Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Top 10 karácsonyi rajzfilm

2023. december 24. - scal

Sokszor hallom azt a környezetemben, vagy olvasom okos oldalakon, hogy nehezen tudnak, vagy egyáltalán nem tudnak az emberek karácsonyi hangulatba kerülni. Ami részben annak is köszönhető, hogy alig esik évek óta bárminemű hó. Inkább esőben, meg latyakban lehet ünnepelni. Meg persze manapság az a karácsonyi hangulat non plus ultrája, hogy november eleje óta szól ugyanaz a két tucat amerikai karácsonyi dal a bevásárlóközpontokban. Alig van bármi újdonság a tévében, streamingen, ami később klasszikussá nemesedhet. Emiatt, én mindig azt csinálom, ami életem szerves része, nosztalgiázok, és a múltamból előbányászok valamit. Ez leginkább olyan rajzfilmet, sorozatot jelent, aminek van karácsonyi epizódja. Nem tudom miért, lehet pusztán attól a ténytől, hogy beletették a karácsonyt, ezek a rajzfilmek mind jól sikerültek, és egyben felidéznek egy olyan kort, amiben minden, még a Karácsony is gondtalanabb volt. Úgyhogy következzék a tíz legjobb karácsonyi rajzfilm, amiket gyakran elő szoktam venni, hogy hangulatba hozzam magam gyertyagyújtásig!

2786855-r3l8t8d-650-0_99a59_449d8e1a_orig.jpg

10. - Hupikék törpikék - Karácsonyi kiadás (1982)

A Hupikék törpikéknek több karácsonyi epizódja is volt, lévén a sorozat 259 epizódot ért meg, de talán ez a legjobb közülük, mert ekkor még nem kellett más szereplőkkel feldúsítani a sorozatot, hogy az izgalmas maradjon. Elég volt Hókuszpók ármánykodása, meg a törpök, akik végül mindent megoldanak, a közös összefogás erejével. Ebben a részben kitekintést kapunk kik is élnek aprajafalván túl, és őszintén szólva ezt sem szerettem, de legalább láthatjuk, hogy Hókuszpókkal még jól is jártak a törpök, mert nála sokkal nagyobb gonoszok is élnek a környéken. Az epizód megoldása ugyan gyermeteg, garantálom, hogy aki egyszer hallotta ezt a nótát, az soha többet nem felejti el - a kivitelezése is az, amikor úgy spórolnak a rajzokon, hogy minden törpnek egyformán kezd tátogni a feje -, de nagyon vicces ebben a szerepben látni az öreg Hókit, és az se kutya, hogy a törpökkel igazi tragédia történik Karácsonykor! Jegyezzük meg a gyártás évét, 1982-őt, mert még fogunk vele találkozni párszor.

 

9. - Mosómacik karácsonya (1980)

A mosómacikat az Alfréd, a kacsa mellett a létező legintelligensebb rajzfilmsorozatnak tartom, amit a 80-as 90-es évek kitermelt magából. Alapvetően az okos megoldást látjuk ha a gyereket a természet tiszteletben tartására, sőt annak védelmére akarjuk nevelni, - a hülye megoldás meg A bolygó kapitánya, ha valakit érdekel. Mindezt olyan történetekkel mutatta be, amit gyerek és felnőtt egyaránt tud élvezni, a szereplők szerehetők, és még Fűrész Oszkárról is kiderül - aki nagyon sok hasonlóságot mutat Dagobert bácsival -, hogy a szíve igenis a helyén van. Nem mellesleg a sorozat a világ legjobb ending dalát mondhatja magának - Run with Us. Sajnos ezt az epizódot nem sikerült megtalálnom magyarul, be kell érnetek az eredeti verzióval.

 

8. - Snoopy és a Karácsony (1965)

A Snoopy karácsonya egy hazugságból született. Történt ugyanis, hogy a CBS programigazgatója felhívta Peanutsékat, hogy van e karácsonyi epizódjuk, mert akkor 1965 adventi időszakában azt adnák le főműsoridőben. A stúdió pedig azt mondta, hogy már hogyne lenne, és ezután maradt egy hetük megrajzolni az egyik legszokatlanabb karácsonyi mesét, ami valaha csak készült, készítők meg voltak róla győződve, hogy kinyírták a karrierjüket. A történetben Charlie Brown keresi a Karácsony értelmét mert a sorozatból csak nálunk lett Snoopy a főszereplő. A rajzfilm egyszerre szórakoztat, miközben tanít is a karácsony szellemiségére, sőt még vallási idézetet is kapunk, ami merőben szokatlan volt ekkoriban egy gyermekeknek szóló tartalomtól. Úgyhogy ez a mese nagyon sok téren úttörővé vált a határok kitolásában, mi mennyi mindent bír el egy mese. A rákövetkező évben egy Emmyt is bezsákolt, teljesen megérdemelten.

 

7. - A hóember (1982)

Itt a második rajzfilm, ami 1982-es! Raymond Briggs 1978-as könyvéből négy évvel később készített rajzfilmet az akkor mindössze egy hónapja alakult brit Négyes csatorna. A rajzfilm egyetlen szimfonikus költemény, leszámítva egy dalt, amit egy fejhangú gyerek követ el a történet háromnegyedénél. Szavak nélkül mesél érzelmekről, barátságról, szeretetről, magányról, veszteségről, szóval olyan mélyebb dolgokról, hogy kapott is érte egy BAFTA-t. Az animáció kivitelezése is sokszor tetszetős, különösen, amikor perspektivikusan távolodik a cselekménytől a kamera. Emlékszem, gyerekként kifejezetten utáltam, mert őszintén, cukormáz nélkül mesél egy olyan dologról, amivel azóta sem vagyok kibékülve, hogy semmi sem tart örökké.

 

6. - Tom és Jerry - Karácsony este (1941)

Tom és Jerry egy igazán tündéri epizóddal lepi meg közönségét, abból az időből, amikor még moziban vetítették őket a nagyfilm előtt. Két dolog miatt szeretem nagyon ezt a mesét, mert ebben az epizódban Tom végre valóban túl jár Jerry eszén, aki megkapja méltó büntetését, de csak azért, hogy utána a rajzfilmtörténelem legnyomasztóbb lelkifurdalását meg mi kapjuk meg, ahol nehéz eldönteni ki érzi magát kutyábbul, Tom vagy a néző. Garantálom, hogy aki egyszer is látta ezt az epizódot, az sosem fogja elfeledni, és még a mondanivalója is szívmelengető, Karácsonykor egy kicsit legyünk jobbak mindenkihez, még az ősellenségeinkhez is. Még akkor is, ha egyikünk történetesen egy macska, a másikunk pedig egy egér.

 

5. - Maci Laci ajándéka (1982)

Újabb rajzfilm a fantasztikusan túlteljesítő 1982-es évjáratból. Maci Laci is rendelkezik két másik karácsonyi történettel, de én ezt jobban szeretem, mégpedig azért mert rövidebb, viccesebb, nem mellesleg, afféle rajzfilmes Bosszúállókként az ÖSSZES Hanna-Barbara figurát sikerült összekürtölni. Nehéz megmondani mitől olyan magával ragadó ez a rajzfilm, hiszen mindenki ugyanazt csinálja, amit szokott a saját showjában, csak épp annyit változott a terep, hogy karácsonykor kavarnak galibát. A dalok is jópofák, arra ösztönzik a nézőt, hogy Maciékkal énekelje teli torokból őket. De néha elég egy kis humor, és melegség, hogy az ember máris jobb kedvvel várja a karácsonyt, és gyakran bizony ennyi is elég.

 

4. - Vakond karácsonya (1975)

Életem legelső VHS-re rögzített tartalma következik, amiből rögtön nyilvánvaló lesz, hogy videomagnót kapott a család karácsonyra. 1993. december 24.-én, péntek reggel 8 óra 15 perckor adta le a TV2 én pedig felvettem. Csak azon a napon vagy hatvanszor néztem meg egymás után, egész egyszerűen lenyűgözött, hogy én ezt annyiszor tudom megnézni, oda, vissza pörgetni, ahányszor csak akarom. És soha többet nem veszik el az életemből! Nem kell éveket várjak arra, hogy a tévé kegyeskedjék ismét műsorra tűzni. Ezt ma már csak nehezen lehetne átadni a mindent, mindenkor, mindenhol megkapó, és ehhez nem csak hozzászokott, de egyenesen alap dolognak tekintő Z generációnak. Maga a történet egyszerű, és ezúttal is szavak nélkül, univerzálisan mesél. Kisvakond meg akarja lepni Egérkét, de mivel a csípje meg a csóka el akarja rontani a Karácsonyt és elviszi a fenyőfát, így élelmes vakondunk bizonyítván a szocialista felsőbbrendűséget szerez egy műfenyőt, és végül megajándékozzák egymást. Tündéri.

 

3. - Ziggy ajándéka (1982)

Utolsó versenyzőnk 1982-ből egy rettenetesen furcsa rajzfilm. Tom Wilson 1968-as Ziggy képregényéből adaptálták, és az elidegenedett társadalom kőkemény paraboláját adja mindezt a szeretet kiárusított ünnepének idején, Karácsonykor. A rajzfilmben szereplő alakok egytől egyig gyarló, megvetendő, jellemtelen figurák, mindenki átveri, kifosztja vagy csupán kihasználja a másikat. De maga a város is a romjain él, semmi nem működik, minden selejtes és leharcolt. Ebben a közegben kísérhetjük figyelemmel, ahogy Ziggy tudtán kívül a Mikulásmaffia szolgálatába áll, de mindvégig becsületes és önzetlen marad. A rajzfilm további érdekessége, hogy Ziggy sosem szólal meg, csak a többi szereplő beszél hozzá, valamint ez is kapott egy jól megérdemelt Emmyt, amit a fentebb említett Hupikék törpikék - Karácsonyi különkiadás meg az Itt jön Garfield! orra elől vitt el! Sajnos ezt sem találtam meg magyarul, de a zseniális első szinkront barbár módon herélte ki a modernkori változat, szóval ezúttal talán nem olyan nagy baj.

 

2. - Múmin Karácsonya (1990)

Múminék javában készülődnek a téli álomra, amikor egy idegen felzavarja, majd figyelmezteti őket, hogy nemsokára itt a Karácsony, és sürgősen szerezzenek be egy fenyőfát. A rajzfilm ezután azt mutatja be, hogy bár Múminék nem tudják ki az a Karácsony, de mégis tűkön ülve várják, és aztán amikor megérkezik, észre sem veszik, de nem is ez a lényeg, mert valójában mégis átélték, ha nem is tudnak róla. Tove Jansson svéd nyelven megjelent könyvéből a kilencvenes években készítettek a japánok rajzfilmsorozatot, ami az egyik legbájosabb és legszerethetőbb animáció lett, amit valaha csak tévére álmodtak. Nagyon kár, hogy mára teljesen feledésbe merültek, és amikor mégsem, akkor groteszkebbnél groteszkebb inkarnációkban elevenednek meg. Ajánlómban ez az egyik legszebb és legkülönlegesebb karácsonyi történet.

 

1. - Garfield karácsonya (1987)

No, kit leptem meg? A legelső Garfield rajzfilmekről már egyszer írtam egy összefoglalót, és a Garfield karácsonya különösen kedves a szívemnek. Ha valamit hát ezt minden évben újra nézem. Szerintem nagyon jól eltalálták az arányokat ebben az alig 25 percben, jutott idő humoros beszólásokra, bájos vagy érzelemdús, sőt talán könnyfakasztó pillanatokra, jók és jól elhelyezettek az epizódban felcsendülő nóták is, valamint kapunk egy magvas, végső tanulságot, amit a rajzfilm kellő könnyedséggel kezel, hogy ne váljék giccsessé. S mindezt egy teljesen hétköznapi problémákkal és konfliktusokkal teletűzdelt történetbe ágyazva, mely akár a te családodban is megtörténhet. Számomra mindig is ez marad a tökéletes karácsonyi szórakozás.

 

Ezzel a válogatással kívánok Boldog Karácsonyt mindenkinek! Ha pedig ennyi nem lenne elég, meleg szívvel ajánlom barátom és kollégám Santino egyedi listáját, amit nem minden évben rogyásig vetített karácsonyi filmekből állított össze.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kövess minket Twitteren is: 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.12.29. 23:52:47

A Tom és Jerry azokban az években még felülmúlhatatlan volt, ezt az epizódot is ismerem a VHS korszakból, tökéletes.

De mi lehet még ennél is tökéletesebb? Természetesen a Kisvakond. Zdeňek Miler megtanította a világnak, hogyan kell szép dolgokat rajzolni. A világ leggazdagabb verebe című mesekönyve már kisgyerekként is elbűvölt a stílusával, a formavilágával, a Kisvakond-mesékkel utána találkoztam, remélhetőleg többfelé tananyag.

"Életem legelső VHS-re rögzített tartalma következik, [...] egész egyszerűen lenyűgözött, hogy én ezt annyiszor tudom megnézni, oda, vissza pörgetni, ahányszor csak akarom. [...] Ezt ma már csak nehezen lehetne átadni a mindent, mindenkor, mindenhol megkapó, és ehhez nem csak hozzászokott, de egyenesen alap dolognak tekintő Z generációnak."

Mindent mindenhol? No csak próbálj egy kópiát találni a Dögkeselyűből. Vagy a Hyppolit, a lakájból, a kora alapján már közkincsnek minősülő klasszikusból. Nekem megvannak, de ez csak azért van így, mert én még idejében megszereztem, kazettán. Még meg tudom nézni, egyelőre. Ma már nem tudunk felvenni semmilyen műsort a tévéből, míg harminc éve még óriási és gondozott saját videógyűjteményünk volt, zömmel tévékből gyűjtve. Nekem kedves filmeket ma is letöltök, ha lehetőségem van rá, mert csak akkor nézhetem meg kedvem szerint újra, ha itt van az asztalomon. Tíz-húsz évvel ezelőtt kinyílt a világ, megismertem azokat a programokat, amelyekkel vágni, hangosítani, feliratozni, konvertálni lehet videókat, aztán elkezdtek bezárulni a források.

A Z generáció azt hiszi ugyan, hogy bármikor bármit megnézhet, meghallgathat, de valójában csak azt nézi és hallgatja, amit eléjük tesz az algoritmus. Amikor elkezdett megizmosodni az internet és elkezdtek feltűnni a letölthető videók, azt hittem, elérkeztünk végre a teljes bőséghez és adatszabadsághoz. Tavaly szerettem volna elolvasni egy régi kedvenc novellám folytatását angolul, de csak azt tudtam meg, hogy melyik nagy amerikai könyvtárba kellene elutaznom azért, hogy kikölcsönözhessem. Volna még itt átgondolni való a szerzői/kezelői jogok és a közérdek ütközéséről.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2023.12.30. 04:30:30

@Androsz: azt hiszem ez a beszélgetés túlságosan messzire vinne, most beírtam a Dögkeselyűt a kedvenc streaming szolgáltatómba :D és 19 különböző verzióban nézhetném meg

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2023.12.30. 19:59:25

@scal:

„beírtam a Dögkeselyűt a kedvenc streaming szolgáltatómba :D és 19 különböző verzióban nézhetném meg”

Csak szólok, hogy szerintem a huszadik verzió a legjobb és legteljesebb. :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.12.30. 21:14:25

@scal: Attól tartok, hogy ahhoz a szolgáltatóhoz előfizetés kell. Ami nem bűn, de én konkrétan ezt a két filmet diákoknak szerettem volna megmutatni, és nem várhatom tőlük, hogy pont a te kedvenc streamingszolgáltatód ;-) előfizetői legyenek az ügy érdekében. Inkább azt várnám, hogy egy ilyen filmklasszikust VHS minőségben ingyen nézhessen meg most már bárki, akinek eszébe jut. Lehet, hogy az ábrándom irreális, de akkor pont erről szólt az idézett rész, annak ecsetelésével, hogy amikor lehetett filmet felvenni, akkor az szabadságot adott, függetlenséget a tévéktől.

A tévékről egyébként van két rövid történetem. A Magyar Televízió filmarchívumától egyszer régen szerettem volna megszerezni a Delta főcímét. Nem ördögtől való ötlet volt, ők hirdették, hogy ilyen és ilyen tarifával számolva hajlandók kimásolni bármit. Írtam nekik, azt válaszolták, hogy magánszemélynek nem. És azt is írták, hogy most már ne is próbálkozzak, mert nekem nem. Mondom, fizetni kellett volna érte.

Ugyanez a cég: 1967-ben elkészült Az Orion űrhajó fantasztikus kalandjai című sorozat magyar szinkronos változata, a tévé több ízben is bemutatta, óriási sikerrel, utoljára 1981-ben. 2002-ben a Filmmúzeum Tv kérte tőlük a filmet egy bemutatásra, természetesen pénzért, de az archívum letagadta. Azt állították, hogy megsemmisült. A Filmmúzeum készített hozzá egy új szinkront, ami persze a régi rajongóknak fájdalom volt kicsit, de sebaj, örüljünk ennek is. Vagy három év múlva az M1 bemutatta a régi kópiát, az eredeti szinkronnal. Nem semmisült meg, hanem csak irigykedtek. Pénzt kaptak volna, de nekik nem kellett, inkább ülnek rajta.

Szóval én még mindig begyűjtöm a kedvenc filmjeimet, akárhány streamingszolgáltató is kínálja nekem a jövőben a bájait. Csak ez a biztos.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2023.12.31. 04:10:36

@Androsz: szerintem kevered a helyszínt a tejszínnel. A VHS egyéni szabadságot adott, ahogy az internet is, DE már ezeken is ott volt amit mindenki átpörgetett, hogy nyilvános helyeken való vetítésük külön engedélyhez kötött, mint amilyenek a Filmklubok, Hotelek, Vendéglátóipari egységek, Olajfúrószigetek, Kórházak, vagy ISKOLÁK! Nagyon problémás IP mentes filmeket vetíteni nyilvánosan hacsak nem akarsz több százezres büntetést fizetni. Persze bevállalhatod ma is, hogy levetíted feketén de a 90-es években erre még senki sem figyelt, ellentétben a mostannal, amikor egy diák, aki téged nem kedvel már ott az órán levideózhatja, másnapra meg meg van a balhé. DE ajánlhatod nekik, hogy házifeladatként nézzék meg, és pláne egy olyan filmet, amit felújítottak mint a Dögkeselyűt biztos nagyon sok pénzt kérne az Artisjus :D

Szerintem borzalmasan trehányak a Filmarchívumnál, de a BBC is vesztett el, sőt semmisített meg olyan kópiákat, amire azt gondolták sose lesz szükség. Vagy ott a Hippolyt, vagy a Szédülés, az utolsó pillanatban mentették meg az enyészettől őket. Lehet nem tudnak megegyezni a pénzen, vagy a jogokon, vagy csak azt se tudják hova tették és később megtalálták. De az sem ördögtől való dolog, hogy valaki valamiért, pénzt kér, és nem akarja ingyen közkinccsé tenni :D valahogy meg tudom érteni sajnos.

Én is gyűjtöm, de ez meg mentalitás, a mi generációnk gyűjtő volt, a mostani meg bérlő. És a sírba nem fogom tudni magammal vinni a VHS vagy a DVD gyűjteményemet. De persze néha nagyon néha nem baj, hogy van saját hanganyagom - elsősorban az új szinkronok miatt -, vagy képanyagom, mert kivágnak valamit filmekből, vagy műsorokból, vagy soha többet nem adják le. Pl nem is olyan rég odaadtam digitalizálásra pár régi műsort ami nem volt még fent az interneten, lehet csak nekem volt meg az egész országban, mondtam a gyereknek, hogy annyit kérek ISO-ban küldje el nekem is. De örültem, hogy megoszthatom másokkal is a múlt egyik szegmenség, ami még nem volt fent az interneten. Erre egy évvel később letiltotta a YouTube (a gazdája nyilván nem örült neki), interneten sincs, meg VHS-en sincs többet meg :D Még jó, hogy az ISO megmaradt.

www.youtube.com/watch?v=X4r1YJc63Ek&ab_channel=WolfKid%2772

tessék, itt a Delta főcíme, Karácsonyi ajándék

0dzsud0 2024.01.01. 21:33:41

@Androsz: "A Z generáció azt hiszi ugyan, hogy bármikor bármit megnézhet, meghallgathat, de valójában csak azt nézi és hallgatja, amit eléjük tesz az algoritmus."

Sajnos hatalmas igazság. 30 éves vagyok, de eléggé felhúz, hogy a streaming szolgáltatók még a saját tartalmaikat is leszarják. Egyszerűen semmi nem számít, ami nem aktuális TikTok-trend, vagy nem egy éven belül volt a bemutatója. Épp nemrégiben mondtam le minden streaming platformot (az HBO GO-t még egyelőre megtartottam, de alig használom)... még a Covid alatt kezdtem használni őket a hosszú otthon töltött napokon, élveztem is. Aztán azon kaptam magam, hogy egyrészt moziba is többet szeretek menni, mint azelőtt (ez mondjuk jó dolog), másrészt pedig hogy 99%-ban az nCore és a YTS megy a streaming helyett. Ha semmilyen ízlésem nem lenne és nem érdekelne a Marvel-filmeken túl más, akkor biztosan tetszene a Netflix és társai is...

0dzsud0 2024.01.01. 21:42:52

@scal: "most beírtam a Dögkeselyűt a kedvenc streaming szolgáltatómba :D és 19 különböző verzióban nézhetném meg"

Sajnos ettől még az van, hogy ha én este tudom, hogy a Hosszú nagypénteket, a Félelemben élnit, a Halál a hídont, a Fivért (1997), az Egykoron harcosok voltakot vagy a '78-as Csendestársat szeretném megnézni, eszembe sem fog jutni, hogy streamen keressem... ugyanígy, nem tudok benne bízni, hogy bárhol megtalálnám a Kemény zsaruk című, Shakespeare-t megszégyenítő, elképesztően kemény zsarudrámát, ami 7 évadot élt meg és feltette az FX-et a térképre, pedig szerintem a világ legjobb sorozata eddig a Maffiózók és a Drót után (azok szerencsére HBO-sak, így ott mindig fent vannak...ma még).

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.01.02. 00:09:24

@0dzsud0: don't panic, ezek is MIND fönt vannak a KEDVENC streaming szolgáltatómon, (wink wink) kedves sorok között olvasni képtelen fillmbarátom :D

0dzsud0 2024.01.02. 12:15:45

@scal: Nade akkor most már vallj színt! Mert mielőtt a választ megírtam, direkt ráketestem a magon a Dögkeselyűre én is, és ha valóban 19 találat lett volna, akkor tudom, hogy egyről beszélünk. De annyi azért nem volt. Szóval igazán leírhatnád, hogy mi van a te winkwinked mögött, mert én becsülettel próbálkoztam a sorok között olvasni. :)

Újabb kihívás (és bocs, hogy ennyit offolok itt): a Senkiföldjén (2001) c. filmet már a szokott helyen (streaming höhö) sem találom, pedig 5-6 éve még magyar felirattal is meg tudtam nézni. Méltatlanul elfeledett, totál zseniális (csak úgy, mint az alapjául szolgáló Kettétört április c. könyv, de saját jogán is).

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.01.02. 16:57:52

@0dzsud0: a Senkiföldje is meg van :) küldjél mailt úgy átküldöm esetleg :D

0dzsud0 2024.01.02. 18:36:57

@scal: Nem kell, köszönöm, én még évekkel ezelőtt eltároltam külső vinyón. :)

Közben látom már a magon is, iMDB-link alapján keresve megvan. Az előző kommentet még mobilról írtam és csak cím alapján keresve nem adta ki, érdekes, hogy a Port.hu-s linken "Senkiföldjén" a cím (én is ezt írtam a keresőbe), de itt "A senki földjén" címen fut...mindegy, iMDB-linkkel nincs probléma. Ellenben annyit megjegyeznék, hogy ezen a torrenten jelenleg 5 seeder van, ez bármikor lehet 0 és kerülhet törlésre...a Karagargán két torrent, szintén egyszámjegyű seederrel. Korábban láttam egy Miramaxról rögzített HD-felvételt is belőle, ma már nyoma sincs...szóval én azért továbbra is csak oda lyukadok ki, hogy ha jót akarsz, mentsd le magadnak fizikai adathordozóra a szívednek kedves tartalmakat, mert sajnos egyáltalán nem lehetsz biztos benne, hogy holnap is meg fogod találni online.

Csak még egy sztori: a közel 430 ezer userrel bíró legnagyobb hazai oldalunkon például évekig nem volt fenn A kis Valentino, külföldi oldalról kellett beszereznem és egyetlen seeder volt rajta olyan gyenge feltöltési sebességgel, hogy több, mint egy teljes napig tartott, mire lejött. És ez a film benne volt a HVG-s "minden idők" magyar filmes listáján, nem annyira random, egy a sok közül darab, és mégis...ráadásul még az az út sem járható, hogy megvásárolom, mert nem kapható sehol. :)
hvg.hu/kultura/20210501_Tenyleg_ezek_a_legjobb_magyar_filmek

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.01.02. 19:20:04

@0dzsud0: értem, de hogy egy tanult kollégámat idézzem, egyre több minden van az interneten, és bár igyekeznek kontrollálni, de ez már elszabadult, és nem tudják megakadályozni, lásd lelőtték már a Mega Uploadot, PirateBayt, és megannyi mást és öt perc alatt nő helyettük ötven másik. Ilyen aggodalmaim utoljára 2010-ben voltak. De persze spájzolni sose baj.

0dzsud0 2024.01.02. 21:19:37

@scal: "egyre több minden van az interneten"

Igaz. De következik ebből, hogy mindent elérsz ma is, ami létezett egykor? Sajnos marhára nem.

Hogy végre egy rajzfilmes példát is hozzak: ez nagy kedvencem volt, és SEHOL nincs meg. 26 epizód készült belőle, asszem adta is mindet szinkronnal a Cartoon Network, és simán eltűnt. Ez az egy van fent magyar szinkronnal a YT-on három részletben, amúgy pár epizód angol hangsávval, egy-két olasz is tán, és ennyi. Elnyelte a föld...
youtu.be/8UZdd1Lbi54?si=b7NXff_74AfRNaiQ
süti beállítások módosítása