Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz! (2006)

2022. július 11. - scal

Ez valami borzalmas. Talán… mit talán BIZTOS a létező legrosszabb - és csak azért nem írok erősebb szót, mert nekem VOLT valaha gyerekszobám - darabja ennek az általam nem igazán sokra tartott sorozatnak. Szinte csak és kizárólag problémám van vele. És nagyvonalúan eltekintek az elírásoktól, ferdítésektől, stiláris hibáktól, amik benne maradtak egy ilyen vaskos műben amiért kemény pénzt akarnak legombolni az olvasóról.

1001_books.jpg

Ez most komoly, hogy az 1800-as évekig HÚSZ darab könyvet ajánlanak? Ennyit az antik és reneszánsz kultúráról, mehet minden a lefolyóba. Ráadásul nem is értem ezt a szelektálást. Ovidius igen Homérosz nem? Mert utóbbi eposz? Az Átváltozások is költemény. A Watchmen meg képregény!!!! A drámák hanyagolásáról nem is beszélve. Vagy majd akarnak egy 1001 drámát is írni, mert annyit szerintem biztos nem csináltak az eddigi 5000 év során. De se egy Gilgames, se egy Kalevala, lefogadom Ovidiust is azért tették be mert egy afféle antik Matúra, ami ledarálja a régi korok összes mítoszát és csókolom.

Ezeket még le is nyelném, de hogy DANTE nincs itt, hát mi ez kérem? Az aztán Lexikon a javából. És uram bocsá', tudom mindenki gyűlöli a vallást, de komolyan nem érdemes olvasni a BIBLIÁT mielőtt meghalsz? Hátha mégis beszámítják pluszpontokért? Na nem mondom, hogy betűről betűre, de nem árt azért tisztában lenni mondjuk egy Ádám és Évával, esetleg az Özönvízzel, mert hatezer helyen visszaköszönnek ám, akár a popkultúrában is, ha tetszik, ha nem. És akkor… „a regény történetének teljes körű krónikája” ezt a dumát, hát hogyne, csakis.

Az 1800-as évektől sem jobb a helyzet, mert egyrészt végképp kiderül mennyire nem képesek az irodalomtörténészek szelektálni, másrészt mennyire részrehajlóak. Most komolyan, én szeretem Dickenst, de TÍZ könyve is szerepel a listán, John Maxwell Coetzee-ről nem is beszélve, akiről lefogadom az irodalmárokat leszámítva - és hát vagyunk így egy páran - azt se tudják melyik évszakban szüretelik. Jane Austentől szerepel az ÖSSZES regénye???? Nem tudták eldönteni melyik a jobb, A klastrom titka vagy az Emma? Röhej. EGY könyvet, maximum kettőt kellett volna mindenkitől kiválasztani, és akkor egyrészt sokkal több író kerülhetett volna be a válogatásba.

jatour1.jpeg

Nekem azt NE merje állítani senki, ha szánnak rá egy kis időt, és jól elgondolkodnak nem tudják eldönteni hogy a Büszkeség és Balítélet a jobb vagy az Értelem és Érzelem! Raymond Chandlertől három regénye is szerepel, amikor elég lett volna csak az Elkéstél Terry, és akkor már tudnak róla, és majd az alapján a többit kikutatja a kedves, nyájas olvasó… vagy nem. Csupán azért említem Chandlert, nehogy azt mondják jaj a nő gyűlölő, hogy támadja szegény Austent, lássák csak, hogy egyik legnagyobb kedvencemmel is tudok szigorú lenni.

Mi a szent xarnak van itt Dashiell Hammett NÉGY regénye is - akkor már igazán nem értem miért hiányzik az ötödik - miért szerepel az Üvegkulcs, vagy A cingár feltaláló, mikor abszolút másodvonalbeli mindkettő… a Véres Aratáson, meg A máltai sólymon azért már nekem is gondolkodni kellett volna. Előbbi szerintem jobban berántja az olvasót, utóbbi meg egész egyszerűen híresebb. Na és akkor mennyivel szerepel itt Georges Simenon? Hát nullával. Agatha Christie meg sikeresen nominálta magát EGY könyvvel, de az se a Tíz kicsi néger - hát már miért - hanem Az Ackroyd gyilkosság… bravo!

Aztán pl. hiányoznak ilyen apróságok, hogy Frank Herbert Dűne… végül is csak megreformálta a sci-fit, szerintem nagyobb a hatása, mint a 2001 Űrodüsszeiának, ha már a Hobbit bekerült, meg a Legenda. De nincs se Trónok Harca - nyilván mert 2006-ban íródott eme kalauz, és még nem volt híres, meg olyasmi, amit el kéne olvass mielőtt meghalsz - se Végjáték. És ha már itt tartunk, szerintem A láthatatlan embert, ha nem olvastam volna mielőtt meghalok, tovább élek kicsivel. Vernétől az Utazás a Föld középpontjába??? egyik legkezdetlegesebb, és leggyerekesebb regénye???? Ennyit a zsánerről a teljesség igénye nélkül.

 cultura-jules-verne-prophet.jpg

Azt is problémának érzem, hogy egy Kút és az Inga, meg egy Eltűnt idő nyomában, azonos mértékben szerepel, miközben nem igazán egy súlycsoport, mármint idő szempontjából. Előbbit nem is értem, hogy lehet KÖNYV-nek nevezni. De ennek folyományaként pl. Don Quijote kontra Dorian Gray arcképe, Öreg halász és a tenger vs Háború és Béke. Szóval vannak bajok. És vödröt kellett keressek, hogy a Rozsban a fogót csak 2015 előtt hívták Zabhegyezőnek

No meg aztán ha az ember nekiveselkedik és heti egy könyvet elolvas, - ami azért istenes tempó - kerek HÚSZ év kell a kötet abszolválásához. Szóval tessék stílusosan kezdeni A három testőrrel, és befejezni a Húsz év múlvával, igaz ez utóbbi nem szerepel. Csak arra próbálok rávilágítani, hogy míg egy 1001 filmet cirka három év alatt lazán le lehet darálni, és a lemezeket is meg lehet hallgatni, azért olvasni időigényesebb ám. Arról már nem is beszélve, hogy ha a helyeket is meg akarjuk nézni ahhoz 1001 élet is kellene. Úgyhogy személy szerint egyre erőltetettebbnek és izzadságszagúbbnak érzem ezt a sorozatot. A címe se tetszik, inkább az kellene legyen, az az 1001 könyv/film/zene/ amit meg kell ismerned, különben műveletlen tahó maradsz.

Ez így szerintem kukába való minőség. Trehány, gyatra és leginkább lusta munka, aminek 30%-át jó esetben olvastad mert eleve tanultad az iskolában, 30%-a magyarul elérhetetlen továbbra is, a maradék 30%-a meg ismétlés, és túlzás ugyanazon íróktól. 2008-ban aztán ezt érezhették odaát is, mert alaposan kukázták a listát, 300 könyvet már hirtelen nem kellett elolvass mielőtt meghalsz, Dickenst pl. 10-ről le tudták venni négyre - hát ez, hogy lehet?-, és hirtelen bekerült egy csomó külföldi szerző - értsd nem amerikai/angolszász -, kinyílt a világ a szerkesztők számára. 2012-ben további 20 kötet került be a listába, értelemszerűen az elmúlt évek sikerregényei. Az lehet, hogy már egy fokkal korrektebb. Ez megint elvezet oda, hogy miért is tartom hülyeségnek a sorozatot. Mert 2006 óta eltelt 13 év, most akkor az alatt nem írtak olyat, amit jó lenne elolvasni? EL-A-VULT! Nagyon gyorsan. Mire kész lehet írni a következőt.

1001_before_you_die_website_redesign_isabel_eeles_page_page_05_1340_c.jpg

De minthogy a Gabo ezt 2008–2009-ben adta ki nekünk maradt a finom eredeti.

U.I.: a könyvben összesen négy magyar mű kapott helyet, nincs köztük se Hamvas Béla, se Gárdonyi Géza, se Wass Albert, se Karinthy, se Örkény, de még csak Rejtő Jenő se…

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kövess minket Twitteren is: 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2022.07.11. 09:25:28

A kérdés, hogy kinek írnak ilyeneket? Aki olvas, az a nagyjára már ránézett, ha érdekelte elolvasta. A többi meg nem érdekli. Esetleg pár ötletet ad, de arra felesleges egy könyvet írni, főleg az internet korában.

westernwolf30 2022.07.11. 15:16:39

@Tralfamador75: Azért a művészet se teljesen szubjektív. Nem ok nélkül szoktak jelentősnek tartani műveket.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2022.07.12. 08:10:29

@AntiChrist: az is probléma lehet, hogy míg az 1001 filmből 21 kiadás van amiket folyamatosan fejlesztik, ezekből egy maximum kettő, vagyis ez ilyen csináljunk még, cash grab szar, sokkal átgondolatlanabb az egész

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2022.07.12. 08:29:38

Scal koma, nekem volna egy könyvötletem ehhez a sorozathoz: „1001 blog, amelyet folyamatosan kövess, különben meghalsz”. :) Ajándékok a kiadványhoz: 30 perc ingyenes nethozzáférés és egy egér (igazi). Választható ajándék két almás pite is, de ha ezt választod, azzal elfogadod a sütiket... :)

Szalay Miklós 2022.07.12. 13:32:24

Egy könyv 1001 helyett:

egyvilag.hu/bemutatas.shtml

Egyvilág: A világ tömören, alaposan, őszintén és érthetően.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2022.07.14. 06:12:49

@Tralfamador75: Dosztojevszkijtől olvasd el a Félkegyelműt
süti beállítások módosítása