Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az a 10 western amiért megszülettél...

2013. november 30. - Filmbook

Igen. A férfi lét egyetlen értelme, hogy megtalálja a tíz tökéletes westernfilmet. Miután ez megtörtént voltaképp semmi dolga nem maradt már az életben, minden más ajándék. Ez csupán hellyel közzel történt meg esetünkben, mert azért ez a lista sem teljes, volt ami csak azért szerepel itt mert szerintem jobb, és van ami pedig csak azért mert Santino szerint még befért. De már az is kész csoda, hogy ez a közös toplista elkészülhetett, hiszen aki olvassa gyakorta vitriolos szócsatáinkat a kommentek közt, az jól tudja, talán nincs két film amiben egyetértenénk, amit egyformán szeretnénk, és ha mégis akad ilyen, még abban is mást szeretünk. Ugyanakkor egyedül külön külön azt hiszem képtelenek lettünk volna a listát megalkotni a már említett okok miatt. Mennél több westernt néztünk ugyanis arra kellett jussunk, a legtöbb jót bizony már ezer éve láttuk, és akár régi elfeledetteket, akár újakat vettünk szemügyre a végeredmény egy max egynek elmegy volt, de egy top tízben semmi keresnivalója se lett volna. Amikor Santi rábeszélt, hogy kezdjünk toplistákat gyártani közel két éve, a cél az volt, hogy minden egyes zsánerből állítsunk össze egy top tízet. Hogy azután mindenki majd megírja a saját legjobb tíz filmes listáját. Lehetetlen vállalkozás. Volt ami jól sikerült: Legjobb 10 vígjáték, legjobb 10 börtönös film, de volt olyan is ami eltűnt a süllyesztőben, legjobb 10 kalandfilm, legjobb 10 akciófilm. Mára jóformán csak kettő maradt, és ebből az egyik most pótlásra kerül.

bon-la-brute-et-le-trua-ii02-g.jpg

Western. Mit jelent ez a szó? Szabadságot? Törvényen kívüliséget? Valami olyan világot ahol még nem kell hatezer papír egy ügy elintézéséhez, ahol lehet koszosabb a víz, és kényelmetlenebb az ágy, de ha tökös vagy, és jól bánsz a hatlövetűvel, akkor te lehetsz a vadnyugat ura, aki a végén ellovagol a naplementében. Vagy épp a szerencsétlen, akit lelőnek az ivó előtt délidőben. Ha van tipikusan amerikai filmműfaj akkor a western minden kétséget kizáróan az. A western ahogy meghalt a valóságban, úgy született újjá filmen. Hiszen Buffalo Bill volt az első, aki leszállt a lóról és aprópénzre váltotta tudományát Ülő Bikával egyetemben, azután ahogy a cirkusz hanyatlott, jött a mozgókép, a film, és már a némafilmes korszakban rengeteg western készült. Az emberek vágytak látni ezt, mert a valóságból végképp elveszett. A civilizáció megölte a vadnyugatot. Szinte minden második filmrendező westernben utazott, ezek többségének persze köze se volt már ahhoz, amiről szólni akartak. Egyszerre degradálták és építették mítoszát ugyanannak. Ezen éra leghíresebb rendezője John Ford volt, akinek száznegyven filmje közül közel száz játszódik a westernek világában. Utána jött John Wayne és a western hazug, színes, szagos technicolorban úszó verziója végképp egybeforrt a dögunalom szinonímájával. Ekkor azonban valaki az asztalra csapott. Megrendezett négy olyan westernt amiben jobban összefoglalta miről is szólt ez a kegyetlen korszak és a legdurvább az egészben hogy még csak nem is amerikai volt. Azóta se készült Leone filmjeiénél jobb western. Szerencsére voltak akik hallgattak rá, és érezték: ez a hazugság nem mehet tovább. Peckinpah és Eastwood végül szép lassan eltemette a westernt, de olyan stílusosan, hogy jómagam is így akarok meghalnim ha majd egyszer harangoznak. Éppen ezért nem érdemes ma már ezzel a műfajjal foglalkozni, akárki próbál westernt forgatni majdhogynem abban a pillanatban nevetségessé válik.

sept-mercenaires-01-g.jpg

És ugyanakkor az is borzasztó, hogy egy ennyire tisztelt, szeretett stílusból alig lehet összeszedni tíz igazán kiemelkedő filmet, mert a legtöbb az erős közepes mocsarában fuldoklik, és sokan még ennek is az alján. Éppen ezért fogadjátok szeretettel azt a tíz westernt, amit kanonizáltunk, és kommentben lehet tippelni melyikünk melyikről fogalmazta meg a frankót.
 

10.

Rio Bravo (1959) rendező: Howard Hawks

„Ez a második alkalom, hogy megütsz. Soha többé ne tedd!”

rio-bravo-01-g.jpg

Igen, a műfaj hercegének, a sokak által kárhoztatott és tömegek által istenített John Wayne-nek egy filmje is felkerült a listára. Kicsit is művelt és/vagy jó ízléssel megáldott európai szemnek a John Wayne által képviselt élére vasalt, jellegzetesen amerikai, idealizált western nem több egy régi, ócska hazugságnál. És nem fogok nektek hazudni, ebben a filmben is megtalálhatóak ezek a bosszantó dolgok, a kőkemény seriffet alakító John Wayne például a játékidő nagy részében rózsaszín ingben flangál fel s alá. Na de, ami a Rio Bravo-t kiemeli a hasonszőrű társai között, az egyértelműen az, hogy ez a film avíttsága ellenére is nagyon szórakoztató mind a mai napig. A cselekmény már az első percben beindul, az alapfelállás végig feszült, a karakterek egytől egyig szerethetőek, és szerencsére rengeteg poént hallhatunk. Egyébként egy tipikus ostromhelyzetet láthatunk, de a sok akció mellett bőven jut idő a karakterekre, sőt még egy betétdalt is hallhatunk. A tipikus amerikai westernnek, talán az utolsó klasszikusa a Rio Bravo, egy év múlva már jött a jóval árnyaltabb A hét mesterlövész, majd a spagettiwesternek dicsőséges mocsara, aztán Peckinpah kegyetlen mészárlásai, hogy végül Clint Eastwood maga zárja le az egész műfajt.
 

9.

Délidő (1952) rendező: Fred Zinnemann

„Vásárra viszed a bőröd, hogy aztán szabadon eresszék a gyilkosokat, azok meg visszajöjjenek, és lelőjenek. Ha tisztességes vagy, szegény maradsz egy életen át, és még a varjú sem károg utánad, ha lelőnek a város közepén. És miért? Semmiért. Csak egy pléhcsillagért.”

train-sifflera-3-fois-52-04-g.jpg

Még egy amcsi western, ami a régi korszakból való, és nem véletlenül vált klasszikussá. Az emlékezetes főcím alatt azt láthatjuk, hogy három bandita várakozik a vasútállomáson Frankre. És nem, ez nem a Volt egyszer egy vadnyugat, de legalább tudjuk, hogy Leone honnan merített később ihletet. Mindenesetre az is egy érdekesség, hogy az egyik bandita a tejfelesszájú Lee Van Cleef. Maga a történet egy rendíthetetlen, kötelességtudó seriffről szól, akit az öregedő Gary Cooper alakít, és arról, hogyan hagyja őt cserben egy egész város, miközben őket próbálná meg védeni. Közben végig láthatunk különböző órákat, ahogy egyre inkább közeledik az a bizonyos dél, úgy nő bennünk is egyre inkább a feszültség. A filmnek éppen ezért nem is az elkerülhetetlen végső párbaj a csúcspontja, hanem az a montázs, amikor megérkezik a vonat. Nagyon fontos még megemlíteni a kiváló zenei aláfestést, melyet a film végét követően még valószínűleg napokig fogunk dúdolni. A korabeli kritika egyébként leginkább az akkoriban Amerikában zajló kommunistaüldözés allegóriáját látta bele a filmbe, ami az író személyét tekintve könnyen elképzelhető.
 

8.

A halál csöndje (1968) rendező: Sergio Corbucci

„Sajnálom, asszonyom. Tudja, mi ebből élünk.”

grand-silence-1968-07-g.jpg

Leone munkásságát a zsákszámra készülő spagetti westernek rendezői még csak megközelíteni sem tudták, csak egyetlen filmes volt, akinek ez valamennyire sikerült, és az egy másik Sergio, méghozzá Sergio Corbucci. Mire A halál csöndje elkészült, addigra már letett az asztalra egy ikonikus, rengeteget utánzott alapvetést, a Django-t, illetve egy nagyon gagyi, de bőven szerethető Navajo Joe-t, később pedig beleásta magát a mexikói forradalomba, de mégis ez a havas, jéghideg, halálosan kegyetlen western jelentette pályafutásának egyértelmű csúcsát. Lehetetlen elfelejteni Ennio Morricone szomorkás zenéjét, a hóban elsüllyedő lovakat, Klaus Kinski pszichopata fejvadászát, vagy az igencsak rendhagyó befejezést, amivel méltán írta bele magát A halál csöndje a western egyetemes történetébe, mint a műfaj egy legkülönlegesebb darabja.
 

7.

Maverick (1994) rendező: Richard Donner

„Akkor bízz meg egy nőben, ha ló legel a sírján.”

maverick-1994-08-g.jpg

A kilencvenes években is könnyen tűnhetett úgy, hogy Hollywoodnak már az égadta világon minden ötlete elfogyott, a Maverick például egy ötvenes évekbeli tévésorozat mozis feldolgozása. Hogy ennek ellenére nagy sikert aratott, az leginkább a forgatókönyvíró William Goldman érdeme, aki ezzel minden idők legviccesebb, legcsavarosabb vadnyugati sztoriját írta meg. A szereposztás is kiváló, a sikerei csúcsán álló Mel Gibson remekül hozza a tökéletesen rászabott, vagány, csibészes szélhámost, de Jodie Foster legalább ennyire jó, ugyanebben a szerepben. A rengeteg kaland, és a milliónyi poén mind a 130 percen keresztül a székbe szegezi a nézőt. Személyes kedvencem, amikor a Halálos fegyverben szintén játszó Danny Glover felbukkan egy cameoszerepben. Viszont egyben ez a film hátránya is, hogy a készítőknek nem volt idejük feszesebbre vágni a sztorit, így sosem vált igazi klasszikussá a Maverick, a magas szórakoztató faktor miatt mégis megkerülhetetlen eleme ennek a listának.
 

6.

Vad Banda (1969) rendező: Sam Peckinpah

" - Még egy utolsó meló, és visszavonulok.

- Visszavonulsz? De hova?"

20130716vad-banda.jpg
Amikor megnéztem a Vad bandátm még javában hittem azt, hogy rengeteg jó western áll előttem, holott éppen az egyik utolsót néztem. Az a brutalitás amit ebben a filmben kapsz, felér egy korai akciófilmmel amit westernkörnyezetbe helyeztek. A kritika és a közönség egyaránt ünnepként fogadta a bemutatót, és mind a mai napig ez a legjobb filmje Peckinpahnak, akinek azonban később keresztjévé vált a film, és akármi mást akart csinálni mindenki egy Vad banda kettőt várt, és filmjei rendre megbuktak, mert az öreg igen nehéz természet volt, és csak azért is folyton mást adott a közönségnek. Hiba, mert ha ezen az úton marad, lehet gazdagabbak leszünk még pár ütős westernnel. A film egy tipikus utolsó melóra épül, ahol azonban kegyetlenül átverik az addig látszólag összeszokott és sikeresen rabló bandát. És minthogy Peckinpah moziról van szó, a baljós nyitány után csak egyre mélyebbre süllyedünk az emberi mocsokban, és ne is reméljünk happy endinget. Vagy legalábbis ne olyat, amiben nem fér el egy géppuska.
 

5.

Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969) rendező: George Roy Hill

„ - Szerintem leráztuk őket. Szerinted?

- Szerintem nem.

- Szerintem se.”

butch-cassidy-et-le-kid-01-g.jpg

Ismét egy Willam Goldman forgatókönyv, és ismét egy rendhagyó westernvígjáték, amiben megtörténik valami, ami korábban elképzelhetetlen volt; a hősök elmenekülnek az összecsapás elől, ráadásul egészen Bolíviáig futnak. Az akkor már sztárnak számító Paul Newman és a feltörekvő Robert Redford klasszikus párosa mégis olyannyira szimpatikusak voltak a közönségnek, hogy mindez a világon senkinek sem okozott fennakadást. A poénok ebben a moziban még visszafogottabban záporoznak, mint a Maverick-ben, de azért bőven van min röhögni. Az alaphangulatot mégis inkább melankolikusnak mondanám, mint annyi más western, úgy ez is a régi vadnyugat haláláról mesél nekünk, ami már a híressé vált biciklis képsorban tetten érhető. George Roy Hill profi rendezésének hála a film mesterien egyensúlyoz a poénok és a melankólia között, míg más olvasatban ez a mozi az akkor már hanyatlóban lévő hippikorszak metaforája. Ma már mindebből talán kevesebbet érzékelünk, a Butch Cassidy-nek mégis ott a helye a kikezdhetetlen klasszikusok között.
 

4.

A Hét mesterlövész (1960) rendező: John Sturges

"Eszembe jutott az ember aki meztelenül a kaktuszok közé ugrott. Amikor megkérdezték miért tette, azt válaszolta: Pillanatnyilag jó ötletnek tűnt."

sept-mercenaires-04-g.jpg

A Hét mesterlövész volt az első western amit életemben láttam. Jó, előbb láttam a Jó, a Rossz és a Csúfot, de csak valami csonka verzióban, és nem is magyarul csak valami alámondásos kazin. Ráadásául nagyon kicsi eltéréssel, úgyhogy meg is győzött ez a két film arról, hogy mennyire fasza ez az egész. Persze gyerekként nem fogtam fel mennyi mindenről is szól ez a film, amely nagy vonalakban Akira Kurosawa Hét szamuráj című filmjének feldolgozása, de mégis több egyszerű adaptációnál - szándékosan nem használom a remake szót, merthogy nem az. Itt a puffogtatások mögött felépül egy második, kemény szint. Bár itt még azért simán tetten érhetjük a hősiességet, amit végbevisz ez a hét végtelenül magányos és céltalan férfi, mégis semmi nem giccses, unalmas, vagy túlontúl pátoszos. Hiszen még ha oly kicsi is, a cél nemes, megmenteni egy falut Calvera zsarnokságától. Még akkor is ha a falu parasztjai félnek tőle, hogy lányaikat esetleg megejtik a segítségükre szerződtetett zsoldosok. A parádés lövöldözések között pedig súlyos mondatok hangoznak el egy letűnt korszakról. talán az első film ez, amiben Amerika végre szembenézett azzal mi is történhetett az igazi vadnyugaton. És ezek a színészek. Az abszolút szupersztár ekkor még Yul Brynner lett volna, de Steve McQueen szűkszavúságával minden pillanatot ellopott tőle amikor csak jelen volt, és egy csapásra legenda lett. és akkor még nem szóltam Charles Bronsonról, Robert Vaughnról, személyes kedvencemről James Coburnról, vagy a tejfelesszájú kölyök szerepére megtett németről Horst Buchholzról, akinek Kelet-Európában érthető okokból személyes rajongótábora volt. És nincs második része. És pláne nincs harmadik! Azok egy párhuzamos univerzumban léteznek csupán.
 

3.

Nincs Bocsánat (1992) rendező: Clint Eastwood

"Hát az öreg Bob nem várta meg míg Corky új kezet növeszt magának.Nem. Ő csak odavánszorgott hozzá szép lassan - mivel részeg volt mint a segg - és szétlőtte a máját. BAMM!"

impitoyable-1992-06-g.jpg

A Nincs Bocsánatot bevallom elsőre nem szerettem. Épp a mondandója miatt. Nekem ne az legyen már egy westernben, hogy seggrészeg csövesek ölik egymást egy fél cipőért. Hogy nem találják el egymást, hogy szenvednek órákat még egy balul sikerült lövés után. és hogy mindezt az az ember készítette el, aki egykor a legjobb westerneket szállította. De második, harmadik nézésre már értettem, csak el kellett fogadni. A western régebb óta élt már, mint bármely más műfaj, egy zsáner többnyire tíz évig van porondon, utána eltűnik. De a western nem ilyen. Majdnem egy idős a film születésével. Beszövi, átitatja az egész filmipart. Könyörgött, hogy valaki adja meg neki a kegyelemdöfést, csak senki nem akarta meghallani, mert mindenki számára a pénz amit a haldoklóból még kifejt fontosabb volt, minta  végakarat. Hogy ne alázzák, hagyják már békében elmenni. És ki más áshatta volna meg precízebben sírját mint az, aki egyszer már részt vett megreformálásában. Úgyhogy igen, nézd csak meg, ez volt az igazi vadnyugat. Ahol öt méterről nem találták el egymást az emberek akármilyen jó lövésznek számítottak, hogy pedig ki maradt a végén állva, azt a puszta szerencse határozta meg. Meg az, hogy ki kapcsolt előbb, és lőtte hátba a másikat. És mindemellett ez a film Eastwood első igazán nagy rendezése, amely idő óta folyamatosan kapjuk a jobbnál jobb filmeket tőle. Köszönjük mester. Nem vagyunk mi hozzád méltók.
 

2.

Volt egyszer egy vadnyugat (1968) rendező: Sergio Leone

"- Hoztatok nekem lovat?

- Azt nem, de majd megosztom veled az enyémet.

- Így is lesz két fölösleges..."

il-etait-une-fois-dans-l-ii05-g.jpg

Ezt a filmet Leone bizonyára életművének megkoronázásának szánta. De szerintem itt már picit túlment. Ez a film már egyáltalán nem akar szórakoztatni. Ugyanis sokáig - első nézésre a film végéig - nem is tudjuk mire megy ki a játék. Ez bizony egyszersmind bosszúfilm - talán az egyik legelső - másszor pedig a western hattyúdala. Hiszen épül a vasút, jön a civilizáció. Az ismert vadnyugat utolsó napjai peregnek szemünk előtt. Az olyan szemét mocskok, mint Frank ideje lassan végképp lejár. A film felfogható a Jó, a Rossz s a Csúf parafrazálásának is, hiszen itt is van egy gonosz, egy jó, és egy amolyan szürke karakter. Henry Fonda ahhoz képest, hogy mindig jó arcokat formált meg, élete legkifejezőbb szerepét játszhatta el - még egy gyereket is mosolyogva öl meg. Ebben a filmben már kapunk egy női karaktert is, egy gyönyörű Claudia Cardinale megformálásában, aki eleinte undorodik a környezettől, később mégis boldogan főz egy jó erős kávét Chayennenek. A gyönyörű képi beállításokat pedig Morricone feledhetetlen zenei motívumai teszik még emelkedettebbé, míg a Jó, a Rossz és a Csúf során ugyanazt a témát variálta a három szereplőnél más, más hangszeren, itt mindenki külön belépő zenét kapott, amit folyamatosan jelen van, és ebből mindig tudhatjuk ki közeledik mielőtt még láthatnánk. Mindig bánkódok hogy Leone csupán öt westernt forgatott, de utána mindig eszembe jut, hogy ezután a film után már nem volt hova fokozni a melankóliát. Eredetileg ezt a filmet is Eastwooddal akarta forgatni, de Leonénak ekkor már annyira nagy neve volt, hogy igazi sztárparádét engedhetett meg magának. és egyáltalán nem baj, hogy Bronson kiismerhetetlen nézésével és harmonikaszólójával forrt egybe ez a film.
 

1.

A jó, a rossz és a csúf (1966) rendező: Sergio Leone

„Kétféle ember van a világon, barátom. Az egyik fegyvereket tölt, a másik sírokat ás. Te ásol.”

bon-la-brute-et-le-trua-ii05-g.jpg

Erre a filmre lehet azt mondani, hogy ennél jobb még sose készült, egyszerűen minden megtalálható benne, amiért lehet szeretni a mozit. Clint Eastwood, a névtelen fejvadász szerepében, összehúzott szemöldökével együtt a coolság megtestesítője, a rókaképű Lee Van Cleef-et pedig ritkán lehetett spagettiwesternekben negatív szerepben látni, pedig a Jóisten is erre teremtette. Mégis egyértelműen a zseniális Eli Wallach nyúlja le mindkettejük elől a show-t, és ő válik az igazi főszereplővé, mert ő sokkal esendőbb, humorosabb, emberibb,sőt még egy kis háttérdrámát is írtak hozzá. A filmnek nem mellékesen van egy elég komoly, és lírai háborúellenes mondanivalója, amit Ennio Morricone embertelenül jó zenei aláfestése még hatásosabbá tesz. És most nem csak a főtémára gondolok, a teljes soundtrack hihetetlenül csodálatos. A forgatókönyv pedig nagyon csavaros, fordulatos, az elképzelhető maximumot hozták ki az alapszituációból minden tekintetében. Sergio Leone legjobb filmjéről van szó, ahol a két és fél órás hossz ellenére sem esett még a vontatottság csapdájába. Egyértelműen, kimagaslóan ez minden idők legjobb westernje.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.11.30. 09:12:46

Azért ennyinél szerencsére több akad :) A Maverick szerintem nagyon kilóg a sorból és hiányolom z új évezred darabjait: Börtönvonat Yumába, vagy a Félszemű, de még a Fegyvertársak is rohadt jól sikerült filmek. Az én 50-es listámra még kell pár hónapot várni :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.30. 11:03:51

@lisztes: egy 50-es listára ezek be is férhetnek, de a Félszemű - kezdjük ott az eredetit is jobbnak tartom pedig az se egy jó film - a 6:10 to Yuma elsőre jó volt másodjára már untam de piszkosul - és az is egy remake - azért a JRCS-t 50* már láttam legalább és megunhatatlan (új idők westernje a Nincs Bocsánat vagy a Maverick)

az egyetlen ami nálam inkább befért volna az még a Mackenne aranya, meg lehet a Pár dollárral többért, de akkor már három Leone film :D

Oldfan 2013.11.30. 19:36:14

Egy lista, amin KÉT igazi western rendező műve van, a többi csak odatévedteké, akik a maguk a mondanivalójukat inkább álcaként helyezik vadnyugati környezetbe. Vagy még azt sem. Mert pl. A hét mesterlövész ugyan remek karakterekkel teli szórakoztató film, de az attól még Kurosawa hét szamurájának átirata marad. A legigazibb amerikai filmes műfajban ennyire az olaszok vinnék a prímet? Szerintem nem.
Nem árt előre eldönteni egy ilyen szerteágazó műfaj esetében, mi legyen fő szempont. A kalandos, a humoros, a társadalmi kérdéseket elvontan feszegető, a "legenda csináló",
netán a korszak tényleges problémáiról szóló művek részesüljenek előnyben? (Indián kérdés, karavánok a prérin, birtokszerzés, marhatenyésztők vs juhászok, ököljog vagy törvény, egy új világ építésének buktatói, stb.) Így, bár vannak itt valódi nagy filmek, amiknek mondhatni minden western TOP listán ott a helyük, számomra túl nagy a szórás.

Ui: A halál csöndje csak külsőségeiben western, a gyakorlatban nem az. Jóval inkább egy falanszter világot mutató, erkölcsi kérdéseket feszegető sci-fi.
@lisztes: A Maverick ide sorolása tényleg vicc.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.30. 21:49:23

@Oldfan: Akkor először tisztázzuk azt, hogy mit tekintünk westernnek. A western "a vadnyugaton játszódó kalandfilm" egy filmes szótár szerint, és szerintem is megfelelő ez a meghatározás. Ennek a kitételnek mind a 10 listán szereplő film tökéletesen megfelel.
A klasszikus amerikai westernek közül nyilván rengeteg boncolgatja az általad említett kérdéseket, viszont ettől még hogy ezeket helyezi a középpontba, még nem lesz automatikusan jó, szórakoztató, vagy élvezetes a film. A másik szempontunk pedig éppen ez volt, hogy jó filmek legyenek rajta. És ebbe a Maverick is tökéletesen beletartozik.
Scallal kevés dologban értünk egyet, de egy dolog biztos van, hogy az olaszok kenterbe verték az amerikaiakat a legamerikaibb műfajban. Ennek az elsősorban az oka, hogy az olaszok nem történelemként látták a western műfajt, hanem mítoszként. Az amerikaiaknál így törvényszerűen megszépített hazugság lesz a mítozból, az olaszoknál pedig mese. Jó példa erre a "gonosz indiánok" sablon. Kiirtanak egy népet, és utána 50 évig ők a lelketlen vademberek a moziban. De az egész Nincs bocsánat erről a mítoszrombolásról szól, nagyon helyesen.

Amit A halál csöndjéről írsz szerintem nagyon érdekes, kifejtenéd bővebben, mert így nem igazán tudom, hova tenni.

A másik meg, hogy ha már így kinyilvánítottad nemtetszésedet, akkor írnál pár olyan westernt, ami mondjuk a te képzeletbeli listádon szerepelne? Már csak azért is, mert egyik kolléga a saját blogján épp ezzel foglalkozik elég részletesen, és nagyon hasznos lenne neki. Én meg csak simán kíváncsi vagyok.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.30. 22:00:58

@Oldfan: így van így van, beszólás mellé listát is kérek mert kíváncsi lennék melyek azok amik helyet kaphatnak egy ilyen listán? Hatosfogat? Vadnyugat hőskora? Kis Nagy ember? :D

én csak örülnék neki ha végre valahára látnék egy olyan westernt hogy húha, halál Csöndjét pl. még nem láttam de ez hamarosan változni fog, a Hé barátom itt van Sabata pedig semmiről se szólt pedig 20 évig kerestem

és félre értés ne essék nem gondolom hogy az olaszok ne gyártottak volna egy halom szemetet, mert ugyanúgy elcsépelték a spagetti westernt (eszek is egy kis spagettit hónap)

azon kívül mint legtöbb esetben leginkább azt tartottam szem előtt a listán én mennyire élveztem a filmeket, pl a Hét mesterlövészben van mondanivaló de én azért tartom westernnek mert jól odabasznak a banditáknak :D

a JRCS-ben is leginkább azt élvezem ahogy átverik egymást és hajszolják a kincset, és próbálnak túlélni a háborúban - annak értelmetlenségét nem igazán szoktam firtatni, hanem az istenkirály zenét miközben Tuco lázasan keresi a sírok közt Art Stenton fekhelyét, meg a végső leszámolást amin mindig izgulok hiába tudom hogy a vége úgyis az lesz, a Jó kiszedte a golyókat Csúf pisztolyából :D

szóval címeket kérnék legalább tizet, és azt is mivel értesz egyet, és mivel nem

jah és örülünk hogy hírt adtál magadról végre hosszú idő után :)

Oldfan 2013.11.30. 23:51:52

Beszólás az, ha leírom, hogy más a véleményem és mi nem tetszik az olvasottakban? Hmm... Szerintem indokoltam. De menjünk sorban. (A listáktól én általában ódzkodom, pont az ilyen esetek miatt. Mindenkinek mások szempontjai, többnyire az érzelmek és az emlékek győznek a tárgyilagosság felett.)
@santino: Ha a westernhez ennyi elég, amit írtál, nyugodtan vegyük hozzájuk Gojko Mitics és Pierre Brice filmjeit is. Van köztük jó....:)
@scal: A Vadnyugat hőskora? ...:)
A Hatosfogat bizony fontos mozi, jelentős hatása volt a műfajra. Nem véletlenül van rajta minden szaklistán. Mosolyogni lehet rajta, csak fölösleges. (Egyébként nem szeretem, de tudom, a megítélése nem személyes ügyem.)
Számomra az a western, aminek van legalább némi valós alapja, és a korszakon belül fontos kérdéseket tálal. Ha nincs benne ilyesmi, nem teszem a jelentősek listájára, még ha személy szerint nagyon bírom is.

1. NEM az olasz rendezőké a pálma. Ezt azért a szakmai kritikák nagy része is így kezeli, Leona újító szerepét egy percig sem tagadva, sőt, nagyra tartva. A Volt egyszer igazi kemény témát boncolgat a vasút építéssel. Realista felfogás és úgy rombol mítoszt, hogy közben másikat teremt egy jó történet keretében. Itt a helye. A másik, a Jó, a rossz.... - szintén élvezetes, de hogy minden idők legjobbja volna a témában? Ilyet szakíró le nem írt, csak rajongóktól olvasni.
2. Vad banda - klasszikus, szinte tökéletes. Le nem hagynám.
3. Délidő - inkább az aktuálpolitika része volt, mint igazi vadnyugati történet. Fontos és jó film, de egy európai rendező "kirándulása" a műfajba, sokkal inkább tanulmány az emberi viselkedésről, mint a tényleges Vadnyugatról. Plusz akkori politika.
4. Butch Cassidy - Ugye senki nem hiszi, ilyen volt a korabeli valóság? Allegória dicső napok múltáról. Peckinpah meggyőzőbben csinálta, de ez jobban eladható a nagyközönségnek. Nem poros véres, viszont andalító és poénos. Akkor inkább " The Long Riders" vagy "Billy, a kölyök", ha a lecsengés a téma, bár az első azért nem toplistás nálam sem.
5. Hét mesterlövész - Az amerikaik akkoriban mélyen lenézték a mexikóiakat. Elrabolták tőlük Floridát, Kaliforniát, Texast. Mexikó nekik legfeljebb menedék volt, ha szökni kellett. A legutolsó amcsi pisztolyművész sem ment oda éhbérért melózni. Szóval fikció az egész, ezért bármennyire szeretem is a mozit, piedesztált tőlem nem kap.
6. Rio Bravo - Egy korszak ízlését fejezi ki. Létezik John "hercegnek" ennél jobb mozija, de miután annyira jellemző az akkori ízlésre és nem is rossz mozi, jó helyen van a listán. (A "The Shootist" nálam előbbre van az életművében.)
7. Nincs bocsánat - A hősök nélküli nyugat.... Tulajdonképpen a gátlástalanságot heroizálja, a pénz beszél. Akkor már inkább a régi romantika, legyen bár hamis. Ez olyan mozi, amit igen profinak tartok, de szívből nem bírom szeretni. Mégis, mint egy újabb "jégtörőt", nem is kifogásolom a listán.
8. Halál csöndje: Szerinted létezett olyan vadnyugati település, ahol asszonyok évekig nem voltak, csak férfiak? Itt rögtön lőttek a realitásnak. Az egész mozi inkább egy filozófiai eszmefuttatás, mint igazi vadnyugati történet. Egy véka jelkép van benne. Az olaszok egyébként is a saját problémáikat nyomatták, a spagetti műfajban. Pl:Az államgépezet korrupt, a hatalom megvehető és nem segít, a tisztességes ember kiszolgáltatott,... és még hol a sor vége. A hadsereg náluk melyik filmben felmentő? (Nem úgy mint az amcsiknál. Szintén más világkép.) Ezért a legjobb hőseik inkább antihősök, a semmiből jönnek, kétes eszközökkel harcolnak, néha maguk sem tudják miért. Meg egy véka más anakronisztikus dolog van, a lőfegyvereknél pláne. "Kúl fazonok", de filmekből ordít a társadalmi alap hiánya. Ez a legfőbb gondom a filmek többségével. Leone ezért is más, több, mint a rendezőik többsége, mert nála van valós háttér.
9. Maverick: Tényleg lövésem nincs, - hogy stílusos legyek, - mit láthattok benne kiemelkedőnek. Max. fogyasztható. Ha parodisztikus szemlélet, akkor bizony a Kis Nagy Ember mérföldekkel jobb művészi kivitelben, színjátékban, rendezésben, de legfőképp a felvetett, kifigurázott témákban.
10. Mit javasolnék a listára? Fentebb találtok pár mozit, amit sokra tartok. Nem ismétlem magam. Mint mondtam, a listázást inkább kerülöm. De két filmmel kivételt teszek:
- Shane (Idegen a Vadnyugaton)
- Soldier Blue (Kék katona)

Hú, mennyit locsogtam....

Oldfan 2013.12.01. 11:36:17

Sajnos tegnap este átsiklottam egy fontos mondatotok felett. Miszerint a szórakoztató vonalat részesítitek előnyben a listát illetően. Mondjuk a Délidő ebben nagyon határeset, de az Unforgiven sem éppen a felhőtlen derű jegyében fogant. De a szövegben épp elég minőségre történő utalás van, hogy beugorjak. Meg is történt. Elnézést kérek, mert akkor nincs mit kifogásolnom.
A szórakoztató vonalhoz javaslom a Bandolero, Újra szól a hatlövetű, az eredeti Félszemű seriffet, Két öszvér Sarah nővérnek, Vera Cruz.
Viszont akkor felvetem, legyen egy 20-as lista azokról a mozikról, amelyek fontosak voltak, minőségileg előbbre vitték szeretett műfaj ügyét. Úgyis kedvelitek az ilyen összeállításokat. Kalandra fel....:)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.01. 12:59:12

@Oldfan: Azt írod, hogy valós alap nélkül nem lehet jelentős egy westernfilm, a Butch Cassidy-n, és A halál csöndjén is ezt kéred valahol számon. A Nincs bocsánat meg éppen azért nem tetszik, mert valóságos? Most akkor hogy is van ez?
Egyébként itt van a kutya elásva. Én meg Scal lenézzük, sőt megvetjük azt a hamis romantikát, ami a '30-as, '40-es, '50-es amerikai westernérát jellemzik, arról nem is beszélve, hogy a filmeket se tartjuk jónak.
Az általad említett szakírók egészen véletlenül nem amerikaiak? Mert akkor objektivitással éppen őket sem lehetne vádolni. A néha Roger Ebert, aki pl a világ egyik legjelentősebb kritikusa volt, pl utólag bevallotta, hogy bemutatása idején csak azért pontozta le A jó, a rossz és a csúfot, mert olasz film volt, egyébként neki is tetszett. Szóval azért mert "szakíró" szerint nem így van, még simán lehet ez a legjobb westernfilm.

A hét mesterlövész kapcsán ugyanez felmerülhet A hét szamurájjal kapcsolatban is. Ott még ennyire se valószínű, hogy a szamurájok parasztokat védjenek, mégis az egész filmtörténet egyik legnagyobb klasszikusa A hét szamuráj, teljesen megérdemelten.

Amúgy lehet éppen attól jobbak az olasz westernek, amit írsz, hogy a saját valóságukból táplálkoztak, nem pedig egy idealizált fiktív világra.

Tegnap a Bullet for the General című spagettiwesternt kerestem a plan9-en, és tök véletlenül belebotlottam egy Oldfan top 9 westernlistába. Azért A hét mesterlövész, meg a Rio Bravo ott figyelt a listán :))
Meg az Egy maréknyi dollárért is. Ha meg már olasz western, sokkal élvezetesebb és kidolgozottabb A jó, a rossz és a csúf.

A Shane-t láttam, nem volt egy rossz film, ahhoz képest hogy a régi stílusú filmek közé tartozik, de azért az egy végtelenül egyszerű (fehér ruhás cowboy védi az amcsi családot a fekete ruhás cowboytól) és elég lassú film volt.

A Soldier Blue-t, a Shootist-ot belistáztam magamnak, alkalomadtán meg is fogom nézni őket. A Párbaj Diablonál, illetve a Pisztolypárbaj nem tűnik túl ígéretesnek, de azért azokat is belistáztam.

A Délidő meg a Nincs bocsánat nekem sokadjára is nagyon tetszettek.

Mi kiadtuk, ami bennünk volt a westernnel kapcsolatban. Ahhoz, hogy ez a lista is egyáltalán létrejöjjön, ketten kellettünk. Szóval, ha egyszer lesz ilyen, akkor azt meghagyjuk neked :)

Oldfan 2013.12.01. 14:03:43

@Santino89: A valóság alapú westernek, a művészetileg nagyra tartottak és a személyesen kedvelt szórakoztató művek nálam külön csoportosításban vannak, viszonylag kevés átfedéssel. (A Planos lista pont kivétel, a kevés film miatt.) A saját szórakoztató gyűjtésemben lenne még egyezés, több is.
Mint fentebb írtam, sajnos átsiklottam azon, hogy ez a lista inkább a könnyebb műfajt részesíti előnyben. (Ahhoz képest van benne pár veretes darab.)
A hamis romantikának megvolt a maga oka. Lenézni lehet, de nem biztos, hogy célszerű, mert azok között ugyancsak vannak nívós darabok. A földhözragadtság sem mindig erény, ideálok közvetítése nélkül sokkal szegényebb volna a filmművészet.
A Shane ma már tényleg lassú, de messze több van benne, mint amennyit írsz. Mondhatni külön irodalma van.
Amiket a figyelmedbe ajánlottam, kevés kivétellel nem a könnyű szórakozást adják, de a Vad banda sem abba a kategóriába tartozik, mégis leköti az embert.
Kritikusok sem hibátlanok, de mondjuk ha több elismert szakíró emeli ki ugyanazokat, abban csak lehet valami, nem?
a Butch mozit én westernként túlértékeltnek tartom, inkább művészfilm az. A Halál csöndjéről meg írtam, mi a "bajom" vele, de az igazából nem baj, sőt....
A Délidővel és a Nincs bocsánattal tényleg semmi gond, ha nincsenek egy sorban a Maverick mellett...:)
Kár, hogy nem akarjátok, szívesen vettem volna egy "nívó díjas" listát, olyanoktól, akik más szemmel nézik ezeket a mozikat. A saját véleményemet már ismerem, néha magam is unom....:)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.01. 14:13:29

szerintem Oldfan arra gondol hogy mik voltak a fontos állomások a western alakulásában int a Dzsennénekes volt az első hangosfilm (ettől függetlenül szar) de tény hogy ez a babér az övé, vagy a Palást az is egy elég lagymatag film mégis az első szélesvásznú film

ugyanez a hatosfogat lehet jelentős és nem lehagyható, de ma már uram bocsánat eléggé túlhaladott, a Délidőt is meg kell nézzem hogy értékelni tudjam, mert elsőre nekem az se tetszett :D

a Két öszvér Sára nővérnek szerintem még Eastwoodhoz is méltatlan, nem hogy tízes listába kerüljön, az Eredeti félszemű sheriff minden csak nem szórakoztató, ahogy az Újra szól a hatlövetű is egy hatalmas csalódás volt

szerintem lassan érteni fogod miért nem tudtam egymagam még hat kiemelkedő filmet se feltenni a western toplistára :D

nekem nem az a western hogy két marhapászor veszekszik egy szaros földön, vagy a békebíró most rendet tesz törvényesen

nekem kincs kell, nekem arany kell, nekem lövöldözés kell rosszarcúak mocskos halála, és fejvadászok, egy néhány indián se árt, de nem kötelező

jah igen, és a a Hét mesterlövész csak egy Kurosawa átirata Maréknyi dollárért talán nem az?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.01. 14:47:44

@Oldfan: nem siklottál át semmi felett, számomra nincs könnyed western, kemény western spagetti western, számomra WESTERN van: miről lehet felismerni van benne egy ivó, lovak, hatlövetűpisztolyok és kaktuszok, meg nagyjából korabeli ruházat

a Pat Garretet nem rég néztem meg és nagyon tetszett, gondolkoztam is hogy a Vad banda helyett azt nominálom de egyértelműen Packinpahtől a Vad banda sokkal jobb és szórakoztatóbb :D és nem olyan büdös lassú

a John Waynes, Ronald Reagenes westernek pedig U-NAL-MA-SAK, nem nézem le őket, csak még az időt is sajnálom rá amit rájuk pocsékoltam

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.01. 14:49:59

@Oldfan: szerintem ebben épp az van hogy valami neves mond egy hülyeséget, és utána a többi kicsi ahhoz igazodik, és így alakul ki az hogy nem mernek lepontozni valamit, nem mernek az árral szemben úszni, és így az évek elteltével már senki nem kérdőjelezi meg a mozi értékét holott azért lehetne, ilyen tipikus film a Nagyítás, mi abban a moziban az érték a túlfűtött művészkedésen túl?

Oldfan 2013.12.01. 15:14:45

@scal:
- Sarah nővér: Szórakoztató az a maga lökött módján, bár a Dollár trilógia mozijaival egy percig nem vetekedhet, nem vitatom.
- Igen, a westernek alakulásában fontos mozikra gondoltam.
- Ronald Reagan mozit még én sem mernék ajánlani senkinek...:) De azért ez minden régi amerikai mozira nem áll.
- Félszemű, Hatlövetű - Tényleg nem egyszerű nálad ízlést fogni. A 6 western gondot sejtem már...:)
- A műfaj meghatározásában messze nem értünk egyet, miként abban sem, hogy mi a szórakoztató, azt hiszem. De legalább a témát beindítottam, hétfőtől meg netán még "házon kívüli" is fogja olvasni és kommentálni...:)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.01. 16:48:07

@scal: "ilyen tipikus film a Nagyítás, mi abban a moziban az érték a túlfűtött művészkedésen túl?"
Kérdezd meg Fieldet, egyik kedvenc filmje :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.01. 17:45:26

@Oldfan: nézd John Wayne egyetlen szerepet tudott eljátszani, amikor osztotta mosolyogva az észt a lova nyergéből - mennyi tehetséges színész karrierjét tehette tönkre, mert mindent vele forgattak ami western volt

az O.K. Corall-os gunfightot meg szerintem sokkal jobban feldolgozták - ahhoz képest hogy egész film alatt azon görcsöljek, hogy a végén lőnek négyet? hagyjuk már :D ez már megint egy megtörtént esemény, ami hopp de jó alap lesz, és csináltak belőle vagy 20 ilmet

a Félszeműből annyi maradt meg, hogy piálás közben leesett a lóról és először hajlamos voltam ráfogni, ez a film bizonyára azért ilyen retek rossz mert a TV2 adja, mert délben vetítik, mert rossza szinkron, és nem... John Wayne miatt rossz, John Wayne egyedül azért jó hogy megszületett, mert a Leon a Profiban Léon kiparodizálja

@Santino89: azt hittem eddig a Salo :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.01. 22:46:11

@scal: A kettő nem zárja ki egymást :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.01. 23:43:04

"Meg az Egy maréknyi dollárért is. Ha meg már olasz western, sokkal élvezetesebb és kidolgozottabb A jó, a rossz és a csúf."

ezzel se értek egyet, a maréknyi dollár jóformán alig szól valamiéről, egy amorális személy felhasznál egymás ellen két elfajzott családot az isten háta mögött, lehet jót tesz, de nem igazán törődik vele miért csak a pénzért

ennél sokkal több mondandó van a Hét mesterlövészben pláne a JRCS-ben ahol ha nagyon belemegyünk komoly háborúellenes mondandó van, és hogy ne lenne kidolgozottabb? egy olyan film amiben a létező legszebb zenére verik agyon Tucót, akit addig nem sikerült sajnálni, amikor szenvedett a sivatagban azt is kurvára megérdemelte

nem is tudom ilyen dramaturgia, ilyen mesteri vágás közel s távol hol volt 1966-ban

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.12.02. 16:10:01

@Oldfan: Mint már említettem, én gőzerővel készítem a magam 50-es listáját, majd ha jövő január-február tájékán elkészül, feltétlenül csekkold :)

Egyébként én magam is inkább a spagetti western felé húzok, de ez nem jelenti azt, hogy az amerikai gyártmányokat utálnám. Sőt, a modern, 1990 után készült westernek legtöbbje elég jól sikerült.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2013.12.05. 15:12:18

Mertél is volna mást tenni az első helyre :) Nem csak minden idők egyik legjobb westernje, hanem minden idők egyik legjobb filmje is.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.05. 20:39:40

@Dr.Jones: tudtam én hogy mi ebben tutira egyetértünk ;)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.05. 20:47:26

@Dr.Jones: Féltünk a Dr. haragjától :)

Viccet félretéve, részemről még azt se túlzás kijelenteni, hogy a világ legjobb filmje. De hogy ennél jobbat még nem láttam, az is biztos.

lonecoyote25 2013.12.17. 21:15:39

Sziasztok!

Szerintem azért, mint általában szokás, eléggé túlértékelitek a Jó, a rossz és a csúfot. És ezt én mondom, aki egyébként remek filmnek tartja, akinek Leone a kedvenc rendezője, és aki ennek a mozinak köszönheti, hogy filmbuzeráns lett. Azért a top 10-be én is beleraktam volna, de nem első helyre, azt meg végképp nagy túlzásnak tartom, hogy a világ legjobb filmjeként emlegeti(te)k. (Sőt, ilyenről, hogy világ legjobb bármije, szerintem nem is nagyon van értelme beszélni.) Ha ellenvetés van, a Nyugati téren elintézhetjük egy hármas párbajban. :) (Délre ér be a vonatom. :D)

Aztán, ha már itt tartunk, a Volt egyszer egy vadnyugatnak kellett volna elsőnek lenni, mert ez egy olyan hősköltemény, ami még egy nincs a világon. Szerintem annyira hangulatos, megrázó, erőteljes, hogy ez nem az eddig készült legjobb western, hanem a legjobb western, aminél jobbat nem lehet készíteni. Igazi csúcsteljesítmény.

Amúgy kicsit csalódott vagyok a listával kapcsolatban. Annak mondjuk örülök, hogy a vacak, naiv amerikai westernek nagyrészt hiányoznak, de mondjuk a Mavericket szórakoztatósága ellenére se tettem volna fel. Hogy a Hét mesterlövész és a Nincs bocsánat szerepel, azt megértem, bár szerintem előbbi elég borzasztó a szereplők nagy beszólásaival, meg túlzott pátoszával, utóbbiról meg annyit, hogy szerintem Eastwood egyre rosszabb és giccsesebb filmeket rendezett, ahogy öregedett, beleértve a Nincs bocsánatot is, bár valószínűleg ezzel a véleményemmel egyedül vagyok.

Az viszont már-már botrányos, hogy Peckinpah mestertől csak egy filmet szerepeltettetek, hiszen az a gyönyörű, lírai Pat Garrett is megérdemelte volna, hogy a listán legyen. Meg hát, Peckinpah van akkora zseni, mint Leone, szóval ő is megérdemelt volna két helyezést. Ja, és Sollimával mi a helyzet? Én nem nagyon ismerem (még) a filmjeit, de azt mondják ő is nagy név. Csak azért kérdem, mert azt írjátok, hogy Leone mellett Corbucci az egyetlen valamirevaló spagettirendező.

A Nagyítást meg tessék békénhagyni! Első megnézésre én is azt mondtam, hogy mi ez a dögunalmas szar. Aztán eltelt egy kis idő, újranéztem, és rájöttem, hogy egyáltalán nem az, csak abszolút nem figyeltem a tartalomra. Ezt most nem úgy kell elképzelni, hogy na most már megtanultam sznobul filmet nézni, de valójában csak minden második képkockát látok, mert közben az órámat nézem. Nem! A Nagyítás nekem nagyon is szórakoztató, bár nem a szó hagyományos értelmében, hanem egyszerűen minden pillanatát élvezem, mert mindig ott van a valóság, amiről dolgokat mond. Egy alkotás ettől tud a legizgalmasabb lenni szerintem. A westernek is.

Saját top 10-et nehezen tudnék írni, amíg nem láttam a Jeremiah Johnsont meg egy rakás másik westernt, úgyhogy ezt most kihagyom. Ha érdekel valakit, mit karattyolok, akkor talán majd valamikor írok egyet.

Ja, és nem akartok filmeket kritizálni a Kritikus Tömegen (is)? Én örülnék neki, mert jókat írtok (cikkekben és kommentekben is).

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.17. 21:51:57

@lonecoyote:
Szia lonocoyote!

Ellenvetés van, de meghunyászkodok a párbaj elől, és a farkamat behúzva odébbállok :) Ezt a cikket ketten közösen írtuk meg, a listát is közösen állítottuk össze. Ha olvasgatod a blogot, könnyen észreveheted, hogy jómagam és Scal gyakorlatilag soha semmiben sem ért egyet. A kevés közös nevező egyike éppen A jó, a rossz és a csúf, fel sem merült bennünk, hogy ne ez legyen a lista első helyezettje. És ha valakinek van kedvenc filmje, miért ne mondhatná, hogy a világ legjobb filmje. Itt most nagyon szűk körben Dr. Jonesal (akivel szintén ég és föld az ízlésvilágunk) már hárman vagyunk akik így gondolják A jó, a rossz és a csúfról. Meg asszem vmi imdb nevű oldalon is elég előkelő helyen szerepel a toplistájukon, szóval lehet nem véletlen. Kedvenc filmekről, legjobb filmekről mindig van értelme beszélni, sőt leginkább erről van értelme.

A Volt egyszer egy vadnyugat tényleg csúcsteljesítmény, és meghatározza a műfajt. Csak éppen A jó, a rossz és a csúf, kalandosabb, humorosabb, fordulatosabb, pergősebb, egyszóval jobb film.

Az Eastwoodos véleményeddel tényleg egyedül vagy.

A lista összeállításánál törekedtünk a változatosságra akár a rendezőket, akár a korszakokat vesszük figyelembe, így csak egyetlen rendező szerepel kétszer, pont Leone, a többiektől, csak 1-1 film van, pedig Eastwood is készített még jó westerneket, és a Pár dollárral többértet, meg az Egy maréknyi dollárértot is jobban szeretem mint a lista nagyobbik felét.

A Maverick mindenkinek csípi a szemét, egyre jobban örülök, hogy ennyire ragaszkodtam hozzá :)

Sergio Sollima rendezett két tök jó spagettiwesternt, ami egy csak spagettikre szakosodott listára fel is kerülhetne (azt hiszem az origo-n volt is ilyesmi év elején), de egy ilyen listára azért már nem annyira.

A Jeremiah-val nem vesztesz sokat, ha kihagyod, én se nyertem azzal, hogy megnéztem.

Nekünk ez a blog a platformunk, nem lenne sok értelme máshova is kimásolni az írásainkat, itt minden megtalálható.

lonecoyote25 2013.12.17. 22:07:07

"Sergio Sollima rendezett két tök jó spagettiwesternt"

Ha megemlíted a nevüket, azt megköszönöm. :)

"A Jeremiah-val nem vesztesz sokat, ha kihagyod, én se nyertem azzal, hogy megnéztem."

Rossz? Pedig eddig jókat hallottam róla.

A többit tudomásul vettem, olvaslak titeket is.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.17. 22:23:21

@lonecoyote:
Persze, az eredeti olasz címük Faccia a faccia (Face to face) és La resa dei Conti (Számadás, vagy Nagy leszámolás magyarul) feliratosan tuti elérhetőek netszerte, írtam is róluk hajdanán:
filmbook.blog.hu/2011/12/06/face_to_face_1967
filmbook.blog.hu/2011/01/26/la_resa_dei_conti

Kifejezetten rossznak nem mondanám, inkább feledhetőnek.

lonecoyote25 2013.12.17. 22:40:24

@Santino89: Köszi, utánuk nézek. Asszem azért a Jeremiahnak is adok egy esélyt.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.18. 17:31:11

@lonecoyote: szasz öreg! örültem a kommentednek.

Nagyon liberális és meggyőzhető véleményen vagyok azt illetőleg, hogy a JRCS lenne-e a legjobb western. Öööö nézzük csak. A JRCS a világ legjobb westernje PONT! Aki mást mond, azt letiltjuk. :D

A Volt egyszer egy vadnyugat lehet nagyívűbb, de az sokkal inkább szól már az egész éra hanyatlásáról. Mintha ott csuknák be a kaput. Ott ér össze a vasút, onnan jön az iparosodás, ahol már nincs helye a westernhősöknek. De azért izgalomban, élvezetben a JRCS messze veri. A Volt egyszer egy Vadnyugatban már művésziek a beállítások. És nem véletlenül szerepel ez a rendező kétszer.

Az hogy a JRCS lenne a világ legjobb filmje abszolút nonszensz, az ugyanis a labirintus David Bowie-val

Jó bevallom, két nevet még hiányolok a listáról, de míg meg nem nézem azokat amiket Santino Nominált nem tudok vitatkozni. Egyik a Mackennea Aranya (de max 10.-nek) a másik a Vörös Nap, amit nem is értem hogy hagyhattunk le...

A Maverickben nem értünk egyet Santival, de hát most mit csináljak, nem ölhetem meg, akkor nekem kellene minden cikket megírnom. A Hét Mesterlövész egy etalon, az amerikai westernek gyöngyszeme, nem is értem mi a baja vele sokaknak. Nagy beszólásaik vannak? Ezeket úgy hívják, hogy szállóigék.

A Nincs Bocsánat meg naná hogy szerepel. Eastwood mint giccsrendező? Ilyet utoljára demokraták szájából hallottam, akik nem túl meggyőzően támadják a bevallottan republikánus Eastwoodot, (ez kicsit érződik is a művein).

Peckinpahot Santi nem kamázza, a vad Bandát is véres harcok árán vittem keresztül, a Pat Garrettet amúgy simán jobbnak érzem mint a Buch Cassidyt - de hát ezért közös a lista :D). De való igaz, hogy törekedtünk arra, egy rendező egy film (mert Leone ellenkező esetben a felét adná a listának).

Heh Nagyítás, az a baj vele, hogy még negyedjére is fosnak tartom. Szal nem egy Balde Runner, amit hétszer kellett végigsenvedjek mire megszerettem, és leginkább mert vangelist minden nap meghallgattam vagy 20*-or.

A Kritikus Tömeg az ahol beszopták az április 1-i írásomat? :D (de tövig)

lonecoyote25 2013.12.18. 18:55:03

Hát, akkor a JRCS-vel kapcsolatban azt mondom, hogy egyetértek. (De csak mondom... :))

Egyébként ki az a két név, akit hiányolsz a listáról, és tőlük milyen filmeket? Komolyan, mondj valamit, megdöglök már egy jó westernért, amit még nem láttam!

A Hét mesterlövésszel az a bajom, hogy túl nagyok azok a szállóigék szerintem. A Dollár-trilógiában is hasonlóan beszélnek, de ott valahogy azon a kereten belül marad, ahol még nem röhejes. Aztán nekem túl patetikus is a Hét mesterlövész, meg valahogy úgy éreztem, a színészek se igazán tudnak benne kibontakozni. Más filmekben is láttam Bronsont, McQueent, Coburnt, Vaughnt és Wallach-ot, és mindig nagy hatással tudtak lenni rám. Még kisebb szerepben is. Itt viszont valahogy mintha mindegyik mellékszereplő lenne. Talán túl sok a karakter a filmben, fene tudja.

Eastwooddal kapcsolatban meg annyit mondanék, hogy hidd el, nagyon bírom. Annak ellenére, hogy pár arckifejezést hozott világéletében, felejthetetlen, utánozhatatlan. Fiatal korában szerettem igazán, amikor olyan filmekben játszott, mint a Dollár-trilógia, a Piszkos Harry vagy a Kelly hősei, de öreg korára túl drámai akar lenni, és ez szerintem nem áll jól neki. A Nincs bocsánattal meg az a legnagyobb bajom, hogy olyan nagyon nyers, őszinte, kegyetlen akar lenni, közben én meg mindig is művinek éreztem ezt nála. Majdnem annyira mint egy rosszul sikerült spagettinél, ahol a főhős már olyan koszos, hogy ki se lát a sár mögül. Ráadásul, a Nincs bocsánat a műviség mellett mégis úgy tesz, mintha a vadnyugat kőkemény valóságát mutatná meg. Ez nekem eléggé ellentmondásos. Egyébként eleve zavar benne ez a "megmutatom, milyen volt igazából a vadnyugat"-mentalitás, mert a történelem a múlt, szerintem arra ott vannak a történelemkönyvek. A művészetnek inkább az lenne a feladata, hogy olyasmit mondjon el, akár egy westernben is, ami a mai ember számára is fontos, érdekes. Azt azért elismerem, hogy a Nincs bocsánatban vannak szép jelenetek, képek, jó színészek stb., de ennél többet nem.

Ja, és mi ez az április 1-ei dolog? Nem hallottam róla. Meséld el, légyszi! :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.18. 19:48:33

@lonecoyote: filmbook.blog.hu/2013/04/01/a_vilag_10_legrosszabb_filmje

itt van, olvasd el, azután a kommenteket, meg a linkeket is ha van kedved, bár az első film még tetszeni is fog:D

én is bírom Eastwoodot mint színészt, de rendezőnek szerintem sokkal jobb lett kiforrta magát mint a jó bor, az első rendezése amit láttam a Tökéletes Világ volt és megvett kilóra vele

írtam fentebb azt a két filmet, szerintem tuti láttad mindkettőt, csak címet kellett volna írjak név helyett
MacKenna aranya, és a Vörös Nap

Hét Mesterlövészben ők még nem igazán voltak híresek, még MacQuueen sem, csak Brynner, hogy majdnem mindenki befutott, beért később, Brad Dextert leszámítva, az meg egy kisebb csoda, szóval jó ugródeszka volt ez a film sokak számára

Nincs Bocsánatra azért volt szükség, mert nagyon sok fos western született, és Eastwood is érezte ideje lezárni ezt, legalábbis az ő részéről

lonecoyote25 2013.12.18. 20:14:23

@scal:
Hát azért azt az áprilisi tréfát inkább csak egy(-két) ember vette be. Mondjuk van, amit én is beszoptam volna belőle, de azért sok helyen gyanús az a cikk. :) Egyébként pár helyezéssel majdnem egyet is tudok érteni. :)

Ja, a Mackenna aranyát láttam, az nekem egy elég szimpla, gyenge kalandfilmnek tűnt, amit a jó színészek se mentettek meg, a Vörös nap viszont kimaradt, de majd bepótolom.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.18. 22:00:53

@scal: "A Maverickben nem értünk egyet Santival, de hát most mit csináljak, nem ölhetem meg, akkor nekem kellene minden cikket megírnom."
persze, mert benned nincs elég bátorság rátenni az egyik kedvenc filmedet egy listára. Ezért vagy te a 9 ember, én meg a 10. :D
" vad Bandát is véres harcok árán vittem keresztül" nagyon véres harcok voltak, én mondtam, hogy legyen benne a Vad banda, mert mindenképpen idevaló, akkoris, ha nem a szívem csücske. Neked minden harcod ilyen véres, te vetítőgép? :D

"A Kritikus Tömeg az ahol beszopták az április 1-i írásomat? :D (de tövig)"
Az bizony!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.19. 15:31:50

@lonecoyote: nem tudom, ott a kommentek, meg magánban még amit kaptam, apám, barátaim, még a húgom is :D Te most már fel voltál készítve, hogy ez egy "tréfa" és így könnyű ám

az Utolsó törvényenkívülit láttad? az pl egy egész klassz 90-es western egy még viszonylag nem kalácsképű Mickey Rourke-al

@Santino89: nem vagyok benne biztos, hogy ha egyedül írtad volna a Vad Banda rajta lenne, és nem esetleg valami más, mert lehet te mondtad hogy legyen rajta, de szerintem azért is mert előtte én már sokat éltettem ezt a filmet, és épp eleget vitázunk már róla, hogy akkor most szól is valamiről, vagy csak véres

a Maverickről is írtam, hogy másik listán szerepel nálam, nekem az nem western elsősorban, hanem egy western környezetben játszódó vígjáték/kalandfilm (meg NINCS western a Nincs Bocsánat után, csak azt hiszik, hogy azok)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.19. 18:09:16

@scal: tökmindegy, mert egyedül nem írtam volna meg, valószínűleg soha. és olyat se mondtam, hogy nem szól semmiről, max untam, amikor láttam, de az már nagyon régen volt.

és a Django elszabadul? :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.19. 18:39:37

@Santino89: megírtam volna, csak kurva nehezen, ha bepótlom az általam nem láttottakat majd megvétózom ha nem győznek meg :)

a Django se western, az egy Tarantino film, miközben néztem egy percig nem gondolkoztam azon, hogy westernt néznék - kezdjük ott hogy a western főhőse fehér, egy hasonlót láttam azt se tudom mi volt már a címe, Mario van Peebles játszott benne, és egy fekete cowboy bandáról szólt, hát kritikán aluli volt

az meg hogy a végén MR. T rájött hogy jah westernt rendezek abba kéne egy kis lövöldözés is, nem kezeli a problémát, hogy végig pofáznak benne

lonecoyote25 2013.12.19. 20:51:10

@scal:
"nem tudom, ott a kommentek, meg magánban még amit kaptam, apám, barátaim, még a húgom is :D"

Világos, de a KT nem egy blog, hanem inkább olyan filmvéleményező, mint a port.hu, csak szerintem jobb, megbízhatóbb, családiasabb. Ha kaptál "szép" leveleket, abból persze világos, hogy ott is vannak bunkók, de egy akkora közösségnél ez nyilván így van.

"az Utolsó törvényenkívülit láttad? az pl egy egész klassz 90-es western egy még viszonylag nem kalácsképű Mickey Rourke-al"

Még nem láttam, de ennek is utánajárok.

"(meg NINCS western a Nincs Bocsánat után, csak azt hiszik, hogy azok)"

Na, azért már nem egyszer temették a westernt, de eddig mindig feltámadt. Nekem a Nem vénnek való vidék is elsősorban az volt, még ha modernebb környezetben játszódik is, és elég jó is szerintem. Amúgy meg az utóbbi bő egy évtizedben szerintem semmilyen műfajon belül, se műfajon kívül, sehol, semmikor semmi értékelhető nem készült :), szóval ez általános probléma.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.20. 22:22:08

@lonecoyote: filmkatalógusra jártam míg le nem tiltottak :)

át azért nem tudom mikor támadt fel utoljára a western, szerintem inkább átalakult, formálódott, pl a spagettiwestern létrejöttével én nem mondanám azt, hogy akkor feltámadt volna, inkább megreformálták, és nem az támadott fel ami régen volt

pl katolicizmus, reformáció, és utána ellenreformáció, ott feltámadt a katolicizmus, de pl az amcsi westernről ez nem mondható el, az úgy ahogy volt elhalt, nem gyártottak jobbakat, mert dik a köcsög olaszok nézd már hogy belehúztak, nem érzem azt a rivalizálást, mint a szandálos filmeknél

lonecoyote25 2013.12.20. 22:48:14

@scal:
"át azért nem tudom mikor támadt fel utoljára a western, szerintem inkább átalakult, formálódott"

Amennyire én tudom, úgy tartják, hogy a western haldoklott a '60-as évek környékén. Aztán jött Leone és a spagetti, ami feltámasztotta, közben pedig még az amerikaiakra is visszahatott, így megint népszerűvé tudott válni a műfaj. Az viszont igaz, hogy eléggé átalakult eközben.

"filmkatalógusra jártam míg le nem tiltottak :)"

Ott mit követtél el? :)

ujvareg 2014.01.02. 13:38:26

1.nincs bocsánat
2.a jó a rossz és a csúf
3.az ördög jobb és bal keze
4.fegyvertársak
5.django visszatér
6.vörös nap
7.egy maréknyi dollárért
8.tombstone-halott város
9.wyatt earp
10.django

Ez az én listám, ha most látnék előszőr westernt tuti más lenne a helyzet, de a listában inkább gyerekkorom miatt megszeretett filmek vannak, ez általában sokat dob az ember véleményén. Sok amerikai régi westernt is láttam, de egyik sem tetszett, valahogy az olaszba jobban bele tudom magam élni, koszosabb, durvább, épp emiatt vadnyugatiasabb, más az atmoszféra..

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.02. 14:41:15

@ujvareg: A Vörös nap akár ezen a listán is szerepelhetne, nem sokon múlt, hogy lemaradt.

Az ördög jobb és balkeze egy Bud Spencer-Terence Hill top10-re ráférne, de egy westernlistára semmiképpen sem.

A Wyatt Earp-öt pár hete néztem meg, és eléggé meglepett, kifejezetten érdekes film, sokkal jobb, mint amilyen rossz a híre.

ujvareg 2014.01.02. 15:27:35

@Santino89: a tombstone kissé keményebb de hasonló a téma, picivel jobb, és talán Kurt Russel is tökösebb Earp mint Costner. A vörös napot, már a három főszereplő elviszi a hátán.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.02. 15:56:11

@ujvareg: Szerintem a Vörös napban nem csak a színészek, hanem a poénok, a fordulatok, a kalandok, meg úgy minden nagyon a helyén van.

A Tombstone az OK Corall incidensre koncentrál vagányan és kicsit akciófilmesen, a Wyatt Earp pedig életrajzi filmként próbálja meg egyszerre rombolni és építeni a westernt mítoszát, egyfajta műfajösszegzésként. Nem sikerül neki, de mindenképpen érdekes kísérlet.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.03. 01:27:56

@ujvareg: "Sok amerikai régi westernt is láttam, de egyik sem tetszett, valahogy az olaszba jobban bele tudom magam élni, koszosabb, durvább, épp emiatt vadnyugatiasabb, más az atmoszféra.. " welcome to the club :D

az Ördög jobb és Balkezét tuti nem tenném fel, de hozzátartozik egyszer láttam nagyon rég, hatalmas csalódás volt, majd hamarosan újra nézem

ez a Fegyvertársak ez micsoda, mert nem hallottam róla

a két Earp film nagyon közepes, és most ez komoly, hogy a Volt egyszer egy vadnyugat az nincs a listádon, biztos csak rosszul olvastam :D

lonecoyote25 2014.01.03. 05:36:03

@scal: ""Sok amerikai régi westernt is láttam, de egyik sem tetszett, valahogy az olaszba jobban bele tudom magam élni, koszosabb, durvább, épp emiatt vadnyugatiasabb, más az atmoszféra.. " welcome to the club :D"

Szerintem a legtöbb régi amerikai film, nem csak a westernek, egyszerűen közepesek, elszállt felettük az idő. Sokszor még azok felett is, amik nagy alapműnek vannak kikáltva. Viszont van egy ilyen klasszikus-hollywoodi-sznob réteg, aki ezeket tartja a filmtörténet csúcsának. Szerintem az ő aknamunkájuknak (de jó ez a szó :)) köszönhető, hogy a régi westernek, film noirok vagy akármilyen műfajú filmek annyira túl vannak értékelve. (Persze azért akkor is születtek emlékezetes dolgok, mozik, de messze nem annyira nagy filmes korszak az, mint ahogy tartják szerintem.)

ujvareg 2014.01.03. 06:59:21

@scal: nem jol olvastad, fogalmam sincs miért, de nekem még mindig nem tetszik a volt egyszer egy vanyugat. A dollár trilógia milliószor jobb... A vadnyugat is szép film, a zenéje is az, a Claudia is az benne, plusz az egyik kedvencem Charles Bronson is benne van, de nekem kifejezetten unalmas film.
Az ördög jobb és bal keze pedig ugyanugy klasszikus, amiatt mert vigjáték is, még western kategória és olasz is... ennyi erővel egy akciófilm listában sem lenne helye a Halálos Fegyvernek mert vicces? Plusz valószinüleg a listámon levő filmek közül a nagy részét a bigott westernrajongók néznk meg, az ördög jobb és bal kezét pedig mindenki...

ujvareg 2014.01.03. 07:06:10

@lonecoyote: lovagolnak, lövöldöznek, tökéletesen tiszta szép kék inben és rikitó barna mellényben John Wayne meg Paul Newman vagy Yul Brynner stb és közben arra gondolok, hogy jönne egy Lee Van Cleef vagy Franco Nero és szájbabaszná mindet....

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.03. 09:21:10

@ujvareg: "lovagolnak, lövöldöznek, tökéletesen tiszta szép kék inben és rikitó barna mellényben John Wayne meg Paul Newman vagy Yul Brynner stb és közben arra gondolok, hogy jönne egy Lee Van Cleef vagy Franco Nero és szájbabaszná mindet...."
:D :D :D
Ez gyönyörű... nekem is eszembe jutott már párszor, de még nem tudtam ilyen líraian megfogalmazni a lényeget :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.03. 10:52:38

@lonecoyote: "Szerintem az ő aknamunkájuknak (de jó ez a szó :)) köszönhető, hogy a régi westernek, film noirok vagy akármilyen műfajú filmek annyira túl vannak értékelve."

szerintem a film noirokat hagyjuk csak szépen békén ;)

lonecoyote25 2014.01.03. 18:21:06

@scal: "szerintem a film noirokat hagyjuk csak szépen békén ;)"

Mondom, nem rosszak vagy értéktelenek ezek a klasszikus hollywoodi filmek (a westernek se), csak páran túlértékelik őket. Mondjuk nekem a Máltai sólyom is csak olyan a Kínai negyedhez képest, mint mondjuk a Délidő a Jó, a rossz és a csúfhoz.

lonecoyote25 2014.01.03. 18:25:25

@lonecoyote: Ja, azért azt még hozzátenném, hogy Humphrey Bogart nagyon finoman fogalmazva kurva király. :)

ujvareg 2014.01.03. 18:36:52

én a kinai negyeden kívül más noire tipusu későbbi filmet nem is ismerek... mondanátok párat?

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.03. 20:02:43

@ujvareg: írd be a keresőbe, hogy neo noir, biztos kidob jóval több címet, mint ami nekünk eszünkbe jutna. vagy mi is csak onnan néznénk :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.03. 21:11:27

@ujvareg: ki kérem magamnak én nem onnét nézném

neo noirok amiket én annak tartok és/vagy halottam hogy az

Roger Nyúl a Pácban
Cinikus Hekus (Kínai negyed folytatása)
Elemi ösztön
Az éneklő detektív
Szárnyas Fejvadász
Mullholland Falls
Max Payne 2 (a játék nem a szar film)
Angyalszív
Sin City
Hetedik

ujvareg 2014.01.03. 22:52:06

ezekszerint a Szigoruan Bizalmas, a közellenség(johnny depp) és a gengszterosztag is olyasmi?

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.03. 23:21:31

@ujvareg: A Szigorúan bizalmas igen, A közellenség inkább gengszterfilm, a Gengszterosztag pedig akciófilm.

Oldfan 2014.01.28. 16:33:09

@scal: Az egyik hozzászólásomban említett "Bandolero!" mozit nem tervezted műsorra tűzni? Tudom, alapból hascsikarásod van az amerikai westerntől, de nem ezért ajánlom...:)
Viszont miután az olasz és másik stílus kiváló keveréke, már csak filmes szempontból is érdemes megnézni. Santinóval privátban már váltottunk róla pár szót, de érdekelne a te véleményed is.
John Wayne sincs benne, szóval valami pozitívumot okvetlenül találsz majd benne...:)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.28. 22:03:26

@Oldfan: ez valami régi film? csak mert netről leginkább mostaniakat tudok leszedni, meg a régi filmeket jobban szeretem szinkronnal nézni, azért nem nagyon találok abból az érából semmit, vagy inkább nehezen, de felírom, hátha ráakadok

Oldfan 2014.01.29. 07:26:41

@scal: Santinótól kérd el az email címemet, jelentkezz és megoldjuk.

classy57 2015.02.01. 22:05:58

Üdv minden western fannak ! :)
Én csak ma olvastam végig a komment sort ...igy nem igen reflektálnék egyik véleményre sem , inkább felvetném , kövezzetek meg ha akartok ; már 1972-ben deherozálják maguk az olaszok is az egész műfajt , pl a
Vigyázat, Vadnyugat!
(E poi lo chiamarono il magnifico)
is ...persze ez egy paródia !? De azért az a végén kegyetlen , hogy a höseink egy része a jól végzett lövöldözés , verekedés után tovább lovagolva kiér a..a...Csendes Óceán partjára ....Hmmm , mi ez ha nem egy kicsit könnyes de közben mosolygásra ingerlő sajnálkozó lezárása a korszaknak . Jaa , és már mitomén ki emliti fentebb a Sabata filmet Lee Van Cliff-el , de arra gondoltatok hogy hány hulla van ebben a mozban ?! Ez már a burleszk határát surolja ...amugy rendessen megcsinált film ez , persze egy percig sem szabad komolyan venni.
No igen , és mi is férne még a listára .(persze nem a fent emlitettekre gondoltam ) Kegyetlen kérdés , hisz' akkor valamit le kéne venni :( Nekem eszembe jutott egy eléggé kevéssé ismert Burt Lancester film 71-ből a Valdez Jön ...nem biztos hogy ez volt az eredeti cime , de ez annak idején meglehetőssen melbevágott a szokatlanságával.Azóta többször is volt olyan érzésem hogy némelyik rendező "meritett" belőle ...
Közben megtaláltam itt az eredeti cim : Valdez Is Coming , :) jól emlékeztem .
Ma már másként néznek az emberek filmet , ha nem "történik" VALAMI minden öt-tiz percben , akkor már unják is , felállnak és meg sem állnak a sarki csehóig , ahol aztán lehet fikázni.
Azt viszont én is alap igazságnak tartom , hogy a heroizáló , operett szerű amerikai ( és mint ilyen unalmas és túlhaladott) western egyértelmű ujraélesztést kapott az olasz kolégáktol . Egyértelműen realistább lett .Azzal vitába szállnék hogy történetleniebb lenne , sőt némely
film kifejezetten szembe megy a jól bevált mitoszokkal , jó nagy felhőrdüléseket kiváltva ezzel a tradicionalista hivőknél.
És még valamit : Én kicsit haragszom Eastwood
Mesterre , éppcsak megmutatta hogy amrikaiak is tudnak ÚJRA ;) westernt csinálni , és ő LEZÁRJA ?!!

classy57 2015.02.01. 22:16:42

@scal: Ez a film is megvan , mint sok másik . Ha kell beszéljük meg priviben :)
feliratos !

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.01. 23:52:13

@classy57: üdv a blogon

én nem haragszok rá, elvégre a western egy olyan műfaj ami totál lecsengett, el nem tudnám képzelni, hogy ez valaha újra aranykorát éli majd :D

a Vigyázz Vadnyugattal igazad van, mindig is gyűlöltem a befejezését :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.02. 18:14:52

@scal: jó nagy hülye is vagy, az egyik legjobb, leggyönyörűbb befejezés ever...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.02. 20:29:37

@Santino89: a Vigyázz vadnyugat neked a leggyönyörűbb befejezés? még westernen belül is tré, bármelyiké jobb, még ha John Wayne ellovagol a naplementében is jobb :D

eleve azért menekülnek mert jön a vasút - ami eleve hülyeség, mert ugye mindkét partról elkezdték építeni, és direkt elmentek egymás mellett, hogy minél nagyobb területet kapjanak - aztán meg meglátják az Óceánt, hát max azért tudom megbocsátani mert poén és komolyan vehetetlen, de nem ezért nézek westernt, hogy ilyen kikacsintásokat kapjak

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.02. 20:44:25

@scal: látod, képtelen vagy intellektuálisan felfejlődni egy olyan szintre, hogy értékelni tudj egy kikacsintást. viszont ez nem a filmek hibája.

classy57 2015.02.03. 21:59:51

Na szép , régóta figyelem a torzsalkodásotokat , eddig csupán kívűlről , most hogy előszőr véleményt nyilvánitok , hát Ti azon is képesek vagytok összekapni !! :D Hát nemsemmi !! Ja ja , tudom hogy nemiskomoly :D
Na ez pl. ki is ment a eszemből , pedig mennyit összeolvastam erről az időszakról , hogy két érdekcsoport is , majd később egy harmadik is concessiot kapott vasutépitésre ekkoriban , és tényleg elmentek egymás mellett ...legalábbis előszőr . Aztán valami kemény fenyegetére csak találkoztak , persze nem ott ahol eredetileg papiron szó volt....Jaa és a végén inkább csak a hőseink kicsit összemosolygos lesajnálása , slusz poen .
No de a Valdez-ről nem szóltatok eddig semmit ...arról mi a véleményetek ?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.03. 22:50:30

@classy57: azt hiszem a Union Pacific meg a Central Pacific volt New York San Francisco közt, de nem veszek rá mérget, a Volt egyszer egy vadnyugatban egy részét be is mutatják persze csak mint mellékszálat - aztán majd tíz év múlva erről is kiderül, hogy csak urban legend, bár mondjuk ebben már annyi svihákság van, hogy meg lepődnék ha nem lenne igaz

sok mindenről tudok beszélni, csak a Valdez lovairól nem :D de majd jön a koma, és kiokosít mindenkit

classy57 2015.02.03. 23:22:43

Hehe , ez is a "mellé" cimzés mint magyar unikum része ...Valdez lovai...szerintem ebben egyetlen darab ló sincsen :Valdez Is Coming , de nem baj ! Én annak idején a 70-es évek közepe-vége felé film clubban láttam sok más itthon soha nem vetitett társával ,hangalámondással . Ma meg fent csücsül a...a polcon (sic) őő.. sok sokad magával . :)
Arról a korszakról már mindent leirtak , és az ellenkezőjét is , ebbe nem jó a filmművészetet belekeverni.
Nem ide tartozik , de a Belmondo 10-nél irtam egy hsz-t a szinkronokról ...bocsi

classy57 2015.02.03. 23:29:28

Hoppá , Valdez lovai , egy teljessen más film , itt Bronson a főszereplő , a ..is coming -ban pedig Lancester.
Most már meg van a kavarodás oka , a Laurentis film spagetti , az Edwin Sherin rendezte Valdez penninlen echte "tradicionalité"

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.04. 00:29:43

@classy57: neked be kéne digizni ezeket a cuccokat - gondolom VHS-en van meg - és közkinccsé tenni :D én tökre néznék manapság ilyen hangalámondásos remekműveket :D csak sajnos sehol se tudok már

mint írtam nem találkoztam Valdezzel, se így, se úgy :D

classy57 2015.02.04. 00:50:41

Ezek jó része már digi , a fent csücsül a polcon csupán "lányos" képzavar :D

classy57 2015.02.04. 00:59:09

Hát tssék , itt megnézheted Valdez lovai-t
www.mozicsillag.cc/movie_show.php?id=10469
Jelzem én NEM EZT emlitettem :D :D

classy57 2015.02.04. 01:11:56

@classy57: Na b..sszus , ez utóbit törölték , de majd teszünk róla ;)

Oldfan 2015.02.04. 09:06:05

A "Valdez közeleg" a határ menti mexikói-amerikai viszonyt igyekszik boncolgatni, felemás sikerrel. Gyakorlatilag Burt Lancaster cipeli a hátán a mozit, de ennél messze jobb filmjei vannak. Mellette Richard Jordan figurája érdekes még. Az amerikai és az italo stílus keveréke, az utóbbiból leginkább a túlzásokat vették át. Tehát scal díjazni fogja a történetet...:)
Vér-erőszak-bosszú. A szemet-szemért filozófiára alapító történet lehetett volna jobb, de elsőfilmes rendező készítette, aki nem mindig bírta egységes koncepcióval, így jó pár, alapjában véve fölösleges klisé is becsúszott a sztoriba.
Fogyasztható darab, de korántsem klasszikus, bár a lezárás elég hatásos.

classy57 2015.02.04. 19:02:00

@Oldfan: Hjaa , ennyi idősen mint amennyi vagyok , és annyi film után , nagyjábol én is igy látom már , de ha bele gondolsz , irtam is , hogy én mikor láttam ezt a filmet , akkor egészen más a helyzet . Az addig álltalam látott westernek tök mások voltak , erre akkor egy filmográfus barátom az "antiwestern" kifelyezést használta . Ez a 70-es évek végén ugy hatott mint egy melbevágás ....

Oldfan 2015.02.05. 08:57:04

@classy57: Nos, igen, akkoriban ilyen stílusú filmek ritkán kerültek szem elé és egészen mások voltak, mint a közismert amerikai vonulat. Ha Burt Lancaster és western, akkor nekem még mindig a "Vera Cruz" és az "Újra szól a hatlövetű" a minőség. A közismert "Az apacs harcos" nekem nagyon mesterkélt, annak ellenére, hogy a jószándéka nyilvánvaló.

gigabursch 2015.04.15. 11:27:03

Igazában a Nincs bocsánatról és a JRCS-ről kerestem leírást itt, de nem találtam még önálló cikkben. Sebaj...

Ha már elém került, akkor hiányolom - vagy közel toptennek tartom - a Keoma c. filmet és a McKenna Aranyát is.
Tovább: Volt egy western régen, ami inkább indián szemszögből mutatja meg az életet, a lényeg, hogy a végén egy letelepedett indiántól kap egy zacskó kukoricát, hogy vagy megeszed, vagy elveted. Ha elveted, akkor a családod jövőre is élni fog. De végül üldözői megtalálják és a már felnőtt kukoricásban bujkálnak, mikor felsír a főhős kisgyereke és abbahagyják az üldözést, leeresztik a fegyvert
Nem tudom melyik film ez, de szívesen megnézném újból.
Ismerős valakinek a sztori?

gigabursch 2015.04.27. 12:36:02

@Oldfan:
Köszönöm. Bent van a listámban.

Oldfan 2015.04.27. 13:17:26

@gigabursch: Szívesen.
Remélem, a Bandoleróval együtt listáztad. Ha már dolgoztam vele...:)

gigabursch 2016.02.12. 21:51:13

Na kérem, akkor még egy segítség kérés:

Keoma.
Egyik nagy kedvencem, s mivel ma épp családmentes napom (estém) van. hát megnéztem.

Honnan a fittyfenéből lehet letölteni a zenéjét és egyáltalán mit lehet erről a zenéről tudni.

S különben is:
Hogyhogy nincs még róla cikketek? (vagy csak béna vagyok)
:-)

2016.02.13. 00:46:40

@gigabursch:

Guido és Maurizio De Angelis szerezte a zenét, akik a legtöbb Bud Spencer–Terence Hill-film zenéjét írták, vagy olyan slágereket, mint a Sandokan. A popvilágban Oliver Onions néven futottak a 70-es, kora 80-as években. Ajánlom magamat róluk:

archivregiidokpopzeneje.blogspot.hu/2012/04/oliver-onions.html

A filmzenében is talán tudnék segíteni, ha még aktuális.

2016.02.13. 00:47:27

@gigabursch:

Ja, és westerncikkek ügyében főleg Oldfan és Ike the Rock Clanton tud nyilatkozni, ez az ő szakterületük. :)

gigabursch 2016.02.13. 01:12:37

@field 64:
Köszi mindkettőt és természetesen ha ez az egész ballada(szerűség) így egyben meglenne, nos az boldoggá tenne.
Ha tudsz benne segíteni, ne tartsd vissza magad, köszi.

(igazában azért itt dobtam be, mert az általam legtöbbet nézet filmes blogok (book, smoking, ájemdíbí) cikkei közül ez a legrelevánsabb cikk a kérdésemre)

2016.02.13. 09:14:39

@gigabursch:

Írj egy e-mail címet (ha nyilvánosan nem akarsz, írd meg privátban: peterdonovan1975KUKACyahoo.com), és máris küldöm. Akkor csak a dal kell vagy a teljes filmzene?

„az általam legtöbbet nézet filmes blogok (book, smoking, ájemdíbí)...”

De azért mi vagyunk a legjobbak, ugye? :)

gigabursch 2016.02.13. 11:17:12

@field 64:
nickem [kukac] gémél...
ha már lehet választani - mindkettő...
:-)

Ki a legjobb? Miben? Nem egyformák vagytok és kölcsönösen kiegészítitek egymást.

Múltkor nagylányommal (már harmadikos) megnéztük a JRCs-ot.
Volt pár keresztkérdése, hát fellapoztam mindhármatokat. Így lett egész jó a kép.

2016.02.13. 11:56:03

@gigabursch:

Elküldtem két részletben, remélem, minden rendben lesz vele. Jó szórakozást!

Hát, ha ki kell egészíteni minket, akkor még mindig nem vagyunk elég jók. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.02.13. 12:48:30

@gigabursch: hogy a Keomáról miért nincs cikkünk annak jó oka van, senki nem szereti a Keomát :) én kifejezetten gyűlölöm :D

persze megérné egy sorozat Nero filmjeiből, Django, 1-2, Texas Adios, Companeros, stb. de most néztem meg a Djangot, mert már szégyellettem, hogy pont azt nem láttam, és szörnyűséges élmény volt, abszolút nem értem hogy lehetett ez nálunk klasszikus

persze lehet azért nem értem mert nem akkor láttam

de a Keomát akkor láttam, 90-92 környékén, vagy talán még korábban, és már akkor is halálosan untam, hozzáteszem nem szeretem az ilyen félvér filmeket, lehet megérne egy újranézést de nekem ritkán változik a véleményem

JRCS kapcsán majd a közeli jövőben jön egy nagyobb cikk, csak előtte neki kéne üljek a Pár dollárral többértnek, de amint lesz időm bepótlom, mert tavaly volt 50 éves, csak a Star Wars láz elsöpört mindent, nem lett volna értelme kitenni

2016.02.13. 12:58:37

@scal:

Ami Franco Nerót illeti, régóta tervezek egy Franco Nero-toplistát, de a spagettiwesternek nélkül, mert szerintem egyéb műfajú filmjei között is vannak érdekességek.

Mivel gyerekkoromban az egyik kedvencem volt (kortársaim inkább Terence Hillt favorizálták), a nosztalgiasorozatomban több filmje is előkerül majd.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.02.13. 14:06:55

@field 64: igen mint a ninja filmek :D

igen van Neronál is lejjebb, Terence Hill, akinél is van lejjebb Guiliano a Genya

2016.02.13. 14:27:05

Nem szeded ki belőlem ravaszul, hogy mik lesznek a toplistámon! :) Lehet, hogy a nindzsafilm is, lehet, hogy nem. :)

Barátom, te froclizol engem [:)], hisz tudod, hogy Giuliano Gemma volt a másik kedvenc tinikori olasz filmhősöm: TÜZES ÍJÁSZ, KETTŐS BŰNTÉNY HAMBURGBAN, SZERELMI BŰNTÉNY stb. Na, ezek mind lesznek is a nosztalgiasorozatomban!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.02.13. 16:20:10

@field 64: nem nem állt szándékomban, Gemma előkerül nálam is majd egy Tini Scal film erejéig, de kétségkívül őt tartom az olasz filmgyártás legaljának, értem, hogy szépfiú volt, de ment volna gigolónak inkább :D

2016.02.13. 17:23:30

@scal:

No, kíváncsi vagyok, melyik lesz az a film.

Nagyon nem értek egyet azzal, hogy Gemma lett volna (2013-ban egy autóbalesetben meghalt) az olasz filmgyártás legalja. Jóképű gyerek volt (hozzám képest egész biztosan), és bár nem hozta a nagy öregek (Manfredi, Tognazzi, Sordi, Mastroianni) színvonalát, de szerintem egyáltalán nem volt rossz. Kb. az volt olaszban, mint az amcsiknál Tom Cruise, vagyis bizonyos szerepkörök illettek hozzá.

Az olyan filmjeiben, mint például a TATÁRPUSZTA, A VASPREFEKTUS vagy a TÉRDRE KÉNYSZERÍTVE, szerintem színészileg is értékelhetőt produkált. Jómagam Terence Hillt sokkal egysíkúbb színésznek tartom, bár kétségtelenül jóval népszerűbb volt Gemmánál. És hát Robin Hoodként kamaszkorom kedvenc vagánya volt: Oscar-díj ide vagy oda, Kevin Costner számomra teljesen esélytelen volt vele szemben. De az is igaz, hogy nagyon régen láttam a Gemma-féle filmet, szóval nem tudom, vén trottyként milyennek látom majd az alakítását, ha majd a nosztalgiasorozatom keretében újranézem.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.02.14. 04:03:54

@field 64: volt Robin Hood? lol :d nah azt megnézem

gigabursch 2016.02.15. 09:05:35

@scal:
A történetfűzése nem túl bonyolult, de pl. a Maréknyi Dollárért sem egy túl bonyolult történet.
Az operatőri munka tényleg gyengébb.

Viszont ha nem is sok, de egy mondat mindenképp megállta a történelmi hitelesség próbáját.

Keoma apja, az öreg Shannon:
- Azért szabadítottuk fel a négereket, hogy tovább irthassuk az indiánokat.

Amúgy a film tipikusan bemutatta azt, hogy az 1990-es évek elején mi indult el Magyarországon és hogyan lesz valaki polgármester, meg sheriff, meg koncról lemaradó

gigabursch 2016.02.15. 13:12:19

@field 64:
Köszi a zenéket.
Kíváncsi vagyok, hogy ehhez honnan lehetett bakeliten hozzájutni.
Kérdés:
A bakelit B oldala is megvan?
A filmben van egy hosszú ballada, amit egy nőci énekel, csak azért kérdem.

2016.02.15. 13:29:52

@gigabursch:

Nem tudom, hogy bakelit volt-e az alapanyag. Alvilági kapcsolataimnak köszönhetően szereztem CD-n, egy másik Castellari-film zenéje is rajta van, de azt nem küldtem el.

Csak belehallgattam, az utolsó tételt énekli egy nő. Szerintem anno csak ennyi jelent meg soundtrackként, mert ha több lett volna, a CD-n igazán lett volna még hely.

www.discogs.com/Guido-Maurizio-De-Angelis-Keoma-Il-Cacciatore-Di-Squali/release/2571571

gigabursch 2016.02.16. 10:44:07

@field 64:
A sercegés alatta tipikus bakelit.
Persze ez engem nem zavar és köszi azt is, amit adtál.
süti beállítások módosítása