Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Shame - A szégyentelen

2012. február 15. - Santino89

Bármennyire elcsépelt is, egyszerűen nem mehetek el szó nélkül a magyar címválasztás mellett. Azt még megértem, hogy az eredetileg A testőr (The Bodyguard) cím nem elég nekünk, és muszáj tovább fokoznunk Több, mint testőrré, de ez a mostani eset már-már abszurd. A film történetének valóban egy nagyon alapvető motívuma a szégyen, a szégyenérzet, és ennek következtében határozottan nem a szégyentelenség. Mindenesetre ezek után őszintén remélem, hogy a Transformers negyedik részét is átkeresztelik majd a kreatív címfordítók Nincsenek Transformerekké, sőt utólag is megváltoztathatnánk egy rakás film címét, például a Csendőrök nincsenek New York-ban, de akár Oscar-t nyerhetne idén a Hangosfilmes című műremek is.shame-2011--00-470-75.jpg

Igazából lelkileg direkt felkészültem erre a mozira, a magyar plakátos kalamajka, és a külföldi híresztelések után, hogy ez majd mennyire megbotránkoztató, és milyen végtelenül perverz lesz. Hát, egyetlenegy rövid jelenetet leszámítva, nem mondanám egyáltalán olyan durvának ezt a filmet, inkább csak őszintének. Bár lehet, hogy sokaknak az volt olyan nagy szám, hogy Michael Fassbender egy szál pöcsben elsétál a kamera előtt, de ettől hadd ne essek már hanyatt 2012-ben, amikor európai filmekben már 30-40 éve lehet ennél még keményebb dolgokat is látni. Bár lehet, hogy sokaknak azért tetszik annyira ez a mozi (imdb 7.9-es átlag, az nem semmi), mert nem végletesen perverz a fő karakter, hanem kifejezetten azonosulható. A mozi megmutatja nekünk azokat a pillanatait is, amelyek az eddigi filmekben nem kaptak kifejezetten szerepet, például többször is láthatjuk maszturbálni, de ez azért nem olyan visszataszító szerintem, amire bárkinek fel kéne kapnia a fejét. Kedves férfiolvasóm, te is csinálod, én is csinálom, te is nézel pornót, én is, de ebből komolyan botrányt lehet kelteni?

Szóval azt éppen nem kaptam meg a filmtől, amire igazán számítottam, illetve azt is csak egy nagyon kicsi, de akkor annál feleslegesebb és visszataszítóbb módon, ami szerintem kicsit ki is lógott a történet egészéből. A szexjeleneteket amúgy kifejezetten nyersen ábrázolták a készítők, véletlenül sincs bennük semmi szépség, vagy szenvedély, csak az egyszerű szükség kielégítéséről van szó ebben az esetben.

És mégis milyen maga a film? Michael Fassbender rendkívül meggyőzően és hitelesen alakítja a lightos Patrick Bateman-t, ami igen szerencsés, mivel az egész mozi az ő hátán nyugszik. Maga az alkotás pedig lassan, de egyáltalán nem unalmasan mesél nekünk, bár igazi története tulajdonképpen nincs is, de ennek a nagyvárosi érzelmi elidegenítettségnek a rendkívül szomorú hangulata tökéletesen átjön a szép, hosszú snitteken keresztül. Drámai alkotásként pedig a végére kötelezően kellett lennie egy csúcspontnak, de sajnos az alkotók nem voltak elég bátrak ebben az esetben sem, ráadásul a történet vége olyasmit próbál nekünk sugallni, ami közel sem elég megalapozott ahhoz, hogy igazán átérezhessük. A film utolsó jelenetében pedig felcsillan a remény, a happy end lehetősége, és ez a könnyed megváltás tulajdonképpen megkérdőjelezi az egész alkotás létjogosultságát. Szóval tényleg csak azért kapták fel ennyire ezt a filmet, mert a főhőshöz hasonlóan sokan élvezkednek otthon internetpornóra, és reménykednek, hátha egyszer mégis eljön a nagy boldogság? Elég szánalmas.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.02.22. 08:13:09

Fénykoromban az új filmeket a bemutató napján vagy legkésőbb a premier hetében láttam, ez az opusz viszont két év (!!) után került elém. Hát már én se vagyok a régi... :)) Egyébiránt nagyjából egyetértek a fenti értékeléssel. Ennek a filmnek kétségtelenül van hangulata, amely egyértelműen nyomasztó, de hogy miről szól, miért volt muszáj elkészíteni, arra már nem jöttem rá. Néha amolyan „Tarr Béla meets Jean-Luc Godard” érzés vett erőt rajtam.

A film talán még tíz perce se ment, de a főhőst már többször láthattam meztelenül, továbbá maszturbálni és pisálni. Feltételezem, hogy ezzel azt óhajtotta szimbolizálni a rendező, hogy a főhős minden értelemben teljesen pőrén fog előttünk állni az elkövetkezendő bő másfél órában, mindent meg fogunk tudni róla. Hát ez sajnos nem történt meg, bár kétségtelen, hogy Michael Fassbender meggyőzően játszott.

A figura azonban számomra mégsem volt érdekes (ahogyan a női főszereplő sem), mert semmi olyasmi nem derült ki róla, ami érzelmileg megérintett volna. Oké, én is szoktam brunyálni (az lenne a gáz, ha nem), láttam már internetes pornót is, és mellesleg az én életem sem folytonos diadalmenet, de számomra ennél több kellett volna ahhoz, hogy kíváncsi legyek a főhős sorsára. Például az, hogy mellben erősebb hölgyek iránt érdeklődjön... :))

P. S.: Mint a régi idők popzenéjének lelkes rajongója, értékeltem viszont olyan klasszikus slágereket a soundtrackben, mint a Rapture (Blondie), a Genius of Love (Tom Tom Club) és az I Want Your Love (Chic).

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.02.22. 23:49:25

@field 64: Ha ez megnyugtat a fénykorodban bemutatott filmek is már legalább két évesek voltak, mire itthon bemutatták őket. :)

A mai napig megmaradt bennem ez a film, meg a sajtóvetítés. Mikor bementem a moziba még őszies idő volt, mire kijöttem már 10 centis hó :)

Amúgy ez az írás a jobb kritikáim közül való, simán vállalható még két év után is.

2014.02.22. 23:52:05

„Ha ez megnyugtat a fénykorodban bemutatott filmek is már legalább két évesek voltak, mire itthon bemutatták őket.”

:)))

Ez így igaz. Akkor még mindig a régi vagyok. :))

lonecoyote25 2014.03.01. 16:54:28

@field 64: Bocsi, hogy offolok, de lenne egy kérdésem. Úgy látom, te a filmek mellett a régebbi popzenében is otthon vagy. Láttad a Halálos hajóutat Jürgen Prochnowval? Nem a legjobb a film, mert agyonvagdosták, de volt benne egy szám, ami tetszett. Tudom, hogy egy egyszerűke popdal meg minden, de mégis megfogott. A két lány énekelte benne, és a Porque te vas című sláger angol verziója volt. Megtetszett ez a változat, de sehol se találom. Nem tudsz róla valamit, hogy esetleg soundtrack CD-n kiadták-e, vagy valamilyen DVD-kiadáson rajta lehet-e extraként?

2014.03.01. 17:20:22

@lonecoyote25:

Épp a napokban láttam a filmet. A két női főszereplő, Patsy Kensit (a 80-as évek végén saját együttese is volt Eighth Wonder néven) és Elizabeth Hurley énekelte a dalt You're Leaving Me címmel. Utánanézek, és jelentkezem, ha megtaláltam. Az eredeti előadóról, a spanyol Jeanette-ről egyébként anno írtam a popblogomban. Érdekes, hogy az eredeti dal is egy filmnek, Carlos Saura Nevelj hollót! című alkotásának köszönhette sikerét.

lonecoyote25 2014.03.01. 17:31:20

@field 64: Köszi szépen, remélem valahol fellelhető. A filmből is ki lehetne vágni, csak ugye ott alatta vannak a zörejek.

lonecoyote25 2014.03.30. 08:24:21

@field 64: Szia! Nem sikerült a nyomára bukkanni ennek a dalnak? Egy DVD-kiadást is megvennék érte, ha extraként rajta van...

2014.03.30. 16:49:03

@lonecoyote25:

Szia! Sajnos nem találtam nyomát annak, hogy hanghordozón megjelent volna. Még a film soundtrackjének se találtam nyomát.

lonecoyote25 2014.04.01. 21:18:59

@field 64: Hát, kár érte. Azért köszi a segítséget.
süti beállítások módosítása