Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A 80-as évek szilveszterei

2024. január 03. - scal

A Karácsonyhoz hasonlóan a Szilveszter is módosult. Régen bár kevesebb csatorna állt a rendelkezésünkre sokkal több minőségi műsort kaptunk. Mostanában már csak azok maradnak otthon szilveszterkor, akik nem akarnak emberek közé menni, vagy átaludják az egészet. A legtöbb csatorna csak és kizárólag unalomig ismert filmeket sugároz, leadja a Himnuszt, aztán valami zenés marháskodás, vagy rosszabb esetben újabb filmek hajnalig. Miért? Mert egyrészt kihaltak - vagy jobb esetben csak megöregedtek, és elfelejtődtek - a neves előadó művészeink, színészeink, nevettetőink. Másrészt, mivel mindenki elmegy valahova bulizni, minek erőltessék meg magukat a televíziótársaságok? Persze ez sem volt mindig így, régen az emberek tűkön ülve várták a Rádiókabaré újabb adását, a Szuperbola ünnepnapot jelentett, és a díszes Gálaesteket az MTV 1-en, vagy Hofi Géza elképesztően minőségi magánszámait milliók nézték a képernyőre tapadva. Úgyhogy gondoltam nézzük meg milyen volt ez az időszak a televíziós/rádiós szilveszterek fénykorában, a 80-as években. Így kívánok a Filmbook nevében is, kicsit megkésve, de Boldog Új Évet!

buek-2024.jpg

1980 - (szerda)

A szilveszteri műsor előjátéka az MTV1-en kezdődött 18:20-kor, Szilveszteri Reklámshow-val, amit 18:30-kor követett az 1977-től minden szilveszterkor leadott Szuperbola, Árkus József 1972-től havi rendszerességgel jelentkező politikai, szatirikus műsorának a Parabolának szilveszteri különkiadása, ami két dologról lett híres. Látszólag megengedhette magának, hogy hülyét csináljon a szocialista vezetés prominens képviselőiből, és, hogy gyakran lehetett benne csöcsöket látni. Ezután Tv Maci, majd a Híradó következett.

A főműsor pontban este nyolckor indult egy harminc perces westernparódiával Hol colt, hol nem colt címmel. Ezután Alfonshow jött olyan rövid játékidővel, hogy mire az ember átolvasta a rádióújságban közölt közreműködők neveit már véget is ért. Ezt követte egy negyven perces etűd Az öt dudás visszatér. Ebben Selmeczi Tibor, Peterdi Pál, Szilágyi György műveit adta elő Bodrogi Gyula, Agárdi Gábor, Körmendi János, Sztankay István, Mikó István, Schütz Ila, és Voith Ági, vagyis az ország színészeinek színe java. Ezt váltotta az Esztergályos Cecília nevével jelzett Házibuli. Majd, amire mindenki várt 21:50-tól 22:30-ig Hofi Géza - Tiszta őrültekháza című műsora a Mikroszkóp színpadról, amit talán senkinek nem kell bemutatnom. Ezután kapcsolták a Fővárosi Operettszínházat, ahonnét a Holnapra kocintunk... című kétórás gálaműsort közvetítették, mely zenés, táncos, bohókás bolondozással vezette át a népet az újévbe. Zárásként hajnali kettőig Jeffrey Hunter örökzöld dallamai szóltak.

Az MTV2-őn mindössze két említésre méltó műsort sugároztak, este nyolctól Johann Strauss A denevér című operáját. Majd éjfélig Non-stop-pop-rock címmel Módos Péter tánczenei műsorát követhettük, melyben hazai és külföldi zenekarok számaiból láthattunk válogatást.

A Kossuth rádión 19:30-tól kezdetét vette a Rádió Kabarészínházának B.Ú.É.K. 1981! című adása, Marton Frigyes és Kaposy Miklós szerkesztésében, amely egészen éjfélig kitartott - Hofi magánszámát itt is leadták. Azután Himnusz, majd Vörösmarty Mihály Szózatát monda el Sinkovits Imre. Zárásként Rock és Disco hajnalig B. Tóth Lászlóval.

1981 -  (csütörtök)

18:15-kor Szuperbolával kezdünk. A főműsor este nyolctól indul, de valójában kilenckor, mert egy órát kibekkelt a Madigan angol bűnügyi sorozat egyik epizódja. Így az első humoros darab, a televízió Jolly Jokerének, Antal Imrének jól ismert és kedvelt Szeszélyes évszakok című műsorának különkiadása a Szeszes éjszaka volt. Majd harmincöt önfeledt perc következett Medveczky Ilonával Csak táncolok címmel. Éjfélig pedig a telepódium bemutatója a Mindent vállalunk szórakoztatta a közönséget, Bodrogi Gyula vezetésével. Az újév első óráját zenei műsorok töltötték ki; Szilveszteri nótaszó a Halászbástyán, Pop-Tükör olyan előadókkal mint Delhusa Gjon, Soltész Rezső és az Edda művek. A műsorzárást a Táncoljunk! jelentette, amely egy összeállítás volt az elmúlt év sikeres műsoraiból.

Eközben az MTV2 leadta Strausstól A denevért - a tavalyi ismétlése -, majd jött a Non-stop-pop-rock.

A Kossuth rádióban 19:40-től ment a BÚÉK 1982! - Mindenki a fedélzeten! című főattrakciója. Ebben szerepelt Kern András klasszikussá nemesedett száma, mely Szilágyi János Halló itt vagyok! című műsorának paródiája volt. A Szózatot ezúttal Agárdi Gábor szavalta el, majd hajnalig tánc B. Tóth Lászlóval, amit a 3. műsor is közvetített - ez volt a Bartók leánykori neve.

1982 - (péntek)

Idén este nyolckor, Szuperbolával nyitunk, majd egy órányi alibizés következik Leopárd és társai címszóval, amely egy angol bűnügyi filmsorozatot takart. 21:35-től jön Hofi Géza Nevezz csak Cucinak! mára méltán klasszikus egy órás estje. 22:25-tól pedig a Budapest-Bécs blokkban a két város televízióinak közös gálaestje. Felléptek Mikó István, Szombathy Gyula, Harsányi Gábor, Hacki Tamás, Csala Zsuzsa, Gergor József, Balázs Péter és sokan mások. Himnusz, majd utána hajnali kettőig Nótázzunk! Módos Péter összeállítása az óév legsikeresebb könnyűzenei felvételeiből, pl. Kid Creole és a Coconuts októberi fellépése.

Az MTV 2-őn nyolc órától Shakespeare Sok hűhó semmiért darabját közvetítették a Madách színházból. Majd jött az East Együttes jazz blokkja félórában, amit az NDK-ból átvett - intervizionált - Pudhys együttes követett ötven percben, majd még tíz perc zene az NDK-ból a Himnusz előtt, aztán a hangyák háborúja, vagyis adásszünet.

A Kossuthon este nyolctól éjfélig Rádiókabarét hallgathatunk BÚÉK - 1983! címmel az Államigazgatási Főiskola előadóterméből. Himnusz utána Szózat, amit Avar István mond el. Majd hajnali ötig Szilveszteri Poptarisznya B. Tóth Lászlóval, amit a vájtfülűek a 3.-son sztereóban is élvezhettek.

A Petőfi este kilenckor azért csak leadta A denevért, hogy ne legyen hiányunk, a Himnusz után pedig következik a Népszerű muzsika hajnalig. Amit nem igazán értek, hogy miért csak és kizárólag komolyzenéket játszottak, miközben az a Bartók - bocsánat 3.-as csatorna - sajátossága volt.

1983 - (szombat)

19:38-tól bemutatkozik egy vadonatúj zenekar a Dolly Roll! 20:04-től Egy régi dal - Márkus Lászó előadásában. Az alibizést a 20:10-kor kezdődő, angol burleszk jelentette Üdvözlet a tengerpartról címmel. 21:00-tól Pardon, hogy bocsánat... Paudits Béla műsora, majd 21:30-tól érkezik a Szuperbola. Ezt követi 22:20-tól egy rövid gyurmafilm, az Auguszta szilveszterezik. 22:30-kor pedig kezdetét veszi a főműsor Vidám, Zenés Gálaest a Pesti Vigadóból közvetítve, Antal Imre vezetésével. Éjfélkor Himnusz, a Szózatot ezúttal Kállai Ferenc mondja el, utána Non-stop-pop-rock hajnali kettőig.

A kettesen este nyolctól éjfélig Tánczene Fiataloknak, aztán alvás.

A Kossuthon 19:25-től Pódiumparádé, ahol nagy nevettetők lépnek fel, mint pl. Kabos Gyula, Kern András, Hofi Géza, és sokan mások. A Rádiókabaré csak 22:00-kor veszi kezdetét, a MOGÜRT Gépjármű Külkereskedelmi Vállalat színházterméből. Hajnalig Szilveszteri Poptarisznya.

1984 - (hétfő)

Este nyolckor kezdődik a Szuperbola. Majd közkívánatra a Minden lében két kanál első epizódja. 21:30-tól pedig jön a Szilveszteri blokk, ami Hofi Géza Temetném a munkát... című estjével nyit. Utána Négy nő, négy sanzon, zenés intermezzo. A Telepódium kabaréját ezúttal Sas József konferálja a Vidám színpadról Valahogy mindig lesz! címmel. A műsorban a magyar színészek krémjével. Végül Bordalok diszkóritmusban a televízió négyes stúdiójából. Himnusz. Éjfél után..., címmel az óév slágereiből kaphattak válogatást az éjjeli baglyok egészen fél háromig. Minthogy lapzártáig nem érkezett be a végleges műsorrend, egyáltalán nem biztos, hogy az egyes blokkok valóban így követték egymást.

Az MTV2-őn este nyolctól Módos Péter már jól ismert műsora, Non-stop-pop-rock 240 percben.

A Kossuthon 19:06-tól Pódiumparádé, majd 21:15-től BÚÉK 1985! címmel a Rádiókabaré színháza jelentkezik a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem - jelenleg ez a Corvinus Egyetem - kollégiumából. A szóvivők Major Tamás és Verebes István. A Szózatot ugyancsak Major Tamás előadásában lehetett meghallgatni. Éjféltől Szilveszteri Poptarisznya, amibe ezúttal az idősebbek kedvéért keringők, polkák és csárdások is belefértek.

1985 - (kedd)

Ez egy különleges szilveszter volt a számomra, mert az első, amire konkrétan emlékszem, hogy láttam mit adott a tévé és, hogy hol voltunk a családdal ekkor. Ha valakit érdekel Miskolcon a nagynénéméknél. És azért emlékszek rá, mert ekkor volt Hofitól a KONCERT! 21:30-tól. És ez egy annyira fantasztikus est volt, hogy el nem tudtam képzelni, Hofi hogyan tud egyszerre ennyi ember képében megjelenni. No persze arról fogalmam sem volt, hogy éppen a We are the World-öt parodizálja. Előtte még persze nyolctól jött a Szuperbola, és a Parabola első és utolsó feminista verziója A mi Parabolánk címmel. 22:15-től Miénk itt a szilveszter gálaműsor a Budapesti Kongresszusi Központból, ami egészen hajnali fél egyig eltartott - Himnusz megszakítással. Zárásként hajnali háromig Non-stop-pop-rock.

Ettől a szilvesztertől jelentkezik rendszeresen Vágó István kifejezetten ötletes vetélkedője, a Házaspárbaj is, ami este hat órakor vette kezdetét, és minden alkalommal ismert házaspároknak - ezúttal Almási Éva és Balázsovits Lajos, Dékány Sarolta és Koós János, Eszményi Viktória és Heilig Gábor, Bencze Ilona és Maros Gábor - kellett ügyességüket, rátermettségüket bizonyítani, mert minden feladat megoldásához össze kellett dolgozni a párjukkal. A vetélkedő 85 és 89 között minden szilveszterkor látható volt. Lényegében Vágó megelőzte a korát, csak itt még nem celebek égették magukat, hanem színészek és énekesek.

Az MTV2 ezúttal már délután öttől szórta az áldást éjfélig, többnyire zenés műsorblokkokkal, és az Olsen-banda harcba indul dán filmvígjátékkal.

A Kossuth rádión 18:40-től a már szokásos Pódiumparádé. 20:13-tól pedig a hallgatók levelei alapján összeállított Kérjen lehetetlent! Gálvölgyi Jánossal. 21:30-tól BÚÉK 1986!, amely ezúttal az Államigazgatási Főiskoláról és a szenespincéből jelentkezett és a legjobb epizódja Koltai Róbert Illetékes elvtársa volt, aki itt mutatkozott be először. A Szózatot ismét Kállai Ferenc mondta el. Végül reggel hatig Szilveszteri Poptarisznya.

1986 - (szerda)

Ebben az évben az MTV1 húzott egy merészet, és az egész napos műsort a óév búcsúztatása köré szervezte. Az élő körkapcsolás Budapest, Szeged és Pécs városaiból Horvát János vezetésében reggel 8:30-tól vette kezdetét. A prózai egyszerűséggel Év Vége-re keresztelt műsorban feltűnt többször is Dévényi Tibor népszerű műsora a Három kívánság, Déri János Ablakjának különkiadása a Visszapillantó, a Szilveszteri Tévélottó sorsolás, és egy zenésblokk Antal Imrével. A főműsor 19:15-tól egészen 2:30-ig tartott.

Az MTV2 15:25-től 17:50-ig a körzeti adásokat sugározta Pécsről és Szegedről. Este 19:15-ig egy NDK filmet vetített Ó, te, szerelmem címmel. 19:15-től  itt volt látható az idei Házaspárbaj, a Vidám Színpad kabaréja és a Peter's Pop Show valamint bizonyos szegmenseket megismételtek az MTV1 napi műsorából.

A Kossuthon 18:40-től hallható volt a Ciróka-Maróka, ami tartalma szerint kulturális hochmeccet volt, bármi legyen is ez, hacsak nem elírás. 19:30-tól a Pódiumon 1986, avagy a mi kis rádiónk. 20:40-től kezdődött a Rádiókabaré az Államigazgatási Főiskoláról és az Eötvös klubból. Felléptek Markos György, Nádas György, Haumann Péter, Heilig Gábor, Moldova György, Nagy Bandó András, Sándor György, Usztics Mátyás, Peterdi Pál, Kállai Ferenc. 23:20-tól pedig Hofi Géza. A Szózatot újra Sinkovits Imre mondta el. Reggel 5:20-ig Poptarisznya majd 5:50-ig Nótacsokor.

A Petőfin 15:40-től 16:58-ig Tudatom: a Helyzet változatlan, beszélgetés Hofi Gézával, részletek eddigi önálló estjeinek hangfelvételeiből, többek között: Te figyelj haver, Gondolkodási idő nincs, Éljen május 2-a. 17:30-tól Hogy voltam? Szilágyi János elmélkedése az elmúlt esztendőről. 19:05-től 20:15-ig Próbálj meg lazítani zenés műsor Hofi Gézával. 21:00-tól 23:08-ig a Rádió Dalszinháza előadta A denevért. Éjfél után reggel 5:50-ig Szilveszteri éji zenés kalandozás Lázár Eszter szerkesztésében.

1987 - (csütörtök)

Egy évvel később az MTV1 már tizenkét órás szilveszteri műsorral készült, amely délután háromtól hajnali háromig tartott. Cserébe az MTV2 mindössze az Óvakodj a törpétől című filmet tudta leadni, ami annyira emlékezetesre sikeredett családunkban, hogy anyám évekig mesélte micsoda ijesztő film, ami miatt én és a húgom sokáig nem nézhettük meg, majd amikor mégis, akkor meg kiderült, hogy ez valójában egy vígjáték Goldie Hawn-nal és Chevy Chase-el a főszerepben.

A gálaműsor ezúttal a Fészek Művészklubból jelentkezett, a különböző blokkok pontos műsorrendjét pedig már meg sem kísérelték közzétenni, mert lapleadásig csak egy tervezetet kaptak, így a napilapok pontosabb információval szolgáltak mikor melyik részt sugározzák. De persze volt Szuperbola, az eddigre már állandó visszatérő Házaspárbaj - a versenyzők: Felföldi Anikó és Körmendi Vilmos, Pécsi Ildikó és Szűcs Lajos, Poór Klára és Farkas Bálint, Schmidt Bea és Tahi Tóth László - és Non-stop-pop-rock hajnalban. Először jelentkezett a Gálvölgyi-Show szilveszteri kiadással, és szerepelt Nagy Bandó András Maholnap... című önálló estjével. A Mikroszkóp színpadról ezúttal Sas József Megszavaztuk... Megszavaztuk! előadását közvetítették. A legkisebbeket Miki és Donald szórakoztatta, és még az ekkor indult Szomszédok is kapott egy szilveszteri epizódot - szám szerint a tizenkettediket. Zenés blokkokról a Bergendy szalonzenekar Nosztalgia a Divat című műsora, valamint a Voga-Turnovszky duó Paródiái gondoskodtak.

A Kossuth rádión Elnézést, leltározunk! címmel 21:15-től vette kezdetét a szilveszteri Rádiókabaré. A Szózatot Usztics Mátyás mondta el. A Poptarisznyát áthelyezték a Petőfire - a 3.-as csatorna pedig ettől az évtől kapta meg a Bartók nevet - helyette Éjféltől-hajnalig címmel egészen más összeállítást kaphattak a hallgatók reggel hatig. Népdalokat, operetteket, nótákat és táncházi muzsikákat Csermely Zsuzsa szerkesztésében.

1988 - (szombat)

Ez a másik kedvenc szilveszterem a 80-as évekből, egészen egyszerűen azért, mert ebben minden szegmens fantasztikus. Ráadásul rögzítette apám az egészet orsós magnószalagra, és milliószor meghallgattam. Ebben az évben az MTV1 és az MTV2 az egyszerre jelentkező összekötőkből ugyanazt vetítette. Eddigre már beállt a menetrend, mármint Antal Imre és Kudlik Júlia mint a délutáni műsorvezetők, őket váltotta Déri János és Berkes Zsuzsa este, éjszaka pedig Juszt László és Voith Ági. Már reggeltől jelentkezett Rózsa György játékos vetélkedője a Szilveszter-sziget. Majd megismétlődött a tavalyi év Háromtól-háromig elnevezésű műsor-estje vagyis délután háromtól, hajnali háromig gondoskodtak a nagyérdemű szórakoztatásáról. 

A nevettetők pedig Árkus József (Szuperbola), Sas József (Mikroszkóp színpad), Nagy Bandó András, Markos György és Nádas György, Kabos Gyula, Gálvölgyi János (az ebben az évben indított Gálvölgyi-show szilveszteri kiadásával), Körmendi János, Vágó István (Házaspárbaj), Non-stop-pop-rock, és persze Hofi Géza, aki az egész est megkoronázásaként ekkor adta elő az Élelem bérét, amely egész karrierjének legsikeresebb előadása lett. Ettől az évtől már kaptunk telefonos játékokat, mint a Bumm!!! A központ ismét a Fészek Klub volt, de a rengeteg helyszín miatt az egész rendkívül dinamikus volt. Helyet kapott még a lottósorsolás, gyerekeknek Csip-csup csodák, és két film is, Nem lehetsz mindig győztes (Charles Bronson, és Tony Curtis) és Ez igen, éjfél után. A Szózatot Lukács Sándor mondta el. Hát kívánhat az ember ennél klasszabb szilveszteri műsort?

Rózsa Gyuri másik műsora a Leg... leg... leg... különkiadása végül mégsem jelentkezett, ahogy elmaradt Koltai Róbert Panelvacsora című kisfilmje, ez utóbbit 1989. december 30-án adták le végül. De elmaradt az Antal Show is, aminek tartalmát a következő szilveszteri BÚÉK'90 című Szeszélyes-különkiadásban adták le, kivéve a 3-2 zenekar paródiát, amelynek sugárzásáig egészen az M3 csatorna megjelenéséig várnunk kellett.

A Kossuth rádión a Rádiókabaré negyed tízkor kezdődött Tőlünk kezdhetjük címmel, előtte fél kilenctől Nagy Bandó András háromnegyed órás magánszáma melegítette be a közönséget. A Szózatot itt Szilágyi Tibor mondta el. Majd reggel hatig Táncoljunk zenés kavalkád, Csermely Zsuzsa szerkesztésében. A Petőfin a Poptarisznyát lehetett hallgatni éjféltől reggel hatig.

1989 - (vasárnap)

Ehhez képest az utolsó szilveszter, ami a 80-as években zajlott még akár visszalépésnek is felfogható, mert sokkal kevesebb, ugyanakkor bejáratott műsorblokkokkal operált. 18:25-től kaptunk 18 percnyi Benny Hill-showt, 19:00-tól utoljára jelentkezett a Házaspárbaj Szuperházaspárbaj címmel, amiben elméletileg az előző évek nyertes párjai mérkőztek meg egymással; bár erre rácáfol, hogy az Eszményi & Heilig, és a Dékány Koós páros ugyanúgy 1985-ben szerepelt a vetélkedőben. Rajtuk kívül a 87-es nyertes Pécsi Ildikó és Szűcs Lajos, valamint Sára Bernadette és Cseke Péter jöttek vissza. Ezután következett 20:10-kor hetven percnyi humorblokkot Antal Imrével BUÉK '90 címmel, amiben az eddigre ismert rovatok jelentkeztek: Maksa Zoltán Tévé-Másfél, Peterdi Pál Tücsök és Bogár, Tahi-Tóth László Variációk, mellettük szerepelt még Tábori Nóra, Csala Zsuzsa, Forgács Gábor, Ihos József, Kibédi Ervin, Hernádi Judit, és az elmaradhatatlan Kudlik Júlia is fellépett. 21:20-tól Billy Wilder vígjátékát a Van, aki forrón szereti-t, majd pedig 23:15-től jött az immár kifejezetten erotikus tartalmú Szuperbola, amit szép lassan évről évre későbbre tettek, pontosan a csöcsök miatt. Majd Himnusz utána Könnyű zene hajnali háromig.

Cserébe a teljesen megújult TV2 átvette a stafétát, és már délután kettőtől szilveszteri programokkal bombázta a közönséget TV2 Szilveszter '89 címmel, helyet kapott benne a Hatoslottó sorsolás, és a Kölyökidő különkiadása Acél Rékával, és Dombóvári Kristóffal. Az Álljunk meg egy Szóra szilveszteri verziója az Álljunk meg egy Ó-ra, Vágó Istvánnal és Grétsy Lászlóval. Új telefonos játékként ötször is jelentkezett az Egy perc TERC, - az imádnivaló Sugár Ágnessel - este tíztől éjfélig az új őrület saját showját a Bongót nézhette mindenki. Ha csörgött a telefon és Halló helyett Bongót mondtál, meglehet te lettél a következő szerencsés nyertes. Fél egytől itt volt látható a Gálvölgyi-show, valamint három filmet is megnézhettünk, Az én kis barátnőm című francia filmet hajnalban, A spagetti-ház című olasz filmet este fél kilenctől - ez idő alatt át lehetett kapcsolni az egyesre, ha valaki inkább nevetni akart.

De a legfantasztikusabb film ebben az esetben egy magyar volt, amely a Gyilkosság két tételben címet kapta, és egyszerre kezdődött a két csatornán 17:20-tól. A 65 perces tévéfilm önmagában is élvezetes volt, de a Kaland Játék Kockázat könyvek népszerűsége miatt az operatőr, Molnár Miklós kitalálta, hogy tegyenek bele egy csavart. A filmben két rendőr nyomozott ugyanabban az ügyben, Bánsági Ildikó hidegfejű detektívje és Koncz Gábor keményöklű zsaruja, olykor közösen, olykor pedig külön utakon járva. Ilyenkor egy kis villogó négyzet a tévé jobb alsó sarkában mutatta, hogy ha a másik szálra kíváncsi a néző, váltson csatornát! Emiatt a filmet lehetett keverve is nézni, és az akkori videomagnós korszaknak hála csak azok láthatták a teljes történetet, aki az egyik adót kazettára rögzítették. Én annak idején folyton azon a szálon maradtam, ahol valami akció történt, bunyó, vagy lövöldözés, a Columbo-szerű, játékos beszélgetést ekkoriban még nem igazán élveztem. Mondanom se kell, hogy ez az interaktivitás '89-ben rendkívül újnak és forradalminak hatott egy országban, ahol mindössze két csatorna volt, és hétfőnként csupán egy éve volt adás! A film még több hétig beszédtémát adott, a kritikusok baromságnak tartották, én azonban egy igen leleményes ötletnek, ami nagyon is illett egy szilveszterkor vetített filmbe.

A Kossuth is kitett magáért, mert már délután kettőtől válogatást adott különféle mókákból, pl. a Szabó család szilvesztere, vagy a Sportszilveszter, válogatás a 40-es évek humorából, az 1969-es és 1979-es rádiókabarék jeleneteinek ismétlése és persze sok, sok zene. A valódi Rádiókabaré este kilenckor kezdődött Magunkat ajánljuk címmel. A szóvivő immár sokadjára Verebes István volt. A Szózatot ezúttal Mécs Károly mondta el. Az éjfél után zenés műsor két részre bomlott, hajnali háromig Táncoljunk! Buza Sándor szerkesztésében, reggel hatig pedig Máder László válogatása következett Szilveszter éji Nóta-só címmel. Itt a koncepció az volt, hogy Szolnoki Gyulával egy farkaskutya, Black vezette a műsort, aki néha ugatásával dobta fel a kéréseket.

A Petőfi ebben az évben végre egész napos programmal szórakoztatta a hallgatóságot, reggel kilenctől például világslágereket adtak elő, olyan híres neves "zenészekkel" mint a Star Trekből ismerős Leonard Nimoy, vagy William Shatner. 9:50-től 11:00-ig érkezett Nagy Bandó András műsora. Délig Szilveszteri koktél, Komjáthy György szerkesztésében. 14:00-tól Juszt László arra kereste a kérdést Lakodalmas-é a lakodalmas rock? A Szilveszteri bla-bla... az évi bakiparádé volt rádiósoktól. 17:05-től a Bergendy szalonzenekar játszott, 20:30-tól pedig a Voga-Turnovszky duó énekelt egy félórában. 21:49-kor a Rádió Dalszínháza immáron sokadjára előadta A denevért. Hajnalban pedig jött az elmaradhatatlan Poptarisznya.

Ezután, mondhatni még két igazán jó szilveszter volt. Jött a rendszerváltás, és hirtelen mindenki megharagudott mindenért, majd 1992-ben előbb Déri majd Árkus hal meg, és nélkülük a szilveszteri program szép lassan szétesett. Déri János személye volt az, aki az egészet egybefogta, vele távozott az egyik legszimpatikusabb televíziós egyéniség, és egy éra örökre lezárult. A színvonal romlását egy darabig még egész jól palástolták, mert Hofi még élt, - de emlékezetes, hogy utolsó szilveszteri tévéfelvételét már csak a Fekete Doboz rögzítette - jött a L'art pour L'art és az abszurd humor a pesti kabaré helyett, és olyan naivan felhőtlen kacagást mint a nyolcvanas években, soha többet nem lehetett hallani.

U.I.: A cikk összeállításában köszönöm a segítséget a Szilveszteri műsorok blognak, amely elképesztő munkát végez a múltunk morzsáinak megőrzéséért vívott küzdelemben. Ajánlom őket mindenki figyelmébe, akit kicsit is érdekel a 80-as 90-es évek hazai televíziós kínálata. 

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kövess minket Twitteren is: 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bali Wolf 2024.01.04. 10:57:23

Szia! Jó az összeállítás, köszi, hogy a rádiós műsorokba is így beleástad magad! :)

Néhány dolgot a tévéből azért hadd javítsak (vagy egészítsek ki) kommentben, ami hirtelen eszembe jutott:
1985: A Házaspárbajban nem csak ekkor, hanem mindig sztárpárok vetélkedtek, hiszen csak ezen az 5 szilveszteren jelentkezett a műsor (1985-89). Érdekes, hogy még a rendezője, Kalmár Tibor sem jól emlékezett a Hogy volt? 2010-es szilveszteri műsorában erről. Állítása szerint szilveszterkor Szuperházaspárbaj néven vetélkedtek sztárok, de ezen a címen csak az utolsó rész ment 1989-ben, ahol az előző 4 adásból vetélkedett 1-1 pár.
1986: A fősávban lévő műsort nem vette át az MTV2, külön bemondóval adtak műsorokat, illetve bizonyos szegmenseket megismételtek az egyes csatorna napi műsorából. Itt a kettesen ment az ez évi Házaspárbaj, a Peter's Pop Show, valamint a Vidám Színpad kabaréja is.
1988: az egyes és kettes csatorna csak maximum az egyszerre jelentkező összekötőkből vetített egyszerre, hiszen mindkét csatorna műsorát egyszerre vezették a váltakozó műsorvezetők (délután: Antal Imre-Kudlik Júlia, este Déri János-Berkes Zsuzsa, éjfél után Juszt László-Voith Ági). Az ezek közben látható műsorok különböztek. A Leg-leg-leg mégsem jelentkezett, ahogy elmaradt Koltai Róbert Panelvacsora c. kisfilmje is, amit 1989.12.30-án vetítettek le végül. Amúgy az Antal Show is elmaradt, a tartalmát a következő szilveszteri BÚÉK'90 c. Szeszélyes-különkiadásban adták le, kivéve a "3-2 zenekar" paródiát, amelynek sugárzására egészen az M3 csatorna megjelenéséig várnunk kellett!

Amúgy Sugár Ágnessel és az 1989-es tévéfilmmel kapcsolatban abszolút egyetértünk! :)
Üdv: Szilveszteri Műsor Blog (szilveszterimusor.blog.hu)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.01.04. 17:34:09

@Bali Wolf: Szia! Láttam a blogod, kicsit el is vetted a kedvem, hogy ezt kitegyem, mert valami hasonlót csináltatok ti is, még múlt évben, de aztán láttam, hogy nálatok más a koncepció, 40-30-20-10 éve mit adott a tévé, másrészt addigra megírtam a feléig és nem volt kedvem kukázni :D De örülök, hogy vannak mások is, akik szeretnek a múltban bányászni.

Na ebben már nem voltam biztos (Házaspárbaj) de ezeknek a régi műsoroknak amúgy is utána karok majd nézni, mert sokat felejtettem, de most így hogy olvasgattam sok minden eszembe jutott.
Tavaly azzal melegítettem be szilveszterre hogy végighallgattam az összes Szilveszteri Rádiókabarét 1960-tól 1995-ig :D Ezekből is tervezek írni egy best of-ot.

Köszi a kiegészítéseket, természetesen javítom, és kapsz egy linket a blogodra. De hogy emlékszel ezekre ilyen pontosan? Volt már videód és felvetted az egész estét?

Sugár Ágnesbe egy ország volt szerelmes akkoriban.

Bali Wolf 2024.01.05. 18:48:06

@scal: Én örülök, hogy kitetted ezt a cikket, jól összefoglalja az évtizedet!
A Rádiókabarék is nagyon jók, mondjuk nekem pont az 1996-1998 körüli időszak a kedvencem :)

Egy részére emlékszem, annyira szerettem mindig a szilvesztereket. Majd a 2000-es évek közepén elkezdtem különféle könyvtárakban kikutatni a régi napilapok alapján, hogy mik mentek a tévében. Illetve persze vannak eltéve saját újságok is.:)

A saját videófelvételeink nagy része már nincs meg 1999 előttről, de szerencsére sok mindent sikerült beszerezni az évek folyamán, megosztós programok, fórumok, ismétlések és megvásárolt videókazetták formájában :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.01.05. 20:10:49

@Bali Wolf: én 1980. szeptemberében születtem, szóval 1980-1984-re szinte nem is emlékszem, az hogy a Misi mókust meg a Süsüt hatvanszor leadták eleve megnehezíti belőni mikor láttam ezeket, szóval egyelőre az első biztos pont a Koncert 85-ben :D, ebből kifolyólag és mert olyan forradalmi káosz volt a rendszerváltás után a televíziózásban és a magánéletemben is, (lett hétfőn adás, a TV2 egész naposan sugárzott, bejött a HBO, VHS tévék: TVTV, TV4, Szív Tv, ATV víkend, TV Plusz, műholdas csatornák, stb) konkrétan a családom 91-ben átköltözött egy teljesen másik városba, úgyhogy a 80-as, 90-es évek még élesebben elhatárolódik számomra mint a legtöbb embernek.

De mindezek miatt számomra a 85-95 időszak most a legérdekesebb, amire már valamennyire emlékszek, de mivel a fél gyerekkorom a TV előtt ülve töltöttem, nagyon sok emlékem kötődik ezekhez az adásokhoz, amiknek a nevére már nem is emlékszem, és különös örömet okoz ezekre rájönni, hogy mi mi volt, pláne ha meg is tudom valamilyen formában nézni őket, de ez már elvezet oda, hogy mai szemmel milyennek értékelem. Na mindenesetre emiatt kezdtem kutatni ezekben az években saját szórakoztatásomra még COVID előtt. Beültem a Szabó Ervinbe és kikértem a lefűzött Színes RTV-ket, aztán csomó minden jött, elfelejtődött, de most pár hónapja rátaláltam hogy valaki, lehet az archívum bescannalte szinte az összes számot 1955-től :D (mondjuk pont a 88, 89 első félév hiányzik, a 87-es évad pedig "'feltöltés alatt".

De persze a 90-es évek is érdekel, sőt sok minden pár évvel később történt mint arra emlékszem, így lehetséges hogy ha majd tisztázódik a köd az emlékeimben, akkor már inkább a 87-97 időszak lesz az érdekesebb. Jövőre tervezem a 90-es évek szilvesztereiről hasonlóan megemlékezni, de 99 után nekem megállt az idő :D a 2000-es éveket televízió szempontjából katasztrófának tartom. Na mindenesetre sok mindent már kihámoztam, de hosszú még az út :D

Nekünk 91-92 környékén lett videomagnónk szóval meglehetősen későn, viszont 93-tól már van kameránk és minden karácsony, szilveszter fel lett véve (cserébe nincsenek fotóim) és ezeket egyáltalán nem értékeltem 20 évesen, 30 után kezdett megcsapni a nosztalgia szele, és most így 40 felett már tökre örülök nekik.

A Rádióújságból ha jól emlékszem kettő is volt, a Színes RTV, meg a TVR Hét, de az utóbbit nem tartottam jónak, és az előbbi meg az az újság volt amit minden esetben meg kellett venni, és a hétfő azzal telt hogy leültem a konyhaasztal mellé és bekarikáztam miről ne maradjak le :D Persze ezek az újságok mind elvesztek, az lenne a fasza hogyha tudnék szerezni otthonra pár évadot. De az már nagyon elborult projekt lenne.

Elnézést, hogy bőlére eresztettem.
süti beállítások módosítása