Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ilyen lesz a KAFF (2023)

2023. június 17. - Filmbook

Jövőhéten, egészen pontosan június 21-én nyitja meg kapuit a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, rövidebb nevén a KAFF. Idén már 16. alkalommal nézhetjük tágra nyílt szemekkel a hazai és külföldi filmek sokszínű felhozatalát.

img_0684.JPG

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón a fesztivál igazgatója, Mikulás Ferenc mesélt a KAFF történetéről, amely szorosan kapcsolódik a Pannónia Stúdió kecskeméti műtermének 1971-es alapításához. Először a magyar alkotók és alkotások látogattak el külföldre, majd 1985-ben megszervezték az első hazai szemlét is. Az 1993-ban fesztivállá bővült eseményen lehetősége van a filmes és televíziós szakmának áttekinteni a hazai és a nemzetközi animációs alkotásokat, meghallgathatnak szakmai előadásokat, de színes programokkal várják a rendezvény szervezői a szakmán kívüli érdeklődőket, családokat is.

Az animáció mellett a KAFF helyet ad más művészeti ágaknak is, mint az idén 150 éves magyar képregény, de kiállítások, szabadtéri vetítések (például Macskafogó, János vitéz, Az ember tragédiája), workshopok, koncertek és a városháza fényfestése is tarkítja majd az eseményt. Valamint idén először KAFFER néven öt művészeti egyetem hallgatóinak saját készítésű alkotásaiból nyílik vásár a Hírös Agóra Kulturális Központban.

Szentmártoni János helyettes államtitkár az alkotó folyamatot varázspálcához hasonlította, amellyel értékeket teremt az alkotó, s amelynek így felelőssége is van. Arról is beszélt, hogy az animáció a mindennapjaink része, mégis ritkán ünnepeljük, ezért is fontos a KAFF, amelyen 32 ország 420 alkotását láthatják a nézők. Közel 60 órányi animáció várja, hogy a vetítővásznon megjelenjen. A tájékoztatón Buzás Sándor, az MTVA kabinetvezetője hozzátette, hogy ahogyan korábban is, az M5 és a Duna csatorna értékközvetítőként kíván bekapcsolódni a fesztivál életébe. Tirts Tamás a Nemzeti Kulturális Alap képviseletében Jankovics Marcellt méltatta, akinek egyik ikonikus rajzfilmfigurája, a Fehérlófia díszíti az intézmény budapesti székházának tűzfalát.

mikulas_ferenc2.jpg

Dr. Kollárik Tamás, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem részéről bejelentette, hogy a magyar animáció történetét feldolgozó könyv, amelynek első kötetét az előző fesztiválon mutatták be, s amely olyan alkotókról mesélt, mint Rufusz Ferenc vagy Jankovics, s velük együtt még vagy húsz kiemelt alkotó, idén második kötettel gazdagodik. Vele együtt egy új tanulmány az animációs fesztiválok történetét dolgozza fel. A könyvek bemutatója – szintén a fesztiválra időzítve – június 22-én 14 órakor lesz a Kecskeméti Katona József Színházban.

A sajtótájékoztatót színesítette a KAFF eddigi összes szignálfilmjének vetítése, amely kellően ráhangolta a jelenlévőket az eseményre. Kíváncsian várjuk az idei programot, ahonnan természetesen tudósítani fogunk a Filmbookon is. Részletes programokért látogassatok el a 2023.kaff.hu oldalra, vagy a fesztivál FB oldalára:
facebook.com/kaff.hu, ahol folyamatosan aktuális híreket posztolnak az esemény szervezői.

A tudósítást készítette: Kasza Magdolna

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kövess minket Twitteren is: 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása