Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

The Raid 2

2014. július 02. - Santino89

Az első résznél gyakran felmerült kritikaként, hogy milyen egyszerű sztorija van. Egy bunyós filmnél. Jó, hogy nem a romantikus szálat hiányolták belőle, az lett volna még a szép. Mindenesetre elkészült a folytatás, ahol Gareth Evans mintha hallgatott volna a jó szóra, és ezúttal egy komplexebb történetet tett le az asztalra. Más kérdés, hogy kell-e nekünk egy harcművészeti filmhez komplex történet?

The_Raid_2_42094.jpg

Persze, a fáma szerint ez a forgatókönyv már előbb kész volt, mint a The Raid, csak túl költséges lett volna leforgatni, ezért most készült el. Meg az is poén, hogy eredetileg semmi köze nem lett volna a The Raidhez, hanem a siker miatt utólagosan írták át. Egyébként ez meg is látszik a végeredményen, főleg a történet elején. Olyan gyors tempóban, és nagy kihagyásokkal rohannak az események, mintha muszáj lenne. Gondoltam is magamban, hogy ha ilyen lesz az egész, akkor én nem kérek belőle. Szerencsére aztán kicsit lenyugodtak a kedélyek, de így meg ordít a filmről, hogy a rendező csak minél előbb túl akart lenni az expozíción, hogy végre arról meséljen, amiről igazán akar.

The-Raid-2-Prison-Fight-Sequence.jpg

Ilyen módon nem tekinthető klasszikus folytatásnak a The Raid 2, a bunyókat leszámítva nem is nagyon hasonlít az első részhez. Ott pár órát követhettünk nyomon, egy térben, ezúttal meg nemhogy helyszíneket, hanem éveket ugrunk. A történet tényleg sokkal-sokkal összetettebb, de nem győzött meg a film arról, hogy erre tényleg szükség volt. A sztori ugyanis úgy néz ki, hogy hősünk beépül egy bűnszövetkezetbe (ki látott még ilyet?), aztán a fókusz egy idő után már nem is rajta van, hanem a főnök forrófejű, elégedetlen, elkényeztetett kis pöcs fián. Az alakítással nincs semmi probléma, csak mindez nem annyira érdekes, mint amennyi időt szánnak rá. Ugyanez igaz a történetre, keverik benne a szart össze-vissza, de igazából tökmindegy, mert így is-úgy is bunyó lesz belőle. Meg azért akadnak apróbb lyukak a történetszövés fonalán.

the-raid-2-2.jpg

Ráadásul ha ennyire komolyan veszi magát a film, akkor jogosan merülnek fel olyan kérdések, amelyek felett még simán szemet tudtam hunyni az első rész során. A legkézenfekvőbb mindjárt az, hogy miért is nem használnak lőfegyvereket a gengszterek? Vagy a korrupt zsaruk miért személyesen támadnak rá főhősünkre, miért nem árulják el inkább a gengsztereknek, hogy ki is ő valójában? Vagy ha meg akarnak merényelni egy elképesztően jó harcost, akkor miért áldozzák fel ezért 25 emberüket, ahelyett hogy simán lelövetnék valakivel? Persze a válasz legalább annyira egyértelmű, mint a kérdés. Azért, hogy láthassunk baromi jó harcjeleneteket.

The-Raid-2-Yayan-Ruhian-as-Prakoso.jpg

És igazából nincs ez ellen kifogásom, hiszen az alkotók a néző megelégedésére teszik mindezt, akkor meg miért panaszkodnánk? Az sem gond, hogy normális történetet akartak kanyarítani a harcok mellé, csak nem sikerült olyan eredetinek lenni, mint ahogy azt szerették volna. A sztori szintjén ez a film maximum korrekt, de semmi különös. Viszont az akciójelenetek. Apám… Elakadt a lélegzetem az összhatástól, és nem csak a brutalitás miatt. Amit itt látunk, arra nehéz szavakat találni. A végső bunyó alatt csak tátottam a számat, hogy te jóságos atyaúristen. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy az eddigi legjobb harcjelenet, amit valaha láthattunk. (Aki tud, kérem cáfoljon meg.). Aztán a sima bunyók mellett, ott van a börtönlázadás a sárban, az autós üldözés, mind olyan emlékezetes akciójelenetek, amikből egyetlen filmben jó, ha egy darab található, ezek meg csak nyomatják ezeket megállás nélkül. Tiszta eredeti kamerabeállításokat láthatunk, a kézikamerát is ügyesen használják, pont annyira, hogy még mindent lássuk, és egy lehengerlő dinamikát is kölcsönözzön a látottaknak. De maga az emberi teljesítmény is hihetetlen, amilyen gyorsan, és látványosan küzdenek egymás ellen. És nemcsak a harcjelenetek alatt, de az operatőri munka egyébként is dicséretet érdemel, szintúgy, mint a zenei aláfestés.

The-Raid-2-Berandal-Hammer-Girl-Julie-Estelle-and-Baseball-Bat-Man-Very-Tri-Yulisman.jpg

Mellesleg mindaz igaz, ami az első részre, a harcok előtti pillanat feszültségét remekül sikerült megragadni a készítőknek, ezzel tovább növelve a küzdelmek értékét. De olyan jelenetekbe is sikerült izgalmat csempészni, amiknek semmi köze a harcokhoz, például amikor főhősünket levetkőzteti a gengsztervezér. A film egyik érzelmes pillanata külön tetszett, amelyben Rama - immár beépülve - felhívja 2 éve nem látott feleségét, és annyit kér, hogy hadd hallgassa egy kicsit a fia hangját a távolban. Sok csonttörésre, meg vérre számítottam, na de ilyesmire nem. És nem lóg ki a filmből, nagyon ott van a helyén.

The-Raid-2-Berandal-Uwais.jpg

Mindent összevetve tehát a történet hibáira fittyet hányva, elégedetten álltam fel a székből, mikor elkezdődött a stáblista. Az összhatást tekintve egy különleges, lenyűgöző filmről van szó, melyet mindenkinek jó szívvel ajánlok, aki szereti az akció/harcművészeti filmeket.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.02. 10:18:40

"Az első résznél gyakran felmerült kritikaként, hogy milyen egyszerű sztorija van. Egy bunyós filmnél. Jó, hogy nem a romantikus szálat hiányolták belőle, az lett volna még a szép."

Köszönöm! 3 éve várom már, hogy ezeket a mondatokat lássam valahol. :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.02. 11:06:36

@danialves: :D Örülök, hogy nem csak én gondolom így.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.02. 15:39:55

@danialves: @Santino89: meglehetősen sok filmnek jót tett hogy nem csak a darálásról szól, hanem vannak benne egyéb gondolatok/érzelmek is, khm... esetleg John Woo

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.02. 16:13:59

@scal: Csak nincs annyira meglehetősen sok film, amelynek ez sikerült is volna, a 99% inkább csak próbálkozik vele. Ez pedig egy bitang jó akciófilmet is tönkre tud vágni. Ld. poszt.

Persze, biztos egy Scorsese-film is sokkal jobb lehetne, ha a közepén egy kaiju és egy jaeger agyonverné egymást 4DX-ben, de szerintem összességében jobban járunk, ha mindenki marad a kaptafánál. Jelen esetben Gareth Evans csináljon csak verekedős filmeket és ne próbáljon meg egy indonéz Keresztapát forgatni körítésnek.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.02. 16:40:24

@scal: John Woo nem harcművészeti filmeket készített. És a történettel nála is sok gond volt, hát még a párbeszédekkel.

2014.07.02. 17:28:54

LIKE!!

Én bizony hiányoltam a romantikus szálat az első részből. :))
Remélem, a másodikból nem maradt ki, különben nagyon durva ellenkritikát fogok írni. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.02. 17:41:56

@Santino89: szerintem a Bérgyilkosban minden a helyén van, abban főleg a párbeszédek a legjobbak az miatt kap értelmet a lövöldözés

David Sumner 2014.07.02. 20:26:10

Ha ez nem vált őrséget a 10 éves Greengrass-akcióuralom után, akkor nem tudom, mi fog. Persze, nincs könnyű dolga, mert általában az a közkeletű vélekedés, hogy nem újul meg az akciófilm addig, amíg az nem Amerikában történik. (Aztán persze szóba kerül valahogy John Woo, még a '80-as évekből, és akkor gyorsan helyesbítenek. És ha őszinték vagyunk, talán ő sem lenne annyira ismert, ha egy kivételével nem csinálta volna az USA-ban a vitatható akciófilmjeit.) A Raid 2-nél volt egy olyan érzésem, hogy amit a kung-fu filmek tettek a végtagokkal, azt John Woo tette a fegyverekkel (miután "tanoncként" rendezett pár harcművészeti filmet a '60-as, '70-es években, Chang Cheh volt a mentora), azt pedig 25 évvel később Gareth Evans a szúrófegyverekkel. Mondjuk, az tuti, hogy Evans második része jobb, mint az első: a rendező mert teljesen más hangsúlyokkal operáló, komplexebb, az agyat igénybe vevő, de érzéki színezésű jelenetekkel a lelket is babusgató sztorit rendezni, szemben az első rész harcművészeti ostromfilmjével, ami egy lineáris vonalú, "előre!" dramaturgiájú shoot-to-kill. Ez egy epikus bűndráma, bandaháborús, a klánok működését több frontról bemutató gengszterfilm, aminek az ad tétet és többletet, hogy együtt tudsz érezni a főhőssel (az elsőben is lehetett persze), aki az első filmnél is tanácstalanabb (nem újonc kommandós, hanem feláldozható gyalogoskatona két nagy gépezetben - rendőrség és maffiokrácia), plusz még Szigorúan piszkos ügyek-módra beépített is. Ez a bigger picture, mint ami az Elit halálosztók 2. az első részhez képest: itt nem helyi szintű a probléma, hanem bűnözőtársadalmi, sőt, nemzeteken átívelő. És igen, ebben, a végén, amikor Rama/ Yuda megmutatja, hol lakik az atyaúristen, az fizikailag is bestiálisabb az elsőnél. Pl. szép fehér padlón, letisztult fémes felületek közelében annyi vér kifolyik a küzdő felekből, hogy az egy such waste... Filmek, amik eszembe jutottak, míg néztem: Casino (rögtön a nyitójelenet helyszíne és ami ott történik), Csak Isten bocsáthat meg (nagy kiterjedésű, már-már transzcendens terek, vörös, ritualizált, színpadias nagyvilági helyek, ritualizált, királydrámákba illő gyilkosságok).

Lesz Raid 3. Evans szerint 2-3 órával a mostani rész befejezése előtt játszódik? SPOILER!!! Akkor most a japánokon lesz a hangsúly? SPOILER!!!

lehuto 2014.07.02. 21:12:44

Itt egy kivágott jelenet lőfegyverekkel. Aki tud angolul, elolvashatja, hogy végül miért nem került bele.

vimeo.com/90092972

A kritikáról meg annyit, kedves posztoló, hogy mielőtt a szájbarágós amerikai és (igen!) John Woo-s szarok után veszed a bátorságot, hogy kritikát írj egy távol-keleti moziról, akkor nem ártana többet megnézni belőle. Nem csak harcművészeti filmekből. "Gyors tempó, nagy kihagyások..." Ne röhögtess, bazd.

krferi 2014.07.02. 22:04:04

"bunyós film" :DDDDDDDDDDDDDD

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.03. 00:11:16

@lehuto: Kedves kommentelő, örülök, hogy vetted a bátorságot, hogy egy fél mondatból leszűrd, hány távol keleti filmet láttam :) Az gondolom fel sem merült, hogy esetleg azoknak is ír az ember, akik nem Ozuval kelnek, és Kim Jee Woonnal fekszenek.

@David Sumner: Azért nem hiszem, hogy ez a film trendet tud teremteni, mert ahhoz túl nagy fizikai teljesítmény áll mögötte. Hosszú évek edzéseit nehéz lenne pótolnia egy hollywoodi színésznek, pláne ha segít neki a vágó, és a CGI. Az tuti, hogy komplexebb ez a film, csak a történet szintjén nem adott nekem semmi újat, azt megint csak a harcjelenetek szintjén kaptam meg, amihez meg túl nagy volt a körítés. Azt valahogy nem éreztem kérdésesnek, hogy lesz Raid 3 :).

@scal: jah, a párbeszédek, a zsaru meg a bérgyilkos közt pl, azok nagyon jók, igen :D az a film a nagyon erős érzelmi szál miatt működik olyan jól, nem a gyenge története, és a még gyengébb párbeszédei miatt. És még valami: olyan nincs, hogy az miatt... amiatt van... honnan szalajtottak téged, Bivalybasznádról? :D

@field 64: Akkor előre felkészülök, egy kalapáccsal, meg egy baseball ütővel :)

krferi 2014.07.03. 01:20:29

Sajnos nem bírtam végigszenvedni, bár már az elsőt sem. Béna dialógusok, iszonyatosan szar akcentusok, értelmetlen mennyiségű vér és öncélú erőszak. Oké, nem vártam Hetedik pecsétet, de ez kong az ürességtől, az abszurd gyilkosságmaratonra meg nem áll fel.

David Sumner 2014.07.03. 06:25:12

Így tényleg nem, az viszont tényleg kár, hogy csak akkor újul meg valami, ha az amerikai, ezt a stílust meg nem lehet oda importálni, CGI-jal ugyanis az egész lényege veszne el. Valószínűbb, hogy kultsiker marad, csak ebben tényleg az a rossz, hogy nem amerikai lévén nem vesznek róla tudomást, pedig kellene, mert ez tényleg újat ad a korábbiakhoz képest, és ha egyszerűen van, azt jobb nem letagadni. A történet persze, hogy nem új, de egy rakás remek filmnél sem az. Itt is, mint sok más esetben, az adott film kontextusában működik jól a történet, az lenne a baj, ha épp az adott közeghez nem illene az, amit látunk. Mivel nagyon más, mint az első, és pont annyi bonyodalom van benne, hogy átérezzük a főhős megpróbáltatásait, ez bőven elég. A harcjelenetek meg egyfelől az első film továbbfejlesztései, jó dramaturgiai érzékkel is jönnek a gengszteres epizódok után (mert tudatni kell, mekkora a tét, és abba kell belehelyezni a főhőst, mert így érezhető, mekkora veszélyben van), plusz a film brutalitásához is illenek, jól ki van ez centizve.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.03. 14:38:03

@Santino89: hát nagyon sajnálom nekem a Bérgyilkosban minden a helyén van, a történeti és párbeszédi kilengéseket inkább a Hard Boiledben éreztem

az miatt meg ne baszogass hogy beszélek, te tuskó pesti!!!!

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.03. 16:12:14

@field 64: Kimoderáltad magad? Kár, szerintem vicces volt... és jogos :D

2014.07.03. 16:13:20

@Santino89:

Ah, jobb a békesség. :))
süti beállítások módosítása