Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A lány, aki túl sokat tudott

2011. április 10. - Santino89

A Black Sunday jó magasra tette a mércét, úgyhogy ideje volt nekikezdenem Mario bava többi filmjének is. A lány, aki túl keveset tudott talán még jelentősebb alkotás filmtörténeti szempontból, mint a Démon maszkja, hisz ez a film találta fel a jellegzetesen olasz, de világszerte nagy hatású giallo műfajt.

Meglepő módon még ez a film is fekete-fehér (én eddig azt hittem, hogy egy giallo csak színes lehet a vér látványa miatt). A főhősnőt, aki látott valamit, de nem biztos benne, hogy látott valamit (tipikus giallo vonás) Leticia Roman játssza. Nem olyan emlékezetes és karizmatikus jelenség, mint Barbara Steele, de ő is elég szép, ráadásként elég jól is hozza a kétségbeesett nő figuráját. Beletettek a filmbe egy tök funkciótlan fürdőruhás részt is, hogy minél jobban gyönyörködhessünk a színésznő látványában. A másik főhős John Saxon, aki itt még hihetetlenül fiatal.

A sztori elején egyből el is érkezünk ahhoz a rémisztő jelenetsorozathoz, ami egyben a film csúcspontja is. Bava remekül bánik itt is a képekkel, a fényekkel, a beállításokkal valódi hátborzongató hangulatot képes teremteni, még így 48 évvel később is. Először az öregasszony hal meg elég rémisztő módon, aztán kirabolják hisztérikus főhősnőnket, közvetlenül utána pedig tanúja lesz egy gyilkosságnak. Mindez annyira hatásosan, amennyire csak el tudjátok képzelni. Bava megpenget egy kissé misztikusnak tűnő szálat is, de a végén természetesen minden kiderül. Addig pedig egy kissé könnyedebb nyomozásnak lehetünk a szemtanúi, dehát ez alapvetően nem is horrorfilmnek készült, hanem thrilllernek. A megoldás nem túl erős, de legalább minden szálat elvarrnak. Az utolsó marihuánás jelenet pedig annyira gyermeteg, amennyire csak lehet, kár, hogy bennehagyták a kész filmben. Ahogy a narrátorért is kár, kicsit túlmagyarázza a dolgokat, szerepe egyáltalán nem indokolt.

Tehát A lány, aki túl sokat tudott (valójában ez is egy buta cím, hisz éppen az a lényeg hogy nem tud semmit) nem tetszett annyira, mint A démon maszkja. Persze az is igaz, hogy sok későbbi giallonál jobb, és egyáltalán nem unalmas, ellenben nagyon hangulatos.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása