Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Fantomas

2011. október 15. - Santino89

Újabb francia sikerfilm 1964-ből. A Fantomas-t természetesen láttam már sok-sok évvel ezelőtt. Vagy ha nem is ezt a részt, hát valamelyik folytatását biztosan. A címszereplő karakter a némafilm korszakában folytatásos horrorfilmekben szerepelt, mikor 1964-ben elővették, egy teljesen más stílusú karaktert formáltak belőle, egy olyan bűnözőt, aki képes bárki eszén túljárni, és képes bárki arcát magára ölteni. Bár ez utóbbi aspektus ma már kicsit gagyinak tűnik, de egy ennyire régi filmnek sokmindent képesek vagyunk megbocsátani. Ezt az érdekes karaktert ráadásul körbevették a korban oly népszerű 007-es filmek külsőségeivel: Fantomas titkos bázisát akármelyik Bond gonosz megirigyelné, kocsija pedig a híres szuperügynök kütyüivel van ellátva. Egyébként is láthatunk itt izgalmas autós üldözést (elég a film fináléjára gondolni, ami önmagában egy majdnem fél órás hajsza), lövöldözéseket és bombatámadásokat. A főszerepben Jean Marais, a kor talán legnagyobb francia sztárja (Belmondo és Delon még csak ekkoriban kezdtek befutni), mellette pedig a komikusi tehetségét akkor már jópár filmben kamatoztató Louis De Funes. Mondhatni tökéletesen sikerre ítélték az alkotók a Fantomast, a folytatással kecsegtető befejezés is erről árulkodik. Ma már azért kicsit idejétmúltak a felgyorsított akciók és a jamesbondos külsőségek, a fék nélküli száguldás felesleges poénkodásai pedig kifejezetten kínosak. Ami azonban még ma is szórakoztatóvá teszi a filmet az egyértelműen Louis De Funes, akinek túlzó gesztusain és csak úgy mellékesen odavetett hülye beszólásain a mai napig jókat lehet kacarászni. Erre persze a kiváló magyar szinkron is rátesz, amiben Haumann Péter zseniálisan bohóckodik, valószínűleg még az eredetit is túlszárnyalva.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.10.18. 09:17:24

Egyébként Funes szinkronjai tényleg jók, sosem tudom eldönteni Haumann vagy Balázs illik jobban hozzá, valszeg mindkettő a maga nemében zseniális.

Nekem Haumann elsőre furcsa volt, én is ebben a filmben találkoztam vele először, de csak annyira mint Jeremy Brett Tahi Tóth-al, egy idő után eszembe se jutott hogy ez szinkron :D

Fantomas, hát igen, 1964, francia James Bond, két folytatást ért meg a sorozat, bár szerintem a végtelenségig lehetett volna ezt is húzni. Az eredetit nem láttam még, lehet le kéne vadászni, köszi, hogy felhívtad rá a figyelmet.

"Ma már azért kicsit idejétmúltak a felgyorsított akciók" - ezt közöld a Csinibabával, meg a Zimmer Ferivel :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.10.18. 17:05:54

Ha választanom kéne, én Haumann-t választanám, azok a kis betoldott röhögései viszik a pálmát. De bár Balázs Péter is kiváló, bár mindig két ilyen remek választás állna az ember rendelkezésére.

A némafilmek általában nem túl élvezhetőek manapság, pláne ha horrorról van szó, mint a Fantomas esetében.

Tímár gyorsításai egyrészt nem akciójelenetek, másrészt meg egyértelműen Fábritól lopta, vagy izé... kölcsönözte őket (Lásd még a nagy kedvenced: az Isten hozta, őrnagy úr!)
süti beállítások módosítása