Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az a tíz jelenet, ami fölösleges a Bosszúállók - Végjáték-ban

2019. május 05. - scal

Tegnap ismét megnéztük a Végjátékot, és egy film próbája a többszöri újranézhetőség. Két barátommal a film után azt vitattuk mit lehetett volna ebből kihagyni, hogy a bődületesen hosszú három órás játékidőt - amin a Gyűrűk Ura fanok csak mosolyognak - kicsit lefaragjuk. Mert le kell, hiszen bizonyos oldalakon a legfontosabb kérdés, hogy mikor lehet erről kilógni pisikélni. Hát, nem nagyon sikerült. Úgyhogy e fordított listában úgy lesznek a pontok felvezetve, hogy az kerül az első helyre, amiben 100%-ig egyetértettünk, és aztán egyre kevésbé.  Előre szólok, hogy az iromány spoileres, szóval aki nem látta még a filmet, az ne kattintson a tovább gombra!

infinitywart2-100.jpg

Tovább

Hogyan írjunk trendi - clickbait - cikket?

2019. május 02. - scal

Ez is lehetett volna a címe a nemrégiben megosztott "The darkest parts of Labyrinth that nobody talks about" című cikknek. Magyarul: A Labirintus legsötétebb részei (bugyrai), amiről senki sem beszél. Miután megkértek, hogy ferdítsem le arra gondoltam miért is ne, hiszen láthatóan a belemagyarázás tipikus esete forog fenn. Úgyse tudnám megállni, hogy ne vessem közbe a saját meglátásaimat - mint az ország egyik legavatottabb Labirintus szakértője.

lab1.jpg

Tovább

Amerika Kapitány - A tél katonája (2014) revisited (2019)

2019. április 17. - scal

Még mindig: Bal oldal! Öt év, ennyit kellett várni, hogy az MCU-ban megérintsen a sok filmből ismét egy. A Vasember után a Kapitány szállította a második kiemelkedő filmet ami valami egészen különlegest, egészen elfeledett izgalmat csempészett vissza a moziba, amit olyan régóta hiányoltam. Egy hét múlva MCU - Endgame, az elmúlt 11 év terméséből szemezgetünk addig.

Cap-2-poster-col-paolo-rivera.jpg

Tovább

Vasember (2008) - revisited (2019)

2019. április 11. - scal

Két hét maradt hátra a mindent (?) lezáró Bosszúállók - Végjátékig. Ennek kapcsán elmélkednék kicsit honnét is kezdődött ez az egész. Számomra ez a film volt 2008 meglepetése. Eddigre már a legtöbb képregényfilmet láttam és nagyjából tudtam mire számítsak egy képregény feldolgozástól, úgyhogy ilyenek után, hogy pl.: Megtorló; meg Szellemlovas, valami hasonlót vártam a Vasembertől is.

"- Tony Stark képes volt megépíteni ezt egy barlangban, kacatokból!

- Sajnálom, én nem vagyok Tony Stark."

ironman.jpg

Tovább

The Ghost Cat of Otama Pond 1960

2019. január 21. - Oldfan

A japán macskával nem árt észnél lenni. Miért? Tessék tovább olvasni és kiderül. Nagy, vágott szemek, hosszú szempilla, mágikus, szó szerint igéző tekintet, pihekönnyű járás, kecsesség és veszély - ez jellemzi őket. Bár nem könnyű velük bánni, számos film kihagyhatatlan szereplői. Ugyanis egyaránt hozzák a pénzt a vetítőtermekben és DVD-ken. Csodálatos lények, de ők sem tökéletesek. Például nincs epilált combjuk, hosszú körmök helyett karmaik vannak, a mohó férfiaknak pedig sokba kerülnek. Rendszerint tőlük pusztulnak, nem pedig értük.
Nem, kedves férfitársam, aki esetleg abban reménykedtél, hogy Maria Ozawa és más csinos japán  AV sztárok viselt dolgairól olvashatsz, pláne bízván abban, hogy némi pikáns fotókkal körítve fogják tálalni az érdekes témát, te rossz helyen jársz az Interneten. Azért nem muszáj ám tovább lapoznod, ha már itt vagy az oldalunkon. Hogy akkor kikről szólnak a fenti mondatok? A japán szellem macskákról, amelyek már a középkor óta népszerű hősei a rémhistóriáknak, a későbbiekben pedig érdemdúsabb filmes karriert futottak be, mint a fentebb említett hölgy. A fénykoruk 1953 és 1968 közé tehető, de máig sem tűntek el. Elvégre, mint az tudjuk, a macskáknak hét életük van.

Tovább

Attack Squadron 1963

2019. január 14. - Oldfan

 

Japán film a II. Világháborúról, 1963-ban? Pokolian közel volt ez az időpont mindkét fél számára. Bőven voltak túlélők, testileg és lelkileg sérültek, a közvélekedés még korántsem volt kiforrott. Ráadásul az amerikai ott voltak Okinaván, amit a helyiek közül egyesek megszállásként, mások a militarizmus újjáéledésének akadályaként fogtak fel. Szóval, a téma fölöttébb kényesnek számított. Azért a Toho Filmstúdió csak belevágott. Tosiró Mifunét tették meg reklámarcnak.

A Leyte-öbölben a japán flotta katasztrófális vereséget szenvedett. Odalettek az anyahajói, a csatacirkálók szintén súlyos veszteségeket szenvedtek, az élőerőik sem jártak jobban. Az amerikaiak szinte akadály nélkül röpködhettek Japán légterében, mindössze a szigeteken magukra maradt, utánpótlásban nem reménykedhető csapataik folytattak reménytelen harcot a túlerő ellen. A szigetország vezérkara a kamikázék tömeges bevetésében látja a megoldást. Ám Szenda ezredes, a légierő tisztje, másikkal áll elő. Azt javasolja, hogy új, erősebb vadászrepülőkkel védjék meg az országukat, ne küldjék a biztos halálba a katonáikat. A vezérkar megadja neki az esélyt, és ő nagy lendülettel lát neki a munkának. A távoli szigeteken veszteglő tapasztalt pilóták hazajuttatása nehéz ügy, utána viszont a kezdeti sikerek őt igazolják. A vezérkar viszont új, kivitelezhetetlen elvárással lép fel.

attack_squadron_02.png

Kevesen tudják, de Mifune nem számított „echte” japánnak a helybeliek szemében. Mandzsúriai születésű lévén a „bennszülöttek” közvélekedésében goromba és műveletlen népség voltak. (Ez a házasságakor is komoly gondot okozott. Alig bírta megszerezni a jegyese szüleinek beleegyezését az esküvőhöz. Pláne, hogy a „megbízhatatlan” színészvilágba tartozott. Az előítéletek, ugye...) Aztán a pályája elején, elsősorban Kuroszava Akira és Hirosi Inagaki rendezők által, remek filmekben bizonyíthatta, hogy nem igazak a sztereotípiák. Viszont az 1960-as évekre változott a trend, a filmipar átalakulóban volt. Mifune, az ikonikus szamuráj szerepek után, váltásra kényszerült. Bár harcosként etalonnak számított, és továbbra is ellátták ilyen karakterekkel, egyre több modern történelmi filmben számítottak rá. Volt ő admirális többször is, jakuza szintén, külföldön pedig számos „megélhetési mozit” forgatott. Ezúttal repülőezredesként láthatjuk. Nem volt ismeretlen terep a számára. Az 1940-es években a hadsereg a légi fényképezésnél alkalmazta. Első kézből láthatta, a háború maga a pokol. Bár hivatalos adat nincs róla, de biztosra vehető, a tapasztalatait hasznosították a filmben. Ugyanis a viszonylag szerény pénzügyiek ellenére a légi felvételek kiválóak lettek.

attack_squadron_05.png

Ebben azért jelentős része volt Marutani Eidzsinek is, a speciális effektek szakértőjének, aki akkoriban számos hasonló mozit javított fel a munkájával. Ezúttal sem adta alább, a mozi látványosságához sokat hozzátettek az ügyes modellek. Mert hát azért a valódi gépek bevetése rendkívüli költségekkel járt volna, amire akkortájt nem igazán áldoztak. (Néhány jelenetig azért igen.) Fukarságról még sem kell írnom, a tisztes kivitel bőven megvan. A leglátványosabb részek érthetően a repülős jelenetek, de szólnak a gépfegyverek is és hajók ugyancsak akadnak. Van választék.

attack_squadron_04.png

Macubajasi Szue rendező, aki elkötelezett patriótának számított és a főszereplőhöz hasonlóan szintén megjárta a frontot, gyakran kapott megbízást a továbbiakban hadi témájú mozik képre viteléhez gyakorta rábízott vígjátékokon túl. Hozzánk nem jutottak el a rendezései, más filmjéhez nem volt szerencsém. Így csak annyit tudok írni róla, hogy háborús témakörben otthonosan mozgott. Rövid, a korhoz képest gyorsvágású jelenetek sorát kapjuk, tempósan halad a történet. A trükkök nagy többségé szép kivitelezésű, látványos. Na, jó, nem mindig a mai elkényeztetett szemnek valók, de komoly kifogás nem lehet miattuk.

attack_squadron_03.png

A forgatókönyvért négyen feleltek. Nem igazán szerencsés megoldás. Szerintem ez a film leggyengébb pontja, mert meglehetősen széteső, erősen hullámzó színvonalú szövegekkel és karakterekkel. Igazából Mifune húzta a rövidet. Szenda ezredes fontos karakter volna, de csupán közhelyessé lett. Szigorú nézés, összeszorított száj, ha a felsőbbséggel kéne vitázni, némi elnéző magatartás és sok-sok közhely. Igazán drámai pillanatok pont az egyik központi karakternek nem jutottak. Mifune más történelmi mozikban is járt így, néha csak a „bio-díszlet” eljátszására kényszerült. (Nem csoda, hogy később, az 1970-es évekre elege lett ebből és saját filmstúdióra vágyott. De az egy másik történet.) Viszont a repülőszázadok parancsnokai annál inkább élőek. Színészileg sokkal szerencsésebb feladatok, mint a felettesüké. A tépelődő, háborút utáló Takit Kajama Juzo alakítja, elsőrangúan, aki akkoriban nagy sztár volt. Jano hadnagy Makoto Szakónak jutott, akinek mondhatni bérlete volt a nagyszájú, de aranyszívű figurák eljátszására. Igazi karakterszerep, hálás feladat, megbízhatóan kivitelezve. Az állandóan aggodalmaskodó, de bármikor harcra kész Ataka százados szintén remek szerep Nacuke Joszuke megformálásában. Számos jól megírt kisebb figura akad még, de képtelenség volna mindet felsorolni. Sajnos, igazán fontos női karakter nincs a történetben. A szerelem és az élet lehetőségét kínáló lány már későn érkezik az egyik századparancsnok megmentésére. A színészi munka mindenkinél profi.  A forgatókönyv íróinak védelmében el kell mondanom, nem volt egyszerű dolguk. Hazafias műről lévén szó, hozni kellett a kötelező pátoszt, Ugyanakkor a visszafogottság szintén elvárás volt, lévén hogy Japán világháborús szerepét pozitívan beállítani képtelenség lett volna. Az ellentmondást úgy oldották fel, hogy „nagyvonalúan” kezelték az erkölcsi kettősséget. A haza védelmével bárhol a világon könnyű azonosulni, így a pilóták a honvédelem hősei és áldozatai. A felelősséget rátolták az elvakult tábornoki karra, akik hibát hibára halmoznak, utána pedig a bajt a közkatonák vérén akarják rendbe hozni. Az, hogy ki kezdte a vérontást, „valahogy” szóba sem kerül egy percig sem. Az igazi szembenézés a háborús múlttal nem ennek a filmnek a témája.

attack_squadron_06.png

Úgy összegezném, hogy a „Támadócsapat” a régi stílusú háborús filmek tisztes darabja. Megfelel a mai elvárásoknak is, teljesen élvezhető mű. Ideológiailag kissé „necces,” néhol kissé poros,  trükkimádóknak inkább érdekesség, mint elvarázsoló, ám minden kisebb hibája ellenére sem érdektelen mű. Nyugodtan merem kipróbálásra ajánlani.

The Unknown Soldier - Az ismeretlen katona 2017

2019. január 02. - Oldfan

A finn népet nem kényeztette el a természet. Az időjárás szigorú arrafelé. Télen vad hidegek járnak, a nyár rövid és nem túl meleg. Kevés a termőföld, alaposan meg kell küzdeni a betevő falatért. Ilyen viszonyok között csak edzett és szívós emberek élnek meg. Olyanok, akik makacsul küzdve viszik végbe a kitűzött céljaikat. Most éppen a filmgyártás területén mutatkozott meg ez a tulajdonságuk. Ha egy téma fontos nekik, akkor újra és újra nekiveselkednek, kerüljön bármennyibe. Nálunk bezzeg nem forgatják húsz évenként újra az Egri csillagokat.

1941-et írunk. Németország hatalmas erővel nyomul előre a Szovjetunó területén, mely az északi frontról visszavonja az erőit. A finn hadsereg vezetői úgy érzik, eljött az ideje, hogy mintegy két év után fegyverrel vehessék vissza a tőlük elrabolt karéliai területeket. Az ifjú és elszánt Kariluoto hadnagy a géppuskás századával indul a frontra, hogy átessen a tűzkeresztségen. Bár az első támadásuk sikerrel jár, a háború hamar kimutatja a foga fehérjét. Az éles helyzetekben minden katonának megmutatkozi a valódi természete.

az_ismeretlen_katona_04_1.png

Tovább

Aki leváltaná Trumpot

2018. szeptember 12. - luckylany

Nagy dobásra készül Michael Moore dokumentumfilm-rendező: a moziforgalmazás előtt két nappal, szeptember 19-én szerdán egy 600 mozira kiterjedő előbemutatót tervez Amerikában ’The People’s Premiere” címen új dokumentumfilmjének, a ‘Fahrenheit 11/9’-nek, melynek témája a Trump-érán túl a kilábalás lehetősége is. Ugyanezen a címen már rendeztt filmet 2004-ben, akkor a Bush-adminisztráció és elnökség volt a célpontja, s azóta is Amerika legsikeresebb, legtöbb bevételt termelő dokumentumfilmjének számít azzal, hogy az országban 222,4 millió dolláros jegyeladási forgalmat generált. A rendezvényre a mozinézők egyesével is, de aktivista csoportok esetén csoportosan is jelentkezhetnek (a MoveOn, a Democracy for America, az Our Revolution, a SwingLeft, az Indivisible, az ACLU, a Planned Parenthood, és a Democratic Socialist for America azok a csoportok, amelyeket külön is megnevezett) — a cél a politikai tisztánlátás segítése. Az eseményt a gathr amerikai oldalon keresztül szervezik.

fahrenheit9_11_2018.jpg

Tovább

Aki a táncot karakterformálásra használta - Gene Kelly

2018. augusztus 23. - luckylany

1912 augusztus 23-án született Gene Kelly amerikai táncos-színész-rendező-koreográfus, akit többek között az Egy amerikai Párizsban musicalből vagy az Ének az esőben híres jelenetéből ismerhetsz. A negyevenes-ötvenes években, mikor a musical műfaj a fénykorát élte Hollywoodban, táncos tehetségét, egyéni stílusát koregráfusként és rendezkőként is hasznosította. Az Anchors Aweigh (Horgonyt fel!) című zenés vígjátékban a rajzfilmfigura Jerry oldalán jelenik meg, s saját alteregojaként önmagával táncol a Cover Girl című 1944-es musicalben: a tánccal nem csupán színesítette az egyébként attól független történetet, hanem a táncjeleneteket a filmek szerves részévé, a forgatókönyv továbbmozdítására alkalmas elemmé tette. 

Tovább

Az ördög fogadója 1971

2018. július 26. - Oldfan

Egy újabb mozi azok közül, amelyek meghatározóak voltak abban, hogy megkedveltem a japán filmeket. Rég volt az első találkozás, még „megboldogult” tinédzser koromban. Klubhálózatban vetítették, ahol mindig akadt valami érdekesség. Ezúttal kezdve a címmel. „Az ördög fogadója.” A szocializmusban ilyet olvasni már önmagában izgalmas volt, hiszen szinte ordított róla valami „tiltott gyümölcs.” Azt azért sejteni lehetett, hogy horrort úgysem engednek forgalmazni, de valami szokatlan lesz benne. Egy kamasznak okvetlenül megmozgatja a fantáziáját, én sem voltam kivétel. Addig csupán pár Kuroszava mozit, az Onibabát és a legendás Oicsi kardforgatós történetét láttam a szigetország sokkal bővebb választékából, - a Harakiri éppen be volt tiltva - a szamurájokról halvány tudomásom volt, a jakuzákról vagy a Tokugava korszakról gyakorlatilag szinte semmi. Pedig sokat segítettek volna az élvezeti faktor növelésében. Ám mindezek nélkül is a végén fölöttébb elégedetten sétáltam ki a moziból, számos emlékezetes alakítás és filmes megoldás fogott meg. Annyira, hogy kissé érettebb fejjel újra szerettem volna látni, de addigra már lekerült a műsorról. Azért a memóriámban – akkor még egész jól működött - elraktároztam a kiváló filmek közé, így örömmel láttam felbukkanni a felújított változatát a neten. Ráadásul nem csalt meg az emlékezetem, a történet a régi fényében tündökölt az újrázásakor.

A város végén, a folyó közepén, van egy szigetecske, afféle senki földje. Egyetlen épület áll rajta, ami fogadó. Hírhedt hely, hétköznapi ember még nappal sem veszi arra az útját, tudván, hogy már bejutni sem egyszerű oda, a kiút pedig végképp bizonytalan. Különösen elevenen, ha kívülálló az ember. Még a rendőrség sem háborgatja az ott lakókat, pedig nyilvánvaló, hogy csempészetből élnek, ami a legsúlyosabb elbírálás alá esik. Az elzárkózás már 15 éve tart. Ám egy napon egy naiv idegen téved a szigetre. Az ifjút a véletlen hagyja életben, és a története alaposan felborítja banda életét. Egyúttal a veszély fekete felhői kezdenek tornyosulni a fejük fölött, jobban, mint előtte bármikor. Bármikor kitörhet a vihar.

inn_of_evil_01.png

Tovább

Egészigen

2018. június 02. - luckylany

-- Anyám meghalt.

-- Remélem, nem súlyos. 

Franc Dubosc első vígjátékát (a színész a filmben szerepel is, ez az első rendezése) a filmforgalmazó HungariCom ügyvezetője úgy mutatta be, mint a filmet, amivel kapcsolatban olyan érzései támadtak az előzetest látván, mint annakidején az Életrevalókkal kapcsolatban. Végignézve a filmet csak azt tudom, hogy nagyon jól mulattam, és nem voltam ezzel egyedül a moziteremben. 

szerelemgposzter.jpg

Tovább

Manhunt (2017)

2018. április 06. - Oldfan

Nos, kérem, „John is back.” Ha Schwarzenegger stílusú az indítás, az nem véletlen. Remélem, elérte a célját és felcsillant az olvasó szeme. Az "osztrák tölgy" szintén nagy visszatérő, de itt ennyivel befejezte a szereplését. Sorry, mind a piacról élünk. John Woo, aki a Better Tomorrow-tól a „Face/Off-on át a „Red Cliff”-ig  -  még számos címet említhetnék – bizonyította, hogy az akciófilmek terén nagyágyúnak számít, pár év pihenő után ismét forgatott. Aki a nevét ismeri, - Akad olyan, akinek újdonság számba megy? – tisztában van vele, mire számíthat tőle. Megnyugtatok mindenkit, ugyan megöregedett a maestro, de meg nem vénült. Tálal mindent, ami a védjegyének számít. Tehát elsőrangú, pörgős akciók egymás hegyén-hátán, lassításokkal felvett robbantások és golyózápor. Naná, jönnek a galambok is, majd nem, jó hogy. Meg profi bunyózások, gyorsítva. Ez utóbbi szükségességét sosem értettem.  A színészei mind képzett harcművészek, teljesen fölöslegesek a rásegítések. Szóval, látványosság minden téren. De lássuk, mit tett le az asztalra.

manhunt_02.png

Tovább

Puhdistus - Tisztogatás (2012)

2018. március 31. - Oldfan

Tisztogatás. Milyen egyszerű szó. Viszont milyen borzalmakat takar a jelentése. Elsősorban II. Világháborúból ismerjük, pedig korántsem csak akkor arra az időszakra jellemző. A mostani filmben elsősorban azutáni alkalmazásáról van szó. Igen, elméletileg már békeidőben. Ami a balti államokban még hosszú ideig nem jelentette a valós nyugalmat. Ezúttal az észtek tragédiája kerül feldolgozásra.

puhdistus_09.png

Tovább

2017 legjobb filmjei

2017. december 30. - Santino89

Mint ahogy minden évben, úgy idén is a magyar mozibemutatókat vettem alapul a lista összeállításakor, illetve ahogy az elmúlt években mindig, úgy idén is leginkább az érzelmeimre hallgattam mind a sorrend, mind a felkerült filmek tekintetében, úgyhogy objektivitásra, vagy megfelelni vágyásra véletlenül se számítson senki. 

cqutlizvuaan9rr_jpg-2.jpg

Tovább