Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2010 legjobb filmjei

2013. november 09. - Santino89

A blogot 2011 januárjában kezdtem el írni, azóta mind a kétszer készítettem toplistát az adott év legjobb filmjeiről, és nem fogok másképp tenni 2013 végén sem. Viszont mi volt 2011 előtt? Természetesen akkor is jártam moziba, és már akkor is megvolt a véleményem minden filmről, így most visszamenőlegesen ki fog derülni, hogy melyek voltak a legjobb mozik 2011-et megelőzően tíz évvel. Minden egyes évről lesz egy toplista, amiből képet kaphatunk az adott év mozis felhozatalairól, mert nem csak a legjobbakról fognak szólni ezek a toplisták, a legnagyobb csalódások, és a legrosszabb filmek egyaránt meg lesznek említve. Bár rengeteg filmet megnéztem, újranéztem a toplisták elkészítése miatt, azért nem kizárt, hogy valami elkerülte a figyelmemet, ilyen esetekben nyugodtan lehet reklamálni a kommentekben. Fontos, hogy csak az adott év magyarországi mozibemutatói közül válogattam, így beeshetnek olyanok, amit egy évvel korábban mutattak be külföldön, a dvd (később video) megjelenéseket viszont egyáltalán nem vettem figyelembe. Induljon hát az időutazás, nézzük csak, mi is történt 2010-ben!

easy-a-emma-stone-20043470-1280-688.jpg

 

10.

A szupercsapat

"Azt csak a rosszak terjesztik, hogy jóból is megárt a sok."l-agence-tous-risques-the-a-team-16-06-2010-11-06-2010-11-g.jpg

A szupercsapat nem váltja meg a világot, sőt elég gázul indul, gyenge dialógusokkal, kész közhelyraktár az egész film, totálisan irreális akciójelenetekkel, de annyira szórakoztató, hogy lehetetlen ellenállni neki. A magam részéről minden percét élveztem, nagyon jók a karakterek, tele van humorral és látványos akciójelenetekkel, végig tudtam vigyorogni mind a két órát. A karakterek nagyon jók, a színészek pedig kivétel nélkül szimpatikusak. Indokolatlanul hosszú A szupercsapat, de annyira pörgős, meg érdekes minden klisé ellenére, hogy fel sem tűnik az a két óra. Bár több ilyen nyári slágerfilm lenne, ugyanis így kell összehozni egy igazi szórakoztató blockbustert. Sajnos az eredeti sorozat már nem volt akkora brand, hogy sikerre vigye ezt a filmet, így hiába reménykedünk a folytatásokban.

 

9.

Gru

"Bábuj? No, no no no."moi-moche-et-mechant-despicable-me-13-10-2010-2010-15-g.jpg

Az év egyik meglepetéssikere volt a Gru című kiváló animációs film. A remek alapötlet már önmagában elvinné a hátán a mozit, mely szerint a főhős egy tipikus filmes főgonosz, ráadásul az alkotók nagyon humorosan kihasználták az ebben rejlő lehetőségeket, elég csak a főhős anyjával való kapcsolatára gondolunk, vagy a Bank of Evil-re. A rábízott lánykák pedig nemcsak a jellemfejlődésért, hanem a cukifaktorért is felelősek. És ezek után mégis a minyonok nyúlták le a show-t, ezek az idióta, sárga kis dugók, akik a film poénjainak legalább 80%ért felelősek.

 

8.

Könnyű nőcske

"Hova tűnt az udvariasság? Csak a nyolcvanas évekbeli filmekben létezett?"Trailerbild__Easy_A_657013d.jpg

Mikor láthattunk utoljára korrekt tinivígjátékot, ami nem csak altesti poénokra épült, és nem fulladt bele a nyáltengerbe sem? 2010-ben, a Könnyű nőcskében végig sorjáznak a poénok, az ötletek, jók a zenék, másfél órán át nagyon kellemesen szórakozol. A film reflektál a klasszikus ’80-as évekbeli tinivígjátékokra, a főhősnő meg is jegyzi, hogy az ő életét sajnos nem John Hughes rendezi, pedig a Könnyű nőcske sok John Hughes-filmnél jobb. De ami a legfőbb erénye, hogy ez a film hozta be a köztudatba Emma Stone-t, aki igazi komikaként lubickol az intelligens, bájos szellemes és vagány csaj szerepében. Azóta is akármikor röhögni támad kedvem, csak megnézem a Pocket Full of Sunshine-t, á lá Emma Stone. Szinkronnal tilos nézni.

 

7.

Szemekbe zárt titkok

"Mert ez a szenvedélyem."dans-ses-yeux-el-secreto-de-sus-ojos-el-secreto-de-sus-ojos-the-secret-in-3-g.jpg

A legjobb idegen nyelvű film Oscar díjával jutalmazott argentín alkotás igazán megérdemelte a díjat. Régi, európai mozik hagyományait őrzi ez az igencsak stílusos mozi. Három zseniális jelenetet is láthatunk benne, a vágás nélküli stadionos üldözéstől Hollywood sárga lehetett az irigységtől, az ügyésznő kihallgatási módszere szintén emlékezetes, a liftes epizód fél perce pedig félelmetesebb, mint a legtöbb mostani horror. Alapvetően egy krimi, illetve thriller keretben követhetünk végig egy életutat és egy beteljesületlen szerelmet. Szerintem lehetne egy kicsit szikárabb ez a mozi, és akkor még erőteljesebb lenne az összkép, de még így is egy kiemelkedően jó filmről beszélhetünk, amelyet mindenképpen érdemes megnézni.

 

6.

Az út

"- Nem lennél inkább halott?
- Nem. Badarság luxus dolgokra vágyni ilyen vészes időkben."

the-road-the-road-4-g.jpg

Minden idők legnyomasztóbb posztapokaliptikus filmjében már minden kiábrándítóan szürke, az állatok meghaltak, a fák kihullottak, az emberek egymást zabálják fel. Mégis ez a film alapvetően az emberségről, az emberi kitartásról szól. Viggo Mortensen kiválóan alakítja az apa figuráját, az ő narrációja és az egyszerű, melankolikus zene tökéletes hátteret biztosít ennek a kilátástalan hangulatnak. Ez a hangulat már a film kezdetén magába szippant, az izgalmas vagy éppen tragikus jelenetek pedig a játékidő végéig nem engedik lankadni a figyelmedet. Ebben az apokalipszisben nincs semmi vagányság, ez csak simán undorító és mocskos, az egyetlen érték pedig egy apa szeretete a fia iránt, miközben a világ lassan meghal.

 

5.

A feláldozhatók

"Bízza meg a barátomat ő imád a dzsungelban kavarni.Igaz?"
expendables-unite-speciale-the-expendables-18-08-2010-13-08-2010-3-g.jpg

Miután Stallone kivakarta magát a videotékából, és sikeresen feltámasztotta előbb Rocky, majd Rambo karakterét, elindította író-rendező-főszereplőként harmadik nagy projektjét, amelyben egyfajta akciósztár-találkozót akart létrehozni. Végül Van Damme visszautasította, Bruce Willis és Arnold Schwarzenegger pedig csak cameozott egyet, de így is nagyon ütőképes csapat jött összes Jason Stathammel, Jet Livel, Eric Robertsszel, Dolph Lundgrennel, és Mickey Rourke-kal. A szögegyszerű történet a ’80-as évek iránti nosztalgiából fakadt, és a második résszel ellentétben ez a film még valamilyen szinten komolyan vette magát. Az akciójelenetek szerencsére baromi jól sikerültek, különösen a finálé nagy leszámolása, ahol van minden, ami kell, a tömegmészárlástól kezdve a jól megkoreografált bunyókon át, a rengeteg robbanásig minden, amit csak el tudsz képzelni. Mickey Rourke-nak jutott egy nagyon szép, drámai monológ, Stallonénak, pedig egy új franchise, ami életben tarthatja a karrierjét.

 

4.

Mary és Max

"Bár ateista vagyok, még mindig hordom a yarmulke-t, melegen tartja az agyamat."max-mary-max-mary-2009-12-g.jpg

Ez a nagyon különleges, rendkívül groteszk stop motion animációs film egyáltalán nem gyerekeknek való. A csúnya, copfos kislány és az Asperger-szindrómás New York-i férfi levelezőbarátságáról szóló, félig-meddig fekete-fehér történet első látásra nem sok jóval kecsegtet, sokkal inkább valami elcseszett művészfilm benyomását kelti. Ez egészen addig a pillanatig tart, amíg el nem kezdődik a film, mert onnantól egyértelművé válik, hogy mennyire tévesek voltak az elképzeléseink. A Mary és Max az elejétől a végéig nagyon vicces, de nagyon nyomasztó is egyben, miközben az egyik legszebb film a barátságról.

 

3.

Ha-Ver

"Egyetlen szuperképességem volt: a csajok előtt láthatatlan voltam."kick-ass-kick-ass-21-04-2010-16-04-2010-11-g.jpg

2010-re a szuperhősök is megérettek már egy kis öniróniára. Ebben az évben ott volt a kiváló Super is, de az igazi nagy mainstream dobásnak a Kick Ass-t szánták. A szerencsétlen hülyegyerek szuperhőssé válását láthatjuk ebben a filmben jóval cinikusabb, erőszakosabb, humorosabb köntösben, mint ahogyan azt eddig megszokhattuk. Közben lehengerlően stílusos akciójelenetek teszik még emlékezetesebbé az összképet, remek zenei aláfestéssel megtámogatva. Az sem egy utolsó szempont, hogy kiváló színészek játszanak ebben a filmben, és minden karaktert lehet kedvelni, még a negatív oldalon is. Hit Girl pedig egyszerűen felejthetetlen.

 

2.

Toy Story 3

"...és bevezette a Macó rezsimet..:"toy-story-3-3d-toy-story-3-14-07-2010-18-06-2010-96-g.jpg

Minden idők legjobb rajzfilmes trilógiájává vált a Toy Story. Az első rész nemcsak forradalmi jelentőségű volt (az első, teljes egészében komputeranimációs film lévén), de remek forgatókönyvet írtak hozzá, szerethető, emlékezetes karakterekkel, rengeteg izgalommal. A fantasztikus alapötlet ráadásul megfelelt az akkori technikai fejlettségnek, hisz műanyag játékfigurákat nézve a – mai szemmel sterilnek tűnő – képi világ sem zavaró. A második rész Disney-szokás szerint csak videóra készült volna, de annyira jó lett, hogy inkább moziba küldték. És ez a folytatás meg is érdemelte, ugyanis elődjénél sokkal viccesebb és pörgősebb lett, a remek új karakterekről nem is beszélve. A harmadik rész pedig egészen hihetetlen, hogy még ennél is jobban sikerült, sokkal drámaibb, sötétebb hangvételt ütött meg, de ettől függetlenül megmaradtak a jó poénok, a rengeteg kaland, izgalom, ötletesség, és egy nagyon szép lezárást kerekítettek a trilógia végére.

 

1.

Eredet

"A gondolat olyan, mint egy vírus. Ragályos és kiirthatatlan. Az ötletmagból kifejlődött kész gondolat meghatároz téged vagy elpusztít."inception-inception-21-07-2010-42-g.jpg

Kicsit túlhypolták, meg túlértékelték az Eredetet, ami sokakban ellenszenvet kelthetett, vagy túlzó elvárásokat, viszont ha ezeken felemelkedünk – és így utólag ez már könnyű –, akkor az Eredet még mindig egy baromi jó film, egyértelműen az év legjobbja. Pedig csak annyi történt, hogy egy rendezőnek volt egy eredeti ötlete, amit következetesen végigvitt, és vérprofi módon, rendkívül hatásosan megrendezett. A színészek az utolsó mellékszereplőig kifogástalanok, a forgatókönyvet végig az érzelmek hajtják előre, és nem mellesleg Nolan olyan témákat helyezett a középpontba, amelyek mindenkit érdekeltek; akció, álmok, sci-fi, romantika, elveszett nő, új világok felfedezése stb,, amúgy meg egy klasszikus kémfilmről, illetve egy heist movie-ról lenne ugye szó. A stúdió pedig azt csinálta, ami a dolga: tejelt becsülettel, és hagyta Nolant kibontakozni. De ehhez az alkotói szabadsághoz le kellett tenni az asztalra A sötét lovagot. Nolan neve azóta egyet jelent a minőséggel, és sem azelőtt, sem azóta nem kellett benne csalódnunk, egyértelműen a legjobb rendezők közé verekedte ki magát.

 

Legjobb be nem mutatott film.

Super: Pedig ez egy szuper film, bizonyos szempontból még a Kick Assnél is jobb. Ez is tükröt tart a képregényfilmek elé, remek színészi alakításokkal, meglepő fordulatokkal operál, és még a katarzisélmény sem marad el. Ha nem hiszitek, olvassátok el a kritikát, de inkább nézzétek meg a filmet!

 

Legnagyobb csalódások:

Alice csodaországban:Tim Burtont imádom, ráadául az Alice a legsikeresebb filmje, de messze a legrosszabb is. Minden elemében idegesítő mozi ez, és soha többet nem akarom látni. Nem csodálom, hogy azóta divat fikázni Burton-t.

Rémálom az Elm utcában: Megint csak egy újabb kiváló horrorklasszikus teljesen felesleges remake-je. A téma, az alapötlet annyi lehetőséget rejt magában, amiket a mai technikával gyönyörűen meg lehetne valósítani, ehelyett a készítők gyengén ismételgették a klasszikus film jeleneteit klasszisokkal gyengébb színészek közreműködésével.

Shrek a vége, fuss el véle: A harmadik rész viszonylagos humortalansága után azt hittem, kicsit jobban összeszedik magukat, ehelyett egy feledhető fantasygagyival búcsúztatták el kedvenc ogrénkat. 

 

 

 

Legrosszabb filmek:

 

Közösségi háló: Ez a baromi unalmas, túlértékelt szar azóta is a bögyömben van, viszont ennek köszönheti a blog a létezését, de ez az egyetlenegy érdeme.

 

Az utazó: Egy ütős francia thriller unalmas amcsi utánérzése. Hiába a szép helyszín, hiába Angelina Jolie, hiába Johnny Depp, a film tökéletesen feledhető. Ilyen unott színészeket viszont ritkán látni, nem véletlen, hogy akkorát bukott a film.

 

Kéjjel nappal: Tom Cruise poénok nélkül próbálta meg parodizálni saját magát, Cameron Diaz már nem dögös, viszont annál idegesítőbb, és a kémia sem volt meg kettejük között. Egyetlen pillanatra sem tudott lekötni a film, semmilyen értéket sem tudtam benne felfedezni, csak szenvedtem, ami azért elég ritka.

 

 

A lista elkészítésében nagy segítséget nyújtottak az aeonflux.blog.hu-n található bemutató naptárak. A 2010-es évek bemutatónaptárját az alábbi két linken találjátok, ha látni akarjátok, hogy miből merítettem ezt a toplistát.

http://aeonflux.blog.hu/2009/07/18/hazai_bemutatonaptar_3

http://aeonflux.blog.hu/2009/07/18/hazai_bemutatonaptar_2010_ii

 

És akkor most jön a Te véleményed: 

Mi maradt ki? 

Minek nem kellett volna bekerülnie? 

Miért van előbb ez, mint az?

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.11.09. 07:28:20

Kedves Barátom!

Sajnos nem nagyon tudok érdemben hozzászólni a listához, mert vagy nem láttam ezeket a filmeket, vagy nem emlékszem rájuk. Ez utóbbi nem feltétlenül értékítéletet jelent, inkább fokozódó szenilitásom egyik bizonyítéka. Ámbár az EREDET-re még emlékszem, és bevallom, nekem nem nagyon tetszett. A magamfajta vénember már nem szereti az ilyen filmeket, melyeket meredt szemekkel, feszülten kell nézni az első pillanattól az utolsóig, mert ha valahol néhány pillanatra lankad a figyelmed, az egészből egy kukkot nem fogsz érteni. :))

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.09. 08:01:20

@field 64: nem tetszett az Eredet? eddig tartott a barátságunk :)

2013.11.09. 08:29:57

@scal:

Ne mondjál le rólam ilyen könnyen. :)) Majd adok neki még egy esélyt.

Mindazonáltal súlyosbító körülménynek tartom, hogy moziban láttam, ahová eredetileg kitalálták, és nem kis képernyős tévén, mégsem ragadott magával. Valahol elvesztettem a fonalat, ráadásul viszonylag az elején, tehát onnantól kezdve fogalmam nem volt, mi történik, ki tette a nyomravezető lószőrt a milliomos páncélszekrényébe stb., ezért meglehetősen unatkoztam.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.09. 09:50:55

@field 64: hát nem tom, és kétszer néztem meg moziban utána még legalább hússzor itthon (sőt voltam olyan elvetemült hogy kondicionáltam magam miközben aludtam és folyamatosan ezt játszotta a számítógép) a hatás nem maradt el

de szerintem sokat mond az is, hogy Santi se akarta betenni elsőnek csak azután hogy újranézte, igazából és 2010-ből más filmre nem is emlékszem

2013.11.09. 10:15:59

@scal:

No, látod, hát a filmnél (meg Santinál) már csak én vagyok későbben érő típus. :))

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.09. 10:36:35

@field 64: Hát kedves Field, akkor ideje újranézni, pótolni, stb :) Főleg ugye a Mary és Maxot, Az Eredetnél igaz, hogy tényleg baromira kell rá figyelni, és ez 2 és fél órán át ki kell tartson, úgyhogy érdemes lesz kipihenten nekiülni.

@scal: "de szerintem sokat mond az is, hogy Santi se akarta betenni elsőnek csak azután hogy újranézte"
ez így ebben a formában nem igaz. nem voltam benne biztos, hogy első helyen legyen-e, és ezért újra kellett néznem, de ezen kívül erről a listáról még 4 filmet néztem újra a közelmúltból, hogy össze tudjam állítani.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.09. 11:24:39

@Santino89: én nem akarom elhinni, hogy ez a Mari és Maksz ennyire jó legyen :p

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.11.09. 13:26:27

Gyorsban átfutva, ami innen kimaradt, ellenben jó filmek abból az évből: Sherlock Holmes, Viharsziget, Így neveld a sárkányodat, Robin Hood, Túl jó nő a csajom, I love you Phillip Morris, A tetovált lány, Pancser Police, Tolvajok városa, Aranyhaj és a nagy gubanc, Red, Tron: Örökség. Szerintem.

A 7-est és a 4-est nem láttam, a 10-es, az 5-ös és a 2-es nem idevaló, a Social Network pedig nem olyan rossz :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.09. 19:45:54

@lisztes: Sherlock Holmes, Viharsziget, Így neveld, Aranyhaj, Red - nálam bent is volt, és ajánlottam Santinak de hát beszélhet neki az ember :D ha egyszer valamit a fejébe vesz (Mari és Max)...

Tron: Örökség - attól mert valaminek kurva jó a látványa IMAX-ban még nem lesz jó film
Robin Hood - hát ez minden csak éppen jó film nem :p
Túl jó nő a csajom nem volt rossz de egy 10-es listára tuti nem tenném fel
I love you Phillip Morris - ismerve mennyire túl szeretsz pontozni dolgokat, és hogy Carrey mennyire retekszar az utóbbi tíz évben (ha dicsérték azt sose a komikusi teljesítménye miatt hanem ilyen Makulátlan elme és egyéb szarok miatt) én látatlanban is azt mondom ez egy fos
Tetovált lányból csak az eredetit láttam az se nyűgözött le
Pancser Police... hát még mekkenézni előtte de túl sok jót arról se hallottam

Social network kapcsán egyetértünk, én egészen kitűnőnek tartom, Santi sose fogja megérteni :)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.10. 11:52:54

@lisztes:
A Sherlock Holmes-ból úgy igazán semmire sem emlékszem, és nem is volt semmi affinitásom újranézni, így egyértelmű, hogy kimarad. Felejthető film ne legyen egy ilyen listán. Ráadásul szomorú, hogy Guy Ritchieből Madonna kiszívott minden életerőt, és kreativitást, és hollywoodi bérrendező lett, aminek pont ez a film a bizonyítéka. A csalódás oldalon meg azért nem szerepel, mert annyira rossz se volt, hogy emlékezzek rá.

A Viharsziget viszont szerepelhetne a csalódás oldalon. Egész végig a filmen azon drukkoltam, hogy SPOILER ne az legyen a csattanó, hogy Leo be van dilizve, hanem álljon össze az egész történet egy komplex egésszé. Erre bmeg nem kiderül, hogy ő is bolond. Nagyon meglepődtem rajta. Viszont ezt a hatalmas hibát leszámítva profi film, így inkább nem írtam oda, hiába csalódtam, mert alapvetően Scorsese-t is nagyon nagyra tartom.
Aranyhaj: Na ennek a mai amcsi tinilányokra optimalizált jópofáskodó sablonos hercegnőmesének nem értem, mi keresnivalója lenne a listán.
Az Így neveld a sárkányodat ellenben korrekt mese, de 2010-ben dömping volt az animációs filmekből, és mind a 3, ami felkerült a listára, jóval több, mint korrekt.
A Toy Story 3, ami nem csak ennek az évnek, hanem a Pixarnak, meg az egész animációs filmgyártásnak az egyik csúcsa minden szempontból... szóval miért is nem idevaló? A tinihercegnők neked jobban bejönnek, vagy mi?

A feláldozhatók meg szimplán az egyik legjobb akcióélményem moziban, úgyhogy nagyon is jó helye van ezen a listán.
Annyiban igazad van, hogy A szupercsapat egy másik, erősebb évben nem került volna fel a listára, mert annyira nagyon nem jó, de sokkal jobb szórakozást nyújtott, még másodjára is, mint az általad felsorolt igencsak közepes filmek elsőre.

A tetovált lány nem sokkal jobb egy tévéfilmnél, az amcsi verzió jól megmutatta, hogy mi hiányzik a svéd változatból, de az amcsi sem ért el helyezést 2012-ben nálam. A Red nagyon egyszernézős, igazából semmi különleges nincs benne, a Tolvajok városa ugyan tényleg jobb az átlagnál, de egy filmet se vennék le miatta a listáról.
Pancser Police? Se a címe, se a sztori, se a kritikák, se az imdb átlag alapján nem nézném meg, úgyhogy elég esélytelen versenyzőnek tűnik.
A többit scal elmagyarázta, ahhoz nincs mit hozzátenni.

@scal: addig jó, amíg nem értem meg, ha egyszer megérteném, akkor kiderülne, hogy mazochista vagyok, aki szereti a szar filmeket. De viccet félretéve, ezen a filmen nincs mit megérteni, az más kérdés, hogy te elvoltál vele, mert néhány dolgot ráhúztál a saját életedre.

"ajánlottam Santinak de hát beszélhet neki az ember :D ha egyszer valamit a fejébe vesz (Mari és Max)"
Igazad van, bocs, hogy ezeket a közepes filmeket nem tettem be, egy kiváló film helyett, amit te nem is láttál. Mea culpa :D Hol is van a te listád?

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.11.10. 11:55:30

@Santino89: Félreértettetek, én nem a listára akartam feltenni azokat a filmeket, csak gondoltam felsorolom, hogy abból az évből mik voltak még jobbak az átlagnál.

Amúgy nem vagyok oda a Toy Storykért, persze tudom, hogy az első nagy mérföldkő, meg minden, de valahogy sosem tudtam ámulattal tekinteni rájuk. Jó filmek, de engem nem vonzottak magukba.

doktor.dikhed 2013.11.10. 12:34:08

A Szupercsapat a listán? Ennyire gyenge év volt? :D

A Feláldozhatók még megbocsátható, mert nagy volt a várakozás. A film persze hatalmas csalódás, de mégiscsak különlegesség.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.10. 12:36:43

@doktor.dikhed: "A Szupercsapat a listán? Ennyire gyenge év volt? :D"
Jogos a meglátás, lesznek/voltak ennél kategóriákkal jobb évek is.
A feláldozhatók nekem egyáltalán nem volt csalódás.

@lisztes: Így már érthetőbb akkor.

doktor.dikhed 2013.11.10. 12:51:39

@Santino89: Akkor ezt nagyon másként látjuk. Jó volt együtt látni a nagyokat, de az akciójelenetek elég közepesre sikerültek.
Az egyetlen jó one liner Lundgrené.

Tele van az egész borzasztóan kínos poénokkal és a nagy hármas találkozása...arra nem találok szavakat, annyira gáz lett. Majdnem elkezdtem szabadkozni a moziban a környéken ülőknek, hogy ők igazából nagy akciósztárok voltak, csak ezt most bénán sikerült :D

Ja, és itt is hülyére vágták az akciókat. A végén meg előszedik Gary Daniels-t, aki piszok jó formában van még mindig, nagyon jól mozog és a bunyóját megvágják néhány filmkockáig. Fasza. Helyette meg bámulhatjuk Garzát, aki a főellenség lenne csak olyan mocskos jellegtelen és unalmas, mint a Kommandóban Arius. Csak ugye a Kommandóban volt egy Bennett, aki a láncingtrikó és a melegbajusz mellett is volt annyira beteg és vicces figura, hogy groteszk ellenpontja volt Arnoldnak.

A Feláldozhatókban nincs ilyesmi. Egy csapat akciósztár rohangál koncepció nélkül, a szövegeiket 5 évesek írták az akciókat pedig Stevie Wonder vágta. Ellenfelük meg nem igazán van és minden hős csak annyit ér, amennyit az ellenfele.

A második rész már sokkal jobb lett és a legtöbbet az dobott rajta, hogy van Damme mocsok jó, végre van ki ellen harcolni.

Jerryco 2013.11.10. 15:03:44

Jó cikk, majdnem egyet is értek vele, de a Közösségi hálót még annak ellenére sem találtam unalmasnak, hogy egy szerencsemalacról szól, aki barátnak egy pöcs, netes gurunak meg ász/ész.
A "Kéjjel-nappalt" meg ha nem veszem komolyan - nem is lehet - hangulatos akció-vígjáték, néhány jól megcsinált akció jelenettel, karakterrel.
A "Szemekbe Zárt Titkokat" meg még ma megnézem, neked köszönhetően

Jerryco 2013.11.10. 15:31:13

A "Pancser Police" nem volt rossz, de ha nincs benne Whalberg, vagy valaki hasonló színész, Will Ferrer nem viszi el a hátán. Röhej, hogy a humorista Ferrer szarabb volt a filmben, mint a valamikori boxer-fiú.
"- Engedjetek repülni! Páva vagyok! Páva vagyok!" :)
Vagy amikor Whalberg ezerszer elköszön Eva Mendes-től a vacsora után, míg Ferrer-t le sem szarja. :)
A "Túl jó nő a csajom" nekem uncsi volt és nem használta ki az ötletet szerintem eléggé. "Az aranyhaj" nem kötött le, harminc percet bírtam belőle.
(Bár a nagyon dicsért "Toy Story"-t végig néztem, semmire nem emlékszem szinte belőle, amit felidéznék.)
Az "Eredet" jó koncepció, de mellé rakva a "Viharszigetet", tiszta testvérfilmek. :) Mintha a "Viharsziget" lenne a folytatás... :)
A Tron: Ökörség, csak látványos, semmi több. Ami a történetben benne volt, azt az első részben láttam.
Nálam az "A-csapat" biztos nem csúszik be tizediknek. Talán a Sherlock Holmes inkább nekem való volt. Már csak a színészi alakítások miatt is.
jerrycomovie.blogspot.com

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.10. 16:17:38

@doktor.dikhed: ebben tényleg nagyon nem értünk egyet. A cameo jelenet szerintem jópofa, kb ilyesmit vártam, mint az elnökös beszólás, meg a dzsungelben kavarós, lehet nekem nem eléggé kifinomult az ízlésem, de mit vártál tőlük ezen túl?
A vágás nagyon pengeélen táncolt, de nálam még éppen az élvezhető kategóriába esett, amikor megvan benne a kellő dinamizmus, de még látom, hogy mi történik. Nem tudom, ki az a Gary Daniels egyébként. Jó főgonosz tényleg nincs, ezt aláírom.
A 2 szerintem fanfilmként sokkal jobb, akciófilmként viszont akár a poénokat, akár az akciókat, akár a történetet nézzük, sokkal gagyibb. Van Damme viszont nagyon jó benne az biztos.

@Jerryco: Ha megnézed azt a filmet, akkor már érdemes volt megcsinálni a listát, majd írd meg, hogy tetszett.
Nekem azért inkább A szupercsapat, mint a Sherlock Holmes, mert még 3 év elteltével is emlékeztem arra, hogy A szupercsapat milyen jó móka volt, a Sherlockból meg semmire. Színészek terén meg simán veszi vele a versenyt A szupercsapat.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.11. 02:31:58

@Santino89: ennyi erővel én simán kihagyhattam volna a Feláldozhatókat mert sokkal többet vártam tőle (kb. mint amit a folytatásban kaptam) mégis betettem, mert még mindig jobb volt mint a legtöbb film 20 baszott 10-ben

a Holmes szerintem éppen hogy kurvára megosztotta a nézőket kb. mint Abrams a Trekkel, egyébként meg hú de nagyon tehetséges volt Madonna előtt csinált két Tarantino filmet, szerintem Ricsit abszolút túlértékelik kb. mint Shyamalant mert az elején beletenyerelt vagy nem is ez a jó szó, az elején persze hogy tele van mindenki ötletekkel mert az első filmre 20-30-40 év ötletét használja fel amikor végre kamera mögé kerül - azután meg ugyanezt várják el az embert 3-4 évente,... nem megy vagy legalábbis kurva nehéz

még a Sherlock 2-őt se mondanám csalódásnak, jóllehet egy csomó mindent elbasztak benne McAdamas karaktere, Pitt kihagyása... stb. azért remélem jön egy harmadik rész

Viharszigetben majdnem egyetértünk - emlékszem nőmnek hogy bejött, én meg magyaráztam neki, hogy tizenkettő egy tucat volt ez a csattanó, és az lett volna az igazán klassz ha csak el akarják vele hitetni hogy be van dilizve vagyis ha bevállalnak egy duplacsavart hogy mégsem viszont nálam azért szerepelt mert még mindig sokkal jobb film volt mint a nagy átlag

Aranyhaj - nem is tom kb hogy a Disney legjobb meséje az oroszlánkirály óta CGI-ben meg az első ami jó, én tudom ám miért nem tetszik - öreg vagy bazzeg de nagyon

Az Így neveld is ezerszer jobb mint akármelyik Pixar emlékszem minden kritika arról írt, hogy végre összeszedte magát a Dreamworks és a Shrek után csinált egy újabb jó mesét, ennyi erővel biztos korrekt film a Toy Story 3, olyna univerzumot még el tudok képzelni amiben nekem tetszik a Mari és Max de hogy a Toy Story 3 nem fog az hétszentség (mert a Wall-E-t is végiguntam, a Némón se értettem i az istent éltet mindenki azon a nyamvadt halon, az utolsó Pixar ami tetszett az a Lecsó volt)

gondolom nem emlékszel Hans Zimmer fantasztikus zenéjére se (szokás szerint)

@Jerryco: üdvözlöm a kommentet :D kellenek az ilyeneket hogy Santi lássa mennyire kisebbségben van (rekesszük ki) a Social Networkös véleményével

hasonlóan a Kéjjel-Nappal egy 10-es listára nem tenném fel de kibaszott szórakoztató film, csak épp Santinak averziója van vele szemben is

www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=12&entry=entry101230-165409

itt van a listám, nem mintha ne küldtem volna már át legalább kétszer magánban :p

Vékony Gábor 2013.11.14. 13:59:51

Én európai filmekre emlékszem abból az évből, az Éhség, az osztrák Revans, a svéd A tetovált lány tetszett. Az amerikai mozik közül a Tolvajok városa volt jó, és nekem A közösségi háló sem okozott csalódást.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.14. 19:43:37

@scal: Ezek szerint a Feláldozhatók számodra nem volt akkora csalódás, hogy ne kerüljön be egy toplistába, nekem simán akkora csalódás a Viharsziget, hogy nem szívesen emlékszek vissza rá. Ráadásul azt írod a toplistádban, hogy neked se annyira jött be. Most akkor miről vitatkozol, hogy nekem se? Mert tényleg elcsépelt, és kiszámítható, amire az egész film épül? Lássuk be ez elég nagy probléma.

Azért a Ravasz, az agy, meg a Blöff sokkal több, mint Tarantino másolások. Ha csak azok lennének, nem válhattak volna kultuszfilmmé. És igen éppen attól többek, jobbak, hogy 30-40 év ötlete bennük van, és ennyi 15 filmre való ötlet van ebben a két filmben. És az sem véletlen, hogy egy nagyon erős, nagyon közkedvelt első film után egy baromi jó második jött, ami szinte sosem szokott előfordulni (még a mindkettőnk által sokra tartott Nolannél sem), aztán jött Madonna és azóta nincsen jó film. Nem érdekes? Én egyébként egyik Sherlockot se mondanám csalódásnak, mindkettővel elvoltam, de a listán szereplő filmekkel még inkább.

Aranyhaj: :D Bírom amikor úgy érvelsz, hogy nincs érved. Azért ez a jó, mert ez a legjobb. A fenét jó. Meg a fenét a legjobb az Oroszlánkirály óta, ott van pl a zseniális Eszeveszett birodalom, ami tényleg jó, és az asszem 2000-es, vagy 2001-es. Az Aranyhajnál nem az a bajom, hogy öreg vagyok, hanem hogy nem vagyok tinilány :D Nekik biztos jó, de te még semmit sem írtál, hogy mitől lenne szerinted jó, én leírtam, miért nem az.

Ha megnézed egyszer a Toy Story 3-at biztos vagyok benne, hogy nem fogsz unatkozni rajta. Sajnos egyik részt sem gyerekkoromban láttam, pedig pont az én időmben mentek, hanem kb olyan 17 évesen. És nem vagyok annyira nagy Pixar fan én sem, mint amennyire istenítették őket az előző évtizedben.

Amúgy pont rémlik, hogy nem volt rossz zenéje az Így neveld a sárkányodnak, mert amúgy is bejön ez a stílusú muzsika.

És egyszer majd, sok év múlva, megnézik az emberek a Közösségi hálót, végigülik, és nem fogják érteni, hogy anno mit szeretett ebben bárki is. Alig várom már :)

Beszéljünk most kicsit a te listádról:
A Kick Ass hátrébb van, mint A feláldozhatók? Komolyan?
Jó, azt sejtettem, hogy az év legnagyobb bukása neked mindenképpen a toplistádon lesz.
Megaagy?
Még az Üvegtigris 3-at, meg a Vasember 2-t valahol megértem, mert ezeken én is gondolkoztam. Na de a Red c. halálközepes movie?
Közben meg nyilván nem láttad az én listámon szereplő igazán jó filmek java részét.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.15. 11:11:13

@Santino89: inkább 2010 volt olyan retek hogy a feláldozhatók meg a Viharsziget is bekerülhetett nála. De a hangulata nem volt rossz egyiknek se és inkább ezért kerültek be.

nem igazán gondoltam hogy az Aranyhaj különösebb védelmi érveket érdemel ennyi, maguk a szereplők kedvesebbek mint a Toy Story bábui (harmadjára is) ráadásul ez az alapvetően gyerekeknek, lányoknak készült mese végig lekötött, és még az a pár nóta se zavart amitől többnyire égnek áll a hajam

ráadásul Aranyhajban annyi kurázsi meg élet van hogy örülnék ha ilyet látnék viszont élőben, Legjobb CGI te mesüge :p nem azt mondtam hogy ez lenne a legjobb Walt Disney mese, de amennyit bénáztak CGi téren (pl. Csodacsibe) annyira jól sikerült ez a mese

egyre inkább érik egy Közösségi Háló nagyelemzés (ami sose fog elavulni mert a tartalom örök, csak a forma változik, ami jelen esetben a faszbuk) - pl. abban látod van elveszett nő :)

Kick Assben (ahogy azt kifejtettem másodjára már csak a Hit Girl jeleneteit élveztem :D) és kifejezetten idegesítette ez a lúzer vagyok szerencsétlen vagyok (a Vadállatokban meg az is kiderült: öreg is vagyok)

Red - képzeld még a BW top listámon is könnyen rajta lehet mert egyedül tőled hallom, hogy közepes, BW nagy visszatérése

"közben meg nyilván nem láttam" ??? még jó hogy magánban már mondtam, hogy a felét nem láttam

Melyik volt az év legnagyobb bukása
Jah a Megaagyban megint volt egy nagy kanálnyi önreflexió amit te már a Kéjjel Nappalban se vágtál
lassan csodálkozom, hogy az Utolsó Akcióhőst te szereted... nem csak divatból mondod hogy tetszik? :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.15. 20:52:13

@scal: De divatból szeretem :) 9 éves korom óta a divatban szeretem.
Attól még mert valami önreflexió még nem lesz egyértelműen jó. Ilyen a Kéjjel nappal című retekszar film is, amit csak azért szeretsz, mert szerelmes vagy tomkrúzba :)

Tényleg, jó, hogy megemlíted... a Shrek után nem lehet komolyan venni a dalokat a mesékben, pláne nem ha olyan szarok, mint az Aranyhajban... istenem, de rémesek voltak. A Toy Story legutolsó mellékbábujába is több lélek, meg szív szorult, mint a tucatsablon maiamcsitinilány hercegnőbe, meg a hülyegyerekbe.

Jerryco 2013.12.03. 16:55:38

Kár vitázni. A legjobb CGI animációs film "A hihetetlen család" Némelyik akció olyan összetett, mint egy Chaplin jelenetsor. A karakterek életszagúak. Tele van apró finom töltelékekkel: topogó főnök, kissrác a kocsibejárón, szuperhősök halálai, stb.
Egy felnőtt embert le tud kötni a csavaros és vicces történet.

mojoking77 2015.02.14. 15:00:26

@scal: " én nem akarom elhinni, hogy ez a Mari és Maksz ennyire jó legyen :p"
Sikerult azota megnezni?
Kivancsian varok egy kritikat rola. En a het eleje neztem meg, azota vagyok kb teljesen a hatasa alatt.
Szimplan zsenialis.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.14. 15:37:14

@mojoking77: nem, a Mézengúzt viszont igen, és azt meg is követem, mert nagyon tetszett, de sajnos arról sem írtam még, tooo many films sooo little time

mojoking77 2015.02.14. 15:46:51

@scal: Szerintem aldozz ra egy masfel orat az eletedbol.
Max ha nem tetszett dobj ram egy "basszus ez szar volt"-ot, legfeljebb elnezest kerek :)
De meglepne, ha igy tortenne...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.14. 16:28:46

@mojoking77: most nagyon úgy néz ki, hogy egyedül vagyok a Szürke 50 árnyalatával az egész világ ellen, szóval... it could happen

mojoking77 2015.02.14. 16:30:48

@scal: Sebaj. Az egyik kedvenc filmem kb 20 eve a Pancserock (Airheads). Szinten nincs tul sok kovetom a rajongasomban...

mojoking77 2015.02.14. 16:32:34

Es akkor meg meg sem emlitettem a Get crazy-t, amirol azt sem tudjak a nepek, hogy micsoda, ha meg esetleg valakivel megnezetem, a legfinomabb reakcio is a "mi ez a drogos fos?????"

mojoking77 2015.02.14. 16:48:10

@scal: Haat, nem feltetlenul drogprevencios, az is biztos, de en imadom. 4-5 evente egyszer megnezem, es epp ugy mosolygok az osszes poenon mint eloszor. Ettol meg lehet egy fos rengeteg ember szamara.
www.imdb.com/title/tt0085551/?ref_=nv_sr_1

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.14. 18:26:09

@mojoking77: sose hallottam róla, és McDowell nem igazán a szívem csücske, talán majd egyszer :D

mojoking77 2015.02.14. 18:45:51

@scal: Mondtam. Itthon kb a lakossag 1%-a ismeri, es annak is max a tizede ertekeli.. Nem egy tulhype-olt alkotas. Raadasul ha kimaradtak a fiatalsagodbol az igazi szetcsuszos, masnap delig tancolos, mindenfel emokas dolgot latos partik, valoszinuleg nem is igazan elvezned..:)
Maradjunk a Mary es Maxnel. Szerintem parod is imadna, ha az elso ket percet megneznetek. Azert zsebendovel keszuljetek :))

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.08.01. 13:19:06

na megnéztem a Mary és Maxet és az elején nagyban készültem megkövetni a díszes társaságot akinek bejött, mert pont azt a részt kaptam el belőle, amikor Max írja az első levelét, és az hihetetlenül vicces... de aztán

az elejére pörgettem és elkezdtem elölről, és kicsit árnyaltabb lett a kép

nem mondom, hogy nem érte megnézni ezt a 90 percet, de azért nem lesz egy kedvenc, mert nem is a groteszk karakterek vágták ki a biztosítékot, hanem ez az iszonyatosan lehúzós történet - nem hogy gyerekeknek (azoknak pláne nem) de még felnőtteknek se ajánlanám

egész egyszerűen nem is értem miért csinálnak ilyenről nem hogy filmet, hanem még animációt

aztán az egész annyira sötét lett meg komor, hogy már nevetni se tudtam a második felétől, majdhogynem az alkesz anyukának kell igazat adjak aki még így is átlátta, hogy nem biztos, hogy gyermekének egy dilinyóssal kell leveleznie a világ másik végén - aki annyira nem normális, hogy amikor megnyeri a lottót, az lesz az első, hogy öt garázst tele vesz csokival :D de az hogy esetleg meglátogassa a barátját, vagy küldjön neki pénzt az fel se merül a melegen tartott agyában (és ekkor még össze se vesztek)

summa summárom az axiómám, hogy annyi ilyennel lehet találkoznia valóságban, hogy nem kéne ezt tetézni még a filmek világában is

szóval nem lesz egy kedvenc, lehet alkalomadtán írok róla egy hosszabb kifejtőset

de hogy egy toplistára nem tettem volna fel, pláne ilyen előkelő helyre az is biztos, soha többet nem akarom megnézni - lényegében az egyetlen pozitívum, hogy megtudtam a kipah-t yarmulkének is mondják
süti beállítások módosítása