Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

R.E.M.

2016. május 26. - scal

Az elmúlt hetek magyar film áradata miatt elkerülhetetlen volt, hogy előbb utóbb eljussunk ebbe a mélységbe... Mármint úgy értem a REM szakaszba... tudjátok, ahol az álmok kezdődnek...

rem-plakat.jpg

Molnár Szilárd első filmje körülbelül egy éve készült el. Akkor a díszbemutatón sajnos nem tudtam ott lenni, azóta pedig a film elérhetetlen volt. Mint kiderült fesztiváloztatni akarták, de erre a szervezők nem tartottak igényt, emiatt az alkotók feltöltötték az nCore-ra az elmúlt hetekben, így bárki megnézeti, aki akarja. Minthogy szándékomban állt megtekinteni, már csak azért is, mert Szilárd - aki nem tudná - aktívan bedolgozott oldalunknak is, ezért kaptam az alkalmon, hogy megtudjam mégis milyen lett nagy álmának fizikai materializálódása. Ugyanakkor féltem is tőle, mert hogy veszi már ki magát, ha egy ex-kollégát bírálok, mennyire lehetek hiteles? Szóval nem mondom, hogy nem voltak morális dilemmáim... mondjuk úgy öt percig. De aztán győzött a rossz reklám is reklám mottója, és hát ennek a filmnek, minden reklámra szüksége van.

Ne kerteljünk, a R.E.M. nem jó film. Gondolom az elmúlt egy év során erre már az alkotók is ráébredtek, de a tavalyi "kritikák" amiket gyakran olyan blogokon olvastam, melyek még a létrehozásban is segédkeztek szándékosan simogatták a filmet, meg babusgatták, ami véleményem szerint az olvasó félrevezetése. Sőt, kedves kritikusok, akik ennek a filmnek tízes skálán ötnél többet mertetek adni - saját kategóriáján belül is, érted: amatőr filmek csoportja -, én többet nem hiszek nektek. Tovább megyek, mégis hogy érzi magát az a sok ember, aki ezt a szakmát tanulja, éveken keresztül. Aztán jön valaki, és bejelenti, hogy vettek egy fényképezőgépet, és forgattak a haverokkal egy filmet az elmúlt hetekben. Azon okból, mert ilyet én is tudok... aztán kiderül, hogy nem... ezeknél csak rosszabbat tud. Mi keresnivalója lett volna ennek a filmnek moziban? Vagy akár fesztiválon?

De mivel egy kritikát pozitívumokkal illik kezdeni, ezért mondanék két dolgot, ami tényleg tetszett. Az egyik a film zenei világa. Szerintem marha jók a zenék, és a legdurvább, hogy az az Elekes Gergő felel érte, aki a Bodomot is összehozta. Hát apukám, ha így tudsz zenélni, minek akarsz te filmezni? Bár azt a filmet se tartom valami sokra, azért közel nincsenek vele olyan gondok mint ezzel. A szinte végig a háttérben szóló zenék hol adrenalinpumpálóak, hogy feszültséget teREMtenek, egyszóval REMekül asszisztálnak a filmhez. Kivétel a Deák Bill Gyula betétdal, - mert ugyan mi mást hallgatna egy sztereotip rocker - amit nem is értem minek kellett elővenni, és érdekelne továbbá mennyi volt a jogdíja, hogy felhasználhassák.

maxresdefault_45.jpg

A másik ami tetszett, az a film vége. Mármint az is tetszett, hogy vége lett, de a film mintha magára talált volna a végére, itt az utolsó tíz percre gondolok, amire már azt is lehetne mondani, hogy erős. Nagyjából ezt a részt kellett volna kivenni, és elemezni, mitől jó, aztán ebben elmélyedni, és megcsinálni belőle a filmet. A R.E.M. ugyanis majdnem egy órán keresztül építi az expozíciót, ami egy hetvennyolc perces filmnél abszolút felejtős. Tömve van indokolatlan - és bárgyú - humorral, ami egy percig nem működik, el nem tudom képzelni, hogy ezt a REMdező úr úgy gondolta, vicces lesz. Ellenben az elhanyagolt thriller faktor igenis működik a filmben, - hülyét kaptam az arctalan emberektől - egyértelműen ezt kellett volna nyomatni az első perctől fogva. De hát sajnos nem tették.

A történet szerint a drogfüggő Józsi - Joe -, és a szexmániás Márk kényszerű barátságot kötnek, mert az egyiknek pénz kell, a másiknak meg egy kísérleti patkány. Így miután összehaverkodnak a REMény Harcosai Drogambulancián Márk megmutatja Joenak a gépét, amivel a másik gondolatában tud olvasni. De mivel a gépet maga se igazán ismeri, hamarosan rájön, hogy akkor a legjobb használni, amikor a másik alszik, így szabadon bejuthat annak álmába. A baj ott kezdődik, hogy Joe rákap a legújabb drogra, és egy idő után nem tud leállni, arroganciáját pedig arra használja, hogy újabb és újabb áldozatokat találjanak a bérházban, ahol laknak. Márk hamarosan rádöbben, hogy patthelyzetbe került, ezért tennie kell valamit, ha szabadulni akar a terrorból.

Nem nagyon bántom a szereplőket, mert egyikük sem színész. Orbán Gergely úgy ad karaktert Joenak, hogy mindent túlripacskodik, és hangsúlytalanul darálja a mondatokat. Pavlics Tamás egy fokkal se jobb, mert neki meg nem tudom elhinni konkrétan azt, hogy ő egy frusztrált zseni. De ismétlem, ez nem az ő hibájuk. Nincs közöttük kémia, és megkülönböztethetetlenek egymástól, ami a film első felében rendkívül zavaró. Karakterük nincs rendesen kidolgozva, és mindkettő antipatikus, ami valljuk be nem valami jó, ha rajtuk kívül összesen tízen bukkannak még fel, ebből heten cameo szerepben. Sárog Noémi tökéletes miscasting - könyörgöm, ha egy filmben egyetlen női szerep van, az nézzen már ki jól -, Gelencsér Gábor Pál a drogdílerként viszont tündököl, minden jelenet jobb, ahol felbukkan. Bár tegyük hozzá, hálás szerepet kapott... csak azt nem értem miért volt nehéz szerezni arra az egy napra egy Audit?

rem04.jpg

Sokan felrótták a film legnagyobb hibájaként, hogy nem tudták a kamerát jól elhelyezni. Végső soron igen ez is, baj, de nem a legnagyobb. Ezt lehet tanulni, szerettem volna látni egy kis kísérletezést, döntést, pár alapvető beállítást, de nem vészes. A hang viszont már annál nagyobb faktor a filmben, mert körülbelül minősíthetetlen. Ha kiderül, hogy képesek voltatok megcsinálni ezt a filmet Boom Pole nélkül, nagyon mérges leszek. Ilyen konzervhangot nem is tudom mikor hallottam utoljára. Borzalom, és nagyon idegesítő egész végig a filmben, ahogy a hangzás kong. És nem fogadom el, hogy ez amatőr film, meg nem volt rá pénz. Be is teszek ide egy videót, hogyan lehet hulladékból kiváló minőségű Boom Polet faragni félóra alatt. Ajánlom egyébként a Backyard FX nézését mindenkinek, aki filmezésre adja a fejét.

A vágóképek egész egyszerűen semmilyenek, másodpercekig tartanak, ami miatt funkcionalitásukat vesztik, úgyhogy REMélem páros lábbal rúgták ki a second unit direktort... de tartok tőle, itt olyan nem volt. És ezzel rátérünk a REMdezésre. Embereket koordinálni tudni kell, hogy mikor mit kell leforgatni, milyen szögből, hogy kapcsolódjanak a jelenetek egymáshoz, hogy dramaturgiailag hatással legyenek, hogy mikor kell közeli, mikor kell újravenni valamit, szintén tudni kell. Ezért, hogy ezt MEGTANULJÁK még a legcsapnivalóbbak is először kisfilmeket forgatnak, és nem egy közel másfél órással kezdik, amiből aztán lesz egy ilyen fércmű. Amiben nincs dinamika, amiben az első órát kötelességből nézi meg az ember, vagy mert épp azon visít a haverokkal, hogy ezt valaki komolyan gondolta.

Például az első jelenet, amiben Márk rákapcsolódik Joe tudatára, és azon nyomban hiteltelenül elkezd rángatózni. Látott már a stábból bárki rohamot? Miért az ágyékát mutatja a kamera, ahogy épp rángatózik? És miért azonnal kezd rángatózni? Nem lett volna jobb ezt a jelenetet felépíteni szépen, hogy a szívinfarktust hozza a nézőre? Apropó ágyék, a film tömve van faszos és seggbekúrós poénokkal, illetve a "poénok" 90%-a erre van kihegyezve... Az egyetlen valóban működőképes poén, azért fordul visszájára, mert túlhúzták. A kis srácra gondolok, aki kirámolja hőseinket, miközben a kamera fent csücsül valahol az ablakpárkányon, ne kövessük, a kis lába, meg a kezecskéje amúgy is látszik.

rem06.jpg

És akkor ezek a hiteltelen preparátumok. Egy kis vért nem tudtak hihetően megjeleníteni? Vagy később Joe oldalán az a folt. Jézusom. Tudom, nem ILM, de azért mégis csak, na. De ebben a filmben találkoztam a világ leghiteltelenebbül elhelyezett filmplakátjával is. Tudom, hogy utalás, de annak meg pont az lenne az értelme, hogy elsőre fel se tűnjön! Vagy csak pár másodpercig. És nem volt igazi? A/4-be kellett egyet nyomtatni, és kirakni a fal kellős közepére? És miért pont Joe lakásán? Nem ő van belehülyülve az álmokba, Joe egy idióta drogos! Nagyon súlyos hiba, hogy a karakterek nincsenek rendesen felépítve, hogy úgy mondjam inkoherensek.

Ha két férfi a főszereplőm, akkor ne legyen mindkettő rövid, barna hajú! De ha már igen legalább legyen más a stílusuk. Miért mindkettő pólóban járkál? Miért visel mindkettő KÉK pólót egy azon jelenetben? Miért öltöznek át ötpercenként? Oké legyen Joe a szaros gatyás, pólós hülye gyerek. De akkor Márk viseljen inget! Joe a drogos... egyben geek is, aki a CONTRÁVAL játszik nagyképernyős tévén? Ez amúgy tuti megint valami poén akart lenni, ami nem működik, de a gyerekkorom megkövetel annyit, hogy: EGY, a Contrát nem lehet fénypisztollyal játszani! KETTŐ: A Contrának teljesen más a zenéje, amikor kiírja, hogy Game Over! Hogy ezt hogy sikerült kivitelezni elképzelni sem tudom. Na de a lényeg, hogy egy masszív drogos nem ilyen!

És ez elvisz minket minden probléma gyökeréhez. A forgatókönyvhöz. Tudom, sokaknak úgy tűnik az írás nem valami nehéz meló. Ilyet én is írok, meg biztos csak közléskényszere van, hát lehet írni nyugodtan. Nehéz ám elmesélni dolgokat úgy, hogy az két emberen kívül érdekeljen mást is. Szilárdnak itt konkrétan sikerült egy viszonylag érdekes dolgot, dögunalmasan tálalni. Ebben a forgatókönyvben bizony nagyítóval kell keresni mi az ami egyáltalán működik. És a forgatókönyvhöz sok minden azért nem kell. Meg kell írni. Kezdjük magával az ötlettel. Miért is lenne jó, másvalaki álmába bekerülni? Én tudom, hogy Szilárdra nagyon hatott 2010 nyarán egy bizonyos film, de abban a szereplők machinálták az álmokat, ott mindez fel volt építve, és ettől vált érdekessé.

maxresdefault_46.jpg

De miért lenne az érdekes, hogy másvalaki álmaiba bemegyünk és ott mozizunk egyet? Nekem ez gép nélkül is sikerül minden este. Ki a francot érdekel másvalaki álma? És ha azt álmodja, hogy jön egy Élien és megesz? Vagy megnyílik a föld, tele fogakkal, és megesz? Vagy hátraszaladok a kert végébe, és minden növény húsevővé válik... és megesz? Már az alapötlet baklövés. Márk feltalál egy gépet, amivel GONDOLATOKAT is tud olvasni. És akkor arra használja az istenbarma, hogy belépjen vele mások álmába? Csak képzeld el a lehetőségét Márk, mi lenne ha tudnál gondolatokat olvasni? Lehet nem otthon vernéd a faszod a számítógép előtt! És ha már itt tartunk, a szexfüggő az nőkkel dug, aki otthon veri az max pornófüggő. Legyen már ezzel tisztában az az ember, akit én küldtem el a Don Jon vetítésére! De oké legyen ez a hülyeség, mert tetszett AZ a film, menjünk be mások álmaiba.

Biztos, hogy egy drogfüggő szomszéd a legjobb alany, egy olyan gép kipróbálására, ami kb. lehetne egy nagy találmány is? Joe kb. annyira bizalomgerjesztő mint egy úthenger, szóval nincs összhangban Márk - nagyon okos vagyok - karakterével, hogy egy ilyen senkiháziban megbízik. Már az összeismerkedésük is hiteltelen. Miért is kell elmondani egy vadidegennek, a taxiban hazafelé menet, öt perccel találkozás után, hogy kirúgtak az állásomból, mert szexfüggő vagyok. Normális? Ilyet kb. egy kocsmában mondanak el olyanoknak, akikkel az életükben többet nem találkoznak az emberek... pont azért, mert többet nem találkoznak. Néha az volt az érzésem, ezt a filmet olyan emberek készítették, akiknek a valós életről fogalmuk nincs.

Miért kell berúgni alvás előtt? Nem biztos, hogy egy altató hatékonyabb? Mert az kb. tíz perc és alszol. Volt róla bárkinek fogalma a stábból mennyit kell ahhoz vedelni, hogy bealudjon tőle az ember? Pláne a leggagyibb Johnny Walkertől? Kb. az utolsó fázis. És ha már berúgtak - el nem hiszem, hogy egy filmben a részeget bazdmeg, a részeget nem tudják eljátszani! - az álom móka után, semmi fejfájás, semmi hányás, dülöngélés, öt perc után képesek összefüggő beszédre. Ennél már csak a kislábujjba adott injekció a nagyobb hülyeség. És a film végig ilyen baromságokat dobál egymásra!

rem01.jpg

Szilárd fantáziátlanságát mi sem mutatja be jobban, mint a jelenet, amiben elhatározzák, hogy nevet adnak az álom masinának. Két perc azzal telik el, hogy citálják fel a hülyébbnél hülyébb ötleteket, aztán a végén ráhagyják, mert nem tudnak neki kitalálni egy épkézláb, vagy menő nevet. De nem ők nem tudnak neki nevet adni, hanem az, aki a forgatókönyvet írta. És ez bizony súlyos. Tovább megyek, oké kit érdekel, ne legyen neve. Ebben az esetben a jelenetnek nincs funkcionalitása, húzzuk ki a picsába! Vagy legalább lennének jó párbeszédek. Élvezetesek... Ne gondolj az elefántra! micsoda eredetiség! Micsoda szofisztikált humor. Vagy ahogy Márk meggyőzi az éppen feldúlt Joet hogy maradjon. Miután Joe éppen azon háborog, hogy ez a majom egy szexfüggő, az ráteszi a kezét, a vállára... és hiteltelen hangon kérlelni kezdi. Jézusom.

A ketyere se tetszik. Minek kellett ezt így túlbonyolítani? Számítógép alkatrészek, két zsebtelep, meg egy kistáska. Miért nem valami menő, ha már úgyse létezik? Tudjátok, mint a Vissza a Jövőbe időgépe. Ott mondta Doki: Miért ne csinálhatnánk stílusosan? Miért kell bele, hogy egy falon át se működik a jel? Hogy azzal a totális baromsággal menyjen el a film jelentős része, hogy hőseink egy szekrényben rejtőzködnek, az alvótól nem messze? És ha valami gáz történik? És ha megint elkezdenek REMegni? Sztereotip rockerünk - aki amúgy pék - tökig pizsamában fekszik le, Micimackó társaságában. Én nem hordok pizsamát bazdmeg, pedig nem vagyok valami kemény. Jah és mielőtt elfelejtem. Az a poén, hogy áll a fasza. Érted, az a poén: hogy áll a fa-sza... ha... ha... ha... És milyen szépen ráúszik a kamera és elidőzik felette...

Kapunk egy cameot is Becságh Dániel, azaz az általam olyan nagyon kedvelt Danialvestől, aki társproduceri teendőket is ellátott a film készítése során. Szóval ha már ott volt cameozás helyett gyakorolhatott volna egy kis kontrollt, ha viszont gyakorolt, akkor bújjon el. Maga a cameo valóban vicces - ha ismered Danialvest -, de miért is vitte magával Joe? Épp akkor amikor meg akarta fenyegetni Márkot? Erősítésként? Egy még nyiszlettebb kölköt egy eleve nyiszletthez? Egy cameo akkor működik ám, ha a látszólagos funkciótlanság ellenére, mégis van funkciója.

still_06.jpg

A legnagyobb problémát azonban még el se mondtam. Ez egy olyan álomfilm, amiben az első óráig NINCSENEK álomrészek. Miért? Miért kell azt néznem, hogy a szereplők ELMONDJÁK mi volt az álomban? Amikor kezdtem azt hinni már nem is kapunk ilyet, akkor meg végre mégis csak. Ami bár semmi különös nem volt, de egész jól nézett ki. De miért a végére könyörgöm? Épp az lett volna a lényeg, hogy a karakterek és a néző ne tudja eldönteni mikor alszanak és mikor nem. Mi az ami megtörténik a valóságban, és mi az ami nem. Mintha DiCaprio annak idején végigpofázta volna a filmet, mi meg higgyük el, hogy ez megtörtént. Értem, hogy nincs rá pénz, de ahogy az a végén bebizonyosodott, nem is kellett volna sok az őrület fokozásához, egy harisnyával, meg egy vekkerrel elérték a megfelelő hatást.

Mindezek miatt a R.E.M. úgy néz ki, mint amiket 16 évesen csináltunk anno osztálykiránduláson VHS-sel. Házibulikon. Bebaszva szarrá lehet oltani, és közben visítva röhögni. De tartok tőle, nem ez az a babér, amire a készítők vágytak. És ha jól tudom - bár a film tükrében már ebben sem vagyok biztos - mindegyikük elmúlt 16 éves. REMélem Szilárd tanult az esetből, használja arra, hogy a következő jobb legyen. Tanuljon meg forgatókönyvet írni, ahhoz nem kell sok, mondjuk nem árt megmutatni valakinek, akire hallgat is, és aki nem feltétlenül a barátja. Ezt viszont valahova jó mélyre kellett volna elásni, és inkább azon imádkozni, nehogy valaki feltöltse az nCore-ra...

U.i.: a film végén van utolsó jelenet is, amivel a REMdező már megint valakire akart utalni, aki persze ezt az egészet olyan jól csinálja, hogy nem véletlenül nem írtam le a filmjének a címét egyszer sem... nem igazán tartozik a két mű egy lapra.

Amennyiben tetszett a kritika, kérlek lájkold a Facebook oldalunkat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2016.05.26. 08:49:31

Azt hiszem, ezt nevezik brutális őszinteségnek. Szilárd rémálma lehetett egy ilyen kritika, de másképp nem is lett volna értelme megírni. Azért remélem, hogy még szóba álltok ezek után! :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.26. 09:48:29

@Lazók György: ezek szerint te is láttad már? :D

tudod egy kibaszott nagy előnye volt hogy 16 évesen írtam regényt, mert találkoztam azzal, hogy a barátok a pofádba hazudnak, épp azért mert a barátaid, és nem akarnak megbántani

persze jó dolog az ha az ember hisz magában, és kurva nehéz megtanulni, hogy aki fikázza az írásod, lehet valójában jót akar

azt például becsülöm benne, hogy volt egy álma, és megnézte keresztül tudja e vinni, sokan nem valósítják meg az álmukat mert gyávák hozzá, vagy nem lesz rá lehetőségük

a kérdés csak az mennyit fog ebből okulni, és az is világos, hogy a filmkészítéshez KELL pénz, mindegy hogy egy vagy kétmillió, és az is kevés, de akkor is KELL valamennyi, különben ez lesz belőle, egy értékelhetetlen zagyvaság

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2016.05.26. 11:17:26

@scal: Nem láttam, de egy ismerősöm engem is megkért, hogy írjak a rendezői próbálkozásáról és az ő filmjénél is egy az egyben ugyanezek jöttek elő, amiket te is leírtál. A film nagyrészében nem történt semmi. Hülye poénok, életszerűtlen jelenetek, mintha a készítője legalábbis a Marsról jött volna. A kritikát végül nem volt szívem megírni, pedig lehet, hogy jobb lett volna. A haveri kör ugyanígy simogatta a buksiját és már készül is a következő filmjére az illető.

A filmkészítéséhez persze kell a pénz, de szerintem nem annak hiányán buknak el ezek a próbálkozások, hanem, hogy a készítőik nem mérik fel rendesen, hogy mire van lehetőségük és képtelenek a maguk előnyére fordítani kreativitással a helyzetüket. Olyan filmet akarnak csinálni, mint a példaképeik a karrierjük csúcsán, aminek gagyi megoldásokkal teli, zagyva erőlködés lesz a vége. Nolan se az Eredettel kezdte, hanem a Followinggal, és nem ok nélkül. Tudni kell kicsiben boldogulni és több kell az álmodozásnál.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.26. 11:59:59

@Lazók György: Litya is készül...

elmondása szerint ebben jó adag Following is van, bár nem nagyon láttam összefüggést, kivéve hogy ott is két csávó volt és furcsa dolgokat csináltak

de érted még ha nincs is pénz ilyen alap dolgokra lehetett volna figyelni

Figyelj Józsi ez lesz a te cuccod, forgatás előtt vedd fel
Figyelj Márk ez lesz a te cuccod, forgatás előtt vedd fel

NEM BAJ ha egész filmben ezekben vagy, ettől lesz karaktered, bazdmeg Indiana Jones napokig ugyanabban szerkóban mászkált

eleve miért Joe, és Márk, ezt már figyelem egy ideje magyar filmekben? szégyelljük a normális neveinket? azok nem elég menők?

volt bármi funkciója, hogy az egyik drogos, a másik meg... szexfüggő?

miért nem lehetett két random srác? miért nem lehetett az egyik lány? miért kellett két unszimpatikus köcsögöt írni főszereplőnek, akiket legszívesebben fejberúgnék öt perc után?

PS: mindenképpen meg kell nézned most már, Ricsi és Field is átestek a tűzkeresztségen, nem hagyhatsz cserben minket :D ki tudja, rólad még azt is el tudom képzelni azt mondod majd igazságtalan voltam

2016.05.26. 12:29:17

@scal:

„rólad még azt is el tudom képzelni azt mondod majd igazságtalan voltam”

Rólam ezt nem tudod elképzelni még azután sem, hogy azt mondtam? :)

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2016.05.26. 12:36:29

@scal: Kösz, de bízom az ítéletedben... kivételesen! :)

A neveket illetően, hát nehéz azt a hatást elérni egy Lajossal, amit egy Jackkel, de, ahogy a magyar filmesek próbálják ezt kikerülni, az tényleg görcsösen erőltetett.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.26. 13:59:30

@field 64: nem mert Te gyakrabban egyetértesz Scallal mint Lazók kolléga :D

@Lazók György: lógós -_-

2016.05.27. 06:32:55

Én örültem annak, hogy a film felkerült az nCore-ra, mert csak így tudtam megnézni. Terveztem, hogy írok is róla, de Scal kolléga megelőzött, jómagam pedig úgy gondoltam, hogy az talán mégis túlzás lenne, ha épp egy amatőr filmről írnánk rögtön két kritikát is. És mivel fő erősségemet, egy Making of-jellegű ismertetőt amúgy sem tudnék írni a R.E.M.-ről, ezért inkább hozzászólásként írom meg csapongó gondolataimat.

Sok mindenben egyetértek Scal barátom véleményével, furcsamód az összkép azonban nálam nem annyira rossz. Kezdem azzal, ami nekem is feltűnt: a zene. Az kifejezetten jó (amennyire én meg tudom ítélni), és a Deák Bill-dal ebben a kontextusban tényleg elég közhelyes, bár magamat ismerve alighanem ugyanezt gondolnám egy EDDA-, P. Mobil-, Pokolgép- stb. betétdalról is. :)

Amikor elkezdtem írni a Filmbookra, Szilárd még a team tagja volt, de nem volt alkalmunk se arra, hogy on-line összehaverkodjunk, se arra, hogy konfliktusba keveredjünk. Szóval nincs okom se haveri alapon mentségeket keresni neki, se nem haveri alapon a földbe döngölni őt. Filmjének több pozitívumáról is úgy gondolom, hogy nem tudatos alkotói törekvés eredménye, de mivel nekem mégis eszembe jutottak ezek a gondolatok, ezért mindezt a mű javára írom.

Tetszett, hogy egy lakótelepi ház a cselekmény helyszíne. Kicsit hozzá vagyunk már szoktatva ahhoz, hogy a filmekben az igazán izgalmas dolgok egy messzi, messzi galaxisban történnek, vagy legalábbis egy másik földrészen, szóval örömmel vettem, hogy az alkotók tipikus magyar környezetbe helyezték a sztorit, ráadásul a hazai művészfilmes hagyományokkal szembesétálva nem valami nyavalygós szociodrámát körítettek a helyszínhez.

Tetszett az alapötlet is, amellyel kapcsolatban megjegyezném, hogy a Meg Nem Nevezett Filmről se higgye már senki, hogy olyan nagyon EREDETi ötleten alapul: például a 80-as években az ÁLOMKÜZDŐK is ilyen „egymás álmában mászkálós” mesét adott elő. Szóval nem Nolan találta fel a spanyol viaszt, legfeljebb eddig csak ő kapta a legtöbb lóvét az ötletei méltó megvalósításához.

Apropó, ötletek. Azok szerintem a R.E.M.-ben is vannak, de átgondolatlanul, hogy ne mondjam funkciótlanul. Szóvá került (más weboldalakon is) a kameramozgás kérdése. És ezt tényleg kár volt ennyire elhanyagolni: amikor például a lány lakásában a kamera felülről mutatja a nagy ágyban egyedül fekvő lányt, nagyon hatásosan és egyáltalán nem szájbarágósan érzékelteti a figura nyomasztó magányát és kiszolgáltatottságát. Talán egy igazi felülnézet lett volna a legjobb Brian De Palma-módjára, de gondolom, az operatőr csupán egy szobalétrára tudott felmászni. :) Nem baj, az ötlet megvolt, hogy ide ez kéne, és jó is oda. Több ilyen kellett volna, amikor a kamera nem csupán a megvalósítás tárgyi eszköze, hanem mozgásával hangulatokat, gondolatokat lehet közvetíteni.

Vagy például a kamera többször is mutat az egyik lakásban egy Gábor Miklós-fotót (?) meg más képet is. Talán túlságosan is látszik, hogy itt valamiféle vizuális irónia rejlik a háttérben, hogy többször is látjuk a színész képét a képmező centrumába kerülni, szóval érezzük, hogy ennek valami oka van, de nem jövünk rá, hogy mi, mert nem kapcsolódik egyértelműen és szellemesen a tulajdonképpeni történésekhez.

„Nem nagyon bántom a szereplőket, mert egyikük sem színész.”

Bántani én sem akarom őket, de az amatőrség nem mentség. Ha igent mond a szereplésre, akkor teljesítménye igenis kritika tárgyává tehető, mert ezzel azt nyilvánította ki, hogy az adott feladatra alkalmasnak érzi magát. Nem tudom, mi a rosszabb: amikor a két srác minden átélés nélkül mondja fel a szövegét, vagy amikor megpróbálkoznak a beleéléssel.

Kettőjük közül egyébként én a „feltaláló”-t találom jobbnak, mert igenis van – volt – ilyen fazon: néhai Cz. Károly haverom pontosan ez a típus volt, mindenhez értő ezermester, aki remekül elvolt a maga világában, ugyanakkor nagyon jó arc is volt. Mintha az ő tekintetét látnám viszont az egyik illusztráción. :)

(folyt. köv.)

2016.05.27. 06:42:36

„Ha két férfi a főszereplőm, akkor ne legyen mindkettő rövid, barna hajú! De ha már igen legalább legyen más a stílusuk. [...] Sárog Noémi tökéletes miscasting - könyörgöm, ha egy filmben egyetlen női szerep van, az nézzen már ki jól -, Gelencsér Gábor Pál a drogdílerként viszont tündököl, minden jelenet jobb, ahol felbukkan.”

Nem, én ezekkel a megállapításokkal nem értek egyet. Ezek szerintem tipikus filmes klisék. Oké, hogy az ellentétek vonzzák egymást, de azért az életben mégsem az van, hogy a szőke a barnával haverkodik, a hosszú hajú a rövid hajúval, a lezser külsejű a skatulyából kirángatottal, stb. :)

Az „igazi” filmekben sem szeretem, ha a túl feltűnő külsőségek helyettesítik a jellemábrázolást: azért kellenének az igazi színészek (vagy legalább valami színjátszó körösek), hogy játékukkal elhitessék, hogy a hasonló külső ellenére két, markánsan különböző személyiségről van szó. Amatőrség ide vagy oda, én mondjuk nem kevertem össze a két főszereplőt, sőt amolyan HARCOSOK KLUBJA-féle értelmezéseket is megengedtem magamnak, hogy itt igazából egyetlen személyről van szó. Végtére is a srác drogfüggősége simán elbírna ilyen megközelítést is. :)

Miért kéne, hogy az egyetlen női szereplő jól nézzen ki? Egyrészt a jó kinézet erősen szubjektív megítélés kérdése. Másrészt amikor Noémi először megjelent a lépcsőházban, magamban rögtön azt mondtam, hogy „na, befutott a JÓ NŐ, csak nehogy elmenjen a film abba az irányba, hogy a két srác vetélkedni kezd a csaj kegyeiért”. Örülök, hogy ez elmaradt.

Noémi színészi képességeinek korlátját számomra a telefonjelenet jelentette. Ez azért elég valós szituáció, ehhez nem kellenének különösebb színészi képességek. Ehhez képest az egész inkább monológnak hatott, mert a csendek (amikor a sztori szerint a mama beszélt, csak nem hallottuk, hogy mit) túl rövidek voltak. Ez már csak azért is életszerűtlen volt, mert a valóságban inkább a fordítottja szokott történni: a mamák a bőbeszédűek, és a hívott fél adja a távirati tömörségű, rövid, egyszavas válaszokat.

Speciel én nem éreztem, hogy a dílert játszó srác a többiek fölé magasodna, sőt épp nála éreztem azt, hogy nagyon is színészkedni szeretne, és a más filmekből ismert drogdíler közhelyekből összeálló típusát próbálja hozni: amatőr szinten elfogadhatóan, de összességében szerintem egyáltalán nem kiemelkedően.

(folyt. köv.)

2016.05.27. 06:47:30

Szóvá került = Szóba került

Bocs, félig még R.E.M.-fázisban voltam, mikor az első hozzászólást írtam. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.27. 10:05:57

@field 64:

"Filmjének több pozitívumáról is úgy gondolom, hogy nem tudatos alkotói törekvés eredménye"

Jézusom Field te úgy tudsz dicsérni, hogy nekem nem is kell oltani :D

az Álomküzdőket én is láttam, és szerintem anno tetszett is, meg alapvetően szeretem az álmokat, ezért is jött be nekem is az Eredet, és pláne a megvalósítás miatt, a szövevényes mondanivaló miatt, stb.

"Bántani én sem akarom őket, de az amatőrség nem mentség. Ha igent mond a szereplésre, akkor teljesítménye igenis kritika tárgyává tehető, mert ezzel azt nyilvánította ki, hogy az adott feladatra alkalmasnak érzi magát."

ezzel nem értek egyet, Szilárd volt a rendezőm filmeket néz, kritikákat ír most már jó hosszú ideje, igenis az Ő VÉTKE hogy nem ismerte fel, hogy a két srác bűnrossz

igazából néha egyiket-másikat jobbnak éreztem, pl. Joe túlzásba vitte ezt a rape face tetkintetet, pl. amikor megy a lány után a mosókonyhába

Márk viszont az elején jobb volt, amikor még nem váltogatta az érzelmeit, és inget viselt

"Vagy például a kamera többször is mutat az egyik lakásban egy Gábor Miklós-fotót (?) "

Robert Capa volt azon a képen, és ki is ment a fejemből, mi lehetett vele az utalás, de tényleg sokat mutatták

Szóval akkor utálod a 48 órát, a Halálos fegyver sorozatot, a Csúcsformábant és folytathatnám, ahol a végletekig elmentek a külsőségek nem egyezésén

ha még igaz is lenne amit írsz (de szerintem nem így van) ez akkor is egy film, és ők nem voltak barátok, hanem két idegen, szóval simán elment volna, hogy dramaturgiai szempontból jóval több különbség legyen a két srác közt

filmek extrái közt szokták mondani, hogyha két hasonló betűs szerepel a filmben még azt is megváltoztatják, épp azért, hogy a néző könnyebben tudja követni a történéseket

persze, a drogdíler srác túlszínészkedte a dolgot, ez ténykérdés, de amatőr szinten, és ez pont elég is volt hogy a többiek fölé emelkedjen :D

a Harcosok Klubjás dolog viszont tetszik, sok mindent megmagyarázna, pl, hogy miért Joe szobáján van az Eredet nyomtatvány, miért továbbra is egyedül játszik a Contrával, amikor Mák besegít, Joe ha Márk kivetülése, érthető miért nem fizet a taxisnak, miért Márk fizet helyette, és a kissrác miért csak Márkot rámolja ki

ez az elmélet már önmagában jobb mint az egész film :D

ergo Márk saját magát ölte meg a végén, a gonosz énjét elnyomta

ugyanakkor ez azért nem lehetséges mert Márk saját maga almába menne be? Joeként? és egy csomó másik jelenet ami ezt tönkreteszi, de az elgondolás érdekes

elég sok kritikát... akarom mondani ajánlót elolvastam a filmről és egyik sem hozta ezt fel, szóval szerintem ezt Szilárd nem akarta, vagy azóta nem leplezte le, de lehet ügyesebben megvágva ki lehetne belőle hozni egy ilyet, és az sokat javítana a filmen :D (bár nem mert a színészek továbbra is faarccal beszélnének, és a kamera az ott lógna a létra tetején) szóval eltelt egy év, jöhet a DC vágás :D

de majd ha jön Szilárd talán beavat, hogy ez benne van e a filmben, avagy csak mi látjuk bele

a gyártásvezető úr is nyugodtan nyilatkozhat :D

field 64 (törölt) · http://regiidokmozija.blog.hu 2016.05.27. 23:01:56

No, akkor érjünk a végére, itt a folytatás. :)

Azzal kezdtem, hogy mennyire tetszett, hogy egy lakótelep a helyszín, de nem fejtettem ki bővebben, hogy miért. Nem azért, mert lakótelepen laknék: nem ott lakom. Inkább azért, mert nekem meggyőződésem, hogy valami nagyon nincs rendben az emberek közötti kommunikációval. Te az utcán összeeshetsz, görcsökben fetrenghetsz, meghalhatsz, jó esetben csak keresztüllépnek rajtad (rosszabbik esetben: rád lépnek) azzal az attitűddel, hogy „mi közöm egy vadidegenhez”. Ugyanezek az emberek viszont egy vadidegen emberről mindenképpen tudni akarják, hogy miből él, milyen párt híve, milyen a szexuális érdeklődése stb., vagyis csupa olyan dolgot, ami tényleg nem rá tartozik, mert magánügy.

Ezzel a kedvenc teóriámmal a R.E.M. akaratlanul is harmonizál, hiszen egy lakótelepen az emberek szinte már nyomasztó közelségben vannak egymáshoz, mégsem alakul ki közöttük valódi kapcsolat: nem őszintén közelednek a másik felé, hanem alattomos módon, legbensőbb titkaiba, az álmaiba behatolván. Oké, hogy ez az én belemagyarázásom, de ezen a vonalon működött a film, kár, hogy tudatos alkotói szándék nem mutatkozott ebbe az értelmezési irányba (se).

Egyértelműen hiányosságnak érzem a mű kamaradráma jellegét, hogy tényleg csak azt a pár embert látjuk. Pedig épp a fentebbi értelmezési koncepcióhoz is jobban illett volna, ha megérezzük, hogy ezek az emberek más emberek, embertömegek között léteznek. Oké, értem én, hogy egy senkit nem lehet akarata ellenére FELISMERHETŐEN lefilmezni. Na de nem lett volna muszáj, hogy felismerhetők legyenek! Ha mondjuk a kocsiban játszódó jeleneteknél csak lábakat láttunk volna, amint néha elmennek az utcán, vagy embereket valamilyen optikai trükkel felismerhetetlenné torzítva: ez talán még a főhős függőségéhez is illett volna, hogy elmosódó, arctalan embereket lát, és a képi világ időnkénti monotóniáját is megtörhette volna.

A függőség. Megvallom, ezt a motívumot nem szeretem, és itt sem éreztem feltétlenül szükségesnek. Egyrészt gyakorlati okokból, mert a srác ezt nem tudta jól eljátszani. Ezért is volt jó dolog, hogy az ambulancia előtt kezdődik a film, mert erről a srácról el nem hinném, hogy komoly függő. Szerintem inkább a placebohatás szemléltetéséhez lehetne kiváló alany, mert valószínűleg egy C-vitamintól vagy egy pohár kólától is képes lenne produkálni az extázis jeleit, ha előtte elhitetik vele, hogy drogot kap.

Ráadásul nem igazán tudjuk meg, mi áll a srác függőségének hátterében. Családi problémák? Nem emlékszem, hogy erről bármi komolyat megtudnánk. Szerelmi bánat? Erre a motívumra se emlékszem. Anyagi roblémák? Tekintve, hogy szemmel láthatóan egyedül él egy viszonylag rendezett lakásban, ezt sem tartom túl valószínűnek. Szóval ha már ezt a drogos vonalat behozzuk, jobban ki kellett volna domborítani, hogy mit hiányol ez a srác az életéből, mit helyettesít a drogokkal? És egyébként nincs ennek más haverja, csak a feltaláló, és más emberi kapcsolata, csak a díler?

De ennél is fontosabb, hogy ezzel a függőségi motívummal a rendező tulajdonképpen fel is menti a hősét, hiszen nem ő tehet arról, ami bekövetkezik, hanem a DROG. Szóval „az alkohol öl, butít, nyomorba dönt” sztereotip igazságának szemléltetésébe fúl a dolog, alkohol helyett kábítószerre hangolva az egészet. A magam részéről sokkal hátborzongatóbbnak tartottam volna azt, ha mindkét hős felelőssége teljes tudatában teszi, amit tesz (ha már a korábban kifejtett HARCOSOK KLUBJA-szerű csattanó felé nem mentünk el).

field 64 (törölt) · http://regiidokmozija.blog.hu 2016.05.27. 23:39:31

Visszakanyarodnék egy másik, talán nem elég érthetően kifejtett észrevételemhez, a képekhez. Mondok egy példát, mire gondoltam. Tinto Brass – szerintem kissé alulértékelt – SALON KITTY (1976) című filmjének van egy különösen jó jelenete, amikor a hősnő – miután megtudja, mit akarnak tenni a kuplerájával –, egyre indulatosabban és felháborodottan fenyegetőzik, hogy ő akár még Hitlerhez is elmegy a panaszával. A direktor ekkor pár pillanatra bevágja a falon lógó Hitler-képet, és a felvezetés miatt hirtelen úgy tűnik, mintha a Führer Frau Kitty fenyegetőzése hallatán riadt arcot vágna. Vagyis itt egy díszletelem (a falon lógó kép) kapott vicces funkciót, de persze ahhoz, hogy ez működjön, kellett egy jól megírt jelenet és egy zseniális színésznő (Ingrid Thulin), aki ezt a poént jól fel is vezette. Szóval a Gábor Miklós–Robert Capa-kép esetében is ilyesfajta vizuális poénra gyanakodtam, és szerintem lehetett is volna ilyet csinálni, de végül is úgy éreztem, ez elsikkadt, vagy csak nekem nem jött le a poén.

Ugyanez a helyzet a seggbekúrós-faszos poénokkal is, amelyek ebben a formában tényleg erőltetettek és feleslegesek, pedig be lehetett volna építeni ezeket úgy, hogy tényleg viccesek legyenek, és a jellemábrázolás eszközeként hassanak. Épp ez a korosztály ugyanis az, amelyik hajlamos a külsőségek alapján megítélni a másik embert, és ahol alapvető (?) infó megtudni a másikról, hogy buzi-e, vagy sem. Ez a korosztály az, amelyik a férfiasságnak főleg a hamis külsőségeit veszi át – halálfejes fekete pólók, hörgő metálzenék, „cool” filmekből átvett álmacsó, homofób dumák stb. –, melyekkel a delikvens látványosan próbálja elhárítani annak gyanúját, hogy netán épp ő is homokos lenne, amint azt sokaknál a fizikai adottságok amúgy sugallnának. Szóval a lényeg, hogy ezeket a poénokat is kreatívabban lehetett volna beépíteni a filmbe, de e helyett inkább a fingós-böfögős amcsi tinivígjátékok szelleme kísért azokban a pillanatokban.

A R.E.M. számomra a gyerekkori élményeket idézi fel, amikor egy-egy kiránduláson vagy felügyelet nélküli kóborláson az emberfia teletömködte a zsebét mindenféle vacakokkal: érdekesnek látszó kövekkel, kavicsokkal, falevelekkel, gesztenyével, döglött bogárral, eldobott hulladékkal, szóval csupa olyasmivel, ami abban a pillanatban értékes és fontos kincsnek tűnt. Aztán odahaza kiürítette a zsebeit, és kiderült, hogy a sok begyűjtött dolog között alig van valami igazán fontos, és a nagyobb része kukába való.

A R.E.M. számomra olyan, mint e kisfiú zsebe a kiürítés után, de még a szelektálás előtt. Megvannak benne a megőrzésre érdemes értékek, de ott vannak nagyobb számban a kihajításra váró kacatok is. Már csak a rendezőn múlik, hogy ezt a szelektálást elvégzi-e, és főleg helyesen válogat-e, vagyis mit fog átmenteni a következő filmjébe. Szilárd már túl van a gyerekkoron, így kegyetlennek tűnő őszinteséggel kell megállapítanom, hogy a R.E.M.-nek sokkal látványosabban, sokkal ütősebben kéne tükröznie egy valóban markáns tehetség keze nyomát. És ezt az átütő erőt nem éreztem, csak egy biztató kezdetet, ami még bárhová vezethet.

El kell tehát dönteni, hogy az ember meg akar maradni olyasvalakinek, aki hungarikumokat gyárt az nCore és egy óhatatlanul szűkebb nézői réteg számára (melybe magamat is besorolom a jövőre nézve is), és filmjét/filmjeit baráti vagy nem baráti érzelmek alapján ítélik meg továbbra is, vagy megpróbál egy nagyobb közönség elé kilépni, és egy igazi, hosszabb távon ható műalkotást létrehozni.

Ez utóbbi cél eléréséhez viszont drasztikus művészi-emberi döntéseket kéne hozni. Kíváncsi vagyok, Szilárd melyik utat választja. Ismeretlenül is szurkolok a sikeréért, mert azt azért ezzel a filmjével is bebizonyította, hogy hajlandó dolgozni a sikerért, és vállalja a megmérettetést. Sokan nem lennének képesek erre, valószínűleg én se. Ezért nem rendezem a filmeket, csak írok róluk. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.28. 04:00:58

@field 64: "Azzal kezdtem, hogy mennyire tetszett, hogy egy lakótelep a helyszín, de nem fejtettem ki bővebben, hogy miért. Nem azért, mert lakótelepen laknék: nem ott lakom. Inkább azért, mert nekem meggyőződésem, hogy valami nagyon nincs rendben az emberek közötti kommunikációval. Te az utcán összeeshetsz, görcsökben fetrenghetsz, meghalhatsz, jó esetben csak keresztüllépnek rajtad (rosszabbik esetben: rád lépnek) azzal az attitűddel, hogy „mi közöm egy vadidegenhez”. Ugyanezek az emberek viszont egy vadidegen emberről mindenképpen tudni akarják, hogy miből él, milyen párt híve, milyen a szexuális érdeklődése stb., vagyis csupa olyan dolgot, ami tényleg nem rá tartozik, mert magánügy."

ez a legnagyobb klisé ami létezik, én legalább 10* voltam olyan helyzetben, amikor valaki a környezetemben rosszul lett, és fél perc alatt ott volt legalább 4-5 ember, és nézték mi kell a bajban lévőnek, ebből az egyik már telefonált

én magam is voltam már kétszer hasonló szituációban, és egyből jött valaki, nem azért, hogy elvegye a táskám

értem, hogy a urbanizáció velejárója az elidegenedés, de ez esetben miért is nem tetszett a VAN? pont ezzel kezdődik

másrészt én nem értem miért is kellene mindenáron jóba lenni a szomszédainkkal? elvégre mi közöm hozzájuk? lehet elmebeteg sorozatgyilkosok :D

"És egyébként nincs ennek más haverja, csak a feltaláló, és más emberi kapcsolata, csak a díler?
"

köszönöm, erről beszéltem, amikor arról írtam, a karakterek inkoherensek

a DROG behozására szerintem azért volt szükség, hogy Szilárd tereljen, hogy a drog miatt látja azt amit, miközben valójában MÉG álmodik, de nem igazán sikerült ezt jól kifejteni, pont amiatt, hogy kellett volna még legalább 2 álomjelenet, hogy tényleg ne tudjuk eldönteni mikor álmodnak, és mikor nem

nekem például volt egy borzasztó álmom egyszer, felriadtam, leszaladtam a konyhába inni egy pohár vizet, néztem magam a tükörben, hogy mi az úristen volt ez, aztán mikor kicsit megnyugodtam, visszamentem a szobámba hogy lefeküdjek... és bazdmeg, ott láttam magamat, amint alszok, vagyis MÉG álmodtam, és azt álmodtam, hogy felébredtem

érdekes, hogy amint megláttam magam álmomban egyből felriadtam a valóságban és nem is nagyon akartam visszaaludni annyira beparáztam :D

pedig nem ittam előtte, nem drogozok, de valami hasonlót tuti beleraktam volna ebbe a filmbe

mindenesetre örülök, hogy írtál, szerintem hasznos és értékes információkat cseréltünk :D

"Szilárd melyik utat választja. Ismeretlenül is szurkolok a sikeréért, mert azt azért ezzel a filmjével is bebizonyította, hogy hajlandó dolgozni a sikerért, és vállalja a megmérettetést."

ezzel is egyetértek, már csak az a kérdés, bírja e a valóban őszinte kritikát, mert rajtam kívül, - meg lényegében rajtad is - kevesen szedték így ízekre ezt a filmet

field 64 (törölt) · http://regiidokmozija.blog.hu 2016.05.28. 09:29:40

@scal:

„ezzel nem értek egyet, Szilárd volt a rendezőm filmeket néz, kritikákat ír most már jó hosszú ideje, igenis az Ő VÉTKE hogy nem ismerte fel, hogy a két srác bűnrossz”

Ezzel meg én nem értek egyet. Oké, persze, a színészvezetés a rendező dolga. De azt azért tudjuk, hogy az „igazi”, nem amatőr filmek világában sem mindig a rendező a nagyfőnök, a színészeket sem feltétlenül ő választhatja meg, vagy cserélheti le. Egy amatőr film esetében is el tudom képzelni, hogy nem teljesen a rendezőn múlik, hogy kikkel forgat. Továbbra is azt mondom, ha amatőr létemre színészi feladatot vállalok, akkor is legyen bennem annyi önkontroll, hogy megítéljem magamról, tényleg alkalmas vagyok-e erre, vagy csak szeretnék az lenni. Szóval a felelősség aránya ugyan tényleg nem 50-50%, de nem is 0, még a színészi oldalról sem.

„Szóval akkor utálod a 48 órát, a Halálos fegyver sorozatot, a Csúcsformábant és folytathatnám, ahol a végletekig elmentek a külsőségek nem egyezésén”

Ezt nem mondanám, ámbár a 48 ÓRÁ-ért sose voltam különösebben oda, a CSÚCSFORMÁBAN-t nem is láttam, a HALÁLOS FEGYVER meg annak ellenére tetszik, hogy Mel Gibsont sose kedveltem. :)

Megnézem az ilyesfajta filmeket is, azt se mondom, hogy nem tetszenek, de az első pillanattól kezdve tök egyértelmű számomra, hogy nem az ÉLET hozta össze ezeket a túl feltűnően különböző karaktereket, hanem a forgatókönyvírói önkény. Egyébként ha van hollywoodi sablon, amit egyértelműen utálok, akkor az az, hogy most már a polkorrektség jegyében KÖTELEZŐ beletenni minden filmbe egy fontos néger szereplőt, és egy kevésbé fontos, de jól észrevehető ázsiait, meg egy jópofa meleg karaktert. Természetesen alapvetően pozitív beállításban mindegyiket. :)

„filmek extrái közt szokták mondani, hogyha két hasonló betűs szerepel a filmben még azt is megváltoztatják, épp azért, hogy a néző könnyebben tudja követni a történéseket”

A mainstream filmeket a lehető legnagyobb tömegeknek szánják, és ezért szerintem tök egyértelmű, hogy az érthetőség érdekében nem a három, hanem az egy számjegyű IQ-val rendelkező potenciális nézők értelmi képességeihez igazodnak mindenben. És ez a mainstream filmek többségén meg is látszik.

„ez az elmélet már önmagában jobb mint az egész film”

Ha Szilárd egyszer remake-elné ezt a filmjét (mert a R.E.M. tipikusan az a film, amiből többet ki lehetne hozni, mint amennyit elsőre sikerült), akár ezen a vonalon is elindulhatna. :) Oké, ez sem eredeti ötlet, de hát ugye, ez az álomdolog se az, meg igazából nem az a lényeg, hogy egy ötletet ki dobott be először, hanem az, hogy ki milyen ügyesen használja azt.

„ez a legnagyobb klisé ami létezik, én legalább 10* voltam olyan helyzetben, amikor valaki a környezetemben rosszul lett, és fél perc alatt ott volt legalább 4-5 ember, és nézték mi kell a bajban lévőnek, ebből az egyik már telefonált”

Nyilván emiatt látod ezt klisének. Én meg amiatt nem, mert én meg épp ellenkező (részben személyes!) tapasztalatokat szereztem jóval gyakrabban. Ezt egyébként nem kapcsolnám teljesen egyértelműen az urbanizációhoz, de számomra a lakótelepi helyszín erre a tapasztalatra úgy bír ráerősíteni, hogy nem direkten szájbarágós.

„másrészt én nem értem miért is kellene mindenáron jóba lenni a szomszédainkkal? elvégre mi közöm hozzájuk? lehet elmebeteg sorozatgyilkosok ”

Hát épp ez az! A hírekben napi szinten hallunk ilyeneket, hogy a szomszédok csodálkoznak a legjobban, hogy a mellettük élő tényleg baltás gyilkos volt, meg halálra éheztette a kisgyerekét stb., stb., mert igaz ugyan, hogy hallottuk az üvöltözést, a sikolyokat, a segélykiáltásokat, a dulakodás zaját stb., de hát nem gondoltunk semmi rosszra, meg nem akartunk beavatkozni a másik életébe, mert ha homokba dugjuk a fejünket, abból nem lehet semmi baj. :)

„nekem például volt egy borzasztó álmom egyszer...”

Én napi szinten álmodok olyanokat, hogy közben még meg is győződöm arról, hogy „baszki, ez tényleg nem álom, ebben a helyzetben most tényleg benne vagyok”, és erre szépen felébredek. :)

De előfordult már olyan is, hogy valami kellemeset álmodtam, közben működött a belső önuralmam, és hirtelen tudatosan azt mondtam magamnak, hogy „hiszen ez csak egy álom, a picsába az önuralommal, használd ki a helyzetet, még mielőtt felébredsz”.

Ahogy a kezdet kezdetén is írtam, a felsorolt kifogásaim ellenére összességében nincs bennem egyértelműen negatív kép a filmről. Vissza tudok rá emlékezni, még azt se mondom (és ez nálam komolyan nagy szó!), hogy nem fogom újra megnézni, sőt kíváncsi vagyok a következőre is. Márpedig ezt a hatást egy profi stábbal, nagy költségvetésből készült film sem mindig éri el nálam. :)
süti beállítások módosítása