Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kickboxer

2012. március 22. - Santino89

Van Damme bácsitól ez volt az első, amit láttam. Sokáig azt hittem egyben ez az első filmje is, annyira kezdetleges és amatőr az egész kivitelezés. De annyira, hogy például a fényképezés engem leginkább a ’80-as évek videópornóira emlékeztetett, (Na, nem mintha láttam volna egyet is:)). A szinkron is idomul a színvonalhoz, nem elég hogy teljesen steril, de még a szájmozgást se mindig követi. A költségvetés hihetetlenül alacsony lehetett, és ezt a történetet képtelenség ennél egyszerűbben és sablonosabban feldolgozni. Tényleg csak annyi az egész, hogy a főhős bátyját megnyomorítja a gonosz kickbox harcos, mire ő edzeni kezd, majd végül legyőzi. Ráadásul Van Damme ezeket az eseményeket mindenkinek annyiszor elmondja, mint ahányszor a Barátok közt szereplői szokták, nehogy valaki ne tudja követni a borzasztóan komplikált, komoly intellektuális kihívásokat jelentő sztorit…

bscap030.jpg

Tehát a film nagy része gyakorlatilag az edzésből áll, amelynek vannak ugyan mulatságos pillanatai, de nem túl izgalmas, nem kötött le egyáltalán. A táncjelenet a Kickboxer közepén elég váratlanul ért, és borzasztóan cikire sikeredett. Mire kapunk végre egy kis verekedést, már vége is az egésznek, ráadásul rohadtul emlékeztetett a Véres játékra, csak persze ott jobban csinálták meg. Kellett egy halvány romantik szál is, mert hát anélkül nem film a film, úgyhogy ez is letudva. Feltűnik a Van Damme filmekben először a jópofa néger mellékszereplő is, de itt még nincs különösebb jelentősége.

Aztán a gonoszok megerőszakolják a csajt, elrabolják a tolószékes testvért, csalnak, ráadásul még a kutyát is kinyírják. Ez pedig így nem mehet tovább. Gyakorlatilag ez a cselekményszál csak arra volt jó, hogy legyen egy kis időhúzás, különben nem jött volna össze a másfél óra. A mentőakció például jelentősen zavarta a végső nagy küzdelmet, ahol én inkább egy jó kis bunyóra voltam kíváncsi, nem pedig huszadrangú lövöldözésre. Bár tény, hogy itt is volt egy annyira tipikusan B filmes beállítás, hogy nem tudtam nem vigyorogni rajta. A végső bunyó ugyan elég nyomasztó és látványos, de sajnos kissé valószerűtlen is. Az igazság az, hogy emiatt nem éri meg végigunatkozni az edzést. Amikor Tong Po azt mondja: „úgy vérzel, mint Mylee!” megint sikerült egy jót röhögnöm. Kíváncsi vagyok, hányféleképpen lehet vérezni, és a szerelmesek vajon mindig ugyanúgy véreznek-e?kickboxer1.jpg

Ennél egyszerűbb filmet nagyon nehezen tudnék elképzelni. Aki szereti, a nosztalgia mellett valószínűleg pont ezért szereti. Nekem már kiskoromba, an Van Damme mániám csúcspontján sem tartozott az igazi kedvencek közé. Ha nem olvastam volna az imdb-n, a mai napig azt hinném, hogy ez a művészúr első filmje, annyira kezdetleges. De nem... Valamiért a Véres játék után egy visszafelé fejlődő tendenciát mutatnak a Van Damme-féle csihi puhik.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

field64 (törölt) 2012.03.23. 11:33:31

Minden bizonnyal igazad van abban, amit a filmről írsz, mindazonáltal én úgy gondolom, Van Damme színészi (és egyéb) képességei és a kész mű elég jól harmonizálnak egymással, talán ezért nem okozott számomra a KICKBOXER igazán nagy csalódást még akkor sem, amikor a közelmúltban újranéztem.

A sokkal nagyobb költségvetésű produkcióknál már jóval szembetűnőbb volt, hogy valami azért mégiscsak hiányzott Van Damme-ból ahhoz, hogy igazi nagy SZTÁR legyen. Idővel mindig kiderül, hogy egy igazi filmkarrierhez mégsem elegendőek csupán a nagy izmok, a legtökéletesebben bemutatott spárga, a privát botrányok.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.03.24. 16:00:11

@field64:
"Van Damme színészi (és egyéb) képességei és a kész mű elég jól harmonizálnak egymással"

Ezt ennél szebben talán meg se lehetne fogalmazni :D

A Kickboxert én már kiskoromban sem szerettem annyira, mint a többi filmjét, és a legutóbbi újranézéskor is egyértelműen gyengébbnek tűnt. Ez csak azért érdekes, mert amúgy akik szeretik/szerették Van Damme bácsi filmjeit, azok általában ezt is szerették.

Amúgy meg Field, most lehullott rólad, mint végtelenül kifinomult, jóízlésű filmkritikusról a lepel, hogy igazából titkon otthon cserélgeted egymás után a régi Van Damma videókazikat :D

field64 (törölt) 2012.03.24. 17:13:24

„Amúgy meg Field, most lehullott rólad, mint végtelenül kifinomult, jóízlésű filmkritikusról a lepel, hogy igazából titkon otthon cserélgeted egymás után a régi Van Damma videókazikat”

Nem, ez nem igaz, nem Van Damme-videokazikat cserélgetek otthoni magányomban, hanem Van Damme-DVD-ket. És tényleg vannak olyanok is a gyűjteményemben, például a KICKBOXER is.

Az én ízlésem meglehetősen szélsőséges, nálam például Paul Verhoeven is van akkora ász, mint Pasolini, Ken Russell is jól megfér James Cameronnal, meg Dolph Lundgren Jack Nicholsonnal...

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.03.24. 17:44:51

@field64: :) persze, amúgy ez az egészséges.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.10.25. 13:12:17

Mi??? A legjobb Van Damme film! :D Róla is készítettem top 5-ös listát.

5 - Inferno
4 - Tökéletes katona
3 - Dupla dinamit
2 - Véres játék
1 - Kickboxer

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.10.25. 17:46:53

@REMY: Nálam a Kickboxer még a top 10-ben se lenne benne, valaha régen csináltam egy toplistát, de úgy látszik erre a blogra nem mentettem át.

1. Időzsaru
2. Tökéletes katona
3. Tökéletes célpont
4. Oroszlánszív
5. Véres játék
6. Dupla dinamit
7. JCVD

Idáig vállalható a dolog :)

2013.10.25. 20:02:59

@Santino89:

No, akkor belepofázom a Van Damme-témába, ezek az én kedvenceim (a JCVD-t nem láttam):

5: Dupla dinamit
4: Hirtelen halál
3: Mindhalálig
2: Tökéletes katona
1: Időzsaru

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.10.25. 20:06:36

@Santino89: @field 64: Időzsaru mindkettőtöknél előkelő helyen van. Én valamiért nem vagyok oda érte, de lehet hogy jót tenni neki egy újrázás... hmm.

2013.10.26. 08:26:11

@REMY:

Nézd meg újra. Én is megtettem, amikor megjelent DVD-n. Azt hittem, jó pár évvel öregebben már mosolyogni fogok egykori önmagamon, hogy mi tetszett ezen a filmen anno, de nem ez történt. Egyike azon kevés Van Damme-filmnek, amely jól öregszik, nézhető maradt, és vicces is, főleg Ron Silver (és magyar szinkronhangja) beköpései miatt.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.10.26. 09:11:22

@REMY: Jól mondja Field, az Időzsaruban szerintem minden működik. Van Damme pózolásait, mutatványait beleírták a forgatókönyvbe, van egy saját koncepciójuk az időutazásra, pörgős a tempó, jók a bunyók, az akciók, szép a csaj, a vége még izgalmas is, meg a főgonosz is ütős. Gyerekkoromban nekem sem ez volt a kedvencem (hanem az Oroszlánszív), de kamaszként, majd most felnőttként is egyértelműen ez a legjobb filmje, simán többször újranézhetős. Még Puzsér is szereti :D

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2015.02.10. 00:11:20

Főleg a szuper Véres játék után komoly visszalépés volt ez a film. Viszont az akkoriban még egzotikus muay thai bemutatása Tong Po szereplésével zseniális volt. Valóságalapja is volt, sokfelől jött harcművészek szenvedtek vereséget a thaiföldi ringekben. Az egész országból tizenévesen összegyűjtött, évekig gladiátorképzőben edzett tehetségeket legyőzni hatalmas kihívás még ma is.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2015.02.10. 00:20:52

Azt tudja valaki, hogy a Kickboxer 4, vagy 5 volt a Sárkány közbelép sztorijára megírva, ahol a viadalt Tong Po tartja. Még Seagalos kocsmai bunyó is volt benne.
süti beállítások módosítása