Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Műanyag égbolt - KAFF (Pannónia-Matolcsy-díj)

2023. július 05. - scal

Nem leszek most népszerű, de rettenetesen gyűlöltem ezt a filmet, mind a majdnem két teljes óráját.

mv5byzmzmtviyzaty2riys00nzmyltkwyzqtodbintawodewmzc4xkeyxkfqcgdeqxvyote3ntyyote_v1.jpg

És hát, van bőven miért gyűlöljem. Ez tipikusan az a film, ami csak addig érdekelt, amíg meg nem néztem a belőle készült trailert, és aztán nyugtáztam magamban, illik megtapsolni, merthogy egész estés animáció, és magyar. És legalább mint olyan, van. Jankovics Marcell után is létezik rajzfilm. De, hogy én ettől mennyire nem várok semmit. És még így is képes volt hozni az elvárásaimat. Mármint abban az értelemben, hogy én ezt utálni fogom. Na nézzük sorban miért is.

Először. Nagyon utálom, ha ennyire nyilvánvalóan lopja egy alkotás az előtte lévőt, akkor is, ha csak egyet, de az azonnal felismerhető. A Műanyag égbolt viszont legalább öt sci-fi klasszikust lop, és azokat se túl ügyesen. Megpróbálnék spoilermentesen ráfordulni ezekre, de a helyzet az, hogyha nem láttad őket, a Műanyag égbolt fogja elspoilerezni valamennyit. Először is itt a legnyilvánvalóbb, a Zöld szója, még csak három mondatot tudóskodtak a tudósok, de már ott üvölt az agyamban, ez bizony a Zöld szója pepitában. Azután Logan futása, Szárnyas Fejvadász sőt, ha lehet ilyet, akkor Szárnyas Fejvadász 2049, ez utóbbi főleg a hangulatában és képi világában jelenik meg. De van itt Fallout 3-4, amit a kiszáradt Balaton és az elpusztult Miskolc idézett meg sőt, hát visszakacsint mindenki kedvenc Mátrixa is. És ha már rajzfilm, akkor nekem bizony a Nauszika és a szél harcosai is eszembe jutott.

Másodszor utálom, ha valakik csak és kizárólag így tudják elképzelni a jövőt. A Nauszika aztán egy kétségbeesett és depressziós rajzfilm volt, de még az is kínált valamiféle megoldást, hogyan fog az emberiség felülkerekedni a veszélyen, sőt, hogyan képes túlélni az apokalipszist. A Műanyag égbolt nem kínálja ezt, helyette bemutatja az első negyedórában, micsoda egy ótvar hely lesz Budapest, a - fogalmazzunk vésztjóslóan - nem is olyan távoli jövőben. Itt egy Nyugati pályaudvar, ott egy Lánchíd, oszt' jónapot. Majd innen végig vezeti a nézőt egy olyan utazáson, amihez képes Dante Pokla akciós fapados járat a Mercator Travelnél. Teszi mindezt vontatottan és unalmasan, mígnem rájövünk a sci-fi itt csak asszisztál a párkapcsolati drámához. Az egzisztencialista kérdések miatt akkor is csak csordogál, amikor izgalmas akciót láthatunk. A végkifejletben pedig mindezt megkoronázza a létező legnagyobb klisével, amit sci-fiben csak létezhet.

839709_muanyag.jpg

Harmadszor itt a rajztechnika, amivel készült. A hátam közepére kívánom amióta csak ismerem. Legelőször Richard Linklater 2006-os filmjében, a Kamera által homályosanban találkoztam vele, és azóta a világból ki lehet üldözni vele. Csak maga Linklater kétszer alkalmazta ezt a technikát, ilyen volt már a 2001-es Az élet nyombában, sőt tavalyi filmje az Apolló 10,5 - Űrkorszaki gyerekkor is. Ha ezek közül bármelyiket láttad, akkor tudod, hogy milyen a Műanyag égbolt is. Úgynevezett rotoszkópos eljárással először felveszik a színészi játékot, majd kvázi visszarajzolják őket a mozgóképre. Akit bővebben érdekel, azoknak ajánlom a The Last Express című játékról szóló ismertetőmet, ott bővebben kitértem rá, és a technikát is virtuózabban megoldották. De hát az egy játék.

A Műanyag Égbolt rajzstílusa viszont egy az egyben a Kamera által homályosanra hasonlít, ugyanazok a hókadt színek, ugyanaz a mosott érzet, ugyanaz a vonalvezetés, még az animálás viszonylagos darabossága is egy az egyben azt idézi. Mindazonáltal a rajzminőséggel sok bajom nem volt, csak ez a technológia számomra nem szimpatikus. A legjobban az zavart, hogy mennyire pontosan megrajzolták Keresztes Tamás, Szamosi Zsófia, és főleg az általam sokszor favorizált Hegedűs D. Géza alakját, aki most hirtelen a legidegesítőbb szereplővé avanzsált. Ennyire aprólékosan szerintem nem kellett volna a külalakjukat imitálni - Hegedűs D.-nek még a manbunját is megrajzolták -, miközben a mozgásuk és mimikájuk, vagyis a színészmesterségük eszköztára láthatóan elveszik, a rotoszkopikus eljárás során. 

Szóval kreativitással, eredetiséggel, és formabontó ötletek sokaságával még véletlenül se vádolnám Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta filmjét. Nyilvánvalóan tetszett nekik egy rakás másik alkotás, azt összeturmixolták, aztán csináltak belőle valamit. Csak annyi a baj, hogy a turmixolás során arra már nem figyeltek, hogy a filmnek saját ízvilága legyen, lévén minden egyes eleme valahonnan máshonnan köszön vissza. Pillanatnyilag jól oltja a szomjat, ebben a sivár, rajzfilmek nélküli új-Magyarországon, de mire felhörpinted, már keverheted is a következőt.

A filmet a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál keretein belül tekintettem meg.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kövess minket Twitteren is:  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lutánnia 2023.07.06. 00:32:58

Fura,nekem meg pont azért tetszett mert minden 70es scifit lelopott. Sőt az egész olyan volt, mint egy ilyen elfelejtett '70es scifi izé, kicsit minden van benne, de úgy szórakoztató a maga bumfordiságával (am szerintem már a logan futása is kicsit ilyen).
Tipik olyan film, amit a helyi tv műsora után benyomtak a Hálózat tv-n 2002ben.
Látom a hibáit, de nem tudtam haragudni rá. És félre ne értsd, nem azért mert picit savanyú, de a miénk blabla...,
hanem mert egy tök klassz bfilm veszett el benne, amit ha jobban kihangsúlyoztak volna (és nem Tarr Bélával próbáljak eladni) sokkal jobb lehetett volna az egész.

Gery87 2023.07.12. 22:48:13

"Harmadszor itt a rajztechnika, amivel készült."

Nekem valahogy tetszik, semmi bajom vele.
Azon nem lepődöm meg hogy magyar film és nem lett eredeti.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.08.04. 22:30:55

Annyira mély a története, és olyan jó az animációja, hogy keresnem kell a szavakat! Nem tudnék dönteni, hogy melyik is tetszett jobban?! Az egyszerű elmesélése annak, hogy milyen végletekig önző az ember, vagy az, hogy az utolsó kő, a fix tárgyak, épületek, a mozgó járművek, az eső, a folyó, a világ létrehozása, megjelenítése animálása a jobb ennél a filmnél?! Ha mindenáron keresni akarnék hibát az max annyi, hogy Miskolc olyan hegyek között van, mintha valahol a magas tátrában/alpokban lenne, nem a magyar dombok között. De a hegyek is nagyon jól néznek ki! Simán benne lesz nálam az év végi top 10 filmben idénről!
süti beállítások módosítása