Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vasember (2008) - revisited (2019)

2019. április 11. - scal

Két hét maradt hátra a mindent (?) lezáró Bosszúállók - Végjátékig. Ennek kapcsán elmélkednék kicsit honnét is kezdődött ez az egész. Számomra ez a film volt 2008 meglepetése. Eddigre már a legtöbb képregényfilmet láttam és nagyjából tudtam mire számítsak egy képregény feldolgozástól, úgyhogy ilyenek után, hogy pl.: Megtorló; meg Szellemlovas, valami hasonlót vártam a Vasembertől is.

"- Tony Stark képes volt megépíteni ezt egy barlangban, kacatokból!

- Sajnálom, én nem vagyok Tony Stark."

ironman.jpg

Szerencsére a Vasember valahogy teljesen máshogy közelíti meg az egész képregény feldolgozás kérdését. Legjobban a The Dark Knight-hoz lehetne hasonlítani. Mindkettő a realitás talajára helyezte az egész szuperhősködést. Bár az igaz, mindkettő esetében közrejátszott, hogy nincsen radioaktív pók, vagy Hulk-féle metamorfózis, így sokkal befogadhatóbbak azok számára is, akik alapból nem szeretik, vagy egyenesen elutasítják a képregények világát. A Vasember azonban új boom-ot adott a hasonló feldolgozásoknak. Csak azt nem értem, ha lehet így is, miért van az, hogy leginkább középszerű végtermék az eredmény. Szóval nem sok jót hallottam/vártam a filmről/től, ráadásul mivel itthon meg sem jelent a képregény, nem olvastam egyik kalandját sem. Mindezek tükrében már előzetesben azt kell mondanom, a Vasember kevés hibájával közel tökéletes alkotás. Tizenegy év távlatából fikarcnyit sem változott a véleményem. 

Robert Downey Jr. tökéletes Tony Stark, meglehet ez élete szerepe. A filmben talán az látszik, hogy az elmúlt tíz évben azt sem tudta merre van, és ezen tapasztalatai megnyilvánulnak pálfordulásában. Mondhatni elvinné az egész filmet a hátán, talán csak Johnny Depp Sparrow alakítását tudnám hozzá hasonlítani, annyira parádés amit véghezvisz. Stark hihetetlenül laza playboy - sokkal lazább, mint Bruce Wayne valaha is lesz - pofátlan, nemtörődöm, mégis annyira jól csinálja, egyfajta sármmal, hogy nagyon szeretnivaló, és nem lehet rá haragudni. A mellékszereplők is telitalálatok, még a legutolsó mellékalak is kihozza a maximumot a szerepéből. Jeff Bridges ezer éve nem alakított ilyen jót, Gwyneth Paltrow pedig még mindig milyen szép. Az pedig külön jó pont, hogy Starknak ő a mindenese nem valami komornyik.

A filmet nagyon jól építették fel. Egy akció dús kezdés, aztán a háttér bemutatása, mindezt úgy, hogy tíz perc után szinte mindent tudunk a szereplőkről. És bár összességében az akció részek alig harminc percet tesznek ki, egy percre sem unatkozunk a film alatt. Mindvégig izgalmas tud maradni, érdekes, vicces, nem eltúlzott, hanem megfelelő adag humorral, hogy fenntartsa azt a könnyed atmoszférát, amiben a film a leghitelesebb tud maradni.

iron_man_1_1.jpg

Az egyetlen apró bibi, talán a filmvégi showdown, ami kicsit elcsépeltnek tűnik, merthogy kell egy ilyen. De nekem még ezzel sem volt sok gondom. Hiszen Stark egy nyomorék, semmit nem ér, ha kiveszik a melléből az éltető elektromágnest. Két jelenet is mutatja ezt, az egyik komikusan, a másik tragikusan. Legalább mutatták azt is, hogy Stark ugyan mulat, és dőzsöl, de azért ott van benne az ember is, a vas mögött. Említettem, hogy a valóság alapjaira helyezi a történéseket a film. Ez így is van, mivel Stark egy zseni, feltaláló, mérnök, így kapásból elhisszük neki, hogy képes hihetetlen fegyverek, és páncélok építésére. 

Persze lehetnek logikai bakik, mert nem nagyon értek a nyomtatott áramkörökhöz, - inkább mérnöknek mentem volna - de viszonylag logikus, mert Stark is csak ember, aki egy szuperpáncélban próbál valamit tenni a világért. Azért a világért amit ő is kihasznál mint fegyvergyáros. A legtöbb film valahogy elcsúszik egy banánhéjon, pl. az erőltetett viccelődésen, itt erről szó sincs. Nem is tudom mikor hallottam utoljára ennyi közvetlen, és új poént egy amerikai filmben. És mindezt úgy, hogy attól sem riad vissza, hogy kigúnyolja a képregényfilmes kliséket. Lásd a film utolsó öt perce. Vagy egy szerelmi szálon. Itt ami folyik Downey meg Paltrow közt az teljesen rendben van.

Történetről különösebben nem írnék. Legyen elég annyi, hogy Stark egy afganisztáni fogság után - amikor megkapja a műszívet - elhatározza ezentúl a háború ellen fog harcolni, és gyökeres életszemlélet változáson megy keresztül, de a film azt is bemutatja, hogy is készül el a páncéllal. Részletes és érdekes módon. Vagyis alapvetően eredettörténetet láthatunk. A látvány elsőosztályú, igazi mozis film, amit sajnos nem ad vissza egy tévé 82 cm képátló alatt. A zene egy csoda. Leginkább az okos jelzőt tudnám említeni rá, sosem tolakodik előtérbe, inkább kiegészíti amit látunk, szerves részévé válva a filmnek. Az utóbbi idők egyik legjobb filmzenéje, érdemes beszerezni a CD-t is.

iron-man-1-robert-downey-jr-terrence-howard.jpg

A film vége pedig olyan, hogy azt gondoltam Hollywoodban manapság ilyen nem történhet meg. Abszolút telitalálat, talán ezerszer néztem meg. Úgyhogy akár látatlanban is azt tudnám javasolni, bármikor fogyasztható. Favreu-nak zsigerből ment ez a könnyed stílus - aki ugye Stark testőrét is alakította - mert úgy újítani, hogy közben hű maradt a képregény szelleméhez is. Stan Lee nem győzött áradozni róla, milyen jól sikerült a film.

A DVD kiadásról -

Háromféle verzió kapható a hazai piacon, egy o-ringes pillangó tok, egy steelbook, valamint egy maszkos kiadás. Mindhárom verzió ugyanazokat az extrákat tartalmazza, tehát lényegében azt szerzi be a fan, amelyiket szebbnek tartja. Én ezekért a maszkos kiadásokért sosem rajongtam, és ugyan a hagyományos tokos is ötletes, szerintem azért a steelbook az elit kategória. A Vasembernél nem kiadni fémdobozban kihagyott ziccer lett volna. A fémdoboz stílusos, dombornyomott, belső borítóval, és két fémes hatást keltő DVD-vel.

A szinkron remek, talán az utóbbi idők legjobbja, amivel nincs problémám. A színészek hozzátesznek és nem elvesznek a karakterekből, mint a legtöbb esetben 2000 után. 5.1-es magyar és eredeti hang van rajta. Valamint - hogy minek? - egy lengyel hang alámondásos verzió, meg egy cseh szinkron. Helyettük azért jobb lett volna egy eredeti DTS. A hang egyébként annyira jó, hogy nyugodtan lehet tesztelni vele a házimozi rendszer beállításait. Aki a megfelelő technikával tudja nézni, csodálatos élménnyel gazdagodik. A kép szintén nagyon szép.

ironman_1.jpg

Extrák: legnagyobb fájdalmamra nincs audiokommentár, egyetlen egy sem. Azért egy ilyen szép kiadásnál ez bizony baj. Helyette van egy csomó kihagyott jelenet, valamint egy rejtett extra az 1.-es korongon. A kihagyott jelenetek mindegyike jó - talán csak a katonai parádé az értelmetlen -, de mivel a film pont így jó, ahogy van, nem tudom, nem-e lassította volna csak a film sodrát. Leginkább azok a részek szenvedtek csorbát, ahol Rhodes jelen van - emiatt az őt alakító Terence Howard össze is balhézott a stúdióval, mire a második részben lecserélték a karaktert Don Cheadle-re aki szerintem sokkal rosszabb a szerepre. De mindenképpen üdvös, hogy nem csak két hosszabb jelenetet tartalmaz ez a blokk, mint a legtöbb esetben.

A 2. korongon találhatók az igazi csemegék. Egy 108 perces werk, egy majdnem egy órás visszatekintő, honnan is indult Vasember, próbafelvételek a színészekkel, valamint egy fullos képgaléria. Ráadásul mindez magyar felirattal, úgyhogy akár egy egész napot el lehet tölteni a film boncolgatásával.

Kis érdekesség, hogy a menekülős jelenetnél, amikor kérdezik milyen nyelven beszélnek, valamiért úgy fordították lengyelül beszél, pedig eredeti hangsávban tisztán lehet hallani a magyar beszédet, és még mondja is Downey, hogy magyarul beszélnek. Lehet a szinkronrendező nem merte bevállalni, hogy az afganisztáni terroristák közé magyarok is keveredhettek? Véleményem szerint azonban a félrefordítás egyrészt elég genyó dolog pont a lengyelek felé - úgyis állandóan őket szívatják minden filmben -, másrészt szerintem inkább humoros, mintsem sértő.

maxresdefault_63.jpg

Szóval ennyi lenne. A Film 10/10, a DVD kiadás 8/10, mert azért a DTS és az audiokommentár hiánya egy fájó pont, és lehetett volna pár interjú is talán.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.03.17. 00:05:55

Azért a realitás talaja még a Batmannél is erős, nemhogy a Vasembernél, de igen, ez még a hihetőbb sztorik közé tartozik és szerintem ez kell a közönségnek.

De azért abban a páncélban akkora erőhatások éri a testét néha, hogy simán bele kellene halnia :)

Ettől függetlenül egy nagyon jól eltalált film, aminek sajnos a második része teljesen súlytalan lett, de én nagyon bízok Shane Blackben, mert igen jó írónak tartom.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.03.17. 00:45:28

@lisztes: az ilyen sorozatoknál ahol a második rész gyengébb általánosságban az a jellemző, hogy a harmadikra összekapják magukat az alkotók

és a Batmannél persze hogy nem tud realistább lenni, mert azért mégis repül meg minden, deee azért számomra még mindig hihetőbb, mint a F4, Szellemlovas, Hulk, vagy bármi más

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.17. 09:37:07

stark jobb playboy, mint bruce, persze, hiszen stark playboy, bruce meg eljátssza. ;)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.03.17. 09:52:12

@scal: Na, ilyen kéremszépen egy igazi jó kis rajongói cikk. Kivételesen még egyet is értünk, ez ez egyik legjobb szuperhősfilm ever, bár a 10 pont kicsit túlzás. Nekem sokakkal ellentétben a második rész is bejött, egy árnyalatnyival valóban gyengébb, mint az egy, de ez már csak a folytatások velejárója. A dvd kiadás nekem annyira nem jött be, ez a 108 percnyi extra rém unalmas volt, inkább éreztem azt, hogy az volt inkább alényeg, hogy elmondhassák, hogy 108 perc extra van rajta, és nem az, hogy valódi tartalommal töltsék meg a lemezt. Bár az is igaz, hogy az ezzel egy időben kiadott Sötét lovag dvd-je még sokkal rosszabbul sikerült.
A harmadik várós-mozibannézős, ha nem olyan lesz, mint az eddigi trailerek, akkor szerintem rendben lesz a dolog.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.03.17. 11:15:36

@Santino89: ezen a cikken ma még valszeg dolgozok, mert ugye 4 éve írtam, és ki kellett belőle vennem egy csomó mindent, ami időközben aktualitását vesztette, és nem is vagyok vele elégedett, sok mindenre ki sem tértem, pl. zene.

Az extrákban is igazad lehet, mert nem emlékszek rá, ellentétben a karib extráival, pedig azt sokkal régebben láttam.

Gery87 2019.04.22. 23:31:00

Sose tudtam megemészteni ezt a modern Vasembert.

"Mindkettő a realitás talajára helyezte az egész szuperhősködést."

Komolyan veszi magát, de közben ez egy képregény.....úristen! Mindezt a XXI.sz-i playboy köntösében...na ez még rátesz....

Pont nem a "radioaktív pókokon" kéne fennakadni.....
Batmannak, Pókembernek a bőr meg pókruciban 30 éve jól állt a valós problémákkal való szembenézés, a komolyság.....miközben kétarcokkal, gyíkemberekkel meg madárijesztőkkel viaskodtak....
itt meg nézhetjük ezt a "full reális" tudományoskodó szart, ahogy egy gazdag a pénzével majd megváltja a világot (Elon Musk, Steve Jobs....) modoroskodik....ráadásként meg felvesz egy bádogrucit....ajistenem....

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2019.04.23. 22:17:06

@Gery87: Batman nem a pénzével vátja meg a világot? épphogy kb. mindennel alulmarad Vasemberrel szemben, külön kell neki batmobil, meg repülő, Vasembernek meg egy ruha, ami egyszerre mozgatja is meg védi is

Gery87 2019.04.24. 14:06:37

@scal:

Batman nem fedi fel a kilétét....
Bruce Wayne egy visszafogottabb karakter, nem egy ripacs....

A vasemberben pont az a gáz, hogy a bádogruha marha nagy túlzás....
Pár cm-re van a testétől az egész hóbelebanc, de van benne rakéta, meg sugárhajtómű....stb:D
Meg ha becsapódik valahova, semmi baja nem lesz....pedig mint mondtam "gyűrődőzóna" kb semmi.....egy véres paradicsompüré maradna a testéből.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2019.04.27. 01:55:54

@Gery87: extremis

Batman is felfedhetné, kit kellene védeni hogy megölik? Alfrédet? :D

victor vacendak 2019.05.05. 19:30:29

A film elején arról volt szó, hogy a reaktor a szilánkot tartja távol Stark szívétől. De később, abban a teljesen nonszensz jelenetben, mikor Pepper benyúl neki, nagyon úgy túnik, hogy ott, ahol sternumnak, bordáknak és legfőképpen a mediastinum szerveinek - mint a szív - kéne lenni, csak egy 6-8 centi mély hengeres üreg van. És csórikám azért lélegzik annak ellenére, hogy ott figyel egy marha nagy lyuk a melly közepibe...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2019.05.05. 20:13:24

@victor vacendak: egyébként igen, szerintem ez még azért volt, mert az volt az első film, és poén szinten oldották meg, később ezen is komolyítottak, hovatovább, valahogy vissza is kerültek ezek a szervek, testrészek, vagy mik :D
süti beállítások módosítása