Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Paper Man (2009)

2014. július 23. - Santino89

A magyar címfordításokat kritizálni legalább akkora közhely, mint amikor az öntörvényű zsarut felfüggeszti az üvöltözős főnöke, ő pedig leadja a jelvényét, és folytatja a nyomozást. De vannak olyan helyzetek, amikor a történet egyszerűen megköveteli, hogy a zsarut felfüggesszék. Most a történtek követelik meg, hogy nyilvánosan és közhelyesen kiakadjak. A Paper Man magyar címe ugyanis nem más… ha véletlen, nem ülsz, ülj le… felkészültél? Biztos? Akkor elárulom: Ryan Reynolds, a képzelt szuperhős.

paper 8.JPG

Ennek mi értelme van? A Paper Mant olyan nehéz lefordítani? Vagy olyan kevesen néznének meg egy Papírember című filmet az HBO-n? És annyival többen néznék meg a Ryan Reynolds, a képzelt szuperhőst? Ennyivel nagyobb lenne a kereslet egy ilyen idióta című filmre? Ez kell az kínálatba, hogy több előfizetőjük legyen? Olyan szinten riasztó, hogy ha véletlenül valahol meglátom ezt a címet, visítva menekülök el a film elől. És nem csak azért, mert amúgy teljes szívemből rühellem Ryan Reynoldsot, hanem azért is, mert egy alsókategóriás, legalja vígjátékot sejtet a cím. De persze, nem csak én létezek a világon (sőt még HBO előfizető sem vagyok), tegyük fel, hogy van egy olyan réteg, akiket ezek után érdekel ez a film. Ők mit kapnak? Elárulom, baszott nagy pofáraesést, azt kapnak, mert ez nem egy vígjáték, hanem egy csendes, lassan folydogáló dráma néhány poénnal. És ezt a réteget nem csak átverik, de másfél órát ellopnak az életükből, mert ők bizony nem ezt akarták látni.

50657799.jpg

Ezért tartozom most hálával a roboraptor blognak. Nem tudom, hogy a srácok honnan kukázták elő ezt a filmet, de ezúton is köszönöm nekik, nélkülük jó eséllyel sosem néztem volna meg. Mert amúgy még ha el is tekintünk a magyar címadástól, a Paper Man például semmi bevételt nem hozott. Ez mondjuk egy független film esetében még nem számít olyan különösebben nagy csodának, viszont a Paper Mant a kritikusok is utálták. Most ezek után az imdb pontszám sem veri a Himalája csúcsait, bár annyira nem elkeserítő a helyzet, mint mondjuk a rottentomatoes-on. Miért akarná ezt egyáltalán bárki megnézni?

emma paperman1.jpg

Például Emma Stone miatt. Aki nem mellesleg élete legjobb alakítását nyújtja ebben a filmben. Egy első ránézésre tök átlagos csajt játszik, többnyire smink nélkül, a rá szinte mindig jellemző, bájosan vagány hozzáállással. Aztán nem csak az derül ki róla, hogy mennyire egyedül érzi magát ott, Mucsafalván, hanem az is, hogy egy múltbeli, súlyos tragédia nyomasztja a lelkét. Emma pedig nem csak édes, és nem csak az elképesztően erős vonzerejét dobja be mindenféle allűr nélkül a filmbe, hanem minden színészi tehetségét, és végre megcsillanhat a drámai oldala.

paper manjpg.jpg

A film főszereplője azonban elsősorban nem ő, hanem az alkotói válsággal küszködő író, Richard, akit Jeff Daniels alakít. Ez a szerep igazából még összetettebb, mert nem csak, mint író, hanem mint férj is válságba kerül. És nem Emma Stone miatt, a romantikus szál ugyanis nagy szerencsénkre hiányzik a filmből, a két főhős közt inkább egyfajta barátság szövődik. Amit nem is igazán neveznék barátságnak, de még csak egymásra utaltságnak sem, itt inkább arról van szó, hogy két magányos ember ráérez a másikra, éppen ezért egymás előtt nem kell megjátszaniuk magukat, hanem végre önmaguk lehetnek, és ez nagyon felszabadítóan hat rájuk. Érdemes megfigyelni a párkapcsolataikat, mindketten teljesen el vannak nyomva, és egyáltalán nincsenek összhangban a párjukkal. Az Emma Stone által alakított Abby egy utolsó suttyó szarházival jár, külön szót érdemel kettejük szexjelenete, ahogy a kis köcsög fél perc alatt elmegy, majd kiteszi Abbyt a kocsiból, és felkapcsolja a fűtést. És nem ez Abby drámája, mert ez csak úgy megtörténik, ennél sokkal komolyabb gondok adódnak.

paperman1080144680221.jpg

Richard párját Lisa Kudrow alakítja, és míg Jeff Danielsnél el tudtam tekinteni korábbi ikonikus szerepétől, Dumbertől, addig Lisa Kudrow úgy látszik mindig Phoebe marad a szememben, még akkor is, ha itt éppen egy menő sebészt játszik. Richard elmondása szerint a nő egy „emberszerelő”, aki a munkájából adódóan teljesen érzéketlenné vált, és emiatt nem lehet közös gyermekük sem. Mindenesetre a végső veszekedéskor ez a kép kicsit árnyaltabb lett, amikor valamennyire megismerhettük Claire álláspontját a dologról. És ebben a vitában elhangzik egy olyan feltevés, amely már régóta időszerű volt a tipikusan amerikai, jólétben tespedő karakterek drámázásainál: „Tényleg olyan nagy probléma ez, vagy csak mi csinálunk belőle gondot? Hiszen egészségesek vagyunk, va egy csomó pénzünk. Mások a világ más pontjain sokkal rosszabb helyzetben vannak.”

paperspan-1-articleLarge.jpg

A filmben van tehát komoly dráma, helyenként kifejezetten lírai a hangvétele, és a szokásosan szép fényképezéssel, illetve a tipikusan amerikai függetlenfilmekre jellemző zenével dolgozik, úgyhogy ha bejön neked ez a stílus, mindenképpen érdemes tenned egy próbát a Paper Mannel. Ebbe a környezetbe érkeznek a főhőseink magányát megtestesítő képzeletbeli barátok, akik egymás tökéletes ellentétei. Richard Captain Excellence egy jóképű, erős, bátorító karakter, aki a poén kedvéért pont úgy néz ki, mintha tényleg egy általános iskolás másodikos alkotna meg egy szuperhőst. Ryan Reynoldsnak ez a karikatúra az első olyan szerepe (nyilván a Hogyan rohanj a vesztedbe pár másodperces agyonlövése után), ahol úgy éreztem, hogy végre megtalálta a helyét, és a képességeinek megfelelő feladatot osztották rá. Hihetetlen, és soha nem gondoltam volna, hogy ezt az embert valaha kedvelni fogom egy filmben, de itt megtörtént a csoda. A másik képzeletbeli barát, Christopher (Kieran Culkin) már nehezebb eset, és kevesebbet is szerepel, de ő nem annyira egy bátorító, inkább Abby kétségeit megtestesítő karakter. Nagyon szép volt az a jelenet, amikor a két képzeletbeli barát beszélgetni kezd – pedig Abby és Richard sosem mondják el egymásnak, hogy ilyen fantáziáik vannak – ezzel jelképezve azt, hogy a főhőseink lélekben mennyire egymásra találtak. Nem akarom a film minden egyes pontját előre lelőni, de a képzeletbeli barátok utolsó jelenete, illetve ezek kontrasztja mindenképpen nagyon erős jeleneteknek számítanak.

paper_man1.jpg

És mintha már készült volna egy ilyen témájú film, nem? Gondolj bele, egy magányos középkorú férfi, és egy szintén magányos, de szexi fiatal lány különleges kapcsolata, ami nem csap át romantikába. Igen, az Elveszett jelentés. Nem árulok el nagy titkot, a lehúzott, senki által nem ismert, megbukott Paper Man sokkal jobb film, mint a sikeres, agyonajnározott, mindenféle díjakkal érdemtelenül elhalmozott Elveszett jelentés. A Paper Man mélyebb, érzelmesebb, szórakoztatóbb, és bár a történet folyása itt is lassú, mégsem vált számomra egyszer sem unalmassá. Néhány poén és a drámai szál szép egységben forr össze a képzelt barátokkal történő fantáziákkal, amik feldobják egy kicsit az összképet. A filmben vannak érdekes szimbólumok (az ízléstelen kanapé, majd a könyvekből épített kanapé), és elgondolkodtató mondatok: „Mit választanál? Örökre hátrafelé kellene járnod, vagy mehetnél előre, de minden lépésnél beütnéd a lábujjadat.”

paper man2.jpg

A Paper Man nem egy eget rengető alkotás hatalmas érzelmi hullámokkal, hasfalszaggató poénokkal, hanem egy kellemes, szerethető film, jó ötletekkel, néhány poénnal, kiváló színészekkel. Nem fogja megváltoztatni az életedet, de ha már érezted magadat nagyon egyedül, végtelenül magányosan, netán még valamikor képzeletbeli barátaid is voltak, akkor jó eséllyel tudsz majd azonosulni hőseinkkel, még akkoris ha nem Richardnak hívnak, és nem vagy író.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.07.23. 22:49:44

PAPÍREMBER?? Hát, lehet, hogy ez az eredeti cím, de attól még tényleg elég béna, ennél még a magyar cím is jobb. :))

„Mit választanál? Örökre hátrafelé kellene járnod, vagy mehetnél előre, de minden lépésnél beütnéd a lábujjadat.”

Ilyeneket komolyan megkérdezve csak egy vígjátékban tudok elképzelni. Komoly filmben az ilyesmi szerintem nagyon komolytalan.

A filmet nem láttam, és megvallom őszintén, nincs is kedvem megnézni. A róla szóló kritikából ugyanis nekem az jön le, hogy ez nem lenne az én filmem.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.23. 23:34:11

@field 64: Úgy látszik, már rendes ajánlót se tudok írni :D
No nem baj, azért még majd próbálkozok :)

2014.07.24. 06:10:43

@Santino89:

Tökéletes ajánlót írtál, ezért érzem annyira erősen, hogy ez nem az én filmem. :)) Pedig elvileg Isten is nekem teremtette ezt a filmet, mert hát gyakran érzem magam egyedül, végtelenül magányosan, és ami a képzeletbeli barátokat illeti, gondolom, a kizárólag virtuális ismeretségek is idesorolhatók. :))

A hátrafelé menet vs. lábujj témáról az jut eszembe, hogy az én időmben az álintellektuális filmek hasonló problémafelvetése az volt, hogy „az állandó szenvedés vagy a semmi közül melyiket választanád”. Azért nem szeretem az ilyen sarkított problémafelvetést, mert tipikus agyalmány, eleve célzottan szűkíti le a választási lehetőségeket, miközben az életben azért nem így mennek a dolgok.

Mr. Rabbit 2014.07.24. 09:20:17

Drága kollegámmal ebben a rádiós-podcastban többek között erről a filmről is beszélgetünk! :) Fogyasszátok sok szeretettel! :)

www.youtube.com/watch?v=K-m0-4igCrg

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.24. 09:49:53

@field 64: Lehet, hogy jobban kontextusba kellett volna helyezni ezt az idézetet. A főhősnő a képzeletbeli barátjával játssza ezt a játékot, hogy ilyeneket kérdeznek egymástól, majd amikor az írónak is felveti, pont ezt reagálja, mint te, hogy "minek kellene egyáltalán választani?". Hát azért, mert ez a játék, ez a kérdés meg valamilyen szinten egy életvezetési stratégiát kérdőjelez meg szerintem.

Ez a duma a Kifulladásigban volt :) Két kamaszos lelkületű hülyegyerek filozofálgatásának ott elmegy, nem hiszem hogy ennek Godard olyan nagyon mély jelentéstartalmat akart kölcsönözni.

@Mr. Rabbit: Neked meg köszi akkor így "személyesen" is, hogy ajánlottátok! :)

2014.07.24. 10:21:11

@Santino89:

Ismersz engem, tudod, hogy csak öregemberesen dohogok. :)) Ha elém kerül a film, nyilván úgyis megnézem, most csak arról van szó, hogy nem teszek különösebb erőfeszítéseket, hogy elém kerüljön. :))

Látod, jó pap holtig tanul. Nem is tudtam (nem emlékeztem), hogy az én példám a KIFULLADÁSIG-ból való. Pontosan már nem tudom, honnan maradt meg a fejemben, de biztosan nem Godard közvetítésével. :))

Talán az én (túlzott?) függetlenségi vágyammal magyarázható, hogy nem szeretem a mesterségesen leszűkített választási lehetőségeket, amikor mások valójában már választottak helyettem azáltal, hogy leszűkítették a lehetőségeket. Olyasmi ez, mintha a rockertől azt kérdezném, hogy „diszkó vagy techno?” :))

Szerintem a való életben sem választ az ember ennyire sarkítottan és tudatosan életvezetési stratégiát, nem döntöm el, hogy így vagy úgy fogom élni az életem, hanem egymás után jönnek a helyzetek, amelyekben döntök valahogy: úgy, amit akkor és abban a helyzetben helyesnek látok. Bár igyekszem a magam érdekeire is gondolni, nemcsak a másik fél érdekeire, és lehet, hogy később megbánom azt a döntésemet, de az biztosan eszembe se fog jutni, hogy most ezzel hátramentem-e, vagy már megint a lábujjamat ütöttem be.

A saját tapasztalatom az, hogy fölöslegesek az előzetes nagy elhatározások, hogy például „én ezt vagy azt biztosan nem tenném meg; én így biztosan nem viselkednék, stb., stb.”, mert aztán amikor ott van a konkrét helyzet, nem egyszer megteszi az ember azt, amit anno soha nem akart volna, vagy azt hitte, hogy nem képes rá.

Koczy · http://koczyblogja.blog.hu 2014.07.24. 11:15:19

Nekem nagyon tetszett a film, és pont jókor jött az ajánló, mivel tegnap sikerült kiégetnem az agyamat A csajok bosszúja című "műremekkel". A Paper Man megnézése kicsit helyrebillentette a lelkivilágoimat. :)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.24. 11:45:02

@field 64: ez a film annyira ritka, hogy sosem fog eléd kerülni :)

Látod, ez a baj, kevés francia újhullámos filmet nézel :D

Nem feltétlen a választásról van itt szó, hanem hogy ez ráébreszthet dolgokra, vagy a személyiséged bizonyos aspektusaira, hogy ha elméletlben választanod kell, akkor mi mellett döntesz.

@Koczy: Köszi szépen a visszajelzést, az ilyen kommentek miatt érdemes írni :) Jah és persze örülök, hogy tetszett.

2014.07.24. 11:49:37

@Santino89:

Kedves Barátom, írjál új hullámos filmajánlókat, hogy kedvet kapjak hozzájuk. :))

2014.11.08. 21:56:50

Köszi, Santino89, az előbb néztem meg a filmet. Élmény volt :-)

(Nekem is az Elveszett jelentés jutott eszembe róla, de veled ellentétben nekem nagy kedvencem).

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.11.08. 22:01:15

@Tralfamador75: ez nem véletlen, Santin kívül mindenkinek nagy kedvence :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.11.08. 23:25:30

@Tralfamador75: Örülök neki, ezzel a céllal írtam a filmről :)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.11.08. 23:33:57

@scal: jééé, itt a srác, aki ezt a filmet se látta, mégis beszól :D ne a saját blogodon trollkodj, mert csúnya moderálás lesz itt is :D

2014.11.08. 23:51:36

@Santino89: Azért az Elveszett jelentésnek adhatnál még egy esélyt. Nézd a rózsaszín bugyi felől :-D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.11.08. 23:58:00

@Tralfamador75: igen, egészen odáig tetszett a film, amíg csak a rózsaszín bugyi volt :D

Különben meg én is olyan vagyok, mint a ti bolygótokon, bármikor vissza tudok utazni azokhoz a pillanatokhoz, amikor éppen az Elveszett jelentés elveszett jelentését kerestem :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.11.09. 00:00:07

@Santino89: és a Paper Manről vitatkozok hülyegyerek? nem hanem arról, hogy mennyire nem érted az veszett jelentést... biztos elveszett a jelentése számodra

El@Tralfamador75: fog neki adni, majd öt év múlva, és totál nem fogja érteni mi nem tetszett rajta neki ezen a csodán :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.11.09. 00:02:14

@scal: megszólalt a szar filmek védőszentje :D mindegy, hogy a legigénytelenebb tömegfilm, vagy a legunalmasabb művészieskedős film, csak szar legyen, igaz?
te nagy jós, én nem fogadnék rá azért a te helyedben.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.11.09. 00:10:02

@Santino89: hát esetedben egyre inkább biztosabb vagyok a dologban :D, vicces lesz a következő tíz év

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.11.09. 00:11:32

@scal: nekem lehet, hogy vicces lesz, de neked tuti nem

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.11.09. 01:40:43

@scal: a terminátoros eset után nagyon mélyen és szégyenkezve kellene hallgatnod az ilyen esetekről, nem pedig rólam feltételezni a saját hülyeségedet.

a daredevilben nem az a vicces, h 13 évesen nekem tetszett, 25 évesen meg nem, hanem az h neked még mindig tetszik, te érett, tapasztalt, felnőtt és bölcs férfiú :D a colin farrell nyilatkozat epic fail félreértésedről nem is beszélve. ezek után vicces, h van pofád felhozni a daredevilt.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.11.09. 02:23:05

@Santino89: mert én helyén tudom kezelni, nagyon jókat lehet rajta röhögni társaságban :D

elnézést, hogy 23 évesen olvastam egy interjút, és tíz év múlva nem emlékeztem rá tényleges pontossággal, wow

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.11.09. 10:11:36

@scal: megint nem érted a lényeget. nem az a baj, ha valamire nem emlékszel, hanem hogy nem emlékszel pontosan és ennek ellenére vitatkozol. mindent úgy kell elmagyarázni, mint egy kisgyereknek? :D amúgy se az emlékezeteddel volt baj, hanem hogy teljesen félreértetted :D ez volt a te epic failreértésed :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.27. 10:53:16

@Santino89: faszfej, csak most olvasom mekkora paraszt voltál :D

na látod, hogy eltelt ez a röpke másfél év, és megnéztem a Ryan Reynoldsot a képzelt szuperhőst

magánban már megtárgyaltuk, de tényleg jó volt, megvolt benne az a melankólia, ami miatt érdemes megnézni, öt jó színész, és szinte majdnem minden szavaddal egyetértek

de itt is írom, hogy szerintem Kieran nem egyértelműen képzelt egy ideig, szóval ez szerintem aki olvassa simán spoiler lehet, és hidd el jó érzés volt amikor leesett szépen lassan, hogy basszús a csaj is ugyanolyan flúgos, csak ne gondolod, mert Ryan annyira ripacs és karikírozza a szuperhősöket, hogy miatta nem feltételezed hogy a másik is csak a képzeletében él

az Elveszett jelentéssel kapcsoltban lehet igazad de sok hasonlóságot nem fedeztem fel benne, minthogy két ember itt is ott is barátságot közt, de míg ott mindenki megy vissza megszokott életébe, itt mindketten fejlődnek, ott viszont igenis felmerült egy közös jövő, csak nem merték bevállalni, mert mit szól a közeg amiben élnek, és szerintem ezért az a jobb film egy fokkal, mert sajnos a valóságot kőkeményen megragadja, kettejük kapcsolata nem lehetett más, mint futó és múló kaland csupán

de mindkettő nagyon jó film, Reynold pedig állat volt

@field 64: remélem azóta már megnézted, ha nem, azonnal nézd meg, mert nagyon is való neked ;)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.27. 11:46:26

@scal: mélyen felháborít ez a kultúrálatlan faszfejezés, amit a Főnök úr folytat? mostantól ez az alpári mocskolódás lesz a blog színvonala? :D

2016.05.27. 11:53:22

@scal:

Nem, még nem láttam. Pedig valószínűleg már elérhettem volna. :)
süti beállítások módosítása