Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Aranyhaj és a nagy gubanc 3D

2014. október 14. - scal

2010 rengeteg CGI rajzfilmet zúdított ránk. Néhány esetben ez kifejezetten jó volt, de a legtöbb esetben unalmas, lapos, ötlettelen, fantáziátlan, modoros, vagy egyszerűen vérciki. Maci Laci, Az őrzők legendája, Shrek a vége, fuss el véle, és persze a hatezredik Csingiling. Az ember már az olyan nagyokban is kezdett kételkedni, mint a Pixar, vagy a Disney. Szerencsére, alaptalanul.

tangled-tangled-3d-rapunzel_29352.jpg

Ráadásul az Aranyhaj, a Disney jubileumi, azaz 50. egész estés rajzfilmje, amit még 73 éve kezdtek a Hófehérke és a hét törpével, 1937-ben, és egyebek mellett ez volt a világ első egész estést rajzfilmje is. Azóta bizony készült sok jó, de legalább ennyi rossz is, ráadásul Disneynek mindig megvolt a sajátos ecsetkezelése, így aztán a legtöbb hercegnő maximum hajszínben tér el egymástól. Ezen mesékben nagyon kevés önálló ötlet volt, többnyire megvették a jogokat, aztán elterjesztették, hogy Milne mackó is egy nagy sárga, piros pólót hordó szerencsétlen szellemi fogyatékos.

Amikor pedig a 90-es években belekezdtek a legnagyobb címek folytatásinak elkészítésébe, akkor komolyan el kellett gondolkodni, hogy az öreg Disney halálával, tényleg elmentek otthonról a patinás cégnél. Az igazi rajzfilmek világától – szám szerint a 45. – pedig egy olyan jellegtelen, semmitmondó mesével búcsúztak, mint a Legelelő hősei. Az ezután eltelt hat évben kitermelték a Csodacsibét, a Robinson Családot, a Voltot, valamint a Hercegnő és a Békát.

Mindezek tükrében igenis van fejlődés, mert az Aranyhaj már nézhető, kedves, humoros mese – a bemutatókor minden addigi Disney rekordot megdöntött –, amely elrugaszkodik a kliséktől. Aranyhaj például már a 21. század hősnője, ügyesebb, talpraesettebb, mint a kényszerből mellészegődött férfiú – Flynn, egy tolvaj, aki nem igazán a teremtés koronájának mintapéldánya. Közösen próbálnak úrrá lenni road múvi szerű kalandjuk minden viszontagságán, melynek végén ki más várna rájuk, mint a megveszekedett gonosz mostoha.

tangled.jpg

A CGI csodálatosan szép, elképzelni is nehéz, vajon hová lehet ezt még fokozni, a 3D úgyszintén, a poénok ülnek, és jó lenne ugyanezt elmondani a dalokról is. Bizony, Disney meséjében megint szerepelnek dalbetétek, ráadásul nem is kevés, úgyhogy aki ezeket nem kultiválja, az a fölös időt kihasználhatja, hogy addig elugorjon egy kétbetűs kitérőre. Egy szó mint száz, Disney, Disney maradt ezzel a mesével is, mindenki döntse el, hogy ez most jó, avagy sem.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.14. 12:48:37

aranyos kis mese. :D Az hbo adja/adta orrba szájba meg is néztem többször is részletekben főleg, de mindig aranyos volt.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.10.14. 13:31:03

@doggfather: jézus mária Doggy egyetért velem valamiben, még szoknom kell az érzést
süti beállítások módosítása