Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A félszemű

2011. március 06. - Santino89

"Egy jó bíróra van szükségem" 

A félszemű kedvéért elzarándokoltam a legközelebbi multiplexbe, westernrajongó hugommal az oldalamon. Miért is ne tettem volna? Az előzetes valami hihetetlen jóra sikerült, a műfajt meg amúgy is szeretem. Nem mellesleg pedig az Oscar jelölt filmeket tekintve, idén ez tűnt számomra a legígéretesebbnek. A színészek már első látásra jónak tűntek, a Coen tesók neve nálam garancia, a Nem vénnek való vidékkel pedig bebizonyították, hogy van érzékük a westernekhez. Ami pedig a leginkább meggyőzött az az volt, hogy a Nem vénnek való vidék is a nagyvásznon működött leginkább. A John Wayne-féle régebbi feldolgozását már nagyon régen láttam, így igazán összehasonlítási alapom sem volt.

Ehhez képest csalódtam. Egy teljesen közepes filmet láthattam, jó színészekkel, pár jó pillanattal és kissé lassú tempóval. Nem, egyáltalán nem volt unalmas a film. De különösebben erős, vagy szórakoztató sem. Jó ötlet volt, hogy a főhősnőt, Mattie Rosst tették a középpontba, miatta működik egyáltalán a film, Hailee Steinfeld pedig csodálatos volt a szerepben. Egy 14 éves, bájos kislány, meglepő akaraterővel, céltudatossággal, és határozottsággal. Tényleg ő élteti a filmet. Matt Damon jelenléte poénnak jó, de amúgy nem sok minden másra. Jeff Bridges a félszemű marshall szerepében hozza a kötelezőt, a részeges, anekdotázós, öreg alkoholista alakja tényleg szórakoztató. A negatív oldalon áll Josh Brolin, akit egyébként nagyon bírok, de ezúttal nem sok teret adnak neki a kibontakozásra. Szintén jó volt még látni Barry Peppert, de semmi több.

A film meg közben csordogál előre a mag nyugodt tempójában, de igazán nagy dolgok nemigen történnek. A végén a nagy finálé is kissé gyenge... de aztán Mattie Ross leesik a kígyókkal teli verembe. Itt pedig életre kel a film. Ez a jelenet valami elképesztően izgalmas. A következő, amelyben a félszemű vágtat eszeveszettül a hóesésben, pedig szintén lenyűgöző, hangulatos, itt érezzük igazán, hogy egy Coen filmet láthatunk. Aztán leblende, és jön a borzalmasan kiábrándító epilógus, amit igazán kihagyhattak volna: az édes kislányból félkarú vénlány lett, aki soha többé nem találkozott se a fészeművel, se a texasi rangerrel.

Ha már újkori western, akkor sokkal inkább a Börtönvonat Yumába. Sokkal szórakoztatóbb, élvezetesebb film volt. A félszeművel az a legnagyobb probléma, hogy ha leszámítjuk a végéről azt a hihetetlenül jó tíz percet, akkor olyan, mintha nem is egy Coen filmet néznénk, hanem bárkiét. És ez nagyon szomorú ilyen markáns alkotóktól. Azt meg végképp nem értem, hogy jelölhették ezt a teljesen közepes filmet ennyi Oscarra, de nem csoda, hogy nem nyerte meg egyiket sem, szerintem az utókor se nagyon fog rá emlékezni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trashman78 2011.06.04. 15:50:13

Helló!
Én személy szerint rühelem John Wayne-t,ekkora karakter
"szinész?"-t az életbe nem láttam. Jeff Bridgies ezer-
szer jobb és a remake is. John Wayne filmjei olyanok,
hogy ha egyet láttál, láttad mindet.Túl van értékelve.
Jó blogozást, hali!

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.06.05. 18:13:53

Nézd, az amcsi mítoszhoz hozzátartozik John Wayne karaktere. Senki se mondja róla, hogy egy színészisten, de az akkori amerikai cowboyos filmek világába tökéletesen beleillett. Nekem sem tartozik a kedvenceim közé, de azért szerepelt pár igen csak jó filmben, pl a Rio Bravo-ban.

Oldfan 2011.11.12. 17:56:23

Úgy ám, a Rio Bravo igazi klasszikus, de az eredeti "félszemű"(True Grit) is egy kis gyöngyszem. Ez a mostani "modernizálása" messze elmarad a John Wayne mozitól. Ahogy parodizálja benne az egykori önmagát, az igazán szórakoztató, pláne ha az ember ismeri a fiatalkori modorosságait.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.11.13. 00:00:30

Majd lehet ideje lenne lassan tényleg újranézni a régebbi verziót is...
süti beállítások módosítása