Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Birdman (avagy a mellőzés meglepő ereje)

2014. december 22. - Lazók György

Joel Schumacher szerint minden művésznek hét évente meg kell újulnia. Utolsó Batman-filmjével a rendező majdnem kicsinálta a saját karrierjét, és csak egy radikális váltás menthette meg, ami egyet jelentett a róla alkotott kép újrateremtésével. Erről a fájdalmas és kockázatos művészi újjászületésről szól Alejandro González Iñárritu műve is, aminek főszerepét az a Michael Keaton alakítja, aki nemet mondott Schumachernek, hogy ismét magára öltse a denevérember jelmezét. Neki se alakult fényesen a pályája mióta elhagyta legsikeresebb szerepét. Hat éve csak mellékalakokhoz hívják, haja alig, és úgy néz ki, mint egy rinocérosz valaga, most mégis itt van, és a lelkét kijátssza egy olyan egykori képregény-film sztár bőrébe bújva, aki felteszi az összes pénzét és megmaradt hírnevét arra, hogy a színpadon bizonyítson.

bird-1.jpg

A Birdman vidám pokoljárás egy színész agyában, ami annyiban is meglepő, hogy Alejandro González Iñárritu idáig nem épp a remek humorérzékéről volt híres. Az a típusú rendező volt, akinek a filmjeit nézve kedved támad kivetni magadat a tizedikről. Új művének szereplői is nyomorúságosak, sőt tán még szánalmasabbak is azoknál az átlagembereknél, akiknek a tragédiáit eddig bemutatta. Színészek, ami a közhiedelemmel ellentétben, úgy látszik a humán létformák közül az egyik legalacsonyabb rendű. Iñárritu színházi társulatának tagjai legalábbis válogatott elcseszett figurák. Az öregedés, az elismerés utáni vágy, az önbecsülés hiánya, és mindazon dilik, melyek egy embert kínozhatnak, nekik már réges-rég az agyukra mentek.

Ott van mindjárt az előadáshoz az utolsó pillanatban megszerzett Mike (Edward Norton), aki az élő fába is beleköt, ha valami megzavarja az átélését. A társaságot gazdagítja a kiszámíthatatlan Laura (Andrea Riseborough) is, akinek percenként változik a kedélye, de nem fenyegeti a normális lét veszélye az önértékelési gondokkal küszködő Lesleyt (Naomi Watts) se. Ha flúgosságról van szó, mégsincsenek a közelében a kiöregedett Riggan Thomsonnak (Keaton), akinek a vállán az egész előadás terhe nyugszik. Ha nem jön be, az egyet jelent számára a totális megsemmisüléssel. New York mindenható kritikusa már feni is a tollát, az elvonóból érkező lánya (Emma Stone) pedig olyan hangulatban van, hogy puszta szóval gyilkolni tud. Emellett már szinte mellékes, hogy a fejében lévő hang rég önálló életre kelt, és mást se ismétel, mint, hogy el fog bukni.

bird-2.jpg

Iñárritu siránkozhatott volna arról, hogy milyen szar az élet a showbiznisz oldaláról is, de ehelyett mosolyog rajta, és őszintén szólva ez jobban áll neki. Egy keserűnek induló vallomást is egy szemvillanás alatt röhejessé tud változtatni. A Birdman intelligens humorral figurázza ki szereplőit, Hollywoodot, és úgy az egész szakmát. Rég vártam már, hogy valaki beszóljon a túlburjánzó képregényfilmes trendnek, és ezt az alkotók annyira szellemesen teszik meg, amiért külön köszönetet érdemelnek. Riggan Thomson nem kevesebbet állít, mint, hogy ő ágyazott meg a sok mai szuperhős köcsögnek, amit Michael Keaton akár a saját nevében is mondhatott volna. Annyira könnyű őt azonosítani ezzel a fiktív karakterrel, hogy nem győzte eleget hangoztatni, hogy a valós személyisége ettől mennyire távol áll. Akárhogyis van, zseniális húzás volt rá osztani ezt a figurát.

A készítők elmésen keverik össze az életből vett tényeket a fikcióval. Már-már elhitetik, hogy Keaton és a többiek nem szerepeket játsszanak, hanem önmaguk felnagyított változatát. Iñárritu a színészek félelmeit, allűrjeit és érzékeny egójukat teljes hitelességgel képes ábrázolni. Rajtuk kívül kapnak a kritikusok és a közönség is a fejükre, de olyan frappánsan, ami csak még jobban bevon a filmbe, hisz kimondja, mi is a részei vagyunk ennek a szórakoztatóiparnak nevezett diliháznak. A valóság határait a Birdmanben hajlamosak rugalmasan kezelni. Az egész történetet Riggan Thomson szemén keresztül látjuk, aki a realitástól már messzire elrugaszkodott. Néha az ő képzete és az igazság játékosan összezördül, mint mikor a fejében repülve érkezik meg a színházba, miközben látjuk, hogy egy dühödt taxis viharzik be utána a viteldíjat követelve.

bird-3.jpg

A szürrealizmus el tud idegeníteni, de a megint szenzációs formában lévő Emmanuel Lubezki képeit mindig élmény nézni. Terrence Malick és Alfonso Cuarón mellett az operatőrnek része volt pár elképesztő vizuális kísérletben, Alejandro González Iñárritu pedig újabb kihívás elé állította. A Birdman kedvéért azt kellett megoldania, hogy a film egyetlen hosszú snittnek tűnjön. Annak idején a szakma leborult Antonioni lábai elé a Foglalkozása: riporter utolsó, virtuóz felvételének láttán. Iñárritu és Lubezki ugyanezt egy teljes filmen keresztül megcsinálták. A kamera gyakran szünet nélkül követi a szereplőket több komplett jeleneten keresztül. Az innovatív képi megoldások célja nem pusztán a technikai bravúr, kifejezőerővel is bírnak. Azt az érzést közvetítik egyedülálló módon, hogy valakinek a fejében mászkálunk, így aztán természetes, hogy idő és tér összeolvadnak.

Ha valamit sajnálok, az az, hogy ebben a világban Riggan Thomson központúság uralkodik, aminek velejárója, hogy a legszenzációsabb karakterek is el-eltünedeznek a film második felére. Csak azok maradnak velünk, akik neki is fontosak. A nyertesek közé tartozik a végre megint kedvelhető Zach Galifianakis, mint Riggan ügynöke és a gárda kimagasló átlagától picit elmaradó Emma Stone. A legnagyobb vesztes Edward Norton, ami annál is szomorúbb, hogy rég nem volt ennyire jó. Állítom ezt azzal együtt, hogy felszívódása dramaturgiailag érthető, sőt, ha így belegondolok, kifejezetten okos megoldás. A befejezésnél zavaró lehet, hogy több is van belőle. Anélkül, hogy poént lőnék le, csak annyit mondhatok, hogy a film megismételni látszik a Fekete hattyú végét, de szerencsére valami eredetibbel jön elő.  

bird-4.jpg

A Birdmanhez hangzatos címkékkel feldíszített ajánlást írni talán felesleges is, nem csak azért, mert a film a kritikusok szemére veti, hogy folyton ezt teszik, hanem, mert, aki tudja, hogy kik állnak mögötte, vagy látott belőle akárcsak néhány képkockát, az már feltehetőleg rég eldöntötte, hogy meg kell nézni. A magam részéről csupán megerősíteni tudom, hogy tényleg érdemes, sőt kötelező azok számára, akik unják a sok egyforma filmet, melyek úgy folynak keresztül rajtuk, hogy meg se érzik. Alejandro González Iñárritu alkotása az a különlegesség, ami miatt évről-évre megéri átverekedni magunkat az egyre nagyobb halom ipari hulladékon. Bár nálunk hivatalosan csak jövőre mutatják be, ezért az én év végi összesítő listámról is hiányozni fog, ám nem vitás, hogy ott a helye a legjobbak között.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.22. 16:37:07

"Hat éve csak mellékalakokhoz hívják, haja alig, és úgy néz ki, mint egy rinocérosz valaga"

hát öregem, nekem ma már kevés ember kelti fel a figyelmem egy film iránt, de neked sikerült, kajakra eladtad az egészet, alig várom, hogy lássam

és nagyon ütős anyagot hoztál össze róla, vérbeli profi munka, megemelem a - létező - kipámat :D

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.12.22. 17:50:15

Köszönöm. És azt is, hogy ezzel a mozival búcsúztathattam az évet.

HAT 2014.12.22. 19:13:15

González Iñárritu korábbi filmjeit megnézve (nem volt sok) egyáltalán nem volt kedvem kivetni magamat a tizedikről, még egy tokiói negyvenedikről sem. Sőt, ha valaki ki akarna ugorni, akkor González Iñárritu filmeket nézetnék vele...
Nem ugyanazokat a filmeket láttuk? :-)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.22. 23:59:35

@HAT: hát azért a Bábellel vallatni lehetne

HAT 2014.12.23. 09:47:47

@Lazók György:
Persze, de azért a film, a rendező valami akar, és ennek az üzinek az átjövetele függetlennek kéne lennie a befogadótól. Persze, a falakon lévő átnézés is nehéz lehet :-)
Boldog karácsonyt!

HAT 2014.12.23. 09:51:33

@scal: igazad van, ez egy vallatós film. Neked, nekem, a nézőnek kell vallani magadnak, magadról, magamról, magamnak.
Ettől nagyon jó. És felemelő. És nem ugraszt ki a tizedikről és nem ugrasztja ki a süketnéma lányt a negyvenedikről.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.23. 11:38:25

@HAT: jézus, pedig az a szál még tetszett is

HAT 2014.12.23. 15:00:24

@scal: Értem én ezt? -:) Melyik a vallatós szál, ami tetszett neked?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.23. 17:50:10

@HAT: mármint ami nem tetszett nekem? mondjuk az összes többi

de leginkább a mexikóis volt a tré, meg az arabos se volt kutya

amúgy értem mit akart érzékeltetni, de rohadt unalmasan teszi a mondandóját pedig elég sok film ecsetelte már

szerény véleményem szerint a társadalmaknak érdeke is fűződik hozzá, hogy a a keveredést előzze, hogy szegregálódjanak a népek, hogy ember embernek farkasa lenne

hogy egy példát mondjak, olyan faszán megtorpedózták az eszperantót, hiszen mekkora pénz van a különböző nyelvoktatásban, és végül is presztízs, hogy az egész nyelv ezen az elkorcsosult szaron gagyogjon, amit még a saját népe se tisztel (ti. az angol)

Gringo 2014.12.23. 20:56:12

Inkább megnézem huszadszorra a Volt egyszer egy vadnyugatot!

HAT 2014.12.23. 21:01:29

@scal: Eléggé átmentünk Inárritu elemzésébe, pedig a Birdmenről szól a poszt. A kommentekről annyi: nekem nagyon tetszenek a lassú filmek, ha mögöttük erős tartalom van. (Láttam, hogy írtál az Elveszett jelentésről és az is jó lassú film, ezt te is írtad, és mégis jó.) Azaz a lassúság nem biztos, hogy rosszat jelent. Szerintem a Bábel film egyébként nem azt mondja, hogy nehéz vagy nem lehet együtt élni, hanem azt, hogy mennyire nem értjük egymást (Bábel). A kérdés persze csak az, hogyan tudnánk megérteni egymást, pedig nem ugyanazt látjuk például ugyanabban a filmben sem.
A Birdman tényleg nagyon jó film. Mint Inárritu mindegyik filmje.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.23. 21:35:10

@HAT: hát van itt valaki szerint, aki az is egy kalap szar :D

a Bábelnek a mondanivalója unalmas (mert már nem először láttam ezt az elbeszélünk egymás mellett dolgot) az Elveszett jelentésben maga a film hömpölyög lassú sodrással, de magát a sztorit nem mondanám, hogy untatott

vannak filmek amiket szeretek unatkozni, Bábelen ... nem tom, nem az én filmem

Birdmant meg amint meg tudom nézni fogok tudni nyilatkozni róla csak

nem írtam, hogy erről szólna a Bábel, szerintem is arról szól, hogy nem értjük, és nem is akarjuk érteni a másikat

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.20. 03:16:41

hát, ott megy Emma Oscarja... bye bye... hogy ezért nem fogja megkapni az szinte biztos

Norton eltűnését én is sajnáltam, talán ő volt a legjobb karakter, Watts és a másik csaj leszbi jelenete meg igazán tarthatott volna egy fél perccel tovább :D

összességévben csalódás ez a film, nagyobb a füstje mint a lángja

értem, hogy beszólogatnak a mai trendeknek, meg a kikacsintások, a mindenható kritikus (jah persze 2000 után még bármit meg tudnának torpedózni) a színész aki azt se tudja mi az a twitter (két éve elavult, pinterest a menő ma már, meg az instagram) meg a blog ???

és különben is miért volt ennyire maga alatt Keaton karaktere? mert kiderült, hogy jó színész? 60 év alatt nem volt ez számára nyilvánvaló? miért vele él a lánya? amikor láthatóan a felesége normálisabb, és a vége? nem Fekete hattyú ez sokkal inkább Pankrátor, mert nem lehet tudni a kimenetelét, DE miért? ott érthető volt, mert mindennek a legalaja kapta el a csávót, itt viszont csinált egy sikert, oké tele volt kétségekkel, erre megöli magát a színpadon (amiből az lesz mint a Harcosok Klubjában) akkor nem érdekelte a lánya? mert láthatólag megfeszült, hogy rendbe hozza az életét

erre mikor túléli kiugrik az ablakon... logikus

amúgy szerintem fordított a helyzet, Keatonék direkt be akartak szólogatni a mai képregényhősöknek, meg Hollywoodnak - egyébként George Clooney is azért marad meg az emlékeinkben, mert csinált egy kurva jó kávéreklámot :D - aztán elfedték ezt az egészet a Birdmanes sztoryval

jah és aki orrbalövi magát az nem teljesen így néz ki, legalábbis alig látszódott valami

inkább forgatták volna le a Birdman 1-2-3-at, az a Robotkeselyűs támadás egész jó irány lenne

és félreértés ne essék NEM a képregényfilmekkel van tele a tököm, hanem azokkal amik totál téttelenek, és semmilyenek, és a többségük sajnos az, mert nagyító kell egy Amcsi kapcsi 2-höz, egy Csodálatos Pókemberhez, meg egy Vasemberhez

tehát csinálják meg a Birdmant jól, és akkor nem lesz ilyen flop a kasszáknál... de persze ugye arra is írtak egy mondatot, hogy nem az a fokmérő... hanem a kritikus aki majd megmondja a tutit... riiiiight

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.20. 03:57:36

amúgy Filmkatalóguson nem értik hogy fog ez a film kapcsolódni a sorozathoz

www.imdb.com/title/tt0061237/?ref_=fn_al_tt_2

:DDDDD

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.22. 11:01:11

@scal: Na látod ilyen az, amikor valaki tényleg NEM ÉRT valamit :) Nem amikor te használod ezt a fázist szánalmas troll érvként szar filmek védelmében.
Sejtettem, hogy nem fog tetszeni a film, de hogy ennyire értetlen, buta és primitiv lesz a hozzáállásod, ennyire még én se néztelek le előzetesen :) De végülis örülök neki, tarts csak a csürhével, ez a film nem való a need for speedes csávónak

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.22. 16:51:45

@Santino89: én nem használok semmiféle fázist -_-

Ez a film ahogy látom nem való senkinek :) Inárritu elkészítette a Pankrátor saját verzióját, beszólogatott Michael Baynek meg a mostani divat sztároknak, és csinált egy kameramozgást - amit a Szirmai kis hamis mosollyal a szája sarkában egész ügyesen leutánzott :D persze az adott keretek közt.

Igazán kár, hogy Te meg azt nem érted, hogy azért mert NEKED tetszik valami, nem az az általános igazság. Hogy te ebben mit láttál az a te dolgod. Mint írtam megnéztem, nem utáltam (mint pl a Gravitációt), csak untam, elhiszem hogy sokaknak tetszett - aztán a flop miatt finnyásan ráillesztik, hogy túl jó film ez a tömegeknek (nah persze, savanyú a szőlő).

Szerinted ez egy mestermű, szerintem meg egy túlsztárolt ujjgyakorlat, aminek a vágás technikája miatt tényleg nincs nagy története. De örülök, ha téged lenyűgözött. Szerencsére EZ nem húzható rá az életemre... sok minden igen, ez szerencsére nem :D

A csürhe meg attól függ honnét nézzük. Csürhe a NÉZŐ, aki szórakozni szeretne és nem értetlenkedni két órán át, vagy Csürhe a KRITIKUS, akik végre találtak egy filmet, amit piedesztálra emelhetnek, mondván csak ők értik. Te a másik csürhével tartasz jelen esetben ;)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.22. 17:51:35

@scal: szerencsére elég sokaknak való, csak az olyan igénytelen parasztoknak nem, mint ami te is vagy.

Hogy mekkora baromságokat beszélsz azt mi sem bizonyítja jobban, mint ez a floppos gyökérkedésed. A film négyszer annyit hozott, mint a költségvetése, 2x annyit a hazajában, még 2x annyit külföldön. Na most a kérdés, hogy akkor miért hazudsz? Mert olyan hülye vagy hogy a blockbusterekhez méred? Vagy mert szimplán egy rosszindulatú gyökér vagy? Esetleg mindkettő? Tényekkel, meg a valósággal nehéz vitatkozni, örülök, hogy rendre hülyét csinálsz magadból ezen a fronton is.

A csürhe nem a műértő közönség, hanem te, meg hozzád hasonlók, akik képtelenek értékelni a jó dolgokat. Szánalmas és sajnálatos, de akkor a nyomorúságodat legalább ne fröcsögnéd ide, vagy gondolnád át a szarságokat, mielőtt kifolynak belőled. Mert ha túl hülye vagy, és nem érted, azzal nincs bajom, de akkor legalább kussolnál ;)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.22. 18:29:33

@Santino89: szóval akkor viszonylataiban ugyanannyit hozott mint a Közösségi Háló, köszönöm

jaaaj most jön a "'ez nem blockbuster, ez direkt nem keres sok pénzt"

ha rosszindulatú gyökérkedést akarsz olvasni, ajánlom magadat bármely filmről ami NEKED nem tetszik

és akkor akinek nem tetszik a Birdman, az egy igénytelen paraszt, hát hogyne, aranyos

én tudom értékelni a jó dolgokat, lásd Mocsok :) haggyá lógva, és a Birdmant nem tudom értékelni, sőt inkább úgy fogalmazok, nem esek tőle hasra

a szánalmas, meg sajnálatos meg a fenti kommented, nem gondoltam volna, hogy ennyire nem tudod elviselni, ha valaki máshogy látja a dolgokat

mindenképpen akarsz dumálni, akkor írd le mitől élveztél el a moziban, mert tőled még semmit nem hallottam, ezen kívül:

"túl jó az Oscarhoz. Igazából túl jó film a tömegeknek is, mert ha valamin már gondolkodni kell, vagy valami kívül esik a komfortzónájukon, az már kapásból szar lesz. Sőt, igazság szerint ez a magyar kritikusok számára is túl jó mozi, nagy részük ugyanis nem értette meg, hogy mekkora remekműről van szó."

tehát túl jó film ez, ha nem Santinonak születtél...

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.22. 18:37:05

@scal: én sosem vitattam el, hogy mennyit pénzt hozott a Közösségi háló. Mert nem vagyok hülye, hogy a tényekkel vitatkozzak.

Kis költségvetésű filmek kisebb összegeket hoznak, ez így van már jópár évtizede. Elmagyarázzak még esetleg pár evidenciát, vagy inkább még nagyobb hülyét csiálz magadból?

Rosszindulatú gyökérkedést meg szőrszálhasogatást még mindig te szoktál írni, ez a te reszortod (lásd most), én érvelni szoktam.

persze, hogy nem esel tőle hasra, mert el se jutsz odáig, hogy értelmezni tudd, sajnos megrekedtél egy 17 éves hülyegyerek értelmi/érzelmi színvonalán, így valóban nehéz lehet.

Egyszer majd lehet leírom, de te attól még nem leszel beljebb.

Szerencsére elég sok gondolkodni képes ember tudta értékelni ezt a filmet, te nyilván nem tartozol közéjük.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.22. 19:51:50

@Santino89: "Mert nem vagyok hülye, hogy a tényekkel vitatkozzak."

pedig pont ezt teszed a kettes csatornán ;)

tehát azzal csinálok hülyét magamból, hogy nem borulok le a film előtt, és ezt Te képtelen vagy feldolgozni, nyugtass már meg hogy jól fogsz aludni, mert az viszont tuti rosszul esne

"Rosszindulatú gyökérkedést meg szőrszálhasogatást még mindig te szoktál írni, ez a te reszortod (lásd most), én érvelni szoktam."

hát hogyne, olvasd vissza mennyi alpáriságot szabadított fel benned az a tény, hogy nekem nem tetszik a film... mi lenne ha utálnám? meg vagyok ütközve, elég élből támadsz mert valaki más egy tiédtől eltérő véleményt formál meg

tele vannak a hsz-eid sértegetéssel, meg lesajnálással, (bár ez utóbbi nem is értem honnét jött) miközben én ezt egyszer nem tettem, és ez sokkal inkább szánalmas, már bocs

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.22. 21:13:57

@scal: folyton ismételgetnem kell magamat, mert képtelen vagy felfogni amit írok. gondolkodj, mielőtt írsz! egy film költségvetése/megtérülése tény, a színvonala meg ízlés kérdése. és az ég kék, a fű meg zöld.

Tényleg nem tudod értelmezni, amit írok. Pedig azt hinné az ember, hogy akinek már érettségije van, az képes ilyen truvájokra. Azt írtam, hogy azért csinálsz hülyét magadból, mert tényekkel vitatkozol/hazudsz. (gyengébbek kedvéért: tények vs szubjektivitás az előző bekezdésben ;)

a te gusztustalan megnyilvánulásaid szabadították fel az alpáriságot bennem. láthattad, hogy nem kommenteltem semmit az értetlen, buta megnyilvánulásodra napokig, mert nem tartottam arra érdemesnek. de miután a szerkesztőtársam (tény), és elviekben barátom (na ez már szubjektív) ledegradálóan, lefitymálóan nyilatkozik nyilvánosan rólam az új cikkeim alatt, még úgy is, hogy adott esetben nem is látta a filmet amiről szó van... nos ezután a féreg viselkedésed után úgy gondolom, hogy megkapod, ami jár, az összes hülyeségedért, rossz ízlésedért. mert egy komolyan vehetetlen, igénytelen szarházi velem ne baszakodjon.

"tele vannak a hsz-eid sértegetéssel, meg lesajnálással" na ezt az egyet legalább sikerült dekódolnod, gratulálok!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.23. 06:47:44

@Santino89: "és az ég kék, a fű meg zöld."

nem igaz, ha színvak vagy, nem igaz, ha éjszaka van, - és nem igaz, ha a Hegylakó 2-őt nézed -

ezek is olyan dolgok, amiket néha más perspektívából kell nézni

de mi a gusztustalan megnyilvánulás írd már le, másold már be? hogy más véleményen vagyok? fele annyira se utálom, mint a Gravitációt, meg egy sereg másik filmet ami neked tetszik, négy - sőt most már inkább 5 év alatt megszokhattad volna már

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.23. 12:17:19

@scal: de igaz, legfeljebb nem látsz jól ;)
le van írva, hol keresd ;)
süti beállítások módosítása