Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Halál a hídon

2011. december 09. - Santino89

"Ez jó sikoly. Ez ám a jó sikoly. Szép sikoly. Jó sikoly."

Brian DePalma a Halál a hídon esetében - az alaptörténetet tekintve - nem Hitchcock-hoz, hanem Antonioni Nagyításához nyúlt vissza. És itt rögtön tartozom egy vallomással: akármekkora filmtörténeti klasszikus is, én nem szeretem azt a filmet, rém unalmasnak találtam. Persze, az utolsó jelenet tényleg jó, meg egy ideig visszafogottan érdekes a korabeli London bemutatása is, de ez kevés.

Ne ijedjünk meg, DePalma nem az a fajta művészeskedő alkat. A Halál a hídon szépen lassan építkezik, nem találjuk hirtelen szembe magunkat gyilkosságokkal, hanem a történetet bontja ki a rendező. Persze, elsőrangúan teszi mindezt, fantasztikus kamerabeállításokkal (bár ez is hitchcock-i vonás, de DePalma filmjeiben ezerszer jobban néz ki, amikor felülről fényképezi a szereplőket), remek színészvezetéssel; megkockáztatom, hogy Travoltának a Ponyvaregény előtt ez az egyetlen igazán jó alakítása, ha kell laza, ha kell drámai és kemény. Nancy Allen harmadjára szerepel DePalma filmben, a gonosz tinédzser és az öntudatos prosti után most ő a buta ribanc, de ő még ebben a szerepben is imádnivaló. John Lithgow pedig hihető és félelmetes a pszichopata bérgyilkos szerepében. De mindezt még kevésnek éreztem egy DePalma filmnek, pedig már eltelt a játékidő kétharmada. A befejezés azonban minden szempontból tökéletesen meggyőzött, hogy a Halál a hídon is a létező legjobb thrillerek közé tartozik, ugyanis nagyszerű ötletek váltják egymást, borzasztóan izgalmas, illetve feszültségteljes szituációkban. A fényképezés pedig annyira profi, amilyen csak egy DePalma filmben lehet (az operatőr egyébként Zsigmond Vilmos volt).

A történet végkifejlete pedig egyszerre megrázó, és mégis gyönyörű. A film csúcsra járatja az összes erényét: a sztorit, a színészi játékot, a feszültséget, az izgalmakat, és persze lenyűgöző képeket láthatunk. Egyedül az autós rohanás lóg ki egy kicsit az egészből, de gyorsan el tudjuk felejteni.

Két szinkron készült a Halál a hídon-hoz, amiből a régebbi, az első, valami fantasztikus; Nancy Allen hangja Hegyi Barbara, akinek köszönhetően a karakter még az eredetinél is sokkal szexibbé válik. De az utolsó mellékszereplőig mindenkinek el van találva a hangja, úgyhogy ha lehet ezt a változatot nézzétek meg, annál is inkább, mivel a második szinkront a Zone Studio készítette, és nagyon finoman fogalmazok, ha azt mondom róla, hogy egy hallgathatatlan, undorító, gyalázatos köpedelem, pocsék színészekkel és gyenge szöveggel.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2014.07.14. 21:45:16

(Attol tattok, a masodik mondatbol gepeleskor kimaradt egy kulcsfontossagu "nem" szocska!)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.14. 21:57:49

@wmitty: Valóban.
Köszi, úgy látszik Te vagy ennek a cikknek az első olvasója :D

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2014.07.14. 22:02:34

Ami, persze, igen messze lehet a valosagtol :-)

Pedig szivesen latnam sokak velemenyet errol a filmrol.
Nagyon hasonlo, mint a Gyilkossaghoz oltozve, szamomra ikrek, de mig az kezdettol egyontetuen tetszett, ez elsore nem, es kesobb is csak elfogadni tudtam, de hasonloan jonak latni nem. Talan a gyengebb es szukebb szereplogarda miatt? Noha NA ugyanaz es nagyon birom, John Litgow meg titkos kis kedvenceim egyike... (Szoval akkor JT kell legyen a hunyo, noha egyaltalan nem rossz itt!)
Sokkal kevesebb az emlekezetes, brillians jelent, az tuti. Es sok a Nagyitas.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.14. 22:10:34

@wmitty: A Gyilkossághoz öltözve tényleg jobb, viszont ez még így is egy kiemelkedő thriller a mai napig.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2014.07.14. 22:14:28

Igen, ez a tetszesi resz. De engem ez esetnen a szikar szakmaisag erdekelne. Ugyanattol a rendezotol ket hasonlo film, ugyanaz a kor, stilus, tema, meg szereplo is, stb., es megis nyilvanvalo kulonbseg az egyik javara. Szinte mint ket ikergyerek, ahol egyik megis ilyen lesz, masik amolyan. Vajon mikben erheto tetten az elteres indoka? Akar egy egesz elemzo tanulmanyt is elolvasnek errol!

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.14. 22:21:55

@wmitty: Ilyen komoly dolgokat közülünk max Field tudna írni :)
Mivel mindkét film írója-rendezője egy személyben De Palma, én csak azt a prózai okot tudom elképzelni, hogy egyszer jobban megy, másszor kevésbé. A Gyilkossághoz öltözve korábban készült, pörgősebb, és virtuózabb minden tekintetben, lehet ezután De Palma egy kicsit kifogyott az ötletekből.

2014.07.14. 22:54:37

@Santino89:

Tudom, mindenki azt mond, amit akar, de már jó ideje tervezgetem, hogy írok erről a filmről. :)) (A GYILKOSSÁGHOZ ÖLTÖZVE már szóba került a sznob toplistámon néhány mondat erejéig, de arról is tervezek egy hosszabb írást.) Én mindkét filmet szeretem, egyiket se untam, ámbár főleg a DRESSED TO KILL-ben esetleg felületes nézőnek lenne is mit unnia. De erősen foglalkoztat az ALIBI TEST részletes ismertetése is.

A HALÁL A HÍDON közvetlen ihletője Edward Kennedy szenátor 1969-es (?) autóbalesete volt, amikor kocsijával véletlenül egy öböl sekély vízébe zuhant. Ki tudott menekülni, de sorsára hagyta a titkárnőjét, és nem hívott segítséget. (Némi alkoholos befolyásoltság alatt volt.) Pedig a későbbi vizsgálat megállapította, hogy a titkárnő kb. egy órát (!) élhetett még a kocsiban, ahová beszorult némi levegő, szóval esetleg meg lehetett volna menteni. Kennedy búcsút mondhatott minden komolyabb politikai ambíciójának az eset miatt.

A HALÁL A HÍDON bizonyos szempontból hasonlít a NAGYÍTÁS-ra, bizonyos szempontból eltér tőle. Antonioninál nem érdekes, miféle bűntény történt a parkban, a hangsúly azon van, mihez kezd a fotós a felfedezésével. De Palma viszont két legyet üt egy csapásra: nála a bűntény is fontos, de a hangmérnök sorsa is.

Apropó, NAGYÍTÁS! A Field-remake sorozatomban ez is sorra kerül majd valamikor. :))
süti beállítások módosítása