Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Pokoli forgatások 2. - Alien 3 - A végső megoldás: Halál (1992) 

2016. május 16. - scal

Valamikor 1993–94 tájékán:

– És akkor rámarkol az Élienre, miközben esik le az olvadt lávába, és azt mondja neki: Velem maradsz. És meghal!

– Hmmm... tényleg rámarkol?

– Hát, hogy nehogy elszökjön.

– És azt mondja: Velem maradsz?

– Azt!

– Oké megnézem, kösz a kazit!

Utólag belegondolva, hihetetlen micsoda baromságokkal színezték ki filmes beszámolóikat az osztálytársaim...

Előre szólok, hogy az ismertető SPOILER FILLED, csak akkor kattints, HA már láttad a filmet!

alien3.png

Bevezetés 

Köszöntök mindenkit az Alien 3 ismertetőjében! A végső megoldás: Halál a filmtörténet egyik legnehezebb forgatása volt. Emiatt úgy gondoltam, beleillik nemcsak az Alien-filmeket bemutató cikksorozatunkba, hanem új rovatomba is, amelyben különösen gyötrelmesen kiizzadt filmeket mutatok be. A bolygó neve: Halál azzal ért véget, hogy Ripley-n kívül csak hárman ússzák meg a kalandot; Newt, a nyolcéves telepeslány, a Michael Biehn által játszott Hicks tizedes és Bishop, a fejlett generációs android, akit Lance Henriksen keltett életre. Miért fekete bárány az Alien 3. része? Miért utálja mindenki? Beleértve rajongókat, kritikusokat, szereplőket és magát David Finchert, a rendezőt is? Mert fogták ezeket a megszeretett karaktereket, és lehúzták a WC-n már a kezdő képsorokban.

Én viszont imádom ezt a filmet! A hangulata briliáns, nyomasztó a bezártságból eredő atmoszférája, az akciójeleneteknél a szék karfáját szorítod, és közben a horrorelemeket sem hanyagolja el. Ez a rész mert újítani. A négy film közül ez az egyetlen, ahol nem azzal lesz vége a filmnek, hogy Ripley-nek menekülni kell valahonnét, ahol a visszaszámlálás után minden felrobban, és ahol az Idegent nem úgy pusztítják el, hogy kilökik a világűrbe! Itt láthatjuk először enni az idegent, megismerjük hogyan lát, és végre nem emberből kel ki!

236.jpg

A producerek azt kérték Finchertől, hogy rengeteg suspense-elemet építsen a filmbe, és ennek a rendező eleget is tett. Sok jelenetnél csak mi tudjuk, mi vár az áldozatra. Ezekkel valóban sikerült 180 fokot fordítani az Idegen felbukkanásán. Az első részben még az volt a nyomasztó, hogy nem tudtuk, mitől kell félni. Itt viszont az, hogy mi tudjuk csak igazán. Ez logikus is, hiszen a néző már kétszer találkozott a szörnnyel, és nem hatott volna meglepetésként.

 

A film 

2179-ben, mindössze napokkal az Aliens eseményei után a Sulaco fedélzetén tűz üt ki a hibernálókamrában. Emiatt egy mentőkabin hagyja el a hajót, és becsapódik a Fiorina Fury–161-es börtönbolygóra, amely a Weyland-Yutani által fenntartott ólomöntöde volt, de mára csak 22 elítélt és 3 biztonsági ember maradt ott őrizni a takaréklángot. Landoláskor mindenki meghal, kivéve Ripley-t. Ez az egyetlen Alien-film, amelyben Sigourney Weaver az egyetlen női szereplő. Mindenki más rossz arcú, kopaszra borotvált, dupla Y-kromoszómás, vagyis különösen kegyetlen, rab vagy fegyőr.

A dupla Y-kromoszóma egy valóban létező, ritka mutáció, minden 1 000 000 emberből születik így valaki. S minthogy ilyesmit gyakrabban találtak olyanoknál, akik éppen börtönbüntetésüket töltötték, elterjedt az a nézet, hogy a dupla Y-kromoszóma fokozza az agresszíót. De nem ez a legjellemzőbb rá, hanem a szellemi visszamaradottság és a korai halálozás.

1012.jpg

A rabok legtöbbje eszméletlen karakterrel bír, ami miatt megszeretjük őket, noha mindegyik egy rohadék. Newt halála azért került a filmbe, mert a rabok legtöbbje gyilkos vagy gyerekmolesztáló, és ez olyan jelenethez vezetett volna, amit a Fox el akart kerülni. Helyette Ripley-val erőszakoskodik pár rab. A másik ok sokkal prózaibb. Az eltelt öt év alatt a Newtot eredetileg alakító Carrie Henn megnőtt, ezért felváltva láthatjuk Danielle Edmond testét és egy gumireplikát Henn arcáról. A film finoman hangolja rá a nézőt az eseményekre. Fincher kézjegye a klausztrofóbiás hangulatban, az eltorzult képekben, a naturális közeli kivégzésekben ismerhető fel. Amikor Ripley-t a rabok beszállítják a központi telepre, láthatunk egy snittet, ahogy a bolygó sötétségbe borul, előrevetítve a lakókra váró borzalmakat.

A bolygó főbb szereplői: Mr. Clemenst, a telep orvosát – akinek múltjában található egy sötét titok – Charles Dance alakítja, akinek a Trónok harcáig az egyetlen jelentősebb szerepe Schwarzenegger oldalán volt Az utolsó akcióhősben. Mr. Andrews a telep vezetője, Mr. Aaron a segédje – akit mindenki csak 85-ösnek gúnyol az IQ-jára utalva –, és Dillon „tiszteletes”, aki a rabok szellemi vezetője és egyfajta híd a vezetőség felé. Charles S. Dutton soha többé nem játszott hasonló filmben, talán csak a Mimic és A titkos ablak jelent kivételt, valamint Fincher visszahozta egy cameoszerep erejéig a Hetedikben. Egyébiránt ő a valós életben tényleg elítélt is volt, mielőtt színészi lett.

A telepen béke honol. Mindenki örül a „szabadság” illúziójának, végzi hasztalan munkáját, és keresi a megváltást. Senki nem akar szökni, az egész bolygón ez az egyetlen telephely, ahol élni lehet. No persze Ripley egy nő, és kopaszon is vonzó. Így hamarosan felbuzdul az a dupla Y néhány rabban. Noha szexjelenet nincs filmben, újdonság a sorozatban, hogy Ripley és Clemens lefekszenek egymással.

622.jpg

Ripley nem hiszi, hogy társai a becsapódástól haltak volna meg. A kislány felboncolása durva jelenet, Clemens is csak azért végzi el, mert szimpatikus neki a nő. Andrewsszal is szembeszáll miatta, pedig Ripley ordító hazugságot – kolerajárvány! – talál ki, csakhogy megtörténjen a boncolás. Az első perctől hazudik, és az orvos ezzel tisztában van. Megfigyelhető, ahogy tipikus férfi-női hülyítés zajlik le kettejük kapcsolatában. Mindkettő őriz egy titkot, miközben igyekszik megtudni a másikét. Végül Clemens előbb fedi fel titkát. Meglehet, ha fordítva történik, életben marad.

Ripley helyzete egyáltalán nem könnyű. Nem mondhatja el, miket élt át. Ki hinne a szavának? Az idegenek létezése csak a néző számára tény, a szereplők bolondnak néznék, ha előállna egy ilyen mesével. Ahogy az meg is történik, amikor az Idegen lassan szedni kezdi az áldozatait. Először Murphy hal meg, akit látszólag bedarál az egyik szellőzőjárat ventilátora. Később egy hármast támad meg, amelynek egyetlen túlélője, a Paul McGann alakította Golic teljesen bekattan, és senki nem ad a szavára, csak Ripley. Weaver itt egy harmadik Ripley-t játszik, aki már belefáradt a harcba, cinikus, az idegen létforma élő enciklopédiája.

Üdvözítő jelenet Bishop bekapcsolása, végre valaki ismerős is megszólal, akivel Ripley a történtek ismeretében társaloghat. Ekkor bizonyosodik meg addig csak baljós sejtelméről: valóban egy Idegen garázdálkodik a bolygón. A jelenet nem tart soká, BIshop hamarosan azt kéri, kapcsolják ki. Erre azért volt szükség, mert annyira sérült az android az előző részben, hogy Henriksen nem tudott semmi alá bebújni, így helyette ezt a részt egy robotbábuval vették fel, és így a jelenetnek rövidnek kellett lennie, hogy hihető maradjon. Henriksen csak azért jött vissza, mert barátság fűzte az egyik producerhez, Walter Hillhez, és mert azt hitte pár nap alatt felveszik a jeleneteit A kész filmet ő is utálja annak nihilista tónusa miatt, szerinte senkivel nem lehet azonosulni, hiszen a szörny csak gyilkosokat, és erőszaktevőket öldös. Ripley pedig lefeküdt a dokival, aki embereket mérgezett meg.

A film itt kezd felgyorsulni – 50 perc telt el eddig! Meghal Clemens, akit a film előtérbe helyezett minden hibájával együtt. Ez egy tipikus hitchcocki red herring, vagyis félrevezetés. Ennek a merényletnek csak Ripley a szemtanúja, és az ebédlőben összegyűlt rabok nem hiszik el egy szavát sem. Fincher váratlanul – két gyilkosság között illene időt hagyni a megnyugvásra – újra beveti az Idegent. A lehető legjobb pillanatban kapja el az akadékoskodó Mr. Andrewst. Az ő halála talán az egyetlen, aminek örülünk, mert rendkívül ellenszenves figura, saját hatalmát védi foggal-körömmel, terrorizálja Clemenst és Aaront. Összességében végtelenül hitvány alak.

Pusztulása több szempontból is jelentős. Egyrészt feloldozza Ripley-t, hiszen mindenki első kézből tapasztalhatja meg, milyen halálos az ellenfél. Továbbá, vezető nélkül maradnak a többiek. Az Idegen rövid időn belül két alkalmazottat is kiiktatott, és csak rabok maradnak, akik nem ahhoz szoktak, hogy ők döntsenek a sorsukról. Azt sem tudják eldönteni, hol lennének biztonságban a lénytől. Fincher beteg humora ismét felvillan, amikor visszapottyan a kis gumilabda, amellyel Andrews mindig játszott.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha az előző részben az Idegenek tömeges halálozásának lehettünk szemtanúi, mégis, miért annyira idegesítő most egyetlen lény? A film egyik zseniális húzása miatt, amikor rádöbbenti a nézőt, hogy a telepen nincs egyetlen lőfegyver sem. Kések, balták, hentesbárdok kivételével semmi nincs, amivel megvédhetnék magukat. Ez a beszélgetés az egyik legsúlyosabb az egész filmben.

Azt írtam, vezető nélkül maradt a maradék 20 szereplő? Nos, itt van Dillon, az egyetlen, akinek több esze van a többinél, hogy tudja, szükség van Ripley-re, mert ő már legyőzött pár Idegent. A rabok hallgatnak rá. Na és persze itt a 85-ös, aki eddig csak lógott a levegőben, ezután végképp talajt veszt. 85-ös egyébként hihetetlenül nevetséges figura, figyeljétek meg, szinte nincs olyan mondat, amikor nem Andrews sorait ismételné, esetleg azt szajkózná: „Most mit tegyünk?” Ralph Brown elmondása szerint figuráját egyik percről a másikra változtatták meg ennyire pipogyára, új sorokat írtak neki, és hirtelen azt sem tudta, hogyan is játssza a karaktert. Ugyanakkor ő az egyetlen, akinek maradt vesztenivalója, mert a következő fordulóval mehet haza a családjához. Ostobaságáért, azonban lakolnia kell, de a film végére megkapja a maga feloldozását.

Az első terv kudarcba fullad: nyilvánvaló dramaturgiai funkciója az életben maradt rabok számának leredukálása tízre. A felvillantott remény után kiderül: nincs menekvés. Fincher bedob még egy suspense-t. Hiába kapja el az egyik rab a gyutacsot, egy villanásig látjuk a háta mögött lecsapni készülődő Idegent. Emiatt a csapda visszafelé sül el, és berobban a kvinitricetilin.

Újabb fordulatként kiderül Ripleyben is van egy embrió, amelynek lassú kikelését azzal magyarázza a film, hogy ez egy királynő. Ripley ezt onnét tudja, hogy a szkennelés során apró fehér pöttyöket lát az embrióban, amelyek már a jövendő tojásokat jelzik. Innentől kezdve a filmből az utolsó morzsák is elvesznek, amelyekbe kapaszkodni lehetne. Világossá válik a néző számára, amit addig csak sejtett: Ripley ezt a kalandot bizony nem élheti túl. A szkenner azonnal továbbítja a képeket a Weyland-Yutani központjába, és elindul egy hajó, hogy kiirtsanak minden rabot, és Ripley-t még élve elfogják.

Milyen lehetőségek maradnak a szereplőknek? El kell pusztítani a lényt, megölni Ripley-t, akkor talán életben maradhatnak. Vagy az Idegen, vagy a Cég gyilkolja le őket. Ekkor kezdődik a film iszonyatosan erős fináléja. Egy több mint negyedórás macska-egér harc, melynek során a rabok az öntőformába akarják terelni a lényt. Ezek a jelenetek a legjobbak az egész filmben. Minden benne van; a bezártság, a reményvesztettség, a torz képi megvalósítások. Gondoljunk csak bele, élő csalit játszunk egy labirintusban, ahol bármikor eltévedhetünk, nem záródnak az ajtók, és a legnagyobb fegyverünk egy rozsdás olló a savat köpő rém ellen!

Szemtanúi leszünk, ahogy ez a terv is lassan dugába dől, és egyre kevesebb rab marad a fogócskában. Az egyik leggenyóbb halál a David nevű rossz arcúé, akit Pete Posthlethwaite alakít. Jellegzetes arca visszaköszönt még jó pár filmből, pl.: Az utolsó mohikán, Közönséges bűnözők, Sárkányszív, Eredet. A fogócskát talán csak egy picit oldja Fincher sötét humora. Amikor egyik pillanatban nevetünk, a következőben tuti arcunkra fagy a mosoly. De erre szükség is van, hiszen egy szörnyű alaphelyzetből a film lassan a totális kilátástalanság felé tart.

Végül Dillon is feláldozza magát, mert valakinek az öntőformában kell tartania az Idegent, és Ripley elől menekül. A főszereplőn kívül csak a 85-ös és Morse vannak életben. Utóbbi személyes kedvencem az idióta beszólásaival, elmebeteg nézésével és lázadó természetével. Sajnos az őt játszó Danny Webb többé nem került hasonló kaliberű film közelébe. Ha valaki azt hinné, a történet kifulladt a végére a szemétkedésből, ékes bizonyítéka, hogy két másodperc sem telik el, ahogy elpusztul az Idegen, megjelenik a másik ellenség. A Cég.

Vezetőjük egy másik Bishop, akit szintén Henriksen alakít, és akiről nem lehet tudni, android-e, avagy valóban a tervező, akinek mondja magát. Bishop képtelen hazugságokat ömleszt Ripley-re, a 85-öst pedig szitává lövik, amikor fejbecsűri Bishopot egy csavarkulccsal. Morse is kap egyet a lábába, de szerencsére még tud segíteni Ripley-nek, aki a mélybe veti magát, a mindent felemésztő, forró ólomba. Hihetetlenül szép ez a jelenet. Máshogy nem lehetett volna lezárni a sorozatot. Az utolsó párbeszédből Morse és Ripley között süt az elhivatottság. Mindegy, mi történik, a lénynek el kell pusztulnia! Jellemző, hogy a Cég emberei az utolsó pillanatig reménykednek. Bishop leplezetlenül ontja eszméit az Idegen felhasználhatóságáról, a kamerás pedig minden mozzanatot filmre vesz.

Ripley ezt már nem hallja. Beleveti magát a halálba afféle keresztényi szimbólumként, mindezt lassítva. Bár meg kell halnia, a morális győzelem az övé a kapzsi Cég felett. A tűz megtisztítja összes bűnétől a szereplőt a másvilágra érkezés előtt. Pár másodpercre látjuk, ahogy a mellkasrobbantó előtör Ripley mellkasából, de csak hogy egy lobbanással ő is örökre eltűnjön.

Az utolsó jelenetek mesteriek. Az egyedüli túlélő Morse-ot elviszik a Cég emberei. Hogy ő életben maradt, igazi kis fricska, mivel a filmben még utalnak is rá, hogy ő egyezséget kötött az Istennel, miszerint örökké fog élni. Ahogy utoljára végignéz egykori lakhelyén, az mindent elárul. Az ebédlő üresen áll, az ajtókat lelakatolják, az őrlángot elzárják, a pársoros közleményből megtudjuk, hogy a Cég ügyesen eltüntette a kudarcra utaló összes nyomot. A bolygó mögül felbukkanó nap mégis ad egyfajta feloldozást. Zárásként Ripley utolsó üzenetét hallhatjuk újra, amit az első rész végén mondott, mintegy keretbe foglalva a trilógiát. Azonban itt már teljesen más hangsúlyt kap, mint 1979-ben.

 

Előkészületek 

A bolygó neve: Halál sikere után a 20th Century Fox szinte azonnal tárgyalásokat kezdeményezett az Alien jogait birtokló Brandywine Productionsszel, így azok tulajdonosai, a már fentebb említett Walter Hill, David Giler és Gordon Carroll, nekilátott az ötletelésnek. Valójában egyáltalán nem lelkesedtek egy folytatásért, amelyben csak felmelegítik az előző két film receptjét, így új irányba akarták terelni a sorozatot. Felmerült egy börtöntelep ötlete a világűrben, amit úgy képzeltek el, mint az Alcatrazt. Egy másik ötletben a Weyland-Yutani vállalatot akarták kibontani, honnan ered a kettőssége, és hogyan vívják harcukat más csoportokkal, ami megmagyarázta volna, miért akarják bevetni az Idegent biológiai fegyverként. Mindezt két önálló filmben képzelték el, melyek egymásra épülnek, és végleg lezárják a történetet.

Itt Ripley csak egy cameo erejéig szerepelt volna, a fő hangsúlyt Hicksre helyezték. A folytatásban már Ripley-é lett volna a főszerep, és azt láttuk volna, ahogy megszervezi a földi ellenállást. Weavernek tetszett az ötlet, hogy alig kell szerepelnie. Úgy vélte, jó fricska lesz a Foxnak, amiért számos jelenetet kivágtak az előző részből, amelyek Ripley személyiségét jobban elmélyítették volna. A Fox szkeptikusan fogadta az elképzelést, de két feltétellel még így is vállalta a finanszírozást; Ridley Scott rendezze a filmeket, és mindkettőt egyszerre vegyék fel, költséghatékonysági szempontból, lásd Vissza a jövőbe 2-3. Scott, bár érdeklődött a munka iránt, nem tudta vállalni a rendezést, mert egyéb projektek foglalták le.

61-alien-above-door.jpg

Az első forgatókönyv megírására William Gibsont kérték fel, 1987 szeptemberében. Gibson első regénye, a Neurománc 1984-ben jelent meg, és mivel bevallottan hatott rá az Alien, ezért elvállalta a feladatot. Hill és Giler annyit kért csak tőle, decemberre írja meg szkriptet, ugyanis küszöbön állt az 1988-as írósztrájk. Gibson érdekesnek találta Hill és Giler vázlatát, és sok mindent átemelt tőlük. Időközben a Fox megtalálta a rendezőt is a finn Renny Harlin személyében, aki épp akkor készült el a Rémálom az Elm utcában negyedik részével. Harlin is új irányba akarta terelni az Alien-sorozatot, érdekesnek tartotta volna, ha a filmben meglátogatják az Idegenek szülőbolygóját, de egy földi idegeninvázió gondolata is foglalkoztatta. Ezzel kapcsolatban el is készítettek egy teasert, amelyben elhintették, hogy a film a Földön játszódik majd.

Gibson verziója Hicks és Bishop harcára fókuszált, Ripley-t kómába helyezte. A történet egy Anchorpoint nevű űr-bevásárlóközpontban játszódott volna, ahol a Weyland-Yutani az Idegenekkel kísérletezik. Elérik, hogy az Idegenek spórafelhő segítségével fertőzni is tudjanak, így az emberek közvetlenül átalakulnak Idegenekké. Velük párhuzamosan egy másik, szélsőségesen szocialisa militarista csoport is kísérletekbe fog, amely még a Sulacóról szerzett Idegen DNS-t, és közben megjavították Bishopot is. A kifejlesztett Idegenek persze elszabadulnak, és mindkét űrállomást ellepik. Hicks és Bishop a kevés túlélővel keresik a kiutat, és harcolnak az Idegenekkel. A film azzal ért volna véget, hogy a Sulaco a Föld felé tart. A folytatásban eljutottak volna az anyabolygójukra, hogy az írmagjukat is kiirtsák. De erre csak utalás történik Bishop által, vagyis nincs konkrét lezárás.

"Komcsik az űrben, nagy ügy!" mondta lefitymálóan Harlin, és a producerek tetszését se nyerte el, mert Gibson alig tért el az általuk lefektetett alapoktól, hiányzott belőle az emberi tényező, nem találták eléggé cyberpunkosnak, hemzsegett az akciótól, és kivitelezhetetlenül drága lett volna. Érdekesnek ítélték viszont az Idegenek és a HIV allegóriáját. Ezért ahogy véget ért a írósztrájk – ez volt az USA történetének leghosszabbja, 1988. március 7. és augusztus 7. között – megkérték Gibsont, hogy Harlinnal közösen írja át művét. Az író erre nem volt hajlandó, de készített egy másik változatot, ahol drasztikusan leredukálta az akciórészeket, és az Idegenek számát is lecsökkentette háromra, a stúdiónak azonban ez sem tetszett.

Harlin ekkor egy hivatásos forgatókönyvírót ajánlott, Az országút fantomja alkotóját, Eric Redet. Red kevesebb mint két hónap alatt, 1989 februárjára készített egy vázlatot. Az előző rész túlélőit a nyitó képsorokban megölte. A Sulacóra érkező katonák már úgy találják a túlélőket, hogy az idegenek beléjük petéztek. A történet itt is egy űrállomáson játszódott volna, ahol a felszínen egy városkában élnek az emberek, miközben a föld alatt a katonaság titkos kísérleteket folytat az Idegenekkel – Kaptár? Az Idegenek persze itt is kiszabadulnak, és megölnek minden katonát és tudóst, ezért a városiaknak kell felvenniük a harcot a lényekkel.

A lények Rednél is képesek lettek volna a fertőzésre, akármilyen érintkezéssel, és nem csak szerves anyagokkal! Ennek következtében a film végére az űrállomás is átváltozott volna egy hatalmas biomechanikus lénnyé. Ezt a forgatókönyvet mindenki botrányosnak bélyegezte, mert túl messzire ment az alapötlettől. Red utólag úgy nyilatkozott, azért lett csapnivaló, amit írt, mert nem hagytak neki időt, és folyamatosan a nyakán lógtak, kérdezvén, hogy hol tart már. A Brandywine ezután elvetette a két film ötletét, és csak egyre fókuszáltak.

Ezután jött David Twohy, aki visszanyúlt Gibson művéhez, de közben összedőlt a kommunizmus, és a hidegháború hirtelen idejétmúlttá vált. Emiatt teljesen új történetet írt. Nála Ripley-t mindössze egy fotón mutatják, miközben kiírják: HALOTT. A cselekmény a Föld körül keringő szigorúan őrzött börtönben, a Moloch-szigeten játszódik, ahol a Weyland-Yutani szaporítási kísérleteket végez a lényekkel, a halálraítélteket is felhasználva. Az Idegenek kiszabadulása után a rabok harcára helyezte a hangsúlyt, főhősnek egy szabadulóművészt tett meg. Harlin ezt túlságosan hasonlónak találta az előző filmekhez, és nem akarta ugyanazt harmadjára is leforgatni. Szerinte egy űrállomás ismét belekényszerítette volna a filmet, hogy a végén aztán szűk térben meneküljenek az Idegenek elől a szereplők, és ezt már kétszer látták a nézők. Az eltelt egy év alatt belefáradt a várakozásba, és otthagyta az Alien projektet, hogy helyette leforgassa a Ford Fairlane kalandjait.

alien-3-arceon1.jpg

A Fox elnökének, Joe Rothnak egyáltalán nem tetszett az ötlet, hogy Ripley ne szerepeljen a filmben. Weaver a lelke a sorozatnak, és Ripley az egyetlen női hőse a 20th Century Foxnak, mondta, rajta múlik a film sikere, a filmen pedig a Fox életben maradása! A színésznőt ötmilliót kapott a szerepért, részesedést a bevételből – emiatt megtették társproducernek is. Weaver kikötötte, hogy a forgatókönyv legyen eredeti, nyűgözze le, és – mivel magánéletében ellenzi a fegyvertartást – ne szerepeljenek benne fegyverek. Szerette volna még elérni, hogy Ripley közösüljön egy Idegennel. Ez utóbbi vágya volt az egyetlen, ami nem került a filmbe. Twohy ezt követően visszaírta Ripley-t a forgatókönyvbe.

Hill és Giler időközben egy vetítésen megnézte A navigátor című filmet Vincent Ward új-zélandi rendezőtől, és úgy döntöttek, felkérik rendezőnek. Ward épp Londonban ügyködött következő filmjén, és csak a harmadik hívásra válaszolt, mert amint megtudta, hogy egy folytatáson kellene dolgoznia, már nem is érdekelte a dolog. Twohy forgatókönyvét egyáltalán nem tartotta jónak, szokványos klisés sci-finek látta, és míg Los Angelesbe repült, leírta a saját ötletit, melyek annyira tetszettek a producereknek, Weaver egyenesen lebilincselőnek, és forradalminak tartotta hogy azonnal megbízták a rendezéssel. Amikor Twohy egy újságíró barátjától tudta meg, hogy a Fox már nem is foglalkozik az ő irományával, ő is elhagyta a projektet. 2000-re átdolgozta az ötletét, és megcsinálta belőle a Pitch Blacket.

1990 március végére, Ward John Fasano forgatókönyvíró közreműködésével elkészült a saját verziójával. A történet egy fém magvas, fából készült bolygón/aszteroidán, az Arceonon játszódik, ahol különös szerzetesek élnek. Ezek az emberek elutasítják a technológiát, szüzességet fogadva élik mindennapjaikat, és az építményen belüli búzamezőkön gazdálkodnak, amely az élelem mellett a levegőt is biztosítja, így a bolygó csupán pár méteres atmoszférával rendelkezik. Az Arceon aprólékosan meg lett tervezve, 16 elkülöníthető szinttel, könyvtárral, étkezdével, és egy technológiai teremmel, amely a szatellit gravitációjáért felelt. A több száz méter magas építményt létrák szőtték át melyek biztosították a zavartalan közlekedést. A bolygó tetején egy mesterséges tó is helyett kapott.

ellis-world1.jpg

Ebben landol Ripley mentőkabinja, és a becsapódást csak a nő éli túl. Vagyis Ward sem tartotta fontosnak a többi szereplőt a történet szempontjából. Elmondása szerint Newt megölése volt az első amit leírt, mert idegesítette a karakter. Ripleyt hullócsillagnak, és így először a jó szerencse hozójának vélik, aztán bebörtönzik, amikor kiderül, valójában az „ördög”-öt hozta el közéjük. Az Idegen itt egy bárányból, vagy lóból kel ki, majd a pottyantós WC-n keresztül bejut a kolostorbolygóba. Lett volna egy jelenet a búzamezőn is, ahol a békésen dolgozó szerzeteseket sorban elkapkodja a takarásban osonó Idegen, akiknek védekezésül csupán kerti szerszámok álltak rendelkezésre.

Ripley végül a mellette folyvást kiálló John testvér és egy Anthony nevű android segítségével megszökik. Az Idegent egy üveggyárban ölik meg, ahol a szerzetesek készítik a mindennapjaikhoz szükséges poharakat. Belelökik a forró üvegbe, és hideg vizet eresztve rá, szétrobbantják a koponyáját. Mivel azonban eddigre a lény kiirtotta a lakókat, és az Arceon is felgyulladt menekülniük kell. Ripley ekkor rádöbben benne is van egy embrió – Ward víziójában Ripley közösülés által termékenyül meg az Idegentől, így a lény jobban hasonlított volna az emberre  emiatt belegyalogol az égő búzamezőbe. A Fox azt kérte, írjanak egy alternatív változatot, ahol Ripley életben marad. Ward ekkor írt egy újabb jelenetet, ahol John eltávolítja az embriót a nő testéből, de mivel annak hordozó kell, átmászik a szerzetesbe, és így ő lesz az, aki belegyalogol a tűzbe.

Weaver elolvasta mindkét változatot, és azt mondta, elege van már Ripleyből, alig várja, hogy meghaljon, és csak akkor vállalja a forgatást, ha a karaktere meghal, így maradtak az eredeti ötletnél. Ez a verzió általános tetszést aratott, csak a producerek húzták a szájukat. Weaver úgy vélte Ward nem tud mihez kezdeni Ripley-val, és a történet se túl eredeti. A Brandywine producerei pedig egy az egyben baromságnak tartották, mert egy fából készült tákolmány nem marad egyben az űrben. És habár sci-fi-t készítenek, az mindig logikus, itt azonban túl sok a varázslatos, mágikus dolog, ami megmagyarázhatatlan, és egyáltalán nem illik az Alien univerzumába. Jon Landau, a Fox ügyvezető igazgatója is úgy nyilatkozott Ward nem igazán tudja, mi fán terem a közönségsiker.

vincentward28.jpg

Az Alien többé már nem egy neve nincs projekt volt, amellyel szabadon kísérletezhetett bárki, és a Fox félt, hogy nem kapja vissza a belepumpált pénzt. Ezért először csupán apróbb javaslatokat tettek: csináljon a kolostorból bányatelepet, a szerzetesekből fegyenceket, majd a rendező orra alá toltak egy listát a szükséges változtatásokról. Amikor ezt Ward megtagadta, kirúgták. Mindenesetre nem járt rosszul, a Fox által fizetett összegből elkészítette következő filmjét, Az emberi szív térképét, valamint annyi minden maradt az elgondolásából a leforgatott anyagban, hogy íróként muszáj volt feltüntetni a stáblistán. Úgy tűnt, a rendező nélkül maradt projektet Hill fogja leforgatni. A Ward/Fasano munkájának átírásához két újabb két béreltek fel Greg Pruss és Larry Ferguson személyében.

Ferguson munkáját aztán sokan bírálták, különösen Weaver, aki szerint az író teljesen félreérti Ripley-t, és egy tornatanár arroganciájával ruházta fel. Ezenfelül hivatkozott egy záradékra a szerződésében amiben kikötötte, hogy a végső verziót a Hill és Giler duónak kell írnia, mert James Cameronon kívül csak ők tudják, milyen az igazi Ripley. A páros ezután ismét nekiesett az írásnak: meghagyták Ward elképzelésének gerincét, de erősen átírták azt, és visszaemeltek sok mindent Twohy szkriptjéből is. Giler – akit Fincher csak kufárként emlegetett a Foxnak – később megbánta, hogy belenyúlt a forgatókönyvbe, mert szerinte ez okozta a legtöbb feszültséget köztük.

A forgatás

A fiaskó után a Fox olyasvalakit keresett, akit a markukban tarthatnak, akire rákényszeríthetik saját elképzeléseiket, aki tehetséges, de nem fog kiugrással fenyegetőzni, mert szüksége van egy igazi mozifilmre. A klipfilmes Fincher ebből a szempontból a tökéletes választás volt, kellett neki a kiugrás, így belement a dologba, de nem akarta leforgatni Ward ötletét. A Fox megnyugtatta, nem is kell, mert a producerek már dolgoznak a végső anyagon. Miután a producerek végeztek az írással, Fincher egy újabb íróval, Rex Pickett-tel átdolgozta Hill és Giler művét, különösen a forgatókönyv második felét. Pickettet később kirúgták, mert Finchert támogatta milyen irányba haladjon a film, de írásából számottevő rész maradt a végső változatban, például, hogy a rabok sose káromkodnak, és nem beszélnek csúnyán.

vincentward26.jpg

Az elhúzódó munkálatok miatt később nyolcan is maguknak követelték a forgatókönyvírói titulust. További négyen is szóba jöttek, de hárman – Gibson, Pickett és Red – már egyáltalán nem érezték magukénak a filmet. Prussnak másik munkát ajánlottak, ha cserébe lemond nevének feltüntetéséről. A Fox összesen csak a különböző forgatókönyvekre 13 millió dollárt költött. Az írás időtartama alatt, javában zajlott a háttérmunka mert a forgatást tovább már nem lehetett halogatni, 1991. január 17-én el kellett kezdeni. A köztes időben a maketteket, bábukat készítettek, díszleteket ácsoltak, de ezek közül se lehetett mindent, mert senki nem tudta, milyen lesz az új forgatókönyv, és mik is kellenek ahhoz pontosan.

A lény újratervezéséhez 1990 augusztusában felkeresték H. R. Giger svájci szürrealista grafikust. Fincher ugyanis azt akarta, ezúttal az Idegen sokkal inkább valami állatra hasonlítson, legyen pumaszerű a mozgása, és kapjon szexuális kisugárzást. Giger nem volt hajlandó Londonba utazni, Zürichben készítette szkeccseit, majd átfaxolta őket a forgatásra. Rajzain az Idegen szinte mindig négy lábon helyezkedik el, vékonyabbak a végtagjai, és a légcsöveket is leszedte a hátáról, így végül a szörny inkább jaguárra hasonlított. Rajzolt egy érzéki ajkat is a pofájára, a második állkapocsba pedig lándzsás nyelvet helyezett. Még egy gazdagon illusztrált csókot is felskiccelt az egyik szerzetessel, ahogy a lény meglékeli annak agyát, és kihúzza a nyelvével az összes belsőséget a férfi torkából. Ezen ötlete dobozban maradt 1995-ig, amikor A lény című filmnél felhasználták.

Giger még szerzetesekről tudott, és nála az Idegen egy ökörből kel ki. Végül csak egy hónapot dolgozott a filmen, mert elmaradoztak a telefonok, és rá kellett ébrednie, hogy feleslegesen rajzol, a stáb a forgatás kezdetéig már nem tudta megvalósítani azokat. Kevés elképzelése került be a filmbe, egyik ilyen volt a módosult mellkasrobbantó, vagy ahogy Fincher nevezte, a Bambi-burster. Az elképzelés szerint az Idegen felveszi a gazdatest tulajdonságait, és amíg a koncepció szerint ökörből született volna meg, a lábai lettek volna hangsúlyosak. És minthogy patákat kapott volna, ezért Bambinak nevezték el. De ez az ötlet is csupán a Speciális Változatban látható. Mindezek miatt Giger is csatlakozott a film gyűlölőihez, és egy életre elege lett a Foxból.

mutant-sheep.jpg

Bár a fő munkálatok a londoni Pinewood Studiosban zajlottak, néhány külső felvételhez elutaztak az észak-angliai Blyth erőműhöz. A tervezett 45 millióból már 7-et elköltöttek olyan helyszínek elkészítésére, amelyeket az örökké változtatott forgatókönyvnek hála, sosem vettek igénybe. Norman Reynolds produkciós vezető a díszletek építésekor nagy figyelmet fordított arra, hogy a helyszínek futurisztikusak legyenek, de utaljanak a múltra is. Ezért az étkezde ablakai art nouveau stílusban épültek, a rabok pedig unalmukban összefirkálták az asztalokat.

A telepen Reynolds sok helyen kandzsi feliratokat helyezett el: ezek valódi szavak, amelyek a Társaság ázsiai ágára utalnak. Ezeket nem figyeljük a filmben, de ott vannak, és mélységgel töltik meg azt. A legnagyobb díszlet az ólomöntöde volt, amin három hónapig dolgoztak, heti hat napot, napi 14 órában, de még így sem lettek vele kész időre. A forgatókönyv még ekkor SEM volt befejezve, Finchernek gyakran faxolták át az újabb jeleneteket, hogy legkésőbb másnap forgassa le. Máskor átírták a helyszíneket, hogy a már legyártott díszleteket minimális átalakítással tudják hasznosítani. Fincher maga is gyakran nyúlt bele, bizonyos jeleneteket átírt, a szereplők mondatait megváltoztatta.

A producerek és Fincher közt emiatt állandósult a feszültség, de az általános vélekedéssel ellentétben a végső változaton mégis Fincher sötét látásmódja tükröződik. Ward a fára helyezte a hangsúlyt, Finchernek ez a fém volt. Az egész telepet elhagyatottnak, leharcoltnak, rozsdásnak, élettelennek ábrázolta, ahol a legtöbb színt a fekete és a szürke árnyalatai adják. Egyfajta örökké klausztrofóbiás környezetet teremtett, ahol nem jó élni. „Nincs itt más, csak szemét!” De az ő ötlete volt, hogy a rabok mind kopaszak legyenek, és mindegyik tarkóján egy vonalkód legyen található – az Io Interactive nyilván innen vette a Hitman ötletét –,  és ő beszélte rá Weavert is, hogy borotválja le a haját. A színésznőt ez győzte meg, hogy Fincher egy jó rendező, aki érti a dolgát.

bdk0uv2.jpg

Az a jelenet, amikor Ripley az Idegent keresi az alagsorban, hogy az megölje, szintén a producerek vétója ellenére készült. Fincher saját maga vette fel egy kamerával, s a jelenet benne maradt a moziverzióban is. Finchert nemcsak a producerek nem szerették: például a jelmeztervező Bob Ringwood – Batman – az első hetekben lelécelt a direktor miatt. Hamarosan csatlakozott a projekthez Ezra Swerdlow line producer, mert az előző nem bírta már a feszültséget, és felmondott. A line producer egyfajta problémamegoldó, aki biztosítja, hogy minden simán menjen a forgatáson, hogy nem lépik túl a tervezett költségeket, és aki eldönti, ki alkalmas az adott feladatra. Neki kellett volna kibékíteni a feleket egymással, ehelyett első dolga Jordan Cronenweth operatőr kirúgása volt.

Cronenweth kezdődő Parkinson-kórban szenvedett, és bár azt mondta, ezt a filmet még meg tudja csinálni, Swerdlow lecserélte Alex Thompsonra, mert az ő apja is ebben a kórban halt meg, és pontosan tudta, hogy az operatőr hamarosan alkalmatlan lesz bármiféle munkára. Cronenweth volt az egyetlen, akit Fincher tisztelt a stábból, mert többek között a Szárnyas fejvadászt is ő fényképezte. Cronenweth 1996-ban bekövetkezett haláláig nem is csinált már több filmet. Tehát az az ember, aki azért jött, hogy megoldja a problémákat, rögvest azzal kezdte, hogy beledobta a sajátját is a közösbe.

 

A film vizuális effektjei 

Mielőtt a forgatás elkezdődött, felkeresték Stan Winston maszkmestert, ő azonban nem ért rá, így két egykori munkatársát, Alec Gillist és Tom Woodruff Jr.-t ajánlotta, akik nemrég indították el saját cégüket, az Amalgamated Dynamics Incorporatedet, röviden az ADI-t. 1990 őszén munkához fogtak. Ők csináltak mindent a filmben, amihez maszk, bábu, kosztüm vagy valami effekt kellett. Pl. a szkennelős részt, a preparált replikákat az áldozatokról. Tartották a kapcsolatot Gigerrel, és amit tudtak megvalósítottak az ötleteiből.

alien_iii_pen_and_colour_small_best_pic.jpg

Az Idegen hacukáját maga Woodruff öltötte magára, és a legtöbb jelenetben ő látható. A kosztümöt átalakították, hogy négykézláb is tudjon benne mozogni. Woodruff feje a kosztüm nyakában volt, mert az Idegen fejét elfoglalták a szerkezetek, amelyekkel a száját mozgatták. Emiatt nem látott, és a stábtagok irányították vakon kis walkie-talkie-k segítségével. A közeli felvételekhez mechanikusan mozgatható Idegen-fejet készítettek, amelynek még az ajkai is élethűen mozogtak. Ez látható abban a jelenetben, amikor az Idegen közel hajol Ripleyhez, és megérzi benne a királynő embrióját. De a filmben egyszerűbb fejeket is használtak, amelyek csak jól néztek ki messziről. Fincher eredetileg egy angol agárt akart az Idegen jelmezébe bújtatni, hogy azokban a jelenetekben használja, amikor a lény négykézláb mozog. A kutyát idegesítette a fejére húzott Alien-sisak, és hogy lásson, az elejét ki kellett vágni, így csak hátulról lehetett hihetően felvenni. Emiatt az ötletet elvetették.

Minden bonyolultabb mozgáshoz bábokat kellett készíteni. Emiatt a producerek felbérelték a Boss Film Studiostól Richard Endlund trükkmestert, aki többek között a Csillagok háborúja és Az elveszett frigyláda fosztogatói effektusain is dolgozott, hogy segítsen hihetővé tenni a bábos részeket. Közülük a bunraku – belebújós – jeleneteket kivágták a mozis verzióból, mert ekkoriban még nem lehetett megoldani, hogy a bábost nyom nélkül kitakarják a filmből, de A Speciális Változatba ezekből sok visszakerült. Azoknál a jeleneteknél, amelyeket jelmezben képtelenség lett volna kivitelezni, pálcával mozgatott bábut használtak. Ezután felvették a bábot blue-screen előtt, majd ezt kompozit felvételek segítségével behelyezték az élő szereplős jelenetekbe, végül rotoszkopikus technológiával eltüntették az árulkodó pálcát.

Az Alien-bábok nagyjából egyméteresek voltak, gumiból készültek, és a jelenet komplexitásától függően 4-6 embert is igényeltek. A stop motion technikát ennél a filmnél elvetették, mert nem lett volna hiteles az Idegen gyors mozgásához. Így az Idegen mindig gyorsan mozog azokban a jelenetekben, ahol nem Woodruff szerepel. Erre azért is volt szükség, hogy takarják vele az Idegen báb mivoltát, és hogy karaktert adjanak neki. Egy-egy ilyen jelenetet akár 60-70 felvétellel is rögzítettek, és a bicikliláncnak köszönhetően, amellyel gyorsan tudták gördíteni, bármely irányból fel lehetett venni a mozgását. Az Idegen szörcsögő hangjának kialakításához a hangmérnök elugrott a kínai piacra, és állati belsőségeket hozott. Nézőpontját steadycammel oldották meg, ahogy rohanás közben az operátor 180 fokban megdöntötte a kamerát.

5i0ujfw.jpg

Eredetileg mutatták volna Hicks tizedes tetemét is, ahogy egy mellkasrobbantó tör ki a felsőtestéből. Már el is készítették a replikát, amikor Biehnt értesítette erről a forgatásra bekukkantó Raffaella De Laurentiis. Biehn méltánytalannak találta, hogy megannyi harc után ilyen halált haljon, és perrel fenyegette meg a produkciót, mert az engedélye nélkül akarják felhasználni a külsejét. Biehn azóta beismerte, ha lett volna fogalma arról, hogy Fincher mekkora karrier előtt áll, akkor sokkal együttműködőbb lett volna. Vérig sértődött, amikor megtudta, hogy a karakterét a film kezdetekor megölik. Végül pár másodperces szerepéért – a számítógépen mutatják az arcképét – majdnem annyit kapott, mint az Aliensért.

Rajta kívül csak Meryl Streep játszik kevesebbet a filmben, akinek az arcát vették mintául a neutronszkenner lemodellezésekor. Streep volt az egyik lehetséges jelölt A nyolcadik utas a halál főszerepére. A filmben Ripley sokat panaszkodik arra, hogy fáj a torka: ez azért van, mert eredetileg a királynő arctámadója Newtot szemelte ki, de a landolás során a kislány felébredt, és így az arctámadó megfojtotta. Ezután az embriónak másik gazdatest után kellett néznie, ezért átmászott a másik hibernálóágyba, és beleerőszakolta magát Ripleybe. Az ötletet nem használták, mert nem tudták volna az embrió mozgását élethűen lemodellezni.

Az Alien 3 az egyik utolsó nagy költségvetésű film, ahol régimódi trükköket alkalmaztak. Optikai kameratrükköket, miniatűröket – ilyen a Ripley-éket szállító mentőhajó. A hibernálókapszuláknál Fincher visszatért a Scott-féle elegáns külalakhoz, mert jobban tetszett neki, mint a Cameron filmjében látható robusztus verzió. A finomító makettjét kartonpapírból készítették el! Bishop megtépázott androidfejét szintén mechanikus bábuval modellezték le, és a valósághűség miatt Henriksen mondatait magnókazettáról játszották le Weavernek. Egyetlen jelenetnél használtak CGI-t, amikor az Idegen feje repedezni kezd a hideg víz hatására. CGI-t ezenkívül csupán árnyékok és törmelékek beillesztésére használtak a film során.

8jappr5.jpg

Utómunkálatok 

A sorozatos bonyodalmak miatt a Fox leállította a munkálatokat a Pinewoodban, és hazarendelte a stábot a saját stúdiójába Los Angelesbe. Hat hónap alatt Terry Rawlings vágó elkészítette a film három órás nyersvágását Fincher felügyeletével. Sokan szidják az agyatlan vágást a filmben: szerintem ez sincs így, a temetés és az Idegen megszületése az egyik legmesteribben összehangolt jelenet az egész sorozatban. Rawlings vágta többek közt az Alient és később a Goldeneye-t is. A Fox vezetőinek tartott előzetes vetítés során behatárolták, melyek azok a részek, amelyeket mindenképpen le kell még forgatni. Minderre hat újabb hetet adtak Finchernek.

Ezek között volt az Idegen végső legyőzése is az öntödében. Ekkoriban készítették a Terminátor 2-t is, és a producerek úgy hallották, Arnold is ezt a halált választja. Így ezt a részt is újraforgatták, és a nézők megnyugtatása miatt immáron előtört a királynő Ripley mellkasából. Időközben Weaver haja visszanőtt, és megállapodása szerint 40 000 dollár bónusz illette, ha ismét le kell vágnia. A stúdió ezért inkább készíttetett egy kopasz skalpot, ami az apró hajtövek beültetése miatt – 8 napos meló 12 órában – 16 000 dollárt kóstált. Greg Cannon maszkmester élete legszörnyűbb munkájának tartja, annyira sokat kellett vele pepecselni.

s3maugz.jpg

Fincher újraforgatta Ripley és Bishop beszélgetését is egy sokkal élethűbb bábuval. A film azonban túl hosszú volt, mert fontos, hogy hányszor lehet bemutatni egy nap, és mennyi popcornt lehet eladni vele. A producerek ezért eltávolíttatták a filmből, ahogy Clemens megtalálja Ripley-t, behozza a telepre, és megfürdeti. Az Idegen megszületését is lecserélték kutyára ökör helyett. Emiatt kellett egy rakás kutyás jelenet, mint amikor megtalálják Ripleyt a rabok. A választás egy rotweilerre esett, aminek a pofáját le kellett borotválni, hogy el tudják rajta helyezni az arctámadó nyomait. Szerintem a kutya egyébként sokkal jobb ötlet, mert vele az emberek törődnek, azokat akik bántanak egy kutyát, vagy macskát megveti a társadalom, míg az ökröt megesszük. Egyszerűen egy ökör elpusztulásában nincs ez az érzelmi lökés. A kutya jól reflektál az első rész macskájára is. 

A tesztvetítés közönsége felháborítóan véresnek találta a filmet, így további jeleneteket kellett kivágni, nehogy a film a legmagasabb, vagyis az NC-17-es, besorolást kapja meg az MPAA-tól. Ekkor végezte a vágóasztalon Newt hosszabb és mélyrehatóbb boncolása, egy közeli felvétel annak a rabnak az arcáról, akit elkap a ventilátor, ahogy éppen megolvasztja a sav. Az is durvább volt eredetileg, ahogy a ventilátor bedarálja. Clemens halála is sokkal véresebb volt, és jó pár rab is rusnyábban halt meg eredetileg a film végi fogócska során. Kevesebbet kellett mutatni az Idegen megszületésénél is a rottweileres résznél is. Eltávolították a Golic-féle mellékszálat is, és amikor az Idegent csapdába ejtik, mert a közönség ezekre nem reagált jól. Miután ez a jelenet is a kukában végezte, Fincher otthagyta a projektet, és megtagadta a filmet. Mondván ő nem csak akció- és horrorfilmet akart forgatni, hanem szerette volna, ha egyfajta mélyebb spiritualitás is áthatja a művet.

Elliot Goldenthal szerzeménye mesteri munka. Egyike első igazán markáns alkotásainak. Szinte hallani a csontig hatoló feszültséget. Goldenthal közel egy éven keresztül dolgozott Fincherrel szorosan együttműködve, hogy zenéje kifejezze a film környezetét és atmoszféráját. Amikor kiderült, hogy újraforgatják a film befejezését, egyetlen éjszaka kellett hozzá zenét szereznie. A felvételek az 1992-es Los Angeles-i zavargások alatt készültek, amelyek kihatással voltak a zeneszerző közérzetére, ezért lett a végleges anyag ennyire nyugtalanító.

Hat év ötletelést követően, közel másfél évvel a forgatás megkezdése és három héttel a vágás befejezése után, 1992. május 22-én bemutatták a filmet az USA-ban, egyszerre 2227 moziban. A nyitó hétvégén a Halálos fegyver 3 maga mögé utasította. A kritikusok a földbe döngölték a művet, a rajongók utálták az első perctől fogva. A film Észak-Amerikában megbukott, Európában lassan nyereséges lett, és 160 milliót hozott a konyhára összesen, amivel a második legjobb bevételt produkálta az Alien-filmek közül. Cameront és az Alien-filmek íróját, Alan Dean Fostert különösen felháborította a film, mert megölték a második rész túlélőit. Foster a könyvverziójában ezért életben hagyta Hickset és Newtot is, de a Fox később kikényszerített egy újra kiadást, ahol már ismét halottak voltak, Fostertől pedig elvették a jogot, hogy több Alien-könyvet írhasson.

 

A Speciális Változatról 

A 2003-as DVD-kiadáshoz a Fox felajánlotta Finchernek, hogy készítse el a saját verzióját, és beszéljen róla szabadon egy audiokommentárban. Mivel hajthatatlan maradt ezért nem rendezői, hanem Assembly, azaz Összeállított verziónak hívják. Szerintem sokkal rosszabb lett, de tanulságos abból a szempontból, hogy mire is megy el a pénz egy ilyen fogatáson. Az eredeti film 110 perc, a bővített ezt 28 perccel egészíti ki, vagyis közel két és fél óra! A betoldott jeleneteknél a hang borzalmasan nyers, amit úgy oldottak meg, hogy feliratozták őket – idő hiányában ezt máshogy nem tudták már megoldani, hiszen újra fel kellett volna vegyék a színészekkel, és így csak a 2010-es blu-ray kiadásnál javították ezt a hibát.

img_7793.JPG

Ebbe a verzióba visszatettek minden jelenetet, amit a producereket kivágattak. Így a film azzal kezdődik, hogy Ripley-t a partra sodorják a hullámok, és Clemens viszi be és fürdeti le. A rabok a mentőkabint ökrökkel vontatják be a telepre, az egyik kimúlik, amit feldolgozás céljából két rab behoz. Az elszáradt szuper-arctámadót egyikük meg is találja. Golic fegyenc kulcsfontosságú lesz, karaktere rengeteg új jelenettel bővült. Bemutatják, hogy még a rabok között is kívülálló, kissé flepnis is. Kiderül a gyertyákat Murphy halála miatt gyújtották. Golic teljesen az Idegen rabjává válik, amikor az megöli a dokit.

A rabok itt sikeresen becsalják a veszélyeshulladék-tárolóba a lényt, úgy, hogy Junior – aki meg akarta erőszakolni Ripleyt! – maga után csalja, és feláldozza magát. Úgy szabadul ki, hogy Golic kinyitja neki az ajtót, miután Morse leszedte róla a kényszerzubbonyt. Golic leüti Morset – utóbbi fején ezért lesz seb a film hátralévő részében – majd megöli az őrt, és kiszabadítja a "Sárkányt." Az Idegen ezután megöli Golicot. A film végi fogócskát is teljesen újravágták, ezzel az egyetlen olyan részt is unalmassá téve, amely tempót diktált.

Amikor Aaron fejbe vágja Bishopot, ő így üvölt fel: „Nem vagyok robot!” és a kamerázást is leállíttatja. Ripley mellkasából nem tör elő a királynő. Ezenfelül többször láthatjuk a rabokat imádkozni, és kapunk rengeteg plusz mondatot, és pár másodperccel meghosszabbított jelenetet. A vágás nekem sokkal következetlenebbnek tűnik, mint a 92-es verzióban, szinte csak bevillannak az itt-ott ismerős részek, és a sok pluszjelenet széthúzza az egészet, tönkre vágva a feszültséget.

alien.jpg

A DVD-kiadásról 

Az Alien Quadrilogy 2003-ban jelent meg. DVD-n ez az elérhető  legteljesebb kiadás az Alien sorozatból. Fincher filmje kétféleképpen szerepel, kapott extra korongot, és egy bónusz kilencedik lemezt. A doboz gyönyörűséges, dombornyomott, a lemezek szitázása stílusos. A menü ízléses, barnás árnyalatban úszik. A film 32 jelenetre oszlik. Az Alien 3 formátuma 2:35:1-es, képe meglepően szép. A hang 5.1-es eredeti, valamint 2.0-ás magyar és cseh szinkron, és egy lengyel hangalámondásos verzió. A Speciális Változat 44 jelenetes, és csak eredeti nyelven, felirattal indítható. Magyaron kívül van még angol, cseh, lengyel, arab, török, héber és portugál is.

A moziverzió a klasszikus 92-es Menszátor Magdolna-féle szinkront kapta. Ez a rész volt az első, ahol ő szinkronizálta Ripley-t, és nem Farkas Zsuzsa, így itt kellő beleéléssel adja a hangját Weavernek. Ripley fejlődése miatt ennél a résznél jobban is illik hozzá Menszátor markánsabb orgánuma. Az egyetlen bibit Reviczky Gábor okozza, akit gondolom, megkértek, adja hangját Morse-nak egy jelenetben, egyébként David szinkronja, biztos Kristóf Tibor éppen nem ért rá. Hallhatjuk továbbá Grúber Hugó, Helyey László, Szersén Gyula és további kiváló színészek hangját, tökéletes audioélményt nyújtva. A magyar címet már nem tartom ilyen jónak, mert elspoilerezi mi vár Ripley-re.

020.jpg

A második korongon találjuk a 157 perces Az Alien 3 forgatása című dokumentumfilmet, amelyet megnézhetünk akár egyben is, de mivel 11 fejezetből áll, így akár egyenként is. Eredetileg a zeneszerző egyik témájára utalva a Wreckage and Rape címet akarták neki adni, de a Fox ezt túlzásnak érezte. Sőt kiadás előtt követelte, hogy vágják meg az anyagot, így 21 perc hiányzik belőle, főleg olyan forgatási pillanatok, amikor Fincher beszól valamit. A 2010-es blu-ray kiadásnál, az Alien Anthologyhoz viszont ezt visszaállították és átnevezték Wreckage and Rage-re, ami egy picit mást jelent. A dokumentumfilm leginkább az előkészületekkel és a tervekkel foglalkozik sokat, megszólal Ward, Harlin, sőt maga Giger is tíz perc erejéig. A tényleges forgatásról nem kapunk sok anyagot, mivel Fincher és  Hill nem szólalnak meg. Giler, Swerdlow, Weaver és Landau beszélnek, vagyis azok, akik azonos oldalon álltak. Próbálják objektíven kezelni Finchert, persze ne felejtsük el, hogy 2003-ra a rendező befutott.

Emiatt a Productions fejezet hamar rátér a vágásra. Az utómunkálatok szekció elsősorban a vizuális effektusokat, a zenét és a bábokat járja körül, valamint azt, hogyan fogadta a közönség a filmet. Itt a legtöbbet Woodruff, Gillis és Goldenthal mesél, de pár mondatig mindenki megszólal. Helyet kapott a korongon még egy több perspektívájú jelenetet, amiből megtudhatjuk, hogyan érték el a 3D hatást a neutronszkennernél, és egy négy és fél perces time-lapse  az ólomöntöde felépítéséről, ami a valóságban a három hónapig tartott. Szinte a teljes storyboardot végiglapozhatjuk, és töménytelen mennyiségű rajzot, forgatási fotót, közeliket makettekről, bábokról. Magyar felirata egyiknek sincs, és az is érdekes, hogy az angol mellett itt holland, francia, német, olasz és spanyol közül választhatunk.

A mozis verzió audiokommentárt is kapott, ahol Thompson, Rawlings, Gillis, Woodruff Jr., Edlund, Henriksen, és McGann beszélgetnek. Sajnos a kommentár még angol feliratot sem kapott, de ennél is nagyobb baj, hogy nem jó. Túlságosan technikai oldalról közelítik meg a kérdést, és a forgatásról semmi konkrétumot nem tudnak, kivéve a saját munkakörüket. Nagyjából ugyanazt mondják el, amiket a dokumentumfilmben, szóval kihagyható. Pár érdekesség hangzik el csupán, azokat is Henriksen meséli, aki összesen öt percet se beszél. Igazán kár érte, ide egyértelműen Weavert kellett volna felkérni, ha már Fincher nem vállalta, esetleg Dancet és Duttont. Joggal merülhet fel a kérdés, de hát hova tűntek a trailerek? Nos ezek a Quadrology 9. korongjára kerültek; vagyis öt trailer, hét tévészpot és egy háromperces korabeli anyag, ami gondolom kedvcsináló akart lenni a filmhez. Karcsú!

fincher.png

Mindent egybevetve azzal zárnám soraimat, hogy Fincher 1992-es filmje számomra egy nyomasztó film, eszméletlen hangulattal bír, ami elképzelhető, hogy helyenként unalmas, de szeretek unatkozni rajta. A Speciális Változat kuriózumnak elmegy, de minden szempontból rosszabb, mint az eredeti.

Amennyiben tetszett a cikk, ajánlom még:

Pokoli forgatások 1. - DŰNE

Ha tetszett az ismertető, kérlek lájkold a Facebook oldalunkat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rhewaa 2016.05.16. 12:15:00

Mint ősrajongó mondom, köszönöm a cikket :)

theus 2016.05.16. 18:00:25

Sosem tudtam, hogy az Alien univerzumában találkoztak-e már bármilyen földönkívüli létformával az emberek. Nem derül ki egyértelműen, viszont a nostromo legénysége annyira nem döbben meg az idegen űrhajó roncson, annyira, hogy azt lehetne gondolni, ez a történelem első ilyen eseménye.

2016.05.16. 18:24:52

Komoly munka ez a cikk! De mekkora baromságokat találtak ki a korai verzióban! :) ennél bármelyik rémálmom szórakoztatóbb :D

PiszkosFreddy 2016.05.16. 18:45:37

Húúú,nagyon szépen köszönöm a részletes,és élvezetesen szövevényes posztot,élmény volt olvasni.
Charles S. Dutton számomra legemlékezetesebb alakítása a Ha ölni kell-ben a seriff szerepében volt.
Charles Dance valódi énjére kíváncsi lennék,mert mindig negatív figura,bár utoljára a Dracula Untoldban azért engem is bőven elkápráztatott.

lutria 2016.05.16. 19:03:01

Honnan került a Sulaco fedélzetére egy arctámadó,miután az A2 végén a királynő alien már akkor kettétépte Bishopot mielőtt egyáltalán lemászott volna a leszálló egységről,majd utána rögtön harcolni is kezdtek vele majd kihajították az űrbe-tehát mikor volt ideje tojást rakni és hová?És mivel,mert a tojásrakó alkatrészeit leégették/leszakította magáról...Az arctámadó meg magától kikelt és mászkálni kezdett (korábban csak akkor tették ha az áldozat közel ment hozzájuk,különben akár évszázadokig/ezredig is vártak)a csatahajón és meg is találta a túlélőket?És amikor az arctámadó átolvasztotta magát a hibernáló fülkébe miért nem lett ő is hibernálva vagy ment tönkre a szerkezet és halt meg/ébredt fel a benne lévő személy?

REACTOR · http://www.youtube.com/user/Reactor2studio 2016.05.16. 19:14:36

Ismét 10 pontos írás! Az első három részt imádom, bár a harmadiknak tényleg vannak idegesítő részei, de a hangulat, a zene és a díszletek feledtetik ezeket a hibákat. A cgi már akkor is elég gyenge volt, mai szemmel nézve meg egyenesen nevetséges.
A negyedik részhez egyszerűen nem tudok mit hozzáfűzni. Az Alien univerzum szégyene az az alkotás.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.16. 19:23:17

@PiszkosFreddy: nekem az interjúi alapján nagyon intelligensnek és humorosnak tűnik, azért is sajnálom, hogy lényegében cska most sikerült rehabilitálnia magát a Trónok Harcával, ahol megmutathatta mit is tud

@lutria: szerintem nem rakott tojásokat, egy arctámadó bemászott a zűrzavarban a siklóba, amikor Bishopék beszálltak, és elrejtőzött, elég nagy ott a hely, hiszen egy tank is elfért benne, meg a teljes legénység

kérdés, hogy meddig él egy ilyen? de Cameron filmjében is ugye látható, hogy képes életben maradni egy ideig a tojás nélkül is

és gondolkoztál már azon miért kel ki a tojás, ha egy szervezet megközelíti? szerintem az emberi test hőjére reagálnak a tojások így, és ergo ha valami meleg éri őket lehet kinyílnak

de ezeket senki nem magyarázza meg sehol, jellemzően akkora volt a káosz, hogy Ripley kapszuláját betörve mutatják a trailerek, meg a film a nyitányban, amikor a rabok megtalálják mégis ép állapotban van (valszeg el akarták ültetni a gyanút vele, de hát nem valami koherens az egész)

épp elég volt ez a sok mindent kihámozni, tartok tőle további kutatást igényelne, hogy valóban megtudjuk mi hogyan is történt

Fincher egy sértődös hülyegyerek volt, aki valóban örülhetett volna neki, hogy zöldfülű létére adtak neki egy ilyen projectet, tudta hogy nem rúgják ki, mert már előtte két másik rendező is elment, úgyhogy lényegében BÁRMIT megtehetett

aztán ott van az ökrös rész... mennyire baromság már? egyáltalán minek kellett leforgatni? és ne feledjük el, az ember kötődik a kutyához, még azok is, akik macskásak, de egy ökörhöz? kiszenvedett jó van, több kaja jut

vagy a Golic-os sub plot, minek zárják be, hogy aztán valaki kiengedje? annyira leül ekkor a film, hogy el nem tudom mondani, a Vágó fejtegeti egy interjúban, hogy ezzel előkészítették volna a finálét, és milyen izgalmas, hogy mikor szabadul ki...
hát egyáltalán nincs igaz, egy pillanatig nem volt kétséges, hogy az Idegen ott csapdába esett, és ez meg is ölte a feszültséget ami a filmet áthatotta

és EZEK mind Fincher eredeti ötletei, amik ha benne maradnak a filmben totális katasztrófa lett volna

sokan utálják azért a producereket, mert megölték a szereplőket, amikor MINDENKI MÁS kivéve pont a producereket, és Gibsont rögtön megölte volna őket valamilyen módon, sőt néhányan Ripleyt is

szóval ezekhez képest, hogy egy arctámadó hogy kerül be a Sulacora? hát szinte már lényegtelen

DE, amit le is írtam, hogy eredetileg Newtba mászott bele, aztán az arctámadó meghal, és a kis embrió átmászik Ripleyba? Hát ha egyedül tud mászkálni, minek neki ez a hordozó akármi? Hogy olvasztotta meg Ripley kapszulájának üvegét? ő is tud savat köpni? embrióként?

Velszi bárdolatlan 2016.05.16. 19:28:10

Hú, de szarul írsz, koma...
Nem kéne megtanulni, ha ennyire közléskényszered van?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.16. 19:36:01

@Koródi Antal: köszi szépen, ki is dolgoztam vele a belem,

Gibson műve nagyívű volt, de akkoriban ez kivitelezhetetlen lett volna, kérdés, hogy a mai CGI világban miért nem születik valami igazán jó

és bármennyire is mondják, hogy az idegenek bolygójára eljutni... hát az lett volna csak az igazán Bolygó neve Halál utánérzés... szerintem

@theus: a WY tuti hiszen eleve tudnak az egészről, majd most Scott apó ne félj kifejti, én örülnék neki ha halála előtt egy normális filmmel búcsúzna

@REACTOR: köszi szépen, hát pedig a negyedik is jön, azt még moziban láttuk haverral, és meglehetősen nagy csalódás volt, de azóta pláne a két AVP meg főleg a Prometheus tükrében már egész értékelhető lett

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.16. 19:46:28

@Velszi bárdolatlan: képes voltál ezért bereggelni? :D meg vagyok tisztelve

REACTOR · http://www.youtube.com/user/Reactor2studio 2016.05.16. 19:52:54

@scal: Az arctámadó egy tojásból kel ki a Sulacon, ezért tartom én is hülyeségnek, hogy a királynő még valamilyen úton, módon lerakott egy tojást. De hogy a picsába?
www.youtube.com/watch?v=MhT4JbWscwI

Marty Mcfly 2016.05.16. 19:59:09

a maga speciális, konvencióktól Mentes világával pontosan, tökéletesen beleillik az Alien sorozatba. mindegyik rész egy önálló mestermü, beleértve ezt is!!! jó cikk, rengeteg munka vt vele haver! le a kalappal! ;-)

REACTOR · http://www.youtube.com/user/Reactor2studio 2016.05.16. 20:02:10

@scal: Én mind a négy részt moziban láttam először, de az mindent elmond a negyedikről, hogy bealudtam rajta 5-10 percre. Az AvP-k tényleg hulladékok, de a Prometheus az "apróbb" hibáitól eltekintve azért nem olyan rossz.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.16. 20:02:24

@REACTOR: hát végül is volt egy kis szünet amíg Ripley megnyugodott - mint az első részben - hogy aztán a Királynő támadásba lendüljön

tehát ideje kvázi lett volna rá, hogy egy totál hülye helyre rakjon egy tojást

DE

ugye leszakadt a potroha, és az ott maradt a bolygón és nekem úgy tűnik az kell azért, hogy a tojások kifejlődjenek :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.16. 20:04:30

@REACTOR: a Promi szépen van fényképezve :D szerencsés vagy, mondjuk le kellett volna húzzam a seggem a Bembe, és akkor megnézhettem volna az első kettőt legutóbb moziban én is

@Marty Mcfly: köszönöm, és örülök ha tetszett
remélem az olvasás közben legalább olyan jól szórakoztál, mint amennyire én az írás és kutatómunka közben :D

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.05.16. 20:22:42

Megint egy kurva jó írás, köszönöm!
Nekem egyébként szintén nagyon tetszett a rész, élveztem a reménytelenséget és a sötét hangulatot, valamint tökéletesnek gondolom a befejezést. Azt kellett volna pofán verni, aki nekiugrott mégis a negyedik résznek, ami a halálba gyalázta a sorozatot.
Hihetetlen amúgy, hogy mennyi eszement hülyeség merül fel egy-egy film előkészületei során. Ripley-vel kefélő idegen, fabolygó, bakker...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.05.16. 20:28:36

Ja, jut eszembe, ha Weaver már a harmadik résznél ekkora hisztit csapott le, hogy a túróba vették rá a negyedikre??? Vagy egyszerűen megoldották, hogy korpásodjon a haja...?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.16. 20:41:27

@Before: remélem élvezted :D

a Ripleyes kefélést Weaver szorgalmazta leginkább

mert öregedett, fogyott a pénze, és mikben játszott? kellett neki a siker, hogy érezze még egyszer reflektorfénybe kerül

utólag már Biehn is úgy volt vele inkább kért volna több pénzt, ha már így is úgy is halott, kit érdekel hogy halt meg a karaktere, a replikáért még többet fizettek volna

de hülyeségek beszélése helyett majd hamarosan elmélyülünk a negyedik rész gyártásában is :D

Hatesz79 2016.05.16. 21:05:46

The bitch is back :)
Nem semmi a cikk, szép munka!
El is olvasom a 2 korábbi részről írtakat is.
Csak így tovább!

Billy a kölyök 2016.05.16. 21:07:11

Nagyon élveztem a cikket, pedig én kritikusokkal, szereplőkkel, a rendezővel és persze a többi rajongóval értek egyet: az első két rész mozitörténelem, a harmadik résszel viszont megkezdődött a kapzsiság vezérelte mélyrepülés.

Kalocsai Tamás 2016.05.16. 21:18:00

Nagyon érdekes a cikknek azon része, amely a forgatókönyv(ek) kidolgozásáról és ütköztetéséről szól. Igazán sok újdonságot tudtam meg belőle. De a filmismertetéshez azért hadd tegyek néhány gondolatot, mert az az érzésem, hogy - ahogy a felvezetőben írtad - itt a fantáziád mondatott ki veled dolgokat, amiknek egyébként (tudtommal) nincs valóságalapjuk. Meg néhány dolog amúgy is olyan kicsit "fura" nekem. Pl. ezek:
- Fehér pöttyök az MRI-n? Szerintem az sokkal beszédesebb lehetett, hogy a Ripley-ben levő embrió fejformáján látható az a fajta háromszög-alak, amilyen a királynőé volt az előző részben.
- A fegyvertelenség azért már az első részben is erős probléma volt, hiszen alapvetően - az egy, menet közben konstruált lángszórón kívül - nem volt igazán fegyverük a Nostromo-n sem.
- "Fejlett generációs"? Hivatkoztak valahol így tényleg Bishop-ra?
- Szerintem nem is annyira az üldözés, hanem az idegentől független "kudarc", ami elkeserítő. Érdekes amúgy, hogy az első részben a számítógép mondja ki, hogy "A legénység feláldozható.", itt meg üzenetben érkezik (de szintén monitoron jelenik meg), hogy "Ripley-t kell biztonságba helyezni és az idegenet sem szabad bántani". Na itt derül ki és itt lesz nyilvánvaló (harmadszor is), hogy az idegen biztosan szörnyű, de a Cég is ugyanúgy az emberek halálát akarja.
- A "savas folt" sztori nekem tök fura volt. Meg is néztem az említett jelenetet és tényleg van ilyen. Nem emlékszem, hogy az eredeti verzióban is volt-e ez a snitt, de nekem sokkal inkább az volt az érzésem, hogy Ripley azért kezd gyanakodni (és azért gyanakszik már rögtön mikor magához tér), mert már "ismeri" annyira az idegeneket, hogy tudja, ilyesmi véletlenül nem történhetett velük.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.16. 21:27:33

@Kalocsai Tamás: voltak lézerpisztolyaik, - ez a bővített verzióban egyértelműen kiderül - a Nostromon alapvetően az volt a baj, hogy hogyan öljék meg a lényt, hogy az ne fröcsögtessen savat, hiszen pár csepp is, átvágott több szintet, ha lelövik a lényt, kilyukad az űrhajó és mind meghalnak

Maga Bishop mondja a második részben, hogy Ash egy sokkal elavultabb modell volt, hiszen a két érsz között eltelt 50 év

"mert már "ismeri" annyira az idegeneket, hogy tudja, ilyesmi véletlenül nem történhetett velük."

erre gondoltam én is, de ezek a forgatókönyvírók minden t meg akarnak magyarázni, aztán meg a végén mégis istentelen nagy lyukakat hagynak

érdekes továbbá, hogy Ripley miért öregedett meg :D elvégre ő csak pár hónapot töltött ébren az első meg a harmadik rész között :D

2016.05.16. 21:30:28

@Kalocsai Tamás: Bishop maga fikázta a régi androidokat az ebédlőben, ő mondta, hogy sok gond volt velük megbízhatóság terén, gondolom ebből szűrte le, helyesen a cikkíró :)

Kalocsai Tamás 2016.05.16. 21:31:35

@scal: Az öregedésre az lehet magyarázat, hogy az 1. és 2. rész között ugye 52 évet (vagy 57?) töltött hibernálva és bár a 2. részben nem tűnt számottevően idősebbnek, mint az elsőben (bár szerintem a 3. részben sem tűnt olyan sokkal idősebbnek még akár az első részhez képest sem), a szervezete azért lehet, hogy nekiállt "ledolgozni" azt a pár évet, ami előnye volt eddig. :) Persze ez egy saját verzió a témára.

Kalocsai Tamás 2016.05.16. 21:34:30

@Koródi Antal: Persze, ezeket én is tudom, engem a terminus technicus zavart... fejlett generációs... nekem ez olyan szakszerűtlen. Vagy "fejlett", vagy esetleg "új generációs", "második generációs" vagy akármi.

gfortysix 2016.05.16. 21:36:41

Üdv!
Nem értek egyet a cikkíróval, miszerint ez egy nagyon jó film, a rendezői változat meg nem. Az eredeti film forgatókönyvében akkora lukak vannak, hogy félelmetes. Többen írták már a hogy kerül az arctámadó a fedélzetre, meg a savmarta mentőkapszula vs. ép mentőkapszula problémát. Ide tennék még kettőt: a Golicos rész hiányzása a moziverzióból csak azért problémás, mert egész egyszerűen nincsenek meg a rabok! Ha az ember megszámolja, hány rab van, és hány halt meg, 3 hiányzik- a 2 őr, meg Golic. Apróság. A másik, ami kicsit nagyobb: az okés, hogy az idegen nem öli meg Ripleyt. Mivel érzi bene a kirájnőt. De mi a halálért NEM RABOLJA EL ÉS GUBÓZZA BE? Ezt valami nagyonoks alienfan magyarázza már el nekem legyen kedves. Nem nagyon lesz, mert ezen is eléggé kiakadtak a fanok. Ja, és a kirájnő kikelése Ripleyből... Jézus, az volt még a hányás a köbön. Hollivúd megkönnyeztet. A Fincher-féle verzióban sokkal jobban működött a vallási szimbólumrendszer, hogy ezek a tgok basszus azért maradtak itt, mert vallási fanatikusok, és az alien isten vagy az apokalipszis vagy bármi megtestesülése. És nem kel ki alien a végén, már ez egy fél pont plusz. Ja, és a kutya az ember legjobb barátja - keresi valaki a blökit a filmben? Volt, eltűnt, nem hiányzik senkinek- az egyetlen értelmes élőlény rajtuk kívül. Ennél a ökör sokkal jobb. Eredeti verzió: 6/10. Fincher-féle: 8/10- (Alien 9/10, Aliens 10/10 nálam.)

Pervenimus 2016.05.16. 21:39:56

Ez egy 14 oldalas anyag! Le a kalappal. :-) Mennyi ideig tartott megírni? Nagy munka van benne scal! Viszont egy ekkora összefoglalóhoz jó volna egy forrásjegyzék is. Honnan ez a sok infó? Amúgy tetszett! :-)

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2016.05.16. 21:40:47

Szerintem a bővített változatnak vannak jó pillanatai (főleg a Golic-szál), csak sikerült ritka amatőr módon összetákolni, sok rajongói vágás kenterbe veri. Kár, hogy Fincher nem tudta félretenni a sérelmeit, mert rettentően érdekelne egy olyan változat, ami tényleg 100%-ban az övé és beleteszik azt az utómunkát, ami még szükséges. Amíg ez nincs, tényleg a moziverzió az emészthetőbb, csak bosszantó a tudat, mi mindent ki lehetne még ebből hozni.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.16. 21:55:11

@Kalocsai Tamás: lehet majd átírom

kis háttérinfó, ezt az elemzést 6 éve írtam még, és akkor

erősen Fincher szempontjából néztem a filmet, mert az ő filmjeit elemeztem, és lényegében a Filmről írtam a forgatás helyett 80/20%-ban

ezt most erősen átdolgoztam, és emiatt megfordult a dolog, mosta filmről írok 20%-ban és a háttérről 80%-ban

szal lehet ezért nem voltam annyira szakszerű, mert a filmes részben sok minden benne maradt a régi írásból

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.16. 22:07:58

@gfortysix: helló

igen én is számolgatós vagyok, de abban a nagy robbanásban meghalnak elegen, annyit kellett volna tenniük, hogy hozzáteszik azt a hármat ami a Golicos jelenetben hal meg

szerintem ez egyértelmű, nem utólag gubózták be az embereket az előző két filmben, hanem ELŐTTE odatojtak egy tojást, és várták, hogy az arctámadó rámásszon, utólag mi értelme lett volna begubózni?

a kutya szerintem pont azé a rabé volt, akit később bedaráltak, bár szerintem az sokkal nagyobb baromság, hogy az eredeti verzióban megtalálnak egy totál ismeretlen állatot (az arctámadót) és mégse jelentik ezt a vezetőségnek

????

@Pervenimus: forrásjegyzék:

- az angol wiki (a magyar sok faszságot ír össze vissza)

- az imdb trivia trackje, bár ebből is ki kellett hámozni a dolgokat

- és persze az Alien Quadrology, ami nekem meg van a kis házi filmtékámban

adtak ki könyveket is, és vannak nagyon jó cikkek is, de azt majd talán évekkel később olvasom el, amikor meg lesz vége az Alien Antológia, egyelőre ezzel a résszel nem kívánok mélyebben foglalkozni

de vannak nagy lyukak a storyban, pl. egy rendes forgatási naplót végignéznék, mikor is álltak le, mit forgatott még Fincher, mikor ment el, egyáltalán ha valakinek szerződése van, hogy gyalogolhat ki egy filmből következmények nélkül? mit forgattak a Pinewoodban, és mit Los Angelesben (sokat segített itt galéria, amikor mutatják a csapót, ugyanis az USA-ban hónap/nap/év szerint írják a dátumot, Angliában meg nap/hónap/év szerint)

az is érdekelne Ward agyszüleményéből egyáltalán forgattak e bármit? mert egyik hely ezt írja, másik hely azt

sokat kellett nyomozni, de vannak foltok amik előttem se tiszták sajnos

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.16. 22:13:01

@Pervenimus: meddig tartott megírni, lényegében a hosszú hétvégém erre ment el, nem számítva a DVD nézését, és az olvasgatást, meg az összefésülést, mondjuk napi hat óra írást, de meg volt már egy 8 oldalas verzió 2010-ből, aminek azért sikerült megmenteni pár bekezdését mielőtt teljesen kannibalizáltam volna :D

@joeperry: én nagyon haragszok Fincherre amiért ilyen idióta, ahogy Lynchre is a Dűnénél, ha azt nem olvastad ajánlom figyelmedbe :D

leginkább az hiányzik a DVD-ről hogy tuti volt még csomó más kivágott jelenet, azokat miért nem kaptuk meg? pl a brutálisabb boncolás, stb, amiket mutatnak az interjúkban

TheQuestion 2016.05.16. 22:19:52

Számomra a Fincher féle Alien3 a trilógia legjobb darabja. Egyetlen dolog, amí csípte a csőrön a forgatókönyvben, hogy az Alien drónnak be kellett volna gyűjtenie Ripley-t és befalaznia valahova, hogy biztonságban tudja a királynőt a születéséig.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.16. 22:24:50

@TheQuestion: szerintem ennyire nem intelligensek ezek a lények

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2016.05.16. 22:55:12

@scal: Nem vagyok ugyan biztos benne, de mintha említenék az extrák közt, hogy sok leforgatott jelenet nem vagy csak nagyon rossz minőségben maradt fent (ez magyarázná is az amatőr kép- és hanghibákat a bővített verzióban). Talán azért került vissza végül csak ennyi plusz anyag, mert ennyit tudtak megmenteni. Az a bizonyos 3 órás nyers vágás maga lenne az Alien 3 Szent Grálja, talán egyszer előkerül, mint a Halálhajóval történt (az is megérne egy posztot:))

Pervenimus 2016.05.16. 23:36:18

@scal: Napi 6 óra írás!!! Jézusatyamáriám! Volt idő, mikor én is szántam ennyit egy-egy posztra, de már régen nem. Mostanság max 1-2 órát fordítunk írásra, mert ha nem kerül fel az Indexre, akkor legfeljebb ha százan olvassák. (És az már nagy eredmény.) Ha felkerül, akkor mondjuk lehet akár 8-10 ezer is a nézettség, de ritkán kerülünk ki. Az Index le se szar bennünket. Bojkott alatt vagyunk. Így meg sajna nincs értelme napi 6 órát dolgozni egy poszton. De a te lelkesedésed nem semmi. Kicsit pazarlás, de tiszteletre méltó. Mint egy pacifista az 1935 -ös nürnbergi gyűlésen. :-)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.17. 02:52:16

@Pervenimus: alapvetően olyasmiket írok meg ami amúgy is érdekel, a pazarlás az volt amikor csak magamnak írtam és nem osztottam meg :D

pl most magyar nyelven ennél átfogóbb anyagot aligha találhatsz a neten erről a filmről :)

vagy ha mondjuk megnézek ennyi idő alatt 2-3 szarabb filmet, de nem mindig írok ilyen hosszút, az ilyesmihez erő is kell, van hogy hetekig nem írok semmit

2016.05.17. 03:51:36

Őőőő...
Valami nem hiányzik a bejegyzés végéről?
Amúgy: ezt a részt szeretem, ellentétben a szerintem borzalmas(an erőltetett) negyedikkel. És persze a bővített verziót. Kevésbé tűnik összecsapottnak. Golic a moziverzióban egyszer csak nem szerepel tovább, biztosan ott felejtették a gyengélkedőn a sorstársak, oké, nem kár érte, de azért fura >D
A blue-screenről meg csak annyi a véleményem, hogy borzasztóan kilóg a lóláb azoknál a jeleneteknél, megvilágítás, fény, árnyékok, nem szép, egy elmosódó massza a lény. Ennél a filmnél lenne értelme remaszterelni és ezeket a trükköket javítani. Jól mutatna.
Nem mellesleg nekem ennek a résznek a zenéje tetszik a legjobban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.17. 05:21:52

@Tralfamador75: igen már nagyon gáz a jelenet, meg olyan pici az Alien is, amikor odalép Ripleyhez, a közelinél meg mekkora feje van már :D

2016.05.17. 06:19:51

@Tralfamador75: Hm, esküszöm, amikor írtam a hsz-t, a poszt fele hiányzott :S (a különböző kiadások leírása).
Valami gond van a blog.hu-val? Amikor látom, hogy van új poszt és rákattintok (a csengőnél jobbra fent), rendszeresen üres oldalra jutok, olyasmi szöveggel, hogy sajnos itt nincs semmi.

2016.05.17. 06:20:57

Egyébiránt azt nem tudja valaki, hogy magyarul is elérhető-e Foster könyve, amiben életben hagyja Hickset és Newtot?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.17. 06:38:35

@Tralfamador75: igen mindig gond van vele, de még végeztem néhány utolsó simítást az éjszaka :D szal ne aggódj nem te hallucinálsz :D

én nem tudom, igazából és ez nem Foster ellen szól, nem tartom sokra az ilyen írjunk könyvet a filmből dolgokat, könyvből filmet még van értelme, de ennek szerintem semmi

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.17. 07:42:42

@Tralfamador75:

ja amúgy nem tudom ez az a verzió e, de megjelent nálunk magyarul, a 90-es években tele voltak vele az antikváriumok

moly.hu/konyvek/alan-dean-foster-a-vegso-megoldas-a-halal

REACTOR · http://www.youtube.com/user/Reactor2studio 2016.05.17. 09:32:27

@scal: Ebben a kiadásban meghal Newt és Hicks is, de annyiban különbözik az eredeti filmtől, hogy ebben már az ökörből születik meg az alien. Ha a filmben nem lenne elég ellentmondás, akkor a könyv még erre is rátesz egy lapáttal. Itt meg az arctámadó elpusztul a Sulacon, mert Newt hibernálójának törött üvege halálos sebet ejt rajta. Ebből következik az újabb kérdés, hogy akkor meg mi petézik az ökörbe a Fiorinán? Kettő xenomorf volt a Sulacon? :)

Netuddki. 2016.05.17. 10:47:34

Birkalien a képen? Muhaha!

Itt is elszabadult egy a blogokon.

Köldök_szösz 2016.05.17. 14:23:37

Ez egy szar rész volt.
Bár lehet a 4 még szarabb...

Köldök_szösz 2016.05.17. 14:25:32

@Before: Nem megoldották hanem megvették :D

2016.05.17. 15:48:45

@scal: Akkor megnyugodtam :-D
Én amúgy a Nyolcadik utast és a Bolygónevét könyvben olvastam előbb, nekem nagyon tetszettek, a film megtekintése után kicsit csodálkoztam is, hogy több jelent miért hiányzik a filmből? Az út végén... viszont szerintem sem olyan jó, mint az előző kettő, vontatott, lassú, már-már unalmas, a film hangulatát nem adja vissza (abban azért a film nagyon ott van).

@Tibi !: :-DDD

@Túrós: Bizony, a negyedik nagyon vacak.

@scal: Nekem Az út végén a halál van meg (ez jó cím amúgy), a moly szerint csak a cím alternatív. Az új kiadás is nyilván ez alapján készült.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.05.17. 16:50:21

@Túrós: hát, ugyebár az én kicsit furcsa mondatom is pont erről szól... :)
Annak idején, mielőtt még kitört a teljes celeb-elmebaj, egy - ha jól emlékszem, amúgy mentősből lett - tévés játékvezető, Prokopp Dóra mondta azt, amikor megkérdezték tőle, hogy hogyan is keveredett egy korpásodás elleni sampon reklámjába, hogy "van az a pénz, amiért korpásodik a hajam".

Csuti Ördögüző 2016.05.17. 18:37:48

Rengeteget tudsz a filmről, kalap le.

Ja, én is utálom a 3mast....:)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.17. 20:25:46

@Tralfamador75: én már akkor is furcsállottam, hogy az első kettő Galaktikás a hármas meg új kiadás, miért nem ugyanaz a sorozat :D persze akkor nem nagyon tudtam még ilyesmikről, hogy kiadók bizony meg is szűnhetnek

Foster ahogy többen írják a Molyon szerintem is egy iparos, nem is értem lényegében hogy kapják meg az ilyenek odaát, hogy akkor te fogod megírni a könyvet a filmből

Köldök_szösz 2016.05.17. 21:30:08

@Before: De ez még nem is annyira rossz eset.
Mármint a film nem volt jó de azért még messze nem annyira szar mint a Rocky 72. meg társai.
Ezen kívül színészkedni ennyi delláért én is mennék ha hívnának.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2016.05.17. 21:37:31

"Weaver (...) szerette volna még elérni, hogy Ripley közösüljön egy Idegennel."

Hat évvel korábban viszont (filmbook.blog.hu/2015/01/07/field-remake_a_bolygo_neve_halal_2_1_az_otletektol_a_szereposztasig):

"(...) kijelentette, hogy három dolgot semmiképp nem akar csinálni az Alien II-ben: (...) és idegen lénnyel szerelmeskedni."

Erre az ellentmondásra/pálfordulásra nem látok utalást, pedig!

(Vagy az a megoldás, hogy: csak a szex, semmi érzelem!:? ;)

2016.05.17. 21:56:19

@wmitty:

Igen, emlékszem, hogy ezt írtam az ALIENS-ről, és ezt az infót több forrásban is megtaláltam.

Szóval engem is érdekelne, Weaver miért gondolta meg magát? (Igaz, a második részben meghalni sem akart, a harmadikban meg már ahhoz is ragaszkodott.)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.17. 22:02:55

@wmitty: Weaver egy nő, így kell kezelni mikor mit mond

lásd Ward ötletétől el volt szállva aztán meg lefikázta
lásd alig várta, hogy kinyírják, aztán meg csak belement a negyedik részbe is

össze vissza beszél, amúgy pl az indiana Jonest nem tudom elképzelni Ford nélkül

de hatszáz éve csinálhattak volna normális Alien filmet Weaver nélkül, mert az ő történetét ezzel a szállal lezárták, ráhelyezhették volna a Colonial Marines-re a Weyland Yutaniar, vagy bárkire a következő trilógiát

de nem Weavert kellett visszarángatni egy totál banális negyedikhez, ami megint azzal zárult, hogy végre jön az ötödik a FÖLDÖN basszátok már meg, azóta fejlődött a technika kb. az egekbe, pénz is lenne, erre itt szarakodnak

2016.05.17. 22:15:18

@scal:

A Filmbook miatt is sokat foglalkozom a filmek keletkezéstörténetével, és lépten-nyomon ellentmondó információkba ütközöm. Nem egyszer ugyanaz a személy mond ellent saját korábbi szavainak. (Lásd például legutóbbi írásomat a SZERELEM-ről, melynek rendezője, Makk Károly bizonyos részletkérdésekről saját magának ellentmondva nyilatkozott különféle forrásokban.)

Szóval olykor bizonyos dolgokban nehéz kibogozni az igazságot. A szerző ilyenkor nem tehet egyebet, mint utal az ellentmondásokra, és az olvasóra bízza, kinek melyik verzió nyeri el a tetszését.

Szerintem Sigourney a második részben talán még nem akart meghalni, meg Aliennel kamatyolni, mert Cameronnak már konkrét elképzelései voltak a sztoriról, mikor tárgyalni kezdtek, és Weavert teljesen lenyűgözték a fickó ötletei. Főleg, hogy a direktor akkor is ragaszkodott hozzá, amikor a Fox mellőzni akarta a színésznőt. Cserébe Sigourney is kiállt Cameron mellett a Director's Cut bemutatására vonatkozóan. Szóval szerintem elfogadta Jimmy koncepcióját, amelyben kefélésről meg halálról szó se volt. Ezek akkor juthattak eszébe, amikor látta azt a sok bénázást a harmadik rész előkészítése során.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.17. 22:36:44

@field 64: ez így van

pl. a filmben az elítéltek tarkóján a vonalkód

az IMDb szerint Twohy ötletéből származik

a Wiki Gibsonnak tulajdonítja

a DVD-n meg maga Glier mondja hogy Fincher ötlete volt

aztán találd ki melyik az igazság :D

2016.05.18. 03:46:56

@scal: A Móra Ferenc Kiadó megmaradt, csak a Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozata szűnt meg a kilencvenes évek közepén. De Az út végén a halál a Galaktika Famtasztikus Könyvek sorozatában jelent meg, csak akkor már eléggé lepusztult (értsd: olcsó) hatása volt a borítóknak.

Petrow 2016.05.18. 15:58:21

Jó kis cikk, gratula.

Charles Dance-hez kapcs: a való életben sem az a nagyon kedves, közvetlen ember, az IMDB-n ezt az idézetet találtam tőle: "I hate the "suave and debonair" tag. I am neither."

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2016.05.18. 20:15:34

@field 64: csak azt szerettem volna felmutatni, hogy a bármely olvasónak feltűnő ellentmondásra nincs semmi utalás a poszt(ok)ban

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2016.05.18. 20:18:08

@scal:
"Weaver egy nő..." - de még milyen nő!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.18. 22:15:09

@Petrow: lehet pont ezért szimpatikus, persze ez a való életben derülne ki igazából

Dance volt az egyik aki kiállt Fincher mellett, amikor a kritikusok elkezdték ütni a filmet, és ő mutatott rá, hogy szerinte valójában a Fox hozzáállása a hibás az egészért

a másik maga Ward volt, aki bevédte Finchert mondván ezt így kihozni 28 évesen nem volt semmi, megfelelni ekkora nyomásnak, és kihozni egy épkézláb filmet egy befejezetlen forgatókönyvből

@wmitty: azért mert ebben a cikkben én pl nagyon a limit határán vagyok, írok még egy szót, és szétcsúszik az egész, emiatt nem tudtam MINDEN valóban fontos dolgot beleírni :D kettészedni meg nem akarok cikkeket azokkal mindig megjártam

gfortysix 2016.05.18. 22:46:11

Üdv!
Azt elfelejtettem írni, hogy egyébként a cikk kiváló, szal néha érzem, hogy van értelme a netnek! :)
Az alapvető probléma úgy látom, ott van, hogy a 3. részbe is Ripleyt akarták beleerőltetni, és a Ripley+ jó forgatókönyv= nem nyert egyenletet adta- egész egyszerűen az Aliens túl jól volt lezárva.
Egyébként az Alien-filmekben is vannak ellentmondások. Szal ott van az 1. rész vége, amikor ugye Ripley bár meglépett, és készül aludni, amikor az idegen egyszercsak kinyúl oldalról. Ez a hiperszupergyilkos organizmus percekig hagyta, hogy főhősnőnk ott ténferegjen, és azután is mellényúlt. Rögtön érthetőbb lesz, ha az ember a rendezői változatot nézi- ott u.is Ripley megtalálja a begubózott legénységet. És akkor nyilvánvaló lesz a párhuzam bizonyos bepetéző földi rovarokkal. Amik szaporodás után elvonulnak megdögleni- ezért lassú az idegen, mer konkrétan elbújt megdögleni. Igen ám, de ez így üti a kirájnőt- most vagy magától szaporodik, vagy van egy szülőgép. Egyébként az Aliensben is hagyják a lények begyalogolni a marinokat, mintha aludna az egész fészek. Szal lehet, hogy ezzel próbálták az "alvó" idegent megmagyarázni, hogy pihengetnek ezek néha.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.18. 23:01:05

@gfortysix: bocs hogy megjegyzem, de szándékosan írod J-betűvel a kiráLYnőt? kevés dolog zavar ennyire, de nem hiszem hogy nem szúr szemet

hát lehet kell neki a pihenés, de szerintem túlmagyarázod, pláne hogy a Nostromo ekkor már felrobbant, így a lény tudhatta volna, hogy nem szabad pihennie

másrészt nem Kérész ez, hogy egy napig éljen

Gery87 2016.05.24. 15:34:58

A cikk hatására újra megnéztem a filmet és nem olyan rossz mint emlékeztem...
De tény hogy semmi újat nem ad az Alien történethez: Megint kikel egy idegen, megint meg kell vele küzdeni egy zárt helyen egy maréknyi embernek...
A 4-dik rész detto ugyanez...nem is igazán a klónozás miatt (bár kétséges hogyan klónoznak egy tök idegen fajt...mi köze az ismert földi DNS-hez..na mindegy), hanem mert megint benne van Ripley, tök indokolatlan a léte a társaság végcélját tekintve, akinek ráadásul emlékei is vannak (mondjuk ez az idegen génhatása miatt meg lehet magyarázni, de erőltetett).

Mondjuk ebből a "hangya társadalom szinten lévő idegenek" sztoriból max egy Csillagközi Invázió féle anyabolygós filmet lehetett volna kihozni mint új megközelítést, de ettől még jó lett volna...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.25. 00:03:07

@Gery87: azt hiszem ennél nagyobb bókot nem kaphatok

szerintem adott, pl. a WY-t először láthattuk akcióban, láthattuk Michael Weylandot, hogy az Alien más állatból kikelve máshogy néz ki, és viselkedik, és hogy Ripley meghalt

nem bántani a Csillagközi Inváziót, mi az, hogy "max" :D

hát a börtönbolygós ötletből mit hoztak ki? egy szaladgálást az alagsorban :D
süti beállítások módosítása