Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A legjobb mozielőzetesek a múltból

2021. október 30. - Santino89

Úgy tűnik manapság mindenki odavan a trailerekért, egy adott film vagy játék esetén az előzetes hype gyakran sokkal nagyobb, mint az a hatás, amit maga a kész “termék” hagy az emberben. Egy ideális világban ez persze fordítva lenne, de az okokat nem olyan nehéz kitalálni: 2-3 percnyi szórakoztató tartalmat jóval könnyebben össze lehet állítani, mint egy 2-2,5 órás mozit. Abba pedig már bele se menjünk, hogy a forgatókönyvek költségvetése milyen arányban áll a marketingre szánt lóvéval. Mindenesetre a különféle youtube és facebook kommenteket elnézve nekem az az élményem, hogy a premier előtt minden utolsó negyvenedik reboot A VILÁG LEGJOBB FILMJE, amit alig várunk, a premier után pedig minden SZAR VÓT, ami az időnket sem érte meg, nemhogy a mozijegyek árát. 

e03c2f9c-cbd8-4097-a0fd-5780e5c7ba58.jpg

És persze, könnyebb egy két és fél perces trailert egy profi marketinges csapatnak összeállítani, mint egy működőképes filmet egy több száz fős stábnak, ennek ellenére ma már úgy érzem, hogy a trailerek is annyira generikusak, annyira egyformák, hogy a többségük semmilyen érzelmet nem képesek kiváltani belőlem. Mintha ezt a trailer “műfajt” sikerült volna megfejteni, és azóta újra és újra és újra meg újra ugyanazt kapjuk meg, a különbség legfeljebb csak annyi, hogy az adott szuperhős személye más.

Viszont néha, nagy ritkán sikerül olyan hatásos előzeteseket összedobni, amikre évekkel később is jó szívvel emlékszik vissza az ember. Akár arra, hogy milyen jó volt várni az adott filmet, milyen jó volt reménykedni benne. Aztán lehet csalódtunk, lehet, hogy nem, de néha 1-1 ilyen trailer visszahozhatja azt a régi érzést, amikor még azt hittük, hogy tényleg csodát fogunk látni. És persze az is megtörtént, hogy végül tényleg csodát láttunk.

141017-stern-pulp_fiction-tease_pxxicm.jpg

Nos, most nem ezekről az élményekről lesz szó, hanem elkalandozunk egy kicsit a múltba, amikor ez az egész előzetes téma még teljesen mást jelentett. Ugyanis nem volt youtube, ahol akár ezerszer megnézhetjük az általunk legjobban várt film előzetesét, hanem ezeket leginkább a mozikban láthattuk, vagy videokazettákon, mielőtt elkezdődött a kikölcsönzött film. Ez még egy teljesen más világ volt, így az előzetesek is teljesen mások voltak, szerintem egyébként nagyrészt nem is voltak különösebben jók, másrészt ezeket általában már jóval a filmek után láttam, és nem előttük. Viszont ettől még készült néhány kiváló darab, sőt olyanok is, amik sokkal jobbak bármelyik jelenlegi trailernél, és igazából érdemes rájuk szánni az időt. A ‘70-es évek végétől fogunk indulni most, és egészen 2010-ig jutunk majd el.

 

Alien - A nyolcadik utas: a Halál

Oké, hát elég erősen indítunk, ez a trailer a mai napig maga a tökéletesség. Nincs mesélős narrátor, sőt egyáltalán semmilyen szöveg nincs, a lassú építkezésből, ahol az Alien tojás felszínét láthatjuk, eljutunk a rendkívül nyugtalanító, pergő képek sorozatához, amit megtámogat a valóban földöntúlian kísérteties zenei aláfestés, majd a szlogen: In space no one can hear your scream. Magából az Alienből pedig SEMMIT sem láthatunk, szóval a közönségnek ez alapján esélye sem volt kitalálni, hogy miről lehet szó, és mégis elképesztően hatásos, méltó a klasszikus filmhez. Egyébként még anno a dvd extrák között bukkantam rá ezekre a gyöngyszemekre.

 

Aliens - A bolygó neve: Halál

Az Aliens trailere pedig pár évvel később teljes mértékben újrahasznosította az eredeti formulát, ugyanaz a hideglelős atmoszféra, ahol főleg helyszíneket, meg arcokat láthatunk, de itt már a szörny kilétét sem kellett eltitkolni. De az a helyzet, hogy annyira zseniális a film is, meg a trailer is, hogy egyszerűen nem tudtam volna lehagyni. Legszívesebben most azonnal újranézném ezt a két tökéletes remekművet.

 

Terminátor 2 - Az ítélet napja

És ha már James Cameron, vessünk gyorsan egy pillantást a másik nagy remekművére, a T2-re. Mivel az eredeti Terminator sikerében a gyártó Orion Pictures nem igazán bízott, ezért ahhoz egy kifejezetten gyenge, a filmhez méltatlan trailer készült. Na a 100 milliós költségvetésű folytatásnál ilyesmi már fel sem merült. Igazából ezt a listát uralni fogja ez a fajta trailer típus, amikor egyetlenegy képkockát sem láthatunk a reklámozott filmből, hanem forgattak gyakorlatilag egy külön kisfilmet, amitől az egész sokkal kreatívabbnak tűnik, még akkoris ha csak egy hangulatot akarnak esetleg átadni. Jelen esetben egy Terminátor elkészülését láthatjuk, amiről annyira ordít a ‘90-es évek, hogy szétfolyok a gyönyörűségtől.

 

Ponyvaregény

Imádom, amilyen méltóságteljesen kezdődik ez a trailer, a komolykodóan felúszó szöveggel, amit aztán egy pisztollyal keresztüllyuggatnak, hogy kezdetét vegye az eszetlen pörgés és lazáskodás, miközben felvonultatják a filmhez felhasznált dalok felét, a fő sztoriszálakat, a hatásos beállításokat, mindezt olyan tökéletes ritmusban lassítva és gyorsítva, amilyet ritkán látni. Szóval sikerült egy hihetetlenül menő és újszerű előzetest összevágni ehhez a hihetetlenül menő és újszerű filmhez.

 

Strange Days - A halál napja

Megint csak egy olyan trailer, amit nem a film  jeleneteiből vágtak össze. Ezúttal a végtelenül sármos Ralph Fiennes (aki tiszta Bradley Cooper itt, vagy fordítva?) egyenesen nekünk, nézőknek próbál a maga lehengerlő dumájával eladni egyfajta drogot, ami a később elkészült film egyik fő mozgatórugója a szomorú szerelmi szál, a sorozatgyilkosság, meg a faji zavargások mellett. Amúgy meg, ha még nem láttad ezt a méltatlanul alulértékelt, megbukott, elfeledett, de annál szerethetőbb kis gyöngyszemet, akkor jobb, ha tudod, hogy épp itt az ideje. Hollywoodban manapság azt hiszik, hogy nők csak "női" filmeket tudnak rendezni, de ezt csak azért van, mert ők se látták Kathryn Bigelow Strange Days-ét.

 

Goldeneye - Aranyszem

Na oké, a Casino Royale-hoz, meg a Skyfallhoz is nagyon jó előzeteseket dobtak össze, de ezt konkrétan semmi sem múlja felül, sem James Bond, sem az akciófilmek viszonylatában. Mondjuk az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy baromi elfogult vagyok, ugyanis milliószor láttam ezt az előzetest még VHS-en, és már gyerekként imádtam, de akárhányszor újranézem, mindig úgy gondolom, hogy ennél “bondosabb”, akciódúsabb, lehengerlőbb tuti nem lehet semmi sem. A nézők tökéletesen tudhatták ez alapján, hogy a sorozat legújabb darabja ezúttal sokkal modernebb lesz, sokkal nagyobb költségvetéssel, sokkal nagyobb akciókkal, egy teljesen új arccal, na meg a szokásos végtelenül szexi nőkkel, a szintén szokásos egzotikus helyszíneken. És az Aranyszem ezt szállította is. Kivéve az aláfestő zenét. Az sokkal jobb a trailerben.

 

Godzilla

Megint csak egy különálló kisfilm a listán, ami igazából igencsak szemtelen és pofátlan. A tyrannosaurus rex csontvázat eltaposó Godzillával a készítők a maguk nem túl kifinomult eszközeivel arra próbáltak meg lehetelfinoman célozgatni, hogy a Godzillához képest a Jurrassic Park egy lófasz. És persze később kiderült, hogy mint film a Godzilla egy lófasz a Jurrassic Parkhoz képest, de ettől még nem tudom nem szeretni ezt a trailert.

 

Pókember

És akkor még egy kisfilm, de megígérem, hogy az utolsó. Ennek az az érdekessége, hogy baromi gyorsan ki kellett vonni a mozikból, ugyanis a trailernek az a slusszpoénja, hogy a gonosztevők helikoptere beleakad Pókember hálójába. Amit a World Trade Center két tornya közé feszített ki. És szeptember 11 után ez már nem volt különösebben poénos. Itthon egyébként szerintem ezt nem is lehetett látni soha, pláne hogy akkor még youtube sem volt, szóval egy igazi különlegesség. Emellett annyira üvölt a 2000-es évek eleje feeling, hogy akármikor megnézem, újra 12 évesnek érzem magam.

 

300

Ez a trailer már egy másik korszak, itt már ment a mai értelemben vett hype, a 300 előzeteséért egyszerűen mindenki odáig volt, szerintem a “This is Sparta”+rúgás mém is inkább innen indult, nem pedig a kész filmből. És igen, a mai napig nagyszabású, látványos, epikus akcózúzda ez az trailer. A filmmel pedig épp ez volt a baj, hogy kizárólag csak annyi volt benne, amit itt láthattunk. Ugyanis ami 3 percben lenyűgöző, pontosan ugyanaz két órában már öncélú, unalmas, fárasztó és egy idő után már kifejezetten nevetséges is.

 

Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford

Ebből az előzetesből tökéletesen tudjuk, mire számíthatunk a filmből. Nem hazudja el a történet lassú mivoltát, sőt a szárazságát sem, de csodálhatjuk Roger Deakins elképesztő operatőri munkáját (merthogy ez az egyik leggyönyörűbb, legszebben fényképezett film, ami valaha készült), elmerülhetünk egy kicsit a történet lírai hangvételében, Brad Pitt karizmájában, Casey Affleck tehetségében. Ráadásként az az aláfestő zene szól, ami a filmben is. Szóval ez egy végtelenül őszinte, igaz trailer, és ez ennek a filmnek az esetében szimplán elég is ahhoz, hogy a legjobbak között legyen.

 

A sötét lovag

Na ez… ez…

Biztos, hogy a mai napig az egyik legjobb előzetes minden szempontból. Valójában már ez a 2 perc mindenkit, aki kételkedett Heath Ledger Jokerében. Ugyanis a Joker uralja ezt a trailert, az ő narrációja, az ő nevetése, de azért közben kapunk némi ízelítőt a kiváló soundtrackből, és azt ígérik nekünk hogy a Jó és a Rossz epikus párharcát még sohasem láthattuk ennyire realistán, ennyire elkeseredetten, mégis ennyire szenvedélyesen ábrázolva. Ja, meg bevágták mind a 3 poént, ami összesen a filmben van, és elhangzik az összes tételmondat. A sötét lovag pedig aztán felnőtt ehhez a feladathoz, és ami a legfontosabb, az őt körülvevő hype-hoz is.

 

Szociális háló

Oké, szóval én ezt a filmet nem szeretem, de erről a témáról kell, hogy készüljenek filmek, és kell hogy legyenek diskurzusok, és le kell vonnunk a megfelelő következtetéseket. Úgy látszik, a kultúra még most se tart itt, de talán már ott sem, ahol 2010-ben, amikor a David Fincher elkészítette ezt a mozit. A trailer maga mindenesetre rendkívül hatásos a kezdő “életképekkel”, és a Radiohead Creepjének átdolgozásával. 

Ami egyébként a következő traileres összeállítás fő vezérvonala lesz, hogy egy megfelelően kiválasztott dal, milyen mértékben képes megdobni egy trailer élvezhetőségét.

Addig is, ne lájkoljatok minket facebookon, és ne kövessétek a blogot. Viszont írjátok meg, hogy nektek mik voltak a kedvenc trailereitek, mikre emlékeztek vissza szívesen? Mikor volt olyan, hogy nem tetszett a trailer, de a film igen, vagy tetszett a trailer, de a film nem?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sántakígyó 2021.10.31. 22:22:37

Nekem nagy kedvencem a Dark City (1998) trailere.

bré king 2021.11.01. 00:29:07

Ide sorolmám a star wars 7 trailereket is, annyi érdekességgel, hogy általában a legtöbben jobbnak tartják a trailereket, mint magát a filmet.....

Andriska07 2021.11.01. 10:11:45

SW1 Baljós Árnyak hogyan maradhatott le? Az első trailer pont olyan zseniális / egekbe emelő / minden várakozást a végtelen hatványra emelő volt, mint amilyen gyalázat a kész "alkotás" lett.

plokmi 2021.11.01. 13:13:28

@Andriska07: Nem SW rajongóként mondom, hogy 3 jó SW film van. A 4-5-6. A többi....
Ne is említsük. Lucas azért csinált folytatást, hogy legyen pénze belőle, de már ezek is borzalmasak voltak. A Disney pedig, mi mást tehetett mint saját képére,é s a mai társadalmi elvárásoknak megfelelően átalakította. Lucas felesége, aki annak idején vágta az első filmeket, mondta, hogy látszik hogy a vágónak SINCS fogalma arról miről is szól az SW. A Disney féle SW-nak kab annyi köze van Lucas elképzeléséhez, mint az Andersen féle Jancsi és Juliskának a Disney verzióhoz.

Andriska07 2021.11.02. 11:36:32

@plokmi: az SW1-2-3-ra mindössze egy mentség van: azokat is Lucas készítette. De ettől még kész tragédia mind3 rész. A Disney érából számomra a Zsivány Egyes a csúcs, egyedül az adta vissza az igazi SW-érzést nekem. A többi nagyjából kuka.
süti beállítások módosítása