronba féle van meg (tudtommal az első és egyetlen kiadás szinkronnal) és azon a kurva szót mondja. lehet valami reprintet vásároltál, és azon már úgy van?

Sandokohn - a maláj jiddis 2015.02.03. 23:11:21

zseniálisan jó film, nálam is 10/10

2015.02.05. 10:00:46

A fősulin angolórán vetítette le nekünk a tanárnő ezt a filmet (eredeti nyelven, nyilván :) ), ezúton is köszi érte! Nagyon jó kis film, még ha a végén kezd kissé drámába fordulni. Bill Murray-t meg nem lehet nem szeretni! Kár, hogy nincs manapság hasonló film az "idős" témában (nem akcióscifi, inkább filmdráma jellegű).

Érdekes, hogy szinkronosan még nem láttam ezt a filmet, pedig (szinte - a kivétel a Dűne...) mindent azzal nézek - gyerekkori rossz beidegződés... :D Remélem, a neten nem a fent említett ominózus TV2-es gány van fenn!

dutch 2015.02.05. 22:26:13

@scal: A dvd-s sztori a Jobb ma egy zsaru..-val esett meg, de ezek után meg sem mertem venni az Idétlen Időkig-et. Minden számomra kedves filmet megvettem korábban dvd-n, de ebből azóta is azt a verziót nézem, ami még DC++-ról van. (Megjelenik DC-n és kazettán :D)

A Die Hard 1 dvd-nél még filoztam, de valahogy rávettem az eladód a Media Marktban, hogy belenézhessek, milyen szinkronnal van. Az új volt rajta, mondtam is, hogy köszönöm nem kérem :)

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.02.05. 23:13:51

@dutch: A Die Hard első részének igazából a klasszikusnak számító szinkronjában is sok a "finomítás". Az eredeti szöveg lényegesen szabadszájúbb, amit a DVD-n található magyar felirat jól visszaad.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.05. 23:38:36

@dutch: jah ahha, azt mondjuk meg is akartam venni, hááát köszi a tanácsot. Szar dolog szembesülni amikor egy gagyi szinkron landol a DVD-n. Én a Montreali Bankrablással jártam így, a Die Hard 1 is halál számomra.

anno az Xpresst vadásztam a szinkronok miatt melyikre melyik került

dutch 2015.02.06. 03:01:16

@Lazók György: Igen, megis mukodik. Szerintem Helyey Laszlot nagyon eltalaltak. Egyebkent erdekesseg, hogy az elso harom Die Hard filmben harom kulonbozo szinkronhangja volt Willisnek (Vass-Szakacsi-Dorner), es mindharom marha jo volt. Hiaba, ha rendes kepzett szinpadi szineszekkel szinkronizaltak, sokszor az eredetinel is jobb lett.

@scal: a Montreali bankrablast dvd-n lattam eloszor es eddig utoljara, akkor lemaradtam egy eredeti szinkronrol? Belmondo szigoruan Sztankay Istvan, esetleg Gati Oszkar, ha az elobbi nagyon nem ert ra :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.06. 05:09:52

@dutch: de le ám a Top 10 Belmondo filmnél eléggé kibeszéljük a szinkronokat, az az egyetlen ahol Mécs Károly a magyar hangja, de ezerszer jobb mint a Gátis újra, melegen ajánlom hogy vadászd le így a filmet - talán valahol neten fent van, nekem is csak VHS-en van meg - sokkal jobb élményt fogsz kapni, a poénok a hanglejtés, Gátiban mindig is ezt hiányoltam

alapvetően Mécs-et el se tudnám képzelni Belmondoként, de annál a filmnél egy jókora eleganciát ad neki amit a film megkövetel és rohadtul illik hozzá, de hát valszeg annak is köszönhető, hogy akkoriban igényes szinkronokat készítettek és odafigyeltek a részletekre is

arról nem is beszélve, hogy mindenki más hangja is más

dutch 2015.02.06. 10:04:40

@scal: Sajnos nem nagyon találom eredeti szinkronnal, úgy tűnik hogy a Story TV adhatta le így még régebben.

Pedig kíváncsivál tettél, ugyanis az, hogy az új szinkron jobb legyen mint az eredeti, ritka mint a fehér Zorro :)
Most hirtelen csak a Halálhágó jut eszembe, ahol az újabb tetszett jobban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.09. 01:54:47

@dutch: www.youtube.com/watch?v=QM3XQsEGo1A

itt találtam belőle egy kis ajánlót, ezekszerint néha leadja a tévé még a klasszik szinkronnal is

A_G_A 2016.02.02. 14:28:57

A nine O'clock-os peres balhé kimaradt az írásból, egyszerre készítették, és valami egy hónappal korábban jött ki, végül nem nyertek. Az a film nem is lett híres, pedig az alapséma ugyanez.
A közös többszörös meg nálam az örök 10 legjobbjában van benne. Alig ismeri valaki.
Az elkúrt szinkronok a tévében még csak hagyján, bár az is durván ront az élményen, az önkényes kivágások viszont a legalja. Régebben még csak azért rövidítettek itt-ott, hogy a reklámok miatt ne 3 órás legyen egy másfél órás film. Ez sem volt jó, de; ma már az erőszakosabb akciófilmeket teszik értelmezhetetlen és értékelhetetlenné, hogy 12 karikával le tudják adni. Elkezdtem így egy Alien-t, hiányzott a háromnegyede. A minap a Terkinator 2 ment, ráadásul a rendezői változat. Le is raktam a laptopot, mert így már érdekelt... volna. (Tv otthon nekem csak a háttérben megy, család nézi, nagyritkán ragadok ott.) Amikor a T1000 átszúrja az őr fejét, az benne maradt, a rendezői miatt még az is benne volt, hogy elrejti a halott őrt. De ezután szinte semmi! Az összes lövés, ütés ki lett vágva, pedig a fél film csak ebből áll!
Ezek a kivágások konkrétan a filmek meggyalázásai, ugyan az mintha könyvet égetnének, vagy lényeges oldalakat szednének ki belőlük. Adják 11 után, vagy bánomisén, de ezt nem szabadna.
Amúgy látom ahogy család szenved a brutális reklámmennyiségtől, mi fiatalabbak eleve úgy szoktuk, hogy ha valami ott érdekes, vagy lemaradtunk róla, megkeressük neten. Sorozatnál a 'To be continued' második része szinte csak így nézett. Van amikor a 70+ rokonnak is inkább leszedem ami érdekli. Lassan megtanítom hogyan kell, aztán lemonduk a francba a reklámdömpinget, mint ahogy lassan minden normális átlagpolgár.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.02.02. 15:25:28

@A_G_A: hát azért a Közös többszörös inkább ötlet szintjén működött, egynek elment, de egy akkora baromság lesz a vége, kellett volna valami visszaklónozó gép, most elmennek hárman nyaralni, meg világot látni... ez mi? :D

erről a Nine O'clockról életemben nem hallottam, majd utána nézek, jó?

Terézágyú 2016.02.02. 16:45:30

@scal:
"most elmennek hárman nyaralni, meg világot látni"

Hát megnézik a delfingokat :)

És nyitnak egy pizzasütőt :)

A_G_A 2016.02.02. 17:07:55

@scal: Pont azért jó mert baromság, a sci-fi meg a klónozós rész inkább csak egy egyszerű de lényeges adalék. Keatonról meg már jóval a Birdman előtt látszott, hogy mekkora színész. És igen, elmentek megenn...megsimogatni a delfingokat.
Szevasz Stivie, vagy a „nesztek itt a pizza” Hármaska pedig a legnagyobb arc :)

Arte Peritus 2016.02.02. 23:32:09

Annyira rossz, hogy nálatok nincs numerikus értékelés, mert jóval megkönnyítené az összkép szofisztikálását. Magyarán: ha egy tizes skálán kéne értékelnetek (tizedes értékeket is használva) pontosan be lehetne lőni, mit gondoltok. Így csak tippelem, hogy scalnál ez egy erős közepes lehet, valahol 6-6,5 körül. Jól érzem?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.02.02. 23:44:29

@Lector Oris: régen sokat pontoztam, de van értelme annak is, hogy nincs pontozás, mert nem akarjuk befolyásolni az olvasókat, tizedes értéket nem szoktam használni

egyébként ha nagyon meg kéne határoznom, nálam ez a film egy nagyon erős nyolcas, (ha fanboy vagyok akár még kilences is) az egyik legintelligensebb vígjátéknak tartom amit valaha emberi kéz rendezett, de van benne egy csipetnyi sci-fi, fantasy, romantika is, sőt a mélyben dráma is, szóval nagyon összetett - nem egy Vakáció :D - az újranézhetősége kb. végtelen, minden évben megnézem minimum egyszer, de inkább többször)

úgy látszik nem rajongtam érte a cikkben kellőképpen :)

classy57 2016.02.03. 10:32:00

Bizony , ez egy akárhányszor nézős darab :)
A legjobb úgy újranézni , ha egy vagy két hasonszőrű rajongóval ültök neki , és jókat vitatkoztok , most hogy is lesz az újabb napon ....
A szinkron mizériáról régebben sokat beszélgettünk , a fő oka hogy nem ritkán a régi jó , megszokott szinkronokat leváltják nem ritkán gagyi összecsapott , ráadásul újra vágott(értelmezett!?) változatra , legtöbbször a jogok miatt van.Értsd, szinkronjogok.
Ennek a >Nine O'clock<-nak mi a pontos cime ? Mert igy nem találom...
A hsz-ekben emlegetett filmeknek / szinkronoknak pedig módszeressen utána fogok nézni, @scal: tudja hogy ez nálam mit is jelent ;)
Nagyon jó kis irás , nekem is nagy kedvencem ez film. Ha nagyon el vagyok valamiért kámpicsorodva , előveszem , és újranézem .

A_G_A 2016.02.03. 15:21:23

Tegnag sikerült ide ordenáré nagy faszságot írnom, merthogy a (This is not) Nine O'clock az Stephen Fry hülyesége, az időmanipulálós paródia meg nem abban van... Mindegy, ez van ha a 'szemét ügyfelek megzavargatnak kommentírás közben ;)
Twelve O'one- ra gondoltam, ami nem csak könyvben létezik. De jobban elmagyarázza Kenny a Retroshockból, (legalább nemírok hülyeséget :) ):
www.youtube.com/watch?v=-tMhQBCFwMY

classy57 2016.02.03. 17:35:12

@A_G_A: Hehe...No csak azé' mert a Nine O' clock valami BBC sorozat....az ügyfélnek penninglen mindég igaza van ....nahát ! :D:D
A Twelve O'one-ra keresés sem hozott azonnali eredményt , ez nyilván a TV film mivoltának tudható be . De én egy makacs pali vagyok , és elő fogom bogarászni . Kösz a Retroshock linket , nagyon érdekes volt végig nézni....jó részét a filmeknek láttam , de legalább hallottam róla.

classy57 2016.02.03. 17:49:42

No , már meg is van :)
Ez a 1990-ben készült film : www.youtube.com/watch?v=WUGYwNzez3g
Ez pedig a 1992-93-ban készül : www.youtube.com/watch?v=nEtUoISrE_w

Darkcomet 2016.02.03. 21:48:38

@classy57: Nálunk ez a hasonszőrű rajongó a feleségem. Minden évben karácsony környékén megnézzük. Megunhatatlan film.

classy57 2016.02.03. 23:26:33

Hmm , jó kis mozi ...
Közben megtaláltam a másik mozit magyarul is :
www.youtube.com/watch?v=kBsQC4EbfEc
Ahogy belenéztem , nem igazán "jön át" a per indoka . Ez egy teljessen más történet , csupán az újra meg újra induló nap a közös pont....

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.02.04. 11:38:32

Ja, hogy ez egy befrissített poszt. Az első pár bekezdés után ismerős volt, hogy ezt én már olvastam..

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.02.04. 12:54:26

@molnibalage: ehehehehe, minden évben előveszem, és minden évben kikerül :D

Petrow 2016.02.05. 08:51:37

Ha jól tévedek, anno ez a cikk hozott a blogotokra :)

2016.02.05. 09:18:16

@Petrow:

Igen, örültünk/örülünk neked, és reméljük, hogy mivel nálad ez bevált, az ismételt publikálással újabb olvasókat is meg tudunk nyerni. :)

classy57 2017.02.02. 15:18:53

Na és megint eljött a "Mormota nap".....Amugy nem csak a Bem mozi jácca , ma feb 2-án a duna TV is.
A hasonszőrű mozik nézdegélése között sztem a 12:01 PM a legjobb. Jaa és úgy gondoltam megérdemli hogy legyen magyar verziója , igy leforditottam ,és megcsináltam a feliratot is. Még egy kis időzitgetés van hátra , és ide teszem a linket :)

classy57 2017.02.02. 16:59:38

12:01 PM (1990) magyar feliattal
youtu.be/-dizBMhtUro

Krisz101 2017.02.02. 22:33:55

nézhetetlen borzadály a világ 1. számú antihumoristájával. ennél még a chevy chase is mérfőldekkel jobbat nyom, mert azon legalább elmosolyodik az ember. ezt a filmet olyanok szeretik akik azt a nagy lejbovzskit v mi a címe annak a szörnyűségnek :D

Krisz101 2017.02.02. 22:35:57

ja meg dan akroyd mert annak legalább volt 1 filmje amiben volt összesen 2 db poén, bár az kettő kibaszott jó volt (elkaplak bankár :D )

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2020.06.13. 13:31:59

@classy57: nem tudom, hogy olvasod, e vagy megkapod e még, de én cska most néztem meg ezt a 12:01-et a 93-as verziót, nem a rövidfilmet, és eszméletlen durvák a haosnlóságok, de olyan szinten, hogy elképzelhetetlennek, hogy nem nyúltak belőle Ramisék, és érthetetlennek tartom, hogy megúszták a pert :D

nagy szerencséjük, hogy nem láttam előbb mert én különösen haragszok az ilyesmiért, és lehet nem szeretném most ennyire ezt a filmet

Gery87 2022.03.30. 15:36:27

Amennyire szar volt a 90-es évek zenében (93+) olyan jó volt filmekben:)

Gery87 2022.03.30. 15:45:00

"Murray humora egészen kifinomult. Blazírt arckifejezése, fapofával benyögött sértő megjegyzései, urbánus elszólásai és néha kifejezetten tapló egyénisége inkább olyan filmekben működik, mint a Szellemirtók vagy a Szellemes Karácsony - csupa szellemes film."

Lehet nem láttam tőle sok mindent de nekem nem vicces a faszi. Hogy kifinomult lenen? háát...
A szellemirtók kifejezetten rossz vígjáték, olyanoknak való akik egy pukin is nevetnek...lehet amcsiba elég de nekem gyenge.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2022.03.30. 19:24:59

@Gery87: nézd meg a Szellemes karácsonyt, az Isten nem ver Bobbalt, az Ember, aki túl keveset tudott, csak pár a repertoárjából
süti beállítások módosítása