Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Éjsötét árnyék

2012. szeptember 14. - Santino89

Ezzel a mozival érkeztünk el oda, hogy az egyik kedvenc rendezőmet, Tim Burton-t divat lett utálni. Részben meg is tudom érteni a lesújtó kritikákat, és a csalódott nézőket, hiszen tényleg semmi újat nem mutatott Burton, és jól bevált csapata. Csak azt nem tudom, hogy ezek vajon ugyanazok a nézők-e, akik olyan gigantikus bevételt hoztak össze az Alice Csodaországban-nak, ami tényleg egy nézhetetlen, emészthetetlen mocsokság volt.dark-shadows-dark-shadows-09-05-2012-2011-14-g.jpg

Az Éjsötét árnyék (a magyar címfordítóknak miért nem elég soha az eredeti cím, miért kell azt folyton überelni?) valójában egyáltalán nem tartozik Burton jobb filmjei közé, de a rosszabbak közé sem, leginkább a szimpla középszert képviseli. De a rendező egyedi látásmódjának, és a vérprofin összeszokott stábjának köszönhetően már ez is jóval több, mint amit egy mai átlag hollywoodi film kínál nekünk. Burton ezúttal sem újult meg. Miért, az Alice minden színvonaltalansága ellenére is egymilliárd dollárt hozott világszerte. Te megújulnál?dark-shadows-dark-shadows-09-05-2012-2011-15-g.jpg

A forgatókönyv tényleg nem bizonyult túl jó alapanyagnak, a karaktereket többnyire csak felvillantja, érezzük, hogy mindannyiukban sokkal több lehetőség rejlik, mint amennyit az írók kihasználtak belőlük. A történet teljesen széttöredezett, epizodikus, de mégis érdekes elejétől a végéig, még jó poénokra is futotta, amiken kellemesen lehetett szórakozni, bár egyszer sem szakadtam szét a röhögéstől, de hát egy Burton filmet nem is emiatt néz az ember. A színészek korrekt munkát végeztek, Johnny Depp vicces volt régimódi vámpírként, szerencsére jó szövegeket adtak a szájába, és ügyes szituációkba helyezték az ellentmondásos vérszopót, aki egyébként egy teljesen jellegzetes karaktere a rendező munkásságának. A boszorkányt alakító Eva Green-nek valami rémületesen rosszul állt a szőkére festett haj, de még így is elképesztően szexis, elegáns, és méltóságteljes tudott maradni, ami ilyen sminkkel egy kisebbfajta csodának tudható be.dark-shadows-dark-shadows-09-05-2012-2011-8-g.jpg

Danny Elfman zenéjéről ugyanaz mondható el, mint Burton rendezéséről, még fel lehet ismerni a stílusjegyeit, de egyre jobban simul bele a hollywoodi középszer posványába, teljesen hiányzik belőle az az átütő erő, amely egykor őt jellemezte. Így végeredményben az Éjsötét árnyék egy teljesen korrekt, nézhető, élvezhető mozi, Burton rajongóknak pedig egyenesen kötelező, hiszen hemzseg a beteg ötletektől, elég ha csak arra gondolunk, mi történik Eva Green-el a film végén, vagy hogy a rendező mit művelt már megint a kedves nejével, Helena Bonham Carterrel. Senkinek sem lesz ez a kedvenc filmje, de nem ez a fő probléma, hanem úgy látszik, a közönség két évtized után ráunt Burton egyéni stílusára, és ezen a filmen kellett elverni a port. Ez egyébként a bevételi adatokon is látszik, Amerikában a költségvetés felét sem hozta be a film, csak a külföldi moziknak köszönhető, hogy nem bizonyult bukásnak Burton legutóbbi agymenése.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.09.15. 04:31:09

én már ráuntam a Batmank után is :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.09.15. 10:06:51

@scal: jó, de most a jóízlésű emberekről beszélünk :P

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.15. 17:13:38

sírtam mikor kijöttem, konkrétan sírtam, hogy Depp csak kalózt tud játszani, most éppen vámpírkalózt, de kalózt...

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.09.15. 20:05:56

@doggfather: tényleg volt 1-2 sparrow-s pofavágása, de csak levetkőzi majd ezeket a ráragadt manírokat, sokszor bebizonyította már, hogy milyen jó színész, én bízok benne.
De azért a következő Depp filmre vigyél zsepit a biztonság kedvéért :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.15. 22:12:53

@Santino89: én nagyon kedvelem őt, sőt több filmje is a kedvenceim közé tartozik, de hogy mióta a karib tengert eljátszotta csak azt a figurát hozza minden filmjében az borzasztó.
ebben se egy 2 manírja volt, egy az egyben olyan volt, mintha jack Sparrow-t látnám.

jó, jó ez túlzás, de az Alice-ban is, meg most itt is sőt a charlie és a csokigyárban és még a volt egyszer egy mexikóban is fel lehet fedezni egy-két helyen.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.09.15. 23:56:04

@doggfather: Az utazóban például nem volt sparrow-szerű, de az egy borzalmas film, úgyhogy nagyon nem ajánlom. A Közellenségekben se hajazott egyáltalán arra a szerepre, úgyhogy azért van kivétel (és remény is).

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.16. 08:14:15

@Santino89: persze van kivétel, mikor "normális" embert játszik akkor normális, de mikor "kalandfilmben", vagy valami fura figurát játszik akkor jack, csak jack.

2014.08.02. 13:41:25

No, akkor egy élménybeszámoló a tegnapi mozidélutánról és -estről: a végén ennél a filmnél kötök ki.

Immáron kb. egy évtizedes hagyománya van a haverommal rendezett közös heti filmnézéseknek, ahol a vizuális csemegék mellé egyéb nélkülözhetetlen csemegék is rendelkezésünkre állnak, úgy mint chips, kóla, pizza, nápolyi, ropi, négercsók, Túró Rudi etc., etc.

Tegnap Chaplin-rövidfilmekkel indítottunk. Mennyi ötlet, mennyi humor van ezekben a kb. százéves filmekben! Egyáltalán nem látszik a koruk, cseppet sem zavaró, hogy csak zenei aláfestés van: élvezet volt nézni mindegyiket.

„Ridley Scott stílusú akciójelenetek”: így hirdette a forgalmazó a IV. HENRIK, NAVARRA KIRÁLYA című filmet, melyben voltak ágyjelenetek is. Ha ezek Tinto Brass stílusúak lettek volna, most páratlan élményről számolhatnék be. Sajnos a helyzet az volt, hogy inkább Tinto Brass stílusú akciójelenetekből és Ridley Scott stílusú ágyjelenetekből állt a film. Egy jobb operatőrrel és néhány karizmatikusabb színésszel ez sokkal jobb film is lehetett volna. Kb. ugyanezt a témát dolgozta fel az idén húszesztendős MARGÓ KIRÁLYNÉ. Ott valóban az volt az érzésem, mintha az események sodrában lennék, fojtogatott az intrikák légköre, szinte éreztem a vér szagát. E mostani film viszont olyan volt, mint amikor a History Channel történelmi dokumentumfilmjeiben az okoskodó narrátorszöveg aláfestésére szolgaian illusztrálják azt, amit hallunk. Kár érte, jobb is lehetett volna.

Nem titok, hogy nem kedvelem Nicolas Cage-et. Az a benyomásom róla, mint aki a „Hogyan legyünk zseniális színészek?” című kézikönyvből tanulja a szakmát, de sajnos még nagyon a könyv elején tart. Az ADAPTÁCIÓ című filmjébe kezdtünk bele. Amint megjelent a színen a szokásos savanyú arckifejezésével, „zseniálisan” kitalált sminkjével, manírjaival és öltözékével, ordított róla, hogy ő itt most egy nagy alakítást fog levágni, itt kérem minden apró gesztus, hangsúly, a szösz a figura ingén stb., minden nagyon ki van találva és logikailag tökéletesen felépítve. Annyira ordítóan mesterkélt volt az egész, tipikus értelmiségi műszenvelgés, hogy egy idő után nem bírtam tovább, és tőlem szokatlan módon filmcserét kértem.

Na, így jutottunk el az ÉJSÖTÉT ÁRNYÉK-hoz. Mit is mondhatnék? Esszenciálisan benne van minden, amit nem szeretek Tim Burtonben, meg a hozzá hasonló rendezőkben. Sok hűhó semmiért, szemmel láthatóan nem kis költségvetésből, amelyet szerintem sokkal jobban is el lehetett volna költeni. Nem először van az az érzésem, hogy Burton igazából egy B-filmes, akit a jó ég tudja, miért, mégis az A-kategóriában futtatnak. Nyilván ha utánanéznék, nagyon okos filmelemzéseket találnék arról, hogy „istenem, zseni ez a pasi, micsoda fantázia”, és persze arról, hogy ez a tömény marhaság valójában milyen mély, csak észre kéne venni, hogy miről is szól valójában, mi van a blőd sztori hátterében. Szerintem az égadta világon semmi, de a rajongók ezt nyilván nem így látják. Az ilyen filmre szokás azt mondani, hogy „meg lehet nézni”, de én inkább így fogalmaznék: „ki lehet hagyni”, az sem egy rossz döntés.

Ami a színészeket illeti, szegény Johnny Depp már igazán bratyizhatna más rendezőkkel is, mert már nem tudom, hányadszor játszik ilyen típusú figurát. Néha nem is tudom, ő játszik-e, vagy csak a maszkja, a kosztümje hat. Helena Bonham Carter számomra kb. ugyanaz nőben, mint Nicolas Cage pasiban. Nagyon tudja a szakma csínját-bínját, akárcsak Michelle Pfeiffer, csak éppen a belső átélés hiányzik nagyon (legalábbis számomra), ezért van az az érzésem, hogy csak egy vásári komédiát látok, nem egy komolyan vehető filmet. (Merthogy közhely, de igaz: a könnyed műfajt is komolyan kéne venni, az alkotóknak különösen.)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.02. 15:57:34

"egyéb nélkülözhetetlen csemegék is rendelkezésünkre állnak, úgy mint chips, kóla, pizza, nápolyi, ropi, négercsók, Túró Rudi etc., etc."

hozzád kéne járni filmezni :)

2014.08.02. 16:58:30

@scal:

Nem találnál itthon senkit. :))

Mindegyik négerbuli helyszíne a haverom lakása volt (én sajnos nem vagyok fogadóképes), a néznivalóról és az ennivalóról viszont közösen gondoskodunk.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.02. 17:53:51

@field 64: jah, igazán felszámolhatnád már a kínzókamrákat, meg az oszladozó holttesteket :D

2014.08.02. 19:01:26

@Santino89:

Van itt minden, tán még halott német katona is. :))
süti beállítások módosítása