Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Warrior - A végső menet

2012. február 17. - Santino89

Sokféle klisés film létezik, van olyan, ami szánalmasan gyenge, van olyan, ami annyira rossz már, hogy szórakoztató, de létezik olyan mozi is, ami alapból önironikusan közelít hozzájuk. És bizony léteznek olyanok is, melyek a kliséi ellenére csodálatosan működnek, ilyen szempontból jó példa erre a jelenségre a Casablanca, és szerencsére a Warrior-ban is ez történik.

tom-hardy-warrior-still-4.jpg

A történet maga alapvetően archetípusokból építkezik, egyszerre egy Káin és Ábel történet kifordítása, melyben a szelíd Ábelt szorítja háttérbe a zsarnok és alkoholista apafigura, de közben ez egyszerre Hektór és Akhilleusz összecsapása. Hektóré, aki emberileg mindent elért, amit ember csak elérhet, és Akhilleuszé, akiben isteni tehetség lakozik, és lételeme a harc.

Mindehhez hozzácsapták a valamikori alkesz, bűnbánó apát, aki szerencsére eléggé háttérbe szorul. Nick Nolte alakítja, akit ezért a szerepéért Oscar díjra jelöltek, szerintem teljesen érdemtelenül. Nolte-t Mickey Rourke-hoz hasonlóan mostanában nagyon hype-olják, mint az egyik nagy visszatérőt a ’80-as évekből, csak az a nagy különbség, hogy Rourke alapvetően mindig is egy nagyon karizmatikus, tehetséges színész volt, csak többnyire rossz filmekben, Nolte ezzel szemben sose volt több egy tehetségtelen, nagydarab bunkónál, aki valamiért sok remek moziban játszott, amiket még az ő személye sem tudott igazán elrontani. Rourke szétivott, szétdrogozott feje ellenére még mindig sármos, és még mindig látjuk a csillogást a szemében, Nolte-ban viszont mindennek a szikrája sincs meg.warrior 2.jpg

Viszont a rendező és az írók a rengeteg sablont, illetve klisét nagyon ízlésesen ábrázolják, pedig ezeket, ha lehet, még tovább hollywoodiasították. Nagyon érzelmes a film, de semmiképpen sem érzelgős, a színészek mind hitelesek (igen, Nolte is az, csak nem nyújt semmi pluszt), a történet pedig a Rocky-hoz, illetve a tavalyi, A harcos-hoz hasonlóan próbál realista maradni. A film több, mint két órás, amit meg is fogtok érezni, mert elég lassan építkezik a cselekmény, de egyáltalán nem unalmasan, a figyelmünket egészen végig képes lekötni a történet, néhol pedig kifejezetten ügyesen adagolja az információkat.Warrior Film (5).jpg

A ketrecharcos jelenetek is ilyen szellemben készültek el, nem olyan túlzó látványosságok, mint például a Vitathatatlan 3-ban, nem annyira vészesen brutálisak, sokkal földhözragadtabbak, ennek megfelelően pedig rendkívül izgalmasak. Sajnos emiatt nem a legvégső öszecsapás válik a csúcsponttá, ami bár rendkívül megrázó, mégse tűnik túl hitelesnek, hanem azt megelőző mérkőzés.

Mindent összevetve a Warrior egy remek film, amit mindenképpen érdemes megnézni, kliséi ellenére is rendkívül visszafogottan és hitelesen ábrázolja a történetet, illetve a szereplőit, melyeket remekül kidolgoztak az alkotók.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.01.24. 13:13:43

Tegnap láttam ezt a filmet, és ezek után egyértelmű túlzásnak tartom az IMDB-s pontszámát. Sokkal többet ígér ugyanis a WARRIOR, mint amennyit valójában nyújt. Nem az a legnagyobb baj, hogy kliséket hord össze, hanem azokból is a legócskábbakat. A szereplőket az ág is húzza, tán még a szelek is bántják, ám valójában nincs egyetlen hihető és hiteles konfliktus sem, csak a „komoly” amcsi filmekből ismerős nyavalygás („nehéz gyerekkorom volt, és a felnőttlét sem diadalmenet” és ehhez hasonlók). Köszönhető ez részben a színészeknek, akik nem rosszak, de nem is különösebben jók. A két testvért alakító színész sportolóként szerintem emlékezetesebbet nyújt, mint színészként. Nick Noltéról a legtöbb pozitívum, amit mondhatok, hogy ebben a filmben nem annyira idegesítő, mint egyébként. Mindazonáltal „nagyjelenetei” kifejezetten kínosak, mert nem az eljátszott figurát látom, hanem azt, ahogyan a színész megpróbálja (nem túl meggyőzően) felépíteni a figurát, gondosan figyelve a legapróbb gesztusokra is, csak éppen az átlényegülés nem jön össze. Mi tagadás, magam már a film közepén azt mondtam, ha bármelyik fiú jót akar az apjának, vegyen neki egy másik hangoskönyvet, mert nekem a tököm tele lett a Moby Dickkel.

Nagyon ostobának kell lennünk ahhoz, hogy ne jöjjünk rá nagyon hamar, hogy a két főszereplő fog összekerülni a végső összecsapásban, és a fináléban minden probléma megoldódik. Az alkotók mértéktartását dicséri, hogy annyi klisé után legalább nem részletezték a családi idill kibontakozását, hanem befejezték a filmet. Amikor ugyanis a ringben a döntő pillanatban elhangzik a „Szeretlek!” szó, utána pedig a megtörhetetlennek tűnő öcs varázsütésre feladja a harcot, az egy akkora GICCS, ami egy nem giccsesnek szánt filmben különösen arcpirító. Hogy miféle magasságokban köröz a WARRIOR, arra egyébként remek példa, hogy a kőkemény öcs motivációja egyértelmű nyúlás az OROSZLÁNSZÍV című Van Damme-filmből, amely legfeljebb csak Jean-Claude életművében számít fény- és tájékozódási pontnak.

Összességében nézhető film a WARRIOR, de kevesebb (mű)dráma több lett volna. Talán nem az OROSZLÁNSZÍV-ből kellett volna meríteni, hanem például az ILYEN A BOKSZ című filmből. Annak alkotói ugyanis sokkal jobb arányérzékkel rendelkeztek, és tökéletesen tisztában voltak azzal, hogy mit bír el a választott téma, és ki is hozták belőle, amit lehet. A WARRIOR rendezője viszont olyan, akár a filmbeli Brendan: önbizalma nagyobb, mint a felkészültsége. A meccset ugyan ő is megnyerte, végtére is nézhető filmet hozott össze, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy a következő meccset (filmet) is bírja-e szuflával.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.01.26. 12:22:24

@field 64: Ez sokkal jobb kritika lett, mint amit én írtam a filmről :D Nem értek egyet ugyan, de majd újranézem a filmet, szerintem a kliséi ellenére is baromira hatásos, és izgalmas volt. Amúgy lehet hülye vagyok, de án anno úg gondoltam a is benne van a pakliban, hogy a tanár urat szanaszét verik az elődöntőben és a vadállat tesó áll majd bosszú érte. Amiben egyetértünk az, hogy Nick Nolte tényleg nem egy nagy szám.
süti beállítások módosítása