Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tökéletes katona

2012. április 10. - Santino89

Vigyázat! Fokozottan poéngyilkos kritika!!! 

Gyermekkorom egyik legemlékezetesebb filmje, bár talán nem láttam olyan sokszor, de azért mély nyomot hagyott bennem. Utoljára olyan 8 évvel ezelőtt láthattam, hosszú idő után, így ideje volt újra elővenni.

A vietnami kezdés borzasztóan hatásos. Aki most először látja, annak talán meglepő is,  hogy az első öt percben már hullazsákban láthatja a két főszereplőnket. A következő akciójelenetre sem kell sokat várnunk, a gátas-terroristás túszmentés nagyon profi. Közben hősünknek bevillanak az emlékek Vietnamról. Igen, alig pár perce láthattuk ugyanezeket a képsorokat, mégis hatásos.

Megjelenik a női főhős, egy rámenős riportercsaj, aki tulajdonképpen teljesen beleillik a filmbe, csak nagyon jelentéktelen. Mostanra már az arcvonásaira is alig emlékszem. Persze nem is nehéz eltűnni Van Damme és Lundgren mellett. Van Damme gyakorlatilag egy az egyben hozza a minimál terminátor eszköztárat, tőle ennyit is követel meg a szerep. Néhány túl álmos tekintet és grimasz azért megint csak becsúszik. Más kérdés, hogy Schwarzi sem egy színészisten mégis sokkal emlékezetesebb, bármelyik filmjéről is beszélünk. A terminátoros hasonlat egyébként nem olyan erőltetett, ha belegondolunk például a kocsmai bunyóba, ami kísértetiesen hasonlít a T800 második bevetésének kezdetére.

Universal-Soldier-1991-5-e1327024156774.jpgA másik főszereplő, Dolph Lundgren figurájával mindössze annyi baj van, hogy túl hamar vált vissza gépről azzá az őrmesterré, akit a film elején is megismertünk, miközben Jean-Claude figurája végig megőrzi gépiességét. Egyébként az őrmester nagyon emlékezetes gonosztevő: kegyetlen, félelmetes, cinikus és totálisan őrült. Na és remek egysorosokkal dobálózik: „Csupa fül vagyok.” Nem tudom ez az eredeti angolban hogy jöhetett ki, de nagyon jó... Mindez azért, mert ellenségeinek levágott füléből készít magának nyakláncot. Nem tudom kinek juthatott eszébe ez a beteg ötlet, de kiválóan jellemzi ezt a szadista állatot.

A poénokra visszatérve, ez az egyik fő erőssége a filmnek. Miután az őrmestert feldarabolják, a csaj megkérdezi Van Damme-tól: „Hol van az őrmester?” Mire hősünk: „Szerteszét.” XD. Az ilyen poénoktól teljesen kész voltam… A női rajongók nagy örömére kedvenc akciósztárjuk meztelenségét is teljesen humorosra vették azzal, hogy elég rendesen eltúlozták.

De hát nem vígjátékról beszélünk, nézzük az akciójeleneteket. Azt kell hogy mondjam, mai szemmel nézve is teljesen profik. Leginkább a sokkeffektusok tetszettek, amelyek olyan hatásosak, hogy sok horror megirigyelhetné, de persze akció terén sem szűkölködünk. A film telis-tele van látványos kameramozgásokkal, és valóban elég izgalmasra sikerült, mivel a Tökéletes katona nagy része főleg üldözésekből áll, viszonylag keveset verekednek benne. Az egyetlen hosszabb bunyó maga a finálé, amiben végre összecsap a két tökéletes katona. Van Damme-ot, úgy dobálja Lundgren, mint valami rongybabát, látszik hogy nincs sok esélye. Egyébként rohadt jó jelenet, ahogy az esőben küzd egymással a két legyőzhetetlen harcos. Nyilván a leírásomból az is lejött nektek, hogy milyen erőszakos és brutális ez a film.universalsoldier.jpg

Ami még tetszett a Tökéletes katonában, hogy egy saját szabályrendszert, egy saját kis világot teremtettek, lehűtött katonákkal, szíverősítő injekcióval stb. Persze nem olyan kidolgozott ez a világ, mint mondjuk a Terminátorokban, annál is inkább, mivel nem magyarázzák meg a katonák hátterét. Némi fölösleges lelkizés azonban sajnos szerepet kapott, de szerencsére nem túl zavaró.

Mindent összevetve a Tökéletes katona egy profin kivitelezett, abszolút szórakoztató akciófilm, mely nem szűkölködik sem izgalomban, sem brutalitásban, sem humorban, mégis elmarad a nagy klasszikusoktól. Van Damme-nak azért volt jó, mert az A kategóriás filmek felé kellett fejlődnie, a rendező Roland Emmerichnek pedig azért, mert bebizonyíthatta a hollywoodi stúdióknak, hogy képes olcsón, látványos és jó filmeket készíteni. (Bár nála ez ma már pont fordítva van, hihetetlen összegekből készít, brutálszar szemeteket.) A végszó pedig természetesen nem lehet más, mint hogy:

„Leszereltél, őrmester!”

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

field64 (törölt) 2012.04.10. 20:48:38

Mint hardcore Dolph Lundgren-fannak, a TÖKÉLETES KATONA természetesen a kedvencek közé tartozik. Még a múlt évezredben láttam a Kossuth moziban, és igazán hatásos volt a filmvásznon. VHS-en és DVD-n sem okozott csalódást, bár mint igazi látványfilm, a képernyőn nem igazán érvényesültek a látványelemek, viszont észrevehetőbbekké váltak a történet gyengéi.

Számomra Lundgren rosszfiúja sokkal emlékezetesebb, Jean-Claude ugyanis kissé egysíkúnak tűnt. A nőről ne is beszéljünk, teljesen jelentéktelen, nem is vitte semmire: valószínűleg Meg Ryant szerették volna az alkotók, csak ő nem vállalta.

Ami viszont bűnrossz, azok a folytatások. Sőt azt kell mondjam, a hivatalos második rész sokkal szarabb, mint a tévés folytatás azzal a nem jut eszembe, hogy kivel a főszerepben. A hivatalos harmadik rész pedig annyira szar, hogy végig se bírtam nézni. Azóta nem veszek DVD-t látatlanban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.04.10. 21:36:40

@field64: A 2 az tényleg minősíthetetlen, a 3-at viszont a közeljövőben meg fogom nézni :)
Amúgy nekem ez a mozi is videós klasszikus volt :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.04.11. 00:36:22

állítólag a harmadik rész jobb lett a másodiknál és ezért lett a negyedik megint ennyire felhájpolva, hogy magyarul mondjam a tutit
süti beállítások módosítása