Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mission: Impossible 4 - Fantom protokoll

2015. augusztus 07. - Santino89

„Tényleg ezt mondtad, hogy küldetés teljesítve? Haver, nem érezted cikinek?”

Érdekes, hogy a Mission: Impossible mozisorozatnál, már a rendező személye alapján tökéletesen lehet következtetni az adott rész stílusára és színvonalára. Brian De Palma egy bravúros thrillert készített az alapanyagból, John Woo egy látványos és hangulatos akcióbalettet, J.J. Abrams pedig egy nagyköltségvetésű tévéfilmet. A választás ezúttal Brad Bird-re esett, aki eddig a Hihetetlen családot és a L’ecsót készítette.

Könnyű kitalálni, mi lett így a Fantom Protokoll-ból. Hát persze, hogy rajzfilm. Mi más? Na jó, azért Tom Cruise-nak szerepelnie kellett teljes valójában, meg hülyén is nézne ki rajzolt figurák között, úgyhogy mindenkit élő szereplők játszanak ugyan, de az akciók, az esések-kelések az összes eddiginél valószerűtlenebbek. A hangvétel pedig jóval könnyedebb, humorosabb, mint bármikor, amivel én nem érzek semmi problémát, amennyiben az alkotók továbbra is a hollywoodi langyos középszer farvizén próbálnak evickélni, csakúgy, mint a harmadik résszel. És szemmel láthatóan ez volt a céljuk. Csak az a gond, hogy néhol felesleges drámázással húzzák az időt, ami nem csak kilóg a cselekményből, hanem még ráadásul teljesen értelmetlen is. Bár ha választani kellene, még mindig inkább erre szavaznék, semmint a harmadik rész nyáladzására.

Az alapsztori a már milliószor elcsépelt klisé ürügyén zajlik: a gonoszok össze akarják ugrasztani egymással az oroszokat és az amerikaiakat. Az pedig egy cseppet sem probléma, hogy ez már 20 évvel ezelőtt is lejárt lemez lett volna. A nagy ellenségeknek egyébként olyannyira nincs az égvilágon semmi szerepük a filmben, hogy a főgonosz például jó, ha összesen 5 mondatot szól az egész játékidő során.

Sok-sok éven át úgy tűnt, hogy Tom Cruise valami genetikai rendellenesség következtében egyszerűen nem tud öregedni; ha megnézitek a Top Gun-t, és mondjuk a Mission: Impossible 3-at, egyáltalán nem fog úgy tűnni, mintha 20 év telt volna el a két mozi között. Viszont a Fantom protokoll-ban egyértelműen látszik, hogy a jó öreg Tom ötvenévesen már kiöregedett az Ethan Hunt-féle akcióhősök karakteréből. Jó, hogy még így is csak negyvenötnek tűnik, de akkor is. Ezúttal nem vette körül magát fölöslegesen híres-neves színészekkel, megelégedett azzal, aki épp ráért; a csapat egy ellenszenves és tehetségtelen Halle Berry klónnal, Paula Pattonnal és egy kissé jelentéktelen Jeremy Renner-el bővült. Illetve a harmadik rész kapcsán pozitívumként említettem Simon Pegg nyúlfarknyi szerepét, ő ezúttal Ving Rhames-t helyettesíti, aki azért a biztonság kedvéért, és teljesen feleslegesen feltűnik a film legvégén egy cameo szerepben. A negatív oldalról pedig érdemes kiemelni Léa Seydoux-t, aki észbontóan szexi, illetve veszélyes a bérgyilkosnő szerepében.

Mindenesetre a Mission: Impossible 4-ben sok remek ötletet, és emlékezetes jelenetet láthatunk, a mozi egyértelmű csúcspontja a dubai-i Burj felhőkarcoló megmászása, amely valóban lélegzetelállító. Az ezt követő homokviharos üldözés szintén szépen sikerült, ahogy az orosz jelenetek is hangulatosak. A catfight-ot pedig különösen nagy vigyorral az arcomon néztem végig. A helyszínekre kivétel nélkül igaz, hogy nagyon jól válogatták össze, hova is érdemes elmenni (többek között gyönyörű fővárosunk is villant magából néhány képkockányit). Összességében azt mondanám, hogy ha nem vesszük figyelembe az első két rész színvonalát, akkor egy egész jó kis akciómókában lehet részünk, mert azért lássuk be, ráfért erre a sorozatra már egy kis önirónia. Ezt mondanám, ha nem lenne ott az a végtelenségbe nyúló utolsó jelenet. Komolyan azt hittem, hogy a harmadik rész lassított felvételes, családi perceit nem lehet alulmúlni, de most sikerült. Olyan kínosan giccses, mindent elbagatellizáló és hihetetlen hosszú utolsó jelenetet láthatunk, amitől a - Mission: Impossible 4 minden szórakoztató perce ellenére is - rossz szájízzel fogjuk elhagyni a mozitermeket.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.08.07. 10:05:14

"kissé jelentéktelen Jeremy Renner" ??????????

Kissé?

Konkrétan az volt a terv, hogy majd ő viszi tovább a szériát, de tom nem engedte, akarta, látta, hogy nem jó.

Aztán azt mondták hálivúd nagyfejesei, hogy majd akkor a bourne-t viszi tovább. Aztán az első film után úgy döntöttek inkább kifizetik a hatalmas pénzt jason bourne-nek csak jöjjön vissza, semmint, hogy renner még egyszer próbálkozhasson.

Azon csodálkozom, hogy az avengers-ből még nem p.csázták ki.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.08.07. 11:25:42

@Santino89: ugye? :D

bár a másodikban egész jó volt.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.08.07. 11:43:36

@doggfather: Nekem azért volt ellenszenves, mert úgy éreztem, hogy mindenáron sztárt meg akcióhőst akarnak belőle csinálni, pedig gyakorlatilag semmije sincs meg hozzá.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.08.07. 12:11:52

@Santino89: ugyan ez.

alapból nem értettem, hogy miért rá akarták bízni ezt is, meg a bourne-ot is ahogy írtam.

Jerryco 2015.08.07. 12:24:29

Jeremy Renner-nek ellenszenves, suttyó feje van. Ezért működött jól a S.W.A.T.-ban... Főhősként nekem nem nagyon működik.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.08.07. 12:29:47

mennyi Renner hater gyűlt itt össze egyrakáson

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.08.07. 12:41:38

@scal: Ha valaki rászolgált a hate-re, akkor ezen nincs mit csodálkozni.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.08.07. 12:57:07

@Santino89: de nem szolgált rá, nekem mindenhol tetszett :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.08.07. 13:57:04

@scal: én nem utálom, csak helyén kezelem, és egy nagy nulla. :D
süti beállítások módosítása